IX

Атанасије Велики

1. "Од младости своје задојен божанским правилима и законима", Атанасије Велики је тек "на кратко изучавао световне науке: како и у њима не би био потпуни лаик и незналица, али их је и надаље сматрао достојнима презира". Он "није трпио да благородни и богати дарови душе буду истрошени на сујетне ствари" (Григорије Богослов). И, изучивши темељно хришћанску писменост, он никада није жудио за систематским устројством; његова дела, највећим делом, посвећена су борби са аријанима, обелодањивању истине коју ови унаказише и тумачењу текстова које они неправилно истумачише. Тако се, уствари, сами од себе показаше мотиви његовог богословствовања, уз потврду свеколике органскосистематске повезаности.

Атанасије веома разговетно и силовито расветљава (већ у најранијем делу своме "Против пагана") идеју стварања ни из чега, што једновремено јесте и разјашњавање принципиелне разлике између Бога и његове творевине. Тиме се, уствари, хришћанство одлучно ограђивало од пантеистичког гносиса и аријанства. Ново и битно у свему томе не беше проста објава стварања ни из чега, него јасно и пламено образлагање те идеје. "Све што је створено, својом суштином нема ничега заједничког са својим Саздатељем" јер "каква сходност може постојати између онога што је из ничега и Творца који је све то управо саздао из ничега?" "Бог је Онај који јесте и није сложен", тј. један je, бесконачан је и савршен је, као "истинска суштина". Природа, пак, створених бића, будући је произашла из небића јесте нешто пролазно, слабашно, смртно", нешто што немоћно одржава себе у постојању, у бићу, и одређено је на непостојање, на небиће или погибао.

Из реченог, сама по себи, происходи очигледна лажност идеје ? посредницима између Бога и света као идеје ? нечему полуствореномполубожанском ? ПосредникуЛогосу, у смислу у коме Логоса схватаху аријани. Провалије између Бога и света не могу се премостити ни безбројним мноштвом посредника. И сасвим је неосновано сматрати да је Творац, тобоже, унижен уколико прихватимо да је Он сам непосредно створио све. Нечастиво је, даље, мислити као да је Бог створио или породио Посредника ради нас (в. одељак VI , 4 Методије). У том случају, не само да Реч није Бог, него ни сами Бог није Бог: Бог тада себе не познаје, a yc ловљен је нечим другим ради чега и дела. Стваралачка свеблагост која и спасава своје саздање јесте апсолутно најслободније изнад свега божанство.

Оваквим приступом и резоновањем Атанасије се размимоилази са традицијом "икономијског" богословља. Због тога је недовољно свако логичко размишљање ? Богу уколико полазимо од света; у контексту "икономијског" учење ? Тројици, Атанасије делимично чак и Оригенове закључке ослобађа икономијских примеса, истина задовољава се само општим указањима, препуштајући будућности да разјасни "иманентно" богопознање. Уосталом, у својој суштини оно је већ дато код Оригена и код паганина Плотина. Одношај Оца и Сина Атанасије објашњава символиком као одношај моћи, силе или потенције ( ??????? ) према осуштаствљености, стварности, "енергији".

"Син је обличје и сијање Очево, оличење и истина његова. Ако постоји светлост, постоји и обличје његово сијање; ако постоји суштина (ипостас), постоји и целосно изображење њезино; постоји ли Отац постоји и Истина." "Од кад постоји суштина (ипостас), од тада мора постојати и њезино изображење или обличје... ? када то Отац није видео себе у своме Обличју?" "Ако Сина називају вечним породом Очевим онда Га прекрасно називају тако, јер суштина Очева није некада била недовршена: таква, да би касније произашло нешто што јој апсолутно не припада."

Тврдити како је Бог, тобоже, некада био без Логоса, без Речи своје, исто је што и предпоставити "светлост без зрака" или "извор који је безводан и сув". "Такав извор већ и није извор; не може бити извор оно што из себе не точи (воду)."

Атанасије Велики истрајава у намери да постави јединство Тројице и утемељи апсолутну истоветност Синовљевог и Очевог божанства; Син је "инородан и иносуштан створењима, али је Син сопствене Очеве суштине и саприродан је Оцу". Оштроумност Атанасијевих мисли је управљена против субординизма и тробожија. Он је веома Mano инсистирао на разлици Ипостаси. Међутим, савелианом су га могли сматрати само они којима се суштина богоумовиђења чинила недоступном и за које Ориген није писао.

"Двојица су бројем, јер Отац јесте Отац, а није Син, и Син је Син, а није Отац; међутим, суштина је једна, јер Рођени није несличан Родившему Га, него је његово Обличје и све што је Очево припада и Сину."

На који, пак, начин да представимо Синовљево рођење?

"Сваки који се усуди на слична истраживања лудује, пошто покушава речима да образложи неизразиво и оно што је овојствено природи Божијој, што је познато само Богу и Сину његовом. To је исто као и постављати питања: где је Бог; због чега је Он Бог; какав је Отац?"

У сваком случају божанско рођење није налик човечанском, није материјално раздвајање, ниистакање, али није ни "рођење вољом и хтењем" Оца, како су мислили аријани. Јер Очева во ља није предходила бићу Сина коме је Отац предао све и који сам јесте "живећа воља Оца у којој се све десило". И "једна воља у Сину је из Оца, из чега се такође види да је Син у Оцу и Отац у Сину". Бог воли, љуби, дејствује кроз Логоса, и у Логосу. Логос, пак, дејствује у Духу. Конкретна делатност Сина јесте и делатност Духа. Са тих разлога и " Дух Свети је раван Оцу и Сину", и "изаслан је", и "да-рован је" "од Оца кроз Сина", и "у Сину".

У иманентном богословљу Атанасијевом, први пут се потпуно јасно разоткрива Бог као Личност, не човечански ограничена личност какву су тражили аријани, него апсолутна личност која, самим тим, заснива свако лично, индивидуално биће, личност као Божија Ипостас. Наиме, одбацивање "икономијског" богоучења ни по чему не одриче то што је у њему вредно. Напротив, управо Атанасије открива и показује прави смисао хришћанског учења ? свету (космогонија), и спасењу (сотириологија), тако што не условљава и не објашњава Бога космогонијом и сотириологијом, него управо њих тумачи и заснива Богом, апсолутно-слободном и вечном Свеблагошћу. На тај начин Атанасије открива ону исконску, али разним теоријама затамњену, радост хришћанског живота у познању безграничне и слободно изливајуће се на свет Божије љубави, и слободе човекове да прими Бога. Отац је све створио кроз Реч у Духу Светом.

"Дејством и силама началствујуће и васељеном владајуће Божије и Очеве Речи пулсира небо, покрећу се звезде, излази сунце, месец се креће својом путањом, ваздух се напаја сунцем, загрева се етар, дувају ветрови. планине се дижу у небеса, земља, утемељена на својим основама, доноси плод, човек се (на њој) рађа, живи, умире."

На свему се налази "својеврсни отисак и печат Божијег Лика"; и "мудрост коју поседујемо" јесте "обличје истините Божије Премудрости".

Али, од куда је онда зло? "У почетку није било зла, јер и сада зла нема у светима и за њих оно, уствари, не постоји". Зло је "непостојеће". Греше "извесни јелини" када тврде да је "зло самобитно, да постоји само по себи". Јер не постоји "нерођени творац зла". He постоји ничега осим Бога и његове творевине. Бог није творац зла и све што је њиме створено добро је. Дакле, "зло није од добра, не налази се у њему и није кроз њега; јер не може се добрим сматрати то што поседује двојну природу или се учинило узрочником зла". Створен добрим, "човек је потом почео сам против себе да умишља ( ???????? ) зло и да га дочарава себи".

"Када затворимо своје очи, без обзира што је сунце изашло и обасјало својом светлошћу све, (човек) себи дочарава таму, иако она уствари не постоји, и ходи тумарајући по тами, често падајући и приближавајући се стрменима. Човек даље наставља да мисли како нема светлости, а постоји тама; човек уображава да гледа очима својим и да не види ништа. Исто тако и душа човекова када затвори очи своје којима гледа Бога, умишља себи зло и, усмеривши на њега позор свој, није ни свесна да тако, уствари, уображава у себи то што је чини пасивном. Она замишља непостојеће; и већ не остаје онаквом каква је створена, него постаје таква у какво стање је себе довела."

У вези са трихотомном деобом човека на пропадљиво тело, душу и дух, Атанасије се у томе контексту проблему зла посвећује још конкретније. Зло је отуђеност од Бога и усресређеност на себе самог, окренутост ка трулежном и плотском. Удаљивши се од Бога човек се усмерава својој телесности. Он почиње себе да сагладева и упознаје, паднувши тако у самозаљубљеност и љубећи "пропадљивост и таму". Ово је постало могуће из разлога што "створена природа, будући је створена ни из чега, сама по себи јесте нешто текуће, промењиво, смртно". Али, Бог није човека створио на погибао већ да би му он био причастан пунотом заједничарења и знања.

"Каква је корист бити створен, а не познавати свога Саздатеља?" И, "како онда могу бити разумна бића, a да не познају Очеву Реч којом су створени? Кад они не би познавали никога осим онога што припада земљи, ничим се не би ни разликовали од неразумних (створова). И ради чега их је Бог онда и стварао, ако не жели да Га они познају?"

Сав човек, сва његова духовно-душевно-телесна природа, треба да припада Богу, да је са њим нераскидиво везана, тј. треба да се обожи. И "да се васељена не би распала и да не би поново прешла у небиће", Бог је човеку кроз Реч своју даровао заједничарење са самим собом - створио га је "по лику и сличности својој". Бог је нарочитим начином сјединио човекову душу са Речју својом, није их просто усагласио већ, можемо рећи, срастао их је, под условом да овим срастањем не подразумевамо измену Божије Природе или њезино преобраћење у човечанску (природу). To је пуно јединство човека са Богом, али без нарушавања њихових разноликости, и потпуна различитост, без нарушавања јединства. Са аспекта самога човека, његова богопричасност се испољава сагласјем или хармонијом његове природе: владање духа над душом и душе над телом.

"Творац је ... створио људски род по лику своме ... и кроз уподобљавање њега себи учинио га је сагледавачем и познаваоцем Суштога, даровавши му мисао и знање ? Божијој вечности, да би човек ... свагда остао у дарованој му познаји Бога и да не би одступио од саживота са светима... He наилазећи ни у чему на препоне у богопознању, човек је у својој чистоти непрестано гледао Очев Лик Бога Реч, по обличју Којег је и створен, понирући у екстазу када (у)позна Очево промишљање и бригу ? свему, испољену кроз Реч ... својом мишљу узноси се изнад чулнога ... силом ума дотиче се божанственога и духовнога на небесима. Када човеков ум није заокупљен телесношћу и, ако га се не дотиче пожуда пробуђена у њему споља, него је он сав у висинама и када је сабран у себи самом, као што је то било у почетку, тада, премашивши границе свега чулнога и људског, тече он у висине и, гледајући на Реч Божију, познаје у њему Оца, наслађује се гледајући Га и обнавља се у љубави ка њему."

Међутим, човек се у мислима "својим није задржао на суштом, нити га је обликовао ", "скренуо је са пута и изашао изван себе". Душа човекова "прекривши, мноштвом својих телесних пожуда које су у њој, својеврсно огледало у којем је и могла да види Оца", ослепела је: "види само чулно". Створен слободним, човек је слободно "залутао", тј. почео је да тежи најближем "почео је да упознаје и разматра самога себе и да се собом наслађује". Одвративши се од Јединога, он се "приљубио многоме и различитоме"; он "тумара мислима по многим стварима", кружи и тетура се као пијанац гледајући не види. To и јесте прелаз од бића у небиће, у пропадљивост, узроковану самим човеком, то је "проклетство" смрти. Оно нараста и множи се.

"Свагде беху прељубочинства и крађе; сва земља се испунила изгредима и проневерама... Чињаху се сваковрсна злодела, појединачно и колективно. Државе ратоваху са државама; народи устадоше на народе; васељену раздираху метеж и мржња."

Зло се укоренило у људима као својеврсна навика на грех, као неко изопачење природе; и смрт је господарила у свету.

Наравно, Бог је могао да скине са човека "проклетство смрти". Но, човек би после тога опет пао и, научивши већ да преступа закон, запао би још ниже. И опет би се указала потреба за праштањем и "продужила би се у бесконачност, а људи би и даље остали узрочници свега, робујући греху". Ради спасења човечанства била је потребна праведна "жртва" Праведникова, "искупљење греха" и "одкуп". Та жртва је имала постати и "разрешењесмрти" ( ????????? ??????? ), тј. "калем" истинског живота човечанској природи. Човечанска природа се морала васпоставити у првосаздано своје стање, па чак и у боље: тако да се стварно, тј. неизмењиво, обожи кроз причасност ( ???????? , ??????? , ??????? ) Богу Речи, Богоусиновљењем ( ?????????? ).

Да би обожење ( ?????????? ) постало могуће, потребно је богооваплоћење. Реч (Божија) је морала бити не творевина, не полубог, него сами једини и истинити Бог, а Исус Христос сама Реч "која осмишљава" човеково тело. Он савршени човек, по човечанству, телом једносуштан нама; и, "присаједињујући се телу Господњем ми сви постајемо једно тело и у себи имамо једнога Бога". Но, Исус Христос је и Бог, "прави Бог у телу", нама недоступна једносушност "по суштини божанства". Он је "постао тело не изменивши се у тело, него је ради нас примио тело и постао човек". Логос је "дошао на обитавање у Свету Дјеву Марију; са њим је дошао и Дух Свети; и у Духу је Логос саздао и образовао себи тело". Суштински гледано то тело је било наше, људско тело, дакле тело сваког човека; стога Логос "све боготвори и животвори", обитава у свима својим "сателесницима", слично своме обитавању у Адаму. Али, Христос је и различит од свакога од нас: у њему се Логос "уселио у једно од подобних нашем телу", постао је "наш брат сличношћу тела". И у Исусу Логос се не јавља начином којим се показао у светитељима или пророцима, у чему "није било ничега особитог", него изванредно и лично: тако, да само кроз Исуса Христа ми постајемо причасни речи и "не сазидава се Он, него се ми у њему сазидавамо". Исусово тело је право, потпуно, и неодвојиво је сједињено са Речју. Оно

"није могло остати мртво пошто је постало храмом живота. Зато, иако је оно умрло начином којим умиру смртна (тела), силом Живота који у њему обитава, оно је оживело."

Логос прожима човеково тело Исусово слично огњу који букти око сламе имуне на пламен због мноштва "каменог лана" (азбеста) којимје заштићена.

"Обукао се Спаситељ у тело да, због усађивања тела у живот, оно не би остало доле у смрти, него, обукавши се у бесмртност да по васкрсењу може постати бесмр-тним."

Са тих разлога Богочовек јесте - "корен" и почетак нашег спасења и обожења, тј. основа таквог јединства са Богом какво је једино и могуће без сливања суштина. Будући је основа нашег богобића, Христос је и темељ нашег богопознања, у њему и кроз њега несумњивог.

2. Атанасије на себи својствен начин заснива наду раних хришћана на скоро обожење света (хилиазам) и расветљава конкретни смисао онога што је хтео да каже првоблаговесник монаштва Климент. "Живот Антонијев" постаје основна књига хришћанског аскетизма, тј. слободног преображаја и благодатног обожења творевине. Антоније се одриче свега, удаљава се од људи, чак и од својих ученика.

"Рибе, уколико су дуго на сувом, умиру. Тако и монаси, ако се задржавају и контактирају са вама, слабе. Стога, као што риба жуди и хита мору, тако и ми (хитамо) гори, да не бисмо, задржавајући се са вама, заборавили на оно што је у души нашој."

Антоније се одриче и себе самога, "устручава се" да једе и да спава, не храни (масти) своје тело уљем. Он је без страсти. Ако га присилно извучете из његове усамљености, он се

"неће обузети тугом, неће се окренути ка разонодама, не препушта се ни смеху, ни сети; не збуњује се кад угледа масу људи, нити се радује пошто су сви почели да га поздрављају, већ и надаље остаје равнодушан пошто њиме управља разум и ништа од свега што је око њега не може га извести из њему обичног и природног стања."

Он је узрастао, јер "наш раст је у удаљавању од чулнога и у приближавању самом Логосу".

Аскеза није сама себи циљ, већ пут ка успостављању хармоније и, због тога, победа над злом овога света. Антоније тражи борбу са злодусима, изгони их у "места безводна", изгони их и из саме пустиње. За њим устаје, њиме предвођено, мноштво монаха; за њима хришћани, "моралом и врлинским животом наоружавају се против злодуха и подсмевају се њиховом вођи, ђаволу". Чак и "младенац, ставивши ручицу своју на змијину јаму, смеје се над Евиним саблазнитељем". И, савршени испосник Антоније, брине ? Цркви, уразумљује плаховите, разнежава повређене, весели растужене, смирује гневне. На цео свет излива благодат његових чудотворних дарова, исцелења и видовитости. Напјачава неопходности земног постојања. "Његово тело није умртвљено због слабог кретања, нити је усахло од постова и борбе са демонима." До дубоке старости умро је у 105. го дини живота сачувао је оштроумност и виталност, а ни зубе није изгубио: "само су ослабили они у деснима због поодмаклих старчевих година".

Пела св. Атанасија Великог издата су код: Migne s . gr . t . 25-27. Главни текстови за I параграф су: Oratio contra gentes 1-8, 23, 25_з5 41-44; Contra Arianos orationes, I, 9, 14, 19-22, 44, 58; II, 22, 25-30, 55-59, 61, 67, и даље; 78; III, 1-6,12, 22, 30, 33, и даље; 52*, 63-66; De incarn. Verbi 2-5, 9, 21, 44; De Trinitate et Spiritu S. 18- Ad. mon. 2; De decretis Nycaenae syn. 51, и даље; En. ad Serapionem, 1, 20, 23, 28, 31, 4, 20; De sent. Dion. 10; Ad. Epict. 8; ad Adelph., 3, и даље; ad Afros, 11. 3a II параграф: Vita Antonii, oc. 14, 49- и даље, 5; Ep. ad episc. Aeg. et Lyb. 2.