VI

Ориген

1. Ориген ("син Ороса", египатски бог НО ROS), Климентов наследник и слава Александрије, родио се (182. ? .) у породици египатског хришћанина Леонида, пострадалог за време гоњења хришћана (202/203). Младић Ориген је бодрио свога оцамученика коме је изражавао своју захвалност за прву поуку у вери, коју је он потом наставио под Климентовим руководством. Beћ у то време Оригенова ученост је била толико велика да га је епископ Димитрије поставио за старешину, после гоњења, васпостављене школе. Поставши "катихета" Ориген се намах издвојио својим смелим инсистирањем на верности хришћанству и својим аскетским животом у коме, као и у свему осталом, није хтео да зна границу те је сам себе ушкопио. Руководећи школом он није престао и са личним образовањем удубљујући се у Свето Писмо и грчку философију, изучавајући при том и јеврејски језик. Једно време је слушао Аммонија Мшечника чији је други ученик Плотин дао генијалну завршницу грчке религиозне философије, иначе веома блиску Оригеновој системи. Ориген је много путовао, било ради борбе са јеретицима, било због неопходног избеглиштва из Александрије или, пак, услед личне жеље. Био је у Риму где је сусрео Иринејевог ученика Иполита, био је у Грчкој, Епиру, Палестини, Малој Азији, у Никомидији и Антиохији. У Александрији је предавао уз извесне прекиде (203-211, око 213, 216230), све док га несугласица са надлежним епископом Димитријем, настала поводом његовог рукоположења за презвитера у Палестини, није принудила да за свагда напусти Александрију. Пронашавши себи већу сигурност на Истоку, Ориген је своју делатност пренео у Кесарију Палестинску, где је између осталих његов ученик био и св. Григорије Чудотворац и где, као уосталом и у Кесарији Кападокијској куда је Ориген побегао од Максиминовог гоњења (235.Г.), изникоше нови центри александријског богословља. За време Декијевог гоњења (25О.г.) Ориген је храбро исповедао своју веру и због тога је бачен у тамницу где га подвргоше мучењу од кога је постао сакат, да би кроз неколико година и умро у Тиру (254- 255.Г.).

Оригенова ученост и литерарна плодотворност нам помућују ум. Његова предавања која су "поседовала сладосну љупкост, ауторитативну красноречивост и опојну моћ", мамили су ученике ка њему "који је украшен највишим вредностима које га приближавају божанству" (св. Гигорије Чудотворац). Љубеће снисходљив према слабима, он је потраживао оживотворење достигнутог знања и у самом животу, не само речју, него још и више личним подвигом. Али неукротива устремљеност ка најузвишенијим циљевима живота и знања, храброст према смелим мислима, често су заокупљале Оригена; и њиме изнедрене заблуде раздвојише његово дело и његово име, а успомена ? њему се преобратила у осуду; од свега што је написао очуван је тек занемариви део.

Главни његови радови посвећени су утврђивању целовитости библијског текста (упоредни текстови на разним језицима "Ексапле" и "Октапле") и коментарима, првенствено алегоријским, на свештене књиге. Ту спадају многи трактати ("Стромате", ? молитви, ? васкрсењу), апологија "Против Целса", и др. Ориген је био систематичан. Око 203. г., издао је први покушај систематског изложења хришћанске философије знамените четири књиге " ? Начелима" ( ???? ????? , De principiis), које до нас дођоше у фрагментима и разводњеној Руфиновој обради (IV в.). Карактеристично је да Оригенова синтеза није само својеврсни производ органске везе међу хришћанским идејама, као што је то случај код осталих учитеља и отаца Цркве, него је то свесно постављени циљ. И Ориген је склон да је схвати исто онако како су философи и гностици схватали своје системе. "Ориген, казује ? њему Плотинов ученик Порфирије, свој живот живи хришћански, а својим погледима на творевину и на Бога јелинствује".

Пунота хришћанске Истине је дата у "Правилу вере", тј. у "апостолској" или "црквеној проповеди", конкретно у Писму и Предању; али, дата је у форми елементарног и ка "простима" усмереног, ексоперичког, учења које ипак у себи садржи и много дубљи, сакривени, есотерички смисао. Савршенији и ученији, који су способни да "философствују ? разумном", дужни су да се удубе над "најпрекраснијим законима и науком какви су, уствари, и потребни већини" и да "засијају светлошћу знања". За то је потребан алегоријски метод тумачења Писма. Сходно деоби човека на тело, душу и дух, у речима Писма је садржан тројствени смисао: "телесни" или "опште познати и историјски", "душевни" или морални, и "духовни" или алегоријски. Свакако, неопходни услов за плодотворност алегоријског метода јесте богонадахнутост Писма које и прихватамо као "неко божанствено oceћa ње", и у себи самом садржи своју веродостојност. Зато је једини пут хришћанског философа коментари Светог Писма.

"Када једемо, почињемо од главе тј. исходимо из највиших и основноначалних учења, а завршавамо ногама, тј. учењима која се односе на најудаљеније од небеске отаџбине... на најматеријалније или подземно, на зле духове или нечисте демоне."

Све што постоји предпоставља неко начело: све настаје и због тога је подложно измени. Мора постојати неко Самоначело које свему даје почетак (principium, initium, causa omnium). "Наш ум познаје Родитеља свејединства (universitatis) по лепоти његових дела и уређења творевине". Али Бог, као беспочетни почетак свега, не може бити сложен или многи. Онда би елементи били почетак његов, а Он не би био прво начело које самим појмом својим јесте једно и јединствено. Бог (је) "у сваком смислу монада и, можемо рећи, енада". Зато је он "бестелесан", тј. неизмењива и проста умна природа или Ум. Али Он обујмљује, обухвата, садржи и прожима све што је Њиме створено, налази се свагде и свагда, иако се не уситњава, не расплињује и не дели. Тако се исто и Логос оваплоћује не отимајући од Бога ништа, "него је сав био у телу своме и сав је свагда". Бог надмашује простор и време. На њега се не могу применити наши појмови "свагда", "био", "биће", итд.

"За Њега је увек данас, јер у њему нема јуче; ја, пак, мислим да нема ни сутра; но, будући је прожето, да тако кажемо, његовим беспочетним и вечним животом, време јесте за њега најсадашњији дан."

Ориген исто као и Плотин не изводи ? Богу закључке на основу постојећег, не "изводи" Бога и не "доказује" Га. Он усходи ка Беспочетном Началу од бића релативног или "ононачалног", тј.: у самом "ононачалном" или сазданом и саздавајућем бићу, кроз биће, он види Бога који га је створио. Због тога он јасно увиђа неприближивост ка Богу свих људских појмова и речи и, идући за новопитагорејцима, за Филоном, гностицима и Климентом, заступа недостижност божанства. Заједно са гностицима он Бога назива Безданом и Мраком. И поред тога он ништа мање исповеда Бога као Самосвесни Ум, тј. као Бога личносног. Али, да ли се може сјединити Божија бесконачност са његовим самопознањем или личним бићем, да ли самопознање неопходно предпоставља коначност познавајућег, а са тим уједно и самоомеђеност или ограниченост? Уз то још, јелину Оригену, бесконачност је нешто ружно, а безграничност неограниченост ( ??????? ), рђава бесконачност. Плотин, заступајући Божију бесконачност, покушао је да одклони проблем тако што се позвао на апсолутну недокучивост Божију која надмашује и лично биће. Хришћанско богословље ћe решење овога пронаћи у Тројичној догми. Ориген, још не видећи тај излаз, сматра Бога ограниченим.

"Треба закључити да је Божија Moћ ограничена; и није потребно ради благоречивости негирати њезино кругооцртавање. Ако би Божија Моћ била бескрајна ( ?????? ), она по неопходности не би обухватила себе саму, јер бескрајно, по својој природи јесте, необухватно."

И још по једном питању овде се Плотин и Ориген сједињују одступа Ориген од идеје Божије недокучивости у корист постојеће ограничености. Бог јесте сама Доброта или Самодоброта. Уствари, ова формулација већ је дата у признавању Бога као почетка свега.

"Ти си једини и ни од кога ниси добио то што Ти јеси. Сви ми, тј. свеколика творевина, нисмо постојали пре но што смо створени; зато, то што ми, уствари, јесмо, јесте воља Творца... И због тога, пошто ми некада нисмо постојали, не можемо сигурно за себе казати шта јесмо (уколико се то односи на време када нас није било). Једино Бог свагда влада оним што Он јесте, и Он није примио почетак да би постојао. Бог је рекао Мојсију: ја сам Онај који јесте; и то је име Моје."

Сва творевина "у односу на Бога" јесте небиће; али она "јесте то што је Творац зажелео да она буде", тј. она постоји "у мери Творчеве воље".

Бог је извор живота, тј. " Саможивот" или Добро; све остало јесте тек "као прибројавање њему" ( ?? ????????? ????? ; ??????? , participatio = причешће, учешће).

Пошто је сва саздано Богом и постоји само на основу своје богопричасности, пошто не постоји предвечна и вечна материја у истом низу са Богом (њу је још Климент допуштао) све што постоји дужно је да буде добро, а зло не треба да постоји.

"Зло или лукавство супротно је добру; а небиће ( ??? ov) супротпно је бићу. Из овога следи да су лукавство и зло небиће. Бог је уистину добар и ја сам убеђен све ствара добрим... И још знам да, Божије речи: а узимам живот, ништа мање дишу добротом, као и: а оживљавам, или: а поражавам није мање добро, него: а исцељујем. "

Дакле, доброта творевине није суштински њезино добро, него само прибројано јој добро, "придодато добро" или акцидентално, а због тога и мањкаво добро.

Добро предпоставља нешто друго, нешто на чега се оно излива, што оно обдарује причашћем ? њему. Ако је Бог сведобар Он је Творац и Сведржитељ. При свој самодовољности или свеблаженству Своме, Бог ствара друго ни из чега и дарује га. Бог није свемогућ "уколико не може на некоме да оживотвори свемогућство своје". И зато, да би се Бог потврдио као сеемогући, било је потребно да све прими биће. Исто ово је исправно и у односу на свако друго дефинисање божанства, као што у том смислу потврђују Оригенова и Пло тинова метода да се Бог познаје из творевине, кроз творевину и творевином. Наше богопознање јесте тварно богопознање. Међутим, сам Плотин није достигао идеју стварања ни из чега, не разликујући разговетно Божије самопоказивање у Сину и стварање, или откривање Бога који ствара. Овде је хришћанин Ориген, несумњиво, и философски много дубљи. Његова мисао може апсолутно тачно бити изражена речима НикеоЦариградског символа: "Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца... свега видљивог и невидљивог".

Дакле, Бог је Сведржитељ ( ??????????? ). Али

"говорити, тобоже, Божија Природа је докона и статична, истовремено је и порочно и апсурдно: то је исто што и мислити да тобоже Доброта некада није благотворила, а Свемогућство није могло показати своје моћи. "

У том случају Бог би се мењао, прелазио би из стања у стање. ? Он је неизмењив јер је бесконачан, једини и прост. Значи, и створени (=стварани) Богом свет, савечан му је. ? пошто је наш свет или "еон" ( ???? ) очигледно коначан, а ? његовом почетку и крају говори нам Писмо "ми верујемо, да ћe такође, после нестанка овог света настати други; и раније, пре но што је постао овај наш, постојали су и други светови". Ориген не примећује да је њиме предложени закључак претеран и рђав. Јер временост света никако не искључује Божију надвременост. Непријатна је бесконачност која једна другу смењује у времену еона не поравнавајући их у свему са Богом. Оригеновим начином постављени проблем решив је или путем потпуног отуђивања света од Бога, или путем обожења света у Богочовеку. Ово друго је откривено потоњим богословљем. Ориген и његов противник (Методије) су испод тог проблема. Признавајући апсолутну недокучивост и надвременост Божију, Ориген, као и сва религиознофилософска мисао после Филона, осећа потребу у нечему што "постоји у средини између природе Нествореног и природе створеног". И он говори ? Речи или Разуму, Мудрости или Истини ? Логосу, " средњем између све творевине и Бога, тј. Посреднику" и "прво

рођеним од сваке твари", "кроз кога је створено све видљиво и невидљиво". Божија пунота је несаопштива измењивој творевини.

"Божија Мудрост, која је Јединорођени Син Божији, у свему је истоветна и неизмењива... и због тога се Његова слава оглашава као чиста и јасна."

Међутим

"Реч, будући је обличје невидљивог Бога, устројила је тиме свој творевини приступ ка себи, и свака твар прима од њега онолико колико му са љубављу прибегава. "

И Логос, "неупрљано огледало Очеве енергије" јесте Исус Христос. Тиме Ориген понавља " икономијско" учење ? Логосу. Оно је међутим тек у извесном смислу исправно, али још увек има нетачности и нагиње ка унижавању Сина пред Оцем. Ориген назива Сина "средњом природом", па чак и "створеним" ( ?????? , ?????? ). Он мисли да се Исусу Христу не треба молити. Међутим, ипак ми код њега наилазимо на почетке дубоког, "иманентног", учења ? Речи:

"Потребно је схватити Божију Moћ (virtus, dynamis) којом Он влада (qua viget), којом је установио и садржи све видљиво и невидљиво и којом управља њима, којом удовољава свему ? чему промишља. И она је свему саприсутна као заједничка."

Та "сила" или "моћ" јесте исто оно што Плотин назива "енергија суштине", тј. унутрашња, у спољашњост неиспољива енергија, коју он поистовећује са унутрашњом светлошћу огња. Од те " моћи ", тј . могућности, потенције свега или " силе ", од те унутарње енергије, у спољашњости се показује као нешто другачије, "као неки пар" њезин. Речено је још у књизи "Премудрости Соломонових" (7:25), да је Мудрост "неки Божији пар и најчистије изливање славе Свемогућег". И,

"пар, и да кажемо, сама могућност (или "одважност" "viget") све те и неизмерне Силе", налази се "у личном свом бићу" (in propria subsistentia, ?? ???????? , у "испостаси"), тј. јавља се (каже Плотин) као "енергија од суштине. "

На исти начин изван пламена постоји светлост као нешто самобитно (исто).

"Али мада се пар, и да кажемо, сама могућност све те толике и толико безграничне силе испољава у свом сопственом постојању, исходи из саме силе као воља из духа (ех mente), ипак и сама Божија воља све, пак, чини Божијом силом."

То значи "Moћ којом Бог влада" постаје најобјективнија или ипостасна сила његова, светли огањ светлост изван огња, "прва сила" "другом силом". И тако "друга сила која самостално постоји (subsistens) у својој својствености ( ?????????? ), чини ... неки пар првој и нерођеној сили Божијој". Говорећи приближно и грубо, Бог Отац јесте пунота свега, као неразликујућа, апсолутно једина сила или потенција свега, а Син је стварност, осуштаствљење или енергија Божије Моћи (Силе), другачији од Оца, мада је и једно са Њим. Због тога је "Бог у свему једини и прост; Спаситељ, пак, наш, ради многог постаје многим". Отуда је јасно због чега је Бог створио свет кроз Сина.

Тако у свом генијалном богопознању Ориген почиње да поставља темељни камен свеукупног хришћанског богословља. И њему је сасвим јасно да Отац рађа Сина ван времена, "не тако као да Син некада није постојао" него: у том смислу да је Отац почетак и узрок Сина. Отац није "родио" Сина некада, него превечно и свагда Га рађа и родио Га је. И Отац не може бити Оцем ако нема Сина: Син Му је савечан. Али, називајући Оца усрочником (извором) Сина, не можемо то схватити као неко материјално истакање (еманација), као што су гностици сматрали, или као материјалнопросторно раздељивање, како је предпостављао утицајни западни богослов Тертулијан. Божија суштина је недељива, неумањива, нематеријална. Зато се Ориген љути на оне који говоре ? рођењу Сина "из Очеве суштине" ( ?? ??? ?????? ??? ?? ­ ???? ): Син "ни у чему није једнак са Оцем", "другачији је (од Оца) суштином и положајем" (= и по ипостаси). Али смисао овога за Оригена је само порицање у Богу било каквог материјалног делења. Јер Син својом "суштином премашује све створено" и "Отац није из небића створио Сина (ех nullis substantibus, ?? ??? ????? ), тј. изван Очеве суштине". Син није твар и Ориген није "однесушник".

"Ми кажемо, одбацујући сваку телесну примесу, да су Реч и Мудрост рођени из невидивог и нетелесног Оца. И није уопште апсурд када кажемо Љубави, ако под Љубављу подразуевамо и Вољу."

"Ми у постојању трију ипостаси ( ?????????? ) знамо: Оца, Сина и Светог Духа". Но, учење ? Светом Духу код Оригена је сасвим неразрађено. Признавајући Духа као "личну суштину" и "ипостас" и узвишавајући Га над свом творевином, Ориген учи да Отац "кроз Сина" изводи Духа, и сврстава Га као нижег у односу на Сина. Личност Светог Духа се унеколико разјашњава једино са "икономијског" аспекта. Све је створено кроз Сина; и Син, као испољавање Очеве воље јесте "идеја над идејама" и "суштина над суштинама", Духовни Свет или божанско Свејединство. Дух Свети, дејствујући кроз Сина, завршава његово дело освећује људе, одухотворава пророке и светитеље, обједињује и надграђује Цркву. Они који се спасавају,

"имају потребу и у Оцу, и у Сину, и у Духу Светом: Он не спасава уколико Тројица није потлуна. Немогуће је бити прибројан Оцу или Сину без Духа Светога."

2. Свеблагост не може бити тврдокорна и докона, тј. не истаче се у спољашњост. Бог путем Самооткровења у Логосу или кроз рођење Логоса ствара Њему савечни свет који је ограничен у мери Божијег Самоограничења. Основа и почетак тога света је у Логосу, као јединству божанске множине. И,

"као што је наше једно тело састављено од многих удова, а одржава се једном душом, тако по моме мишљењу, и свејединствени свет јесте својеврсно безгранично и велико биће ( animal ) које одржава Божија Сила и Разум, као једна душа."

Постоје "безбројни светови, али не као што Епикур мисли истовремено, него тако што после окончања једног света настаје почетак другог." Ти светови нису потпуно исти један са другим, већ се разликују по достојанству и каквоћи; "колико их је бројем..., ја, признајем, не знам". Вероватно да Ориген нагиње мисли да сви "светови", "векови" или "еони", формирају извесну целину, да постају јединствени процес који се дешава и у којем особито место припада свету богооваплоћења, "циљу многих еона", мада се њиме није окончао њихов низ. Уосталом,

"ако постоји нешто веће од века, или оно што, може бити, да ћe се десити у васпостављању свега: када ће васељена достићи свој коначни крај врхунац, вероватно треба да буде схваћено као нешто веће него што је век као такав, нешто у чему ћe све добити своју пуноту."

Тада већ неће бити "све у веку" него "све и у свему Бог". Дакле, у учењу ? мноштву светова налази се најнејаснија и најпротивуречнија страна Оригенове системе, јер он тако лакомислено размишља не годинама и хиљадама година, него еонима.

Али и наш свет "то свејединство суштег и суштаствујућег, небеског и наднебеског, земног и подземног" таксфе је својеврсни низ међусобно укључених светова: сфера месеца, сунца, других планета и звезда, непокретне сфере (ар lane ) и највиша сфера. Последња обухвата све остало, као небо земљу, и постоји "земља добра и земља живих, покривена горњим небом са исписаним на њему именима светих". Само име "космос" (свет) означава декорацију и лепоту. Наш свет је бескрајно многоврстан и неизмерно прекрасан. Но, ако се јединство и хармонија нашег света тумаче као "уметност неизрециве Божије Мудрости, чиме онда да објаснимо његову разноврсност, мноштво и разноликост бића која га насељавају"? Чини се, питање је бесмислено, јер Логос је јединство множина.

Али у Богу "нема ни разноликости ни измена", а Ориген тражи обожење; и разноликост се за њега поклапа са неједнаким вредновањем. Он тврди да је Бог "сва бића створио једнакима и сличнима", тако да остаје несхватљиво због чега је Он онда створио многа бића, а не само једно. Ориген овде заборавља ? Логосу као јединству мноштва (и испод Плотина је). У сваком случају, Богом створени духови као створења, тј. они који примише почетак и зато свагда одпочињу и окончавају, по својој природи су измењиви. Они могу и да се приближе Богу и да се удаље од њега. И у удаљавању од Бога, или што је исто у одпадању од њега створених духова, Ориген види њихову разноликост, тј. неједнаку вредност. Узрочник "разноликости нашег света" јесте

"разноликост и разлика у кретању и падовима оних који одпадоше од началних сагласја и јединства у којима их је Бог створио. Покренути и одвојени од стања у добру, побуђивани даље разноврсним кретањима и жељама, они сходно различитости својих тежњи утрошише једино и истоветно добро своје природе у разне квалитете умова."

У томе не треба окривљавати Бога, пошто њиме створени духови одпадоше слободно, тј. сами одабраше себи различити степен одпадништва.

Тамо где је разноликост, ту је и материја: "различитост света не може постојати без тела". Само природа Оца, Сина и Духа "може постојати без тела". Чак и ради тога, да би се објаснила разноликост у духовном свету, потребно је допустити материју, ма и врло танану и духовну (исто и Плотин). Одвојена од духа само "мишљу и разумом" материја је Богом створена ни из чега,

"ради или после духовних природа". Она "служи најсавршенијима и најблаженијима, блиста у сјају небеских тела (која су такође "духовне природе" или дуси), и украшава Божије ангеле или синове васкрсења одећама духовног тела. Тако се испуњава различито и разноврсно стање јединог света". "Овладавајући таквом природом која се из свега преобраћа у све",

та иста материја, у мери удаљености духова од Бога, "уобличава се у још грубље и плотско стање тела". Она постаје искупљујућа тамница духа ради тога, да би се након темељног, протичућег кроз низ еона, пута поново истанчала у "најпрефињеније тело, најчистије и најблиставије". На тај начин и сама смрт јесте тек "измена тела". Ипак, циљ стварања и циљ створеног света је у томе, да би Бог постао "све у свему".

"Може се допустити да се Бог васељене обукао телом... и да је Себе оденуо некаквом материјом да би начин Божијег живота био сравњив са њом у светима. Али то је недостојна предпоставка, нарочито за онога ко хоће да помоћу најминималнијих ступњева осети Божију величанственост и да види славу нерођене природе која све надмашује. Због тога смо и принуђени да одабирамо једно од двога: или, да свагда имамо тела која изгубише наду у богоуподобљавање, или, да на основу обећаног нам блаженства у једном животу са Богом, предпоставимо како нам предстоји да живимо исто онако како живи и Он."

У почетку ћe се сва материја обратити у "једно најчистије, и сјајније од сваке светлости, тело; затим, када Христос преда власт своме Оцу и када се Христово Царство оконча, "Бог ћe бити све у свему", тј. материје уопште неће више бити. Како ћe без материје постојати "свеколикост", тј. мноштво? И да ли је могуће лично спасење?

Материју ствара и образује Бог то и јесте њезин развој без присуства у њој било каквог духа. Сама по себи она није зло већ средство искупљења. Бог не нарушава слободу света којег је створио. И због тога материјализацију духовног бића треба схватити као његову слободну самоизмену. Уствари, Писмо назива Бога "огњем који спаљује", док ангеле и служитеље Божије назива "огњем који сажиже". Нама припада оно "горети духом", тј. пламено љубити Бога. И ето, првостворени духови који пламте почеше се удаљавати од Божанског Огња и због тога се почеше хладити. Хлад ( psychros ) ce почео сажимати и уплотњавати дух у душу (psyche); она се уплотнила у тело. Тако и изникоше разна тела: ангелска духовна, људска, животињска, безлична ћаволска.

Својом створеношћу лако преобратљиви, духови у сили својевољне лењости и одбојности према напору, покренуше се погрешно и неправилно, тј. одоше од Бога или Добра. "Одступати од добра није ништа друго до постајати зао. Јер заиста: зло је, уствари, одсуство добра." Зло није добро и не постоји ( ??? ov), због тога оно у самом себи садржи узрок (почетак) самораспадљивости; "лењост и одбојност према труду очувања добра", јесу морално зло. Али уз сву своју ништавност и неизбежност завршног свог самораспадања, тј. васпостављања првоствореног добра, зло овладава извесним објективним значењем. Оно је "супротност" добру и Богу, нешто неодређено и ирационално, безгранично ( ??????? ). Оно расте и шири се у свету као "незнање ? Богу" и незнање ? начину служења њему, незнање ? побожности. С времена на време Бог чисти свет огњем или потопом "да би сузбио зло... Ја, пак, мислим да ћ e га Бог, ради користи свега, у предвићеном року потпуно уништити.

Дакле, стање света је условљено његовим слободним падом ( ???????? ) који, уствари, и јесте почетак зла и почетак материјалног постојања, као пута искупљења.

"Бог, коме се чинило праведним да светом управља на основу његових заслуга, увео је различитост духова у сазвучје јединог света" и "на основу различитог кретања и тежње духова, свакоме од њих је одрећена сврха. На тај начин се и Творац није показао неправедним..., и cpeћa или несрећа рођења свакога не схвата се као случајна (исто тако и сваки други положај његов), и разни творци или разне природе душа, не постају предметом вере."

Али Творац је и сведобар: свеопштем паду је адекватно и "свеопште устајање" ( ????????????? ??? ?????? ). Пали свет искупљује своју кривицу и враћа се у прећашње стање јединства са Богом.

To враћање ми не видимо у нашем свету у коме је врло мало праведника и где мало њих тежи ка духовној отаџбини. И неопходност сагласја вере и спасености свих са идејом Божије праведности невољно наводи мисао на учење ? преселењу душа или метемпсихози. Ориген јасно види сву негативност стојичке теорије по којој ћ e

"Мојсије свагда да одлази из Египта са јудејским народом, а Исус ћ e опет и свагда долазити у свет да саврши све што је већ њиме извршено не једном, него безброј пута у току веменске измене. Чак и хришћани ... свагда ћ e бити исти, а Целс ћ e изнова писати против њих исту ону књигу коју је он безброј пута већ написао."

Одричући бесмислену, глупаву, бесконачност понављања, Ориген је склон да утемељи једнозначност и једнократност развоја света. Ако је тако, онда је проблем нерешив. Али, у помоћ Оригену долази његова сопствена идеја. Свет је мноштво смењујућих се еона. A y том случају је природно и непротивуречно допуштење да се један и исти дух може у разним ступњевима спуштати и формирати у разним еонима, при чему ће се и његово тело час рафинисати до чистоте ангелског тела, час огрубљивати до животињског тела или ђаволског, и да се сви духови на крају крајева могу спасти. Оваква предпоставка не противуречи Божијој праведности пошто је она задовољена спирањем кривице материјалношћу живота, најблаженија Божија воља може тежити само ка спасењу. Остаје могућност "постојеће и застареле злобе" која "се из навике преобраћа у својеврсну природу". Али та злоба чак и код ћавола не може уништити слободу. ? са друге стране, творевина је својом природом измењива, док је неизмењивост у било чему, нарочито у злу, неспојива са творевином. Истина, слобода је, чини се, неспојива и са тварним блаженством; Ориген као да допушта могућност бесконачног броја падова и устајања. ? то прети повратком на гностички натурализам.

Сви ћ e се спасти и вратити у прећашње стање, чак и ћаво са својим ангелима; спашће се или спасаваће се.

"Сами ћаволи и творци мрака у било којем свету или световима, уколико зажеле да се врате бољем, постаће људи и тако се обратити своме древном начелу. На тај начин, путем многих мучења и казни које ћ e носити дуже или краће време, научени томе у телима људским, поново ћ e шаћи на путеве ангела... Из сваке разумне твари може проистећи свака друга, и то не једном и не изненада, него често; и ми можемо постати ангели, али ако почнемо немарно да се понашамо, можемо постати и ћаволи."

Наш свет ћ e ce распасти и погинути, његова материја ће се обратити у ништа, али ћ e ce његова духовна бића од којих је и састављен саобразно своме земаљском животу показати у овом или оном степену материјализације. И због тога ћ e , кроз извесно време, за њих бити саздана нова тела, тј. изникнуће нови свет.

"Ако ћ e оно што је подчињено Христу на крају да се повинује Богу сви ћ e одбацити тела своја. И ја мислим да ћ e ce тада природа тела разложити у ништа, али ће се она поново васпоставити, ако разумна бића опет падну."

На тај начин ћ e ce извршити "васпостављање свега", без обзира на, у Писму, благовештену вечност адских мука. Муке су вечне или еоничне ( ??????? ) из разлога што се грешник неће спасти у краткорочном веку ( ???? ): муке могу трајати у "векове векова" (еоне еона). Но, оне нису вечне у апсолутном смислу те речи. И оне су праведне, како због тога што искупљују кривицу, тако и због тога што се не досућују споља. Сам грешник "пали" себи пламен свога огња, а не погружава ce y неки огањ који је упалио неко други, нити се погружава у већ постојећи огањ. ? томе огњу као материја за сагоревање служе греси наши, душом сабрано "обиље злих дела". Тај огањ, као што јасно произилази из реченог, није само грижа савести и душевни раздор, већ и вештаствени огањ, тј. материјално биће.

3. Да ли је у Оригеновој системи нужно оваплоћење Логоса? Је ли потребан Исус Христос? Ориген ? свету говори као ? јединству Христовог тела, непотпуног уколико не обухвата и најмање делове његове. Христос не жели да без нас испије небеско вино радости, без свих нас. Радост Христова и радост његових светитеља није потпуна уколико и даље постоје грешници и страдалници, уколико све оно што је мртво није оживело. Христос је страдао за сав свет и, може бити да ћ e " y пуноти света" пострадати још и у висинама ( in supernis locis) за ангеле и зле духове. Да ли ћe to бити оангеловљење и ођаволовљење? Или се Христос само у нашем еону очовечио?

"Свети апостол учи да Христос није страдао у веку који је био пре нашег, нити у томе који је био још много раније. Ја не знам: да ли могу да побројим колико је претходно било векова у којима Он није страдао... Једном се, каже Павле, Он учинио жртвом и у пуноти векова се објавио ради уништења грехова."

Али, можда та "пунота векова", то "много веће од века", садржи и много веће страдање Христово?

Или се, пак, Христос јавио само у нашем свету, чији развој Ориген себи представља исто онако као и Климент, и јавио се због тога што је наш свет један од најгрешнијих еона? Али, који смисао у том случају има то богојављење? Исус Христос (је) Законодавац и Учитељ који дарује откровење небеских тајни (уп. гностике и Климента). Он је живи пример и наставник који поучава исцељене и, подобно Мојсију, поучава "природном закону". На који начин да објаснимо Његова страдања и смрт? Његова смрт је била одкуп ћаволу који је владао душама људи због њихових грехова; уствари, не само одкуп: Христос је надмудрио ђавола који није полагао право на његову душу и ухватио је ђавола својом божанственошћу, мамцем свога човечанства, као пецарош рибу. Најзад, Христос је искупљујућа и умилостивљујућа жртва Богу, а због тога и Првосвештеник који приноси жртву непорочну: своју крв и тело. Он је глава Цркве којом свет постаје и која је "светлост света".

Све ово није органски везано са оригеновском системом. Још мање је објашњиво ако имамо у виду њезин оштри спиритуализам, целовити поглед на тело богооваплоћења. Али Ориген има и други низ идеја које противурече основном и веома су му контрадикторне, али ништа мање важне. Човек је живо биће које се састоји из тела и душе, а душа се, пак, даље састоји из душе "ниже и земне" или душе личне, и највише "благе и небеске" или духа. Прва се размножава заједно са телом без кога не може да живи, и налази се у крви; дух се даје човеку са небеса. Са овим учењем се лако повезује платоновска теорија предпостојања душа и знања као успомена (анемнеза, ????????? ), и Климентова етичка система.

Сви људи су наклоњену греху, неки, пак

"греше чак из навике". "Многе душе путем васпитања, ауторитета, рђавих речи, постадоше толико лоше да је грех у њима постао као њихова друга природа."

И мада та исквареност природе не уништава слободу човекову, борба са њом је веома бременито дело. Уз то, зло се не јавља само као зло дате личности, него целе творевине, одражавајући се као искушење и "вражија сила". Врло често се човек пред грехом oceћa беспомоћно. Он има потребу за благодатном помоћи и тајнама; а оне су могуће само кроз Христа Исуса. Подразумева се да у томе контексту његова исцелитељска делатност добија много дубљи смисао.

Дух је на основу своје богопричасности бесмртан. Он је "на известан начин сродан Богу", "на известан начин једне суштине са њим". Богу "сродна", а због тога бесмртна јесте и њиме створена човекова душа. Што је живо, живи само животом; истинито је истинито само због тога што исходи из Истине; разумно може бити само после Разума, и мудро после Мудрости. Одвајање душе од Бога јесте душина смрт која собом повлачи одвајање од себе или смрт тела. И као што је, силом греха, живо биће морало умрети, а оно што је створено за живот не може коначно умрети, тако је било "потребно да пре смрти постоји таква сила која би разрешила смрт и представљала васкрсење, формирањем у Господу и Спаситељу нашем" који и јесте Логос, Живот, Истина, Разум и Мудрост Очева. Логос, саздатељ и украситељ света, "у последња времена, када је целом свету претила коначна погибао", " излио ј е себе самог и, прихвативши изглед слуге, учинио се послушним смрти". Кроз послушност Он постаде глава свега и тако је уобличио унакажено. Логос управо то "од свих његових чудеса и великих дела особито премашује човеков ум",

"ушао је у утробу жене и родио се као младенац, почео је плакати..; умирући, збунио се... и, најзад, био је доведен до смрти која је међу људима сматрана најнедостојнијом, мада је у трећи дан и васкрсао."

Божанска природа није могла бити сједињена са телом без посредника: само је душа могла постати телесна, јер је већ била способна, као што знамо, да прими Бога. Зато Логос, који је све створио, одабира једну душу од свих душа које My хрле у заједничарење, која се "од почетка стварања нераздвојиво и неодвојиво приљубљивала уз њега ... и која Га је цела прихватила и исходила у његову светлост и сијање". Та "најчистија и најсветлија" душа, сјединила се са Логосом: у њој и кроз њу Божија Сила "се погрузила" у човечанску природу, тако да је произашло јединство двеју природа, божанске и човечанске. Логосова душа, која је предпостојала својим земаљским животом, обожила се, а кроз њу се обожило и тело њезино, а општењем, јединством и мешањем, промењено је у Бога, поставши етерично и божанствено. После Исуса Христа и сваки онај који "осетом бића" или "божанским чулом" прима Божију Реч, прима његову науку као семе: у њему се поново рађа Христос и он постаје Христом. "Многи хришћани су у свету постали христоси". И конкретни Оригенов религиозни опит приморава га да констатује то што из основних идеја његове системе никако не произилази; јер код тога метафизичара срце је боље него глава, мада и глава није рђава. Он је први међу хришћанским мислиоцима који се посветио тумачењу "Песме над Песмама" као душине супружанске химне са личним Логосом, тј. са човеком Исусом Христом. Тиме је Ориген хришћанској љубави дао почетак мистике.

4. Силом и дубином своје синтезе, богатством идеја и слика, Ориген надмашује и иза себе оставља гностике. A no философском значају његовом, можемо га поредити са Плотином. Једино Ориген своје мисли развија више у облику алегоријског коментара и одева их, по Порфиријевим речима, у "варварске митове". У историји богословља Оригенов значај је без сумње сензационалан. Он је богословљу утемељио методе, дотакао се његових основних проблема, у многоме је пружио правоваљане одговоре, или чак и својим погрешкама наговестио и наметнуо путеве потоњих решења. He признавајући никакве границе, одговарајући на свако ново питање најсмелијим хипотезама, он је покушао да обухвати све, да разуме и протумачи све. У његовој системи, као целини, "нема ничега потпуно разумног и темељног, већ једино најпристојнија фантазија речи и красноречиво изграђена убедљивост, која снажно делује на слушаоце". Али и сам св. Методије Олимпијски, који је ово констатовао, умео је да цени Оригена, a y погледу својих главних идеја, био му је захвалан. Оригеновска "јерес" је пунота творачких сила која рађа најдрагоценија откровења хаоса. И, одбацивши Оригенове заблуде, богословска мисао је дуго и плодотворно живела наслеђем великог "учитеља Цркве". Он није одмах био схваћен, и још врло дуго је био схватљив само малобројнима. Већини је било несхватљиво још и Иринејево богословље.

Методије Олимпијски је покушао да са Иринејевим богословљем сједини откриће александријца Оригена. Методије је исходио из мистичне везе са Исусом Христом, те саме, коју је Ориген образложио на периферији своје истеме.

"Христос се у свакоме рађа духовно. Црква носи у утроби и истражује порођајне муке док се у нама не уобличи родивши се Христос да би се сваки од светих, кроз припадност Христу, родио Христом."

Христос нисходи у Цркву и у сваког верујућег као у тело своје; у њима обитава силом Духа Светога и преображава их. Као "Прводевственик" Он и душу , невесту своју, чини девственом. Но, то није само веза са појединим човеком: у Христу су сви једно, као Црква, истинска, девствена, Супруга његова, која својом науком и мистиком, уствари, и рађа њему децу, тј. све нас.

Христос, "најстарији међу еонима и први међу архангелима" јесте "први отисак" или "Почетак после Беспочетног Почетка", и Син. Он је Друга Сила Божија "која образује и која је украсила све већ створено, подражавајући у томе Прву Силу" или Оца, који је то све створио. Христос је обитавао у Адаму на исти начин на који обитава у светитељима. Али Он је и Исус Христос, Нови Адам и конкретан човек. Бог Отац је створио, a Бог Син уобличио и преукрасио свет: како у суштини, тако и у квалитету. Због тога није неопходно допустити једноличност свега створеног: разлике сазданих бића имају основу у различитости Божијих идеја. И управо тако је човек изначално створен душевнотелесним, а не као чисти дух, како су научавали Плотин и Ориген. Тело није последица греха, нити представља "тамницу душе". Шта, уствари, оно спутава? Добро? У том случају Лекар покушава да излечи болест рђавијим од ње средством. Зло? У том случају би тело само отежавало нама да чинимо добро, а што је погрешно.

Несагласни са овим Методије сматра творевину неопходним обележјем Божанства. To би значило да стављамо Бога у зависност од света и да поричемо Божије савршенство. И због тога свет није вечан. Уосталом, поричући вечност света, ми не смемо предпоставити да се Бог мења. Бог је неизмењив. И као могућност ( ??????? ) свет у Њему постоји вечно, што не спречава свет да у стварности својој буде времен. Ориген не допушта превечност творевине, него вечност самог творачког акта што, на основу погрешног Методијевог мишљења, противуречи Оригеновим идејама и нема потребе за побијањем. Подразумева се да, с обзиром на разлике које се провлаче између могућности и стварности света, Методије није успео да разреши оригеновске проблеме, као што их ни сам Ориген није успео да одгонетне.

Али, ако свет и није вечан, "Бог је човека створио за бесмртност и по лику своје личне вечности". У човековој бесмртности и слободи огледа се његова боголикост. Само зато, што се човек слободно оглушио ? заповест, он је

"себе опустошио, лишио се богонадахнутости, и испунио се материјалним пожудама које је у нас удахнула многочланковита змија",

и пао је. Свакако, "пад се није десио пре облачења у тело..., него је настао после сједињења душе са телом, јер се човек састоји из обојега". Управо тада, да би предупредио бесмртност зла које још није заживело, Бог је и установио смрт тела. Јер,

"сваки грех и воља долазе кроз тело"; и "докле год тело живи..., дотле ћ e и грех у њему живети, а његови корени, сакривени у нама, задржавају тако своју силу."

Тако се целовитије него код Оригена открива смисао богооваплоћења. Христос не само да поново узглављује људску природу; не само да нас омива крвљу својом, да прашта грехе, да нас ослобађа и уобличава својом мудрошћу; не само да се духовно рађа у свакоме од нас. Логос се оваплотио "оставивши Оца који је на небесима"; и "Христос и Адам постадоше исто јер је пре векова Логос сишао у Адама". У Христу се васпоставило јединство човека са Логосом. Најзад, Христос је истински примио наше, страстима и страдању подложно, тело. Божанство је "источило" себе и "смешало се" са човечанством, "бесмртно са смртним". У Христу се сјединише супротности: живот и смрт, нетрулежност и трулежност, а Он сам јесте "нетрулежност која је победила смрт".

Платоновац и аскета Методије, дефинишући У "Пиру ? десет дјева" циљ човечанства као девство, оправдава пуноту човечанског бића. Тиме он прикрива животни смисао богоочовечења који је био непознат много ученијем Оригену. И не преселење душа, него управо васкрсење свакога човека у његовом сопственом, индивидуалном, телу, објашњава се као обећање хришћанства. Ако је тако, онда је неизмерно драгоцен и сав земаљски живот.

У руској литератури, Оригенова учења су најбоље представљена у Болотовљевој монографији, допуњеној његовим " Лекцијама"; осим тога, погледај још; Denis i Prat . Издања дела: Migne s, gr. t. 1114, и у серији ХебхардтаХарнака V (ed. P. Koetschau De Principiis, 1913), II (ed. P. Koetschau, 1899), IV (ed. E. Preuschen In Ioannem comm., 1903.), Ill (ed. E. Klostermann, 1901.), I (ed. P. Koetschau, 1899 Contra Celsum). Главни текстови y пасуском поредку, почињу од стране 91 ("Приликом јела треба почети од главе...") De Princ. Praef. i daqe, 10; 4, 2, 2;

4, 1, 1; C. Celsum, 1, 48; 3, 79; In Iohann. 10, 178; De Princ. Praef. 9; 1, 1, 5, и даље; 1, 2, 13; 1, 3, 4; 1, 6, 2; 4, 3,15; C. Celsum 1, 21, 33; 3, 40; 6, 65; In Math. 15, 10; In Ioh. 1, 32; 13, 21; In Rom. 3, 1; 8, 4; De orat. 23. De Princ. 1, 1, 5; 2, 9, 1; C. Celsum 6, 64. De Princ. 1, 6, 2; In Joh. 2, 7, 12; 13, 34; In I Reg. 1, 4, 11; C. Cels. 3, 4, 70; 6, 44; In Math. 15, 11; In Cant. Cant. 4 col. 186 (Migne 13, 88). C. Cels. 1, 23; 3, 70. De Princ. 1, 2, 10; 3,

5, 3; 4, 4, 3, и даље; С. Cels. 4, 5; 6, 75; In Ioh. 6, 23; De orat. 23. In Ioh. 19, 1; C. Cels. 3, 34; 6, 9; 7, 27 34, 38; De Princ. 1, 2, 10; Exhort, ad mart. 47. De Princ. 1, 2, 9, 12; 1, 2, 3, 7, 13; 4, 4, 1, 8; cf. Athan. C. Arianos or. 2, 57; In Ierem. 8, 1; In Ioh. 1, 22; 2, 3; 13, 25, 20, 15; In Ierem. 8, 1; In Ioh. 1, 22; 2, 3; 13, 25, 20, 15; Plotini Enn. V, 4, 12; I, 7, 1; C. Cels. 6, 61; 8, 14; De orat. 14. De Princ. 1, 2, 5; 2, 1; 4, 4, 1; In Gen. 1; In Ierem. 9, 4; In Ioh. 8, 42, 13, 25; 20, 16; De orat. 15. In Ioh. 1, 23; 2, 6; 13, 25; 32, 18; In Ierem. 19, 1; De Princ. 1, 3, 5, и даље; 8. De Princ. 1, 2, 2; 2,

1, 3; 2, 9, 1; C. Cels. 5, 39; De Princ. 2, 3, 1 (cf. Hieron. Ep. ad Avitum 5); 2, 3, 35; C. Cels. 4, 67, и даље; De Princ. 2, 1, 13;

2, 3, 6 и даље; De Princ. 2, 9, 6; 2, 9, 2; 2, 1, 12; 1, 8, 4. De Princ. 2, 1, 4, и даље; 2, 2, 1; и даље; 2, 3, 3 и даље; 3, 6, 1 и даље; 4, 9; С. Cels. 4, 60 и даље; De Princ. 2, 8, 14; 3, 5, 4; De Princ. 1, 5, 2; 1, 8, 3; 2, 9, 1 и даље; 3, 1, 2 и даље. In Ioh. 2,

13; In Cant. Cant. 4, col. 186 AB (Migne 13, 88); C. Cels. 4, 6370; In Num. 14, 2. De Princip. 2, 1, 2; 2, 2, 2; 2, 3, 4; 3, 6, 3 (Hieronym Ep. ad Avitum 10); C. Cels. 4, 69; C. Cels. 4, 40, 67 и даље; 92; 7, 5; De Princ. 1, 6, (Ep. ad Avitum 3); 1, 6, 2 и даље; 1, 5, 1 и даље; 2, 1, 3; 2, 3, 1 и даље; 3, 5, 4; In Math. 7, 13; In Ioh. 6, 1014. In Levit. 8, 2; De Princ. 2, 3, 35; 2, 10, 4 и даље, 8; 4, 3, 13· Hieron. Apol. 1, 20; Hieron. Ep. ad Av. 12; Ep. 92. De Princip.

1, ? , 10; 1, 7, 1; 2, 6, 23; 3, 5, 56; In Ioh. 1, 20, 124; C. Cels. 2, 9; In Levit. 7, 2. De Princ. 1, 1, 6 In Rom. 5, 8 и даље. In Ioh. 6, 32, 162. In Rom. 6, 6; De Princ. 3, 1, 13; 4, 4, 9; Exhort. 47. De Princ. 3, 5, 5 и даље; 2, 6, 2; Hieron. Ep. ad Av. 9. De Princ.

2, 3, 3; 2, 6, 3, 5 и даље; 4, 4, 4; C. Cels. 1, 66; 2, 9, 28, 64 i 69; 4, 41; In Rom. 1, 5; 3, 8; In Ioh. 1, 6; In Cant. Cant. 6.

? Методију Олимпијском (погрешно названом још и "Патарски") в. Bonwetsch. Главна дела су "Convivium decem Virginum", "De libero arbitrio" и "De resurrectione". Види нарочито Conviv.

3, 3, 4; 8, 8; De resurrectione 2, 6, 2; Liber de creaturis 4 и 5 (Migne s.'gr. t. 18, col. 337).