Архимандрит Рафаил Карелин

АСТРОЛОГИЈА И ПРАВОСЛАВЉЕ

Астролози тврде да је циљ њиховог учења да помогну људима да постану хришћани, да продубе и учврсте веру. Они говоре да астрологија спада у природне науке и да наоружавши се њоме хришћани могу дубље да схвате, да проуче и спознају своју религију. Дакле, већина астролога се залаже за симбиозу између Православља и науке "звездочатаца".

А ми тврдимо да они не могу да постоје заједно: или астрологија мора бити осуђена као паганско учење и одбачена или ће само хришћанство сједињено са астрологијом бити изопачено и деформисано.

Шта је православно хришћанство? – То је пре свега непоколебљиво чување апостолског и светоотачког Предања, верност садржају и форми религије која своје порекло води од Божанственог Откровења. Православље је чистота вере и чврстина предања.

Већ у првим вековима су јеретици–гностици који су покушавали да усагласе хришћанство са паганством тврдили да су они "духовни", "елитни" хришћани насупрот осталим верницима, које су називали профанима и да поседују тајна знања уз помоћ којих се могу схватити дубине хришћанства и дешифровати цело Свето Писмо. У ствари "тајна" гностика се састојала у томе што су Христа прогласили за један од космичких еона који је сишао на земљу у привидно–илузорном облику човека.

Окултисти нашег времена – теософи и антропософи такође изјављују да желе да помогну људима да схвате Јеванђеље дубље него што учи Црква, а завршавају тиме што Христа и Луцифера проглашавају за двојнике.

Ако би човек упитао астролога који живи у православној земљи које је вере најчешће би зачуо одговор: "православни хришћанин". Али због чега у том случају Црква којој он формално припада негира астрологију? Вероватно, одговориће астролог, да је то плод незнања и необавештености, док у ствари најбољи представници Цркве нису имали ништа против астрологије. Онда ћемо упитати астролога за кога сматра светитеља Василија Великог или светитеља Јована Златоуста – за најбоље представнике Цркве или за сујеверне и необразоване људе? Због чега се они нису бавили астрологијом већ су се трудили да је искорене заједно са демонским наслеђем паганства? Због чега их је Црква назвала великим свецима и васељенским учитељима?

Глас Православља је Васељенски Сабор. На Петом Васељенском Сабору је астрологија била осуђена заједно са другим лажним учењима. Познати средњовековни астролог Јован Агарик је због свог погубног учења био одлучен од Цркве и анатемисан. Ако је астрологија истинско учење које не противречи Православљу због чега она није ушла у црквено Предање? Црква није од људи сакрила ништа од онога што су јој пренели Апостоли. Ако астролози историју Цркве сматрају временом незнања, необразованости и заблуда, то значи да они негирају и само Православље и стварају нову религију, шпекулишући именом Христа до Којег им је мало стало.

Многи Свети Оци нису имали само религиозно већ и философско образовање. Већ сама њихова борба са астрологијом говори о томе да су били упознати са овим учењем и да су сведочили да је астрологија један од многобројних непријатеља хришћанства. Сумњати у њихову светост значи сумњати у то да је Црква, по речима апостола Павла стуб и утврђење истине (1 Тим. 3, 15). Дакле, да би астрологија оправдала своје постојање она мора да уништи веру у Цркву, да уништи Православље и да створи ново учење слично гностицизму и теософији. Астрологија дискредитује православно учење, другим речима, одбацује га, због тога што дискредитована религија не може бити предмет поштовања и вере. Ако астролози буду говорили да је њихово учење ново откровење Цркве, поново ћемо ући у лавиринт противречности. Астрологија није ново већ старо учење које су имали већ Вавилоњани, поклоници Астарте – богиње неба и звезда.

Због чега је то учење постало популарно у наше време када видимо катастрофалан пад морала, бездуховност и егоцентризам? Зар ове појаве нису у међусобној вези? Ми овде не покушавамо да анализирамо астрологију као учење, већ само желимо да кажемо да је она исто онакво одрицање од Христа као и поклоњење идолима. Нека астролози буду храбри па нека кажу да су прекинули везу са предањским црквеним православним хришћанством и створили нову религију са својим женским и мушким жречевима.

По речима пророка Осије они који се истовремено клањају Јехови и Ваалу храмају на оба колена (1 Царств. 18, 21). Истина је једна. Она не може да се промени и да мења свој облик.

У Старом Завету је Бог казнио Авирона, који је у светилиште унео туђи огањ (3 Мојс. 16, 12–35).

Православље има своју мистику – то је унутрашња Исусова молитва, очишћење ума и срца од греховних помисли. Православна мистика има вољни карактер, она је повезана са аскетизмом; ова мистика има за циљ вечни живот као вечно Богоопштење и заснована је на љубави према Богу. На земаљски живот она гледа као на време искушења и пут у вечност. Хришћански мистичар циљ свог постојања не утврђује у себи, већ у Божанству. Он умире за себе предајући своју душу Божанственој Вољи како би је добио препорођену и преображену, због тога је хришћанска мистика смрт и васкрсење душе.

А окултна мистика има јарко изражен егоистички и егоцентричан карактер. Она тражи насладе, задовољење страсти и пре свега гордости, а такође опијање демонским осећањима, која човек може да сматра за духовна стања. Ова мистика је препуна греха и страсти иако се понекад, на пример, у систему јоге захтевају вежбе спојене са уздржавањем. Центар бића у њој остаје сам човек. Суштина мистике је служење сопственим осећањима и доживљајима, а средства на која се ослања мистичар–окултиста су поседовање магијских знања, сликовито говорећи – шифре пакла. Човек који се утврђује у духовном свету кроз окултна знања, а у овом видљивом свету за потчињавање других својој вољи, има агресију као метод. "Пророци" окултизма и астролози се баве предсказивањем обичних свакодневних ствари, јер то интересује њихове муштерије, а за друго нису ни способни.

У Библији се говори о изузетном безумљу људи који су одвративши се од Бога почели да служе златном телету (2 Мојс. 32, 1–8). Плутократија (власт новца) потпомаже развој не само нихилистичког материјализма, већ и окултизма – мистике и моралности лишених Бога. Астролози прећуткују многобројна места у Библији где се осуђују чаробњаштво и окултизам, укључујући и гатање по звездама, покушавају да извуку бесмислене закључке о томе да је само Христово Рођење зависило од положаја звезда. Међутим, ученик светог апостола Јована Богослова свештеномученик Игњатије Богоносац, за чије посланице су чак и рационалисти признали да су оригиналне, пише да је Витлејемска звезда за разлику од других звезда била анђеоска сила. Ниједна звезда није могла да стане изнад Витлејема изнад места на којем се родио Христос. Ова звезда је указивала пут, али се нигде не говори да је она предодредила судбину. Она је била анђеоско знамење о испуњењу древних пророчанстава, а нипошто елемент звездане карте. Ниједан од Светих Отаца ово место у Јеванђељу није тумачио у астролошком смислу.

Астролози тврде да је Црква својевремено због незнања одбацила њихово учење, сведочећи самим тим да они нису у овој Цркви. А у којој су онда? Дух Свети не може да греши и да лаже. Али за астрологе су, по њиховом мишљењу, тајне и обреди Цркве – историјска профанација, нема друге варијанте.

Кад би човеков живот могао да буде одређен звезданом картом његовог рођења бебе које су се родиле у исто време и у истом крају би имале исти карактер (астролошки тип) и исте судбине. Због чега људи који су угледали светлост под разним сазвежђима, који су се родили у разним земљама и на разним меридијанима гину подједнако, сви заједно приликом бродолома? Због чега два близанца имају различите способности и таленте, различит карактер и судбину?

Астролози покушавају да дају контрааргумент и да кажу да се чак ни два близанца не рађају истовремено, али како се онда они лаћају састављања звезданих карти људима који су се родили пре низа десетина година? Дакле, ако се следи њихова логика у првом случају да би звездана карта била тачно састављена астролог мора да седи на крову породилишта и да чека да се дете роди (ако прође још само минут промениће се карта неба!), а у другом случају знајући само приближно место и дан рођења они се смело лаћају састављања таблица и одређивања по њима свих догађаја људског живота. Начинимо једноставан експеримент: предложимо да се на основу звездане таблице непознатог човека одреде његов тип и судбина. Грешка је неизбежна, јер демонска сила не зна људске мисли и не може да учествује у таквом експерименту, јер ће залутати у звезданој карти као дете које не зна слова у географској карти света.

Због чега се неке астролошке прогнозе ипак остварују? Обично се ове прогнозе дају у врло неодређеној форми тако да се догађаји који су у њима наведени – сусрети, непријатности, победа, добитак, губитак, обавезно дешавају неком приликом у човековом животу. На пример, потпуно је могуће да ме близак друг превари, а да добијем неочекивану помоћ, да ћу се мучити због болести, а затим оздравити и умрети (ако оздравим нећу се жалити на астролога, а ако умрем нећу моћи да се жалим).

Али ми не желимо да представимо астрологију као тако невину шалу. Овде су укључене демонске силе које имају одређене информације о конкретном човеку и не знајући будућност могу да нагађају каква ће она бити. Међутим, демон је увек лажљивац и човекомрзац, чак и када очигледно говори нешто што личи на истину.

У "Дјелима апостолским" се говори како је бесомучна слушкиња идући за Павлом и његовим сапутницима викала: "Ово су Божји људи, послушајте их" (Дап. 16, 16–17). Међутим свети Апостол није одобрио овакво сведочанство, "он се узнемири духом", односно узнегодова како се демон усуђује да сведочи истину и забрани то демону, после чега је слушкиња престала да "прориче".

Свештеномученик Кипријан Картагински у својој књизи "О таштини идола" (3. в.) пише о римским конзулима који су поверовавши предсказивањима о победи ступили у битку и били убијени и заробљени; напротив "конзул Цезар, који је презрео прорицања која су му забрањивала да плови пре зиме у Африку је тим згодније допловио до тамо и победио". У овој књизи он предсказивања назива "обманом, аветима које помрачују истину".

Хришћанство не признаје учење о "судбини", јер у ствари свиме руководи Промисао Божји, уз поштовање човекове слободне воље. Оно негира астрологију: ова окултна наука је лажна већ због тога што тврдећи да човек зависи од планета она човека не сматра слободним бићем већ једним од предмета, односно, прецртава у њему образ и подобије Божије. Због тога су Свети Оци Цркве, а посебно Василије Велики, разобличавали астрологију као паганско учење у којем владају судбина и нужност, дакле, где нема места слободној човековој вољи и где не постоји разлика између добра и зла. Црква не прихвата астрологију ни у каквом облику, сматрајући је суштински једном врстом паганске магије.

Са руског превела:

Марина Тодић

 

 

 

ХРИШЋАНСКИ ОДГОВОР НА ФИЛОЗОФИЈУ ОКУЛТИЗМА

ђакон Андреј Курајев

ПРАВОСЛАВЉЕ, ГНОСТИЦИЗАМ И ТЕОСОФИЈА

Космичка езотерија

Рериховци називају своје учење "космичким". Непрестаних помињања космоса, планета, звезда и "далеких светова" препуна је рериховска литература. То се чини да је веома у складу са "епохом покоравања космоса" која је започела 1961. године. Али шта је то "космос" рериховског учења?

Једна од "езотеријских" тајни рерихијанства је двоструко значење речи "космос". За непосвећене ова реч се користи у обичном савременом значењу, али у "Учењу" она има потпуно други смисао. Онај космос чијем проучавању позивају рериховци, нема ничег заједничког са оним космосом који истражује астрофизика. "Далеки светови", чијем контакту призива Агни–јога, недостижни су помоћу апарата који се лансирају с космодрома у Бајконуру.

Рериховски "космос" је радно–пропагандна скраћеница сложенијег термина: космичка хијерархија*. Ову хијерархију чине духови: "дхијан–когани", "кумари" и њима слични космо–митолошки зверињак. "Седам главних планета је другачији приступ за прихватање чисто окултног учења. Према езотеријској доктрини, ова тзв. видљива планета је физичко тело небеског бића, чији атман или дух јесте анђео или риши, или дхијан–коган или девица, или још нешто, ма како га звали. Та вера, као што ће то видети окултиста (в. у 'Езотеријском будизму' о грађи планета), је потпуно окултна. То је учење тајне доктрине" – пише Јелена Блаватска.

Ови космо–планетарни духови имају прилично сложену судбину и међусобне односе. "Сатурн је био прворођени син Сиријуса и брат близанац Урана. Али ватрени Уран је постао сунчани Господар и супарник Сатурна. Сатурн се затим показао као најблиставије и страсно напето Сунце, много веће од Урана, због тога што је прогутао многа сунца, комете и месеце. Он је постао најлепше сунце, али јалово, због тога што у њему нема космичког магнетизма који је неопходан за правилан развој Сунчевог система. Зато га је заменио Уран. Луцифер је имао у свом организму све особине састава Сатурна и снажно је развио моћ згушњавања танких омотача. Самим тим он је допринео развоју интелекта и упао је у гордост, постао је моћни супарник Урана. Али Уран је поседовао више вибрације и стекао је више знање. Сунчани хијерарх Урана се заједно с Луцифером појавио на Земљи – и Уран је постао Луциферов супарник. Он се појавио приликом призивања новог Сунца, које је постало центар нашег сунчевог система – и Сатурн је морао да се повуче" (Јелена Рерих).

Можда има ту нечег неразумљивог? Објаснићу: у теософији Сатурн је Јахве*.

А ево и коментара савремене рериховке: "Постоје виша и нижа небеска тела – према нивоу развоја свести њихових становника и чврстине материје од којих су сачињена. Тако на пример, изнад Земље, на вишем ступњу еволуције су Јупитер, Венера и Уран; испод Земље у јединственом космичком организму следе Марс, Сатурн. Наравно, насељеност космичких тела не понавља облике Земље. Природа и живот на другим планетама савршено се разликују од оних који постоје на нашој планети. Најближи светови према којима се може усмерити свест су Јупитер и Венера. На тим планетама нема беланчевинасто–нуклеинског облика живота. Тела њихових становника састоје се од светлеће материје – Луцида. На пример, цветови су огњени, одликују се сјајем, али они се могу упоредити са грађом руже: мали вртложни прстенови као да образују ружине латице. Мирис је као преображени озон. Сјај аура је као облачни свод; зраци су као бујице и водопади. На Венери нема инсеката и грабљивица. Тамо лете људи, птице, па чак и рибе. Птице разумеју људски језик, њихово перје је веома живописно. Људи живе у вишем облику заједнице. Мисли сваког човека су видљиве. Негативна својства карактера тамо су просто немогућа. Тамо је царство дивних звукова, боја и светлости. Суштина стремљења према далеким световима састоји се у поседовању свести о животу на њима. Мисли ће створити канале међусобне везе са становницима далеких планета. На далеким световима остварено је све оно над чиме се труди земаљско човечанство: решена су питања живота и смрти, друштвеног уређења, здравља, енергетских ресурса, исхране итд. Нова астрономија говори о томе да је планета Венера – јутарња звезда, светло боравиште Мајке Света – својом снажном светлошћу, својим необичним приближавањем предсказала ново доба човечанства. Ново Доба означава се знаком Водолије. Овај циклус је већ донео знатна померања у свести људи. Уран је владар Новог Доба. Јачање силе Уранових зрака повезано је с новим токовима у целокупном животу наше планете. Уран је повезан с будућом јединственом Русијом. Његови зраци обећавају много открића и достигнућа у науци, а нарочито у области психичке енергије. Дејство Урана ће посредством 'магнетних струја' неутрализовати утицај зрака Сатурна на Земљу и њено човечанство. У будућности Уран ће постати 'кућица' за наше земаљско човечанство на многа и многа хиљадулећа. Сада је ово светило још увек сувише огњено. Сва људска знања су релативна. Велики Ајнштајн* је ради тога и долазио на Земљу да би померио и проширио свест човечанства. И наравно, наш сунчев систем се састоји од већег броја планета него што је то познато савременој науци. Неке од њих се још увек налазе у процесу формирања. Јупитер се налази под непосредним утицајем невидљиве Краљ–Звезде и брзо мења своје стање, претварајући се у звезду. Као и Венера, Јупитер може примити само веома високе духове у моралном смислу. Али да ли ће бити много таквих у савременом човечанству? Тако на пример, ако ми својим неморалним и недуховним понашањем разоримо нашу планету, већина човечанства ће вероватно почети да ствара свој нови циклус (Манвантару) на Марсу који се већ сада буди за нови живот на њему. Силе простора су немирне. Нови хемизми се приближавају болесној планети и они могу изазвати катаклизме. Сатурнов хемизам привлачи бића познате врсте. Можда се припрема казна служитељима сатане? За једне је једноставно мрља, а за друге потврда прастарог предања. И Сунце, и звездано небо доносе нервима хармонију. Али светлост Месеца погађа прану, за одмор је магнетизам Месеца рђав. Он изазива исцрпљеност, те као да гута енергију. Свака планета има своје предности и недостатке у складу са основним елементима који улазе у састав њеног језгра и, наравно, у грађу организама који је насељавају. Крајња граница живота и развоја ове или оне планете одређује састав њеног језгра и све елементе и најфиније енергије њене атмосфере" (Н. Урикова).

Боже, шта се то дешава с разумом људи који успостављају "контакт с космосом"? Јер наведене "чињенице" износи магистар физичко–математичких наука... Зар се и њој догодило исто што и с Јеленом Ивановном Рерих којој су духови "забранили не само да пише и чита, него чак и да мисли"? Да – "Треба растурити експлозијом мозак, тада ће свест бити избачена напред као из топа. Учење лети на крилима догађаја".

Али пошто се мени не свиђа када се људима у мојој околини "растурају мозгови", ја зато и водим полемику с рерихослављем, не чекајући да оваква једна "космографија буде уведена у свим школама" (Надземно, 671). Нећу да доживим време када ће свако дете учити да "људи на Венери живе у астралним телима, деца већ приликом рођења имају исти онакав развој као седмогодишња деца на Земљи, живе четрдесет година, затим растварају своја тела. Једно дрво одатле расте сада у Докијуду, где са латица цветова падају капи пране... Да би направили дете, мушкарац и жена изазивају енергију простора и фиксирајући поглед стварају ново биће"*. Уосталом, "духови Венере су потрошили своје елементе и најфиније енергије у атмосфери која их окружује и потребна им је нова 'кућица' ради обогаћења развоја, како духовног, тако и менталног" (Ј. Рерих). Зато су они уобичајили да лете на Земљу... А још – "Ј. И. ми је прочитала чудесну информацију о Венери, о људима који је насељавају. Они ту планету називају Тула. Једанпут је видела прстенове око Венере када је тамо летела".

То је дакле име првог космонаута! У космос није први полетео Јуриј Гагарин, већ Јелена Рерих!* Управо је она, облетевши сунчев систем (или једноставно док је ослушкивала лупкање стола за време спиритистичке сеансе?), разјаснила да се Будина жена сада налази на Венери, Будин син на Јупитеру, исто као и Вивекананда и Платон. Авај, "гас који шаље Платон са Јупитера, Земља не прихвата". Осим тога, испитавши сунчев систем, Рерих је дошла до закључка: "Наравно, на Јупитер могу доспети само високоморални људи... Интелект, па према томе, и машта веома су мало развијени на Јупитеру... Тако да је живот на Јупитеру за великог мислиоца досадан и монотон. Његове вредности – дивна клима и стална атмосфера прекрасног пролећа, људима веома брзо досаде. У сваком случају, не спремам се да путујем на Јупитер и пре бих изабрала живот на нашој Земљи".

Дакле, рериховски космос није нипошто космос науке.

То није ни космос апостола Павла који је видљив свакоме и који очигледном разумношћу својих закона и односа сведочи да га је створио један Божански Ум: "Јер што је на Њему невидљиво, од постања света умом се на створењима јасно види" (Рим. 1:20).

Да, приликом посматрања лепоте и разумности природе хришћанин природно долази до мисли о Лепоти и Мудрости Творца. Приликом посматрања мноштва сјајних звезда хришћанин се обраћа мисли о њиховом Једином Творцу. Паганин сасвим другачије реагује на разноликост звезда: са сваком од звезда он повезује различита имена и предања. А хришћанин гледа звезде Великог Медведа и једноставно каже: "Слава Теби, Господе, због ове лепоте и због овог Твога дара нама!"

Али рериховци нас враћају паганским временима: "Све до данас је жива сага о Гесер–хану: 'Гесер–богдохану је послато седам глава, одрубљених од седам црних ковача, а он тих седам глава кува у седам бронзаних котлова. Прави од њих пехаре, оптаче те пехаре сребром. И тако је од седам глава направљено седам пехара које је Гесер–хан напунио јаким вином. После тога је пошао мудрој Манзал–Гормо и дао јој те пехаре и угостио је. Али она је узела тих седам пехара од седам глава црних ковача и бацила их у небо. Тако је од седам пехара настало сазвежђе Долон Обогод (Велики Медвед) и оно је чувар времена'. Како су изванредно уливени симболи у ове нејасне речи које су, рекло би се, лишене значења и које повезују Гесер–хана са седмозначним сазвежђем Севера".

Хришћанство је вратило људима право да спокојно посматрају небо – зато што је оно очистило небо од богова. Хришћанство је отерало с небеса божанске преступнике и педерасте. Приликом помињања Ганимеда сада више није потребно сећати се да се ради о Зевсовом љубавнику. Посматрајући како облак гоњен ветром закрива сунце, нема потребе да се сећамо свађе "златокосог Феба" тј. Аполона с богом ветра, Зефиром, због љубави према младом лепотану Хијакинту*...

Небо је постало чисто у том смислу што оно више не чува успомене на "божанске преступе". Напротив, оно се доживљава као у потпуности послушно Творцу и самим тим чак као оно које даје поуку послушности човеку. Већ у 4. веку св. Јован Златоуст наводи као пример човеку кретање звезда које не скрећу са своје путање за разлику од човека: "Небо и Сунце и Месец и хор звезда и све остале твари се налазе у великом поретку, а наше ствари су у нереду" (св. Јован Златоуст. Прва беседа о ђаволу. 7).

Али данашњи "космиста" гледајући звездану творевину, не сећа се Јединог Бога Творца. Посматрајући звезде, рерихијанац почиње да се сећа планетарних духова који носе имена паганских богова али не знају о ономе што је изнад њих: "Виши дхијан–когани сунчевог система не морају да имају представу о томе шта постоји у вишим системима, тј. на другом седмоструком космичком плану".

Ови "дхијан–когани" никако не могу бити поистовећени са хришћанским анђелима. Анђели знају свог Творца и сведоче о Њему. Сами анђели не стварају, већ само извршавају Божије заповести: "Није анђеоски посао да стварају", пише св. Јован Златоуст. Код Јована Дамаскина се сасвим категорички тврди: "Будући да су створења, анђели нису творци". Анђели не претендују да их неко назива "душама планета". Планете нису "тела" која облаче анђеле. Хришћански анђели уче људе да се моле Богу. Али саговорници Блаватске јој дошаптавају да се уопште не треба никоме молити. Хришћански анђели не уче презиру према људима, називајући већину човечанства "двоножним репатим створењима"...

Слушајући приче астралопитека о космичким господарима и хијерарсима хришћанин види у приповедачима исти онај грех који је у старини именовало и осудило Писмо. "И оставише све заповести Господа и поклонише се свој војсци небеској" (4 Цар. 17:16). Од "контакта" с тим духовима хришћанин може да се одбрани само силом Крста и речима Писма, према којима је суштина Христовог подвига у томе да "разоружавши начелства и власти, жигоса их јавно, победивши их" (Кол. 2:15).

Рериха радује рушење православног хришћанства (бољшевички "јуриш на небо", препун бескрајних изругивања Библији и православном богослужењу) – јер то рушење ослобађа место за улазак његових омиљених космичких духова: "Н. К. Р. је рекао: 'Јуриш на небо', био би добар кад би се претворио у истраживање далеких светова које неће да признају ни религија, ни наука".

Зато је апсолутно неоснована теза Ксеније Мјало да је наводно моје неприхватање рериховске космолатрије истоветно хуљењу на Творца.

"А ето Јован Дамаскин у 'Тачном изложењу православне вере' црта знаке зодијака, говори о планетама (које су због нечега нарочито непријатне Курајеву) и о њиховим зодијакалним становима – 'домовима'. Цело поглавље се назива: 'О светлости, огњу, светилима, како Сунцу, тако Месецу, тако и звездама'. Он говори о грађи света од четири елемента (стихије), тј. управо о космогонији која је, по Курајеву, потпуно супротна православној мисли. Али ту мора бити исправна само једна ствар: или Јован Дамаскин предлаже нетачно изложење вере, или нам Курајев своје сопствено схватање Православља, очигледно повезано са особинама његове личности, нуди као универзално и свеопште".

Објаснићу: 1) преподобни Јован Дамаскин није називао свој рад "Тачно изложење православне вере". Он је написао књигу под називом "Извор знања" у којој само трећи део чини богословски трактат. Овај трећи део је средином 12. века превео на латински Бургундије из Пизе под називом "Тачно изложење православне вере". Сам Дамаскин је о свом раду писао овако: "Циљ (ове књиге) састоји се у томе да се у овој књизи да преднацрт по могућности сваког врста знања. Зато је треба назвати 'Извором знања'. Дакле, ја ништа нећу говорити од себе, већ ћу на логичан начин изложити оно што је на различитим местима речено код божанствених и мудрих људи".

2) То значи да се у књизи преп. Јована не расправља само о богословским питањима, већ о "знању сваке врсте". Црква не сматра расправљање преп. Јована о знаковима зодијака саставним делом православне вере. То што је Дамаскин укључио у свој рад размишљања на ову тему, значи само то да је православљу својствено да се с поверењем односи према науци, и оно што се сматра научно прихваћеним да усклађује с православним и библијским погледом на свет. У својим "Беседама на Шестоднев" св. Василије Велики активно користи материјале њему савремене философије природе и биологије. Али то не значи да морамо да се слажемо с тим његовим страницама и да проглашавамо антицрквеним јеретицима савремене биологе због и најмањег неслагања с науком 4. века. То значи само да према примеру св. Василија треба да користимо материјал нама савремених наука.

3) Звезде, планете и стихије код преп. Јована немају душу. "Нико нека не мисли да небеса или светила имају душу, јер она су бездушна и безосећајна". Преп. Јован оштро иступа и против астрологије. Зато ничег заједничког са "новом астрономијом" рерихијанства код њега нема, и Мјало узалуд покушава да помири рерихијанство с Православљем на Јовану Дамаскину. Ако кажем да сам јуче са занимањем посматрао фотографије које су послате с површине Марса, из тога би било брзоплето закључивати како, наводно, чим Курајев помиње Марс, значи да он верује у олимпијску митологију.

Мјало се изненађује што су "планете због нечега нарочито непријатне Курајеву". А чега ту има несхватљивог! Па мени нису непријатне оне планете што се виде на небу и које проучава астрономија. Мени су непријатне оне "планете" које лебде пред очима теософа у њиховом "септенарном ланцу"*. Теософски "планетарни духови", планетарни "Домаћини" јесу типична паганска астрална божанства. И због чега би то одједном пагански духови мени постали пријатни?! Зашто бих морао да се одушевљавам баснама о планетарним духовима који су научили Блаватску да је молити се и кајати се бескорисно?

Ксенија Мјало се гневи што је земља за "Курајева 'непријатељ'". Никад ја нешто такво нисам уопште ни говорио. Али онај дух који теософи називају "Домаћином Земље" заиста не изазива код мене, као и код било кога свесног хришћанина, жељу да се дружим с њим – јер "Луцифер је Домаћин Земље по космичком праву или сродству енергија" (Ј. Рерих).

"Сам по себи космос код Курајева не изазива занос и дивљење, нити непосредни доживљај његове лепоте и моћи, услед чега се и рађа питање о Творцу – колико је то Он велики! Не, Курајев одбацује то осећање које је традиционално Русији, осећање које је својевремено изразио Ломоносов у свом 'Јутарњем размишљању о Божијој величини', и које се са чудесном снагом ослања на поетику псалама".

Да, рериховски "космос" који се састоји од дхијан–когана не изазива у мени "занос и дивљење". Али ни Ломоносов није опевао "дхијан–когане"! Претпостављам да Ломоносов не би себи ускратио задовољство да разбије нос кабалисти који би зашао код њега у лабораторију с проповеђу о "дхијан–коганима" и доживљајима Сатурна.

Развијајући своју верзију о мојој безосећајности и отуђености од "сељачког православља", Мјало покушава да чита моје мисли – вели, "цела светска творевина – звездано небо, блиставо Сунце, мора и планине – сама по себи изазива код њега такву опрезност, он тако подвлачи хладноћу, равнодушност, ако не и непосредно непријатељство космоса према човеку, да, изгледа, сматра да је без претходне катехизације (очигледно пожељне под вођством ђакона Андреја) сам по себи човек апсолутно неспособан да осети, макар и незнатно, благодатно присуство Творца у творевини. Курајев се с тим не слаже, па чак не да се једноставно не слаже, већ непосредно тврди нешто што је далеко ближе учењу гностика и манихејаца о прљавштини и демоничности свега чулног, створеног света, него Јовану Дамаскину и руској православној традицији с њеним усхићењем пред лепотом и величином светске творевине. Он одлучно изјављује: 'Лепота света није створена за човека, не брине се о човеку и зато је у својој суштини не–човечна' (Курајев, наведено дело, т. 1, с. 164). 'Није створена за човека!' Јако тврђење које улази у противречност не само с концепцијом антропног принципа којој се све више приклања савремена наука, него и с првим страницама Књиге Постања. А такође и са светоотачком традицијом".

А сада смањимо патетику и покушајмо да говоримо мирно.

Већ други пут видим како се рериховци спотичу о ову моју фразу о томе да "лепота света није створена за човека..." (први пут је ова фраза разгневила Наталију Бондарчук у "Литературној газети" од 15.07.1998. г.). Заиста се спотичу, брзоплето закључујући како свака моја фраза излаже управо моју тачку гледишта. То уопште није тако. Приликом излагања историјско–философског материјала, као и у полемици неретко се морају писати такве фразе које излажу и резимирају став мојих опонената. Понекад не само фразе, већ читаве пасусе, а понекад и странице треба трошити на то да се покаже до каквих последица ће довести прихватање оних претпоставки од којих полазе антихришћански мислиоци. И било би врло несавесно из реконструкција и препричавања антихришћанских теорија такве врсте истрзати једну фразу и проглашавати: "Гледајте, ето шта је написао Курајев, значи, управо у то он верује!"

Тако сам и тога пута говорио да нас избор између окултно–пантеистичког и хришћанско–личносног схватања Бога ставља пред дилему: "Ту је неизбежан избор. Или прихватити Еванђеље, које објављује да је Онај кроз Којег је све постало, дошао на Земљу и постао човек. Или човек и његова планета нису ништа друго до депонија кармичког ђубрета. Космос живи сам за себе и чак не зна да негде на његовом крају пати и нечему се нада човек. Тај свет не постаје потпунији ако у њега уђе човек и он неће бити сиромашан ако човек из њега оде. Два пута два су увек четири. Две галаксије плус две галаксије – увек се добијају четири. Знали о томе становници Земље или не – таблица множења нема с тим ништа. Лепота света није створена за човека, не брине се о човеку и зато је по својој суштини не–човечна."

Наталија Бондрачук цитира последњу фразу и узвикује: "Ако је велики Достојевски извео формулу 'Лепота ће спасти свет', ђакон Курајев нам то пориче. Али можда, на нашу срећу, управо сам ђакон или његова душа још није спознала лепоту?"

С коликом мером очигледног непријатељства треба читати моју књигу па да ми се припише став који ја очигледно поричем и супротстављам га еванђеоском?! Ту је сасвим јасно или – или. Или ми прихватамо Еванђеље – или, одричући Еванђеље мораћемо да признамо да је свет нечовечан. Управо антиеванђеоски став, тј. онај с којим се ја очигледно не могу сложити, излаже моја фраза, опомињући рериховце, да управо у један такав бездушно нечовечан свет они гурају себе следећи догмате теософије. Поново подсећам на речи Блаватске: "Божанска мисао има толико мало личног интереса према њима (Вишим планетарним духовима–градитељима) или пак према њиховим створењима, као и Сунце према сунцокрету и његовим семенкама".

Али ако се раније, говорећи о чланку Бондрачукове и првом издању књиге Мјало, могло рећи да су се критичари просто "спотакли" о ту фразу, прочитавши је сувише брзоплето и непажљиво, сада сам принуђен да говорим већ о отвореној клевети. Јер Ксенија Мјало је била упозната с мојим одговором који сам изнео на интернету у вези с првим издањем њене књиге (она га неколико пута цитира) где сам јој скретао пажњу на то да фраза о "нечовечности космоса" не излаже ни мој, ни православни став, већ само резимира суму погледа на свет оних људи који не верују у личног Бога. Ипак и у другом издању своје књиге Мјало понавља тезу да фраза о којој расправљамо изражава управо моје гледиште на односе света и човека. То више није непажња приликом читања, ни полемички жар. То је већ полемичко непоштење.

Ту се уопште не поставља више питање о мени. Ту се додирује кудикамо занимљивије питање о односима гностицизма, хришћанства и теософије.

Гностици и Антика

Ксенија Мјало правилно оцењује гностике. За ове групе блиске хришћанству током првих векова наше ере била је карактеристична крајња одвратност према свету материје и његовим духовним ствараоцима. За гностике овај свет у којем се може срести "звездано небо, блиставо Сунце, мора и планине" јесте свет лажи и ужаса.

"Ко је спознао свет, тај је нашао леш" – то је лајтмотив гностичке философије. "Облик погрешке је свет (космос)" – каже гностичко "Еванђеље истине".

За антику космос је синоним поретка, насељености, лепоте. Човек је део космичке целине. При томе се човек упозорава да део постоји ради целине, а не обрнуто. "Човек није нешто што је највише у свету... Од човека су много божанственије друге ствари, узмимо барем највидљивије – звезде од којих се састоји небо (космос)" (Аристотел). "То биће настаје не ради тебе, већ напротив, ти настајеш ради њега. Сваки занатлија чини све ради целине, а не целина ради дела" (Платон).

Али гностици се осећају туђим у овом свету. Спознавши оно о чему тако спокојно приповеда Блаватска – равнодушност према нама највишег Божанства – гностици и њима блиске религиозне струје гнушају се те равнодушности. "Седморица ме угњетавају и Дванаесторица су постала моји гониоци. Прва светлост ме је заборавила, а друга није питала за мене".

Гностик себе доживљава као окруженог непријатељском васионом. Виши спратови хијерархије бића равнодушни су према њему, пасторчету, и не пројављују се у "овом свету". А они који обитавају у космосу према њему су једноставно непријатељски расположени. "У гностичкој мисли свет заузима место традиционалног пакла"...

Гностици признају космичност (уређеност) светске творевине: да, у њему постоје закони, постоји поредак, постоји некакав јединствени циљ. Али циљеви човека и циљеви космоса и његових управљача према схватању гностика оштро се разилазе. Поредак космоса је поредак затвора. Космос претендује на потпуну власт над човеком; човек је открио у себи нешто што тежи да изађе ван космоса, нешто што не припада овом свету, што му је туђе. Претензије космоса на тоталну власт над човеком прете човековим уништењем. Душа тежи да се ишчупа из космоса који се доживљава као тамница, тј. да буде ван власти космичких стваралаца и надзорника (архоната). Космички поредак "од атрибута уздизања" космоса постао је "атрибут његовог посрамљења". Увреда која се наноси античком осећању страхопоштовања пред природом допуњена је шамаром онима који су живели по Библији – јер "библијски Бог био је срозан на ниво симбола космичког угњетавања" – пише Г. Јонас.

Творевина и њен поредак не пројављују истинитог Бога, већ Га скривају – "Маркионов Бог је природно несхватљив и никада се не пројављује, изузев Еванђеља" (Тертулијан: против Маркиона. 5, 16). Јер ако Бог није учествовао у стварању, свет нема шта да каже о Њему. И Он у природи није оставио никаквих трагова... Ако се ко и спознаје из проучавања космоса ("звезданог неба, блиставог Сунца, мора и планина") – онда је то његов Творац који, с тачке гледишта гностика, нипошто не заслужује позитивне епитете.

Распознати у библијском богу–творцу демонско и зло начело и побунити се против њега представљају ствар части, спознаје и спасења човека. У "Откривењу Адаму његовом сину Ситу" (гностички текст који улази у библиотеку пронађену у Наг–Хамадију), говори се о Адамовој изненађености када је сазнао о "вечним анђелима" (еонима) који су "били виши од бога који нас је створио... Архонт нас је у гневу одсекао од еона сила... ми смо му служили у страху и трепету". Аналогна је реакција Адама и код манихејаца: "Тада Адам повика и заплака: он подиже свој ужасни глас попут ричућег лава, поцепа своје хаљине, ударајући се у груди и говорећи: 'Тешко оном ко је створио моје тело, ономе који је оковао моју душу, и побуњеницима који су ме поробили'".

Иза речи манихејца који објашњава шта је заправо то што треба да спозна "гностик" ("поседник знања") не стоји благодарност Творцу, већ свесна спремност за побуну против Њега: "Ми знамо како су се помешале Светлост и Тама и ко је створио небо и земљу". У том контексту фраза "Ми знамо ко је створио небо и земљу" звучи потпуно исто као и фраза инвалида: "Ја знам ко ме је осакатио"...

Да би човек могао да замисли стил и укус гностичких митова, навешћу цитате из гностичке расправе "Ипостас архоната": "Горе, у бескрају Еона, постоји Непогрешиви. Софија која се зове Пистис, пожелела је сама да изврши дело, без свог супруга. И њен рад је постао небеска слика, тако да завеса постоји између горњих еона и оних који су доле. А испод завесе се створила сенка, и та сенка се претворила у материју, и била је бачена у (спољашњу) таму. И њен облик је постао дело у материји, упоредиво с наказом. Она је добила отисак њихове сенке и постала је самобитна твар с њушком лава (Јалдабаот). Он је отворио своје очи и угледао материју, велику и бескрајну; постао је охол и рекао: 'Ја сам бог, и нема бога осим мене'. Рекавши то, он је сагрешио против Свега. И глас је сишао с висине Највише Власти... 'Грешиш, Самаеле', то је слепи бог или бог слепих. Његове мисли ништа нису виделе. Он је замислио да створи синове за себе. Будући муже–женствен, он је створио седморицу муже–женствених синова и рекао им: 'Ја сам Бог Свега'. Зое (Живот), кћи Пистис Софије, ограничила је Јалдабаота и бацила га у Тартар на дно дубине помоћу огњеног анђела који је еманирао из ње. Када је његов син Саваот угледао силу тог анђела, покајао се. Он се претварао пред оцем и његовом мајком, Материјом; осетио је одвратност према њој – Софија и Зое подигле су га горе и утврдиле га изнад седам небеса, испод завесе између вишег и нижег. Када је Јалдабаот видео да је овај био у великој слави, он му је позавидео и завист је створила смрт, а смрт његове синове".

Овај мит је веома сличан будистичком миту који објашњава одакле је код људи постала представа о Богу. У "Брахмађала–сути" Буда оспорава веровање "делимичних етерналиста" – тј. креациониста који, попут хришћана, верују у вечност Бога (Брахмана) и не–вечност света. Буда поставља питање – како настаје овакво гледиште? – и прича тим поводом читаву историју, пуну митолошких реминисценција: "У почетку светског циклуса појављује се празна обитељ Брахме. Тамо доспева некакво духовно биће 'које се састоји од манаса, храњено радошћу' и које је исцрпло своје заслуге у највишим небесима абхаса. А затим, 'када оно остаје само сувише дуго, њему постаје нелагодно, њему се то не свиђа и оно почиње да се жали: Ах, када би и друга бића могла да достигну исто стање. У то време и друга бића такође су се одвојила од небеске обитељи, пошто се након исцрпљивања њихових заслуга, њихов боравак тамо завршио, и поново су се родила у обитељи Брахме, да би правила друштво том бићу. Тада је, о бхикху, биће које је било прво, рекло себи: 'То сам ја Брахман, велики Брахман, изнад којег никога нема, чије је око свевидеће, свемогући господар, стваралац, демиург, творац судбине, аутономан, прародитељ свега што јесте и што ће бити. То сам ја створио сва бића. Ради чега? Јер сам помислио: добро је када би и друга бића достигла то стање. Таква је била моја жеља, и ето бића су се појавила'. Бића која су се појавила касније, говоре: 'Ево, поштовани Брахман, велики Брахман, изнад којега ничега нема... То нас је он, поштовани Брахман створио. Зашто? Зато што се родио први, а ми после њега. Онај ко се родио први, ужива дуг живот, лепоту и снагу, док они који су се касније родили имају краћи живот, и мању лепоту и снагу. Једно од тих бића изгубило је свој статус и спустило се у овај свет. Поново се родивши у овом свету у облику човека, он напушта породицу, прелази из стања домаћина у стање бескућника'. Затим иде формула ретрокогниције: када ствар долази до сећања на своја прошла рођења, испоставља се да се тај човек сећа своје појаве у обитељи Брахме и говори: 'Поштовани Брахман, велики Брахман који нас је створио, постојан је, непоколебљив, вечан, неподложан промени, остаје исти довека. Ми пак, њиме створени, нисмо вечни, непостојани смо, живимо кратко, можемо умрети, тј. изгубити бивствовање, које нам је овде додељено'... Веру у свемогућег Брахмана, према Буди, проглашава биће које се поново родило други пут и, затекавши у обитељи Брахме оног који се родио тамо први, помислило је да је управо тај и јесте Брахман. Зато људи сматрају Брахманом обично биће из духовне сфере, биће које подлеже поновном рађању".

Али постоји озбиљна разлика између будистичких и гностичких митова: нереалност Брахмана за будисту је само илустрација опште тезе о нереалности свега постојећег, целог космоса (рачунајући ту и самог човека, па чак и самог приповедача овог мита). За гностика су ликови његовог мита веома реални, као што је реалан и овај жалосни космос који су они створили.

Дакле, космос је творевина "бога слепих". По тачној Мелеровој оцени, "гностицизам је паганство које је доспело у безнађе и које је прогласило уместо античког обоготворења тварне природе њено одемоњење".

Зато, с тачке гледишта гностицизма, "ко год створио свет, човек му не дугује ни преданост, ни однос према његовој творевини... Божанско је туђе свету и нема ни улогу, ни интересовање у физичкој васиони... У том скупу трију термина – човек, свет, Бог – човек и Бог стоје у опозицији према свету и свет их раздваја... Оваква васиона нема никакву вредност грчког космоса. Њој се додељују презриви епитети: 'те ништавне стихије', 'та ништавна келија творца'. То је још увек космос, поредак – али поредак који је у правом смислу речи туђ људским тежњама".

Свет је ванбожанствен. Бог је ванкосмичан. Човеков дух, будући да је искра Божанства, дух који није својом кривицом доспео у ропство свету, такође је радикално ванкосмичан. Чак штавише –антикосмичан.

Тако изгледа главно убеђење гностика, које их разликује од античке философије – "антрополошки акосмизам". Гностици се никада неће сложити са убеђењем Агни–јогина, да је човек наводно "део космичких енергија, део стихија, део разума, део више материје" (Бескрај, 135).

Гностици и Хришћанство

Оно што разликује гностике од античке природне философије и од теософског "космизма", управо зближава гностицизам са хришћанством. Из Еванђеља гностици су научили да је вредност читавог космоса неупоредива са вредношћу једне једине људске душе: "Јер каква је корист човеку ако сав свет добије а души својој науди? Или какав ће откуп дати човек за душу своју" (Мт. 16:26).

Садржећи у себи причесност свету, човек мора да садржи у себи још нешто. Човек живи у природи, али се ипак не може рећи да је сав човек део природе.

Ту се провлачи и оштра граница између паганског и библијског погледа на свет. С тачке гледишта паганства, човек је део природе, микрокосмос, мали свет у великом свету – макрокосмосу. Свештеник Павле Флоренски је ову мисао изразио овако: "Човек је скраћени концепт светске творевине".

Али то је мало када се говори о човеку. Византијски богослови осим тога тврде да је човек пре "макрокосмос" који је смештен у "микрокосмос". Јер, иако у човеку доиста постоји све оно што постоји у свету, у њему постоји и оно што цео свет не може да смести и чега нема: лик Божији и Божанску благодат, благодатно богосиновство. "Гледај – скреће нам пажњу преп. Макарије Велики – какви су небо, Земља, Сунце и Месец: и није у њима благоизволео да се Господ успокоји, већ само у човеку. Зато је човек драгоценији од свих твари, чак, усуђујем се да кажем, не само видљивих, него и невидљивих, тј. од службених духова" (ангела Божијих).

Свети Григорије Нисски такође ступа у полемику с паганима по овом питању: "Незнабошци су говорили: човек је мали свет (микрокосмос), састављен од истих оних стихија као и све. Али тим звучним именом узносећи хвалу људској природи, они нису приметили да су човека почаствовали својствима комарца и миша. Јер и комарац и миш су спој истих тих четирију стихија... Чега има великог у томе – поштовати човека као подобије света? И то када небо пролази, земља се мења, а цео њихов садржај пролази заједно с њима, када пролази оно што их одржава? Али у чему је, по црквеној речи, човекова величина? Не у подобију тварном свету, већ у томе да буде по образу природе Онога Који га је створио".

За Блаватску "човек је микрокосмос макрокосмоса" (тј. мали свет у великом свету). Али за светитеља Григорија "човек је велики свет у малом" тј. ако се изразимо грчким речима – "макрокосмос у микрокосмосу".

Човек се уздиже изнад света зато што није све у човеку објашњиво из закона ове светске творевине у коју је уроњено наше тело и нижи психички живот. Не потиче све у нама од овога света. И зато нема све заједничку судбину с њим. Према томе, "ја нипошто не проповедам паганско сједињење с природом, утапање у њу. Природа је смртна: ми ћемо је наџивети. Када се угасе сва сунца, свако од нас ће живети" – писао је К. Луис и додао: "Како је поражавајуће живети међу боговима, знајући да ће најдосаднији, најжалоснији од оних које видимо засјати тако да ми то сада не бисмо поднели; или ће постати незамисливо и несхватљиво страшан... Никада нисте имали посла са смртним. Смртне су нације, културе, уметничка дела. Ми се шалимо, радимо, дружимо са бесмртнима, бесмртнима се женимо, бесмртне мучимо и понижавамо". "Црква ће наџивети васиону... Ми ћемо сачувати у вечности своју суштину, сећајући се галаксија као да су старе бајке".

Управо је оно у хришћанству што је још у 2. веку пагански саговорник Минуција Феликса одредио као најапсурдније: "Двострука бесмислица и двоструко безумље је објављивати пропаст небу и звездама које остављамо истима онаквима каквима смо их затекли, а себи, умрлима и погинулима који, како се рађамо, тако и гинемо, обећавати вечни живот!" (Минуције Феликс: Октавије, 11). Али хришћани су од античког доба па све до данас убеђени у то да су људи, сви ми, свако од нас старији од света. Старији не због тога што смо створени пре васељене, већ зато што је људе изабрао Бог и замислио их као носиоце права првородства у васељени: "Пре стварања космоса ми смо били рођени у Самом Богу зато што нам је предстојало да настанемо" (Климент Александријски: Опомена паганима. 1, 6, 4).

Ксенија Мјало помиње разраду "антропног принципа" у савременој науци: "Човек – та круна свесног органског живота – могао је да се развије овде, на Земљи, само уколико постоји сва та чудовишно огромна материјална Васиона коју видимо око нас". Она га даје у формулацији биолога А. Волса. Но, поштено говорећи, нема ничег занимљивог у тој формулацији.

Антропни принцип је занимљив у другим формулацијама. У "слабом" облику он звучи овако – "наш положај у Васиони нужно је привилегован у том смислу што он мора бити спојив с нашим постојањем у својству посматрача". "Јаки" антропни принцип гласи: "Васиона (па према томе и фундаменталне константе од којих она зависи) мора бити таква да у њој на извесној етапи еволуције буде дозвољено постојање посматрача". Осим тога, постоје друге формулације које су, да тако кажемо, "реинтерпретиране": "принцип учешћа" – "посматрачи су неопходни ради тога да би Васиона настала" и финалистичка – "у Васиони мора настати разумна обрада информација и, када једном настане, она никада неће престати".

Управо су ове последње, "јаке" формулације најближе хришћанском убеђењу да је Васиона управо створена ради човека.

Дакле, Платон тврди да човек живи ради хармоније с васионом и ради служења њеној целовитости. Гностици тврде да човек стиче смисао свог постојања у побуни против васионе. Хришћани пак сматрају да је васиона створена ради служењу човеку.

Човек је само делимично у свету, он је изузет из контекста света, он је надсветски. Чак и када се човек код отаца зове микрокосмосом – свој пандан он не налази у космосу, већ у Богу који је трансцендентан космосу: "Мали космос – човека – устројивши саобразно са Светим Духом..." – сведочи Климент Александријски (Опомена паганима. 1, 3). За разлику од рериховаца, хришћани нису прихватили дух космоса: "А ми не примисмо духа овога света " (1 Кор. 2:12).

Понављам: у том одбијању да се достојанство човека види у његовој "микрокосмичности", у његовој затворености космосом, слажу се гностици и хришћани. И ту се они заједно супротстављају рериховцима. Хришћани се слажу с гностицима по питању човекове надкосмичности: "А у овом свету живимо као посланици државе која нема назива" (А. Галич: Балада о старцима).

Али хришћанство не дели гностичко убеђење о антикосмичности нашег духа. Антикосмизам гностика хришћанство сматра претераним. Створивши човекову душу не од космичких стихија, већ је давши из Себе и постављајући човека у саму срж, у дубину светске творевине, самим тим Бог човека не смешта у њему непријатељску васиону, већ у свет који је Он Сам створио. Творац душе, Творац тела, Творац космоса је Један исти.

Није свет туђ Богу, већ је Бог туђ свету. Подвлачећи да је Бог Творац света, хришћанство самим тим подвлачи чудовишност онога што се догодило на Голготи: да је Бог дошао туђима, тј. онима које није створио, не би било ничег чудног у томе што свет није препознао Незнанца. Али Он "својима дође и своји га не примише" (Јн. 1:11). Свет је учинио себе туђим Богу, заборавио је Творца. Творац и Господар света у Својој сопственој творевини, бива непрепознат, туђ, нежељен... Ову чудовишну парадоксалност односа Бога и света Еванђеље подвлачи већ у причи о Рођењу: "Витлејем је био завичај Јосифових предака, међутим Јосиф и Марија нису имали у њему чак ни убогог крова ни педља наслеђене земље." Творац света нема у њему ни своју колевку, ни свој гроб (Мт. 27:60), ни свој кров – под који би "главу заклонио" (Мт. 8:20).

За теософе је отуђеност света и Бога илузорна и нереална. За гностике је отуђеност света и Бога реална, природна и нормална. За хришћане је реална и трагична. Према томе, човек пред којим се поставља избор: да живи по законима света који је заборавио Бога, или да извршава вољу Бога Који није од овога света, треба да изабере пут Изласка.

Свет је рђав не по својој суштини, већ по својој динамици. Оне личности којима је Бог населио свет сувише често бирају пут богопротивљења и потчињавају себи материју, приморавајући је да служи циљевима који нису Божији.

Према томе, од себе не треба одстранити свет као такав ("омрзнути" га), већ неодговарајуће виђење тог света. Онакво виђење које изопачава односе света, Бога и човека.

Није свет створио човека, већ Бог. Ако пак проповед неког од људи претендује на то да се свету припише способност стварања човека, онда је то самозванство. С таквим виђењем света хришћанин мора да ступи у борбу.

Космос, твар, треба одстранити од себе само у том случају уколико она постаје сувише насртљива.

Ако свет плоти постаје једино важан за човека, ако жеља ка стицању блага овога света ствара препреке тежњи према Богу, онда те сувишне везе са светом треба раскидати. Тада се треба подсетити заједно са Г. Луисом да смо "ми слабоумници који се забављају напијањем, развратом и успехом, а припремљена нам је велика радост; исто тако се дете брчка у бари, не помишљајући на то да мајка и отац хоће да га повезу на море".

Онај свет који треба, по речи Еванђеља, "омрзнути", не означава добру творевину Божију, не означава природу, већ наш однос према даровима света: "Реч свет је збирна именица која обухвата оно што се назива страстима" – објашњава преп. Исак Сирин. Ако је пак наш однос према свету вредносно, морално и религиозно потврђен, у свету за нас неће бити опасности – "ми владамо свиме, ако нама не овлада похлепа" (Минуције Феликс).

Друга врста исте опасности је ако човек има сувише поверења у људска мишљења, у "дух овога века". У том случају он такође бива уроњен у "свет" у којем се губи.

Али постоји и такво схватање "света", "космоса" које 'зближава' хришћане, гностике и делимично чак и рериховце. Под "светом" и "космосом" може се сматрати свет духова који се постављају између човека и Бога. Тај "Космос" са својим "господаром космоса" блокира општење човека и надкосмичког Бога*. У таквом смислу "космосу" (свету) хришћанин мора да се супротстави, да "омрзне" његове претензије на поседовање наших душа.

"Космичка хијерархија" теософа је веома љубоморна: у њој се може општити само са онима који су пројављени на "твом плану": "Морамо прихватити сав ланац хијерархија, чврсто се држећи за најближу карику. Тешко ономе који хоће да прескочи карику" (Ј. Рерих). Ту је све као у војсци: рапортира се строго по команди... Ономе Ко је виши од "кумара" и Луцифера, по мишљењу теософа, не вреди се обраћати. "Ми не можемо ни тврдити, ни порицати постојање онога што ви називате мудрим, свемоћним, разумним бићем ван граница овог сунчевог система".

Дакле, управо такав "космос" који гомилом својих духова заклања Јединога Бога, и јесте онај непријатељ којег је смрвио Христос. Текстове из Писма и црквених отаца који говоре о том аспекту тог његовог служења, навео сам у "Сатанизму за интелигенцију" у поприличној количини. Мјало пак, врши замену теза и говори да је Рерихов космос просто природа и испада да Курајев, говорећи о негативном односу према "космосу", показује своју глупост и безосећајност...

Гностици и теософија

Осећање претње која је по свуда присутна у космосу је извесна, макар и далека, сличност између хришћанства и гностика, али не гностика и теософа. Идеја митарстава и космичке блокаде постоји код гностика и у хришћанству, али теософи су у усхићењу од својих "космичких хијерарха". Идеја земље блокиране космичким духовима и слика небеских митарстава кроз која душа треба да прође, пробијајући се кроз ту блокаду према Богу, подробније је најпре разрадила управо гностичка литература, али ове теме нису биле туђе ни православној литератури. Гностички песимизам је ближи хришћанству, него теософском прогресистичком оптимизму.

Када не упоређујемо декларације, већ реалне текстове теософа с реалним текстовима гностика, у њима чујемо потпуно супротну интонацију. У теософији нема места за гностичко–хришћанско уздизање човека изнад космоса, исто као што нема места ни за хришћански антропоцентризам. Теософима је смешна позиција у којој "због охолости својствене теолозима, та мала грудва блата сматра себе нечим неизрециво величанственијим, него било која од познатих нам звезда и планета". Теософи теже да човеку наметну другачији поглед на себе: "Онај ко хоће да буде окултиста... мора да мисли о себи као о нечему бескрајно малом, чак и не као о појединачном атому, већ као о делу светских атома у целини, као о илузији која ишчезава попут уздаха и која не оставља иза себе никаквог трага".

Саслушавши овакве речи Јелене Петровне, гностици би поставили своју дијагнозу: ова жена је недуховна. Она не зна да у људима може живети искрица надкосмичког Духа. Она је "психик" (не, поправио би нас гностик, она је "илик", сасвим плотски човек), али није "пневматик", није "посвећеник"...

Теософи космос обоготворавају: "Бог Махатми, бог космички, тачније, сам Космос". Гностици космос демонизују.

Теософи човека стапају с космосом. Гностици супротстављају човека космосу, предлажући при томе човеку да спозна себе као "друго" у односу на спољашњи свет. Гностичка космофобија је неспојива с рериховском космолатријом.

За теософе–пантеисте свет је "инобитијно ослабљена суштина самог божанства". Гностици схватају свет као творевину (они нису познавали упозорења Блаватске о томе да је "у философији недопустива употреба речи 'створен'"), премда не Бога, већ палих духова. То значи да свет – ако је већ створен, а не еманиран од стране палих духова – тим пре није изливање Највишег Божанства. Дакле, човек не треба да среће и спознаје Бога у космосу, већ у другом простору – у ванкосмичкој келији свога срца (ума).

За теософе управо зато што су свет, божанство и човек апсолутно јединствени (њихово разликовање је грешка и илузија), сам човек треба да предузме напор за преоријентацију своје свести од фиксације раздробљености на свест о свом радикалном јединству с целом васионом. "Спознај самога себе" овде значи "спознај своје јединство са светом". И средство за то познање јесте чисто унутрашњи рад самог човека.

Код гностика пак "спознај самога себе" значи спознати управо своју отуђеност од спољног света. Човек постаје свестан да је другачији, чувши зов извана. Карактеристична црта гностицизма је то да само божански "призив" из света светлости разрешава ланце ропства. Ако, с тачке гледишта теософа, никакав зов не може доћи човеку због космичке завесе ("природа је наш једини и највећи учитељ и законодавац")*, с тачке гледишта гностика управо ради тога зова и вреди живети. "Откривење" теософа долази из космоса; Откривење гностика пробија се ван граница космоса...

И ту су гностици несумњиво ближи хришћанима који траже "Духа Истине кога свет не може примити, јер га не види, нити га познаје" (Јн. 14:17), него теософима. Па ипак и Блаватска и рериховци приликом помињања гностика увек се изражавају о њима изузетно благонаклоно. Према њиховом схватању гностици су истински "духовни" хришћани, истински "посвећеници". "Свака од тих (гностичких – А. К.) секти била је основана од стране Посвећеника, док су њихова учења била заснована на правилном знању симболизма сваког народа".

"Ове традиције (езотеризма) придржавао се и широко распрострањен током првих векова хришћанства духовни правац, назван гностицизам. Органски спајајући у себи елементе египатских, индијских, вавилонских и других учења, идеје Платона, Посејдонија, неопитагорејаца и хришћанства, ова струја је у највећој мери одражавала дух Христовог учења. Показујући сложено међусобно дејство човека и виших аспеката бића, она је указивала на скривени смисао и истовремено реалност велике хришћанске тајне сједињења човека с Богом. Званична црквена линија која је победила током времена ће практично потпуно искоренити из свести верника ту дубоку идеју и само ће неки религиозни мислиоци и подвижници упорно тежити њој" – понављају за "космичким хијерарсима" њихови данашњи трабанти.

Но, клевета на Цркву која се садржи у овом одломку је сасвим отрцана. У суштини и православни богослужбени текстови, и све поуке Светих Отаца непрестано призивају сједињењу човека с Богом, обожењу. Јер главна тајна Православља се тако и зове – "Свето Причешће". Довољно је узети молитвеник и прочитати молитве пре причешћа и захвалне молитве после причешћа, па да лаж рериховца постане очигледна.

Различити утицаји у гностицизму заиста су се спајали, али нипошто не "органски". Довољно је сетити се гневне реакције највећег грчког паганског философа Плотина на антикосмизам гностика... Да, и питагорејци и гностици говорили су о утицају планета на човека. Али давали су сасвим супротну оцену тога. С тачке гледишта гностика, "земаљска 'душа' упоредива је са главицом лука с мноштвом слојева, са моделом космоса као таквог само у обрнутом поретку: оно што је било удаљено постаје такво да лежи дубоко унутра, а после завршетка процеса ваплоћења, оно што је било унутрашње у сферној схеми космоса, земље, постаје, као тело, спољашњи покривач човека". "Гледајући доле из висине и бескрајне светлости и имајући тајну жељу да посматра тежњу тела и његов 'живот' како се он назива на земљи, душа се с истинским бременом своје земаљске мисли постепено спушта у доњи свет... У свакој сфери кроз коју пролази, одева се етарским покровима, тако да кроз то она налази помирење са друштвом тог земаљског руха. И тако она пролази како кроз многе смрти, тако и кроз сфере, што се овде на земљи назива 'животом' (Макробије)". "Док клизимо и падамо у људска тела, њих нам причвршћују из космичких сфера узроци због којих постајемо још гори" – објашњава хришћанин Арнобије херметичка гледишта (Арнобије: против пагана. 2, 16).

Али оно најважније у рериховским текстовима је тврђење да рериховци сматрају гностике својим истомишљеницима. А сада ћу поставити питање Ксенији Мјало: у књизи посвећеној одбрани рерихијанства Ви сте рекли да управо ја проповедам гледишта блиска гностичким. При томе сте рекли да су та гледишта неспојива са светоотачком традицијом. Да ли и даље сматрате да су гностицизам и православна традиција неспојиви (управо ја то сматрам да је тако)?

А сада видите – испоставља се да су управо Ваши штићеници сами о себи посведочили да су баш они истомишљеници с гностицима. Дакле, управо они, рериховци, противрече "руској православној традицији"! Но, да ли ћете преправити Ваш текст? Да ли ћете написати о рериховцима оно што сте толико неосновано и насупрот мом отвореном порицању написали о мени? Да ли ћете сада написати да управо рериховско учење "отворено тврди нешто што је далеко ближе учењу гностика и манихејаца о прљавштини и демонизованости свега чулног, створеног света, неголи Јовану Дамаскину и руској православној традицији?"

Рериховци су ту уопште доспели у замку коју су сами себи поставили. То се често догађа код секташа. Покушавајући да докажу своју традиционалност, они убрајају у своје претходнике све оне који су се било када супротстављали Православљу. Адвентисти, на пример, често изјављују да су "традиционална" религија у Русији. Јер они ту наводно живе малтене од 15. века – од времена новгородских "жидовствујућих". Истина, када им човек помене да су "жидовствујући" одрицали Тројицу и Божанственост Христа, њихов ентузијазам одмах спадне...

Исто тако и рериховци преузносе апокрифне текстове, чак и непрочитавши их, и налазе себи савезнике у гностицима, имајући прилично неодређену представу у чему се заправо састојало гностичко учење*.

Јер ако је рерихијанство доиста гностицизам, тада управо рерихијанство проповеда демонски поглед на васиону, на природу, на "звездано небо, блиставо Сунце, мора и планине". Али какво је то уживање у посматрању "мора и планина" ако су се, према гностичком миту, "из ужаса Софије–Ахамот појавиле планине, а из њених суза мора"! А из очајања Софије родили су се демони...

Не искључујем да заиста теософи исповедају истинска гностичка гледишта**. Али ради пропагандних циљева ти истински гностички тонови и текстови Блаватске о "несавршенству Васионе", тонови и текстови који одричу свет, прикривају се, а напред се у својству "спољних штитова" истурају красноречивости о љубави према свету. И тада се у масовним рериховским предавањима и издањима рерихијанство приказује као оптимистички и нетрагични поглед на свет који потврђује непроблематично јединство "Духа и Материје". Тада се рерихијанство улива у широку бујицу Њу–Еј x овске "брзораствориве нирване". Космос је нетрагичан, свет је непроблематичан, свет је потпуно божанствен, свуда је Бог и тај Бог сам ја... Али у том случају то нипошто није гностицизам.

И тада се поново испоставља да негде рериси и рериховци лажно сведоче. Или онда када говоре о свом усхићењу пред природом и космосом, када говоре о човеку као о "делу космоса", или онда када говоре да су сродни гностицима за које је смисао људског живота био управо у бекству из космоса...

Гностицизам и Хришћанство

Уосталом, постоји још једна фундаментална разлика између гностицизма и теософије. Када се она уочи, тада ће коначно ишчезнути сви разлози да се буде теософ и при томе да се са страхопоштовањем и радошћу гледа на "звездано небо, блиставо Сунце, мора и планине".

Та разлика је једноставна: гностицизам није пантеизам и није монизам. "Јер пантеизам је обоготворење без разлике свега постојећег од почетка до краја, и све несавршености бића за њега су потпуно природне, исто као и потпуно нужне" (А. Лосев). Насупрот томе, гностицизам је радикално дуалистички систем у којем се људи озбиљно односе према реалности света – без обзира на његову небожанственост. За гностика Васиона је реална. Својом реалношћу она притиска и поробљава. То је озбиљни непријатељ против кога се треба борити, тражећи помоћ изван тамнице...

Али теософија исповеда монистичко и пантеистичко гледиште. Због тога је за Блаватску космос илузоран. "Ми посматрамо Васиону као мају или илузију...". Теософи праузрок бића не виде у Божијој љубећој вољи, већ у омами незнањем: "Маја, илузија или незнање буди Нидане (Нидана је узајамна веза узрока и последица), и оне по закону Карме повлаче за собом последице... У езотеријској философији Маја се објашњава као персонификована активна воља бога творца који је и сам персонификација Маје, пролазна обмана човекових чула".

Оно што је Блаватска високопарно назвала "езотеријом" данас је постало булеварски кич. На свакој раскрсници, у сваком подземном пролазу нам упорно понављају: "Спознајте илузорност света у себи самима, схватите да је све илузија, коју ствара сан божанства... И то божанство на крају крајева сте ви сами, неупоредиви и највољенији..." Ви сте бог те васионе. Ви сте били њен узрок. Ви сте се претварали да нисте њен узрок, да бисте могли да се играте с њом, и ви можете да се сетите да сте били њен узрок у било које време, када год хоћете. "Поштујте себе, волите себе, клањајте се себи. Бог који је унутра у вама, то сте ви".

Али теософске теорије потпадају под исте логичке ударце под које потпада било који пантеизам. Ако је свет настао као резултат тога што је божанство упало у незнање самога себе и предало се Маји – то значи да је Маја моћнија од бога. Зашто бог није могао да избегне грешку? И ако бог није успео да избегне фаталну грешку, чему се онда може надати човек? Бог који не мисли, који греши, који упада у незнање самога себе, више није бог. То није оно Апсолутно Биће, свеукупност свих савршенстава, које се на језику философије назива богом. То је митолошка личност, слична "божанским" развратницима са грчког Олимпа.

Незнање може да покрије бога не више него што облак може да покрије Сунце. Облак чак и не може да се приближи Сунцу, а да се не претвори у пару.

Сва привидна логичност пантеистичке доктрине се руши чим се постави питање: ко је управо субјект те грешке која је створила нашу илузорну васиону? Ко је погрешио?

Ова питања су поставили још индијски философи. Ево дијалога између присталице онтолошког плурализма (тј. философије која прихвата реално постојање разнолике васионе) и адваитисте (који сматра да је све у свету илузија која је настала у Апсолуту): "Адваитиста: разлика између највиших атмана и индивидуалних атмана повезана је с незнањем које има вечне диференцијације. Присталица Њаја–Вајшешика: али коме заправо припада само то незнање? Ако припада Брахману, онда он више не може бити 'чиста мисаоност' (како ви тврдите), а ако припада индивидуалном атману биће то затворени круг. Његова мноштвеност је резултат незнања, а незнање резултат мноштвености... Штавише, када би постојао само један атман, приликом ослобађања једног ослободили би се сви, а свет би престао (јер он постоји само дотле док делује незнање), што је апсурдно".

Од чега је онда, дакле, настала мноштвеност? Шта је принудило исконско божанство (с тачке гледишта теософије, неделатно, неразумно и безвољно) да изађе из стања бесмислене самоистоветности?

Ако то није била сопствена жеља божанства већ му је она наметнута споља, значи да то није никакво Праначело, никакво Једно. Упоредо с њим било је друго начело, моћније и делатније од бога, начело које је могло да наметне божанству своју вољу. Али онда је то дуализам, и тада од оног монизма који се декларише од стране пантеизма у својству своје сопствене основе, не остаје ни трага.

Ако је то моја грешка, ако мноштвеност само ја сањам, али не и бог – откуда онда ја потичем? Откуда у свету други субјект, а не Првоједино Божанство? Ако божанство не греши и не упада у илузију, одакле онда потичем ја који грешим? Ако сам ја део божанства, значи, божанство греши у мени и заједно са мном. Ако нисам део божанства, онда, значи, биће је постало плуралистично и разнолико још пре моје грешке (или грешке било којег другог бића).

Ако пак греши Сам Бог, онда Он више није Бог, него богић...

Ах да, постоји још и четврта варијанта: божанство се једноставно игра својим сновима. "Ја који користим чула и органе дејства, нисам нико други до врховни Господ који је ограничио себе ради своје сопствене забаве или задовољства" (Сњами Муктананда). "Сви смо ми овде у вечном времену и простору. Ми једноставно играмо лиларасу, божански плес. Ми плешемо, плешемо и плешемо, плес за плесом, у једном телу, у другом телу". "Све је то заправо шала... Ако сте сиромашни – забављајте се тиме, ако сте богати – забављајте се тиме што сте богати. Ако се ближи опасност – то је такође прилично забавно, ако долази срећа – то је онда још забавније. Свет је једноставно игралиште, и ми се ту само добро забављамо и играмо се. Само онда када заборављате да је све то игра, долазе патње и муке. Али чим одбаците помисао да је то све озбиљно и постанете свесни да је то само позорница на којој се ми играмо, ваша патња одмах престаје".

Ове речи изговорио је Вивекананда у Калкути... И ако је он у праву, испоставиће се да је у тај најсиромашнији и најстрадалнији град на свету мајка Тереза долазила само да се игра. Доиста, окултизам је пород "свеисмевачког ада"*.

Хришћанин се неће сложити с тим да је све у свету оваплоћење Божанства и да су пацов и пивска флаша "аватаре". Хришћанин не изједначава слободно и жртвено оваплоћење Слова у Христу с неизбежном оваплоћеношћу Брахмана у било којем предмету света.

Хришћанин се неће сложити да у Голготском Крсту види игру коју је буновни Апсолут започео Сам са Собом... Не, не играјући се, не "у шали", "жуди Господ и чезне за нашим душама, попут уморног путника, све док се не успокоји и не створи обитељ у душама нашим. Увек Он куца, желећи да уђе к нама" (преп. Макарије Египатски).

Можемо лако да се не сложимо са оним схватањем страдања Бога и човека које то страдање поима као "игру привида". Саме основе нашег погледа на свет не захтевају да прихватимо оне закључке који су ипак прилично логични унутар самог пантеизма. Али како ће теософи моћи да избегну слепе улице у које их гура пантеизам?

Али окултисти су спремни на сваки апсурд, само да не ускрате себи задовољство да себе сматрају боговима. Они су спремни да поистовећују себе са чим било, да добровољно униште своју душу и своју личност, само да се бар мало забаве илузијом – "ја сам бог!"

Омиљена и традиционална слика пантеиста је поређење односа људске душе и Бога с ваздухом који се налази у посуди и у слободном стању. Људска душа је ваздух у посуди: посуда ће прснути и душа ће се стопити с Божанством...

Лепо? Но, а ако се осим "осећања" још и поразмисли? Поразмисли над тиме – из ког разлога је душа изједначена с ваздухом. Чега заједничког има душа с ваздухом у тегли? Ваздух нема свест, осећања, слободу, а душа има*.

Чак се и у кришнаитској литератури која с персоналистичких позиција води полемику против пантеиста, исмејава теорија према којој "Бог мора да медитира и бори се с материјалном природом да би се сетио ко је Он. Тако да 'Бог' код нас држи дијету, ради вежбе дисања, подскакује на својој задњици у покушају да пробуди кундалини и покушава да се на све могуће начине сети своје истоветности: Ја сам бог... Ја сам бог... Како сам то заборавио... Проклети комарац!!! Ја сам бог..." ( X ахад–гуру Сидхасварупананда Парамахамса – Крис Батлер)

Антипантеистички аргументи били су изнесени како у европској философији која није спремна на то да замени топлину Еванђеља за "ледену воду безличносног монизма" (израз индолога П. Хакера), тако и у руској философији. Теософи их, наравно, нису чули и, као и увек, на њих нису реаговали.

Добро, не чују теософи антипантеистичке аргументе. Али зашто онда они себе називају гностицима? Јер Демиург гностика је реалан и страшан. А Демиург (Бог творац) Блаватске није ништа више до привиђење које је човек сањао. Не треба придавати никаквог значаја ни Демиургу, ни своме Ја, ни уопште видљивом свету...

Дакле, теософија ипак противречи гностицима, које је тако брзоплето уздигнула у ранг "посвећених"?

У реду, нека теософија буде ближа браманизму, него гностицизму... Уосталом... Али онда се и према свету теософ мора односити исто онако како се односи према њему браманиста или будиста. А у тим традицијама се сасвим недвосмислено каже шта треба да чини онај ко је увидео у свету тоталну обману и илузију. Он мора што је могуће пре да свој ум одврати од мрежа обмане и усмери га према Једином Невидљивом. И у таквом философском систему човек се више не може одушевљавати материјалним светом, видљивом природом, "покровом Маје": онај ко се одушевљава привидом још снажније и безнадежније се очарава њиме и ствара себи рђаву карму...

Дакле, о каквом "благодатном присуству Творца у творевини" може бити говора у теософији, ако управо по њеном учењу Апсолут у свету "не може бити пројављен" у принципу, а сам свет је само празнина? "Не треба да заборавимо да иза ове илузије пројављивања коју видимо и осећамо, стоји заправо само то да ми никако не чујемо, не видимо, не осећамо, не опипавамо. То је само велика илузија и ништа више".

Онај ко прихвата "учење о нереалности наше васионе" (Блаватска), више нема права ни да се усхићује ни њом, ни њеним "звезданим небом, блиставим сунцем, морима и планинама". А ако његово срце ипак задржава такву способност, онда оно то чини супротно учењу оне философије коју је створио разум таквог естете...

Само хришћанство може пружити човеку могућност да пријатељски посматра свет, не упадајући при томе у противречност с философским темељима свог погледа на свет. Материјална Васиона, с тачке гледишта хришћанства, није равнодушна према човеку – за разлику од материје материјалиста. Она је створена Богом управо ради човека. Она није непријатељска према човеку – за разлику од материје гностика. Она није илузорна – за разлику од материје пантеиста и теософа.

На свет се може гледати чак са страхопоштовањем, а у његовој хармонији чути прекор самоме себи*, јер хришћанство говори да су управо преко човека грех и смрт ушли у свет. Свет, космос, мање је грешан него човек и страда због наших немоћи, а не својом кривицом...

Није тако код теософа, пантеиста и гностика: у тим системима зло (распадање, издвајање, индивидуација, раздробљеност, материјализација) појављују се у свету много пре човековог пада, услед грешке самог Божанства...

Али хришћанин преузима на себе одговорност за зло у свету ("кроз једног човека уђе у свет грех" – Рим. 5:12), те зато он не приписује свом Богу грешку која је имала за последицу стварање света. Свет није грешка неког заспалог бога, већ дар Божији.

И ако Бог "тако заволе свет да је Сина Свога Јединороднога дао да сваки који верује у њега не погине него да има живот вечни" (Јн. 3:16) – онда и човек има право на љубав према свету.

Али не и право на љубав према оним духовима који диктирају теософима да је Бог–Творац само "обмана човекових чула", фантом, а о Богом сазданом космосу говоре – "наш прљави свет".

Са руског превео:

Зоран Буљугић