БЕСЕДА

о Богу Духу Утешитељу

 

И ја ћу умолити оца, и даће вам другога утешитеља

да буде с вама ва вијек (Јован 14, 16)

 

               Тамо где постоји љубав, браћо, не постоји заповест, него молба замењује заповест. Код оних који се  љубе молба има већу силу него него заповест код оних који се не љубе. Света Тројица представља врховно царство и величанство љубави. Исаија именује Свету Тројицу   в е л и к и   с а в ј е т   (Исаија 9,6), а ваплоћеног Сина Божјег   в е л и к о г а   с а в ј е т а   а н г е л о м, т.ј. послаником. Како се савет са јединством Божјим? И ти си један, па ипак се саветујеш са самим собом. Твој ум пита твоју вољу: можеш ли? и пита срце: хоћеш ли? А воља и срце питају твој ум: умеш ли? Па и поред тога унутрашњег саветовања у теби самоме, ти си један, један човек, једна личност. Наравно ово је само бледа слика и сен Свете Тројице и њенога савршенога савета. Јер је у Св. Тројици потпуна равномерност и хармонија ипостаси. Оно што хоће Отац, одмах хоће и Син и Дух Свети.

И   д а ћ е   в а м   д р у г о г а   у т ј е ш и т е љ а. Видите, како је Син Божји сигуран, да оно што Он буде умолио и посаветовао, биће одмах усвојено у Великом Савету божанском. И Отац ће се сагласити да пошаље, и Дух ће се сагласити да иде. Син Божји не каже: ја ћу умолити Оца да вам да, и верујем да ће Он дати; не, него: ја ћу умолити, и   д а ћ е   в а м. Он зна унапред, да ће Отац дати оно што Он буде искао; Он то зна, ако се може тако рећи, из вечнога искуства свога. Јер кроз сву вечност хармонија влада међу Оцем и Сином и Духом Светим.   Д а ћ е   в а м   д р у г о г а   у т ј е ш и т е љ а. Овим речима открива се потпуно равенство Сина и Духа Светога. Отац Ће вам послати   д р у г о г а   у т ј е ш и т е љ а, равносилног са Мном, једнобитног са Мном, равночесног са Мном. Он ће моћи потпуно заменити Мене на свој начин, сходно Својој дивној ипостаси, која је једино различна од ипостаси Сина.

               О браћо моја, видите ли, како цела Света Тројица узима учешћа у нашем спасењу? Видите ли, чији смо ми? Видите ли, какво се достојанство нама смртнима и грешнима даје?

               О пресвета и преславна Тројице, Боже наш, помилуј нас и спаси. Теби слава и хвала вавек. Амин.