КЊИГА ТРЕЋА

1. глава

По којим пределима света су проповедали Христови апостоли

(Нерон, 67. година)

То беху догађаји у Јудеји. Свети апостоли и ученици Спаситеља нашег разиђоше се по читавом свету. Тома, како казује предање, по жребу отиде у Партију 1 , Андреј у Скитију 2 , Јован у Азију 3 , у Едесу где је живео и где је скончао. Петар, како видимо, благовестио је Јеврејима расејаним по Понту, Галатији, Витинији, Кападокији и Азији. Пред крај живота отишао је у Рим, где је био распет, главе окренуте на доле, тражећи да казна буде извршена на тај начин 4 . Треба ли говорити о Павлу који је Христову веру благовестио од Јерусалима до Илирика, и који је пострадао у Риму, током Неронове владавине. У потпуности тако казује и Ориген 5 , у трећем тому његовог тумачења књиге Постања.

1 О томе казује и Климент, у деветој књизи поменутог дела.

2 Партија се граничила са некадашњом Персијом, а Скитија је у старо време означавала онај простор између Црног и Каспијског мора.

3 Мисли се на Малу Азију.

4 Говори се да је апостол по својој смерности одредио себи такву смрт, држећи да није достојан да страда на начин којим је страдао Спаситељ.

5 Ориген (око 182-254. годша) - философ и богослов, аутор мноштва библијско-критичких, егзегетских, догматских, апологетских и поучних дела, а такође и проповеди и писама. Основним догматским радовима Оригена сматрају се „Про-тив Целса" (у осам књига) и „О начелима", где је снажно изражен апологетски карактер. У основна дела Оригена из библистике и егзегезе потребно је поме-нути тумачење на књигу Постања, Песму над Песмама, на Јованово и Лукино јеванђеље, посланицу Римљанима. Оригенова дела се налазе у PGr. XI-XVII. Јевсевије Памфил му посвећује VI књигу своје Историје.

Оригеново учење ушло је у основе многих богословских система, како право-славних тако и јеретичких. Особито Оригену стављају у кривицу честу апелацију јеретика Арија према његовим делима и ауторитету. Аријево усмеравање према Оригену било је, по напомени уваженог научника, „не у том смислу да је Арије усвојио мисли тог учитеља, већ пре у томе што је Арије злоупотребио многе Оригенове изразе" (еп. Јован, „Историја Васељенских Сабора", Новочеркаск, 1893, стр. 4 /на руском/). Оригеново богословље осуђено је као јерес на Петом Васељенском Сабору (553. године), по иницијативи императора Јустинијана, када је анализирао његово учење и затим упутио посланицу Мини, патријарху Конста-нтинопоља. У тој посланици изложено је десет анатематизама. Закључна тачка гласи: „Анатема и Оригену, прозваноме Адамант, који је изложио то нечасно и преступно учење, као и свакоме ко прихвати те мисли, или их штити или на неки начин ради на томе да се оне понове..." (пом. дело, стр. 279). Како Оци на Петом Васељенском Сабору нису установили особена правила, ми на анатему Оригена наилазимо у првом правилу Шестог Васељенског Сабора, у коме се понавља одлука са Петог Сабора: „Теодора Мопсуестијског, Несторијевог учитеља, и Оригена, и Дидима, и Евагрија, који су обновили јелинске басне, и прелазак и поновно рађање тела и душе, учење које је противно вери у васкрсење мртвих... саборно смо предали проклетству и одбацили". Како се може видети, Оригеново име се налази међу именима осталих јеретика.

Оригеново тумачење књиге Постања: PGr. XII

2. глава

Ко је био први старешина цркве у Риму

После мученичке смрти Петра и Павла, за првог епископа Рима, по жребу, постављен је Лин. О њему казује Павле, шаљући му поздраве на крају посланице Тимотеју из Рима (погл. 2. Тим. 4, 21) 1 .

1 Лин - епископ Рима (67-79. година).

3. Глава

О посланицама апостола

Петрова посланица, која се назива и прва, признаје се као истинита и њоме се користе у својим делима многи од древних светитеља. Друга посланица (Петрова), не наводи се, како смо чули, међу књигама Новога Завета, али је многи сматрају као корисну и напомињу да се чува са другим рукописима. „Дела", „Јеванђеље", „Проповед" и „Откривење" (Апокалипсис), названи његовим (Петровим) именом, потпуно, колико знам, нису уврштени у дела католичке (Цркве), нити се њима користе древни нити савремени црквени писци. Даље, говорећи о прејемствености епископа, узгред ћу поменути ко је од тадашњих црквених писаца користио оспораване књиге, шта се казује у тим списима о канонским књигама, тј. оним које су признате. Из дела названих Петровим именом, ја признајем оно што је прихваћено и од древних светитеља. Четрнаест Павлових посланица, познате су и припадају, без сумње, управо њему. Такође је потребно знати и то да неки изузимају Посланицу Јеврејима, позивајући се на Римску цркву, која сматра да она није Павлова. Павлова „Дела" не сматрам као његова. Сам апостол, закључујући поздравима Посланицу Римљанима, помиње и Јерму, који је, како казују, аутор књиге „Пастир" 1 .

Потребно је знати и то да га неки оспоравају, због чега ова књига и није уврштена међу општеприхваћене. Други је цене као неопходну, особито за људе који се тек упознају са истинама вере. Ту књигу, како знамо, читају свенародно у храмовима, и мени је познато да и неки од древних писаца радо користе ово дело. Мислим да је ово довољно о списима који су признати или непризнати од свих.

1 Архиеп. Филарет у делу „Историјско учење о оцима Цркве" пише: „Ориген признаје да је Јерма онај кога је поздравио апостол Павле у Посланици Римља-нима (16,14). Јевсевије и Јероним такво мишљење сматрају за древно предање... Време упокојења светог Јерме још увек није тачно утврђено, али је најве-роватније реч о 100. години" (пом. дело, 1. том. стр. 31 /на руском/). Такође по-стоји и другачије мшпљење о времену када настаје „Пастир": „Према нај-старијим, поузданим податцима, то дело је напжсао брат епископа Пија (око 140-155. година), почетком четрдесетих година другог века..." (Болотов, „Лекције из историје древне Цркве" II том, Петроград, 1910, стр. 350 /на руском/). Руски превод „Пастира" - „Споменици хришћанске писмености (књижевности)", Мос-ква, 1866.

То име (Пастир) добила је отуда што се у њој, између осталог, казује, како се јавио анђео у виду пастира, па је казивао Јерми нека правила за живот и неке поуке.

4. глава

О првим наследницима апостола

Павле, проповедајући незнабошцима, оснивао је цркве почев од Јерусалима и његове околине па све до Илирика. То се може видети како из његових речи, а такође и из онога што казује Лука у Делима апостолским. И Петар говори у којим је областима он поучавао оне из обрезања, предајући им новозаветну реч. Из Посланица које у признате (о којима смо казивали), јасно је да он пише Јеванђеље за оне који су у расејању по Галатији, Понту, Кападокији, Азији и Витинији (погл. 1. Петр. 1, 1). Колико и ко је од тих људи постао ревнитељ вере и постао пастир новооснованих цркви, тешко је рећи. Могуће је само набројати оне о којим казује Павле. Уз њега је било мноштво сатрудника и, како он казује, сабораца од којих је већина удостојена непрекидног спомена пошто Павле, у више наврата, сведочи о њима у својим Посланицама. И Лука у Делима апостолским поименице казује о најпознатијим.

Између осталих помињу да је Тимотеју, по жребу, првоме одређено да буде епископ цркве у Ефесу, а Титу су поверене цркве у Коринту 1 . Лука, родом из Антиохије а лекар по образовању, махом је био уз Павла мада има је у контакту и са другим апостолима. Од њих се он (Лука) учио да лечи и душе људи, о чему сведоче две његове богонадахнуте књиге: Јеванђеље, које је саставио, по његовом сведочењу, „као што нам предадоше они који су од почетка били очевидци и слуге Логоса" (Лк. 1, 2). Њима, по речима самог Луке, он је следио од самог почетка књиге и у Делима апостолским, која је саставио као очевидац. Говоре да је Павле мислио управо на Лукино Јеванђеље када говори о некаквом свом Јеванђељу (погл. Рим. 14, 24; 2. Тим. 2, 8). Од осталих сапутника Павла ту је и Крискент 2 , који је, према сопственом сведочењу, упућен у Галију, а Лин који је поменут у Другој посланицу Тимотеју као онај који је заједно са Павлом у Риму, први је после Петра добио епископство у Римској цркви (о томе смо већ говорили). Климент, сабрат и саподвижник Павла, по његовом сведочењу, био је трећи епископ Рима 3 . Лука је такође саопштио у Делима да је члан Ареопага - Дионисије, који је први поверовао Павловим речима о Христу изговореним у Атини, био и први епископ Атинске цркве 4. Један други Дионисије био је старешина Коринтских цркви 5 . Настављајући даље говорићемо и о прејемству апостолском, а сада пређимо на следеће догађаје.

1 Апостол Тимотеј - апостол из Седамдесеторице, сапутник и ученик апостола Павла. 65. године рукоположен је од стране апостола Павла за епискола у Ефесу. 80. године страдава мученичком смрћу након тога што је устао против незнабожачких празника у Ефесу. Страдао је каменовањем.

Апостол Тит - апостол из Седамдесеторице. Родом је из знамените незнабожачке породице са Крита. Крстио га је апостол Павле; рукоположен за епископа Крита. Њему апостол Павле упућује једну од својих Посланица (око 65. године). Умро је 94. године.

2 Један од Седамдесеторице. Апостол Павле шаље га у Галатију (погл. 2. Тим. 4, 10). По мишљењу низа научника, сведочанства о његовој проповеди у Јужној Галији (Вјену) веома су сумљива (погл. В. В. Болотов, пом. дело, 2. том, стр. 284-285). Апостол Крискент мученички је пострадао у време императора Трајана.

Погл. 2. Тим. 4, 10 - где стоји да је Крискент послат у Галатију, а Теодорит каже да је апостол под Галатијом мислио на Галију, јер и једно и друго име тиче се оне области која се касније звала Гало - Греција.

3 Свештеномученик Климент, епископ Рима (91-100. година) - апостол из Седамдесеторице. Рођен је у незнабожачкој породици; вери у Христа привучен је проповедањем апостола Петра. Заједно са њима страдао је у Филипима (око 53. го-дине). Њега, како то тврде Јевсевије, Ориген, Епифаније и Јероним, апостол Павле назива једним од својих сатрудника чија су имена записана у Књизи Живота (Фил. 4,3). Већина савремених научника сматра да је ипак реч о неком Клименту из Филипа, који је био на челу тамошње заједнице.

4 Погл. Дела ап. 17, 34. О Дионисију Ареопагиту сведочанства готово и да нису сачувана. Он је у хришћанство обраћен од стране апостола Павла, и зна се да је био први епископ Атине. Тамо је претрпео мученичку смрт. Сачувана су многа Дела са његовим именом (нпр. „О небеској јерархији"), али по мишљењу већине научника та дела нису настала од аутора који је живео у I веку, те се због тога њихов аутор у савременој литературу назива Псеудо-Дионисије, који је највероватније писао много касније, вероватно у V веку.

5 Под именом Ареопаг треба разумети више судско надлештво у Атини.

Није познато о коме је реч. О Дионисију, епископу Коринта већ смо говорили у Другој књизи Црквене Историје.

5. глава

Како је прошао Јерусалим после Христа

Прође пола године од пуних тринаест година Неронове владавине, када је сва држава зависила од Галбе и Отона, када се појави Веспазијан који се прославио у Јудејском рату и који у Јудеји беше објављен за цара пошто је тако желела војска 1 . Он је хитро отишао у Рим, а рат је препустио свом сину Титу.

После вазнесења Спаситеља нашег, Јевреји се осмелише да устану на Њега и започеше да смишљају зла против апостола Христових: прво су каменовали Стефана, затим обезглавише Јакова, сина Зеведеја, брата Јовановог и, на крају, како смо већ рекли, убише и Јакова који је први по вазнесењу Господњем изабран за епископа у Јерусалиму. Јевреји су заиста на хиљаде начина атаковали и на животе осталих апостола, те су због тога апостоли, изгнани са Јудејске земље, кренули уз помоћ Христову, на проповед међу све народе, јер им је Он рекао: „Идите, научите све народе у име моје" (погл. Мт. 28, 19-20). Они који су припадали цркви у Јерусалиму, повинујући се откривењу које им је дато пред прогон, отишли су из Јерусалима и населише се у Переји, у граду Пела 2 . Уопште, сви свети напустише престоницу Јудеје и сву Јудејску земљу. Суд Божји стигао је Јевреје јер велико беше њихово безакоње пред Христом и Његовим апостолима, и збрисан беше са земље читав род нечастиваца. Какво велико зло снађе тада тај народ! Колико младића у најбољим годинама, заједно са женама и децом, погину од мача, глади или умре некаквом другом смрћу! Колико градова у Јудеји беше под опсадом! А читав рат, и оно што је томе претходило, беше наговештено пророчким речима (погл. Дан. 9, 27). Кога то интересује, може прочитати у Јосифовој „Историји". Неопходно је поменути његово казивање о томе како је на празник Пасхе у Јерусалиму било велико мноштво људи, и да је као у тамници страдавало око три милиона људи, а требало је да буде тако по суду Божијем јер у те дане (Пасхе) Јевреји предадоше страдању Исуса Христа. Прећутаћу убијене и погинуле, али се сматрам обавезним да говорим о страдању од глади, да би читаоци мог дела могли сазнати да Господ не трпи безакоња чињена над Христом, Сином Божјим.

1 После смрти Нерона, власт у Римској империји заузео је намесник Галба (9. јун 68 - 15. јануар 69. године). Император Галба убијен је по наредби Квестора Отона, који затим себе проглашава за императора (15. јануар - 25. април 69. године). Против Отона убрзо иступише пергамски легиони под командом легата Вителија, који је затим проглашен за императора. Отон тада извршава самоубиство. Вителије бива убијен 20. децембра 70. године од стране Веспазијанових војника, кога су они (војници легија у Сирији и Јудеји) 69. године прогласили за императора. Веспазијан је родоначелник Флавијеваца, и управљао је до 79. године.

2 Епифаније у својој књизи (De ponderibus et mensuris) сведочи да су становници Јерусалима, који су веровали у Христа, разумели од анђела да he Јерусалим опсести непријатељска војска, па су се преселили у Пелу, где су остали док Адријан није постао цар, који је затим изнова устројио Јерусалим и дао му је име Јелије, па онда позва натраг исељене.

6. Глава

О Глади која је задесила Јудеје

Узмите V књигу Јосифове „Историје", и тамо ћете прочитати о трагедији из тог времена: „За имућне је и остајање у граду било исто тако погубно као и бегство, јер под изговором да хоће да побегне многи је због иметка био смакнут. А са глађу расло је и беснило устаника и обе муке постајале су сваки дан све грозније. Beh нигде јавно није било жита, због тога су проваљивали у куће и претраживали их. Када би затим нешто нашли, злостављали су укућане што су слагали, а ако не би нашли, стављали су домаће на муке што су тако добро сакрили. Да ли је ко имао залихе намерница или не, оцењивали су по телесном стању несрећника. Јер ако је неко изгледао још добро ухрањен, претпостављало се да има скривене намернице, а измршавеле су пуштали јер су држали да је сувишно убијати оне који he ионако ускоро умрети од глади. Многи који су били богатији давали су све своје имање за једну мерицу пшенице, а сиромашнији за мерицу јечма, па су се затим затварали у најскривеније углове кућа и неки су у својој великој глади јели жито несамлевено, а неки су га пекли, већ према томе како им је невоља и страх дозвољавао. А више се није постављао сто, него се још сирово јело вадило из ватре и пожудно гутало..." 1

Затим Јосиф казује следеће: „Са спречавањем изласка, Јудејцима је била одсечена свака нада на спасење, и глад која је постајала све тежа пустошила је и куће и породице у народу. Кровови су били препуни изнемоглих жена и деце, улице пуне мртвих стараца. Дечаци и младићи натекли, као сабласти клатили су се по трговима и рушили се онде где би их ухватила последња мука. Да сахрањују своје блиске нису више могли изнемогли, а они који су још били при снази, нису се усуђивали због множине мртвих и због неизвесности о себи самима. Многи су помрли на онима које су хтели покопати, а многи су се одвлачили на гробља пре него што их сустигне смрт. Није било ни суза ни кукњаве у тој несрећи. Глад је умртвила сваки ocehaj. Сувих очију и широко отворених уста буљили су они који су лагано умирали у оне који су се пре њих упокојили. Дубоки мук владао је у целом граду као стравична ноћ смрти. Но још страшнији од тога били су разбојници који су упадали у куће као мародери, пљачкали су мртве, скидали им покрове и одлазили са смехом, или су врхове својих мачева испробавали на покојницима, а пробадали су често и оне који су се били скљокали, али су још живели да би испитали оштрину гвожђа, док су друге, који су их молили за убод смиловања, препуштали глади, пуни обесне поруге. Сви који су умирали, укочено су гледали на храм где су остављали устанике на животу. У почетку су се они бринули да се покопавања врше из државне благајне, јер нису могли подносити смрад, али касније, када је било исувише много лешева, много једноставније је било да их бацају са зидова у провалије. А Тит, када је био обилазио и видео провалије пуне мртваца и дубоке локве крваве воде која је отицала из лешева што су се распадали, уздишући подиже своје руке и призва Бога за сведока да он није крив за то..." 2 .

Затим постоји оваква напомена: „Не могу да прећутим шта ми мој осећ aj говори: мислим да нису Римљани у најскорије време били уништили злочиначки олош, онда би град земља прогутала или би га потоп поплавио или као Содому муње спалиле. Јер се у њему налазило много безбожније поколење од онога на које су дошле ове казне. Заиста лудило тих зликоваца бацило је у пропаст сав народ". 3

У VI књизи истога дела Јосиф пише: „А безброј је било у граду оних који су од глади умирали, и при том су се одигравали ужасни призори... Отворених уста, мучени глађу, упадали су на врата и, пошто се нису знали помоћи, у очајању улазили улазили по два или три пута у једном сату у исту кућу. Невоља им је гурала свашта под зубе, ствари које ни најнечистије животиње не би могле да узму за храну, они су сакупљали и нису се устручавали да једу. На крају су спали на појасеве и ципеле, па су их жвакали као и кожу коју су свлачили са штитова. Многима су остатци корова служили за храну, а месна влакна која су некада сабирали, продавана су - најмања мера - за четири атичке драхме... Нека жена између становника преко Јордана, по имену Марија, од оца Елеазара, из села Бетхезуба, што значи кућа исопа 4 , која се по роду и богатству истицала, била је са осталом множином добегла у Јерусалим и преживљавала опсаду. Готово сав њезин иметак, који је била допремила из Переје у град, тирани су отели, а остатак драгоцености и намирнице које је умела да набави, опљачкаше њени пратиоци који су свакодневно упадали. Велико огорчење због тога овлада женом, па је често грдњом и проклињањем разбојнике изазивала против себе. А када је није нико убио нити из срџбе нити из самилости, и преморила се у тражењу хране за друге, не гледајући на то да се већ ништа није могло наћи, обузе је глад у свој њеној утроби и целој унутрашњости до сржи, а још више него глад распали се гнев у њој, па јој огорчење и нужда међусобно дадоше савет да се огреши против природе, и узевши дете, а имала је синчића који је још сисао, рече: Јадно створење, у рату, глади и буни за кога да те чувам? Код Римљана је ропство ако останемо живи од њих, а пре ропства већ је глад, а устаници су још страшнији од овога двога. Хајде, буди мени храна, устаницима дух освете, а живима страшна прича којом he се исцрпсти велике патње Јудејаца. Док је то говорила, убије сина и затим га испече и половину поједе, а остатак увије и сачува. Врло брзо стигоше устаници, па чим осетише мирис ужасног печења запретише јој да he је одмах убити ако не покаже шта је припремила за јело. А она говорећи да је сачувала и за њих лепи комад, открије остатке свога детета. Ужас и запрепашћење спопаде разбојнике и при томе погледу стајали су као уковани... О томе ужасу муњевитом брзином рашири се глас по целом граду, и сваки се грозио када је ствар себио представљао као да ју је сам извршио..."5.

1 Јосиф Флавије, „Јудејски рат" V , 10, 2.

2 Op. cit. V, 12, 3, 4.

3Ор. cit. V , 13, 6.

4 Исоп је једна врста растиња, као наш босиљак, којим се врпшо обред чишћења

5 Јосиф Флавије, „Јудејски рат", VI, 3, 3.

7. Глава

О томе шта је Христос предсказивао

Тако су платили Јевреји са своје бешчашће учињено над Помазаником Божјим. Потребно је њима навести нелажљиве речи Спаситеља нашег, у којима је све то било предсказано: „А тешко трудницама и доиљама у те дане. Него се молите Богу да не буде бежање ваше у зиму ни у суботу. Јер he тада бити невоља велика каква није била од постанка света до са-да, нити he бити" (Мт. 24, 19-21). Наводећи број погинулих, Јосиф Флавије казује да је од глади страдало око милион људи 1 , те каже: „... од осталих затвореника, оне који су били старији од седамнаест година, пошаље Тито у руднике у Египат, но већину поклони провинцијама где је требало да погину на позорницама или од мача или од дивљих звери. Оно што је било испод седамнаест година, продано је..." 2 . Само је тих последњих било око деветнаест хиљада. То је било друге године владавине императора Веспазијана, сагласно са пророштвом Господа нашег Исуса Христа. Свети Јеванђелисти пишу да је Он заплакао када је говорио о Јерусалиму: „Јер he бити невоља велика на земљи, и гнев на народу овоме. И пашће од оштрице мача и биће одведени у ропство по свим наро-дима; и Јерусалим he газити незнабошци док се не испуне времена незнабожаца" (Лк. 21, 23-24), и још: „А када видите да је војска опколила Јерусалим, онда знајте да се приближило опустошење његово" (Лк. 21, 20). Поредећи те речи Спаситеља са историјом о којој казује Јосиф, како да се не задивимо Божанственом, уистину надразумном пророштву Спаситеља? Да ли је потребно још говорити о томе шта се десило са читавим народом после Спаситељевог страдања? Потребно је рећи и о томе како се пројавило човекољубље Божије, одлагајући читавих четрдесет година после преступа Јевреја, њихову погибељ. У те године беху још живи многи апостоли и ученици, и сам Јаков, брат Господњи. Јерусалим је био место где су живели. Господ им је послао задивљујућа знамења онога шта се има ускоро догодити.

1 Број је потпуно невероватан, чак ако се прихвати у обзир и број оних који су дошли у Јерусалим због Пасхе. Тацит („Историја" V , 13) сматра да је у време опсаде у граду било око 600.000 људи.

2 Јосиф Флавије, „Јудејски рат", VI, 9, 2.

8. глава

Каква су била та предсказања (знамења)

Узмите VI књигу Јосифове „Историје", и тамо ћете прочитати: „Тако су народ, вредан сажаљења, лагале варалице које су се представљале као да их је Бог послао, док на јасне предзнаке који су навештавали будуће пу-стошење нису обраћали пажњу, нити им веровали, нити су их слушали, као да су били опијени и нису имали ни очи ни разум. Праве опомене Бо-жије као, на пример, када је над градом стајала звезда која је личила на мач, као и комета која је стајала на небу целу годину, затим, управо пред устанак и избијање првих ратних покрета, када је народ био сакупљен за празник бесквасних хлебова, осмога дана месеца ксантика1, око деветога часа ноћи, обасјала је велики жртвеник и храм таква светлост да је из-гледало као да је дан, и то је трајало скоро пола сата. Невештима је то изгледало као добар предзнак, а зналци Светог Писма2 одмах су то про-тумачили онако како се то после и потврдило. И за време истога пра-зника, крава, коју је водио првосвештеник ради жртвовања, усред храма отелила је јагње, а источна врата унутарњег предворја, која су била обло-жена бакром и врло тешка, тако да су их двадесеторица људи с муком затварала, и још имала гвожђем оковану преворницу и засун, који се стављао дубоко у праг што је био начињен од једног каменог блока, на-једаред су се сама отворила око пола ноћи. Храмовни стражари то хитно јавише свом заповеднику који је одмах одјурио и једва успео да их за-твори. И то је, опет, незналицама изгледало као врло добар знак, држали су да им Бог отвара врата свих добара, док познаваоци Писма про-тумачише из тога да престаје сигурност храма, и да he се врата отворити на дар непријатељима, јер је било јасно да се ради о знаку пустошења. После празника, не много дана касније, 21. дана месеца артемисија5 указа се нека божанска приказа, једва вероватна. Мислим да he изгледати као басна оно што ћу да испричам, да нису причали они који су гледали и да нису после тога дошле несреће које обично наступају после тих знакова. Пре заласка сунчевог, наиме, указаше се у ваздуху над целом околином бојна кола и наоружани бојни редови како јуре кроз облаке и опкољавају градове. А на празник који се зове Педесетница, када су свештеници ушли у унутарње двориштве, како им је дужност због богослужења, најпре зачуше, како рекоше, буку и шум, а затим многогласни глас: „Хајдемо одавде!" Но од тога је страшније ово: неки Исус, Ананов син, не-образовани земљорадник, четири године пре рата, када је град још био у највећем миру и уживао највеће благостање, дошавши на празник за који је обичај да сви праве сенице Богу у близини храма, поче изненада да виче: „Глас од истока, глас од заласка, глас са четири стране ветра, глас на Јерусалим и храм, глас на младожење и невесте, глас на сав народ." Вичући то трчао је наоколо по свим улицама града дан и ноћ. А неки моћни грађани, озлојеђени због оглашавања зла, ухватише тог човека и казнише га многим ударцима. А он, не наводећи ништа за своју одбрану нити против својих мучитеља, продужи да виче исте речи као и раније. А старешине расуђујући, као што је и било, да је ту неко божанско надахнуће човека, одведоше га римском управнику. Када су га ту страшно шибали све до костију, нити је молио нити плакао, него је на сваки ударац одговарао најжалоснијим гласом: „Тешко Јерусалиму!"6 Тај писац казује још једно задивљујуће казивање: у Светом Писму, по његовим речима, постоји предсказање да he у то време један од њихових сународника управљати светом. Он сматра да се то испунило на Веспазијану3, али знамо да он није управљао светом, него само оним областима где су владали Римљани. Правилније је то пророштво4 усмерити ка Христу, Коме је Отац рекао: „Тражи од Мене и даћу Ти народе у наследство Твоје, и у посед Твој крајеве земље" (Пс. 2, 8) и: „По свој земљи изиђе глас њихов, и до крајева васељене речи њихове" (Пс. 18, 5).

1 Артемис - месец спартанског и македонског календара. Приближно одговара времену март-април.

2 Јосиф Флавије, „Јудејски рат", VI, 5, 3.

3 „А пророштво је указивало на царевање Веспазијаново, који је у Јудеји био извикан за императора" - Ор. cit. VI , 5, 4.

4 Јосиф не казује у којој књизи се налази то пророштво. Може бити да се он позива на речи пророка Данила (2, 44). То сматрају и Светоније и Тацит. Јевсевије наводи то пророштво у својој Историји (6. књига, 5. глава)

5 Ксантик - месец македонског календара, приближно одговара априлу (у римско-јулијанском календару) или јеврејском нисану.

6 Неки философи, под речју „јерограматис" подразумевају књижевније, којимаје спадало у дужност да чувају књиге Закона и да их читају у храму и зборницама. Они су имали место у Синедриону (Дела ап. 23, 9. ) Дакле са првосвештеницима и старешинама, и народ их је сматрао за веома учене људе.

9. глава

О Јосифу, и о томе шта је он написао

Након ових казивања потребно је да се упознамо и са Јосифом, који нам је толико помогао у овом делу. Одакле је он и каквог је рода? Он о томе казује овако: „То и је, Јосиф, син Матејин, Јудејац из Јерусалима по рођењу, и свештеник 1 , који сам се и сам борио у почетку против Римљана..." 2

У то време он је постао познат не само међу својим сународницима (Јеврејима), него и међу Римљанима. У Риму му беше постављена статуа, а његова дела била су у библиотекама. Он је у двадесет књига изложио прошлост Јевреја, а у седам (књига) историју рата са Римљанима. Написао је, према сопственом сведочењу, то не само на грчком, него и на матерњем језику. Он је написао и књигу „О древности Јеврејског народа" где, између осталог, одговара Апиону граматику, који је претходно написао књигу против Јевреја, и другим писцима који су настојали да оклеветају јудејске обичаје. У првој од тих књига он казује и о броју књига Старог Завета, и говори које од њих су прихваћене од Јевреја још од најстаријих времена.

1 О свом пореклу Јосиф опширније говори у аутобиографији „Живот", но из „Историје" види се да је био из врло познате породице, и да је сам уживао врло велики углед, када је био изабран на почетку устанка за војсковођу и заповедника Галилеје.

2 Јосиф Флавије, „Јудејски рат", предговор, 1. Јосиф бен Мататија (Флавиј), родио се прве године владавине Гаја Калигуле (крај 37 - почетак 38. године) у познатој јеврејској породици. Јосиф је прво био свештеник при Јерусалимском храму. 60. године послат је у Рим у оквиру једне делегације к императору Нерону ради ослобађања заточених Јевреја. У Риму је провео неколико година. Током устанка у Јудеји водио је устанике у Галилеји. Бива заробљен, а онда прелази на страну Римљана, прихвативши име императора Веспазијана - Флавије. У Риму је написао своја дела: „Јудејски рат" (79. година), „Јудејске древности" (око 90. године), „Живот" (81-96. година), „Против Апиона" (око 100. године). Његова дела су цењена у Риму још за живота аутора. Умро је после 100. године. Јосиф је управљао Галилејом и предводио је војску против Римљана. Кад је пришекао у помоћ становницима Мотаите у Галилеји, био је рањен и заробљен. Као са заробљеним поступали су Римљани врло милостиво и најпосле дадоше му слободу. Веспазијана је задобио тим што му је предсказао да ће бити цар. Док је трајала опсада Јерусалима, држао Га је Тит код себе. Дакле је очима Гледао шта се догађало онда.

10. глава

Шта Јосиф казује о божанственим књигама

Ево његових речи: „Ми немамо мноштво књига које су међу собом у несагласју и да оповргавају једна другу. Постоје двадесет и две књиге, које обухватају све што је било и које се с правом сматрају божанственим. Од тих књига пет припадају Мојсију. У њима је садржан закон и предања о поколењима људи који су живели до његове смрти, а то је у времену од око три хиљаде година. Догађаји од смрти Мојсија и до смрти Артаксеркса, који је царевао у Персији, после Ксеркса 1 , описали су у тринаест књига пророци који су живели после Мојсија. Остале књиге садрже химне Богу и поуке људима о томе како да живе. Све што се догодило од Артаксеркса па до нашег времена, описано је али те књиге не заслужују поверење као оне о којима смо говорили због тога што њихови аутори нису били прејемници пророка. Како се ми односимо к нашим књигама то се види на делу: прошло је неколико векова, а нико се није осмелио да њима било шта дода или одузме. Јеврејима је урођена вера у то учење, и њега (учења) потребно је да се држимо, а ако је потребно, и са радошћу умирати за њега" 2 .

Јосиф је темељно радио и над другим, помена достојним делима, као на пример делу под насловом „Разум - Самодржац". Неки њему приписују и Књиге Макавејске, због тога што у њима постоји опис храбре борбе коју су Јевреји водили за веру. На крају XX књиге „Древности" он говори о својој жељи да изложи у четири књиге оно шта Јевреји, сагласно вери отаца, уче о Богу, Његовој суштини и законима. Он се бавио и другим питањима, о чему говори у својим списима. Да би се утврдило поверење у његова сведочења, потребно је додати и речи с краја књиге „Древности": прекоревајући Јуста из Тивериаде 3 , који је такође желео да напише историју свога времена, да није веран истини, тражи од њега одговоре и каже: „Ја се, ето, нисам плашио, као ти за своје дело. Дао сам своје књиге императору на увид јер себе знам као чувара истине, коју сам и записао, и нисам грешио, очекујући да he то потврдити неко са стране. Ја сам своју историју дао (на увид) и многим другима, и онима који су учествовали у рату, као на пример цару Агрипи и неким његовим рођацима. И ето, император Тит је пожелео, да се људи упознају са догађајима само путем мојих књига... Цар Агрипа је написао шездесет и два писма која сведоче о истинитости онога што рекох..." 4 . Од тих писама Јосиф наводи само два, али сматрам да је о њему доста речено.

1 Артаксеркс I (Дугоруки) - цар Персије (465-424. година пре Христа). Ступио је на престо после смрти оца, Ксеркса I (485-465. године пре Христа), и старијег брата Дарија.

2 Јосиф Флавије, „О древности Јудејског народа - Против Апиона", I , 8.

3 Јуст из Тивериаде - историчар. Јеврејин. Аутор дела о Јудејском рату. Флавије са њим полемише у делу „Живот".

4 Није познат извор из кога се цитира.

11. Глава

О томе да је Симеон управљао црквом у Јерусалиму после Јакова

Пређимо на следеће догађаје. После мученичке смрти Јакова, и недуго затим, након заузећа Јерусалима, апостоли и ученици Господњи, који осташе живи, отишли су по свуда (по предању), заједно са сродницима Господа по телу (од којих тада су многи још били живи), и сви су заједно држали савет о томе ко да буде достојни наследник Јакова. И сви једнодушно признаше да је Симон достојан, а он је био син Клеопе, како се о томе казује у Јеванђељу (погл. Лк. 24, 18). Говоре да је он био Спаситељев брат по стрицу. Егезип пише да је Клеопа Јосифов брат.

12. Глава

О томе да је Веспазијан размишљао ко су потомци Давидови

Казују да је Веспазијан после заузимања Јерусалима наредио да се пронађу сви Давидови потомци, да међу Јеврејима не би остао нико од царског рода. Због тога поново би прогон над Јеврејима.

13. Глава

О томе даје Анеклит био други епископ Рима

После десет година владавине Веспазијана, њега је наследио Тит, његов син 1 . Друге године његове владавине, Лин (епископ Рима) препусти катедру, након дванаест година, Аналекту 2 . Тита, који је владао две године и два месеца, наследио је његов брат Домицијан 3 .

1 Тит - римски император (79-81. година).

2 Аналект - епископ Рима (79-91. година).

3 Домицијан - римски император (81-96. година).

14. Глава

О томе да је Авилије био други епископ цркве у Александрији

Четврте године владавине императора Домицијана, Анијан, први епископ цркве у Александрији, када се наврши двадесет и две године његове службе, упокоји се. Његов прејемник и други епископ Александрије постао је Авилије 1 .

1 Авилије - епископ Александрије (84-88. година).

15. Глава

О томе да је Климент био трећи епископ Рима

Дванаесте године владавине Домицијана, Анаклета, који је дванаест година био епископ цркве у Риму, наследио је Климент, кога апостол (Павле) у посланици Филипљанима назива својим сатрудником.

16. Глава

О Климентовој посланици

Постоји једно значајно писмо које је написао Климент, за које су сви сагласни да је истинито. Оно је написано од стране цркве у Риму и упућено је цркви у Коринту, јер се тада у Коринту начинио раздор. Ми знамо да је то писмо већ одавно у народу и многим црквама. Читају га и данас 1 . А да је у Коринту било раздора, о томе сведочи и Егезип.

1 Реч је о Првој посланици Коринћанима Климента Римског. Постоји више списа са његовим именом, али се поуздано зна да је само поменута Прва посланица заиста његова. Руски превод: „Ранохришћански оци Цркве", Брисел, 1978. го-дина, стр. 42-92.

17. Глава

О томе како је Домицијан прогонио хришћане

Домицијан је био свиреп према људима. У Риму је, без суда, казнио мноштво виђених и познатих људи. На хиљаде људи, без кривице, послао је у прогонство и одузео им имовину. Пред свој крај, себе је показао као Нероновог наследника у мржњи према Богу. Он је био други који је против нас подигао прогон, мада његов отац (Веспазијан) није имао ништа против нас.

18. Глава

О апостолу Јовану, и о његовом Откривењу

Тада је, како говоре, апостол и јеванђелиста Јован, због сведочења о Христу, осуђен да живи на острву Патмос 1 . Иринеј пише о броју антихриста у Јовановом Откривењу. У V књизи „Против јереси" он каже о Јовану: „Ако би данас требало рећи о антихристу, то би могуће било само од онога ко је тајновидац. Њему (Јовану) дато је откривење, сасвим недавно, готово у нашем веку, пред крај владавине Домицијана...". У поменуто време наша вера је толико просијала да су и писци који су далеко од хришћанске вере казивајући о свему говорили и о нашим мученицима 2 . Са тачношћу су означили и његово време: у петнаестој години Домицијана Флавија Домицила, роћака Флавија Клемента 3 , једног од тадашњих римских конзула, због исповедања вере у Христа, заједно са другима беше заточена на острву Понт 4 .

1 Патмос је једно од острва архипелага на Средоземном мору, близу обала Мале Азије, И данданас је пусто место. У уточишту Ростији и сад се показује пећина У којој је Јован имао виђење и написао Откривење.

2 По казивању које је дошло до нас, о томе су писали и незнабошци. Али до сада се зна само за Историју коју је написао Касије Диј (63, 13). Окривљени који се тамо помињу, по свему судећи су хришћани. Јевсевије у својој Хроници спомиње и неког историчара по имену Бретоније.

3 Флавије Клемент је брат (не рођени) императора Домицијана и отац наследника престола. Домицијан га је казнио због неких неоснованих подозрења (погл. Гај Светоније Транквил, „12 римских царева", стр. 220).

4 Понт, данас Понца, острво близу обале Напуља.

19. глава

О томе да је Домицијан заповедио да се побију сви они

који су потицали из рода Давидовог

Постоји древно казивање о томе да када је Домицијан хтео да истреби све оне из рода Давидовог, да је неко од јеретика потказао и потомке Јуде (који је био брат Спаситеља по телу) говорећи да су из рода Давидовог. О томе Егезип овако казује:

20. глава

О рођацима Спаситеља нашег

„Од рода Господа остали су Јудини унуци. Јуда је био брат Господњи по телу. Њих су потказали, рекавши да су потомци Давида. Евокат 1 их доведе Домицијану, који се попут Ирода плашио Христовог доласка. Он их упита да ли су из рода Давидовог, а они рекоше да јесу. Тада их упита о њиховом материјалном стању, а њих двојица рекоше да имају само девет хиљада динара али не у новцу него у 39 плетера 2 земље, да ту земљу обраћују и да од тога живе. Тада му показаше своје огрубеле шаке. На питање о Христу и Његовом царству, шта је оно, где и када ћ e се појавити, они одговорише да оно није од овога света и није на овој земљи н e ­ г o да је на небу и са анђелима, и да ћ e бити на крају света, када Христос доће са славом, да суди живима и мртвима и свакоме да по делима његовим. Домицијан, не нашавши кривице на њима, исмеја их као лудаке па их пусти на слободу. Гоњење Цркве би прекинуто декретом... Настадоше мирна времена, која су трајала до Трајана...".

О Домицијану говори и Тертулијан: „Он је покушао да нам учини зло, наследивши га од Неронове жестине. Али, како мислим, он је имао доста здраве памети па се убрзо заустави, вративши из прогона оне које је изгнао..." 3 . Након петнаест година владавине Домицијана, власт је преузео Нерва 4 . Историчари тог времена казују да је по одлуци римског Сената била одузета почаст Домицијану, и да су враћени они које је он неправедно прогнао. Тада је, како саопштавају древни писци, напустио Патмос и апостол Јован, и да се затим настани у Ефесу.

1 Евокат - војник.

Евокати су код римљана били људи из војног реда који су служили у војсци коликоје требало али су још задржали војничко име и више су служили за част.

2 ??????? - мера за површину, око једне четвртине хектара.

3 Тертулијан, , Апологија", V , 4. Реч је о прогонима 95-96. године.

4 Нерва - римски император (96-98. година).

21. Глава

О томе да је Кедрон био трећи епископ цркве у Александрији

После Нерве, који је кратко владао, власт је добио Трајан 1 . Прве године његове владавине, Авлије, који је тринаест година био на челу цркве у Александрији, упокоји се и замени га Кедрон 2 . После Анијана, првог тамошњег епископа, он је био трећи. У Риму је црквом у то време управљао Климент, такође трећи епископ који је то достојанство имао после Петра и Павла. Први је био Лин, а после њега - Анаклет.

1 Трајан - римски император (98-117. година).

2 Кедрон - епископ Александрије (98-107. година).

22. глава

О томе даје Игњатије био други епископ цркве у Антиохији

У Антиохији, после првога епископа Еводија, доће на његово место Игњатије 1 . У Јерусалиму, уместо Јакова, на место епископа је дошао Симеон.

1 Еводије - епископ Антиохије (43-67. година). Њега замењује свети Игњатије (67-107. година).

23. глава

Казивање о апостолу Јовану

У то време, у Азији је још живео апостол и јеванћелиста Јован, онај кога је изабрао и силно волео Исус. Након повратка са острва (Патмос), после смрти Домицијана, он се старао о тамошњим црквама. Да је он тада живео, то је посведочено од стране два верна сведока - Иринеја и Климента Александријског. Иринеј, у II књизи „Против јереси" говори и ово: „Сви азијски свештеници, који су били са Јованом, учеником Господњим, сведоче да је он говорио о томе, и зна се да је са њима био у време Трајана". У III књизи истог дела, он пише: „У цркви, коју је основао Павле у Ефесу, живео је Јован све до времена Трајана...".

Климент, који такоће памти то време, помиње у свом делу које говори о томе који богаташ ћ e бити спашен, нешто што је веома важно за све који желе чути оно што је корисно: „Ја нисам слушао басне, него сам слушао истину о апостолу Јовану. To казивање предато је нама а ми смо га записали. Вративши се, након смрти тиранина, са Патмоса у Ефес, он је, по обавези коју је имао, постављао епископе, устројавао цркве, уводио у клир оне који су тога били достојни. Дошавши у један град (неки га називају његовим именом) 1 , он начини мир мећу браћом. Приметивши једног младића, апостол рече тамошњем епископу: „Поверавам овог младића теби пред лицем цркве и Христа". Епископ прихвати младића и обећа апостолу да ћ e се старати о њему. Затим је Јован отишао у Ефес..." 2

А старешина узме младића к себи у кућу и хранио г a је и издржавао, чувао и најпосле крси га. Али од тог времена некако попусти у пређашњем старању и није толико пазио на понашање тога младића, уздајући се у онај печат Божији што му је саопштен кроз свето крштење. Младић, спазивши, да се на њега слабије мотри, учини познанство са лошим друштвом: ленштина, покварених и спремних на свако зло. Ови Га најпре намаме на своје части, а после Га и водише собом кад су ноћу полазили у крађу и тако га спремали за свог друга. Младићу је овај посао ишао доста лако од руке. Као човек снажне нарави отео се с правог пута као дивљи коњ, и отев жвале и узду летео је тако рећи у своју погибао. Престао је мислити на Бога и своје спасење, и дође му у Главу да чини покоре; па предвиђајући да му предстоји гинути, волио је упустити се у повећа злочинства па на једнако пострадати са својим друштвом. И тако састави хајдучку чету и буде од ње признат за вођу.

Можда ни један овакав четовођа није починио толика зла својим нападањем, убијањем и мучењем невиних људи, као он са својим другарима. Случајно појави се друга потреба и цркве Азијске позову Јована из Ефеса. Апостол дође и уреди све што је имао да уреди, па се онда окрене к оном епископу овако: „ Владико, врати нам залог што ти предадосмо ја и Христос у присуству цркве којом управљаш ". Епископ се у први мах препадне мислећи да му се пребацује да је покрао паре које нису ишле кроз његове руке. Зачуђен нашао се у забуни. Јован говори, треба му ee- ровати; али знајући да нема на себи кривице, није мога да верује. „Тражим од тебе,- настави апостол, да ми кажеш где је онај младић и дај нам рачун за његову душу ". Тада онај сироти старац дубоку уздахне и плачући одговори: „Он је умро". Како и од чега? „Он је мртав за Бога,- рече старац. Постао је зао и постао вредовит; он је четовођа разбојницима; изневерио је цркву и отишао у брда". Тад апостол поцепа хаљину на себи и од жалости удари се у Главу и рече: „A в aj мени! Изгубих ваљаног чувара братске ми душе! Брзо, спремите ми коња и дајте ми једнога који ће да ме прати". Јован остави цркву и одјаха што је брже погао да дође у планину. Када је стигао на место, изађе пред њега разбојничка стража; али o в aj нити се плаши нити узмиче. Стража г a ухвати, а он ништа не питајући, рече: „ To сам и тражио, зато сам и дошао. Водите ме к вашем вођи". O в aj се у међувремену наоружао и чекао је. Но тек што приђе Јован ближе, вођа Га познаде и од срама поче да бежи. Апостол крену за њим, не обазирући се на своју старост, само да г a стигне. У трку викаше: „Стани сине, зашто бежиш од мене, твога оца? Што бежиш од старца који је ненаоружан? Врати се, дете моје, не плаши се. Још има наде за живот. Узимам на себе да ја одговарам Христу за тебе, и ако је потребно, умрећу за тебе као што Господ умре за нас. Стани, имај в epe, Христос меје послао по тебе!" Када то зачу бегунац, стаде и обори очи у земљу, а затим побаца оружје и силно заплака. Старац му се приближи, a o в aj му паде око врата и са највећим жаљењем поче да моли за опроштај, и тако се по други пут крстио у сузама, само што је крио своју десну руку. Апостол му је јамчио да му је измолио опроштај код Спаса, молио Га је, клекнуо на колена пред њега и љубећи му десницу као већ очишћену покајањем, приведе га опет у цркву. A y цркви молио се за њега што чешће, спремао Га на подвиг постећи с њим заједно и неговао му душу различитим душекорисним поукама. По казивању других, Јован Га је одпустио онда када је сасвим враћен к цркви, показавши на себи углед истинитог покајања, велики доказ и знаке очевидног васкрсења!

1 Писац Александријске Хронике мисли да под тим местом треба разумети Смирну. Кажу да је Климент навлаш прећутао име тог места, не желећи да баци сенку на спомен светог Поликарпа, епископа Смирне, о чијем се владању за младости овде говори.

2 Климент Александријски, „Који ћ e се богаташ спасти?" , 42 (руски превод: Н. Корсунски, Јарослављ, 1888.)

24. глава

О поретку Јеванђеља

Ово Климентово казивање навео сам да би се сви могли упознати са њим. Рецимо и о списима тог апостола. Као прво, неоспорно је његово Јеванђеље које признаје читава Црква. А што му је од старине дато место после прва три, to ћ e бити јасније из следећег: дивни и уистину Богу угодни људи, а казујем о апостолима Христовим, живели су у савршеној чистоти, украшавајући своју душу свим врлинама, али су проповедали обичним језиком и нису били искусни да казују тајне вере без надахнућа Духом Светим. Такође се зна да је и Павле, који се одликовао богатством речи и обиљем мисли, да је он написао само неколико кратких Посланица мада је могао говорити о неизрецивом јер, созерцавајући треће небо и узнет у небеса, био је удостојен и тога да слуша неизрециве тајне. О свему томе знају и апостоли, прво њих дванаест а затим и Седамдесеторица, као и мноштво других ученика. Казивање о животу Спаситеља ипак нам оставише само Матеј и Јован, а и они су (по предању) по неопходности записали све. Матеј је прво проповедао међу Јеврејима. Сабравши и друге народе, дао им је своје Јеванћеље написано на родном језику. Одлазећи од њих он им остави своје дело. И Марко и Лука дадоше вернима Јеванђеље, док је Јован сво време усмено проповедао и тек пред крај поче да пише, а ево којим поводом. Када су прва три Јеванђеља раширена по свету, она једном приликом дођоше и до њега (Јована). Он је тада, како казују, приметио да у њима недостаје повест о првим делима Христовим, учињеним на самом почетку Његове проповеди. И то је тачно. Тројица јеванћелиста су знали, како видимо, само оно што је чинио Спаситељ у току времена после затварања Јована (Крститеља) у тамницу. О томе су они писали и одатле су започели своје казивање. Матеј, заиста, после казивања о четрдесетодневном посту и искушавању које је тада трпео Исус, указује на време о коме пише: „А када чу Исус да је Јован предат, отиде у Галилеју" (Мт. 4, 12). Тако исто и Марко: „А пошто предадоше Јована, дође Исус у Галилеју проповедајући јеванћеље о Царству Божијем" (Мк. 1, 14). И Лука говори приближно исто, јер пре него што казује о делима Спаситеља, он казује да је Ирод затворио Јована у тамницу (погл. Лк. 3, 20). Јована су, како казују, почели испитивати о времену о коме други (јеванђелисти) ћуте, и о делима учињеним Спаситељем пре заточења Крститеља. Он и сам говори о томе: „Тако учини почетак чуда" (Јн. 2, 11) и рекавши о делима Исуса, спомиње о томе да је Јован крстио у Енону, близу Салима. To је јасно из његових речи: „Јер још не бијеше Јован бачен у тамницу" (Јн. 3, 24). Јован у своме јеванћељу казује о томе шта је Исус учинио до тада, а преостала тројица јеванћелиста о ономе шта је било после Крститељевог заточења. Ето због чега имамо то разногласје. Јованово јеванђеље обухвата првобитну делатност Христа, a преостала три дају историју Његових последњих година. Јован, како видимо, прећутао је родослов Спаситеља по телу због тога што су то изложили Матеј и Лука, и започиње од учења о Христовом Божанству, које је њему, као тога достојном, рекао Дух Божји. О Јовановом јеванђељу речено је довољно.

Разлог због кога је Марко написао Јеванђеље већ смо поменули. Лука је то учинио јер су многи ужурбано и непромишљено почели да говоре о догађајима, њему добро познатим, те је он (Лука) сматрао за корисно да прекине те смутње и да у свом Јеванђељу изложи истинито казивање о свему, прикупљајући податке из беседа са Павлом и осталим апостолима. Ето шта је требало рећи о Јеванђељима. Настојаћемо да све још тачније изложимо, користећи се и казивањима древних писаца.

Од Јованових списа, као неоспорна се признаје Прва посланица, док се друге две оспоравају. Мишљења по питању Откривења су подељена и до данас. О томе ћемо говорити нешто касније, наводећи сведочанства која имамо од раније.

25. глава

О томе које су књиге признате као богонадахнуте а које нису

Када се већ повела реч о свему овоме, неће бити на одмет да набројимо нама познате књиге Новог Завета. На прво место стављамо четири света Јеванћеља, а за њима Дела апостолска. Затим Павлове Посланице, а за њима Прву посланицу Јованову и Прву посланицу Петрову, а затим, како је прикладно, Откривење Јованово, о коме ћемо тек говорити. To cy књиге које се не оспоравају. Међу оне које се оспоравају, али које су прихваћене од већине, поменућемо: Посланице од којих је једна Јаковљева, Јудина и (друга) Петрова. Ту је такође и трећа Јованова. Могуће да она припада јеванђелисти Јовану или некоме ко има исто име као и он 1 .

Лажним припадају: „Дела Павлова", књига под именом „Пастир", „Петрово Откривење", „Варнавина Посланица" а такође и Јованово Откривење, које неки прихватају а неки саветују да буде прихваћено. Неки међу те књиге сврставају и „Јеврејско Јеванђеље" 2 . Њега највише од свих воле Јевреји који су и предали Христа. Све су то одбачени списи, а ми смо сматрали за корисно да их поменемо ради тога да би људи знали које су књиге истините а које нису. Потребно је знати и за књиге које јеретици сматрају за јеванђеља апостола: Петрово, Томино и неких других (апостола), такође и „Дела" која приписују апостолу Андреју, Јовану и осталим апостолима. Те књиге никада није удостојио спомена ни један од црквених писаца. Да се њихове речи и слог веома разликују од апостолског духа, мисли и учења, то је веома очевидно и то показује да је реч о измишљотини јеретика. Управо због тога потребно је одбацивати та дела као нечастива 3 .

1 Погледати 85. апостолско правило

2 Јеврејско Јеванђеље било је написано на јеврејском а доцније га је превео на грчки и латински Јероним. Оно се назива и Јеванђеље Дванаест апостола, и зацело је веома старо. У многоме се слаже са Матејевим јеванђељем, али има нескладних додатака а такође је и доста тога изостављено. У прошлости њега су највише прихватали евионити.

3 Јевсевије наводи списак најпознатијих апокрифа: Јеврејско јеванђеље по ми-шљењу неких историчара, припада броју древних апокрифа (погл. Јуриј Нико-лајев, „Фрагменти из историје гностицизма", Петроград, 1913, стр. 437 /на руском/). Оно је употребљавано у јудео-хришћанским круговима. У II веку Је-врејско јеванђеље, преведено на грчки, постаје познато и јелинском свету. Основни источник сведочења о том тексту имамо у списима блаж. Јеронима. Петрово јеванђеље помиње се у Оригеновим тумачењима Матејевог јеванђеља (10, 17). 495. године осуђено је од стране Геласија, епископа Рима. Текст Петро-вог јеванђеља, са изузетком сегмената које наводи Јевсевије, није био познат све до XIX века. 1887. године у Египту, у гробници једног хришћанског монаха из VIII - IX века, откривен је рукопис са фрагментом Петровог Откривења и део текста који је препознат као Петрово јеванђеље. Прво издање: „Memoires publics par les membres de la mission archeologique francaise au Caire", Paris, 1892, vol. 9. Ha руском: погледати поменуто дело Јурија Николајева, стр. 441-444. Томино јеванђеље спада међу најстарије апокрифе. Оно је међу гностичким круговима познато већ у II веку. Садржи казивања о Христовом детињству. Препуно је до-кетистичких ставова. Цитат из Томиног јеванђеља дошао је до нас кроз „Философумене" Иполита Римског. Константинопољски патријарх Никифор (806-815. година), аутор „Стихометрије", зна за 1300 стихова из Томиног јева-нђеља. По претпоставци неких истраживача, у нешто измењеном облику, текст Томиног јеванђеља дошао је до нас кроз каснији апокриф - Арапско јеванђеље детињства ( Tichendrof , „ Evangeliaapocrypha ", Lipsiae , 1853).

„Јеванђеље Матије"- гностички апокрифни текст који је, према сведочењу Климента Александријског („Стромате", II , 9) био веома популаран међу александријским следбеницима Василидове јереси. Тај апокриф је био познат и Оригену. До данас није сачуван.

Броју древних апокрифа такође треба прибројати „Јеванђеља" која носе имена апостола: Филипа, Јакова („Јеванђеље рађања"), Никодима, Јуде, Варнаве, а такође и „Евино јеванђеље", „Египатско јеванђеље" и мноштво фрагмената безимених апокрифа на јеванђеоске теме. Потребно је напоменути откриће из XIX века (међу коптским рукописима) - „ Pistis Sophia ", који садржи идеје карактеристичне за учење гностика Валентина, те због тога носи назив „Валентиново јеванђеље" (погл. А. Ф. Лосев, „Историја античке етике", Москва, 1992, 1. том, стр. 296-297 /на руском/).

„Павлова дела" припадају броју најстаријих казивања о апостолима. Неки ис-траживачи претпостављају да је овај спис ранији од других апокрифа о апостолима, те да је надопуна канонском тексту Дела апостолских (текст „Павлових дела" говори о животу апостола до страдања у Риму). Тај апокриф није сачуван, али се Ориген често користи њиме. Могуће да је овај апокриф извршио утицај на стварање касније повести и страдању апостола Павла („Passio Pauli"), који се налази у многим латинским кодексима.

,Андрејева дела"- гностички апокриф из II века. Није сачуван. О његовом саставу могуће је судити по каснијим апокрифима који носе име апостола Андреја, у разним грчким и латинском кодексима (не ранијим од VIII века). Овај апокриф се готово увек помиње са „Јовановим делима".

„Јованова дела" ( II век) - апокриф који улази у састав опширног зборника казивања о апостолима. За аутора тог зборника најчешће помињу гностика Левкија. „Јованова дела" била су веома популарна у мистичким круговима раног хришћанства и имала су јак утицај до IX века. Тај спис био је познат и светом Фотију Цариградском. На „Јованова дела" указују учесници иконоборачког сабора у Константинопољу (754.). На Седмом Васељенском сабору (787.), зборник Левкија био је осуђен иницијативом патријарха Тарасија Константинопољског ( погл. „Дела Васељенских сабора", VII том, Казањ, 1887-1891, стр. 189-192 /на руском/). Осим Левкијевог зборника познати су такође фрагменти казивања о делима Петра, Филипа, Матеја, Вартоломеја. Нарочито треба поменути „Томина дела" која показују образац стваралаштва гностика у II веку. По напомени А. Ф. Лосева, за изучавање гностичке философије „Томина дела" имају изузетно велики значај (пом. дело, стр 291. Погледато тамо наведена публиковања фрагмената из овог апокрифа).

„Петрово Откривење"- најстарији апокрифни текст, улази у број канонских књига већ у III веку. Том времену припадају и „Посланице апостола Варнаве" - „Учење апостола" објављено у: „Журнал Московске Патријаршије", 11, 1975. година, стр. 68-72.

Апокрифни списи без сумње имају важност само као историјски извори. Такође, према напомени светог Атанасија Великог, „они су засигурно измишљотина јеретика, који их стварају када желе, приказујући их као древне, да имају са чиме преварити простодушне људе..." („Дела светог Атанасија Великог", III том, стр. 372-373 /на руском/).

Пређимо сада на догађаје који следе.

26. глава

О варалици Менандру

Менандр, прејемник Симона Врачара 1 , показао се као велико оруђе ђавола, ништа мање опасно од његовог учитеља. Он је такође био из Самарије. Као и учитељ, он се подигао до висина мађионичарског умећа, задивљујући људе својим триковима. Говорио је за себе да је спаситељ, из области невидљивих еона 2 , који је послат ради спасења људи. Учио је да нико од анђела, саздатеља космоса, не може достићи савршенство док се опитно не упозна са магијом коју он (Менеандр) даје и од њега не прими крштење. Они који тога буду удостојени живе вечно, никада не умиру и вечно су млади. О томе шта је овај учио можемо сазнати и од Иринеја 3 . И Јустин, спомињући Симона, између осталог каже и ово: „Знамо да је Менандр, такоће Самарићанин из древне Капартеје, ученик Симона, подстрекиван демонима, када је био у Антиохији, многе обмануо својим маћионичарским вештинама. Он је убедио своје следбенике да никада неће умрети. Његових следбеника има и сада..." 4 .

Очевидно је да је ту дело ћавоље, и да су ти шарлатани, приказујући се као хришћани, само оспоравали учење Цркве о бесмртности душе и васкрсењу мртвих. Они, који су поверовали и прихватили то (јеретичко) учење, изгубише праву наду.

1 Менандр - ученик Симона Врачара, родом је из Капартеје у Самарији. Живео је у Антиохији. Подробнија сведочења о њему нису сачувана до данас.

2 Гностици су Говорили да су еони духови, који своје порекло добише од пуноће божанственог суштаства. Они су, дакле, једносуштни са Богом, по мишљењу Гностика. Али, ипак су један степен ниже од Бога. Из еона произађоше многе друге ствари, а најпосле и овај свет.

3 „Против јереси", I , 23, 5.

4 Јустин Философ, „Апологија", I , 26.

27. глава

О евионитској јереси

Лукави демон, настојећи да уништи веру у Христа, Сина Божијег, наће слабости у људима и заврбова их за себе. Први хришћани такве људе назваше евионитима 1 . Њихова представа о Христу била је веома чудна. Они су Њега сматрали за обичног човека, који је због своје моралности признат за праведника. Он се, по њима, родио из брачне заједнице Марије и њеног мужа. По њиховом мишљењу, потребно је сачувати обреде које захтева закон. Други, упоредо са њима, донекле су променули поменуте бесмислице. Они не одричу да се Христос родио од Дјеве и Духа Светога, али као и први, ни ови не признају предвечност Христа, Логоса и Премудрости Божије. Ови су чак и деформисали оно шта казују први, настојећи да све испуне онако како захтева обредни закон. Такође сматрају да је потребно одбацити Посланице апостола Павла, називајући га одступником. Прихватају само Јеванћеље Јевреја, а остале књиге одбацују. Попут Јевреја, и ови чувају обичаје као што су субота, али су поштовали, готово као и ми дан Господњи и спомен васкрсења. Због тога су и добили то име (евионити), које говори о оскудности њиховог разума, јер мећу Јеврејима тако зову сиротињу.

1 О јереси евионита, који су сматрали рођење Господа Исуса Христа као обично рођење човека и да се речи пророка Исаије (7, 14) не односе на Пресвету Богородицу, писали су, осим Јевсевија, и Ориген („Против Целса", V , 61), Иринеј Лионски („Против јереси", III , 21, 1). Такође погл. А. И. Писарев, „Фрагменти из историје хришћанског вероучења патристичког периода", Казањ, 1915, 1. том, стр. 96-126 /на руском/).

28. глава

О Керинту, вођи јеретика

Знамо да је у то време живео и вођа друге јереси, Керинт 1 . Гај 2 , чије сам речи већ наводио, у својим расуђивањима о њему казује и ово: „И Керинт, у откривењима која су тобож написана великим апостолом, меша лажна казивања о чудима која су њему рекли анћели. Он говори да ће после васкрсења наступити земаљско царство Христа, и да ћ e људи поново населити Јерусалим, и да ћ e ce наслађивати телесним насладама. Непријатељ речи Божије, он жели да обмане људе, говорећи да ћ e миленијум проћи у брачном празнику...".

И Дионисије, који је у то време био епископ у Александрији, у другој књизи дела „О заветима" 3 говорећи о Јовановом Откривењу, овако казује о том човеку, следујући древном предању: „Керинт, оснивач јереси назване по његовом имену, ширио је своје злоучење које у основи садржи ово: у Царству Христовом све ћ e бити земно и све ћ e бити чувствено. Све ће бити онако како би заправо он (Керинт) желео: желудац, и оно што је испод њега, биће задовољавано јелом, пићем, телесним наслаћивањем...".

Тако говори Дионисије. Иринеј у I књизи свога дела „Против јереси" (26.) подробно говори о његовом гнусном учењу, a y III књизи даје нам казивање које не заслужује заборав. Ослањајући се на Поликарпа 4 , он казује да је апостол Јован дошао једном приликом у неку бању, и када је сазнао да је ту и Керинт, хитро изађе напоље, не могавши да буде под истим кровом са тим човеком. Тада је рекао оним који беху са њим: „Хајдемо, да се не сруши ова бања јер у њој је непријатељ истине - Керинт" 5 .

1 Керинт - јересијарх. По предању, стекао је образовање у Александрији, где је и почео да шири своје учење. Одатле је прешао у Ефес, а затим у Палестину. Древни хришћански писци називају га противником апостола Петра, Павла и Јована (погл. Иринеј Лионски, пом. дело, 3, 3, 4). Свети Иринеј повезује Керинтово учење са јудејским гностицизмом. Керинт је учио да Христос није рођен од Дјеве, него из обичног брака Јосифа и Марије, и да је приликом крштења на Исуса сишао Христос (погл. Јуриј Николајев, пом. дело, стр. 246-250).

2 Познато је да је Гај учествовао у борби са јереси монтанизма и да је био опонент монтанисте Прокла. Гају се једно време приписивало ауторство „Философумена", дела које је откривено 1842. године (касније је то мишљење промењено, и тај се спис приписује светом Иполиту Римском).

3 Свети Дионисије, архиепископ Александрије (246-265. година). Ученик Оригена, одликовао се смелошћу у богословским истраживањима. Страдавао у време гоњења императора Деција и Валеријана. Три године провео у затвору. Свети Дионисије удостојен је и имена „Велики". Свети Атанасије Велики казива га „учитељем Васељенске Цркве". Правила која је свети Дионисије изложио у једном писму из 260. године, упућеном епископу Василиду, на Шестом Васељенском сабору призната су као канонска и обавезна за читаву Цркву. Већина радова светог Дионисија до нас су сачувана у одломцима које наводе други аутори. Јевсевије у својој Историји наводи фрагменте из књиге „О заветима". Дела светог Дионисија Великог: MPGr X . Руски превод: „Дела светог Дионисија Великог, епископа Александрије", Казаљ, 1900.

4 Свети Поликарп, епископ Смирне. Апостолски ученик. По сведочењу светог Иринеја Лионског: „Поликарп, који не само да је учио од апостола и беседио са многима који су видели Господа нашег, био је од апостола постављен за епископа у граду Смирна, у Азији. И када сам га ја видео у мојој младости, он беше старац. Живот је окончао као мученик. Свагда је учио људе ономе шта је он научио од апостола..." („Против јереси", III , 3, 4). Мученички је пострадао у време императора Марка Аурелија. До данас није установљена тачна хронологија живота овог светитеља. Древни источници саопштавају, да је проконзулу Квадрату, који је тражио од Дионисија да хули на Господа, он рекао: „Ето, мени је 86 година, како ја Њему верно служим, и Он ми не учини никакво зло. Како онда да злословим на мога Цара и Спаситеља". Такође се зна да је он постао епископ Смирне када му је било око 30 година. По мишљењу В. В. Болотова, свети Поликарп је рођен (или крштен) око 69. године, епископ постаје око 100. године, a страдава 155 или 156. године. А. П. Лебедев претпоставља да се светитељ родио око 80. године, да је епископ постао око 110. године, а да је страдао 166/167. године. Из дела светог Поликарпа до нас је дошла Посланица Филипљанима (погл. „Ранохришћански оци Цркве", стр. 150-156 /на руском/).

5 Иринеј Лионски, „Против јереси", III , 3,4.

29. глава

О јеретику Николи и његовим присталицама

У то време, мада не превише дуго, постојала је и јерес николаита 1 . О њој говори и Јован у Откривењу. Њени следбеници хвалили су се тиме да је Никола био један од оних апостола које су изабрали апостоли и да је био пријатељ Стефана (првомоученика). Климент Александријски у III књизи „Стромата" овако говори о том Николи: „Он је имао жену у цвету младости. Када су га по вазнесењу Спаситеља апостоли почели прекоревати због чудног односа који је имао према њој, он жену изведе на средину сабрања и предложи да је узме свако ко пожели. Такав поступак, како казују, био је сагласан са његовим речима да тело није потребно штедети. Том његовом поступку и речима почели су да прилазе неки од људи, без превише расућивања. Ускоро се следбеници његове јереси предадоше бестидном разврату. Слушао сам о томе да Никола није знао ни за једну другу жену осим за своју, а такоће да су његове кћери биле девственице а син да је живео далеко од порока. Ако је то тако, онда је његово извођење жене било ради тога да би показао како је победио страст... Тако је, како казују, учио и Матија 2 ... Тај Матија рекао је и ово: „Са телом је потребно борити се и не препуштати се насладама. Потребно је душу одгајати вером и знањем. О људима који тада подигоше руку да би осудили истину, довољно је речено" 3 .

1 Та јерес добија назив од њеног оснивача - ђакона Николе из Антиохије, једног од седам ђакона које су апостоли изабрали за ту службу (погл. Дела ап. 4, 5). О тој јереси сведочи и апостол Јован у Откривењу (2, 1-6) и Иринеј Лионски („Против јереси", III , 11, 1). Иринеј николаите назива „изданицима онога што се назива лажним знањем".

2 Матија, аутор апокрифног јеванђеља.

3 Климент Александријски, „Стромате", III , 4

30. Глава

О апостолима који су били ожењени

Климент, чије смо речи навели, помиње и одрицање брака, те набраја апостоле за које се зна да су били ожењени. Он говори следеће: „Зар да они куде апостоле? Петар и Филип имали су децу. За Филипа се зна да је удао своју кћер. Павле се није стидео да у својој посланици поздрави своју жену, коју није водио са собом, да би лакше могао обављати своју службу...". У VII књизи „Стромата" читамо: „Говоре да је жена блаженог Петра поведена на губилиште, а Петар, гледајући то, јако се обрадова што је призвана била да се врати онамо где јој је права кућа. Он је позва по имену, па је затим тешио говорећи да се ceћa Господа. Ето какав је брак био у тих блажених људи. У томе се састојала узајамна и потпуна приврженост коју су они имали..."1.

1 Ор. cit., VII , 11.

31. Глава

Како су скончали Јован и Филип

Што се тиче страдања Петра и Павла, о томе смо већ говорили. О времену Јовановог скончања такође је донекле речено. Место где је он сахрањен помиње Поликарп, који је био епископ у Ефесу, у своме писму упућеном епископу Рима - Виктору 1 . Тамо он помиње и апостола Филипа и његове кћери: „У Азији сахрањена су велика светила, чија ћ e тела васкрснути у последњи дан, када дође Господ у слави и пројави све свете... такође и Филипа, једнога од дванаесторице, који се упокоји у Јерапољу, обе његове кћери које су биле девственице, и још једну кћер коју је руководио Дух Свети и која почива у Ефесу. И Јован, који је био на грудима Господњим, свештеник, који је носио златну плочицу 2 , мученик и учитељ, који се упокоји у Ефесу".

To је сведочанство о њиховом крају. У дијалогу Гаја, кога смо већ спомињали, Прокл (против кога је Гај писао), казује о крају Филипа и његових кћери: „У граду Јерапољу живеле су четири пророчице, кћери Филипове. Ту је њихова заједничка гробница...". Лука у Делима апостолским помиње Филипове кћери: оне су живеле заједно са оцем у Кесарији Јудејској, и биле су удостојене пророчког дара. Ево његових речи: „А сутрадан изађосмо, Павле и ми који бијасмо са њим, и уђосмо у Кесарију; и ушавши у кућу Филипа јеванђелиста, који беше један од седам ђакона, остасмо код њега. И овај имаше четири кћери девојке које прорицаху" (Дела ап. 21, 8-9).

Изложили смо сведочења, према ономе шта је дошло до нас, о апостолима, апостолским временима и свештеним књигама које су нам они оставили. Такође и о књигама које су оспораване али се читају у већини цркви, а такође и о лажним књигама, које су далеко од истинске вере. Сада ћемо прећи на казивања о догађајима који су уследили.

1 Поликарп - епископ Ефеса. Председава сабором епископа Мале Азије, одржаном у Ефесу 196. године. Виктор - епископ Рима (190-202. година).

2 ??????? - део првосвештеничке одежде.

32. глава

О томе каквом је мученичком смрћу страдао Симеон, епископ Јерусалима

После Нерона и Домицијана, у време императора чије време сада описујемо 1 , почеше све већа и већа гоњења на хришћане. У таквом гоњењу, како казују, мученички је пострадао и Симеон, син Клеопе, који је био други епископ цркве у Јерусалиму. О томе говори и Егезип, од кога смо и раније узимали многа сведочења. Он (Егезип) говори да је Симеон оптужен од стране неких јеретика, а затим је ухваћен и стављен на разне муке. Мучење је трајало неколико дана, а његова издржљивост ражестила је судију и оне који беху са њим, па су одлучили да га убију. Али, ево шта казује сам писац: „Неки од јеретика оптужише Симеона, сина Клеопе, рекавши да је он хришћанин и потомак Давидов. Због тога је он и пострадао, у 120 години, у време императора Трајана и конзула Атика..." 2 .

Он казује да када је било трагање за потомцима јудејских царева, да су то оптужитељи видели као згодну прилику (за потказивање хришћана). Могуће је закључити да је Симеон био један од оних који је лично видео и слушао Господа, а као потврда тога наводи се његова старост и спомен о Марији, жени Клеопе (Јн. 19, 25). Тај Симеон био је његов син. Писац говори да потомци Јуде, једног од браће Спаситеља, такође доживеше доба тог владара. О томе, како су они исповедали веру у Христа у време Домицијана, већ смо говорили. Даље он (Егезип) казује: „Они стају на чело цркве или као рођаци Господа или због тога што се не устежу исповедати своју веру. Црква је била у миру до времена Трајана, до времена када је син Клеопе, Симеон, оклеветан од стране јеретика и доведен пред суд. Мучен је неколико дана, и све је задивио својим непоколебљивим исповедањем Христа... Конзул је поставио питање како то да старац од сто и двадесет година подноси све те муке. А онда заповедише да буде распет на крсту...". Даље тај исти писац, излажући њему савремене догађаје, говори да је до тог времена Црква била чиста као непорочна девственица, a да они који су настојали да наруше ту чистоту, ни једнога трена нису мировали 3 . Када је свети апостолски лик окончавао свој живот на овај или онај начин, и када нестаде поколења које је својим ушима слушало глас Божанствене премудрости, тада се под утицајем лажних учитеља, учинише многе смутње. И како не остаде у животу нико од апостола, они (јеретици) изађоше у отворен напад проповедајући оно што је страно истини.

1 Оваква гоњења на хришћане имала су као изговор то да хришћани презиру богове незнабожаца, те су као такви били посматрани као незнабошци. Уз то, увећање броја хришћана наносило је штету жрецевима и онима који су градили (правили) идоле.

2 107. година.

3 Ово Егезииово сведочење Јевсевије највероватније иримењује на цркву у Јерусалиму, а не на цркву уопште.

33. Глава

О томе да је Трајан забранио злостављање хришћана

У то време многа места је захватило велико гоњење на хришћане да је Плиније Секунд 1 , најпознатији међу намесницима, узнемирен великим бројем мученика, писао је императору о људима који су гинули због вере 2 . Ту је нагласио да нико од њих није могао бити оптужен због неког нечашћа или противзаконитости. Он даље казује: „Уставши у зору, они певају Христу као Богу. Забрањују прељубе, убиства и чинити било какве сличне ствари. У свему поступају по законима..." 3 . На то је Трајан издао указ да се обустави хајка на хришћане, а да се казне они који насрну на њих 4 . Страхотно гоњење се донекле смири, али ништа није заустављало људе који су желели да нам науде. У неким местима зла су смишљали обични људи, док је у другим местима то чинила тамошња власт. Није било јавних прогона али су настављена она по провинцијама и многи су мученички страдавали због вере. Казивање о томе преузето је из латинске апологије Тертулијана, о коме смо већ говорили, која у преводу овако гласи: „Уосталом, ми смо схватили да је било забрањено да се трага за нама. Плиније Секунд, управитељ провинције, осуђивао је хришћане и лишавао их грађанског права. Смућен њиховим мноштвом, он је писао императору, напомињући да не налази никакву кривицу на њима осим што не желе да се клањају идолима. Он ту напомиње да се они окупљају у зору, да певају химне Христу, славећи Га као Бога и да чувају своје учење, да забрањују убиства, прељубе, богаћење. Трајан је одговорио да не треба прогањати хришћане..." 5

1 Плиније Секунд (Млађи) 61/62 - 111/113. година - римски државник, философ, литерата. Од 111. године па до краја живота - императорски легат (намесник) за провинције у Малој Азији.

2 Плиније Секунд Млађи управљао је Витинијом. За o в o писмо, написано Трајану, једни казују да је настало 104. а други 111. Године. Оно се налази у зборнику његових писама (10. Глава). Тије и Трајанова одлука. Epist. 98.

3 „Писма Плинија Млађег", X , 96, Москва, 1984.

4 Ор. cit, X , 97.

5 Тертулијан, „Алологија", II , 6.

34. Глава

О томе да је Еварест био четврти старешина цркве у Риму

Треће године владавине поменутог императора, упокоји се епископ Климент Римски, предавши своју службу Еваресту 1 .

1 Еварест - епископ Рима (100-109. година).

35. глава

О томе даје Јуст био трећи епископ цркве у Јеруслиму

После смрти Симеона, коју смо описали, епископ у Јерусалиму постаје Јуст, пореклом Јеврејин 1 . У то време било је много оних из обрезања који повероваше у Хруста, а Јуст беше један од њих.

1 Јуст - епископ Јерусалима (107-111. година).

36. Глава

О Игњатију и његовим делима

Тада је у Азији био познат Поликарп, сабеседник апостола, који је постављен за епископ цркве у Смирни, од оних који су видели и служили Господа. Такође су познати и његови савременици: Папије, епископ Јерапоља, човек свестрано изучен и познавалац Светог Писма 1 , Игњатије, многима и до сада слављен, други после Петра епископ у Антиохији 2 . Казују да је он послат из Сирије у Рим и предат на растргнуће зверима због проповедања вере у Христа. Пролазећи Азијом, под пратњом страже, у градовима где су се заустављали, крепио је беседама хришћане, непрекидно их упозоравајући да се чувају јеретика и да се држе апостолског предања. Такође је писао и посланице на том путу. У Смирну, где се налазио Поликарп, он је написао посланицу хришћанима у Ефесу, помињући њеног пастира - Оносима. Затим једну посланицу шаље онима у Магнезији, на Меандру (где спомиње епископа Дамаса), и још једну у Трали, где је, по његовим речима, управљао Полибије 3 . Писао је Игњатије и цркви у Риму, молећи да му не стају на пут да страда мученичком смрћу. Потребно је навести кратку напомену као потврду ономе шта је речено: „Од Сирије до Рима борим се са зверовима (1. Кор. 15, 32), по суву и по мору, ноћу и дању, окован од десет леопарда, а то је чета војника, који и кад им се чини добро, бивају још гори. Али се у њиховим неправдама још више учим, но тиме се нећу оправдати. Врло сам жељан зверовима који су за мене припремљени и молим се да ми се спремни нађу; ја ћу их и подстакнути да ме брзо поједу, а не као што се неких (хришћана) из бојазни нису ни дотакли. Ако ли пак они сами не буду хтели, ја ћу их приморати. Опростите ми, ја знам шта ми је корисно. сада започињем бити ученик (Христов). Нека ми ништа од видљивога и невидљивога (Кол. 1, 16) не задржи да Исуса Христа задобијем. Огањ и крст (распињање), чопори зверова, касапљења, черечења, дробљења костију, одсецање удова, млевење целога тела, зле муке ђаволове, нека (све то) дође на мене, само да Исуса Христа задобијем. Ништа ми неће користити задовољства (овога) света, нити царства овога века. Боље ми је умрети (1. Кор. 9, 15) у Христу Исусу, него да царујем над крајевима земаљским. Њега тражим - за нас Умрлога. Њега желим - за нас Васкрслога (2. Кор. 5, 15). А тек ми престоји рађање. Опростите ми, браћо, немојте ме спречити да живим, немојте желети да умрем..." 4 . Тако је он писао поменутим црквама. Налазећи се иза предела Сирије, Игњатије је писао из Троаде житељима Филаделфије, а такође и у Смирну - цркви али и њеном предстојатељу Поликарпу. Знајући га као апостолског мужа, и да је добри и истинити пастир, он га моли да се ревносно стара и о његовој (антиохијској) пастви. Он у писму хришћанима из Смирне говори о Христу (не знам одакле је преузео та сведочења) 5 : „Јер ја Њега (Христа) у по васкрсењу познајем у телу и са вером таквога. И кад је дошао ученицима који су били са Петром, рекао је: „Дохватите, опипајте ме, и видите да нисам бестелесни демон" 6 . О његовом мучеништву казује и Иринеј. Помињући Игњатијеве посланице, он каже: „И како каза један наш човек, осуђен за исповедање Бога на растргнуће зверима: „Пшеница сам Божија, и мељем се зубима зверова, да се нађем чисти хлеб Христу". Игњатија помиње и Поликарп у својој посланици Римљанима 7 : „Молим све вас да будете послушни и колико може бити стрпљиви, угледавши се на блаженог Игњатија, Руфа и Зосима... Писали сте ми и ви и Игњатије, да се по ком путнику пошаљу ваше посланице у Сирију. Чим се нађе прилика, испунићу вашу жељу било да их донесем са собом, било да их пошаљем по другоме. Ето уз ову нашу посланицу шаљемо вам Игњатијеву посланицу, коју је на вас упутио, тако и остале што су у нашим рукама. У њима ћете наћи што је од велике користи за вас...". То су сведочења о Игњатију. Његов прејемник био је Ерот (Ирос) 8 .

1 Ових речи нема у свим преписима Јевсевијеве Историје. А судећи по ономе шта говори Јевсевије за Папија на крају своје књиге, може се узети да је поменути додатак напомена неког од каснијих преписивача.

2 Свештеномученик Игњатије Богоносац, епископ Антиохије (67-107. година). Сачувано је седам његових посланица. Погл. „Ранохришћански оци Цркве", 101-144.

3 Оносим - епископ Ефеса (крај I века). Свети Игњатије га описује као човека препуног љубави.

Дамас - епископ Магнезије. Игњатије га описује као богодостојног човека и позива хришћане тог места да се повинују своме епископу не обраћајући пажњу што је реч о младом човеку.

Полибије - епископ Тракилије. Срео се са светим Игњатијем у Смирни. Основна тема посланице Тралијанцима је супростављање гностичкој јереси.

Магнезија и Тралија то су два места у области Карије на југоистоку Мале Азије. Биле су две Магнезије: једна на реци Меандри, а друга у Лидији, уз Гору Синилуса.

4 Свети Игњатије Богоносац, „Посланица Римљанима", 5, 6.

5 Ове речи су веома сличне онима које казује Лука (24, 30), и налазе се у фрагментима Јеврејског Јеванђеља и тзв. Петровој проповеди.

6 Свети Игњатије Богоносац, „Посланица Смирњанима", 3.

7 Ова посланица је сачувана. Речи које наводи Јевсевије налазе се у 10. и 13. Глави.

8 Прејемник светог Игњатија није био Ерот него Герон (107-130. година). После њега за епископа Антиохије постављен је Корнилиј (130-144. година), па тек онда Ерот (144-169. година).

37. глава

О јеванђелистима који у то време беху на гласу 1

Међу знаменитим људима тог доба био је и Кодрат 2 , који се као и Филипове кћери, одликовао даром пророштва. Познати су и други његови са временици, низ мужева који је дошао као смена апостола. Достојни ученици таквих мужева, наставили су да устројавају цркве, чије су основе положили апостоли. Они су ишли све даље и широм света су сејали спаситељно семе Царства небеског. Многи од тадашњих ученика, чију је душу испунила реч Божија, испуњавали су пре свега спаситељну заповест да раздају свој иметак сиротињи, а затим да крену да испуне дело јеванђелиста, проповедајући реч онима који је још нису чули. Оснивајући цркве, постављали су друге за пастире, а сами су настављали даље, у друге пределе да би и тамошње људе упознали са Христом. Мноштво чуда учињено је тада силом Духа Божијег. Ми не можемо по именима набројати све апостолске прејемнике, који су постали пастири и јеванђелисти Цркве по целоме свету. Помињемо само оне који се спомињу у списима који су до данас сачувани.

1 Јевсевије зацело не мисли на Христове ученике, који су већ познати као јеванђелисти, нити на оне пастире које су поставили апостоли по разним местима хришћанског света. Него мисли на проповеднике Јеванђеља који пронеше Христову науку онамо где још не дође светлост Христова, дакле међу незнабожачке народе. Упоредити са Посланицом Ефесцима (4, 11), где сам апостол разликује јеванђелисте од апостола и пастира.

2 Апостол Кодрат - један од Седамдесеторице апостола. По сведочанству блаж. Јеронима, био је апостолски ученик. Епископ Атине. 126. године написао је апо логију у заштиту хришћанства, чије одломке наводи Јевсевије у Историји (4, 3). О Кодрату: еп. Филарет Черниговски, „Историјско учење о оцима Цркве", I том, Петроград, 1882, стр. 39 /на руском/).

38.

Глава О Климентовој Посланици и о списима који му се приписују

К њима припада 1 и Игњатије, поменут у Посланицама и Климент који је посланице упутио црквама у Коринту и Риму. Ту се наводи мноштво мисли из Посланице Јеврејима; нешто је наведено дословно, тако да то потврђује да та посланица није нешто ново. Због тога, он прибројава ту посланицу делима апостола. Павле је писао Јеврејима на родном језику, и једни говоре да је јеванђелиста Лука, а други да је сам Климент, ту посланицу превео на грчки. Чини нам се да је ова друга претпоставка при-хватљивија, како по језику из Климентове Посланице а тако и због невелике разлике у мислима које сусрећемо у оба списа. Потребно је знати да Клименту приписују и другу посланицу, али ми знамо да је од раније многи не признају. Такође, од недавно њему приписују и опширни дијалог Петра са Апијоном. Нико од древних не казује о томе. И тако, речено је о аутентичним Посланицама Климента као и о Посланицама Игњатија и Поликарпа.

1 Почетак ове главе садржи у себи продужетак оне мисли којом је окончана претходна глава.

39. глава

Шта је писао Папије

Папији приписују пет књига под насловом „Тумачење речи Господњих". О њима, као о његовим списима, говори Иринеј: „Папија, који је слушао Јована, друг Поликарпов, један од древних хришћана, посведочио је све то и писмено у четвртој од пет књига које је написао..." 1 . Тако говори Иринеј. Сам Папије, у предговору свог дела, не казује за са себе да је видео и слушао свете апостоле, него да су га са вером упознали људи који су знали апостоле. Ево шта он пише: „Ја не касним у потврди истине и желим да допуним своја тумачења оним са чиме сам се ја добро научио од стараца и што сам добро запамтио. Ја сам са дивљењем слушао те доброречите учитеље који су казивали о Истини. Нисам слушао оне који понављају некакве људске мудрости, него оне који су казивали о вери о којој их научи сам Господ. Тада сам их питао и о томе шта је говорио Андреј, шта је говорио Петар, шта Тома, шта Филип и Јаков, Матеј, Јован или неко други од апостола Господњих. Такође сам слушао и оно што је говорио Аристион и презвитер Јован 2 , такође ученици Господњи. Разумео сам да ће ми те речи и те књиге бити од користи...". Потребно је обратити пажњу да Папије помиње два човека који имају име Јован: један који је већ споменут са Петром, Јаковом, Матејем и осталим апостолима, и то је без сумње јеванђелиста Јован; и другог Јована, кога такође повезује са апостолима, помињући при том и Аристиона, с тим што тог Јована назива презвитером. Истинитост тог сведочења потврђује се тиме да су у Азији два човека називали тим именом, а у Ефесу и данас постоје две гробнице од којих се свака зове Јовановим именом. На то је потребно обратити пажњу јер ако онај Јован који је имао виђење није аутор Откривења, онда је аутор те књиге онај други (Јован). Папије о коме смо говорили, признаје да је он апостолске речи слушао од људи са којима се сусретао, а Аристиона и презвитера Јована видео је својим очима. Он их често помиње у својим списима, како по имену, а такође и тиме што наводи њихове речи.

Томе је потребно придодати и још неке Папијине речи, у којима он казује о неким чудима за која је сазнао из предања. Већ смо говорили да је апостол Филип, заједно са кћерима живео у Јерапољу, а сада ћемо рећи о томе како је Папије (њихов савременик), рекао о задивљујућој историји, коју је чуо од Филипових кћери о васкрсењу мртвог човека, што се тада догодило, и о чуду са Јустом, по надимку Варнава, који попи отров, а по милости Господњој, од тога му ништа не би. Тог Јуста, после вазнасења Господњег, свети апостоли заједно са Матејом поставише на избор ко од њих двојице да буде изабран уместо издајника Јуде. У Делима је то овако описано: „И поставише двојицу: Јосифа званог Варсаву, који би назван Јуст, и Матију..." (Дела ап. 1,2,3) 3 .

Он је забележио и друта казивања која су дошла до њега кроз усмено предање. Међу њима су и неке приче о Спаситељу које су попут басни. Тако, на пример, он говори да ће после васкрсења мртвих наступити хиљадугодишње телесно Царство Христово на земљи. Мислим да је он лоше протумачио речи апостола, и да није разумео њихов тајанствени смисао због сиромашног поимања свог ума. То се може видети и из његових књига, мада већина црквених писаца који су били после њега, уважавају те списе као древне и важне. Међу њима је и Иринеј.

Он у својој књизи казује и о другим речима Господњим, сачуваним кроз предање поменутог Аристовула и презвитера Јована. Знатижељни нека нађу те књиге и нека их прочитају, а ми ћемо споменути оно шта презвитер Јован говори о јеванђелисти Марку: „Марко је био Петров преводилац. Он је тачно записао све што је запамтио од онога шта је рекао и учинио Господ, али не по поретку пошто сам није слушао Господа и није ишао за Њим. Доцније је он пратио Петра... Марко нигде није погрешио, записујући све онако како је запамтио. Настојао је да не пропусти ништа...

Тако говори Папија о Марку. О Матеју он каже следеће: „Матеј је записао Исусове беседе на јеврејском (језику), и преводио их је онако како

је могао...".

Он се користи првом Јовановом Посланицом, а такође и Петровом; говори и о жени коју су оптужили пред Господом због многих грехова. То казивање се налази у Јеврејском Јеванђељу.

Сматрао сам за неопходно да и то споменем.

1 Иринеј Лионски, „Против јереси", V , 33, 4.

2 Аристион - ученик Господњи, епископ Смирне.

Презвитер Јован - ученик апостола. Казивање о њему сачувано је само кроз фрагменте Папијевог дела које наводи Јевсевије. По мишљењу низа протестантских историчара, презвитер Јован је аутор Јеванђеља, Посланица и Откривења, која су сачувана под именом светог Јована Богослова. Ова хипотеза није добила ширу распрострањеност јер противречи предању Цркве и научно је неоснована.

3 Апостол Јуст - један од Седамдесеторице апостола. Епископ Елефтеропоља. Мученички пострадао.