Хришћански Гносис и Климент Александријски

1. Са великом уздржаношћу и префињеном проницљивошћу у погледу значаја теорије и животно битног, скицирао је Иринеј јасне и основне црте црквеног учења. Исходећи из Предања, он је покушао да богословље огради од јелинске философије и лажног гносиса. Но, Иринеј нам је јасан тек пошто сагледамо целину плаховитог, религиознофилософског тока, који је једнако запљускивао и нехришћански и, себе сматрајући хришћанским, свет, у којем су и јудаизам и гностицизам, као и позна јелинска философија настојали да се стопе са хришћанством. Међу "хришћанима", Иринејево богословље и богословље апологета, једни су прихватали као исувише јелинствујуће и наклоњено једнобоштву, други као претерано ограђивање од јелинске мудрости. Чинило се да је изводиво, одбацивши лаж паганства и гностицизма и не губећи континуитет Предања, разоткрити хришћанство више на философски и гностички начин. Другим речима према хришћанству се устремио нови слој, не као онај из кога изникоше малоазијски богослови, Иринеј и ученик његов Иполит, Тертулијан. Сада су жељу, да постану хришћани, изразили људи који припадаху оним токовима, које су у паганству већ образложили Плутарх, Нуменије, Амоније Мшечник, а своју епохалност су достигли у генијалном Плотину. Такав покрет, који је био лоциран у Александрији, својом суштином није био ни пагански, ни хришћански, али је могао и зажелео је "да се крсти".

У Александријској Цркви, која је у домен свога уплива убрзо увукла и Палестину, крајем другог века још нису постојале прецизно исковане формуле нити је, у коначном облику, постојао канон Писма. Но, без обзира, она је живела и Предањем и Писмом, ослањајући се на учења својих "старешина" (в. III поглавље); живела је слободније него традиционални Запад. Још од раније је у њој постојала "катихетска школа" у којој је, по предању, један од првих учитељаапологета био "философ" Атинагора ( III поглавље). Око 180. године на челу те школе се налазио негдашњи стојик Пантен, "сицилијанска пчела, која је са цветова апостолског луга сабирала чисту ризницу знања, усађујући је у душе слушалаца". Њега је, "пошто се сакрио у Египту, уловио" Тит Флавије Климент, који је дуго тражио истину у јелинској философији и у мистеријама, проходивши Велику Грчку, Исток и Палестину. Примивши крштење, а потом и чин Презвитера, Климент је око 190. године постао Пантенов помоћник, да би га убрзо и наследио. Током 202/203. године, због суровог гоњења, он је избегао у Кесарију Кападокијску , своме бившем ученику, епископу Александру, где је и изникао нови центар александријског хришћанског гносиса. Климент је умро пре 216. године.

Он је "удисао чисти евангелски ваздух", али није хтео да призна било какву противуречност између праве философије и хришћанске вере, настојећи да их измири у хришћанском гносису и сабирајући истину стално, где год да је угледа. За Климента је постојала само једна и јединствена Истина, једновремено и теоријска и практична. Она је била дарована у виду Закона Јудејцима, у виду философије Грцима, у пуноти својој "трећем нараштају", Хришћанима. И као што су Јудејци "праведни по Закону", тако су Грци "праведни по философији ". Тиме се кристалише и Климентов

поглед на историју, као на једини развој човечанства ка пуноти знања и живота у Богу, и његов поглед на аналогично усавршавање индивидуума од знања ( ???????? ) и вере, ка гносису или познањуљубави. За Климента, научно знање поседује велику вредност. Човек може и без дијалектике да буде верник, па чак и без икаквог образовања, али без дијалектике, без философије, не може се познати сав садржај вере. Хришћанин је дужан да философствује.

Потребно је разликовати знање ( ???????? ) гносис и веру ( ?????? ), која свакако нема једнозначни смисао. Постоје четири основне доказаности: осећање (чуло), разум, знање, које собом обједињује једно и друго, и мишљење. Вера, пак, "крчећи себи пут кроз осећање, оставља иза себе мишљење, усмерава се ка истини и настањује се у њезиној светлости". Вери је туђа логичка оправданост знања. У односу на њега, она је извесно придусхићење или прихватање предмета унапред ( ???????? ), "устремљавање мисли ка очигледном предмету и ка његовом очитом достизању". Али без вере, како су још Аристотел и Епикур говорили, не може бити ни знања. Осим тога, свако знање (наука) изводи своје поставке из недоказаних начела која су, сходно томе, оправдана вером. И једино вера може без сумње показати свеопште начело, нескривено материјом и нематеријално. Ако је тако, онда вера није само "предусхићење", него и најсигурније, несумњиво, "постизање" ( ????????? ).

Вера не може бити људска умотворина, "као што тврде Грци": у том случају она би већ давно згасла. Вера је ванредна благодат, и неоспориви су дарови које она доноси. Она је исконско својство душе,

"неко унутарње благо које, не тражећи Бога путем експеримента, благовести и прославља Га као истински постојећег". "Од Бога дарована мудрост јесте Очева сила која нас уверава ? томе шта је у нама аутократно и прима веру, а постојаност избора награђује узвишенијим заједничарењем. "

Та "сила" јесте Учитељ наш Исус Христос.

У акту наше вере нас утврђује сама неоспорива Истина. Али то не омета веру да буде потпуно слободно и добровољно наше "сагласје" ( ???????????? ) са Истином, са Свемогућим. Зато се, са човекове стране, вера појављује као његова слободна "послушност" Богу, што уствари њу и потврђује као религиозно морални акт. Вера је темељ љубави и, може се рећи, сама љубав. ? љубав је најузвишенија врлина која нас уподобљава Богу и која нас сједињује са Њим.

"После вере рађају се страх, нада и кајање; они се на одабраном путу сједињују са уздржањем и постојаношћу и приводе нас ка љубави и знању."

? неверје, као жеља да се не верује јесте упрљаност душе похотама или греховношћу.

Дакле, начална вера, као активномудри живот јесте почетак и основа знања. Пунота, пак, вере већ и није вера него гносис, који је уједно и активна љубав. Кроз послушно али слободно саображавање себе Истини, тј. Логосу, Учитељу и Наставнику нашем, човек од верујућег и знајућег постаје савршени гностик и обожује се. Одвајајући себе од сваке трулежности која нарушава његову целовитост, гностик остварује самоувереност или хармоничност својих осећања и мисли, бестрасност ( ??????? ), простодушност ( ??????? ) и јединственост ( ?????? ). Све способности његове душе усмеравају се се ка једном центру ка Сину. Син, пак, својим јединством обујмљује све и постаје јединство свега. Веровати Речи и Речју, значи нераскидиво се сједињавати са њом и због тога постајати једно; неверовати значи падати у двојственост или диаду, тј. у раздељивање и уситњавање.

Човек се састоји из разумне душе и неразумног тела, при чему "ни душа по природи својој није нешто добро, нити је тело нешто зло", мада сам Климент често омаловажава "гроб или тамницу душе". И душа се са своје стране раздељује на подврсте, на "господарећу" или "разумну" и на "неразумну" или "плотску". У "плотској души" се корени начело живота. Али, ако "разумна душа" ("унутарњи човек") не устројава и не обуздава тај живот, плотска душа ћe се растројити и породиће погубне страсти у којима се, као Протеј, многообразно пројављује. Основно гибање разумне душе јесте покрет ка Добру, Истини и Красоти, тј. ка Богу. Тај покрет се остварује кроз врлине, тј. кроз господарење над страстима плотске душе и кроз њихово усклађивање. Такво самообједињавање и јесте богоуподобљавање.

Осим Исуса Христа, такву боголикост још нико није остварио. И човек није праведан, није духован, и није целовит, него је грехован. Од куда је, пак, грех? Климент и овде подражава стоике дефинишући грех као супротност уму (разумној души). Но, он не жели да поистовети грех или зло са плотском душом или телом. Бог није створио грех; и грех постоји само у грешнику, изван њега, пак, грех је ништа. Ни тело, а ни плотска душа нису грех, већ слободно човеково противљење Богу, својевољно растројавање човекове природе. Првосаздани човек је требао да путем слободног и поступног развоја достигне савршенство. Уместо тога, он је заволео самога себе, тј. подчинио се изазову своје неразумне плотске душе којој је, уствари, требао да заповеда, или конкретно: нестрпљиво и превремено се упутио ка брачној наслади. Наравно, то што га је саблазнило изгледало је добро: зло, само по себи, не може да саблазни човека. Управо зато је његов грех и био несвестан: одабравши оно што је срамно, Адам је својом вољом и слободом постао незналица. Али, подчињавајући се плотском, он је повредио и своју слободу постао је немоћан и пао је у власт трулежности.

"Реч Истине, Реч нетрулежности, поново рађа човека и узводи га ка Истини. Она је средишњост спасења које изгони трулежност, прогони смрт, у људима ствара храм у који ћe се уселити Бог. "

Она нас "подчињава кротком (лаганом) бремену богопоштовања, поново нас позива на небеса иако смо расејани по земљи", тј. обједињује све у своме јединству, а путем свога јединства и са Оцем. У Исусу Христу пут личног спасења је истоветан путу спасења света повратни (је) моменат развоја. Логос открива људима истину да би се они покајали и спасли, или, не прихвативши његов позив, сами себи су одабрали праведну осуду, истина, не за сва времена. Али, као што достизање Истине јесте и делатност, тако исто и богоочовечење није само теоретисање. Оно је и тајанствено деловање Христа на целог човека, облагодаћавање слободне воље његове. И у тајни Крштења "Логос просвећује тамом обухваћени ум и изоштрава светлосне очи душе", бодрећи на хришћанску ревност.

Кроз спремност на покајање вера се ослобађа грехова, а Крштење чини човека способним да постане Божији син. Да би се то постигло, потребно је још, кроз наук вере и живот у врлинама, савладати греховне навике и устројити у себи нови и непоколебиви поредак непорочног живота ( ???????? , hexis, habitus). И пут ка савршенству је дуг, поступан и тежак. Тај пут Климент описује у својим писаним радовима ( ???????????? , ?????????? , ?????????? ). У почетку "Реч својом опоменом ( ???????????? ) изазива у човеку одвратност према греху и оживљава веру у Искупитеља. Потом "Педагог", тј. сам Логос, водећи га као дете, поучава човека да морално живи и послужи Богу: да би тако човек постао муж и познао Истину. Тек након тога "Учитељ" ( ?????????? ), тј. исти тај Логос, дарује знање ? Богу, ? божанском. Уствари, трећи део ( ???????????? ), Климент није написао, а ? теоријским његовим ставовима можемо расуђивати на основу фрагмената (у "Строматама").

Мудри "Педагог" почиње од спољашње стране живота и од умереног религиозноморалног идеала. Саопштавајући само основне хришћанске истине, Он износи правила за угледање и пример Свога личног, савршеног, живота. Обуздавањем страсти и следовањем заповестима и Христовом примеру, васпитаник се у многоме привикава на врлине. Идући за узором вере и спасоносним страхом, врлине се најпре појављују, а потом се и укорењују. Та "разборитост" ( ???????? ) као почетак "мудрости" ( ????? ), условљенајерасуђивањем "мужаства" ( ??????? ) и удубљивањем човека у себе самог "целомудреношћу" ( ????????? ) и "промишљеношћу" ( ???????? ) која проистиче из њега, као и "уздржањем" ( ????????? ). Све ове врлине овенчавају се "праведношћу" ( ?????????? ), тј. хармонијом душе, њезином уравнотеженошћу. Откривајући се у почетку извана на другим људима праведност у човеку открива и непосредну "пријазност" ( ?????? ), у којој је почетак најузвишеније врлине љубави. Љубав, пак, која је уједно и гносис, човека истински уподобљава Богу ( ?????????? ) и сједињује га са њим.

На тај начин човек постаје гностик, јер "нема ни гностика, ни психика, него сви, када се ослободе плотских страсти једнаки су пред Господом и духовни су". Гностика карактерише бестрасност: он нема ни пожуде, нити пламти за храном, јер он већ господари оним што воли, чему треба да тежи, и тежи самом природом својом. Но, "бестрасност" није потпуно одсуство живота, активности и знања. Напротив, оно је активна љубав као "господарица сваког знања" и непосредно богопознање. Слично Богу који ни у чему нема потребе и за себе ништа не жели, тако и гностик без личне користи пламти ка браћи својој, ограничава себе ради њих, прашта увреде, подноси страдања ради других.

"Гносис је својеврсно савршенство човека, као човека, остварено кроз поимање божанственога и сагласно карактеру, животу и речи са самим собом и са божанском Речи."

Овладавши тајанственим и тајновитим знањем, гностик исходи из "откривеног и преданог Сином Божијим". Он изграђује божанско знање и изводи закључке "од недоказивог Начела ? самом Начелу" и "од Писма ? Писму". Верујући тек "куша" од Писма; гностик, пак, "сазрева" над њим и открива најдубљи смисао његов који је Христос предао ученицима, а ученици, пак, Христови малобројнима, и то скривено и у алегоријама. Алегоријски метод који је Филон развио, Климент је максимално искористио, а за њим и Александријци (изгубљено Климентово дело ?????????? ).

Гностик је у односу на живот мртав "разумном смрћу" и "скоро безплотан" тј. "дух који живи у збору светих којима је и он постао сличан".

"Немогуће је да би тај, који је постигао савршенство, који вечно куша радост сазерцања и не може њоме да се насити, зажелео поново да се наслађује малим и земаљским. Ви га зовете да сиђе са достигнутих висина како би се наситио добрима овога света. Али, он је већ задобио Светлост Неприступну... Истина, њега још одваја време и простор, али њихову границу он прелази том гностичком љубављу коју божански Дародавац крунише наслеђем небеским и савршеним животом. "

Он се не гнуша живота као што то лажни гностик чини, него управо преображава живот, постаје "земаљско обличје божанствене Силе, изобилно украшен најузвишенијим врлинама". Гностик чак може и да се ожени, следујући у томе пример апостола, јер он зна, да остати неодвојиво везан са Богом посред хиљаду тегоба, господарити страстима у браку, у рађању деце, у породичним бригама узвишеније је од најхеројскијег мужаства.

"Који пламти љубављу ка једином истинитом Богу, заиста је савршени муж и друг Божији, који је достојан усиновљења!... Такво најузвишеније место задобија гностикова душа која је постала кристално чиста и удостојена да лицем ? лицу ... гледа Сведржитеља Бога."

Гностик не ограничава време своје молитве, тј. "ћутљиве беседе" са Богом он се моли свагде и свагда: у пољу, када прославља Свевишњега док обрађује земљу; на мору, када, пловећи по њему испева свој славослов Господу. Он свагда своју душу узноси на висину. И она, ношена крилима богугодних и светих жеља, лебди у пределима небеса и уходи у Светињу над Светињама. Гностик је истоветан са Христом који је једини за себе казао: "Ја сам Истина ..." (Јн 14:6), јер и он

"све зна и све остварује", чак и оно "што је другима немогуће". Он је "себи већ на основу садашњег остварио будуће и кроз гносис је предухитрио овладавање оним што ишчекујемо". Јер, "нема ничега недостижног за Сина Божијег и, дакле, ничега чему се од њега не бисмо могли поучити".

Гностик је већ "бог"; управо због тога он и испуњава вољу Божију, орган је и оруђе Божије. Он свету надокнађује, напустивше свет, апостоле, поучава Божијој љубави речју и делом, преузима на своја плећа бреме других и, ако је потребно, храбри их својим јуначким исповедништвом, а крвљу својом, као цементом, учвршћује Цркву.

Оденувши се философијом и гносисом, Иринеј је поставио управо теоријске основе хришћанског богословља. Философ и гностик Климент, пружио је прво систематско образложење хришћанске етике. Он се трудио да продужи дело "апостола незнабожаца" и да христијанизује паганску моралност. При томе, наравно, много је било и остало паганско. Ипак, у општем Климентовом учењу, довољно јасно се оцртава религиозноморални идеал хришћанства, како је он већ био оформљен у Египту и у Палестини, а тај ток је имао тек да достигне своје савршенство у животу рађајућег се монаштва. Климент је много узвишенији и шири од свога ученика Оригена и од многих аскетских токова. Он наглашава поступност религиозноморалног усавршавања вреднујући сваки његов степен и, описујући идеал хришћанског гностика, не настоји потпуно од њега да створи општеобавезну норму. Он моралну активност везује са теургијом Цркве, мада његов "гностик", истина, унеколико и одходи од Цркве.

Кроз повезаност индивидуума са Логосом његов религиозноморални пут постаје извесна целовита слика целог човечанства спасеног Логосом. Логос је у многе народе поставио разнородне "плодотворне речи". И сваки је народ, отуда, вредан и потребан. И у јудејству, и у паганству дешава се откровење Логоса, а пуноту достиже у хришћанству као Црква и Царство Речи. Разумљиво је да Климент, као и већина апологета, предпоставља Да су Грци позајмили своју мудрост од Јевреја, мада Египћанима признаје самобитност. Свакако, он и овде, као и у свој етици својој, рђаво разликује историјску вредност датог ступња развоја и апсолутну њезину вредност. Али, све је то условљено његовом неумешношћу да изрази дубину основне идеје, као, пак, и самом тешком изразивошћу њезином.

2. Божанство је недокучиво. Оно је "са оне стране докучивости", "са оне стране једнога, изнад монаде" и, "иза границе узрочности". ? Богу се може казати само то шта Он није. Али Он је све

" Отац свега ", источник сваког добра и Бог лични. Он је "Отац свега постојећег и узрок свему, најдревнији и најврлинскији. Човеков језик не може изговорити име Његово, него треба да Му се клања у дубоком ћутању, у унижености уважавања и дивљења."

Он је бескрајно благ, али "не што мора, као огањ који сагорева, јер Бог својевољно дели добра", никако по неопходности: "своју добродетељ савршава пунотом воље своје". И Благост, неотуђиво Божије својство, јесте лична воља Његова, а сами Недокучиви, јавља се у лику "Пастира" или " Монарха ".

"Тајновитог чуда! Један је Отац свега, један је Логос свега и Дух Свети. Бог је неизказив, недокучив. Син је, пак, Мудрост, Знање, Истина, и све остало сродно овоме. У њему је доказ и смисао свега. Све силе духа, створене као једна, снисходе ка једном и истом циљу ка Сину. У свакој сили својој Он је бесконачан. И Син се не рађа просто као један, као Једино, нити многим, као делови, већ као све и као једно из којег је све. Он је средиште свих сила које се сједињују и сабирају у једну целину. Зато се и назива Алфом и Омегом, јер у њему једном, крај има изглед почетка који се поново окончава у још узвишенијем почетку, не имајући при томе никакву паузу. "

Син је "Целовити Ум" ( ???? ???? ), "ИдејаМисао Бога" и "Мисаони Свет", "Очева Сила" или "Moћ", "одраз Очеве славе", "Његова Воља" и "Богу најсроднија природа", "бог" ( ???? ), мада и није Бог ( ? ???? , der Gott).

Климент се двоуми: да ли је Логос прави Бог; и склон је закључку да би Га требало схватити као нижег Бога, "бога", мада једног са Оцем. Но, још јаснију границу он повлачи између Бога и творевине.

"Не постоји никакав природни одношај, никаква сродност, између Бога и нас... Не разумем: како човек, који позна Бога може да допусти тако шта, ако се осврне на наш живот и на злобу у коју смо погружени. Јер ако бисмо ми били делићи Бога, Бог би у том свом делићу грешио. Такво резоновање је нечастиво!... Бог, несебичан у своме милосрђу, брине за нас, иако ми нисмо део њега као целине, нити смо по природи деца његова."

Логос, Светлост света и превечни Спаситељ, саздао је свет, надахнуо је пророке и философе, а "потом је породио и самога Себе: када је Реч постала тело да би се тело обожило". Реч се обукла у човека као у одећу и постала Бог који усваја. Али човечанско тело Христово, благодарећи Божијој сили која га је оснажила, није имало потребе ни у храни, ни у пићу: Христос је пио и јео само да би ... оповргнуо докете.

"Најсавршенија, најсветија, највладичанственија, најдомаћинскија и најврлинскија природа Сина, најближа Сведржитељу", узвишава се над свима: над светом духовним и над светом чулним, над ангелима и над људима. Реч која је створила свет прожима све и налази се свагде, али сама није ничим обухватива. Међусобно супротстављене стихије Она доводи у дивну хармоничност. Она морским валовима даје слободу и онемогућава их да потопе земљу. Као брод, ношена је земља вољом валова. Реч ју је утемељила посред вода. Слично музичару који даровито уме да доријске хармоније прилагоди Лидијиним напевима, Реч је условила силу огња дотоком ваздуха, а суровост зиме присутним огњем. Она је међусобно усагласила све елементе света; и, као у музици, са чудесном складношћу дубоки тонови се хармонично стапају са високим. Целом васељеном се чује та предивна мелодија која поји ? Речи. Логосу нису потребни људски инструменти. Заједно са Духом Светим, Логос је устројио и усагласио свет и човека који у себи носи цели свет, оставивши у човеку хармонију између тела, душе и духа. Тако је Он, ради Себе, саздао живу китару ( ?????? ) од многих гласова, ради прослављања Бога Творца. Логос поји, а човек, најважнији глас у хору, одпојава Му. Та "нова химна Левијевог племена" вазда се чује. Логос је стално присутан и дела, проничући до тајанствених области нашега срца. Он ствара, васпитава, учи и спасава, и усавршава свакога човека и свеколико човечанство. Јер, иако грешницима предстоји вечна мука, неће се она растегнути у бескрај. Све и сва, спашће Божија Љубав.

Морално учење Климента Александријског у основним цртама својим поклапа се са хришћанским учењем и чак га у неким питањима јасно изображава. У учењу ? Богу и Логосу Климент се налази између Филона и хришћанства. Њему још није јасна, за Иринеја тако очигледна неопходност, да Логос мора бити савршени Бог, а не "бог" или посредно биће. У томе контексту се налази и његово полугностичко схватање богооваплоћења. Клименотово богословље, које својом недаровитошћу збуњује хришћанске писце, треба, лично говорећи, усмеравати ка одрицању његове етике: не само ка њему својственом спиритуалистичком скретању, него и ка одрицању тела и обожења. Ако се то није десило, разлог је тај што је Климент више хришћанин него ли философ, и зато још што он не исходи из теорије, него из живота.

Предивно изложење Климентовог учења погледај код: Е. de Fay, врло темељно код Миртова. Климентова дела се налазе издата код Migne, s. gr. ? . 8 и 9 и у серији ХебгардтаХарнака. Најглавнији су текстови ? вери и знању: Strom. 1, 1517, 20, 30, 35, 85, 99,177; 2, 46, 912, 14, и даље. Protrep. 4, 25; 5, 1, 3, 13; 6, 92, 109, 154; 159; 7, 10, 70, 96, и Pedag. 1, 6; ? човеку, телу и души: Protrep. 4, 18; Strom. 4, 17, 116; Paed. 1 и 3; ? злу и греху: Protrep. 3, 63; Strom. 3, 103; 6, 141; ? гностику: Protrep. 1, 8, 9; Strom. 2, 46, 98; 4, 152; 7,13, 52, 56, 82; Fragm. 24; ? Богу u Логосу: Paed. 1, 71; Strom. 1, 177; 2, 61, 3, 7; 5, 71, 81, 82, 89; Quis dives salvetur. 37; Fragm. 23; ? спасењу свих: Fragm. 24 и 69.