СВЕДОЦИ ИСТИНИТОГ БОГА

ПРАВОСЛАВНИ ПУТ И ЗАБЛУДЕ ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА

 

МАРИЈА МИКЕТИЋ - МИРОСЛАВ РАДОШЕВИЋ

  

ПРИВЛАЧНОСТИ СЕКТЕ

 Била бих неискрена ако не бих признала да ме је чланство у Јеховиној организацији чинило пресрећном и испуњавало сваки мој дотадашњи сан. Како сам могла ходати светом, живети и дисати, а при том не бити Јеховин сведок, питала сам се? Зашто их нисам срела раније? Била бих потпуно друга особа! Таква се и толика ревност зачела у мени, али, како кажу Свети Оци православни, многи ревношћу називају оно што је заправо само страст. Па тако и ја.

          Мама, сестре и ја редовно смо посећивале све скупштинске састанке који су се одржавали у нашој непосредној близини. Укупно их има пет недељно, по један сат. Срдачна добродошлица која нам се сваки пут све топлије изражавала била је толико привлачна да смо, сестре и ја, решиле да с времена на време пропустимо по који састанак како би нас се зажелели што више. Редовни сусрети неминовно стварају навику али они временом доприносе и осећању припадности, а мени је у то време до прихватања било више него до ма чега, будући  да сам, због неразумевања околине, прекинула већину дотадашњих друштвених односа.

          Дакле, основна привлачност секте јесте то што вам се она наметне као брижна мајка, као проширена породица, важнија и пожртвованија од биолошке, која сасеца све дотадашње везе преко којих бисте, као преко неког емоционалног моста, могли да се вратите пређашњем начину живота, ако икада посумњате. Помисао на напуштање секте јесте помисао на самоћу и безизлаз, што сам лично искусила. Љубица је са дивљењем увек говорила: Замисли, Марија, Јеховиних сведока има у свим земљама и на свим острвским подручјима! Могу отићи било где и увек имати неког свог.

          Завршила сам другу годину средње школе и крстила се као симбол да сам се одрекла дотадашњег живота и предала на послушање Јехови и његовој организацији. Следеће школске године, уместо Марије, на њено место села је нека нова, промењена девојка која је само физичким изгледом наликовала оној старој. Од бунтовне, несташне и веселе девојчице није било ни трага; ту је седела строга, разумна и хладна особа која више никоме ништа није значила и то је се уопште није тицало. Она је на своје дојучерашње пријатеље гледала само као на плен који, ако одбије сарадњу, неповратно постаје имагинарни и безлични осуђеник на погибао и друштво сатане.

          Све више сам постајала део групе. Позивали су ме на друштвена окупљања која су под обавезно садржавала духовну компоненту: певале су се духовне песме, препричавала искуства из службе проповедања или играле игре у којима замислиш неку библијску личност, а остали погађају о коме је реч. За ово последње свако се трудио да открије неку најнепознатију старозаветну личност како би ликовао у свом темељном познавању Светог Писма. Такви су се истицали по именце својом нескривеном гордошћу, а остали се здушно трудили да ту гордост слаткоречивошћу још више потакну. Врхунац славе за једног Јеховиног сведока (осим бити надгледник, старешина или бетелски радник) биле су улоге у костимираним драмама на већим конгресима. Ако те позову да глумиш то се чува у најстрожој тајности, као какав свети рад, док ти пуцаш од самозадовољства. Везано за то постоји безброј анегдота.

          И удварање Јеховиних сведока је искључиво на темељу Писма: симпатији се пошаљу цитати, најчешће из Песме над песмама, а она одлучи да ли ће се удати или не.

          Јеховини сведоци не славе рођендане нити Нову годину, али се баш за те датуме окупе и гледају новогодишњи телевизијски програм, забављају и сладе тортама и колачима, једино што у дванаест не устају да наздраве и једни другима честитају наступајућу годину. Ако би им неки неверник, у незнању њиховог става, пак, упутио честитке, они, сви до једнога, одговарају: да, да и ми желимо срећну годину и уопште срећан живот, али то под људским владавинама није могуће, већ само под Божијом. Верујете ли да ће доћи време када ћемо сви живети истински срећни и у рајским условима? И већ код прве речи погледали су на часовник, јер тиме отпочиње њихово проповедање које, у сатима, треба да известе скупштини.

          Млађа школска деца због ових и сличних забрана (као што је поштовање државне заставе и химне, обележавање празника Светог Саве као школске славе, похађање предмета одбране и заштите и одређених ваншколских активности) осећају изопштеност међу вршњацима. Они су принуђени, ради савести о којој често не знају готово ништа, да се скривају по школским вецеима у критичним ситуацијама. Ово није само претпоставка, већ искуство мога малог брата који је имао свега пет година када смо га увели у организацију. Када је пошао у школу, ишао је заобилазним путем до сале за састанке како другови са игралишта не би видели да носи кравату и одело, а свакоме је јасно на какво би изругивање наишао. Права је срећа и моја неописива радост, будући да сам га лично поучавала учењу Сведока и била главни подстрекач његовог останка у секти, да се по мом изласку одлучио да ми следује увиђајући, иако веома млад, да се ради о једној спекулативној машинерији. То су дословце његове речи. Израстао је у бистрог, оштроумног и разумног младића коме душегубност секте није нанела трајне последице, већ га је борба за истину и препознавање лажи умудрила и дала зрелост далеко испред своје генерације.

          Привлачност Јеховиних сведока је многострука, али само наизглед. Љубазност се веома брзо претвори у сталне размирице, подстрек на напредовање у завидност, поштовање одређених норми и забрана у окрутно лицемерство. Они немају слободу духа већ су робови слова и закона.

  ОДНОС МЕЂУ ЧЛАНОВИМА

 Мој очух је одувек желео да се реши сувишне деце из претходних бракова, како би коначно он, моја мама и њихов заједнички син били права породица. Ту своју жељу није скривао ни пред својом рођеном децом, а камо ли преда мном и Љубицом. Док је свог најстаријег сина стамбено обезбедио, мени је, као следећој на реду да напусти родитељски дом, на одређено време (док се не снађем) плаћао један собичак у породици Јеховиних сведока. Становала сам са дотадашњом најбољом пријатељицом која је била пионир, а ја сам се спремала да прихватим ту предивну и непоновљиву почаст. То је било време инфлације 1993. и наш живот је био више него скроман, али како сам у то време размишљала само о појачаном деловању на пољу мисионарења, све остало је падало у други план.

Сукоб између мене и сестре са којом сам становала почео је за време једног Посебног састанка Јеховиних сведока који се одржавао у Хали Пионир, у Београду. Сестра је без питања чланова породице код којих смо становали, организовала преноћиште у нашем бедном собичку за многобројне сведоке из унутрашњости. Када су стали да навиру показало се да једва имамо довољно душека за све, али нам је понестало простора где би смо те душеке ставили. Било их је свуда: у трпезарији, по собама, ходницима, подовима... А о храни да и не говорим! Сви су се надали да гостопримство укључује и храну, што смо нас две истински желеле да понудимо, али до тада једва да смо имале за два оброка дневно. Сама сам месила хлеб, јела само џемове донете од куће,а вода на уста ми је полазила сваки пут када би из кухиње домаћина замирисао спанаћ, јер га ја себи никада нисам могла приуштити. Једном сам се жестоко посвађала са цимерком око количине лука коју треба ставити у вариво. И сад, с празним фрижидером и без икаквих залиха, требало је нахранити десетине придошлица. Увидевши своју непромишљеност што се примила обавезе коју није могла испунити и при том подносећи нимало задовољне погледе власника стана, моја цимерка је постала страховито нервозна, брецала се и издирала на своје госте за сваку ситницу, вређала нас и свима загорчавала живот. Врхунац је био једна неопрана шоља у судопери због које је направила праву сцену, упућујући необуздане грдње на моју адресу. Наши гости сви до једнога стадоше на моју страну, што ју је само додатно разјарило.

Посебни састанак је прошао и односи међу нама захладише. Једноставно је престала да комуницира са мном, све што смо до тада делиле постало је моје и твоје, осим што је без пардона користила фрижидер који сам донела од куће. Такав живот ми је био неподношљив. Нисам могла да верујем да се неко толико може дурити због неке безначајне ствари, а овамо се удара на сва звона о опраштању у крупним стварима и хришћанској љубави какве нема нигде у свету. Неколико месеци сам јој сваког јутра на јастуку остављала поруке са молбама за помирење, за све сам се извињавала, писала јој како такво понашање није достојно Јеховиног сведока, а камо ли једног пионира и слично. Оглушила се о сваку моју реч, цепајући моја писма и бацајући их у чинију на комоди како бих ја видела да их је она поцепала. На крају изложих проблем старешинама који на с брже боље док се ствар није прочула у скупштини позваше на разговор. Уплашена да ће јој се одузети предност да буде пионир и чак, ако остане тврдоглава, бити искључена за пример другима, сестра се формално помири са мном.

Нездраво и оскудно се хранећи и боравећи у леденом собичку који се никако и ничим није дао загрејати, разболела сам се добивши температуру од 40 степени. Сва у грозници нисам знала за себе и мама ме је вратила кући. Моја некадашња цимерка се удала и променила скупштину, али ми никада није опростила неопрану шољу и окретала је главу на другу страну сваки пут када бисмо се среле.Толико о хришћанској љубави и спремности на праштање о којима Јеховини сведоци певају хвалоспеве самим себи.

Осим тога, они су увек спремни да се хвале како су беспрекорно морални, породице су у вечитој екстази среће, на окупу и у међусобној пажњи и љубави. Често смо Љубица и ја посећивале лозничку скупштину, јер смо тамо имали многе пријатеље. Све док се чувена лозничка скупштина није распала као кула од карата. Старешина те скупштине, човек у позним четрдесетим чија су жена и син као општи пионири били вазда запослени проповедањем, одбегао је у прељубничком галопу с једном веома младом сестром, што је изазвало прави скандал. Обласни надгледници, старешине из околних скупштина и сва друга водећа браћа брже боље су се скупила да скандал како-тако заташкају. Но, то се није лако дало учинити. Како каква зараза прељуба се ширила Лозницом. Једна сестра је рекла: кад може старешина, што не бих и ја - и побегла са неким таксистом, оставивши двоје мале деце. Рођени брат оне младе девојке која је побегла са старешином, који је очигледно на силу под утицајем мајке био сведок, искористио је пометњу и иступио из организације поставши прави атеиста. Срела сам га након што сам изашла из секте и он се није могао начудити да ја још увек верујем у Бога. Девојка са којом се забављао док је био сведок, живела је у блуду са доста старијим мушкарцем и старешине је преко ноћи искључише да не прља скупштину...

Познавала сам једног брата фанатичног у својој вери и испуњавању својих верских обавеза. Жена и ћерка су долазиле у скупштину као по казни, криле се од осталих ни са ким не разговарајући и увек су ми деловале на смрт преплашене. Када се сазнало да их сурово кажњава за сваки пропуштени састанак или немаран библијски студиј и батиња до бесвести, разлог њиховог страха је био више него оправдан.

Старешина наше скупштине, пуначки, самозадовољни бравар, имао је жену која се из дана у дан топила пред нашим очима. Никада није била насмејана, вечито уморна и испијена, празног и тупог погледа, тиха до самопотирања... Видела сам је једном када сам већ изашла из секте и нисам могла сакрити тугу коју сам осетила: била је ходајући леш!

Све нас је као гром погодила вест која се муњевито пронела свим скупштинама једна наша сестра се из, наизглед, необјашњивих разлога обесила! Колале су свакакве гласине из којих је само једно било јасно: ни у сну се није могло замислити да је беспримерно товарење терета за теретом која су браћа чинила у циљу што ефикаснијег проповедања при том изазивајући код појединаца неиздрживи осећај кривице ако не би били у стању да адекватно одговоре задацима разлог њеног самоубиства. Све друго је долазило у обзир само то не!

Још једна сестра се обесила, у купатилу, каишем, у сред бела дана, док су јој мала деца плакала у ходнику. Касније се шушкало како ју је муж, такође сведок, немилосрдно и дивљачки малтретирао чак јој држећи дланове на врелим ринглама!

Примера има безброј. Сваки сведок ће гласно и јасно рећи како је све ово слабост и несавршеност појединца који је лажно и лицемерно приступио истини, па је то морало у одређено време да избије на површину. Али оно што је неоспорно јесте да такво понашање не произилази из самог учења организације, нити она било кога нагони на злодела. Међутим, исти ти сведоци здушно критикују свештенство осталих цркава, при том  не признавајући слабости појединаца, већ оптужују баш учење цркве и то користе као најважнији аргумент у служби од врата до врата не би ли придобили што више чланова.

Сви ови и многи, многи други примери чувани под челичним велом тајне, не би били ни поменути да Јеховини сведоци толико језуитски не трубе о својој беспрекорности у свему. Пред неверницима које треба заврбовати они се представљају као свети, ни мртви не би открили ма шта што би бацило и најмању сенку на скупштину (код њих је неписано правило: и најгори брат је увек бољи од најбољег световњака), а дотле, херметизовани, склоњени од очију јавности, нису ништа бољи од оних на које бацају дрвље и камење. Можда су и гори тим пре што су вазда под притиском да навлаче маске љубазности, покорности и скрушености, па кад једном маска спадне, као лавина покуља сав згомилани гнев који касније убира горке плодове, које треба, свакако, пошто-пото заташкати.

Није ми циљ да блатим било кога, јер сам ја као сведок све људске слабости схватала у исправном хришћанском светлу, али пропагандно фарисејство је недопустиво. Ништа нису бољи од било кога другог, осим у својој фашистичкој дисциплини и организованости