БЕСЕДА

о другом доласку Христовом

 

А кад дође син човечји у слави

својој и сви свети анђели с њиме,

онда ће сјести на пријестолу славе

своје (Матеј 25, 31)

 

               Овако рече Господ, и то баш пред само најужасније понижење Своје, пред везивање, пљување, шамарање, исмевање и распеће. У најцрњим часовима Он говори о најведријем и најславнијем часу Своме. Пред ужасни и бедни излазак Свој из света Он говори о Своме поновном доласку у   с л а в и   С в о ј о ј. Најпре је дошао из пећине Витлејемске, скромно и невиђено, а идући пут доћи ће на облацима од ангела Својих. Први пут је као никао из земље, а други пут ће се јавити с неба. Први пут је стајао и клечао на земљи, а други пут ће да седи   н а   п р и ј е с т о л у   с л а в е   с в о ј е.

               И кад поново дође   у   с л а в и   С в о ј о ј   не ће бити невиђен ни за кога. Нико не ће питати, као звездари при Његовом првом доласку:   г д е   ј е   Ц а р ?   Сви ће овога пута видети Цара и познати Га као Цара. Но то виђење и познање некима ће бити на радост а некима на страх и ужас. Замислите радости оних који су Његову заповест испунили, који су у Његово име молитве и добра дела вршили, а нарочито оних који су за Његово име пострадали! И замислите страха и ужаса оних, који су га пљували и шамарали и распели у Јерусалиму, као и свих оних који се кроз векове подсмевају чудесима Његовим, ругају имену Његовом, газе заповести Његове!

               Господе милостиви, опрости свима нама који име Твоје призивамо а по немоћи грешимо, опрости нам пре онога величанственог и судбоносног часа када се будеш јавио у слави Твојој, са онима светим ангелима Твојим. Теби слава и хвала вавек. Амин.