Епископ Атанасије (Јевтић)

 


Умировљени епископ Атанасије (Јевтић) је један од најплоднијих теолога СПЦ. Учествовао је на многобројним домаћим и међународним скуповима из области црквене историје, филозофије, теологије и хришћанске културе. Аутор је бројних књига, студија, чланака, огледа и беседа. Објавио је многе преводе са старогрчког, старословенског, хебрејског, француског, руског и других језика.


Рођен је 8. јануара 1938. године у селу Брдарица код Шапца. Завршио је богословију у Београду (у генерацији са садашњим епископима Амфилохијем и Лаврентијем). Уписао је Богословски факултет 1958. године, замонашен је 3. децембра 1960. године. Дипломирао је на Богословском факултету јуна месеца 1963. године, а следеће 1964. године одлази на Теолошку академију на Халки (Турска) а потом на Теолошки факултет у Атину. Ту је одбранио докторску тезу из догматике на тему "Ексиологија Апостола Павла по Светом Јовану Златоустом". У јесен 1968. године одлази у Париз, где најпре наставља богословске студије на Институту Светог Сергија и даље усавршава знање француског језика. После проведене једне године изабран је за професора на Институту. Наредне три године је предавао Увод у богословље и Патрологију са Аскетиком, а последњу годину предавао је и Историју цркве византијског периода. Вратио се из Париза 1972. године и од тада је на Богословском факултету СПЦ у Београду низ година предавао Историју хришћанске цркве, неко време Историју српске цркве, а 1987. изабран је за редовног професора Патрологије. Биран је за декана Богословског факултета 1980-1981 и 1990-1991 године.


Током рада на факултету, објавио је око стотину научних радова. Отворено иступа, захваљујући одличном познавању филозофске и теолошке мисли и својом свестраношћу, остварујући дијалог за тадашњим заступницима марксизма и материјализма. Од 1989. био је епископ банатски, а већ следеће године је одређен за епископа захумско-херцеговачког. Изабран је за првог ректора новоотворене духовне академије Светог Василија Острошког у Србињу (Фочи), 1994. Услед тешке повреде, повукао се са архипастирских дужности уз сагласност сабора епископа (1999).

 

Одабране студије и чланци

 

- Заблуде расколника "старокалендараца" (можете преузети и као зип фајл)

 

- Евхаристија у Источној Православној Цркви

 

- Света Евхаристија као Духовски догађај

 

- Хришћанско схватање историје

 

- Православни икуменизам

 

- Апофатичко и катафатичко богословље

 

- Јагње Божије и звијер из бездана (најгори од свих могућих ратова)

 

- Допринос Цркве у свету током 2000 година

 

- Христос је мерило за Цркву (интервју)

 

- Духовни живот виђен из православне антропологије

 

- Историја и теологија Светих икона

 

- Васељенски сабори и живо предање Цркве

 

- О исисхастичкој теологији

 

- Дискусија (о исихазму)  

 

- О личности и заједници људској

 

- Св. Сава у токовима Ћирило-Методијевског предања

 

- Св. Сава као просветитељ

 

- Антропологија

 

- Литургијски живот - срж хришћанског живота

 

- Христос а не Христ

 

- Свети Сава као просветитељ

 

- Аскетика

 

- Православна вера и живот (догма и морал у Православљу) /пдф 1.1 мб/