ДИВАН 8.

Б. ЧУДЕСА ПО ВАСКРСЕЊУ
 

Пре свега превелико је чудо силазак Христов у Ад, и ослобођење Адама и Еве и свих умрлих праведника испод власти мрака. У опису овога чуда ми нећемо улазити. О томе је доста речено у предању свете Православне Цркве.

При самом свом Васкрсењу Господ је јавио своју свемоћ тиме што је устао из гроба и јавио се жив ван гроба без уклањања гробне плоче. Јер гробну плочу уклонио је анђел Господњи не због Христа него због жена Мироносица и због апостола. Да би ове очигледно уверио, да је гроб празан. Јер исто онако како се Исус чудесно родио од пречисте Деве неизменивши ни у колико девичко тело, тако је васкрсао из гроба без отварања гроба.

Ово се очитује и трећим сличним чудом васкрслог Господа, а то је јављање ученицима у одаји са закључаним вратима. Два пута уђе Он у закључану одају без отварања врата. Једном у отсуству Томе, а други пут када и Тома беше с њима. Оба пута Господ је поздравио ученике са Мир вама! Ученици се веома уплашише мислећи да виде дух Исусов. Али Он који могаше читати свачије мисли, рече им: "Шта се плашите? И зашто такве мисли улазе у срца ваша? Видите руке моје и ноге моје, ја сам главом. Опипајте ме и видите, јер дух нема тијела и костију као што видите да ја имам". И показа им руке своје и ноге. А кад у њима преовлада радост, те од радости не могаху веровати, рече им Он: "Имате ли шта за јело?" А они му дадоше комад рибе печене и меда у сату. И узевши изједе пред њима." (Лука, 24, 36‡43).

Учинити себе невидљивим заиста је чудо, нешто надприродно. Господ Исус учинио је себе невидљивим у Емаусу за вечером са Клеопом и другим учеником. Када Он благослови хлеб и преломи и даде им тада се њима отворише очи те Га познаше. Али у том тренутку "њега нестаде". (Лука, 24, 13‡31).

Два чуда учини васкрсли Господ пред ученицима својим на језеру у Галилеји. Једном они ловише целу ноћ и ништа не уловише. Кад у јутру, стаде Исус на обали; они Га видеше али не познаше. Тада их Он ослови: "Дјецо, еда шта имате за јело?" Кад Му одговорише да немају ништа, рече им Он: "Баците мрежу с десне стране, и наћи ће те". Они послушаше, и толики лов уловише, да не могаху лако извући мрежу из воде "од мноштва рибе". У том се отворише очи Јовану и он познаде Господа свога и рече Петру: "То је Господ"! (Јован, 21, 1‡11). Тада га сви познаше. И избројаше рибу, и беше само великих стотину педесет и три.

А друго је чудо изванредно необично. Кад ученици излегоше на суво, видеше пред Исусом ватру наложену и рибу и хлеб на ватри. Од куда то?

И то, и све остало, би од свемоћног Господа Исуса коме се по Васкрсењу даде свака моћ на небу и на земљи.

Оволико о чудесима записаним. Али свети Лука пишући дела светих Апостола сведочи, да је Господ Исус учинио и многа друга чудеса после свога крсног страдања и васкрсења. Он, вели Лука, "после страдања свога показа себе жива многијем и истинитијем знацима, и јавља им се четрдесет дана, и говорећи о царству Божијему." (Дела ап. 1, 3).