VII

Монархиани и Лукианисти

1. У Иринејевом учењу, које собом заокружује рано хришћанско богословље, дат је јасан и прецизан преглед хришћанства као теоретске системе, усредоточене на основно: на питање ? богочовечанству. Међутим, Иринеј је само понављао позив ап. Павла на веру у "безумље" и "саблазан"; утврђујући очовечење Логоса он се не упушта у теоретско разматрање проблема и противуречности које од њега произилазе. И то је било могућно само у тој, малоборојнима доступној, сфери хришћанског гносиса коју су покушали да растумаче Климент, Ориген и њихови ученици у Александрији, Палестини и Малој Азији. Другим речима, задатак богословске мисли се огледао у синтези иринејевских идеја са идејама Александринаца. Томе се унеколико приближио Методије Олимпијски, везавши се за борбу против оригенизма и ограничивши се само првом, и уз то, мањкавом оценом. Међутим, и мисли самог Иринеја код многих изазиваху подозрење.

Хришћанство је учило ? спасењу свих људи кроз Иуса Христа, и у Исусу Христу. Али, ако је Исус Христос даровао богопознање, као уосталом и свако знање људима, да ли је Он људима донео искупљење и обожење? Он је морао бити прави човек, у свему као и ми, осим греха. Привидни човек ? коме говоре гностици не може ни научити, а ни спасти: такав човек не би имао ничега заједничког са људима. Ако су сви људи такви какав је Христос код докета (тј. ако је у свима људима суштина божанствена, а душевност и телесност привид), не треба ни помишљати на спасење, a y том случају и Христос је излишан. Али, ако Христос мора бити прави човек, Он мора онда бити и прави Бог. Јер, не уздамо се у просто, а уз то још и релативно човечије знање, него у богопознање, савршено и несумњиво; и не уздамо се у спасење у Василидовом духу, него се уздамо у апсолутно обожење. Али, ако Христос јесте Бог, није ли онда Он сам тај једини Бог којег поштује цели свет и којег Он назива Оцем? ? ако је тако, не расплињује ли се онда у Једном и Недокучивом све ограничено, засебно и појединачно? He исчезава ли, не само Христова и наша човечност, него и сама могућност било чега другога, осим Бога? Или није ли тада Бог измењив, несавршено биће, многи, тј. није ли онда лажни Бог? У Предању и у Писму, у црквеним химнама, казује се ? Богу Речи, и ка Њему нас, уствари, приводи религиознофилософска спекулација. У Богу Речи је заснована могућност божанског разликовања, као и сама могућност индивидуалног човека. Али како примирити постојање Логоса који треба да је прави и савршени Бог, са чињеницом да је Бог један и једини? Није ли учење ? Логосу, уствари, прикривено двобоштво? Једном речју: како сјединити Бога Оца са Логосом, Логоса са Христом, Христа са човеком?

"Многе који љубе Бога и њему се искрено предадоше буни учење ? Исусу Христу, као Речи Божијој, у смислу да их оно наводи на веру у два Бога".

(Ориген).

Прости људи су оптуживали философе да "раздељују Тројицу" и да проповедају "два или три бога". "Ми, кажу они, заступамо монархију" (monarchiam tenemus)! У Малој Азији, одакле је Иринеј отишао, борба са екстатичком сектом монтаниста, који проповедаху речи и долазак Светог Духа Утешитеља (Параклита), довела је до појаве "алогосоваца" или "безречника", који су одбацивали четврто Евангелије, Апокалипсис и Јованове посланице, а самим тим и учење ? Логосу. Из Мале Азије се у Риму обрео неки Теодот Кожевник (око 190. г.) који је и утемељио тзв. динамичко монархианство или адоптианство, које су након њега развили Теодот Мњало (око 200.Г.), Артемон (око 230270.Г.), и са највећим сјајем и силом Павле Самосатски (око 250272.Г.).

Теодотиани беху учени људи који се "марљиво занимаху Еуклидовом геометријом, дивили су се Аристотелу и Теофрасту, док су Галена скоро обожавали". Из сваког текста у Светом Писму они су хтели да начине неки силогизам, било деобом, било сједињавањем (Тертулијан). Пошто су сматрали да Писмо треба "исправити", они "ставише руке своје" и на њега те васпоставише "проверени" текст Свештених књига. Теодотиани су Бога схватали у Аристотеловом духу као једно, апсолутно, ван свега Биће, као чисту самоделајућу мисао, бестрасну и неизмењиву. Места за Логоса није било. И Христос, по њиховом мишљењу, беше "обичан човек" који се од осталих људи разликовао тек "побожношћу", као неким постојаним и, његовом назначењу, адекватним стањем духа. Истина, Он се родио од Дјеве и због побожног живота примио је "највишу силу" ( ??????? ); међутим, Он се само по степену, а никако квалитативно, разликовао од других пророка. Уосталом, динамисти врло брзо почеше говорити "о некој великој сили" која је у почетку још пуније дејствовала у Мелхиседеку, светитељу Вишњега Бога, а потом и у Христу, светитељу по чину Мелхиседекову. Мелхиседек је посредник између Бога и ангела, а Христос између Бога и људи.

Оригенисти Фирмилијан Кападокијски и Григорије Неокесаријски Чудошворац успели су да издејствују осуду динамизма којег је заступао епископ антиохијски Павле Самосатски, на Антиохијским саборима 264/265. и 269. године, и којега сменише 272. године. Своје монархианство Павле Самосатски је формулисао терминима савременог му, тј. највећим делом оригеновског, богословља.

Бог је за њега конкретна личност која влада апсолутним самознањем, тј. разумом или Логосом. Али Логос није ништа више до Божије својство, у свему подобно логосу и речи, разуму у човеку. Логос, Божија Мудрост и Дух, "не ипостасно знање" и "једно Лице" ( ???????? ) заједно са Богом Оцем. Још се мање може говорити ? бићу Логоса изван Бога Оца са којим је Он "једносуштан" ( ??? ­ ?????? ), што су одбацивали Фирмилијан, Григорије и епископ александријски Дионисије Велики, такође оригениста, а што је антиохијски сабор осудио. Уствари, Павле никако није заштитник "једносушности", баш као што ни противници ове речи нису нипошто противници и самога појма. Павле сматра Бога апсолутно и искључиво једним, a Логос је као Божија сила или моћ ( ??????? ) неипостасан и безличан. Та Сила је силазила на пророке. Сишла је она и на Исуса који је био "човек одавде", тј. "одоздо", мада је и "рођен од Духа Светога". "Марија је родила човека истога као и ми што смо", али када се Исус, благодарећи својим личним напорима, "учинио светим и праведним", "у Њему се одозго одухотворио Логос" и од тада обитава у Њему као у храму. Јер, "не служи на хвалу то што је засновано на неизмењивом закону постојања", него је на част само оно што је остварено личним силама. Обитавање Логоса у Исусу није било суштинско њихово сједињавање: Логос и Христос су и даље остали различити по природи и лицу. Било је то сједињавање више по својству, "додиривање по мудрости, по вољи, по енергији", сагласје или синергија. ? пошто та синергија Логоса са Христом или "активирање дружбе" непрестано узраста и постаје све чвршћа, можемо говорити ? Исусу Христу као ? вечном Сину Божијем, па чак као ? "Превечном Сину" на основу Божијег промисла.

У динамичком монархианству не постоји стварно и тесно јединство човека са Богом, што значи да не може бити ни знања ? Богу, па ни обожења. Исус Христос мора да буде Бог. To изискује и проста хришћанска вера, и то су монархианимодалисти покушали да образложе. Али ако је, расуђиваху они, Христос био Бог, да би се избегло двобоштво, потребно је Христа поистоветити са Оцем. "Христос је био Бог и страдао је за нас, будући је и Он сам Отац. Другачије не можемо говорити."

Из Мале Азије где је у Смирни први иступао Ноит, модализам је пренесен у Рим где су га развили Епигон, Клеомен, Праксеј и до највиших сфера Савелије. Он је у Риму, истина не задуго, наишао на подршку папе Виктора I , који се једно време накањивао да азијске цркве одлучи због празновања Пасхе различитогог, од Рима, датума, и папе Каликста, али је наишао и на енергично противљење од стране првог римског антипапе, Иринејевог ученика Иполита, са којим се сагласио Тертулијан.

"Један је и исти Бог Творац и Отац свега. Он је благоизволео да се открије људима као праведан; невидив када Га не виде, видив када Га виде, недокучив када не жели да Га схвате, докучив када жели да Га познају. На исти начин је Он непреодољив и одољив, нерођен и рођен, бесмртан и смртан."

Значи: "Христос јесте Сами Отац и Сами Отац је рођен и пострадао је". Ноитова мисао је схватљивија у контексту са стоичком философијом која

је и утицала на модалисте. По својој суштини као субстрат или "субјекат" ( ??????????? ) Бог је неизмењив и један је. Али то Га не спречава да овлада и измењивошћу ( ????????? ) у своме односу према неком другом, тј. према свету. Таква "измена у времену", као случајна и непостојећа, не противуречи неизмењивости субстрата. Божије суштине се не дотиче ни његов однос према било чему другом, као и случајна обележја која из тога одношаја проистичу (нпр. "очинство", "синовство"). И сасвим у стоичком маниру модалисти називају једног и истог Бога час Оцем, час Сином

"имајући у виду околности", "сходно изменама у времену". "Онима који споља гледају Бога, Он због рођења делује као Син; од оних, пак, који могу да схвате, Он није сакрио да је Отац. Он, Бог целога света и Творац, беше обухваћен страдањем на дрвету, себи самом је предао дух, умро је и није умро, и трећега дана је себе самога васкрсао из гроба."

Тертулијан је неправедно окривљавао модалисте за "патрипасианство", тј. за допуштење страдања Оца. За њих су Отац и Син различити, али само као два аспекта или "модуса" "једнога бога који мења кожу" ( unus deus versipellis Тертулијан). Син је Бог у модусу човека. "Син је тело, тј. човек, тј. Исус; Отац је дух, тј. Бог, тј. Христос". И зато "Син страда, а Отац састрадава" (Праксеј). Али, стоичке различитости беху умесне тек у пантеистичкој системи стоика: модалистима су они мало користи донели. У чему се "модуси" разликују стварно, а не терминолошким одстрањивањем патрипасианства, тј. Божијег несавршенства? TaxBy разлику модалисти не могу показати. Због тога су принуђени да бирају између незаконитог обожења човековог, што намеће одрицање Христа и Божијег савршенства, и признавања свега човечанског за случајну, пролазну илузију.

Ни либијцу Савелију, који се у Риму појавио око 200. године, није успело да васпостави модализам. Као и свима монархианима и њему је највиша идеја била идеја Бога којег он назива "Монадом" или "Синооцем" ( ???????? ), истичући тиме само модални значај Оца и Сина. Та Монада је недокучива, али је садржајем апсолутно јединство, као и једва видљива математичка тачка која ипак собом све заокружује. Монада Бог ћутљиви, невидљиви, који постоји независно од сваког одношаја према свету. Али у сили унутарње потребитости саморазвоја Монада пулсира, шири се ( ????? ??????????? ); ћутљиви Бог проговара ( ????? ); Синоотац постаје Логос измењујући (иако се не мења као субстрат) омећеност ( ??????? ) распрострањеношћу ( ????????? ). И та реч ћутљивога Бога и јесте стварање њиме света. Али Логос још није Син и још није Отац, већ једна суштина ( ?? ­ ??? , ????????? ) која се јавља у трима "именима" ( ????????? , ??????? ), "лицима" или "личинама" ( ??????? , ????????? ): у Оцу, Сину и Духу. Они су модуси Логоса као што је и сам Логос модус Монаде или монада у распрострањености. Отац (?) је створио свет и дао је Синајско законодавство; Син се јавио као оваплоћени, живео је, умро и васкрсао; Дух надахњује Цркву и руководи њоме. Као сунчева светлост ниспослан је Христос на земљу ради спасења људи и, опет као сунчева светлост, вратио се Он изворишту светлости, уступајући време и место Духу Светоме који све оживотворава и одржава својом силом. Али, и у Оцу и у Сину и у Духу, испољава се и дејствује један Логос. Свака "личина" (маска, лат. персона) само је временско откривање Логоса, модус који се смењује другим (модусом). Модуси припремају један другога: Отац припрема људе за откровење Сина, Син за откровење Духа. И као што се прекратио модус Сина,

тако ћ e ce окончати и модус Духа: Дух ћ e ce такође вратити у Логоса. На исти такав начин ћ e ce и сам Логос вратити у Монаду, у њој ћ e ce сажети као у тачку, утопиће се у њој или ће бити њоме упијен, као злато што упија сунчев зрак који га обасјава. Свет је окончан. Окончало се и богооткровење. Божија Реч ће поново постати његово Ћутање; и ко зна: хоће ли се икада још чути глас Монадин?

Није случајно модализам свио своје гнездо у Риму (модалистички мотиви су присутни и код Иполита и код Тертулијана: обојица повезују пуноту Логосовог бића са стварањем)! Модализам, штитећи Исусову божанственост, био је схватљивији Западу који се врло рћаво разумео у александријске финесе, а без којих проблем остаје неразрешив. Са друге стране, Западу су били схватљивији и мотиви другог монархианског правца динамизма или адоптианства. Beћ је брат "папе" Пија апостолски муж Ерма, признавао Исуса Христа за Божијег Сина "по усиновљењу" (adoptione). И, уствари, не у Риму, него управо у граду Павла Самосатског у Антиохији, где су своје епископе са још већим аргументима него Рим доводили у везу са ап. Петром, адоптианство је доживело своју најузвишенију популаризацију.

2. Ту је, око катедре коју прославише Игнатије и Теофил, одавно постојала "школа" слична александријској. Њезин управитељ, презвитер Малхион, победоносно је пред Сабором 267/268. године изобличио Павлово лажно учење. Касније је за управитеља ове , или неке друге, у сваком случају њој сличне школе, и у центар богословског антиохијског покрета дошао Лукијан Самосатски, који је био Павлов земљак и заједно је са њим пристигао у Антиохију. Лукијан, који је владао јеврејским језиком, који je вршио редакциЈу превода "седамдесеторице" и био познат по својој учености, вероватно се учио код Макарија, доброг зналца Светог Писма, у едеској школи, коју је основао полугностик Вардесан. Умро је као мученик (312.) оставивши иза себе лепу успомену међу многобројним ученицима својим, "лукианистима". У њиховом броју беху Арије, Eeceeuje Никомидијски, Теогнис Никејски.

Лукианисти су хтели да буду представници позитивног и тачног богословља заснованог на директном смислу Светог Писма. Они су се негативно односили према алегоријском смислу александријаца и са њим повезане мистичнофилософске спекулације. Они су волели да полемишу са свима онима који су били васпитани и одушевљени силогизмима и категоријама Аристотела, тог правог оца свих јеретика. Желећи да и у богословљу задрже строгу научност, они су веровали у силу разума и нису хтели да испитују ништа од онога што је недокучиво. Није без разлога Аетије, један од њих, изјавио: ја тако добро знам Бога и толико Га разумем, да ни самога себе не знам толико, колико Њега знам" (Епифаније).

Наравно, било је потребно преиначити и много умешније изразити осуђено Павлово учење, чувајући његову бит. И Лукиан је инсистирао на "нерођености" и " беспочетности" Божијој иидући за Аристотелом, јасно Га је одвајао од света: "није ништа створено из Божије суштине него је све вољом Његовом (створено)". Логос не може бити и Бог и особена Ипостас (Личност). Али, насупрот динамисти Павлу, Лукиан је признавао лично биће Логоса. Имао је један једини избор: да уздигне Логоса над свом творевином, да све сматра његовом творевином ( ?????? , ?????? ), дело воље Божије, и да није произашао из Божије суштине него је створен "из небића" ( ?? ??? ????? ). Реч, иако је подобна Оцу и божанствена је, ипак је нека творевина, Богом саздана у времену. Она се у Христу сјединила са телом човека. На тај начин се граница између Бога и творевине поистоветила са границом између Бога и Логоса, којих је јединство могло да постоји као и код Павла, само у сагласју воље. Одношај, пак, Логоса према људима, био је и постајао је сасвим нејасан.

Александријско богословље, осим Александрије где су његову традицију после Оригена чували Хераклас, Дионисије Велики (+ 264.), Теогнист, Пиерије који је прерадио рад ? Начелима" ("Ориген млађи"), Петар и други, укоренило се и у Палестини (у Кесарији одушевљени поштоваоци Оригена беху Памфило и Eeceeuje ), у Кесарији Кападокијској (Александар, Фирмилиан), у Неокесарији (Григорије Чудотеорац), па чак и у Ликији (Методије). Ипак, Оригенов хришћански гносис беше доступан малобројнима и врло често се удаљавао од животних проблема. Уз то су чак, у сфери свога утицаја, поједине Оригенове теорије изазивале сасвим оправдане сумње и полемике, те су их подвргавали или деструктивној критици или преради. Издвојене из контекста системе поједине Оригенове мисли и поставке беху сасвим нејасне. Тако савети и апел које је Дионисије Велики упутио савелианствујућим епископима Киреанике, изазваше пометњу у Риму. Одбацивање од стране Дионисија Великог речи "једносуштан" и називање Сина Божијег "творевином", беху схваћени као јерес блиска адоптианству, иако je to y контексту Оригенових мисли имало сасвим другачији, ако не најтачнији, а оно свакако не јеретички смисао. На Оригенове издвојене изразе и поједине термине могли су се позивати и лукианисти. Са друге стране, Дионисију је и у самој Александрији предстојала борба са противницима алегоријског метода. Штошта је на тај начин испровоцирало антиохијце. И нарочито битним је било то што су они своју мисао усресредили на основноживотни проблем хришћанства, указивањем на Христа човека.

Погледај дело "Тринитарни спорови" А. Сиаског. Главни изворници су: Hippoliti Philosophum (Migne 16, и P. Cruice Philosophumena... Parisis, 1860), Contra haeresim Noeti (Migne t. 10), Contra Artemonem (Migne t. 20, и у серији ХебхардтаХарнака. Euseb. 2, ed. E. Schwart), Tertulliani Adversus Praxeam (Migne, s. lat. 2; Corpus scriptorum ecclesiasticorum latinorum, Vindobonae, v. 47). Нарочито погледај Origenes In Iohann. 2, 2; 10; 37; Tertull. Adv. Prax. 3, 27, 29; Hipol. Philos. 9, 7; 10, 10, 27, 32; Athanasii Contra Arianos or. 4, 2, 13, 25; од њега, De Syn. c. 51; Epiphan. Haeres. 62; Theodoreti Haer. fab. 2, 9; 3, 3.