IV Св. Иринеј Лионски

Међу млађом генерацијом апологета нарочито место заузимају Тертулијан и Иринеј. Тертулијан (рођен око 150. или 160. г. у Африци, од 197.г. хришћанин, од 206. или 208.Г. јеретикмонтаниста; в. гл. VI ), био је један од најупечатљивијих, непомирљивих и реторскопламених противника гносиса. Пошто је он један од најкарактеристичнијих представника, па чак и утемељитеља западног хришћанства, тиме се налази изван основног русла православља изван источног хришћанства. Иринеј (рсфен око 150.г., умро око 2О2.г.), запамтио је тада је био још дечкић остарелог ученика ап. Јована Богослова, св. Поликарпа Смирнског (+ 155/56. ? .). Заједно са Мелитоном Сардским, Аполинаријем Јерапољским, Родоном и Мељтиадом, Иринеј припада групи малоазијских богослова који верно чуваху традиције Христових апостола Павла и Јована припадао је "Јовановој цркви". Сви они су са ванредном пунотом усвојили животну страну хришћанства, као религије спасења и обожења. Христос, као Други Адам, подигао је у Првом Адаму, човекову палу природу. И вера у Христа, будући је везана са примањем Његовог тела "лека бесмртности" дарује вечни живот. Сасвим је природно што се богословска мисао усресредила на тајну Божијег домоустројства (икономије), одвајајући се од спекулације ? природи самог божанства. И усмерења самих гностичких система врло опрезно избегаваху слична умовања, јер им се чињаху сувишнима.

Преселивши се у Галију доцније је Галија, а путем ње и рана енглеска црква (галско и ирско шкотско монаштво, Мартин Турски, Касијан, ирско-шкотски мисионари, Ериугена) очуваше најближу сродност са Истоком Иринеј постаде Презвитер, а потом (177. г.) и Епископ лионски. Он је ступио у заштиту хришћанства како против јелина (у изгубљеном делу ???? ??????? ????? ??? ????????? ), тако и против гностика. ( ??????? ??? ???????? ??? ??????????? ??????? ) дело које је сачувано само у латинском преводу "Adversus haereses"). ?? , (a такође и ????????? ), беше уједно и кратко изложење хришћанског учења.

Није потребно философирати, мисли Иринеј, већ веровати и љубити, приближавајући се, вером и љубављу, Богу. Теоретски закључци морају исходити из трајног темеља. Он је дат као "образац вере" или "канон истине" у Светом Писму Старог и Новог Завета чији је састав, смисао и богонадахнутост, без сумње потврђен Свештеним Предањем. Предање је доказано тиме што га црквена јерархија непорочно чува путем нераскидивог благодатног наслеђа везаног са апостолима и Христом Исусом. Нормално је, да се у случају сумњичавости или несугласица, обратимо најауторитативнијима, тј. " апостолским " епископским катедрама, на Западу пре свих, "катедри ап. Петра", тј. Риму.

"Без Бога је немогуће познати Бога", тј. за богопознање је потребно откровење. И "боље је да ништа не знамо, само да верујемо у Бога и живимо у љубави према Њему него да, због хитроумних расуђивања, паднемо у безбожност". Истина, уз помоћ разума могућно је доказати постојање Божије, ? којем нам сведочи измењивост или коначност, и створеност свега, упућујћи нас на безпочетно Начело. Могућно је, даље, спознавши Божије Савршенство, схватити да је Бог један и једини, да је Он интелект. Али, познати ко је Бог, без откровења, човеку није ни приближно могуће, без обзира на сав труд. Наши појмови су непримењиви на Бога. Он је Разум, али не у нашем смислу те речи. Он је Светлост, али не личи на светлост коју ми познајемо; Творац, Сведржитељ, Искупитељ. Он је "сав дух, сав емоција, сав мисао, разум, око, блистање и извор свеколиких добара". Јеретици Га богохулно деле, претварајући Његова својства у тобожње богове. И ништа није у низу са Јединим, ни материја, ни идеје, ни еони.

Бог је, "по својој узвишености, непознат онима које је створио". Једино "љубављу својом, Он је свагда познат кроз Тога, кроз Кога је све створио. Који гледају на Бога унутар Бога се и причисљују сијању Његовом". Таквима Он дарује откровење ? себи. Непознат, Он постаје познат, не ометајући жељу ка Њему и не обавијајући своју творевину повојем "великог незнања". Јер Он, Отац, Саздатељ и Уметник свега, и Бог Авраама, Исаака и Јакова, није само праведан, већ је и бесконачно добар. Он се као добар, као Спаситељ и прихвата у личном религиозном опиту; а ? Његовој Сведоброти сведочи и Његова творевина. Он је створио свет, створио га је нас ради: "није човек створен ради творевине, већ је творевина ради човека". Још више:

"Он је све одредио да послужи човеку на усавршавање и за дејство и објављивање свога промишљања тако да се и Доброта објави и Праведност усаврши, а ... човек да на крају крајева постане зрео ... за познање и достизање Бога."

Све треба да буде добро, а очигледне противуречности треба да пронађу своје разрешење, јер све је саздано са дивном логиком, по одређеном плану и мери. Противречности се сливају у јединство, слично стапању звукова многоструне харфе у предивну хармонију. Све је у свету усмерено на један циљ спасење човека. И добра дела која човек слободно чини, баш као и његова страдања, чине да он постане зрелији за бесмртност. Чак и народи који не хтедоше усмерити свој поглед на Бога, који окретоше леђа светлости Истине и остадоше у мраку незнања, служе (користе) праведницима. Они наликују слами којом слуга пали ватру да би њоме оплеменио злато.

У срцима свих људи постављен је морални закон који је остао на снази и после греховног пада, а формулисан је у Декалогу. Благословом Симовим трасиран је пут Јудејцима, а благословом Јафетовим паганима, чији закони такође потичу од Бога, са циљем да и њих припреме за спасење: и незнабожци, као Платон, овладали су извесним, иако слабим, знањем ? Богу. У Старом Завету, божанство се све више и више откривало путем органског развоја човечанства и водило га ка постављеном циљу, а који је оно кроз Адама напустило. Али, тврдовратост јеврејског народа и њихова склоност ка богоодпадништву, учинили су неопходним постојање сурових средстава васпитања. Јеврејима је дат обредни закон који је бранио идолопоклонство и предсказивао Евангелије. Њега је заменио, мада га није тиме укинуо, већ напротив усавршио, "испунивши" морални закон Декалога, Исус Христос који је даровао пуно богооткровење, а без чега и сам поредак Божије икономије остаје несхватљив. Христос је Логос и Син Божији. Кроз њега и њиме све се савршава, као и кроз Духа Светога који одухотворава људе и који је говорио кроз пророке.

Али, због чега је Бог створио човека способним да сагреши и зашто је труд његовог спасења учинио неизмерно тешким? Због чега је Свеблаги дозволио греховни пад? Сам Бог је саздао човеково тело и у њега удахнуо дух живота да би човек остварио јединство са Богом и вечним животом у свој целовитости својој, тј. у својој телесности. Али човек, пошто је примио почетак и потом промењиву природу, није могао одједном да постигне задати циљ. Од почетка је био дужан да се усавршава и надживи своје младенаштво. Само поступно испуњујући се духом Божијим могао је човек задобити пуноту обожења. Свако нарушавање природног поредка бивало је судбоносно: младенцу је недоступно и за њега је погубно оно што је неопходно и корисно одраслој особи. Предавши се слободно спољашњем искушењу, Богом постављеног над земљом и човеку подчињеног, ангела, човек је разрушио чин свога спасења. Међутим, Бог је ипак сам грех преобратио у добро. Научивши се разликовати добро и зло, човек је тим више научио да цени прво. ? да његов грех и зло не би постали вечни и да не би он коначно погинуо, будући да стално греши, Бог му није даровао бесмртност, већ је одредио да човек земним животом својим искупи непослушност. Тиме је Свеблагост и овде пројавила Себе. Она је учинила још боље. Поставши ђаволовим пленом, човек је био дужан сам себе да ослободи својим личним подвигом: само тако ћe "ђаво на законити начин бити побеђен". Али, човекова победа, као победа несталне природе, није могла бити коначна он би увек могао изнова да падне и није му могла даровати нетрулежност, тј. неизмењивост. Зато је Бог Реч, истинити Бог, не дозвољавајући да његова творевина погине и не нарушавајући њезину слободу и закон, отеловио се, оваплотио, тј. постао и прави човек. Логос је постао човек да би човек постао бог. Човек је тиме добио могућност да постане неизмењиво (=божански) праведан и непропадљив. ? за то је Логос морао бити Истинити Бог.

"Свагда су присушни Богу, Реч и Мудрост, Син и Дух, кроз које и у којима Он све слободно и својом вољом чини." Ми достижемо Божију Благост као бесконачну Љубав његову према нама.

Та Љубав, уствари, и јесте Реч Божија. Бог је васељену створио Речју својом и даровао јој је своју Мудрост и свога Духа. И у Речи и у Духу Премудрости, Бог се открива човеку. Они су свагда у Богу, са Богом, и Бог су, иако су и другачији од њега.

"Бог (је) сав сушти Ум и сав сушти Логос. Што мисли то и говори, а што говори то и мисли. Мишљење његово (је) Логос, и Логос (је) Ум, и свеобухватни Ум (јесте) - Сам Отац."

Али тиме ништа мање " Син (јесте) мера Оца, јер Га усваја", пошто је "безмерни Бог измерен у Сину". "Отац (је) невидивост Сина; Син (је) видивост Оца". Дакле, "Невидиви је постао видив, Недокучиви докучив, Бестрасни страдалан". 2 ? то и јесте већ стварање и искупљење.

Али никако не можемо тврдити да Иринеј схвата Тројицу само "икономијски", мада је сагледава са аспекта света. Он просто не oceћa потребу да разликује "икономијско" и "иманентно" богоучење. На исти начин он не занемарује разликовање Оца и Сина, иако његове речи по некад остављају такав утисак. Не треба, најзад, придавати посебно значење чињеници што се Син и Дух представљају нижим бићима у односу на Оца (субординација), иако су савршенством и светошћу равни Оцу. Иринеј се посвећује учењу ? Тројици не ради себе самог, него да би показао истинито бо жанство Спаситељево, чиме се омогућава човеково обожење. Он сам каже:

"Ако нас било ко запита: на који начин је Отац низпослао Сина (emissus)? ми ћемо одговорити да никоме није знан тај чин (ргоЈаиопрорсЛтуеманација) или рођење, или наименовање, или откровење (adapertio) или како бисмо већ назвали то његово неизрециво рођење. "

Једно се може рећи: тај факт се не може схватати ни временски, ни просторно, ни материјално, већ тако, да је Син и "изван" (extra) и "унутар" (intra) Оца и да је Божије јединство неразрушиво.

Рађање Сина представља, уствари, откровење Оца, а откровење је уједно и домостројитељство, тј. стварање и спасење. "Реч открива Бога Творца кроз самосаздање ", тј. јавља се Творцем, Промислитељем и Судијом света. Син је објавио Оца "и Ангелима и Архангелима и Властима и Силама и свима којима је Бог благоизволео да се објави". Син се оваплотио, постао је "видива и појмљива Реч", "учинио се подложним страдању и разговарао је са родом људским". На тај начин је Бог, раније појмљив духом пророштва (кроз Духа), сада постао видив кроз Сина синовством (adoptive), као што ћe се у Царству Небеском моћи сагледати и очинством. Богооваплоћење је неопходни услов нашег обожења и, посебно, сваког стварног нашег знања ? Богу. "Ми не бисмо могли знати то шта је Божије да наш Учитељ, као Реч, није постао човек. " Тада би свако наше знање ? Богу (чак и свако наше знање уопште) било само наше, тј. субјективно, репрезентативно, а због тога недоказива предпоставка. Но, знање ? Богу није апстрактно знање. Оно је једно од знања које објављује савршавање нашег обожења. И Бог ћe с правом судити људима, јер "сви су Га једнако видели, али нису сви једнако веровали", тј. многи се, насупрот несумњивој очигледности, окренуше од светлости и прихватише таму. Поштујући мрак, они треба и да погину у мраку (ср. Јн 1; I Јн ).

Да би заиста открио људима пуноту Истине, да би их спасао од смрти Својом смрћу и да би их обожио, прави Бог (vere deus) је постао и прави човек (vere homo). Са тих разлога је недопустива гностичка деоба Христа на Логоса и на човека Исуса. Предпостојавши у Богу као Дух, Логос се учинио подложан страдању и смрти као телесан човек: његово тело је произашло од његовог духа,

као што се сенка ствара од тела. Логос се стварно оваплотио, јер "како човек може да се усели у Бога, ако Бог предходно не постане човек?" Само "путем оваплоћења, савршеног у утроби Дјевиној", човеку је ниспослан "узрађајући дух".

Исус Христос је Учитељ и Узор, ослободилац, заштитник и пастир верујућег стада, глава рода људског. Он прворођени, први међу умирућима и први међу васкрслима. Он је "Други Адам" и знак или символ човечанства. Освећујући сав човеков живот, Христос је претрпео сва људска страдања, све до крсне смрти. Сагласно древном предању Он се јавио у свим узрастима човековог живота:

"због младенаца, био је младенац, освећујући тако младенаштво; као дете осветио је све овога узраста; у младићству младиће ... старце у старцима, да би у свим узрастима био савршени Учитељ...; затим, дошао је и до смрти, да би Он постао прворођени из мртвих."

Христос, дакле, ничим није одрођен од људи, већ је телом, крвљу, природом човека, сједињен са свима. Он обједињује све људе, па чак и "све ствари", објављујући у себи сво човечанство дошавше у свет кроз жену; и то што се у њему савршило, савршава се и у свим људима. Јединачни човек, Христос, истовремено јесте и Свејединствени Човек, и у томе смислу "Други Адам" и "символ". "У Адаму" сви људи изгубише лик и обличје Божије, јер је јединствена и једна иста "древнујућа суштина (substantia) Адамовог потомства". У Христу смо сви ми примили нову и стварну, а не само као пример, Главу. Он је "поново узглавио свејединственог човека" (universum hominem), тј. све исваког, "усавршивши" усеби Адамов "Прволик".

"Реч Очева и Дух Божији, сјединивши се са древном суштином Адамовог потомства, учинили су човека живим и савршеним, способним да прими Савршеног Оца".

Јер то "новоузглављење" ( ?????????????? , recapitulatio) није обично васпостављање у пређашње стање, већ нешто узвишеније: савршенство које је Адам имао остварити, али није.

Човек се састоји из смртног тела, из нематеријалне душе која оживљава тело, а које услед њезиног исхода постаје непокретно, трулежно и враћа се у земљу и, из бесмртног духа. Сама по себи душа није бесмртна. Она је "животно дихање" само у мери свог јединства са животворећим духом: достижући у своме узрасту извесну границу, душа напушта тело и распршава се. Што се тиче духа, Иринеј га некада схвата као тварног човековог духа, а некада га поистовећује са Духом Божијим, са којим се сједињује и као да се спаја душа. Говорећи лично, овде нема никакве противуречности. Тварни душевно-плотски човек, жив је тиме што је душа његова сједињена са, од Бога исходећим, Духом Божијим. Но, она је са Духом Божијим тако тесно и унутарње сједињена, да се душевно-телесни човек може ставити на супрот Духу, као Богу, и говорити ? духовно-душевно-телесном човеку. Не престајући бити собом, Дух Божији као да постаје и дух човечији, наш дух као да је "калем" Духа Божијег нашој души. Наравно, колико је Адам живео и усавршавао се, он се већ налазио у каквомтаквом јединству са Духом Божијим. Била је то тек почетна духовност, а тиме и релативна. Кроз Христа, пак, "Дух, који од Бога исходи, распростире се на сав род људски", и у Христу ми можемо уистину и нерушиво постати духовни. У Христу и кроз Христа Дух Божији се сјединио са човеком у пуноти и нераскидиво, поставши тако његовим духом и учинивши човекову душу стварно и неизмењиво бесмртном, а која дарује бесмртност и васколиком телу. Други Адам је испунио то, што је као циљ било задато Првом Адаму.

Тако је остварен циљ стварања. Но, он се остварује слободним саморазвијањем човечанства. Бог не присиљава, него свим бићима препушта како ангелима и архангелима, који испуњавају седам небеса, тако и човеку, постављеног на земљи у средишту, обујмљеног Богом и у поређењу са њим, ништавномалог света слободни избор између обожења, кроз послушност Божијој Вољи, и пропасти, кроз непослушност Божијој Вољи, тј. кроз грех и зло. Божијом Благошћу грех није погубио Адама, већ је само осложнио и расплинуо процес слободног спасења. И сада, оваплоћени Логос собом обједињује сав свет и небеса и земљу. Кроз 6000 година од стварања света, појавиће се и оваплотиће се у Антихристу Сатана који ћe у себи сконцентрисати сво зло. Тада ћe наступити време другог доласка Христовог и суда и свет ћe окончати свој емпиријски живот. До тога времена душе умрлих бораве у, "за њих Богом одређеном, невидивом месту", да би са Христовим доласком поново примили своја тела и, "савршено, тј. телесно васкрсавши као што је и Господ вакрсао", заједно са Христом царовали 1000 година и, најзад, достигли блажено боговиђење. Грешници ћe за свагда бити удаљени од Бога.

Иринејева система, која је, наравно, само његово лично осмишљавање хришћанства, развила се у његовој борби са гностичким системама. Компликованим гностичким историјама и описима света (ср. Василида, II , 2), супротстављена је релативно једноставна слика хемисферног света, коме је земља центар, и још света једнократног и унутарњејединственог. Тај свет је јасно издвојен од Једног, мада и Тројичног Бога, али није одељен као зло и не као инобиће, него као слободна Божија творевина, оглављена и обједињена Човеком. Свет је на тај начин одвојен од Бога јер је немогуће

мешање космогониЈе са теогонијом, којој место заузима Божије домоустројство или икономија, тј. Божије стварање света ни из чега и Богом спасење света који слободно остварује Божију вољу. Заједно са пантеистичким мотивом гносиса, одпада и његов дуалистички мотив. Ако их је гностички натурализам увлачио на признање исконске божанствености и због тога неопходне спасености неких бића, тај исти, пак, натурализам их је приморавао да признају неопходну пропаст других (психика, хоика). За Иринеја, проблем света није у спасењу Бога из њега, већ у спасењу самог света; извор зла у свету се налази искључиво у слободи и слободном избору творевине. Неопходности натурализма супротстављена је слобода. ? са друге стране, у идеју духа, као Духа Божијег, али сједињавајућег се са душевноплотским човеком до могућности називања духа и човечанским, огледа се нарочито слободно, али нераскидиво јединство творевине са Богом (богоприпадање, обожење). Уместо деобе људи на честице Бога и на иносушне Богу, изниче идеја ванредног јединства са њим које Он дарује, али је постављено у зависност од њезиног слободног задобијања и принципиелно доступног свима. То сву "хришћанску философију" усресређује на Богочовечанство, чинећи њезино учење ? Богу Речи богословљем и учењем ? Христу. Но, овде је Иринеј био први отац Цркве који је проблеме само поставио и тек у својству претече наслутио њихова могућа решавања.

"Adversus haereses" је издато код Migne, series graece ? . 7; ????????? " Texte und Untersuchungen zur Geschichte der altchristlichen Literatur hgb. von O. v. Gebhardt und A. Hamack 3 R. ? . ? . ? . I des hlg. Irenaeus Schrift zum Ervveise der apostolischena Verkundidund Eis epideixin in armenischer Version entdeckt und ins Deut «Ље ubersetzt von Lic. Dr. Erwand TerMinassiantz, 1907. Cp. Adv. haer 1 2 1 14· 13 439, 9; 34, 1; 1.3, 10, 16, и 18; 20,2; 1.4, 4, 2; 5 , 4; 6>,'l2,'l; 20, 5; 37, 7; 38, 1; 1.5, 13; 6.13; 16, 2; 2021, 1; 29,' 2; 31, 2; 32; 1.6, 28, 6; ????????? , 4, 61.