Kњигa друга

Предговор

Уместо предговора за историју Цркве ја сам казивао о Божанству Слова Спаситеља, о древности догмата наше вере и јеванђеоском хришћанском начину живота. Такође сам казивао о не тако давном Његовом јављању, о догађајима који су претходили Спаситељевом страдању, о изабрању апостола. О свему томе, уз навођење кратких доказа, казивано је у претходној књизи. Сада ћу говорити о томе шта се дешавало после Христовог вазнесења, заснивајући реч на Светом Писму и напоменама световних историчара, онда када се за тим укаже потреба.

1. глава

О делима апостола након Христовог вазнесења

(Тиверије Кесар, 33 37. година)

Пре свега, рецимо о томе да је жребом за апостола (уместо издајника Јуде), изабран Матеј, који је, како смо већ рекли, био ученик Господњи. Након тога поставише њих седморицу (људе испитане у вери), молитвом и полагањем руку, за ђаконе да би служили заједници. Међу њима је био и Стефан. Он је први, после Господа, недуго након постављења за ђакон, пострадао каменовањем од убица Христових Јевреја. Први међу победоносним мученицима Христовим доби венац, а његово име управо то и значи. Тада Јаков, брат Господњи (јер њега су звали сином Јосифовим, обручника Пресвете Дјеве која је пре него се срела са Јосифом, већ у утроби носила Богомладенца како нас учи свето Јеванђеље), који је још пре добио назив „Праведни" због његове велике добродетељи, он је први (како казују), добио епископство у јерусалимској цркви. Климент у VI књизи својих „Примера" потврђује то казивање, и каже: „Петар, Јаков и Јован, и поред тога што су били нарочито поштовани од Спаситеља, ипак после Његовог вазнесења нису један другоме оспоравали ту част, те за епископа у Јерусалиму изабраше Јакова Праведног..." У VII књизи он пише ово: „Јакову Праведном, Јовану и Петру, Господ после васкрсења предаде знање које они предадоше осталим апостолима, а ови то исто Седамдесеторици апостола, међу којима је био и Варнава... Била су двојица Јакова: један по имену Праведни, кога су бацили са крова (зграде) и за тим га до смрти тукли штаповима за ваљање сукна, и други коме су одрубили главу...". Јакова Праведног помиње и апостол Павле: „А другога од апостола не видех, осим Јакова брата Господњег" (Гал. 1,19).

У то време испунило се обећање Спаситеља нашег које је дато цару Осроније. Тома, по надахнућу Божијем, послао је у Едесу апостола Тадеја да проповеда Христово јеванђеље, како је речено у претходној књизи (на основу тамо нађених докумената). Тадеј, дошавши тамо, исцелио је Авгара речју Христовом, а све тамошње људе придоби задивљујућим чудима. Придобивши их својим делима и руководећи их ка поштовању силе Господње, он их поче учити истинама хришћанства. И до сада је сва Едеса освећена именом Христовим. Она убедљиво сведочи о милости коју је према њој (Едеси) имао Спаситељ наш. Реч о томе преузета је из древних казивања.

Пређимо сада на Свето Писмо. После мученичке смрти Стефана, Јевреји су подигли прво велико гоњење на јерусалимску цркву, и сви ученици, осим оних дванаест, разиђоше се по Јудеји и Самарији. Неки су, како казује Свето Писмо, отишли до Финикије, Кипра и Антиохије. Али тада још нису проповедали Реч незнабошцима, него је казиваше само Јеврејима.

Тада је и Павле гонио Цркву. Он је упадао у домове верујућих, хватао их и слао у затвор. Филип, један од оних који су постављени заједно са Стефаном ме ђ у ђаконе, дође у Самарију. Испунивши се силом Божијом, он је тамо проповедао о Христу. Уз њега је била велика благодат Божија, те он својим речима привуче и Симона Врачара као и многе са њим. Симон је тада био познат због могућности да обмањује људе, и многи су мислили да он у себи има велику силу Божију. Тада је он (Симон), поражен оним што је Филип чинио заиста уз помоћ Божију, дошао к њему, рекавши да верује у Христа и да жели да буде крштен. Заиста је чудно понашање данашњих следбеника његове гнусне јереси. По примеру свог родоначалника, они улазе у Цркву, попут куге, и наносе тешке ране људима које успеју да придобију уз себе. Уосталом, многе од њих, као што је то претрпео и Симон, сустигла је заслужена казна

Проповед спасења ширила се из дана у дан. Промисао Божија доведе из Етиопије неке од придворника тамошње царице. По обичају од предака, тим народом и сада управљају жене. Тог Етиопљанина, првог међу незнабошцима, Филип је упознао са тајнама Христовим, те он постаде први верујући (Етиопљанин) у свету. Постоји предање о томе да је он, вративши се у своју отаџбину, ревносно ширио реч о Христу, казујући о вери у Њега, тако да се на делу испуни древно пророштво: „Етиопија ће пружити руку своју Богу" (Пс. 67, 32).

У то време Павле, сасуд изабрани, објављен је за апостола не од људи него по откривењу Самог Исуса Христа и Бога Оца. Он беше удостојен тог звања виђењем и гласу са неба који је потврдио то откривење.

2. глава

О т оме како је реаговао Тиберије Кесар када је од Пилата сазнао за Исуса Хрис т а

Васкрсење и вазнесење Исуса Христа постаде познато многима. По обичају који постоји од најстаријих времена, обласне старешине су имале обавезу да о свему извештавају оне који су имали врховну власт, тако да ништа не би било скривено од очију императора. Због тога је Пилат обавестио императора Тиберија да се по Палестини шири глас о васкрсењу Спаситеља нашег Исуса Христа, и да су њему (Пилату) позната и друга Христова чуда, те да у Христа већ многи верују као у Бога. Тиберије је о свему томе обавестио и Сенат, али Сенат одбацује тај извештај са образложењем да ме$)у Римљанима нико није могао бити поштован као бог ако то није одлучено гласањем и декретом Сената. Али спаситељном учењу Христовом није било потребно одобрење људи и њихово покровитељство. И мада је Сенат одбацио извештај који је казивао о Спаситељу, Тиберије је остао уз своје раније мишљење те против учења Христовог није предузимао ништа противно.

Тертулијан, велики познавалац римских закона, и уопште веома учен и познат човек, у својој апологији у одбрану хришћана, написаној на латинском и преведеној на грчки, казује дословно: „Рећи ћемо о происхођењу таквих закона: по древном декрету, император не може ни једног бога признати пре него што о томе одлуку не донесе Сенат. Марко Емилије тако је поступио у вези са некаквим идолом Алвурином. Сама околност да се код вас (Римљана) божије достојанство дарује некаквим људским декретом, то је нама од користи јер ако се бог не свиди човеку, он тада неће постати бог. То значи да је човек тај који има власт над богом. Тиберије, у чије време се име хришћанско рашири по свету, дође вест из Палестине (а то је била његова отаџбина) о Христовом учењу и он о томе извести Сенат уз напомену да му је то учење по вољи. Сенат то ипак одбацује због тога што он о томе није први обавештен. И поред тога, Тиберије је остао при свом мишљењу и претио је смрћу онима који би се усудили да нападају на хришћане..."'. Небеска промисао даде му ту помисао са нарочитим циљем да би се реч Јеванђеља у почетку без препрека могла ширити свуда по земљи.

3. глава

О томе како се хришћанско учење за

кратко време рашчуло свуда по свету

(Калигула кесар, 37 42. година)

Сила небеска и спаситељно учење вере, попут сунца, озарило је светлошћу читаву васељену, као што о томе казује и Писмо: „По свој земљи отиде глас његов, и до крајева васељене речи њихове" (Рим. 10,19).

И заиста, у сваком граду и сваком селу (попут житних поља) појавише се цркве које су биле препуне хришћана. Људи чије су душе биле оковане сујеверјем према идолима (том древном болешћу наслеђеној од предака), сада оживеше силом Христовом, коју су проповедали ученици Његови чинећи чудеса, избављајући тако душе тих људи од страшних господара. Људи су одлазили од незнабожачког многобоштва, исповедајући да постоји и јесте само један Бог, Творац свега што постоји; и почели су следити заповести Његове, живети истинским благочешћем по надахнућу Духом Светим.

Милост Божија излила се и на друге народе. У Кесарији Палестинској, први је примио веру Христову, заједно са својим домом, Корнелије. У Антиохији веру прихватише многи Грци, којима су проповедали хришћанство ученици који беху расејани после убиства Стефана (погл. Дела ап. 7, 54 8, 4). Антиохијска црква ускоро постаде многобројна. У то време тамо се налазила већина пророка из Јерусалима, а са њима и Варнава, и Павле и још много браће. Тамо је по први пут, као из преобилног источника, протекло име хришћанско. Један од пророка који су тамо били (по имену Агав), предсказао је велику глад, те због тога Павле и Варнава одоше у Јерусалим, да тамо буду од помоћи браћи (погл. Дела ап. 11, 28-ЗО).

4. глава

О томе, како је по смр т и Тиберија, Калигула Гај пос т авио Агри п у за цара Јудеје, а Ирода заувек прогнао

Тиберије је владао двадесет и две године. После њега власт је добио Гај. Он је одмах наредио да се за владара Јудеје постави Агрипу, који је био над тетрарсима Филипом и Лисанијем, а недуго затим и над тетрархом Ирода. Тог Ирода (у чије је време страдао Спаситељ), он је казнио заједно са Иродијадом због мноштва преступа која учинише. О томе казује и Јосиф.

За време Гаја постао је познат и Филон, човек веома вешт не само међу нашима, него и међу онима који су добили грчко образовање. Потицао је из древног јеврејског рода, и ни у чему није заостајао иза оних који били познати по образовању у Александрији. Колико је труда уложио у изучавање наука које се тичу вере и отаџбине, може се видети у сваком његовом делу. Како је био силан у философији и у слободним уметностима ономе шта захтева грчко васпитање, о томе не треба ни говорити. Са нарочитим одушевљењем је изучавао Платона и Питагору. Казују да је у томе превазишао све своје савременике.

5. глава

О томе да је Филон послат у Рим, пред Гаја,

да би посредовао за Јудеје

Он у пет књига казује о томе шта се догодило са Јеврејима у време Гаја, подробно излажући његово безумље, те да је он (Гај) себе прогласио за бога и да се у своме царству непрекидно исмевао над људима. Он казује и о страдању Јевреја, и о свом путу у Рим, где је послат да би заступао интересе својих истонародника из Александрије. Такође пише и о томе како је, штитећи пред Гајем древне законе предака, он као одговор добио само злобно исмевање. 0 тим догађајима пише и Јосиф у својој XVIII књизи „Древности": „У Александрији се појави раздор међу тамошњим Јеврејима и Грцима. Од сваке стране изабрана су по три посланика који изађоше пред Гаја. Од александријских посланика један беше и Апион. Он је вређао Јевреје и између осталог говорио је да они не желе да дају дужну почаст кесару: сви поданици Рима подижу Гају олтаре и храмове и обраћају се њему као и другим боговима, а само Јевреји одбијају да му подигну статуе и да се поклоне његовом имену. Апион је изнео много тешких оптужби, надајући се (не без основе) да ће се Гај разбеснети. Филон, вођа јудејског посланства, човек у свему знаменит, брат алаварха Александра, добро упознат са философијом, хтео је иступити и оповргнути те оптужбе, али му Гај запрети и нареди да оде; он је био у силном гневу и јавно је рекао да ће жестоко поступити са посланством. Филон је изашао, обасипан увредама, и посаветовао је Јудеје који беху са њим, да буду храбри јер Гај, гневећи се на њих, призива на себе казну Божију...".

Тако говори Јосиф. И сам Филон, у књизи коју је насловио „Посланство", подробно описује све шта се тада догодило. Пропустићу већи део његовог казивања, и навешћу само толико да би читаоци могли видети шта се убрзо затим догоди са Јеврејима, и тада и после, и шта их је стигло због преступа који урадише против Христа.

Филон у почетку говори да је у време Тиверија, извесни Сејан, веома важан човек међу онима који су око императора, настојао на томе да у Риму буду уништени сви Јевреји. У Јудеји је Пилат (у време кога беше учињен преступ против Христа) настојао да уништи храм (који је тада још постојао), а кроз то је устао на јеврејске законе и изазвао негодовање међу Јеврејима.

б. глава

О томе шта је сустигло Јевреје

због онога што учинише Христу

После смрти Тиберија, власт је добио Гај. Он је учинио многа зла, али највеће патње је нанео Јеврејима. О томе се може сазнати од Филона, који овако говори о томе:

„Нешто нечовечно и страшно било је у односу Гаја према другим људима, а нарочито према Јеврејима. Он је силно мрзео тај народ. Оскрнавио је домове молитве по свим градовима, почев од Александрије, тиме што је наредио да се у њих ставе статуе са његовим ликом... Храм у светом граду, који је био неприкосновен и користио своје право уточишта, он је својим указом претворио у лично светилиште, назвавши га храмом Зевса Новојављеног Гаја".

Тај писац, у другој књизи свог дела, под заглављем „О добродетељима" говори о небројеним, тешким, неописивим страдањима која су трпели Јевреји у Александрији у време Гаја. Њега понавља и Јосиф, напомињући да је бешчашће било и над читавим народом у време Пилата, када је учињен преступ против Спаситеља нашег.

Послушајмо шта говори Флавије: „У Јудеју је Тиберије послао Пилата за државног управитеља. Он је наредио да се ноћу донесу у Јерусалим покривене слике Цезара, које Римљани зову знамења. Чим је свануло, то изазва међу Јудејцима највеће узбуђење, јер ко је год дошао близу, на њихов поглед узбудио се као на велику повреду закона, који су забрањивали свако постављање ликова у граду. Постепено је огорчење градског становништва захватило у великим масама и оне у унутрашњости, па сви одоше у Кесарију Пилату и замолише га да уклони знакове са Јерусалима, и поштује њихове отачке прописе. Када је Пилат одбио ту молбу бацише се на земљу и остадоше пет дана и ноћи лежећи а да се и не помакоше...". Ако упоредите то казивање са Јеванфељем, видећете како се убрзо обрати против њих (Јевреја) врисак којим они повикаше пред Пилатом: „Немамо цара осим ћесара" (Јн. 19,15). Затим Флавије казује о несрећи која их је сустигла: „После тога изазвао је (Пилат) и друге немире тиме што је употребио храмовни новац звани корбан за прављење водовода који је требао бити дугачак 400 стадија. Народ се због тога узрујао, па када је Пилат дошао у Јерусалим окружише његову судачку столицу, галамећи. Но он је био раније обавештаван о намераваном немиру, па је у масу потајно увукао војнике обучене у грађанско одело, наредивши им да не употребљавају мачеве против галамџија, него да их нападну бичевима. Када је био дат знак са судачке столице, многи Јудејци изгибоше под ударцима војника, а неке изгазише њихови суграђани кад нагрнуше у бег. Уплашено жалосном судбином побијених, мноштво је ућутало...". Он казује о многим смутњама и превратима у самом Јерусалиму. По његовом казивању, од тог времана и Јерусалим и сва Јудеја нису знали за мир: устанци, ратови, злочињења смењиваше једни друге, и на крају опсада веспазијана, која је погубила град. Тако је казнио Јевреје суд Божји због преступа против Христа.

7. глава

О самоубиству Пилата

Потребно је рећи и о томе да је Пилат, који је живео у време Спаситеља, толико запао у зло да је, према предању, извршио самоубиство у време императора Гаја. Суд Божији, како видимо, није закаснио над њим. То казују грчки писци, који означавају олимпијаде, и догађаје који су били у свакој од њих.

8. глава

О глади која је била у време Клаудија (Клаудије кесар, 4252. година

После Гаја, који је био на власти непуне четири године, за императора је изабран Клаудије. У његово време земља је страдала од глади (о томе говоре и писци који су далеко од хришћанског учења). Испунило се оно што је записано у Делима апостолским предсказање пророка Агава о глади која ће бити у читавој земљи. Лука у Делима апостолским казује о тој глади у време императора Клаудија, говорећи да су браћа из Антиохије послала, преко Павла и Варнаве, оно шта су могла, да би се помогло онима у Јудеји, и додаје:

9. глава

О томе како је мучен апостол Јаков

„А у оно време (говори се о времену Клаудија), подиже цар Ирод руке да мучи неке од Цркве. И погуби Јакова брата Јовановог мачем" (Дела ап. 12, 12). Климент, у VII књизи својих „Примера" наводи казивање о том Јакову које је достојно спомена. Он казује да човек, који је довео Јакова на суд, видећи како овај сведочи о својој вери, беше потресен и да је за себе назвао хришћанином. Тада обојицу изведоше на погубљење, и на путу до губилишта, онај човек затражи опроштај од Јакова. Тада је Јаков не премишљајући се много, рекао: „Мир теби!", и пољуби га. Обојица су истовремено страдала.

Тада, како говори Свето Писмо, Ирод видећи да је кажњавање Јакова мило Јеврејима, узе и (апостола) Петра те га затвори у тамницу. И Ирод би га веома брзо убио да се не догоди чудо Божије: анђео Господњи дође ноћу и ослободи Петра из окова, тако да је апостол наставио своју проповед (погл. Дела ап. 12, 317). Таква би Промисао Божија о апостолу Петру.

10. глава

Како је прошао Ирод Агрипа због прогањања апостола

Зломишљење које је цар имао против апостола довело је догађаје који се нису могли одложити, те њега започе да кара суд Божји. Недуго после насртаја на апостоле Ирод, по речима Дела апостолских, отиде у Кесарију; у време празника, оденут у сјајну царску одежду, он се са свог уздигнутог престола обрати народу. Сав окупљени народ поздравио је ту реч, као да је речена од неког бога а не од човека; и одједном, како казује Писмо, анђео Господњи порази га и он умре изједен од црва (погл. Дела ап. 12, 1932). Поред повести о том чуду, која је изложена у Светом Писму, о томе говори и Јосиф. Он о томе пише у XIX књизи „Древности":

„Наврши се трећа година његове владавине над читавом Јудејом, те он дође у град Кесарију, раније зван Стратонова тврђава (кула). Тамо је организовао игре у част кесара, знајући да је то празник за његово здравље и благостање; ту се сабрало много људи који су по провинцијама вршили различите дужности и људи високог положаја. Другог дана празника, изјутра, он дође у театар у плашту који као да је био начињен од сребра, задивљујућег ткања. Када на плашт падоше зраци сунца, сребро је засијало, заслепљујући очи посматрача. Ласкавци, сваки на свој начин, обратише му се похвалним речима, поздрављајући га као бога, уједно га молећи да буде милостив према њима јер су га се до тада плашили као човека, а да га сада поштују више него ли смртника. Цар их због тих речи није прекорео, и није одбацио њихово ласкање. Недуго затим, он подиже поглед према небу и виде да анђео стоји изнад његове главе. Истога трена је помислио да му тај анђео доноси зло, и поче туговати. Тада наступише болови у стомаку, и то веома јаки. Он погледа на све присутне, па Рече: „Назвасте ме богом, а ево, треба да се растанем са животом. Судбина је изобличила сва ваша ласкања. Назвасте ме бесмртником, а ето, одлазим у смрт. Треба ми да примим оно што је по вољи Божијој. У осталом, проживех дуго времена у срећи!" То беху његове речи онда када га спопадаху јаки болови. Брзо су га пренели у царске одаје, а посвуда се прочу глас о томе да је цар на самрти. Народ, не искључујући ту жене и децу, седео је (по древном обичају), на простретим хаљинама и молио се за цара. Свуда се чуо плач и јецај. Цар, лежећи на постељи, погледао је на људе и није могао задржати сузе. Након пет дана проведеним у боловима стомака, он је умро у 54 години живота, у седмој години владавине. Четири године он беше на власти у време Гаја, а три године је управљао тетрархијама Филипа. Четврте године доби и тетрархију Ирода. Три године владао је у време кесара Клаудија..."'. Дивим се томе што се поклапа казивање Јосифа и оно шта говори Писмо. Ако неки мисле да постоји разногласје поводом имена цара, то и дела и записи казују да је реч о истој особи. Може бити да је неко од преписивача погрешио приликом преписа, а може бити да је та особа имала два имена, како се то често и дешава.

11. глава

О варалици Тевди и његовим другарима

Лука у Делима апостолским наводи речи Гамалила које је изговорио када су се Јевреји договарали шта да раде са апостолима. У тој беседи Гамалил помиње и неког Тевду, који се представљао као велики човек, те да је он подигао устанак. Тевда је убијен а они који су били са њим, разбежаше се (погл. Дела ап. 5, 34 - 36). Навешћемо Јосифово казивање о њему: „Када је Тад (Фад) био прокуратор Јудеје, појавио се неки врачар (варалица) по имену Тевда. Он је наговарао масу народа да узму своју имовину и да иду за њим на реку Јордан, рекавши им да је он пророк, те да ће зауздати реку и омогућити им лак прелазак. Он је многе обмануо својим речима. Али прокуратор му није допусти да пожање плодове свог безумља. Он је послао одред коњаника који их изненада нападе; многе је побио, а многе заробио. Тевду су ухватили и одрубише му главу, а затим је послаше у Јерусалим...". Затим се казује о глади која је била у време Клаудија:

12. глава

О Јелени, Осројској царици

У то време у Јудеји беше велика глад, и царица Јелена купи у Египту жито, и давала га је оним у невољи...".

Можеш се уверити да је и то у сагласју са Делима апостолским, у којима је речено како су се хришћани у Антиохији договорили да свако да оно лико колико може, и да се то пошаље онима који су живели у Јудеји преко Павла и Варнаве. Још и данас се у Елији (Јелији)ђ, предграђу Јерусалима, могу видети споменици који су подигнути у част Јелене. Говоре да је она била Адиавћанка (део Асирије, касније назван Осројена).

13. глава

О Симону Врачару

Вера у Спаситеља нашег и Господа Исуса Христа већ се по свуда ширила када је непријатељ човековог спасења, помисливши да заузме царски град (Рим), довео тамо већ поменутог Симона. Помажући му у његовим вештинама и враџбинама, он доведе у заблуду многе становнике Рима. О томе казује и Јустин, који је живео недуго после апостола, човек веома искусан (упознат) са науком Христовом. Ја ћу у своје време рећи о њему шта је потребно. У првој апологији, упућеној Антонину у заштиту хришћанске вере, он овако пише: „После вазнесења Господњег, демони отакнуше неке од људи да себе пројаве као богове, и ви не само да сте ишли за њима, него сте им и почасти одавали. Неки Симон, Самарјанив из древног Хитона, који у време кесара Клаудија уз помоћ демона који беше у њему, дође у Рим, у ваш царски град; ту је чинио чудеса својом мађионичарском вештином, и беше признат за бога и поставише статуу на обали реке Тибар, између два моста. На њој је био латински натпис:

„ Simoni deo sancti " („Симону, богу светоме"). Готово сви Самарјани, и неки из иноплеменика, исповедали су га као првог бога и клањали су му се. Неку Јелену, која је у то време свуда са њим путовала, а раније је живела у Тиру Финикијском у некој порочној кући, називају његовом првом следбеницом...". Тако казује Јустин, а са њиме је сагласан и Иринеј, који у првој књизи свог дела „Против јереси" описује злоучење тог човека. Панас је о томе излишно говорити; они који желе да се подробније упознају са јересијарсима који су били после Симона, тј. са њиховим делима, љиховим лажним учењима, о свему томе подробно излагање могу наћи у Иопнејевом делу. Ми смо одатле сазнали да је Симон био први зачетник јереси. Почев од њега па надаље, сви следбеници његове јереси се претварају Да су тобож у хришћанском учењу и да су чистог живота, али се лако увиђа да су они у власти идолског сујеверја јер се клањају делима и ликовима (статуама) Симона и Јелени, његовој сапутници, и творе им службу са тамјаном и жртвама. Што се тиче њиховог учења, то од самог помена човека спопада ужас јер све то је препуно свирепости и безумља. 0 томе не само да се не може писати, него људи који здраво размишљају, о томе не могу ни говорити јер све је заиста препуно најразличитијих гнусности.

Њихова одвратна јерес превазишла је све што је могуће представити као грозно и мрско. Они се понајвише баве са несрећним женама које су погазиле образ и поштење и које су огрезле у сваковрсном грехочињењу.

14. глава

О проповеди апостола Петра у Риму

Тог Симона, родоначалника и саздатеља поменутог зла, лукава сила непријатељска према добру, која мрзи спасење људи, пројавила је тада као великога противника великих и дивних апостола Спаситеља нашег. Божанствена и пренебесна благодат помогла је својим служитељима у брзом гашењу пламена зла, уништавајући свако узношење које устаје на богопознање. Због тога ни Симоново лукавство не беше дугог века јер све победи и просветли Светлост истине Логос Божији, Који не тако давно обасја светлошћу читаву земљу и Који обитава у Својим апостолима. Злочињење о коме казујемо поражено је Божанском светлошћу чудесно просијалом у Јудеји, а коју је апостол Петар пројавио и далеко одатле, онда када је ишао са истока на запад. Симон је у Риму имао велику помоћ од власти, и за кратко време силно је узнапредовао у својим делима да су га тамошњи житељи поштовали и подизали му статуе као богу. Али то није дуго трајало. У време цара Клаудија, свеблаги и човекољубиви Промисао, доведе у Рим великог борца храброг апостола Петра, који је управо због своје храбрости и наименован као први међу апостолима. Он Је, оденут у благодат Божију, житељима запада донео драгоцену духовну светлост проповед о Царству Небеском.

15. глава

О Марковом јеванђељу

И тако, реч Божија нађе пристаниште и у Риму; истога трена клонуше чаролије Симонове и пропадоше заједно са њим. Светлост вере озарила је разум оних који су слушали Петра; а онда неки постадоше жељни не само усмене речи па почеше наговарати Марка, сапутника Петровог, да напише Јеванђеље. И нису одустали од те молбе све док их не послуша и тако је настало Јеванђеље по његовом (Марковом) имену. Апостол, видевши да је то све по вољи Духа Божијег, обрадова се ревности Римљана и допустио је да се Јеванђеље чита по црквама. Климент о томе казује у VI књизи својих „Примера". Са њим је сагласан и Папије, епископ Јерапоља. Петар казује о Марку у својој првој Посланици, за коју казују да је настала у Риму. Он тај град назива и Вавилон, говорећи: „Поздравља вас Црква у Вавилону, изабрана као и ви, и Марко син мој" ( I Петр. 5,19).

16. глава

О томе да је Марко први проповедао (хришћанство)

Мисирцима (Египћанима)

Казују да је Марко био први који је послат у Египат, да тамо проповеда Јеванђеље, њим написано, и да је основао цркву у Александрији. Његова проповед привукла је велики број људи, који су затим живели у истинској љубави, те је то потакло Филона да пише о њиховим сабрањима, заједничким трпезама и уопште о свему што се тицало њиховог живота.

17. глава

Шта Филон казује о подвижницима у Мисиру

Постоји казивање да се Филон (у време Клаудија) састао са Петром у Риму, који је проповедао тамошњим житељима. То је веома вероватно, тим пре што дело о коме ми казујемо, бива написано нешто касније и јавно говори о правилима који се и данас придржавамо. Он описује живот наших подвижника веома тачно; јасно је не само то да је знао, него и то је поштовао апостолске мужеве, своје савременике. Али, како видимо. већина њих потиче из јудејства те су због тога и сачували већи део древних јудејских обичаја. У свом делу које је назвао „О контемплативном животу" или „О животу молитвеника", Филон говори да су се они сабрали ради истине и да својим речима неће додавати ништа него ће само говорити онако како заиста и јесте. Он казује да их зову терапеути, а жене које са њима живе: терапевтисе. Тај назив је дат, или због тога што су они, попут лекара, лечили и исцељивали од страдања проузрокованих пороцима душе оних који су долазили к њима, или због тога што они поштују Бога и служе му у савршеној чистоћи. Не зна се ко им је дао то име, али тада име хришћанско још није било опште познато. Он (Филон), међу првима казује о томе да су се они одрицали свог иметка. Чим су ступали на поприште мудрољубља, они су иметак давали рођацима, а затим, отишавши од сваке животне бриге, излазили су из градских зидина и настањивали су се по шумама и усамљеним местима, избегавајући да имају додир са људима изван њихове заједнице. Живећи у то време таквим животом, искрено су настојали да буду далеко од сваког порока. И Црквом прихваћена Дела апостолска казују да су апостолски ученици продавали своје имање и да су добијено делили међу својима, гледајући на потребе свакога, тако да међу њима није било оних који су бедствовали. Они који су имали дом или земљу, продавали су то, следујући речима Писма: „Нико међу њима не беше у оскудици, пошто сви који су имали њиве или куће продаваху и доносаше новац од продатог. И полагаху га пред ноге апостолима; и даваше се свакоме према потреби коју је имао" (Дела ап. 4, 34-35). Рекавши то о терапеутима, Филон овако наставља: „Ти људи живе по многим местима. Било би добро да Јелини и варвари буду у таквој заједници. Највише их је у Египту, у тзв. номовима, којих нарочито има у околини Александрије. Најбољи од терапеута сабирају се одасвуд, као у неку отаџбину, у најбоље место за њих које се налази иза Мареотидског језера. Тамо су благи брежуљци и здрав је ваздух...".

Затим, описавши каква су њихова станишта, Филон говори о тамошњим црквама: „У сваком дому постоји свештено место које називају светилиштем или манастир. Тамо, издвојивши се, они врше тајне које означавају побожан живот; тамо не уносе пиће, ни храну, нити било шта друго што је потребно за телесно, него писма закона и пророка, химне и остале књиге, захваљујући којим се вера умножава и усавршава...".

Даље он пише: „Време од јутра (зоре) па до вечери, то је време за духовне подвиге. Читају Писмо, расуђују о мудрости предака и тумачењу онога шта су говорили; по њиховом мишљењу, речи означавају скривено и оно што је достигнуто умом. Код њих постоје рукописи древних мужева, оснивача њиховог друштва (заједнице), који су оставили мноштво алегорија о свом учењу. Ту они налазе обрасце које су затим следили својим животом...". Овако је могао говорити човек који је слушао тумачења Писма. Вероватно, књиге древних мужева, за које говори да постоје код њих, јесу Јеванђеље и апостолски записи и тумачења на древне пророке, каква постоје у Посланици Јеврејима и многим другим Посланицама апостола Павла. Затим Филон пише о томе да су они састављали песме и химне, славећи Бога и да се користе разним мелодијама и (ритмичким) мерама, веома свечаним.

Филон саопштава у том делу и многе подробности о терапеутима, али се мени учинило неопходним да изаберем оно шта указује на њихов црквени живот. Ако се некоме учини да је све речено слично животу по Јеванђељу и да је применљиво и за друге људе, то нека чује и следеће Филонове речи: „Терапеути, желећи да се душевно усаврше, положише себи основу која се састоји у издржљивости, а на њој касније надограђују све остале добродетељи. Нико од њих не прилази храни и пићу пре заласка сунца јер по њиховом схватању светлост дана треба употребити за просвећивање а вече одговара телесним потребама... Неки који су нарочито жељни сазнања, не једу по три дана, па се и онда хране тек онолико колико је најмање потребно...". Мислим да се ове речи односе к нашим подвижницима. Ако је неко корео у несагласју, сада јасно може да зна да само у хришћанској вери имамо живот по Јеванђељу. Филон затим казује да заједно са мушкарцима тамо живе и жене, од којих су већина девственице које целомудреност чувају без принуде, те да нису као неке од јелинских жрециња које то раде против воље), него то чине из искрене ревности у жељи за мудрошћу. Оне избегавају свако телесно задовољство и желе да имају не смртне, него бесмртне потомке, које рађа само богољубива душа.

Нешто ниже он пише и ово: „Они тумаче Писмо кроз алегорије. Читав закон тим људима представља нешто налик на живо биће: оно што је изложено кроз поредак речи то је тело; душа то је невидљива мисао која је скривена под речима; жеља да се проникне у њу то и јесте главна жеља те заједнице...".

Треба ли говорити о њиховим сабрањима; о томе чиме се занимају мушкарци, а чиме жене? Треба ли говорити о њиховим подвизима (попут наших): посту, нарочито у дане Страдања Спаситеља, свеноћним бденијима, пажљивом читању речи Божије? Поменути писац веома тачно саопштава о тим обичајима. А они се и данас чувају код нас: свеноћно бдење пред велике празнике, химне које један пева у благозвучности а остали слушају па прихвате (певање) само последњих речи (Химне), спавање на земљи простртом сламом, не узимање вина и масне хране...

Осим тога, Филон пише и о јерархији, тј. о лицима која обављају обавезе ђакона, такође казује и о предстојатељству епископа који је изнад свих. Они који се подробније желе упознати са оним што казује Филон, нека узму у руке његову књигу, а да је он (Филон) све то писао имајући пред собом прве проповеднике јеванђеоске науке и установе предате од самих апостола, то је очевидна истина за свакога.

18. глава

О томе која су Филонови списи дошли до нас

Богат у речима, широк у својим расуђивањима, узвишен у созерцавању Светог Писма, Филон је оставио мноштво различитих тумачења (дела). Пре свега, изложивши у делу под насловом „Алегорије светих закона" доследно оно о чему се казује у књизи Постања, он затим, у одвојеним поглављима даје одговоре на разна питања, и том делу даје наслов „Недоумице и одговори на њих у књигама Постање и Излазак". Такође постоји још његових дела посвећених разним питањима: „О земљоделању" (у две књиге), „О пијанству", „Шта жели и од чега се одвраћа Здрав разум?", „О мешању језика", „О бегству и проналажењу", „О сабрањима ради васпитања", „Ко је наследник Божанственог или о једнакој и неједнакој деоби", „О три добродетељи које заједно са осталима описује Мојсије", „О промени имена и разлогу за то" (у том делу, по ре чима самог Филона, реч је о првом и другом завету). Такође постоји ц његова књига „О сеобама и животу мудраца по истини, или о неписа ним законима", а такође и „О дивовима или о неизменљивости Божанства". „О томе да су они, по мишљењу Мојсија, послати од Бога". То је оно што је дошло до нас, а тиче се књиге Постања. 0 књизи Излазак постоје: „Недоумице и њихова решења" (у пет књига), „О скинији", „О десет заповести", „О законима који се односе к Декалогу" (у четири књиге), „О жртвованим животињама и о жртвама", „О наградама, обећаним добрима по закону и о казнама и проклетству злих". Осим тога, о његовим делима се говори и у спису „О промисли". Такође је саставио „О Јудејима", „Грађанин (Политик)", „Александар, или о томе да бесловесне животиње размишљају", „О томе да је сваки грешник роб", „О томе да је сваки добродетељан човек слободан", а после тих дела, написао је „О контемплативном животу или о молитвеницима", дело које смо ми користили говорећи о апостолским мужевима. Дело „Објашњење јеврејских имена у Закону и који пророка" такође сматрају за његов рад. Филон је дошао у Рим за владавине Гаја, и своје запажање о злонамерности тог императора изложио је у пародији „О добродетељима". Говоре да су његови списи читани пред Сенатом, и да су за владавине Клаудија његове књиге нашле место у државној библиотеци.

У то време када је Павле завршио своје путовање од Јерусалима до Илирика, Клаудије је изгнао Јевреје из Рима. Акила и Прискила, одлазећи заједно са другим Јеврејима из Рима, настанише се у Азији, и живели су заједно са апостолом Павлом, који је утврђивао у вери новоазијске цркве. О томе нам говоре и Дела апостолска (18. глава).

19. глава

О томе какво је зло снашло Јудеје

у Јерусалиму на дан Пасхе

Клаудије је још управљао државом када је у Јерусалиму, на Пасху, дошло до буне и великих немира, тако да је тада, на изласку из храма погинуло тридесет хиљада људи. Празник се претворио у тугу читавог народа и у плач свакога дома. Тако о томе казује и Јосиф. Клаудије је за тетрарха Ју деје поставио Агрипу, сина Агриповог, а Феликса одређује за порокуратора читаве Самарије, Галилеје и тзв. Переје. Он је управљао тринаест година и осам месеци, оставивши Нерона за наследника.

20. глава

О томе шта се дешавало и Јерусалиму у време Неронове владавине (Нерон, 5266. година)

у време Нерона, када је Феликс био прокуратор Јудеје, дошло је до раздора међу свештеницима. 0 томе казује Јосиф у XX књизи „Древности": „Првосвештеници су устали на свештенике и прве људе у Јерусалиму. Сваки од њих сабрао је око себе дрске људе, желећи преврат. Када су сретали једни друге, обасипали су се каменицама. Није било никога да томе стане на крај; самовоља је владала у граду. Бестидност и самовоља првосвештеника отишла је дотле да су они слали слуге по њивама ради сабирања десетка који је припадао свештеницима. Могли су се видети свештеници који су тих дана умирали од глади...".

Исти писац казује да се тих дана у Јерусалиму појавише некакви разбојници у Јерусалиму који су у сред дана, у центру града убијали људе. У дане празника они би се помешали са светином и, држећи испод одеће кратке мачеве, прилазили онима који нису били уз њих. Када су жртве падале, убице су се хитро помешале са негодујућом масом народа, а њихов спољашњи изглед чинио их је непрепознатљивим. Прво су убили првосвештеника Јонатана, а затим су свакодневно убијали многе. Тада је владао велики страх и сви беху као да су у рату, непрекидно ишчекујући смрт.

21. глава

О Мисирцу (Египћанину) о коме се казује

и у Делима апостолским

Након тога, Јосиф казује следеће: „Још једна гора беда за Јудејце беше лажни пророк из Египта. Био је, наиме, дошао у земљу неки варалица који је стекао углед пророка и око себе сакупио око тридесет хиљада преварених. Са овима дође из пустиње на такозвану Маслинову гору и одатле је мислио да силом продре у Јерусалим. Даље је намеравао да савлада римску посаду и да се наметне за владара народу, при чему је хтео да употреби другове свога подухвата као телесну гарду. Но Феликс осујети план изашавши против варалице с тешким оружаницима, при чему му је сав народ помагао учествујући у противнападу. Још пре почетка сукоба побеже Египћанин с неколико пратилаца, док је већина његових присталица била побијена или заробљена. Преостали се распршише, па је сваки настојао да се сакрије у свом завичају"

Тако говори Јосиф у свом делу. Потребно је том казивању о Египћанину додати и оно шта говоре Дела апостолска. Трибун, који би у време Феликса у Јерусалиму, када се на Павла подиже маса, говори: „Ниси ли ти онај Египћанин који се пре ових дана побуни и изведе у пустињу четири хиљаде одметника" (Дела ап. 21, 38). Али доста о ономе шта се дешавало у време Феликса.

22. глава

О томе како је Павле везан послат у Рим,

како се тамо оправдао и био проглашен за невиног

Уместо Феликса, Нерон је у Јудеју послао Феста. Са њиме (Павлом) тада беше и Аристрах, кога он помиње у једној од својих Посланица као верног пратиоца. И Лука, који је написао Дела апостолска, закључује своје казивање тиме да је Павле у Риму провео две године, непрекидно проповедајући реч Божију (погл. Дела ап. 28, 3031). Затим, оправдавши се пред судом, апостол је, како казују, отишао на свој подвиг проповедања, а онда, по други пут дође у Рим, када је мученички пострадао. Налазећи се у тамници, он је написао посланицу Тимотеју, где говори о својој првој одбрани и о страдању које је требало ускоро уследити.

Послушајте шта он каже: „При мојој првој одбрани нико не оста са мном, него ме сви оставише. Нека им се не урачуна. Али Господ би са мном и оснажи ме, да се кроз мене рашири проповед и да чују сви незнабошци; и бих избављен из уста лавових" ( II Тим. 4, 1617). Тим речима он јасно указује да се први пут избавио од лава (Нерона), да би у потпуности била завршена његова проповед. И ако он казује да је тада избављен из уста лава, он је у духу видео да је његов крај близу, и додаје: „И избави ме Господ од сваког зла дела и спаси за Царство своје небеско" (стих 18), указујући на блиско мучеништво.

Још јасније апостол то предсказује кроз речи: „Јер ја се већ приносим на жртву, и време мога одласка настаде" ( II Тим. 4, 6). Он говори да када је писао посланицу Тимотеју са њиме беше само Лука, а да при првој одбрани са њим никога не беше. Вероватно је да је Лука окончао Дела апостолска онда када се налазио са Павлом. Павлово мученичко страдање беше касније од времена које описује Лука. Вероватно је на почетку своје владавине Нерон био расположен према Павловим речима казиваним у заштиту вере. Када је ушао у дрске и безаконите поступке, тада је подигао руку и на апостоле.

23. глава

О томе како је пострадао Јаков, брат Господњи

Када је Павле затражио да му се суди у Риму, и када га је Фест отправио пред кесара, Јудеји, изгубивши наду на остварење својих замисли против апостола, окренуше се на Јакова, брата Господњег, кога су апостоли поставили за епископа у Јерусалиму. Они (Јевреји), у своме безумљу, доведоше га на своје сабрање и тражили су да се пред свима одрекне вере у Христа. А Јаков, насупрот очекивању Јевреја, проузнесе пред народом смелу и слободну реч, исповедајући да Спаситељ и Владика наш јесте Исус, Син Божји. Јевреји, нису могли да оповргну казивање тог човека кога су сви, због његовог савршеног живота, мудрости и побожности, сматрали за праведника. Видећи анархију која је настала тих дана (јер тада је умро Фест, и Јудеја беше у беспоретку), Јевреји мучки убише Јакова.

О томе како је скончао Јаков постоји сведочење и у поменутом Климентовом спису: њега су бацили са врха неке куће а онда тукли до смрти. О Јакову такође казује и Егезип, који припада првом послеапостолском поколењу. У VI књизи својих „Сећања", он казује следеће: „Брат Господњи, Јаков, добио је управу над Црквом заједно са апостолима. Сви, од времена Господа па до сада, њега називају Праведни. Име Јаков тада су многи имали, а овај је био свет још од мајчине утробе. Није пио вина ни пива, није јео масну храну, бријач се није дотакао његове главе, није се украшавао уљем и није одлазио у бање. Њему је било допуштено да уђе у Светињу над светињама. Носио је најобичнију, ланену одећу. У храм је улазио сам, и видели су га како клечи над коленима и моли се за отпуштење грехова народа. Колена му беху препуна рана и личила су на колена каква имају камиле. Због таквог живота беше прозван Праведни и Овлије, а то значи „заштитник народа", а тако су о њему казивали и пророци (погл. Ис. гл. 3 и 10). Неки из секти које су постојале у народу, и о којима сам већ говорио у своме делу, упиташе Јакова шта су то „двери (врата) Исусова", а он им рече да је Исус Спаситељ. Неки од њих повероваше и исповедише да је Исус заиста Христос. Те секте о којима говорим, нису веровале ни у васкрсење Христово нити да ће Он поново доћи и свакоме дати по делима његовим; а који су поверовали, то су учинили захваљујући Јакову. Када су многи поверовали (у Христа), Јевреји се узмутише. Књижевници и фарисеји почеше да говоре да ако се тако настави, читав народ ће почети да верује у Исуса. Тада сви заједно кренуше ка Јакову, и рекоше: „Молимо те, обуздај народ. Он (народ) је у заблуди и верује да је Исус заиста Христос. Погледај шта је народа дошло ради Пасхе. Ми и сав народ, поштујемо тр и сведочимо о твојој праведности. Убеди народ да не буде у заблуди о Исусу; и сви ће те послушати. Попни се на врх храма да те сви виде и да чују твоје речи". А заиста је истина да се на дан Пасхе сакупи велико мноштво народа, а такође и даје тада и било пуно незнабожаца. Ти књижевници и фарисеји одведоше Јакова на врх храма, а онда повикаше: „Праведниче! Обавезни смо да ти верујемо. Народ је у забуни због распетог Исуса. Објасни нам шта су то двери Исусове?" Тада он рече јаким гласом: „Зашто мене питате о Сину Човечијем? Он седи на небу с десне стране Оца, и поново ће доћи у небеским облацима!" Овим речима се многи убедише и прославише сведочење Јаковљево, говорећи: „Осана Сину Давидовом!" Тада се узбунише књижевници и фарисеји, те један другом почеше да говоре: „Лоше смо поступили допустивши Јакову да овако казује о Исусу. Попнимо се горе и бацимо га; тиме ћемо заплашити народ и неће му више веровати." Тако се договоривши, они повикаше: „О! И праведник је у заблуди!" Тада се испуни оно што је рекао пророк Исаија (погл. Ис. 3, 910). Тада се они попеше на храм и бацише праведника. Онда позваше масу народа да каменује Јакова, а он, павши са висине, само је успео да клекне, па рече: „Господе Боже! Оче, молим Те, опрости им јер не знају шта раде". Док су бацали камење на њега, један од синова Рехава (о ком је казивао пророк Јеремија погл. Јер. гл. 35), повика: „Станите! Шта то чините? Зар не видите да се праведник моли за вас". Тада се приближи један од оних који су ваљали сукно, и јако удари дрвеним штапом праведника по глави. Јаков од тога умре. Сахранили су га на том месту поред храма. Он је истински сведочио Јеврејима и Јелинима да Исус заиста јесте Христос. Недуго затим Веспазијан је умирио Јевреје..." То је Егезипово казивање, које је опширно и у сагласности са оним што говори Климент. Јаков је заиста био велики човек, и његова праведност је свима била добро позната; разумнији међу Јеврејима сматрали су за ужасно дело и преступ оно шта учинише са Јаковом, видећи у томе један од разлога за опсаду Јерусалима, која се догоди недуго након његове мученичке погибије. Јосиф такође сведочи о томе, говорећи: „... све то догоди се Јеврејима као казна због Јакова Праведног, брата Исусовог кога су звали и Христос; њега (Јакова), човека заиста праведног, убише Јевреји...". У XX књизи својих „Древности", Јосиф казује следеће: „Кесар, сазнавши о смрти Феста, посла Албина за прокуратора Јудеје. Анан (Млађи), о коме смо говорили, добио је првосвештенство. Он беше човек веома смео и храбар. Припадао је садукејима, чији је суд био најжешћи међу Јеврејима. Тај Анан помисли да је тада дошао добар трен јер Фест беше мртав, а Албин је још био на путу, те сазва Синедрион, исприча о Јакову, брату Исусовом, те њега и још неке са њим оптужи за нарушавање закона. Тада је одређено да они буду каменовани. Међу онима који су били уздржанији и који с боље познавали Закон, тешко прихватише те оптужбе, те тајно послаше поруку императору, тражећи да се Анану запрети и да се укаже на његов преступ. Неки тада изађоше у сусрет Албину, који је кренуо из Александрије, и објаснише му да Анан нема право да сазива Синедрион без допуштења прокуратора. Албин, убеђен њиховим речима, посла писмо Анану са прекором, претећи му и тамницом. Цар Агрипа лишио га је првосвештеничког чина, који је он носио три месеца, а уместо њега постави Исуса, сина Дамеховог (Дамејевог)" 2 . Толико о Јакову, коме припада прва од саборних Посланица. Потребно је такође знати и то да многи од фалсификата њега не помињу, као ни Јудину Посланицу, једну од седам које су међу Саборним. Ми знамо да их заједно са осталима, свенародно читају у многим црквама.

24. глава

О томе да је после Марка за епископа Александрије постављен Анијан

Осме године владавине Нерона, на катедру цркве у Александрији сту. пио је Анијан, први после јеванђелисте Марка. Анијан бејаше човек богољубив и достојан да му се дивимо у сваком погледу.

25. глава

О прогону који је покренуо Нерон, за чије су владавине у Риму мученички пострадали апостоли Петар и Павле

Када је Неронова власт ојачала, он се окрену нечастивим делима и устаде на веру у Бога Сведржитеља. Наш задатак није да подробно говоримо о свим тим гадостима тада учињеним. Кога то интересује, може се подробније упознати са његовим неделима и грубошћу, са смрћу великог броја људи, међу којима су били и његови (Неронови) рођаци и пријатељи, кроз извештаје којих има поприлично. Он је убио своју мајку, браћу, жену, називајући их својим непријатељима. Једино што му је недостајало јесте да буде први император који ће прогонити хришћане. Римљанин Тертулијан овако говори о томе: „Узмите записе о вашој прошлости. Тамо ћете наћи да је Нерон био први ко је почео прогонити наше учење. То је започело онда када је покорио Исток и када је почео са свирепостима у Риму. Поносни смо на то што је тај човек започео такво кажњавање јер ко год зна за њега (Нерона), знаће да је само он био у стању да нападне на оно што је толико драгоцено..." 3 . Тај први владар богоборац, гордо је подигао руку на апостоле. Казују да је Павле тада пострадао (одрубљивањем главе) у самом Риму, а да је Петар распет. То казивање потврђује се и натписима који су сачувани на гробовима који се налазе у Риму. То потврђује и клирик по имену Гај, који је живео у време римског епископа Зефирина. У преписци са Проклом, вођом катафригијске секте, он казује о местима где се налазе свете мошти поменутих апостола: „Могу ти показати победничка знаме њ а апостола. Ако пођеш у Ватикан или по Остијском путу, ту ћеш наћи знамења (трофеје) оних који су ту (у Риму) основали цркву..." 2 . Па су оба апостола мученички пострадала у исто време, то потврђује и Дионисије, епископ Коринта 3 , у свом писму Римљанима, каже: „Кроз ваше казивање сједињујете младице које су засађене Петром и Павлом у Риму и Коринту. Као што њих двојица засадише (веру) код нас у Коринту, исто су учинили и у Италији. И као што су заједно учили, заједно су и пострадали...". Ово је наведено да би се још јаче потврдило моје казивање.

26. глава

О т оме како су Јевреје сустигле бројне невоље, и о томе како су се на крају у п ус т или у ра т п ро т ив Римљана

Јосиф пружа мноштво подробности о невољама које су задесиле Јевреје. Између осталог, он казује да је Флор побио многе од виђенијих људи у Јерусалиму, а затим их распео. Он је био прокуратор Јудеје када је у дванаестој (у преводу еп. Гаврила: двадесетој) години Неронове владавине започео рат. Он казује да је после устанка Јевреја пометња захватила читаву Сирију, да су људи, попут демона, уништавали градове и села, да су посвуда била несахрањена тела погинулих и да је у сваком крају било неизрецивих страдања.

То је Јосифово сведочење о ономе у чему беху Јевреји.