БЕСЕДА

о чудесној посети Сина Божјега

 

Изиђох од оца, и дођох на свијет,

и опет остављам свијет,

и идем к оцу  (Јован 16, 28)

 

               Ове речи су, браћо, од судбоносне важности по нас. Јер од свега на овоме свету најважније је знати: има ли Бога, има ли живота после смрти? Ове речи су драгоценије од свега бисера у свету, и од сунца и од звезда, јер те речи изговорио је Онај који је најпоузданији и најистинитији сведок. Ваистину, речи су ове извор највеће радости за нас, погњурене у очајање, и у смрт после очајања. Оне сведоче да има Бога и живота после смрти.   И з и ђ о х   о д   О ц а   – то пре свега значи, да постоји Бог, од кога Господ Исус изиђе. И   и д е м   к

О ц у   – и то значи, да постоји Бог Отац, коме се Син Божји враћа. Обе ове речи значе у исто време, да постоји живот вечни, и да смрт не значи наше уништење. Јер ове речи Господ је изговорио пред саму смрт Своју.

               О слатке и дивне благовести! Оно што је срце свих људи и племена кроз све векове тамно наслућивало, Господ је посведочио као факт, ко истину.

               Још ове речи потврђују јединство Оца и Сина, и божанство Господа и Спаса нашега. Бог нас је посетио, браћо моја сам Свевишњи Бог – свети, крепки и бесмртни Бог. То је врхунац утехе наше и радости наше.

               О Господе Исусе, Сине Божји, сведоче истинити свега добра за ким срца наша даноноћно жуде, освети нас, окрепи нас и обесмрти нас. Теби слава и хвала вавек. Амин.