КЊИГА ЧЕТВРТА

1. глава

О томе које управљао црквама у Риму и Александрији (Трајан, 108-116. година)

Око дванаесте године владавине цара Трајана, упокоји се недавно споменути епископ Александрије. Четврти који је после апостола био на тој служби је Прим 1 . Те године је епископа Евареста, који је црквом у Риму управљао осам година, наследио Александар, пети прејемник Петра и Павла 2 .

1 Дванаеста година владавине императора Трајана је 109. година, а почетак Примовог епископства по архиепископу Сергију (Спаском) је 107. година. Прим је био на челу цркве у Александрији до 119. године.

2 Еварест - епископ Рима (100-109. година). Његов наследник је Александар I (109-119.).

2. глава

О томе шта је Јудеје снашло у то време

Црква Спаситеља нашег јачала је из дана у дан док су невоље и беде Јевреја непрекидно смењивале једна другу. Осамнаесте године владавине цара Трајана Јевреји су подигли нови устанак у коме погину много људи. У Александрији, у другим деловима Египта и и у Кириниеји, они (Јевреји), као вођени неким духом метежа, устремише се на Грке, који су живели заједно са њима 1 . Устанак је растао, а већ следеће године изби велики рат. Египтом је тада управљао Луп. У првом боју Јевреји надвладаше, а Грци, бежећи у Александрију, нападоше оне Јевреје који су живели у том граду. Јевреји из Киринеје тада почеше да пљачкају по Египту. Њих је предводио Лукас. Они су тада опустошили и Ном 2 . Импе-ратор тада на њих посла Марција Турбона, са војском, бродовима и коњицом. Турбон је водио дуг и упоран рат. Много пута се упуштао у борбе, те је поробио и убио на хиљаде Јевреја, не само оних у Киринеји, него и оних из Египта а који су дошли као помоћ Лукасу. Император, мислећи да реши проблем у Месопотамији, наредио је Луцију Квинту да протера Јевреје из те области. Луције, идући са војском, истребио је велики број тамошњих Јевреја, због чега га је император назначио за управитеља Јудеје 3 . Тако о томе казују и древни грчки историчари који су писали о том времену.

1 Киринеја је западно од Мисира. Делом у Киринеји, а делом у Мисиру било је много Јевреја који су се доселили. Као што сведочи Дијон Касије, Јевреји су у то време само у Киринеји побили 220 хиљада људи; а на острву Кипар, предвођени Артемијоном, убили су 240 хиљада људи. О томе пише и Орозије.

2 Ном - област у старом Мисиру.

3 Устанак Јевреја започео је 116, године у Месопотамији, а затим је пренет и у Египат. Луције Квинт, који је угушио устанак, био је Мавар; командовао је берберијском коњицом у Трајановој армији. Након угушења устанка назначен је за прокуратора Јудеје. Немири које су изазвали Јевреји нарочите размере добијају у Киринеји, где их је предводио извесни Лукас, који је себе прогласио за цара. Под његовим вођством Јевреји нападају Грке у свом граду, а онда крећу у Александрију. Префект Египта - Луп, са невеликом војском која је била уз њега, није могао да издржи напад и повлачи се из Александрије. 117. године ради угушења устанка послат је Турбон са војском и флотилом. Он је опсео Александрију и кроз неколико месеци заузео је град.

3. Глава

Ко је бранио веру у време Адријана (Адријан, 117. година)

Недостајало је шест месеци да се наврши пуних двадесет година (двадесет и две године - према преводу еп. Гаврила) владавине императора Трајана. После њега владао је Елије Адријан 1 . Њему се са апологијом обраћа Кодрат, која је састављена у заштиту наше вере јер су неки злобници настојали да не буде мира за Цркву. То дело и данас чувају многи од браће, а имамо га и ми. Оно на блистав начин сведочи о узвишеном уму и апостолском правоверју Кодрата. О томе како је он живео, могуће је судити по његовим речима: „Дела Спаситеља нашег свагда су била очевидна јер су истинита; људи које је Он исцелио, које је Он васкрсао, живели су дуго након Његовог страдања и васкрсења, а неки су живи и данас...". Такав је био Кодрат. Аристид, чврсти следбеник наше вере, подобно Кодрату, такође је послао Апологију императору Адријану 2 . И то дело данас многи имају код себе 3 .

1 Елије (Јелије) Адријан - римски император (117-138. година).

2 Претпоставља се да је та Апологија настала 124. године. Њен текст у целости

није сачуван. Немачки историчар Ф. Функ пише: „Према сиријском тексту апологије која је дата Антонију Пију, према Јевсевију и по једном недавно откривеном јерменском фрагменту, може се претпоставити да је она заправо предата Адријану. Коначно решење коме је она заправо упућена, још увек није могуће прецизно одредити..." (Ф. Функ, „Историја хришћанске Цркве од апостолских времена до данас", Москва, 1911, стр. 92 /на руском/).

3 Неки мисле да ће Кодрат, апостолски ученик, који је уједно имао и дар пророштва (Јевсевије, 3. књига, 27. Глава) бити онај епископ Атине о коме Јевсевије Говори у 4. књизи, 23. Глави ( Cave Hist . vol 1. pag . 32 ad annum Christ . 123). Осим наведених речи немамо ништа више од његове Апологије, и ако је била у целости сачувана до седмог века (Р hot . со d . 162). Исто тако немамо ни Аристидову

4. глава

О римском и александријском епископу за владавине Адријана (Адријан, 117-120. година)

Треће године владавине императора Адријана упокоји се Александар који је десет година био епископ Рима. Његов прејемник био је Ксист 1 . У Александрији, око тог времена, у десетој години своје службе упокоји се Прим. Његов прејемник био је Јуст 2 .

1 Ксист - епископ Рима (119-128. година).

2 Јуст - епископ Александрије (119-130. година).

  1. Глава

Јерусалимске старешине од Спаситеља до времена

о коме се Говори (Адријан, 129-131. година)

Списак јерусалимских епископа који би говорио о времену њихове службе нигде нисам нашао (говоре да они нису били дуговечни). Из писмених извора сазнао сам да је до Адријанове опсаде Јерусалима било њих петанест који су прејемствено следили један за другим, да су пореклом били Јевреји и да су Христово учење искрено примили тако да су по многима заиста били достојни епископства које им је поверено. Црква се тамо махом састојала од Јевреја који су поверовали (у Христа), почев од апостола па до оних који су доживели споменуту опсаду, када су Јевреји, нападнути од Римљана, били силно поражени 1 . Како од тог времена није било епископа који су потицали од оних из обрезања, то је потребно набројати све почев од првог: Јаков, брат Господњи, затим - Симеон, Јуст, Закхеј, Товија, Венијамин, Јован, Матиј, Филип, Сенека, Јуст, Левиј, Јефрем, Јосиф и последњи - Јуда. То су епископи Јерусалима који су потицали од оних из обрезања 2 . Дванаесте године Адријанове владавине, Ксинт који је десет година био епископ Рима, а његов прејемник беше Телесфор 3 . Након годину и неколико месеци предстојатељ цркве у Александрији постао је Евмен, шести по реду, након смрти свога претходника који је тамошњим црквама управљао једанаест година 4 .

1 Устанак Јевреја био је 131-133. године. Након тог устанка Јудеја је опустела јер је изгинуло више од 500.000 људи.

2 У списку који наводи Јевсевије и у списку који даје архиеп. Сергије („Пуни м e сецослов Истока", II том, Москва, 1876 /на руском/), на који се орјентишу хронолошха сведочења у савременим коментарима, приметне су одређене разлике. Тако, на пример, у списку архиеп. Сергија одсуствује епископ Јефрем, који је на тринаестом месту према Јевсевију, тако да списак епископа Јерусалима према делу архиеп. Сергија изгледа овако: Јаков Праведни (33-62. година), свети Симеон (62-107.), Јуст (107-111.), Закхеј (девет година), Товија (две године), Венијамин (две године), Јован I (две године), свети Матеј (једна година), Филип (124. година), Сенека (једна година), Јуст II (пет година), Левиј (две године), Јосиф (је-дна или пет година), Јуда или Киријак (135. година).

Старешине Цркве које су живеле после разарања Јерусалима носили су име епископа тог Града али тамо нису живели него у Пели. Само због тога што је њихово стадо било из Јерусалима, н o сили су и то име.

3 Телесфор - епископ Рима (128-139. година).

4 Евмен - епископ Александрије (130-139. година)

6. глава

О ономе шта се дешавало са Јеврејима за владавине цара Адријана

Тада Јевреји поново подигоше устанак 1 . Рут, управитељ Јудеје, са војском коју му је император дао у помоћ, без жалости је, користећи се безумљем Јевреја, побио на хиљаде мушкараца, жена и деце 2 , а њихову државу, по законима рата, пороби. Вођа Јевреја тада је био човек по имену Баркохеба 3 , што значи „син звезде". Он је иначе био убица и разбојник, а желео је да себе својим следбеницима прикаже као неко светило које је сишло с неба. Осамнаесте године Адријанове владавине беше велики рат. Трајала је опсада Бетфере (Битира) - веома утврђеног града недалеко од Јерусалима. Устаници су гинули од глади и жеђи. Виновник тог безумља доживео је заслужену казну, а по одредби Адријана, читавом народу било је забрањено да од тада кроче на земљу у околини Јерусалима, па чак и да гледају на родно место 4 . То пише и Аристон из Пеле 5 . Тако запустеше јеврејски градови. Нико од старих житеља не остаде, а на њихово место д o ђоше страни народи. Ту је затим подигнут римски град са другим именом; њега су звали Елиеј (Јелија) у част императора Елија Адријана. Тамошња црква, састављена од оних који потичу из незнабоштва, на свом челу је имала епископа Марка 6 .

Апологију, и ако је била у животу за време Јеронима и Јевсевија, па и мало позније.

1 Јевсевије не казује зашто су се Јевреји бунили. Као што говори Спартијан у животопису Адријана (13. Глава), Адријан је бранио Јеврејима обрезање, да би им се на тај начин истребила народност и да се измешају са другим народима. А као што Говори Дијон Фасије (69, 12), Адријан је имао намеру да у Јерусалим насели стране народе, а то је било криво Јеврејима и због тога су подигли буну.

2 По речима Дијона Касија (69, 14) онда је страдало до 580 хиљада Јевреја, који су ухваћени са оружјем у руци, осим оних које је поморила Глад и болест. Срушено је 50 градова и 985 јеврејских села.

3 Баркохеба (Бар-кохба) - име које је узео извесни Симеон, који је себе представљао као месију, те је постао вођа јеврејског устанка. Немамо сачуване поуздане податке и њему. 135. године, када су Римљани заузели град Бефер, он је убијен а његова глава је пренета у римски логор. По предању, Баркохеба је кажњавао хришћане јер га нису признавали за месију.

Вар-Кохека, син звезде, вероватно је пре тога био Симон јер и данас се налазе новци под тим именом. После злосретног устанка прозову га Јудеји Вар-Коциба, тј. син лажи. Убили су га као лажног месију.

4 Неки историчари казују да је Јеврејима било допуштено само једном Годишње да дођу у Јерусалим и то на онај дан када је Град разрушен. Тиме им је давана прилика да се исплачу. У каснија времена то им је допуштано за новац.

5 Аристон из Пеле - аутор несачуваног апологетског дела „Дијалог Паписка и Јасона", у коме, по сведочењу Климента Александријског, хршнћани доказују Јеврејима да су старозаветни пророци сведочили о Христу. Аристон је 132. године написао и дело о устанку Баркохебе.

Аристон је из града Пела. Он је написао једну књигу под именом „Разговор између Јасона и Паписка ", и ту је изложио страдање Јевреја у Битиру у време опсаде ( О rig . Lib . 4. Contra Celsum ). Но данас се зна само за предговор кроз дела Кипријана.

6 Марко је постао епископ Јерусалима 135. године.

7. глава

Ко су били вође лажне науке у то време (Адријан, 135. Година)

Попут сјајних звезда сијале су цркве по читавој васељени. Вера у Спаситеља и Господа нашег Исуса Христа ширила се међу свим људима, а онда је демон, мрзитељ добра и непријатељ истине, противник човековог спасења, напао на Цркву, пустивши на њу разне замке. Пре тога он је подизао прогоне, а сада, лишен те могућности, користио је обмањиваче да би преварио душе људи. Измишљао је различите преваре, прикривајући се иза имена наше вере, да би хватао људе и одвлачио их у погибељ. Од Менандра, наследника Симона, о коме смо већ говорили, изађе змијоподобна јерес кроз уста Сатурнина 1 , који је родом из Антиохије и Василида 2 , александријца. Један у Сирији, а други у Египту, отворише школе богомрске јереси. Иринеј говори да је Сатурнин поновио већину лажи које је изрекао Менеандр, а да се Василид, позивајући се на нешто неизречено, заносио мишљу у немогућност да се његово учење каже речима те је смишљао чудовишне приче за своју нечасну јерес. Тада су многи црквени писци бранили веру. Неки од њих оставише и за будуће нараштаје своје списе - силно оружје против поменутих јереси. До нас је дошло дело знаменитог писца тог времена - Агрипе Кастора, који оповргава Василида, показујући сву лаж његовог учења. Разоткривајући ту лаж, Агрипа каже да је Василид саставио 24 књиге на Јеванђеље 3 , да је измислио неке пророке Варкаву, Варкофа и друге, а који никада нису ни постојали, и да је искористио та варварска имена да тиме придобије људе за себе. Он учи да треба јести идолске жртве и да се треба одрицати вере у време прогона. Позива, следећи за Питагором, на петогодишње ћутање оних који долазе к њему. Напоменувши и друге сличне примере, поменути писац је превасходно анализирао и указао на заблуде Василидове јереси. Иринеј пише да је у то време живео и Карпократ 4 отац друге јереси - гностика. Он није у тајности, као Симон, него се јавно бавио магијом као некаквим великим делом, хвалећи се тим својим умећем и заједничарењем са демонима. Они су учили да они, који желе да се у потпуности предају њиховој мистерији, да треба да чине срамна дела пошто је то једини начин да проникну у тајне. Уз помоћ таквих слугу, злуради демон је хватао људе у вечну погибељ, а незнабошцима је дао могућност да хуле на реч Божију. Из тога се и појавила тврдња, раширена међу незнабошцима, да ми ступамо у неприродне и огавне везе са мајкама и сестрама и да једемо људско месо. Све то, истина је, не потраја дуго јер истина је силна и њена светлост временом надјача таму. Нове замке непријатеља рушене су њиховим поступцима: јереси су смењивале једна другу, а учења су пропадала претварајући се у небројене мисли, смешне и самим јеретицима. Тада је Црква још више расла, и Истина је озарила и Грке и варваре. Временом ишчезнуше клевете на нашу веру, и наше учење остаде јединствено и општепризнато јер је својом узвишеношћу превазилазило све друго. Данас се нико не осмељује да хули нашу веру, нити да клевеће на њу као што су то некада чинили наши протовници.

Уосталом, и у то време изађоше са својим делима небројени борци који су усмено и писмено оповргавали безбожне јереси.

1 Сатурнин (Саторнил) - јересијарх, гностик, ученик Менандра. Родом из Антиохије. Своје учење шири у време императора Адријана. Погл. - „Против јереси", 1,24, 1.

2 Василид - јересијарх, гностик. Родом из Сирије. Живео и учио у Александрији око 125-130. године. Његово учење је дошло до нас кроз две редакције: кроз дела Иполита Римског (погл. - „Философумен", VII , 20-27) и критички преглед Иринеја Лионског („Против јереси", I , 24, 2-8). Ти источници често противрече један другом. О Василиду и његовом учењу: В. В. Болотов, „Лекције из историје древне цркве" II том, стр. 197-209; Ф. Функ, „Историја хришћанске цркве...", 75.

3 Јевсевије не наводи о ком је Јеванђељу реч. Вероватно их је Василид иисао на своје Јеванђеље јер се Говори да је он разлагао јеванђеоску историју.

4 Карпократ (Харпократ) - александријски гностик из прве половине II века. О његовом учењу се може говорити кроз дела Иринеја Лионског („Против јереси", I , 25). Карпократово учење у почетку прихвата невелики број људи који су себе сматрали за посвећене. 155-165. године у Риму се појављује његов следбеник Марцелина, која је успела да у јерес увуче многе од хришћана. Карпократов син Епифаније, био је прибројан међу богове, и постао је објекат поклоњења у време посебних празника на острву Кефалонија.

8. глава

О најчувенијим црквеним писцима тог доба

Међу тим људима беше и Егезип, кога смо поменули у више наврата, преузимајући из његових списа предања о апостолским временима. Он у пет књига својих „Записа" једноставним речима изложио тачно предање о апостолској проповеди, а такође је и говорио о времену у ком је живео и какве су почасти тада давате идолима: „Незнабошци су подизали кенотафе и храмове, онако како то чине и данас. Међу те слуге спада и Антиној, слуга кесара Адријана, који је живео у наше време и у чију част се организују Антинојеве игре 1 . Адријан је основао град у част тог младића и надену му Антинојево име, а такође је основао и колегијум пророка...". Тада је живео и Јустин, искрени љубитељ истина философије. Учио се код Грка и занимао се њиховим наукама. И он говори о Антиноју: „Потребно је споменути и Антиноја који је живео у наше дане, кога су сви у страху поштовали као бога мада су знали и ко је, и одакле је..." 2 . Он казује и о тадашњем рату у Јудеји: „У садашњем јудејском устанку, који предводи Баркохеба, жестоко је кажњавао хришћане ако се не одрекну Христа и ако Га не хуле..." 3 . Јустин пише да се од грчке философије у веру Христову није обратио без размишљања, него расуђујући о томе, и каже: „Ја сам волео Платоново учење, али слушајући како клевећу хришћане и како се они (хришћани) не плаше смрти, помислих да је немогуће да такви људи живе у пороцима и наслади. Човек који воли насладу, неуздржање и који сматра за добро да се једе човечије месо, може ли он поздрављати смрт као избављење од страсти? Зар такав човек неће, по сваку цену, настојати да продужи живот на земљи и да се наслађује, а не да долази и да буде кажњен..." 4 .

Он такође пише да је Адријан добио од Серенија Гранијана 5 , знаменитог намесника, писмо о хришћанима које прогоне без икакве оптужбе, само на позив масе, да им суде и да их кажњавају. Император је тада као одговор написао Минуцију Фундану 6 , проконзулу Азије, да се нико не осуђује без доказа. Јустин прилаже и копију тог писма на латинском, преводећи га овако: „Могли би тражити себи суда на основу великог и презнаменитог кесара Адријана, оца вашега; него ми тражимо суда не толико по заповести Адријана, колико по томе што смо уверени да је наша молба правична" 7 . Затим поменути писац наводи копију на латинском, коју смо ми како смо умели превели на грчки.

1 Антиној - младић из Витиније, љубимац императора Адријана. Удавио се у Нилу 130. године. У његову част је основан град по имену Антинопољ. Такође је подигнут и храм, статуе, искован новац. Најчешће је изображаван са свим атрибутима Диониса.

Ове игре што их заведе цар Адријан у част свом љубимцу Антиноју, држане су сваке пете Године у Мантинеји - у Аркадији (Те rtul . de coron . с.13). Град Антинополис, који подиже исти кесар 122. Године налазио се у средњем Мисиру, недалеко од Нила к истоку.

2 Јустин Философ, , A пологија" I 29

3 Ор. с it . 31.

4 Јустин Философ, ,Апологија", II, 12.

5 Квинт Лициније Силваније (Серениј) Гранијан - проконзул Азије.

6 Минуциј Фундан - проконзул Азије (124-125. година), пријатељ и сабеседник Плинија Млађег и Плутарха.

7 Јустин Философ, „Апологија", I , 68.

9. Глава

Адријаново писмо о томе да се хришћани

не смеју нападати без суда

„Минуцију Фундану. Добио сам писмо од Серенија Гранијана, човека познатог, твога претходника. Казује ми о нечему о чему се не може прећутати: не ваља да људи живе а да не знају за мир и да су свагда на мети клеветника. Ако житељи провинције могу доказати своје оптужбе против хришћана и о томе могу да казују пред судом, то нека се тамо (на суду) и чини а не на трговима и викањем масе. Приличи ти да се добро упознаш са тим оптужбама. И ако се оптужбе докажу, тек тада одреди казну за преступ. Али, заклињем те Хераклом, ако неко подиже оптужбе без разлога, тада те клеветнике не остављај без казне" 1 . Тако гласи Адријанов одговор.

1 Ор. с it . 69.

10. Глава

О томе ко су биле старешине цркви у Риму и Александрији

за време владавине Антонина (Антонин, 135. Година)

Адријан је владао двадесет и једну годину. Његов наследник је био Антонин 1 , који је прозван Благочестиви. Прве године његове владавине упокоји се Телесофор, након једанаест година своје службе, а епископ Рима постаде Хигин 2 . Иринеј казује да је Телесофор мученички постра дао, а такође казује и о томе да је у време епископа Хигина у Риму био и извесни Валентин 3 , оснивач јереси, и Кердон 4 , коловођа маркионове заблуде 5 . Ево шта пише Иринеј:

1 Антонин (Антониј Пиј) - римски император (138-161. година).

2 Хигин (Игин) - епископ Рима (139-142. година).

3 Валентин (умро око 161. године)- један од највећих представника александријске гносе. Живео је у Александрији. Око 140. године долази у Рим, где је учио међу хришћанима. По предању, претендовао је на место епископа у Риму. Затим одлази на Кипар. У Риму или на Кипру, поуздано се не зна, долази до дефинитивног раскида са Црквом. Утицај његовог учења био је снажан и кроз разне форме се сачувао све до VI века. Против њега пишу Иринеј Лионски и многи други.

4 Кердон - јересијарх. Родом из Сирије. Појавио се у Риму у исто време када и Валентин (крајем тридесетих година II века). Нема поузданих података о његовом учењу. Остао је познат највише као учитељ Маркиона.

5 Маркион - најпознатији јересијарх II века. Родом из Синопа (Мала Азија). По предању, његов отац је био епископ тог града. Око 140. године долази у Рим и постаје Кедронов ученик. Маркион није развио оригинално учење, али се за разлику од других гностика, није ограничавао философском проблематиком те се обраћао ка питањима из црквеног живота. Смисао хришћанства видео је у одрицању од јеврејског духа, а циљ Новог Завета по њему је да замени Стари Завет. Учинио је ревизију Новог Завета, сачувавши из њега само Посланице апостола Павла, кога је сматрао противником Јевреја, и дела јеванђелисте Луке -

Јеванђеље и Дела апостолска (мада је и те књиге подвргао својој редакцији избацивши из њих оно што је, по његовом мишљењу, било додатак који су начинили Јевреји). На тај начин, у борби са „маркионовом заблудом" било је постављено питање о канону Новог завета. За Маркионово учење карактеристичан је крајњи дуализам и докетизам. У области етике Маркион је следио најстрожа аскетска правила. Око 144. године био је одлучен од Цркве. Против њега су писали готово сви Црквени писци II - IV века.

11. Глава

О вођама јереси тог доба

„Валентин је дошао у Рим у време Хигина, име је стекао у време Пија и наставио је до Аникета. Кердон, претходник Маркиона, такође се појавио у време Хигина, деветог епископа. Он је дошао у цркву, принео јавно покајање, али је имао другачији начин живота тако да се опет кајао, али није одржао дату реч и био је изопштен од цркве..." 1 . Тако пише у III књизи, а у I књизи истог дела казује: „Извесни Кердон, исходећи из тога што је прихватио учење Симона (а дошао је у Рим у време Хигина, деветог епископа), учио је да Бог који је дао закон, није Отац Господа нашег Исуса Христа... Ово учење после њега је прихватио Маркион, који је родом из Понта. Он је затим даље развио то богохулно учење..." 2 .

Иринеј је веома убедљиво разоткрио погибељно учење које је ширио Валентин, поредећи га са звери која вреба из заседе. Његов савременик, како казује Иринеј, био је и неки Марко 3 , веома вешт у мађионичарским вештинама. Иринеј овако описује његове огавне мистерије: „Они припремају брачну постељу и обављају посвећење, проузносећи над човеком (који се посвећује) некаква заклињања; говоре да је то духовни брак који је подобан небеском савезу који имају небеске силе 4 . Други су посвећење вршили уз погружавање у воду и изговарање речи: У име непостижног Оца, у име истине која је мати свему и свачему, у име Исуса који је сишао. Неки при томе казују и јеврејске речи да би оставили јачи утисак..." 5 .

Хигин је био епископ Рима четири године, а на његово место дође Пиј 6 . У Александрији, после Евмена који је тринаест година био епископ тога града, изабран је Марко 7 који је ту службу вршио десет година. Након њега је дошао Келадион 8 . У Риму, после Пија, који се упокоји након петнаест година, за епископа је постављен Аникет 9 . Егезип казује да је он у његово време дошао у Рим, и да је тамо остао до времена епископа Елефтера 10 . У то време најчувенији је био Јустин, који је штитио реч Божију у философској одежди 11 и кроз своје списе се борио за веру. Он је написао књигу против Маркиона, где наглашава да она настаје још у време када је Маркион био жив, и каже: „Маркион из Понта и сад учи лаковерне да је он некакав бог који је већи од Творца. У читавом роду човечијем нашао је људе који уз помоћ демонске силе (наговара) да богохуле и да одбацују истину о томе да је Творац света и Отац Христа. Уче да је свет створен од неког другог бога који је већи од Творца. Себе воле да називају хришћанима, варајући тако лаковерне; исто тако називају се и философима..." 12

У закључку он додаје: „Постоји код нас и дело против свих јереси које су се појавиле; ако га желите, могу вам га дати на читање..." 13 .

Тај Јустин се много трудио у расправама са Грцима. Он се обратио и императору Антонину Благочестивоме, и римском Сенату, са списима који су настали у заштиту наше вере. Живео је у Риму, а у Апологији говори о себи, ко је и одакле је.

1 Иринеј Лионски, „Против јереси", III , 4, 3.

2 Ор. с it, I, 27.

3 Марко (друга половина II века) - ученик гностика Валентина. Припада другој генерацији тих јеретика. Нема поузданих сведочанстава о њему. Зна се да је родом из Египта, да је учио у Азији и да је његово име било позната на Западу.

4 По мишљењу Гностика, присталица Валентина, налазило се тридесет еона у плироми, тј. горњем ваздуху, од којих су једни мушког а други женског пола.

5 Иринеј Лионски, „Против јереси", I , 13.

6 Пиј - епископ Рима (142-157. година).

7 Марко - епископ Александрије (143-153).

8 Келадион - епископ Александрије (154-167. година).

9 Аникет - епископ Рима (157-168. година).

10 Елефтер - епископ Рима (177-190. година). Његов претходник био је Сотер (168-176. година), који је наследио епископа Аникета.

11 Познато је да је свети Јустин и по преласку у хришћанство носио философску мантију, и у том се угледао на остале незнабожачке философе који су примили хршићанство. Та им је одећа давала прилику да се упуштају у разговор са незнабошцима, како би их упознали са Христом.

12 По списима Јустина, који су недавно штампани, наведене речи се налазе у Првој Апологији. Погледати: „ Patres apostolici " е dit . Ра ris , XXVI , ра g . 232.

13 Непознато је о ком је делу реч

12. глава

О Јустиновој Апологији коју је предао цару Антонину

„Самодршцу Титу Елију Адријану, Антонину благочестивоме, кесару августу, сину Верисимовом, философу; Луцију, рсфеноме сину кесара философа, усиновљеном од благочетивога, љубитељу знања; свештеном Сенату и читавом народу Рима.

Обраћам се са молбом за људе који су неправедно оптужени, Јустин, син Приска Вакхијевог, пореклом из Флавије - Неапоља 1 , у Сирији Палестинској..." 2 .

Тај император добио је сличне молбе и од друге наше браће, која су живела у Азији, и која су трпела од локалног становништва разне прогоне. Тај цар обратио се азијској општини овим речима 3 :

1 Флавија-Неаопољ, тада Главно место Самарије, које се раније звало Сихем.

2 Јустин Философ, „Апологија", I , 1, 1 - У тексту који наводи Јевсевије и тексту који срећемо код самог Јустина постоје извесне разлике. У Јустиновом тексту реч „философ" у вези са Луцијевим именом стоји у облику ????????, и на тај начин односи се на самог Луција, док се код Јевсевија сусреће у облику ?????????, и односи се на кесара, Луцијевог оца. Та разлика објашњава се као случајна грешка, мада може имати и озбиљније тумачење. Поред императора Антонија, Апологија именује и два друга адресанта, посинка Марка и Луција Вера. Марко Аурелије, будући римски император (161-180. година), назван и Најправеднији (Верисим). Тај назив му даје Адријан, али после смрти Адријана, када је он већ примио име Марко Аврелије, он не заборавља на свој надимак тако да га срећемо на монетама из времена његове владавине. Луциј Вер је будући савладар (до 169. године) са Марком Аврелијем. Ако се назив „философ" односи на Марка Аврелија, то је потпуно оправдано јер се још од младости упознао са философским наукама, а ако се односи на Луција Вера, то је тада из чисте куртоазије. И сам Јевсевије је знао да се Луцнје Вер одликовао распусним животом и да се није интересовао за философију тако да није могао заслучити тај назив љубитеља мудрости. Јевсевије зато то име упућује на Луцијевог оца, Елија Вера, блиског пријатеља императора Адријана, човека који је ценио уметност, литературу и философију. Император Адријан је Елију из љубави подарио титулу кесара и назначио га за свог наследника. Елије умире пре Адријана, а његовог сина Луција, Адријан прихвата као свог сина и наследника.

3 По мишљењу В. В. Болотова реч је о сабору представника градова једног дела Азије у Ефесу - пом. дело, 2. том, стр. 83.

13. глава

Писмо Антонина упућено азијској општини по питању хришћана

„Самодржац, кесар Марко Аурелије Антонин. Август, Јерменин, врховни жрец (првосвештеник), народни трибун по петнаести пут и конзул по трећи пут, поздравља азијску општину (сабрање).

Знам да и сами богови брину о тим људима (хришћанима). И много више него ли ви, они (богови) могу да казне људе који не желе да им се поклоне. Они, којима ви не дајете мира, ви само још више јачате у њиховој вери, мада их оптужујете за безбожност. Допустимо да пре оптужби на њих буде слободан избор јер њима није страно да умру за свог Бога. Због тога они и односе победу, и спремни су свагда да дају своју душу него ли да учине оно што тражите од њих. Што се тиче земљотреса који су били и који још трају, умесно је напоменути да при таквим несрећама ви сваки пут падате духом, и зато, упоредите своје понашање са њиховим. Они су пуни наде у Бога, а ви све ређе служите боговима. И знајући да сте такви, ви прогоните хришћане који служе Богу. Заступајући се за њих, многи управитељи провинција писали су нашем божанственом оцу, и он им је одговорио са позивом да се хришћани не узнемиравају осим ако се докаже да нису нешто смишљали против државне власти. Мени су о њима многи говорили и ја сам увек одговарао као и наш отац. И зато, ако неко упорно настави да напада на хришћане, уколико не нађете кривице на њима, тада казните оптужитеља. Прочитано у Ефесу, на азијском сабору" 1 .

О таквом следу догађаја сведочи и њихов савременик Мелитион, епископ Сарда 2 , који је познат по апологији коју је написао у заштиту наше вере и послао је императору Веру 3 .

1 Апологија, I , 70. Ову Посланицу најчешће наводе одмах након текста Јустинове Апологије. Погледати: „Дела светог Јустина, философа и мученика", Москва, 1863. стр. 10. Већина научника сматра да је наведени текст оригиналан.

Општина, збор или синедрион - то је име неке мале скупштине на коју су долазили изабрани скупштинари изабрани у својим местима..

2 Свети Мелитион Сардијски (умро око 177. године) - осим одломака које наводи Јевсевије, позната су још два дела овог светитеља. 940. године, у једном грчком кодексу из IV века, откривен је готово цео текст проповеди светог Мелитиона о страдањима Христовим (погл. С. Bonner , „Т he Homily on the Passion by Mellito , Bishop of Sardis , Studies and documents ", London , 1940), а 1972. године, у библиотеци у Тбилисију, пронађен је рукопис у коме се налази 12 стубаца преведених на грузијски за које се испоставило да су такође проповеди светог Мелитиона - „О души и телу и страдањима Христовим" (М ichel van Esbrueck , „ Nouveaux Fragments de Melition de Sardes "- „А nalecta Bollandiana ", В ruxelles , 1972, t . 90, р. 63).

3 Луције Вер - римски император (161-169. година).

14. глава

Шта је вредно да се запамти о Поликарпу, другу апостола

У време када је Аникет био епископ у Риму, к њему дође Поликарп да би разговарали око времена празновања Пасхе 1 . О томе говори и Иринеј. Он такође пише о Поликарпу и ово: „Поликарп не само што је слушао апостоле и што се сретао са онима који су видели Господа, него је од апостола постављен за епископа у Смирни (Азија). Ја сам га видео још као младић (а он је живео дуго и пострадао је као старац). Свагда је учио онако како су га научили апостоли и како учи Црква. Све азијске цркве и сви његови прејемници казују за њега да је истинити сведок вере и да заслужује поверење. Он није као Валентин, Маркион или остали безумници. Када је био у Риму, у време Аникета, Поликарп је многе људе одвратио од јеретика, проповедајући им о истинитој вери... Постоје људи који су га слушали, и који казују о његовом сусрету са Маркионом. Када је Маркион упитао Поликарпа да ли га познаје, старац је одговорио: „Знам те. Ти си првенац сатане!" Постоји његова (Поликарпова) Посланица упућена Филипљанима. Она је веома корисна за оне који размишљају и труде се да задобију спасење..." 2

Иринеј говори о томе да је у тој посланици (која је сачувана и до данас), Поликарп користио и Петрову прву Посланицу.

Антонин, звани Благочестиви, умро је у двадесет и другој години своје владавине. Наследио га је син Марко Аврелије Вер (такође назват и Антонин), заједно са братом Луцијем.

1 Размимоилажења око времена празновања Пасхе постојала су између цркве у Риму и цркви у Малој Азији још у II веку. 155. године, свети Поликарп Смирнски покушао је да са Аникетом дође до решења тог питања али до тога није дошло. И поред тога, те цркве су остале у заједници тако да је свети Поликарп служио литургију у Риму.

2 Иринеј Лионски, „Против јереси", III , 3. 4.

15. глава

О томе какоје Поликарп заједно са другима пострадао

у Смирни током владавине цара Вера

(Марко Аурелије и Луције Вер, 168. година)

У то време Азију је потресало велико гоњење. Тада је и Поликарп пострадао као мученик. Сматрам за неопходно да у ово казивање уврстим и речи о његовом крају, онако како је то казивање дошло до нас. Постоји једна Посланица која описује те догађаје: „Црква Божија, која је нашла пристаниште у Смирни, Цркви Божијој у Филомелији 1 и свим местима где је нашла пристаниште света васељенска Црква; милост, мир и љубав Бога Оца и Господа нашег Исуса Христа нека се умножи међу вама. Браћо, писали смо вам о мученику и блаженоме Поликарпу, који је мученичком смрћу запечатио тадашњи прогон (хришћана)...". Упоредо са казивањем о Поликарпу, они говоре и о осталим мученицима описујући њихову истрајност при страдањима. Маса људи, која је стајала око страдалника, била је поражена призором када су бичеви секли тело и вене хришћана, тако да су се видели унутрашњи органи и крви је било по свуда. После разних мука хришћане су најчешће бацали дивљим зверима. Нарочито се тада истакао, како кажу, Германик, 2 који је победио човечији страх од смрти. Проконзул је настојао да га убеди да се одрекне вере, указивао је на његову младост и на то да буде жалостив према себи. Али, Германик се није дао поколебати и на крају, спремно је дочекао звери које су га напале. Видећи ту смрт и дивећи се храбрости мученика који су љубили Господа, маса повика: „Смрт безбожницима! Пронађите Поликарпа!" Од тога се начини велики метеж и неку Фригијац по имену Квинт, који је недавно дошао (из Фригије), видевши звери и грозне справе за мучење, немајући храбрости у себи, слаби душом и одрекну се спасења. У поменутој Посланици наведено је како се он без разнишљања одрекао вере. Тиме се и окончава поменуто казивање о мученицима. Поликарп, слушајући о томе није се узнемирио. Он је остао у граду али је затим, по наговору оних око њега, изашао. Живео је једно време изван града са неколико људи, и без прекида, дан и ноћ, молио се Господу за мир у Цркви. Три дана пре хватања, ноћу док је стајао на молитви, имао је виђење: простирка за главу одједном плану и претвори се у пепео. Разумевши то виђење, он рече онима око њега да се приближи време страдања. Тада започеше интензивније потраге за њим, и он по наговору других пређе у суседно село. Али, убрзо га пронађоше јер су војници ухватили двојицу робова из тог села и они рекоше да се Поликарп крије у њиховом месту. Заповедише једном од тих робова да им покаже кућу, а онда сазнадоше да је светитељ на крову зграде. Поликарп је могао да пређе на кров друге куће и да умакне потери, али он то није желео, рекавши: „Нека буде по вољи Божијој". Затим сиђе у приземље и кротког лица је беседио са прогонитељима и то је њима изгледало као велико чудо. Гледајући његову старост и спокојност у држању, они су помислили да није потребно хватати тог човека. Поликарп затим рече да им се постави трпеза а да њему допусте да се помоли Господу. Допустили су му, а он се затим поче молити Богу. Војници су га гледали са дивљењем, говорећи између себе да ли је исправно то што прогоне старца. О следећим догађајима повест о Поликарпу гласи овако: „Када је окончао молитву и поменуо све који беху са њим, знане и незнане, обичне и славне, и сву Цркву, дође време за полазак. Поликарпа ставише на осла и одвезоше у град. Била је Велика Субота. Њему у сусрет ишао је иринарх 3 Херод и његов отац Никита. Они Поликарпа пребацише у своја кола, а онда га почеше наговарати да се одрекне Христа и да принесе жртву идолима. Поликарп је ћутао, а када су они наставили са наговорима, рече да неће пристати на то чему га наговарају. Када су ови чули старчеве речи, разгневише се и бацише га са кола тако да се Поликарп повреди. Не обраћајући пажњу на то, Поликарп, као да се ништа није догодило, устаде и крену ка тргу. А тамо је била таква галама да је то тешко описати речима, али чим старац дође, јави се глас са неба: „Поликарпе, буди крепак и храбар!" Многи су чули тај глас и окретали су се око себе тражећи онога ко је то рекао. Тада проконзул упита старца: „Да ли си ти Поликарп?" А када овај одговори да јесте, тада га проконзул поче наговарати да себе поштеди страдања, пози-вајући га да се поклони идолима и да каже: „Смрт безбожницима!" Тада Поликарп погледа на окупљену масу, подигну руку и рече „Заиста, смрт безбожницима!" Проконзул га поново позва да се одрекне Христа, а старац му рече: „Ево, има већ осамдесет и шест година како служим Христу и ничим ме не повреди. Како да хулим на Цара који ме спасе?" Проконзул поново позва старца да се одрекне Христа, али Поликарп му рече: „Ја сам хришћанин, и ако си рад да упознаш нашу веру, одреди дан када ме можеш саслушати". На то му проконзул рече да својом беседом убеди народ, а старац каза: „Мени треба да разговарам са тобом јер сам научен да поштујем власт коју је Бог поставио а не да себе оправдавам пред народом". Проконзул тада запрети Поликарпу са зверима и огњем, али старац се не обазре на то и позва проконзула да чини оно шта му је по вољи. Док је беседио, његово лице је било озарено благодаћу и својим речима збунио је проконзула тако да је овај у три маха објавио на тргу да је Поликарп рекао за себе да је хришћанин. Када је гласник то објавио, оку-пљена маса незнабожаца и Јевреја, која је живела у Смирни, не могавши да издржи, почела је да виче: „Он је учитељ Азије; он је отац хришћана! Он одбацује наше богове и учи своје следбенике да не приносе жртве". Тако говорећи, они почеше да вичу асиарху 4 Филипу да пусти лава на Поликарпа. Он је то одбио, рекавши да су забрањене борбе са зверима. Тада маса поче да виче тражећи да се Поликарп запали на ломачи. Ето како се испуни оно виђење које је старац имао, када је стајао на молитви, и када је рекао онима који су били с њим да му предстоји смрт у пламену. Маса је почела да приноси дрва, сламу, грање и ту се Јевреји показаше као најревноснији. Када је ломача била готова, Поликарп скиде одећу са себе, разреши појас и скину обућу са ногу (а то раније није чинио сам јер су се хришћани утркивали у томе ко ће пре учинити то желећи да дотакну старца). Тада старца огрнуше огрталом 5 и хтедоше га приковати за стуб, али им он рече: „Оставите ме овако. Онај ко ми је дао снаге да издржим пламен даће ми и снагу да останем непомичан на страдању". Тада му само завезаше руке и старац је изгледао попут најбољег овна изабраног за жртву паљеницу, угодну Богу Сведржитељу. Тада се Поликарп помоли: „Оче љубљенога и прослављенога Сина свога Исуса Христа, који нас упозна са Тобом! Боже анђела и сила и свега створенога и свих праведника што живе пред Тобом! Славим те што си ме удостојио да имам удео са мученицима и удео у чаши Христа твога, да бих телом и душом васкрсао за вечни живот и постао неразрушљив по Духу Светоме. Прими ме данас у њихов број као жртву која је по вољи, који си истинити Боже, сам уготовио, објавио и свршио. Како за ово, тако и за све остало хвалим те и славим, прослављајући те кроз вечног Архијереја Исуса Христа, твога љубљеног Сина, коме заједно са Тобом и Светим Духом нека је слава од сада и до века. Амин!" Када је старац окончао молитву, тада запалише ломачу и настаде велики пламен. Ми, којима је дато да то видимо, видесмо чудо, и остадосмо живи да би о томе казивали и другима: пламен је начинио некакав свод, нешто попут једра, и тако је опколио тело мученика да он није горео, него је био попут злата које се кроз ватру чисти. Свуда се осећао миомирис тамјана и најскупоценијих аромата. На крају, безбожници видевши да му не могу наудити огњем, уведоше Поликарпа у зграду да би га посекли мачем. Када су то учинили, изли се толико крви да је угасила огањ, и маса се томе силно зачуди, видећи колика је разлика између неверника и изабраних, од којих је један и Поликарп, старешина цркве у Смирни. Свака реч која је изашла из његових уста заиста се и испуни.

Лукави непријатељ и завидник, противник праведника, видећи величину његовог мучеништва и безпрекорни живот, знајући да је овенчан венцем бесмртности, постара се да ми не узмемо Поликарпово тело, мада су то многи желели да учине. Безбожници убедише Никиту, Херодовог оца, брата Аликиновог, да моли од проконзула да се мучениково тело склони да му не би хришћани одавали почаст. То су говорили по наговору Јевреја који су знали да ми поштујемо и Христа и Његове свете мученике као истинске ученике Бога нашега. Центурион, видећи масу Јевреја, нареди да се Поликарпово тело јавно запали. Ми смо затим сабрали остатке тела, који су нама вреднији од драгуља и поставићемо их тамо где и треба да буду. Око њих ћемо се окупљати, да ликујемо и да се радујемо, да празнујемо дан Његовог мученика, дан Поликарповог поновног рођења 6 . То ће бити и за поуку оним хришћанима који ће тек доћи...". То је казивање о Поликарпу, дивном апостолском мужу и о томе како је он пострадао, онако како су то записала браћа из Смирне у посланици о којој сам већ говорио. Присајединимо том казивању и саопштење о другим мученицима који су пострадали у Смирни, готово истовремено са Поликарпом. Међу њима је био и Митродор, о коме се говорило да је презвитер у Маркионовој јереси. Он је такође страдао на ломачи. Од тадашњих мученика особито се прослави Пионије 7 ; његово исповедање (вере), његове смеле речи, заштита вере пред народом и властодршцима, лепо опхођење са онима који су пали приликом гоњења и утеха браће која су га посећивала, сведочанства о мукама која је издржао, о свему томе казује се у делу које вам препоручујем на читање. Тај спис смо уврстили и у наше сведочење о древним мученицима. Постоје тамо и напомене о другим мученицима у азијском граду Пергаму, о Карпу, Папили, жени Агатоници, која је славно скончала после дуготрајног мучења 8 .

1 Филомелија - невелико место на Граници Ликаоније, Писидије и Велике Фригије.

2 Мученик Германик - један од дванаест хришћана из Филаделфа који су том приликом пострадали у Смирни.

3 Начелник градске полиције. Дужност ових чувара састојала се у том да спрече побуне у народу и да коловође ставе под стражу.

4 Врховни жрец римске провинције Азија. Азијарх је био чиновник и председник на њиховим зборовима и биран је општим Гласањем. Њиховаје дужност била да се нађу онде где се окупља народ и да надгледа шта се дешава. О њима се говори и у Делима апостолским (19, 31).

5 То је била хаљина од танке материје обложена смолом или нечим запаљивим.

6 Древни хришћани су имали обичај Говорити да је дан смрти мученика дан њиховог поновног рођења.

7 Свештеномученик Пионије и Лин - презвитери из Смирне. Са њима су пострадали Савин, Македоније и Асклипијад, како се наводи у житију свештеномученика Пионија - „Житија светих", Москва, 1906, 7. књига, стр. 239-252 /на руском/. Они су ухваћени у Смирни, у време прогона императора Деција (249-251. година), тј. 23. фебруара, на дан спомена светог Поликарпа, и после дуготрајног мучења, свештеномученика Пионија су распели на крсту и запалили.

8 Спомен мученика Корпа, Папиле, Агатодора и Агатонике, пострадалих 251. године у Пергаму, празнује се 13. октобра.

16. глава

О томе како је пострадао Јустин Философ, проповедајући науку Христову у Риму

Негде у то време, Јустин (о коме смо већ говорили), поднео је књигу 1 у заштиту наше вере императору, али и њему (Јустину) би намењен венац мучеништва. Философ Крискент 2 , који је начином живота и моралом заслужио име циник 3 , смислио је зао план. Јустин, који је често беседио са њим у присуству многих слушалаца, ватрено се заузимао за истину, овако говори о Крискенту: „Ја очекујем да неко од поменутих људи, од оних који ми мисле зло, да ће ме предати на страдање. Ето, рецимо Крискент, он у потпуности не воли мудрост, него жуди за буком и одобравањем гомиле. Човек који није достојан имена философа јер говори о ономе шта заправо не зна. Он тврди да су хришћани незнабошци и нечастивци, а то изјављује да би му маса одобравала. Он атакује на нас јер не зна Христово учење а такође и из неваљалства. Он је много иза обичних људи који се често охрабре да казују нешто о чему ништа не знају... У сваком случају, он је велики покварењак; такође је и роб страха. Поставивши му неколико питања, схватио сам да он заправо не зна ништа о томе. Желим да вам то буде познато; а да говорим истину, ја сам спреман и у вашем присуству посведочим о свему. Ако су вам позната моја питања и његови одговори, тада вам је јасно да он ништа не зна о нашем учењу. Ако нешто и зна, то није имао храбрости рећи пред другима, јер њега не интересује мудрост него слава. Он не цени ни прекрасну реченицу Сократову 4 ..." 5 .Тако је писао Јустин, а да је он окончао живот, како је и предвидео, због лукавштине Крискента, о томе у више наврата у својим делима сведочи Татијан, који је у младости био софиста и занимао се грчким наукама, стекавши у томе не мало славе. У својој књизи упућеној Јелинима, он овако казује: „Дивни Јустин је правилно објавио да су поменути људи заиста попут разбојника" 6 , а затим, говорећи о философима, закључује: „Крискент, угњездивши се у великом граду, пројавио је и своју педофилију, а био је и веома среброљубив. Саветовао је друге да се презире смрт, а сам се силно плашио смрти, тако да је и Јустина издао јер је овај проповедао истину и изобличавао философске обмане..." 7 . Ето, то је по његовим речима, разлог мученичке смрти Јустина.

1 Ова апологија зове се и прва у књизи где се налазе Јустинови радови.

2 Крискент - философ циник. По предању, управо је он издао мученика Јустина. То предање се заснива на саошптењу самог Јустина („Апологија", II , 3), а такође и на сведочењу Татијана приликом казивања о Крискенту („Реч против Јелина" 19-).

3 Циници су се држали Анисшенове науке.

17. глава

Мученици о којима се говори у Јустиновим списима

Јустин у својој (првој) 1 апологији спомиње мученике који су пострадали до њега и његове борбе. Између осталих, поучно је ово његово казивање: „Нека жена је живела са мужем који беше развратник, а и сама је раније била таква, али упознавши се са Христовом науком, уразумила се, а такође је настојала да уразуми и мужа. Говорила му је о Христовом учењу и о казнама у вечном пламену намењеним за оне који живе у нечистоти и распусности. Али, он је наставио да живи као и пре. Жена, сматрајући нечистим делом да има заједничку постељу са мужем, који је насупрот закону природе, настојао да све учини предметом насладе, решила је да оде од њега. Родбина ју је молила и саветовала да сачека још мало у нади да ће се муж променути. Она је прихватила те савете. А затим, њен муж отиде у Александрију и, када јој рекоше да тамо живи још распуснијим животом, она да не би била заједничар у његовој нечасноћи, даде му оно што се код вас зове књига развода. Њен муж (који није могао да схвати како то да жена која је раније и сама распусно живела више то не жели), када је она отишла од њега против његове воље, пријави је суду говорећи да је хришћанка. Али како њен муж није успевао да јој напакости, он одлучи да нападне неког Птоломеја, њеног наставника у хришћанској вери, кога је Урвикије казнио. Муж је то овако учинио: свог пријатеља центуриона наговори да ухвати Птоломеја и да га пита да ли је хришћанин? Центурион затвори Птоломеја и дуго га је мучио у тамници. На крају доведе га пред Урвикија и ту га поново упиташе да ли је хришћанин? Птоломеј исповеди веру у Христа, а када Урвикије одлучи да казни Птоломеја, неки Лукије (такође хришћанин), видећи да је суд неправедан, рече Урвикију: „Због које кривице оптужујеш овог човека? Он није ни прељубник, ни развратник, ни убица, ни лопов, нити је затечен у било каквом преступу и ти га желиш казнити само због тога што је хришћанин. Урвикије, ти не судиш онако како то чини благочестиви император, философ и син кесара, и као што суди Сенат!" Урвикије ништа не одговори на то али неколико тренутака касније рече: „Чини ми се да си и ти хришћанин". Лукије потврдно одговори на те речи, а онда Урвикије заповеди да и њега казне. Лукије му захвали због тога рекавши да ће напокон бити избављен од такве зле власти и да иде к благоме Оцу, Цару и Богу. Тада им се придружи и трећи (хришћанин), па и њега изведоше на губилиште..." 2 . Непосредно након ових речи, Јустин пише и ово: „Ишчекујем да ће свакога трена неко од оних који мисле зло изнети оптужбе и против мене...".

1 Ово је највероватније грешка преписивача јер је реч о другој Апологији, јер тако казује и сам Јевсевије, и ако је она на првом месту у књигама које се штампају. Из ње је изведено оно што се овде казује.

2 Јустин Философ,, Апологија", II , 2.

18. глава

Шта имамо сачувано од Јустинових списа

Јустин нам је оставио много корисних списа; они сведоче о уму који је прошао школовање и који је погружен у размишљање о Богу. На та дела упућујем све оне који су жељни знања, и напоменућу она која су мени позната. Он је написао реч упућену Антонину, кога зову Благочестиви, његовим синовима и римском Сенату. Ту је Јустин изложио хришћанско учење. Други спис садржи заштиту наше вере и упућен је прејемнику поменутог самодршца - Антонину Веру. О догађајима из тог времена ми управо и казујемо. Такође постоји и један спис који је упућен Јелинима, где Јустин опширно говори о многим питањима која занимају и нас и грчке философе; ту такође говори о природи демона, али ми сада немамо потребу да о томе подробније казујемо. Постоји још један спис упућен Јелинима - „Изобличење" 1 . Он је такође написао и дело о томе да је Бог једини самодржац где је поред хришћанских списа употребљавао и оне које су написали јелински аутори. Ту је и дело „Лирик" („Појац") 2 и друго које тумачи природу душе, изложивши разна мишљења поводом тог питања, он их оповргава кроз хришћанско учење уз обећање да ће у другом делу изложити своје мишљење. Јустин је саставио и дијалог против Јевреја: то је беседа коју је он имао у Ефесу са Трифоном, човеком који је тада био познат међу Јеврејима. У том делу се говори на који начин благодат Божија испуни њега (Јустина) да казује речи у заштиту вере и казује о томе са каквом је ревношћу он раније изучавао философију и како је силно желео да спозна истину. Ту такође говори и о злоделима Јевреја против Христа и Његовог учења, рекавши и ово: „Ви не само да се нисте покајали због својих злодела, него и сада изабирате људе и шаљете их да говоре гадости о хришћанима... И тако, не само да сте због тога криви пред собом, него и пред читавим човечанством..." 3 . Он пише да је у ње-гово време дар пророштва озарио Цркву и спомиње Јованово Откривење, тврдећи да је ту књигу заиста написао апостол (Јован). Јустин такође наводи и неколико пророштва, прекоревајући Трифона да су Јевреји те речи избацили из Светог Писма. Такође постоји и много његових списа који се налазе код наше браће. У прошлости су Јустинова дела сматра-ли за веома корисна. Иринеј спомиње његове речи, наводећи их у своме делу „Против јереси": „Јустин прелепо казе у свом делу против Маркиона 4 : Ја не бих веровао ни Самом Господу да он није говорио о Творцу" ( IV , 6, 2), а такође и ово: „Добро је рекао Јустин да сотона није смео хулити на Бога пре доласка Христовог јер до тада није ни знао да је осуђен" ( V , 26, 2). Ово је потребно рећи због оних који желе да читају Јустинова дела. И то је све што смо имали да кажемо о њему.

1 Ово ће по свој прилици бити књига која је позната и под насловом „Саветовање незнабошцима ".

2 До данас нису сачувана ова дела.

3 Јустин Философ, „Разговор са Трифоном Јудејцем", 108.

4 Маркион је учио да Бог хришћана није исти Бог који је створио свет.

19. глава

О томе ко су били епископи у Риму и Александрији у време владавине Вера

(Марко Аурелије Вер, 188. Година)

Када је текла осма година владавине императора Вера, упокоји се епископ Аникет који је једанаест година управљао црквом у Риму. Његов прејемник је био Сотер. Келадијона, који је четрнаест година био на челу цркве у Александрији наследио је Агрипин 1 .

1 Агрипин - епископ Александрије (167-179. година).

20. глава

О томе ко су били старешине цркве у Антиохији

У Антиохији, шести после апостола био је Теофил. После Херона био је Корнилије, а после овога Ерот 1 .

1 О Херону, Корнилију и Ероту видети у напоменама треће књиге Историје. Теофил - епископ Антиохије (169-179. година).

21. глава

О знаменитим људима који су писали о том времену

У то време било је много оних који су писали о Цркви. Између осталих ту је и Егезип, о коме смо говорили, затим ту је и Дионисије, епископ Коринта, Пинит, епископ Крита, Филип из Аполинарије, Мелитион, Мусан, Модест и нарочито Иринеј. Они су писали дела која нам преносе апостолско предање и здраву (истиниту) веру 1 .

1 О Егезилу, Дионисију Коринтском, Иринеју Лионском и Милитону смо већ говорили у ранијим напоменама.

Аполинарије Клавдиј - епископ Јерапоља у Фригији, прејемник епископа Папије и Аверкија; апологета; нарочито се истакао у време императора Марка Аврелија (161-180. година). Сачувани су наслови неких његових радова: ,Апологија", „Пет књига против незнабожаца", „О истини". Аполинарије се са апологијом обратио императору. До нас су дошли само фрагменти његовог дела о Пасхи.

22. глава

О Егезипу и о догађајима из његовог времена (Марко Аурелије Вер, 169-170. година)

Егезип је у пет књига (које су дошле до нас), оставио пуно сведочанство о свом начину размишљања. Он казује да је у време свог путовања у Рим сретао многе епископе и да је од свих слушао једнако учење. Ево како он закључује своју беседу о посланици коју је Климент упутио Коринћанима: „Коринтска црква остала је правоверна до Прима који је био тамошњи епископ. Срео сам се са њим на путу за Рим, куда сам кренуо бродом, и са Коринћанима сам провео неколико дана, узајамно се тешећи правоверним поукама. Док сам био у Риму сачинио сам списак епископа који су наслеђивали један другога све до Аникета, који је својевремено био ђакон Елефтеру. Аникетов прејемник је био Сотер, а овога је наследио Елефтерије. У свакој прејемственој смени и у свакоме граду све иде управо онако како налаже Господ, закон и пророци...". Егезип такође казује и о појави тадашњих јереси: „После Јакова Праведног, који је пострадао као мученик, епископ постаде његов рођак Симеон, син Клеопе. И њега су поштовали као рсфака Господа. Цркву су у то време упоређивали са чистом дјевом јер је ништа није прљало и није било сујетних учења. Први који је почео да квари учење Цркве био је Тебуфис (Тебутис) 1 , незадовољан тиме што није постао епископ. Одатле је проистекао и Симон и његови следбеници; такође и Клеовије са својим следбеницима, Доситеј и његови, Гортије и његови, као и Масботије (Масвотије). Од ових настадоше менеандријевци, маркионити, карпокритијевци, валентинијевци, василидијевци и сатурнилијевци. Сви су уводили нештво своје, другачије од других, а у основи лажно учење. Од њих су произашли псеудо-хришћани, псеудо-пророци и псеудо-апостоли; својим погубним речима против Бога и Христа они су нарушавали јединство Цркве..." Он такође говори и о сектама које у од давнина постојале међу Јеврејима: „Постојале су разне групе и међу обрезаницима, тј. међу синовима Израиљевим... ту су есеји, галилејћани, имеробаптисти, масботејци, самарити, садукеји, фарисеји..." 2 .

Он такође казује и о многим другим стварима. Ми смо често користили та његова казивања. Он наводи и делове „Јеврејског Јеванђеља" као и делове „Сиријског Јеванђеља" 3 ; такође понешто преводи и са јеврејског, показујући тиме да је из те вере прешао у хришћанство. Напомиње и о усменом јеврејском предању, и заједно са другима (међу којима је и Иринеј), говори о томе да у Премудростима Соломоновим има много тога кориснога. Када говори о апокрифима, казује да су неке од њих саставили јеретици који су живели у његово време.

Пинит - епископ Кноса; на њега је адресирана посланица Дионисија Коринтског.

Мусан - аутор дела против јереси енкратита. Филип - епископ Гортана; на њега је исто адресирана једна посланица Дионисија Коринтског.

1 Тебутис - сведочанства о њему нису сачувана.

Симон - мисли се на Симона Врачара, о коме смо већ говорили у претходним напоменама. Симонијевци су његови следбеници.

Клеобије - вођа истоимене секте. Представља огранак самаританства. Немамо поузданих сведочења о њему и његовом учењу.

Доситеј - јересијарх. Сведочанства о њему су веома оскудна и крајње против-речна. По неким изворима он је био учитељ Симона Врачара, а по другима Доситеј је једно време био близак са Јованом Крститељем. Према неким пода-тцима живео је 100 година.

Гортеј - вођа истоимене секте која је такође огранак самаританства. О тој секти казује и Епифаније Кипарски.

Масботејци - секта која је такође подврста самаританства. Име јој потиче од места у Самарији где је било највише следбеника ове секте.

2 Есени - јудејска секта из времена Исуса Христа. Крајње затворена заједница која је бројала око 4 хиљаде следбеника. Живели су у Палестини; о њима казује и Јосиф Флавије („Јудејске древности", XVIII , 9).

Галилејци - религиозна секта која је наквероватније представљала огранак фарисејства. Појавила се у време прве управе Сиријом намесника Квиринија. На челу те секте стајао је фарисеј Садук и Јуда Галилејац (Јосиф Флавије, пом. дело, XVIII , 11). Сведочења о њиховом учењу нису сачувана.

Имеробаптисти - религиозна секта чије име долази од њиховог обичаја да се непрекидно омивају у води ради уклањања прљавштине. Епифаније Кипарски повезује их са фарисејима. Са друге стране, постоје и они који их повезују са есејима.

Самарјани - етничка заједница и религиозна секта. Потомци асирских староседелаца који су се помешали са Израиљцима. Прихвативпш јудеизам, они су у њега унели извесне промене: прихватили су само Мојсијево Петокњижје, истовремено одбацујући све преостале књиге Јевреја. Обожавали су фигуру Мојсија. Месија је за њих требао да буде други Мојсије. Одбацивали су васкрсење и загробни живот. У њиховом главном храму одавано је поштовање и Зевсу-Сведржитељу. Међу њима је било мноштво оних који су се бавили мађионичарством.

Садукеји - то је религиозно-политичка струја у јудаизму која се појавила око 150. године пре Христа. Имали су велики политички утицај и у време грчке власти имали су у својим рукама и духовну и световну власт. За садукеје је карактеристично гркофилство у култури и космополитизам у политици. Испуњавали су само оно што је писано у закону. Одбацују загробни живот. Јављају се као опоненти и политички противници фарисеја.

Фарисеји - религиозни правац у јудаизму који се појавио у II веку пре Христа, по повратку Јевреја из ропства. Фарисеји су пројављивали особито поштовање Закона, при чему су у њега уврстили и тумачења Закона која су саставили књижевници и равини (неписани Закон). Тај неписани Закон, који се највише дотицао спољашње обредности, имао је за њих такву снагу да су због тога чак уносили измене у Мојсијев закон. Мојсија су фарисеји доживљавали као цара-освајача. По својој политичкој орјентацији, јављају се као партија националиста и имају велики значај на живот заједнице.

3 Сведочења о „Сиријском Јеванђељу" до сада нису откривена.

23. глава

О Дионисију Коринтском и о ономе шта је он написао

(Марко Аурелије, 170. Година)

Такође је потребно нешто рећи и о Дионисију који је био епископ Коринта. Плодове свог надахнутог труда он је свагда делио не само са својом паством него и са свима који су к њему долазили са разних страна. Највећу корист он је дао обраћањем кроз посланице разним црквама 1 . Постоји посланица Лакедемонцима, где их учи правоверју и где их убеђује да чувају мир и јединство. Постоји и посланица Атињанима, са напоменама да буду у вери и животу по Јеванђељу. Дионисије прекорева Атињане због лакомислености у односу према вери, нарочито од времена како је пострадао њихов епископ Публије. Он спомиње и Кодрата 2 , који је био њихов епископ после Публија, и сведочи о његовим настојањима да Атињани поново буду сабрани и поново надахнути вером. Затим он казује и о Дионисију Ареопагиту, кога је у веру обратио апостол Павле, и да је он био први епископ Атине. Постоји и његова посланица онима у Никомидији, где он оповргава Маркионову јерес. Обраћајући се цркви у Кортини (Гортини) и осталим црквама на Криту, он хвали њиховог епископа Филипа јер је његова црква у више наврата показала своју верност и поново наглашава да је потребно чувати се од заразе коју шире јеретици. Обраћајући се цркви у Амастриди и осталим црквама у Понту, он спомиње Вакхилида и Елписта који су га молили да напише посланицу. Ту додаје и тумачење Писма, а по имену назива њиховог епископа Палма. Дионисије даје пуно савета по питању брака и целомудрености, и заповеда да се пријатељски примају они који су се покајали, који су пали, сагрешили па чак и они који долазе из јереси. Међу посланицама је и она упућена житељима Кноса (Кносус); у њој убеђује тамошњег епископа Пинита да на браћу не ставља тешко бреме девствености, него да снисходи колико је потребно немоћи људске природе. Пинит у своме одговору захваљује Дионисију, хвали га али и казује да је потребно давати људима и тврђу храну да не би за свагда остали на оној храни коју једу деца. У тој посланици се види Пинитова права вера и брига о људима који су му поверени; такође се види да је реч о образованом човеку који је добро познавао питања вере. Постоји и Дионисијева посланица Римљанима, која је упућена тадашњем епископу Сотеру. Биће прикладно да наведемо и ово: „Код вас постоји обичај из давнина да чините добра дела и да помажете браћи из других цркви. Ви такође помажете и сиротињу као и браћу која су у рудницима. Ви, Римљани, чувате ваш обичај, предат вама од отаца а ваш епископ Сотер, не само да је сачувао тај обичај, него и сам изобилно помаже свете, попут оца који љуби децу, охрабрујући такође све оне који му долазе...". У тој посланици он помиње и Климентову посланицу Коринћанима, напомињући да се та посланица такође чита по црквама: „Данас је свети дан Господњи (недеља), и прочитали смо вашу посланицу, и свагда ћемо је читати ради поуке исто као што читамо и посланицу коју нам раније упути Климент...".

Он такође говори и о лажним посланицама: „Ви сте браћо желели да вам пишем и то сам учинио. Али апостоли ђавола напунише моје посланице кукољем, јер нешо су изоставили а нешто су додали од свог учења. Тешко њима због тога! Не треба се чудити што неки изопачавају Писмо кад ето, не остављају на миру књиге које су много мање важности...". Постоји и његова посланица сестри Христифори, веома побожној жени, у којој јој даје веома корисну духовну храну. Толико о Дионисију.

1 Црквени писци сматрају да је реч о посланицама које је он написао да се читају по свим црквама.

2 Овог Кодрата не треба поистовећивати са оним Кодратом који је написао апологију, и који је живео нешто раније.

24. глава

О епископу Теофилу Антиохијском

Од Теофила, поменутога епископа цркве у Антиохији, постоје три књиге написане за Автолика 1 где су изложена начела вере. Књига која је насловљена „Против Ермогенове 2 јереси" садржи много делова из Јовано-вог Откривења, а постоје и друге његове поучне књиге 3 . А како су и у то време јеретици попут кукоља прљали чисто житно поље апостолског учења, то су по свуда пастири цркве њих прогањали што даље од стада Христовог, позивајући вернике да ступају у отвроену борбу са непријатељом. Позивали су их и усмено и писмено, изобличавајући учење јеретика. Да је тако поступао и Теофил види се из његовог списа против Маркиона. То дело, као и друга, сачувана су. Његов прејемник био је Ма-ксимин, седми почев од апостола. 4

1 Имамо те књиге, али све остале су изгубљене.

2 Ермоген је био афрички живописац, којије тврдио даје материја вечна.

3 Теофил - епископ Антиохије. 169. године написао је полемичко дело упућено Автолику (у три књиге). Руско издање: Москва, 1865. Друга дела која се помињу нису сачувана.

4 Максимин - епископ Антиохије (178-192. година).

25. глава

О Филипу и Модесту (Марко Аурелије, 170-171. година)

Филип, који је по речима Дионисија, био епископ у Гортини, написао је важно дело против Маркиона. Такође су о томе писали Иринеј и Модест 1 . Овај последњи, јаче од других, веома очевидно указује на заблуде поме-нутог јеретика. Писали су и други, а њихови радови су сачувани код наше браће.

1 Модест - црквени писац. Његов спис против Маркиона није сачуван.

26. глава

О Мелитону и о догађајима које он спомиње

(Марко Аурелије, 171. Година)

У то доба на гласу је био Мелитон, епископ сардијске цркве и Аполинарије, епископ Јерапоља. Њих двојица, сваки за себе, обратише се римском императору са апологијама у заштиту наше вере. До нас су дошли следећи Мелитонови списи: „О Пасхи" (у две књиге), „О начину живота", „О пророцима", „О Цркви", „О дану Господњем", „О човековој вери", „О стварању", „О послушности", „О души и телу", „О крштењу", „О истини", „О вери", „Пророштва о Христу", „О гостопримству", „Кључ", „О ђаволу", „О Јовановом Откривењу", „О оваплоћеном Богу" 1 , „Молба Антонину". Пишући дело о Пасхи, он указује на време његовог настанка: „У време Сервилија Павла, проконзула Азије 2 , у то време када је мученички пострадао Сагарис 3 , појави се у Лаодикији велики спор по питању Пасхе, која те године би у тај дан 4 . Управо тада ово и написах..." О том делу говори и Климент Александријски у свом делу о Пасхи, које је, како сам каже, начинио поводом Мелитонових списа. Ево шта он каже: „Шта се данас ради, то никада није било: данас у Азији, по неким новим едикт-има, прогањају и ислеђују побожне људе. Бестидни потказивачи и љубитељи зла, из прикривеног стања кренули су у јавни прогон, те ноћу и дању атакују на људе који ни у чему нису криви... Ако се то ради по твојој вољи, нека тако буде! Праведни цар никада неће донети неправедну одлуку и ми ћемо са радошћу примити смрт попут почаст. Али ми имамо једну молбу: прво се упознајте са онима који изазивају мржњу а онда са упорнима 5 и праведно одлучите да ли они заслужују казну или ми. И ако постоји воља за новим едиктом (а неки од тих едикта више пристају за непријатеље - варваре), поново молимо: не оставите нас у овој отвореној хајци и грабежи... Наше мудрољубље 6 пре свега је процвало међу варварима 7 , а онда, у време владавине твога претка Августа, оно се почело ширити и међу твојим народом. То је донело срећу твојој имеприји и зато је расла и јачала слава и моћ Рима. Ти си жељен наследник и владаћеш заједно са сином, чувајући философију која је расла заједно са империјом и има почетак са владавином Августа; твоји претци поштовали су је као и остале религије. Ево и неоспорног доказа: почев од владавине Августа, на Рим не насрну ни једна беда, штавише, молитвама свих све би мирно, славно и прелепо. Само су Нерон и Домицијан, подстрекавани на злочињење, пожелели да нападну на нашу веру и зато су, по бесмисленом обичају, чинили све да се на нас изливају читаве реке лажи и напада. Твоји благочестиви претци настојали су да исправе то, и често су слали писмене опомене онима који су се осмелили да уводе некакве новотарије по питању хришћана. Твој деда Адријан писао је многима о томе, а међу њима и Фундану, проконзулу Азије; а твој отац, када си ти већ био његов сауправитељ, писао је управама градова да се према нама не уводе неке новотарије. Писао је у Ларису 8 , Солун, Атину и свим Грцима. Надамо се да ћеш имати исту мисао као и они јер си ти још човекољубивији и још више предат философији и верујемо да ћеш учинити све за шта те молимо...".

У делу „Еклогија" (Изводи), коју је он такође написао, одмах у преговору напомиње које су од књига Старог Завета општеприхваћене: „Мелитон поздравља брата Оносима. По усрдности наше вере ти си ме често молио да начиним за тебе избор из закона и пророка где се казује о Спаситељу и о нашој вери; ти си такође пожелео и да знаш број књига Старога Завета и њихов поредак. Настојао сам да испуним твоју жељу, знајући за твоју ревност према вери и знатижељу када је у питању учење Цркве. Ти та питања сматраш веома важним јер си богољубив и желиш спасење. Отишао сам на Исток и дошао до оних места где је Писмо било проповедано и испуњено; упознао сам се о старозаветним књигама, и шаљем ти списак: Пет књига Мојсијевих - Постање, Излазак, Левитска, Бројеви и Поновљени Закони; Књига Исуса Навина; Судије, Рут, четири књиге Царства, две Паралипоменон, Псалми Давидови, Приче Соломонове или Књига Премудрости, Еклесијаст, Песма над песмама, Јов; пророци: Исаија, Јеремија и дванаест у једној књизи; затим, Данило, Језекиљ, Јездра. Из ових сам књига учинио извод и поделио га на шест делова...". Толико о Мелитону.

1 Ово погрешно мишљење Мелитиона оповргао је Ориген тумачећи књигу Постања. О томе говори и Теодорит (сар. 20 Quaestion in Genes) и Генадије (in libro de dogmat. ecclesiastic).

2 Сервилије Павле - проконзул Азије (164-166. година).

3 Сагарис - епископ Лаодикије. Мученички пострадао у Лаодикији Фригијској око 166. године.

4 Тј. у дан у који је Сагарис пострадао. Поменути спор о Пасхи био је 167. године.

5 Малитион каже за хришћане да су упорни; то је речено по мислима ондашњих незнабожаца који су непоколебљивост мученика означили као упорност.

6 Философија. Оци Цркве, имајући на уму начин живота и дела хришћана, често су хришћанској науци придавали име философије.

7 Тј. међу Јудејима, и то је речено с тога што су Грци и Јудеје сматрали за варваре.

8 Лариса - место у Тесалији.

27. Глава

О Аполинарију, епископу цркве у Јерапољу

(Марко Аурелије, 171-173. Година)

Од мноштва књига које је написао Аполинарије, до нас дођоше следеће: поменута апологија упућена императору, затим „Јелинима" (у пет књига), „О истини" (две књиге), „Јудејима" (две књиге). Доцније је он писао и против фригијске јереси (она је након извесног времена почела да јача), против Монтана, њеног творца, који је одступио од правог пута заједно са својим пророцима 1 и полагао темеље својој злочастивој науци. Ово смо имали да кажемо о Аполинарију.

1 Монтан - вођа религиозно-мистичког покрета који се појавио половином II века у малоазијској области Мизија, која се граничи са Фригијом, те се због тога понегде сусреће и назив Катафригија. До крштења Монтан је био жрец Кибеле - „Мајке богова" Са Монтаном су и две ученице: Прискила и Максимила, које пророкују у религиозној екстази. Монтанизам је убрзо захватио многе области. Други пророк монтаниста је Темисон, који је написао низ посланица, од којих је једна упућена црквама у Малој Азији и за образац користи Јованово Откривење. Сукоб монтаниста и Цркве био је не само у домену догматике и етике него и у области црквене дисциплине јер је учење Монтана позивало на одрицање ауторитета Цркве и епископа. Победа над монтанизмом означила је победу црквене дисциплине. Монтанисти су образовали своју цркву и јерархију и постоје све до VIII века. Међу њима је такође било много оних који су пострадали у прогонима, нарочито у време императора Деција. На страну монтаниста прешао је и Тертулијан, повукавши са собом многе црквене општине Северне Африке које су се тек у време блаж. Августина вратиле у окриље свете Цркве.

28. Глава

О Мусану и ономе шта је он писао

Од Мусана, кога смо већ помињали, до нас је сачуван спис упућен браћи са позивом да се склоне од јереси енкратита 1 која се тада стварала и уводила лажно учење. Казују да је родоначелник те јереси Татијан.

1 Енкратити, како се може закључити, не представљају секту него се разликују особеним аскетизмом који неретко иде до јеретичких крајности. Одбацују употребу вина тако да евхаристију врше са водом. Према предању, на челу енкратита првобитно је стајао Татијан.

29. глава

О Татијану и јереси која носи његово име

Када смо наводили казивање о Јустину приметили смо да је Татијан 1 био његов ученик. Иринеј то потврђује у свом делу „Против јереси", где овако казује о Татијану: „Од Сатурнина и Маркиона настају енкратити који проповедају безбрачност, одричу да је Бог створио свет а такође су Бога у тајности осуђивали што је створио мушкарца и жену ради рађања деце. У својој неблагодарности Богу, Творцу свега, они су уводили уздржавања и сматрали су да је немогуће спасење првог човека. Ето шта су они учили, а то богохулно учење увео је неки Татијан који је у прво време био уз Јустина, а након што је Јустин пострадао, Татијан отиде из Цркве те у свом злоумљењу постави себе изнад других, начини неко своје учење, казиваше о неким невидљивим еонима, слично као и Валентин. Татијан је заједно са Маркионом и Сатурнином објавио да је брак погубан и развратан, смишљајући мноштво доказа о томе да Адам не може добити спасење..." 2 . Тако је писао Иринеј. Након краћег времена ту јерес је ојачао Север, те су његови следбеници добили име по њему 3 . Они признају Закон, Јеванђеље и пророке, али оно што је записано у Светом Писму тумаче на неки свој начин. Ругају се апостолу Павлу, одбацују његове Посланице и не прихватају Дела апостолска. Њихов ранији вођа - Татијан, саставио је некакав извод из четири Јеванђеља, наденувши име том спису „Јеванђеље од четири Јеванђеља". Ову књигу и сада можемо наћи код неких људи. Казују да се он осмелио излагати мисли апостола сасвим другачије него што су написане, правдајући то жељом да буде бољи стил речи. Од њега је остало много рукописа, а као најпознатије је оно о Јелинима, у коме спомињући најстарија времена, он изјављује да су Мојсије и јеврејски пророци најстарији од свих и да надмашују све Јелине. Може се рећи да је то дело најкорисније од свега што је написао. Довољно смо рекли о том човеку.

1 Татијан (+ око 175. године) - ученик светог Јустина; аутор слиса против Јелина који је написао око 170. године.

2 Иринеј Лионски, „Против јереси" 1, 28, 1.

3 Север - према једном предању он је Татијанов ученик, који је затим постао вођа енкратита. Епифаније Кипарски назива га учеником Маркиона.

30. глава

О Вардесану Сирском и о томе шта је он писао

(Марко Аурелије, 173-177. Година)

У време овога императора умножише се јереси по Месопотамији, и неки Вардесан 1 , човек веома даровит и који је добро користио сиријски језик, састави на родном језику дијалог против Маркионових следбеника и осталих јересијарха. Он је начинио и многа друга дела. Његови ученици (а беше их много пошто је он био познат дијалектичар), преводили су те списе са сиријског на грчки језик. Међу тим списима веома је убедљив и дијалог са Антонином по питањима судбине. Говоре да је написао и нека дела поводом тадашњих прогона. Вардесан је припадао Валентиновој школи, али је касније одбацио то учење пошто је показао његову изопаченост и врати се међу правоверне. Мада, морамо нагласити и то, да у његовим ставовима још увек постоје речи из раније јереси. У то доба упокоји се и Сотер, епископ Рима.

1 Вардесан /Бардесан/ (154-223. година) - сиријски учењак, астроном, математичар, поета. Припадао је вишој аристократији и био је лични пријатељ Авгара IX , цара Едесе. Аутор је 150 псалама које су употребљавали у још у време светог Јефрема Сирина. Ушао је у историју Цркве као следбеник Валентинове гностичке јереси али и као борац против Маркиона.

 

4 Не зна се да ли је Јевсевије или преписивач изоставио ту Сократову реченицу. Код Јустина се налази следеће: „Не треба никога признати да је пречи од истине ".

5 Јустин Философ, ,Апологија", II , 3.

6 Татијан, „Реч против Јелина", 18.

7 Ор. Cit , 19.