www.verujem.org

 

CORPUS ARTEOPAGITICUM

 

Ову настолну књигу византијских богослова  и  важну појаву у историји читавог  хришћанскок света ,  представља збирка од пет сачуваних од првобитних седам списа  (МБ,ИБ,НЈ,ЦЈ са десет  посланица ),  аутора заувек скривеног иза имена првог атинског епископа рукоположеног од светог апостола  Павла Дионисија Ареопагита.

   Са своје две значајне синтезе овај  загонетни споменик , по мишљењу  његових најеминентнијих истраживача, одређује на свој начин и све постојеће предањске, културне и све друге разлике између Истока и Запада. Наиме, реч је о првој ( углавном) успелој синтези  хришћанства и неоплатонизма, а такође је реч и о првој светоотачкој синтези апофатичког богословља.

   Целокупна теолошка и философска средњевековна мисао, мистичари али и схоластичари, богослужење и литургијско богословље у тако значајној мери говоре  о утицају КОРПУСА да би нам цело ово наслеђе било готово неразумљиво без познавања његовог садржаја.

   Овакве тврдње стављају пред хришћане  задатак да упознају те судбинске теме катафатичког а нарочито апофатичког (мистичког) богословља, као и свих оних питања која из њих извиру, што ћемо покушати макар да скицирамо.

   У овом раду биће речи и о улози и значају новоплатонизма у КОРПУСУ, наиме, о томе шта  познаваоци КОРПУСА кажу о стварном успеху аутора да одоли изазовима те

последње песме о Једном, Уму и Души која, по многима, одјекује у списима о ЦЈ и о НЈ, где - помоћу доминантних  појмова јерархија и посредници  -аутор осмишљава простор  између Бога и творевине, и то, према речима о. Ј.МАЈЕНДОРФА,  на такав произвољан начин који ће у историјској интерпретацији одвести западњаке-преко неосхоластике- до екстремних форми клерикализма.

   Неоплатонизам импликује и питање ауторства самог КОРПУСА  што се у средњем веку није стварно проблематизовало,  али је први пут  озбиљније отворено у 16.веку.

   Посебно ћемо, међутим, обратити пажњу на ону православну, апостолску, линију Ареопагитову у коју је проникао и истакао је његов највећи  тумач, преподобни МАКСИМ ИСПОВЕДНИК који  је истргавши ово дело из руку јеретика, тако га својом светом руком сковао да је КОНСТАНТИН-КИРИЛО могао да каже:

   Е да су свети оци, и то управо наши први наставници,  располагали са оним што је      АРЕОПАГИТ написао, не би тако споро, тешко и са муком обезглављивали јеретике као са тољагом, него би их лакше и брже натерали да заћуте сасекавши их као оштрим мачем .

   Оно што се, поред извесне призвољности у списима ЦЈ и НЈ, посебно замера аутору је, по некима и намерно, избегавање теме Боговаплоћења што је чудније утолико што су ови  СПИСИ настали у времену када су христолошке расправе биле у жижи.

   Г.М.ПРОХОРОВ је уочио и  то да је интересовање за  КОРПУС расло управо у прелазним епохама најпре сама епоха настанка списа (5-6 век) или, поменимо  само-14.век,тако значајан и за Исток и за Запад, конкретно, познати исихастички спор на Истоку, у коме се оба супарника, и СВ. ГРИГОРИЈЕ ПАЛАМА и ВАРЛААМ КАЛАБРИЈСКИ, позивају на БОЖАНСТВЕНОГ ДИОНИСИЈА као потпору за своје супротне тврдње.

Управо у време тих спорова  један Србин отвара КОРПУС новом, врло великом читалачком аудиторију, сачинивши први превод са коментарима на словенски језик. Осврнућемо се и на остале преводе и коментаре уочивши и утицаје који су они одмах изазивали, закључно са освртом на неке савремене, познаваоце и коментаторе КОРПУСА , како Источне тако и Западне.

 

ТАЈНО ОРУЖЈЕ

 

   Остварење идеје симфоније између Цркве и Државе захтевало је од цара Јустинијана (527-565), поред измирења са Римом који је већ тридесет година био у прекиду са Цариградом  због Акакијевог раскола и измирење са монофизитским јеретицима којима је тајно припадала и сама царица Теодора. Она је вероватно и утицала на то да цар са присилног наметања Халкидона пређе на компромисна решења те се, већ у првом таквом покушају, наиме на сабору у Цариграду 532. године, у рукама монофизита први пут појављује тајанствени спис, наводно,  дело Дионисија Ареопагита, који је требао да обезбеди монофизитима непорециве адуте против православних. Но, догодило се једно од оних чуда Духа Светога те су се ови СПИСИ, убрзо допуњени коментарима, укључили као живо наслеђе у духовни живот Византије, уокруживши име ДИОНИСИЈА АРЕОПАГИТА неупоредивим ореолом утемељивача хришћанске мистике.

 

ДИОНИСИЈЕ ИЛИ ПСЕУДО-ДИОНИСИЈЕ ?

 

 Све до шеснеастог века владало је мишљење да је аутор управо обраћеник апостола Павла, премда је у то посумњао још ИПАТИЈЕ ЕФЕСКИ, председавајући на Цариградском сабору 532. године. Касније је у аутентичност списа посумњао и патријарх Фотије, и други, али пошто је  виновник оне представе о ауторству и настанку КОРПУСА био СВЕТИ МАКСИМ ИСПОВЕДНИК, управо се та слика -  као и његови коментари - тако урезала у свест средњевековних људи, да је добила  своју самостану културно-историјску вредност.

   Преподобни МАКСИМ је у свом предговору за спис о МТ одговорио на низ недоумица и приговора у вези са аутоством  ДИОНИСИЈА АРЕОПАГИТА, имајући у томе помоћ и самог аутора који је и сам настојао да створи утисак да је он личност из апостолског времена. СВЕТИ МАКСИМ је све оне који би сматрали ауторство лажним, псеудографским, сматрао лудим...и који заслужују сваку осуду ...јер...писац тако узвишеног карактера не би могао да лаже о себи као што то чини отац лажи..

 Ипак, поред многих одговора СВЕТОГ МАКСИМА, он на многе приговоре није задовољавајуће одговорио,  од којих  као најважнији остају откуда човек апостолског времена говори високоразвијеним језиком касног новоплатонизма штавише, цитира највећег синтетичара ове философије Прокла ( 5. век ),а као други- изразито настојање писца да да једну хришћанску синтезу хришћанства и новоплатонизма. СВЕТИ МАКСИМ је само подсетио да је још од раније познато да су управо спољашњи философи били ти који су крали од наше премудрости, а не обратно, па тако они чине и са КОРПУСОМ,  чак га дословно цитирају, посебно ПРОКЛО, јер...ђаво је лопов.

   Данас се  АРЕОПАГИТСКИ КОРПУС сматра несумњивим псеудографом јер, почев од првих озбиљно аргументованих приговора који са Запада стижу од  ЕРАЗМА РОТЕРДАМСКОГ (16. век ),  који иде за ЛОРЕНЦОМ ВАЛООМ, а са Истока од ГЕОРГИЈА ТРАПЕЗАУТСКОГ И ТЕОДОРА ГАСКОГ, постаје готово немогуће остати при аргументима  главног браниоца аутентичности списа, СВЕТОГ МАКСИМА, премда ће увек бити  оних  традиционалиста који ће мислити да мање греше уколико следе у овоме његово мишљење.

   Аутор се, при томе, не треба сматрати фалсификатором у погрдном смислу те речи. Можда овде треба надовезати ХАЈДЕГЕРА који у свом  Пармениду  објашњава да прави псеудоним за разлику од намерне преваре  прикрива али тако да показује нешто од онога што је његов носилац заиста , указује на скривену суштину аутора и његовог књижевног задатка...и не само да не чини аутора непознатим него говори о њему више него да је јупотребио своје право име.

 

Међутим, сви покушаји да се докучи личност која стоји иза псеудонима, вероватно ће увек остати на нивоу претпоставки. Неки су сматрали да је у питању ученик КЛИМЕНТА АЛЕКСАНДРИЈСКОГ ДИОНИСИЈЕ АЛЕКСАНДРИЈСКИ  (ВЕЛИКИ ) из 3. века. Французи су га у 9. веку повезали са ДИОНИСИЈЕМ ПАРИСКИМ, просветитељем Галије,  који је мученички страдао у Паризу који је у овој интерпретацији постао оно место негде на Западу где је, према предању мученички  страдао ДИОНОСИЈЕ АРЕОПАГИТ.  То је за последицу имало велико интресовање за ове списе на Париском универзитету.

 

На основу утицаја КАПАДОКИЈСКИХ ОТАЦА у КОРПУСУ, било је и мишљења да је аутор непознати ученик СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ, док је, пак, неразрађена христологија у којој људска природа личности ХРИСТОВЕ није довољно истакнута многе определила да аутора траже у монофизитским круговима. Ту су се претпоставке кретале од мозга монофизита СЕВИРА АНТИОХИЈСКОГ, преко, поменимо само ПЕТРА МОНГА, па до ПЕТРА ИВЕРИЈСКОГ ( ГРУЗИЈСКОГ ), што су сматрали  о. ЈОВАН МАЈЕНДОРФ  и о.ГЕОРГИЈЕ ФЛОРОВСКИ.

 

Ипак не може се поуздано рећи ни да је аутор био монофизита, нити монах, но са великом

сигурношћу може се закључити да је био црквен човек и добар зналац новоплатонистичке философије, који је, судећи по стилу писања, потицао из крајева негде између Александрије и Сирије и који је прирадао оној прелазној епохи 5-6. века.

Неки истраживачи прецизније одређују време настанка КОРПУСА -између 480.-510. год.

 

ПРЕВОДИ И УТИЦАЈИ

 

 

КОРПУС убрзо прелази границе грчког говорног подручја и проговара најпре на сиријски и то у два превода: у 6. веку га преводи монофизитски презвитер СЕРГИЈЕ РИШАНСКИ , а у 8. веку ФОКА БАР-СЕРГИЈЕ ЕДЕСКИ.

 

У 7. веку имамо и првог сиријског тумача КОРПУСА-ЈОСИФА ГАДЗАЈУ, познатијег под именом ЕБЕД-ЈЕЗУ (=сагледатељ ).

 

У 8. веку настају и арапски, јерменски и коптски превод, у 11. веку грузијски, а преводе на словенски језик  први је започео светогорски монах ИСАИЈА СРБИН у 14. веку. Серију превода само појединих списа из КОРПУСА ( ређе коментара) на руски језик почиње Д.М.ДИМИТРЕВСКИ  у 2. половини 18. века преводом списа о  МБ. Од тада, како код Руса тако и код нас још нема потпуног издања КОРПУСА заједно са тумачењима.

На савремени српски језик преведен је заправо само један спис - о МБ, и то је учинио владика захумско-херцеговачки АТАНАСИЈЕ ЈЕВТИЋ, са текста МИЊЕВЕ збирке Patrologia Greaca IV, а пролог и схолије СВ МАКСИМА превео је Господин ДЕЈАН ЛУЧИЋ.

 

Треба знати  да превођење АРЕОПАГИТСКОГ КОРПУСА никада није био лак посао-што због обима и сложености његовог садржаја са све разрађеном и развијеном философском терминологијом, што због неопходности доброг познавања грчког језика, духа и културе. Грубе грешке и нејасноће у том смислу појављују се већ код првог латинског преводиоца КОРПУСА- ЈОВАНА СКОТА ЕУРИГЕНЕ (9. век), иако је он био један од најбољих латинских познаваоца грчког језика с почетка  Каролиншке ренесансе. Будући да је реч о једном од најзначајнијих и најоригиналнијих западних мислилаца раног средњег века не изненађује то што су се управо његовим преводом служили многи каснији латински тумачи АРЕОПАГИТИКА, премда је касније било бољих превода. Претумачења и модификовања језика никада, те ни овде, нису била безазлена ствар.    

   Када је реч о латинским коментаторима поменимо ИГА ОД СВЕТОГ ВИКТОРА(12.в.), АЛБЕРТА ВЕЛИКОГ(13.в) који је коментарисао све књиге КОРПУСА, РОБЕРТА ГРОСЕТЕСЕА(13.в.), немачке и фламанске мистике 14 .и 15.века попут   РЕЈСБРУКА(14.в.), ЖАНА ЖЕРСОНА(14./15.в. ), иначе заклетог непријатеља платонизма, те ДИОНИСИЈА КАРТУЗИЈАНЦА( 15.в.), тзв. Doctora extaticusa, врхунског познаваоца томистичке мисли, чији се коментари на Западу сматрају међу најлепшим и најдубљим.

Иначе, утицаји и позивања на КОРПУС, тамо су почели рано-још од ГРИГОРИЈА ВЕЛИКОГ (7.в.), ПАПЕ МАРТИНА на Латеранском сабору (649.), ПАПЕ АГАТОНА у писму које је прочитано на Шестом васељенском сабору, те код АНАСТАСИЈА БИБЛИОТЕКАРА (РИМСКОГ) из 9.в, преводиоца МАКСИМОВИХ схолија, код АНСЕЛМА КЕНТЕРБЕРИЈСКОГ(12.в.), БОНАВЕНТУРЕ(13.в.) и оно што је интересантно, утиче и на мистике и на схоластике, па се дешава да га налазимо и код мислилаца попут једног МАЈСТЕРА ЕКХАРТА(кр.13./поч.14.в.), његовог ученика ХАЈНРИА СУЗОА, НИКОЛЕ КУЗАНСКОГ(15.в.), Ђ.ПИКА ДЕ МИРАНДОЛЕ(15.в.), из флорентинског круга обновитеља платонизма, и код познатог кабалисте РАЈХЛИНА(2.пол.15./1.пол.16.в.),  па све до самих врхова схоластике где анђеоски   доктор ТОМА АКВИНСКИ (+1274.) пише своје коментаре на књигу о БИ, не заборавивши  ни да у својој Теолошкој суми (Summa theologia) цитира АРЕОПАГИТА  око 1700   пута!

 

На Истоку су коментари СВЕТОГ МАКСИМА ИСПОВЕДНИКА били нека врста неприкосновеног ауторитета и њима припада заслуга за увођење у хришћанску мисао ДИОНИСИЈЕВог новоплатонизма али то је важно оног новоплатонизма који је избегао све оне опасне низбрдице које његово присуство импликује, што значи да није жртвовано оно што чини суштину хришћанства, наиме његов историјски лик. Тим усаглашавањем ДИОНИСИЈА и хришћанства СВЕТИ МАКСИМ је начинио својеврстан мост или карику за увод у хришћанску мистику , утицај који се тешко може преувеличати.

 

Од каснијих  Источних тумача поменућемо византијског философа и ватреног платоновца МИХАИЛА ПСЕЛА(11.в.) који га тумачи више као философ него као теолог, ГЕОРГИЈА ПАХИМЕРА(2.пол.13./поч.14.в.) чије су схолије приписиване СВЕТОМ МАКСИМУ, а такође се сматра да је ПАТРИЈАРХ ГЕРМАН(8.в.) писао схолије, али његова улога као схолијасте није довољно утврђена.

 

Од 6. века АРЕОПАГИТСКИ СПИСИ  се очигледно навелико читају, они надахњују и цитирају се.Користе их већ ЛЕОНТИЈЕ ВИЗАНТИЈСКИ(2.пол.5./1. пол.6.в.), који их,  према В.ТАТАКИСУ, први пут и помиње, затим,  велики полемичар и игуман Синајске горе  АНАСТАСИЈЕ СИНАИТ(7.в.), ПАТРИЈАРХ СОФРОНИЈЕ ЈЕРУСАЛИМСКИ(7.в.),  заштитници икона на Седмом васељенском сабору, а од бранитеља икона нарочито ПРЕПОДОБНИ ТЕОДОР СТУДИТ(2.пол.8./1.пол.9.в.).СВЕТИ ЈОВАН ДАМАСКИН(8.в.  ) га назива Велики Дионисије, а СВЕТИ КИРИЛО, словенски првоучитељ га је, према  сведочанству АНАСТАСИЈА БИБЛИОТЕКАРА, напамет цитирао.СВЕТИ ГРИГОРИЈЕ ПАЛАМА се често позивао на њега, али га је и исправљао тамо где је скретао са општег саборног тока Предања. И други паламити и представници мистичког богословња на Истоку позивају се на КОРПУС, а  међу њима и највећи у својој епохи, СВЕТИ НИКОЛА КАВАСИЛА(+1371.).

 

Од савременијих тумача СПИСА  издвајамо: од католика - ХАНС УРС фон БАЛТАЗАРа, К.РАНЕРа,С.БРЕТОНа, Ж.Л.МАРИОНа, од протестаната поменимо спиритуалисте ВАЛЕНТИНА ВАЈГЛА(Weigl), СЕБАСТИЈАНА ФРАНКА(Frank), до апофатичких уводних акорада БАРТОВОГ Romerbrief и његове онтологије Божијег Бића, које је доступно само као откривено Биће Тројице.

 

Код православних светлост хришћанског апофатизма исијава из православне философије  19. и 20. века  засноване управо на философској концептуализацији дионисијевско-максимовско-паламитске теологије: ВЛАДИМИР  СОЛОВЈОВ, НИКОЛАЈ БЕРЂАЈЕВ, ПАВЛЕ ФЛОРЕНСКИ, ГЕОРГИЈЕ ФЛОРОВСКИ, СЕРГЕЈ БУЛГАКОВ, КИПРИЈАН КЕРН, НИКОЛАЈ И ВЛАДИМИР ЛОСКИ, ПАВЛЕ ЕВДОКИМОВ, ОЛИВИЈЕ КЛЕМАН, ХРИСТО ЈАНАРАС...

 

ФОРМАЛНО О СПИСИМА

 

   АРЕОПИТОВ КОПРУС који је до нас дошао сачињава 5 дела- 4 тематски и по обиму различитих трактата/књига упућених са-презвитру ТИМОТЕЈУ и,  као 5.  дело -10 посланица упућеним разним личностима :

 

  1. О МИСТИЧКОМ БОГОСЛОВЉУ (МБ) 5 поглавља

 

  1. О ЦРКВЕНОЈ ЈЕРАРХИЈИ (ЦЈ) ...7 поглавља

 

  1. О БОЖАНСКИМ ИМЕНИМА (БИ) 13 поглавља

 

  1. О НЕБЕСКОЈ ЈЕРАРХИЈИ   (НЈ) ..15 поглавља

 

  1. 10 ПОСЛАНИЦА (Псл....) :

 

        ГАЈУ монаху  (Псл...Г.).......првих 4

        ДОРОТЕЈУ ђакону  (Псл...Д.) .........5.

        ПОЛИКАРПУ, Смирнском  (Псл...П.)......7.

        ИГЊАТИЈУ БОГОНОСЦУ  (Псл...И.)...последња, 10.

        ТИТУ............................................................ (?)

        ЈЕРОТЕЈУ, великом учитељу ....................(?)

 

Сва ова дела штампана су у МИЊОВОЈ  PATROLOGIA GRAECA,  3-4  том, а започето је и критичко издање.

Оно што се одмах примећује приликом читања ових дела то је да су сва она адресирана, писана у форми личног обраћања и то личностима  које су живеле у 1. и 2.веку, с почетка Хришћанства. Стил писања је личан, богат, усхићен, речју-песнички, док су језик и терминологија веома сложени. Низом именица и глагола и уптребом предлога над(    ), и из(  ),као и одречну речцу не, без(  ), писац језички исказује и наглашава величину разлике између Божанске и људске природе.

 

Није случајно ни то што је обим сваког списа различит- то је у  вези са њиховим садржајем, о чему ће ускоро бити речи.

 

У овим ТЕКСТОВИМА аутор наводи и друге своје списе о који, нажалост, нису сачувани и о којима ништа не знамо. ПСЕУДО-ДИОНИСИЈЕ помиње следеће такве списе :

 

            О АНГЕЛСКИМ СВОЈСТВИМА И ЧИНОВИМА

 

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

 

  Сматра се да је СВЕТИ МАКСИМ у ствари  написао само један део  коментара/схолија, док добар део њих припада другим личностима, пре свега ЈОВАНУ СКИТОПОЉСКОМ(6.в.).

Писани су највећим делом у мирном, научном, тону, као контраст распеваном и химничном стилу самог аутора, а првобитни облик КОРПУСА на грчком који је постојао у Византији и са којег је превођен на друге језике, укључивао их је као његов нераздвојни, такорећи органски део..

 

Каснији преписи и преводи често су били измешани са основним текстом, због чега су постали тешки за разумевање. Класично грчко решење било је исписивање схолија ситнијим словима око основног текста, док су  Руси схолије обележавали одређеним  знацима на маргинама, задржавајући исту величину слова и исту радну површину странице са главним текстом, што је временом довело до брисања граница и улажења текстова једног у други, те губитка њиховог смисла.

 

О значају ових коментара већ је било довољно речи да бисмо ми узели слободу да их уврстимо као органски, неодвијиви,  де(л)о КОРПУСА.

 

У преводу на савремени српски језик одустало се од грчког начина смештања текста у горњу десну половину рукописне странице(пергамента) са схолијама око њега, због техничких потешкоћа, а због презаузетости ВЛАДИКЕ АТАНАСИЈА, одустало се и од планираних коментара који би савременом читаоцу требало да приближе текст АРЕОПАГИТИКА..