XI

Свети Григорије Нисијски

1. Григорије епископ Нисијски, (331394), "овенчан широкогрудом ученошћу, не само нашом него и оном која је некада била наша", најоригенствујућији и најодважнији до граница јереси богослов и метафизичар IV века. Он исходи из дубоког убеђења у

"бесплодност световне науке која се све време мучи порођајним мукама и никада да роди живи плод". "Нису ли сва њезина деца недоношчад пре но што су ступили у светлост богопознања?"

To је и разумљиво. Последњи темељи знања, "догме истине", умом су необухвативе, јер су "догме божанске и тајновите". Оне се примају само вером, а због тога јесу не само теоретске поставке него и "заповести", тј. морални прописи.

"Благодат Спаситеља нашег је љубављу својом даровала познање истине боготражитељима као лекарство душама. Она руши, зацарившу се, обману човекову, угушује срамно мудровање тела када се душа, задобивши јединственост, светлошћу истине узводи ка Богу и личном спасењу."

Но, ако је бесплодно и опасно знање ради знања, онда није довољно ни само очување заповести. Хришћанин је обавезан да истражује веру: у супротном показује "недостатак побожности" и греши. Али и само то испитивање не сме да се преобрати у пусту, спољашњу, дијалектику, у "Аристотелово злоумеће", него треба да исходи из осведоченог садржаја вере. Исправност овога чина заснива само Свештено Писмо, а истинитост схватања и тумачења Писма базира се "на дошавшем нам од Отаца предању, као на неком наслеђу, које је предавано прејемством од апостола кроз потоње светитеље". Уколико то предање оствари исправно и логично изражавање, тада је оно у континуитету са "заједничким саборима". И тада се "највећом хулом и нечастивошћу" сматра ма "и најмање искривљавање преданих речи":" скраћивање, измена, уметање".

Биће највише Суштине представља се као основна и несумњива истина. To већ и није истина него непосредно доживљени факт. Свакако, за богопознање је неопходна "чистота срца". Растрзаност душе, пасивност ума или безумност, стварају сумње па чак и порицање очигледног. Зато у чистом срцу и уз сазерцање спољашњег света, "оглашава се Премудра и Уметничка реч". Ми видимо да све пролазно јесте и измењиво, да има почетак и постоји само силом Неизмењивог и Безпочетног које нема потребе ни у чему. Иза хармоничне разноврсности лепоте и сврсисходности космоса, ми познајемо "уметничку и премудру Силу Божију која премудро у руци својој садржи свет Творца". И бит ствари овде није у логичким закључцима (уствари, уколико би неко покушао да сврсисходност објасни случајношћу, тај би се уподобио ономе који човека сматра за машину без душе и заборавља да и сама машина по себи већ представља човека). Суштина је "у срцу пријемчивом ка Речи". И та Реч руководи сваким боговиђењем и потврђује га.

Реч првенствено омогућава познање Бога као Најсавршеније Суштине. To што је савршено, будући је извор свега, самозадовољно је у својој пуноти и није сложено, већ је просто и једно је. Али не треба, као Евномије, да мислимо како је Бога могуће познати у танчине. Ми знамо да Он постоји, али не знамо какав је Он. Наше незнање је везано са ограниченошћу човековог знања.

Област обичног човечанског "чулног знања" јесте вештаство, "нижа природа". У међи те сфере налазе се сви наши појмови и речи; и само ту, ми се налазимо на стабилном терену иако се не треба никада самообмањивати: чак и "подложна нашим чулима нижа природа премашује меру човековог знања". Предметом нашег "умног знања" постаје и нематеријално биће, духовно, идеално. И, наравно, сасвим је јасно да наши појмови и речи који су настали у нижој сфери и за нижу сферу сада показују недостатке. Они су употребљиви и примењиви тек условно и ограничено. Ми примамо духовно, али оно, будући је неухвативо нашим појмовима, потојано исклизава од нас и нашем уму постаје појмљиво само фрагментарно. Ми покушавамо подкрепити достигнуто појмовима; али појмови су тек приближна ознака.

Шта после свега овога можемо казати ? ?? знању Божије Природе? Она "премашује свако наше схватање; и појам који израдисмо ? Њој само је сличност траженога". На који начин уопште ограничени човеков ум може својом речју, појмом или мишљу, обухватити, односно, измерити Безграничнога? Како описати или дефинисати Неописивога и Недефинишућега? Божија суштина је изнад сваког имена; и њу можемо поштовати само побожним ћутањем. Управо због неизрецивости Бога ми Га и именујемо многим "именима". Наводећи их, ми тиме или указујемо на непримењивост на Бога наших појмова ("безконачни", "нерођени", итд.) или дефинишемо не саму Божију суштину него одношај Бога према творевини. ("Творац", "Савршени", чак и "Бог" реч коју Григорије изводи од глагола "познати" ???? ??????? ).

Није ли онда бесплодно то силно гомилање Божијих имена? Није, јер то је начин на који ми, помоћу њих, познајемо Бога. Идеја Бога, чак и сами Бог, као да се на неки начин налазе у нама. "Осећај дивљења који у нашој души необјашњиво надире при самом помену ? Божијој Суштини" већ јесте неко нелаживо име Божије, али и "уверење у томе да је Бог изнад сваког имена". Ум човеков

"уз помоћ доступних му и могућих логичних закључака, усмерава се ка недоступној и најузвишенијој Природи и дотиче је се. Он није толико проницљив да би јасно могао сагледати невидиво, али истовремено није сасвим ни лишен могућности да јој се приближи: тако, као да уопште не може бити никаквог нагађања ? траженом."

He можемо рећи како Бога познајемо непосредно, али ми Га познајемо "кроз енергију" његову која, уствари, јесте његово Самопоказивање.

На тај начин постоји извесно "саприпадање Недостижној Природи", нека обухваћеност њезиним духом која је принципијелно доступна човеку и јесте критеријум за сва имена која се приписују Богу. Та обујмљеност, као самосвесност (самоспознаја) творевине пред лицем Творца, дарује се "вери која дејствује кроз љубав" (в. гл. V ) вери, чији пут Григорије описује у делу "О Мојсијевом животу". Потребно је одрећи се сваке грешне хране, победити чулност и очистити душу. Само кушањем оне хране која не нуди насладу човек долази до "сазерцања Највише Природе", али не до сазерцања "на основу виђенога или на основу чујенога, јер око то није ни видело, нити је ухо то чуло, и не на основу тога што је у срце човеково стало". Ум треба "опрати од сваке представе доживљене путем било каквог нагађања". Само тако ћ e засијати светлост богопознања у мери личног усиља, све више нас убеђујући у

"несагледивост Божије Суштине" јер "то што испитујемо премашује свако познање, са свих страна обухваћено недокучивошћу као неким мраком." "Истина суштог заиста јесте нешто свето, чак светије од светога и за многе неприкосновено и неприступно. Оно обитава у скривеној и неизрецивој дубини тајанствене скиније; a због тога познање надразумног појма Суштог не може бити испитано. Треба веровати да та Суштина постоји, али није дата нашим погледима, већ обитава у скривеним дубинама мисли."

И не може се гледати у Бога и остати жив, јер Он је изнад живота.

"Који мисли да је Бог нешто препознатљиво, тај у себи нема живота пошто се удаљио од Суштога и приклонио се сместивом у своје схватање што и признаје за Сушто. Јер права Суштина јесте истинити Живот; то није доступно познању. ? ако Животворна Природа премашује знање које достижемо, без сумње, то није Живот. Јер што није живот то и не влада својствима која потврђују живот."

Али човеков ум моли Бога да се Он сам покаже, "не у мери коју ум сам може да прими, него у мери какав је Бог по себи". Тај који тражи лепоту "жели да се насити познањем карактеристичних црта Првообраза". Њиме влада "дрскост и границе које премашују жељу", "наслађивања лепотом, али не помоћу огледала, него лицем ? лицу". И "божански глас удовољава траженом у самом ускраћивању показујући малобројним речима неку неизмерну дубину". Бог испуњава Мојсијеву жељу "али му не обећава задовољење и пренасићавање у тој жељи". Јер Бог је бесконачан, самим тим је и богопознање бесконачно. Ко види Бога тај "непрестано тежи још боље да Га види. Тако да, уствари, не постоји граница која би пресекла раст усхођења ка Богу". Односно, само то стремљење, тежња, и јесте "(о)стајање" у врлини.

2. Само по себи се подразумева да у своме богословљу Григорије врло често само излаже и на нови начин освежава то што су александријци већ казали. Но, он многа питања и продубљује. Тако, "вечност Божијег живота ... састоји се у томе што је свагда обухваћена бићем без могућности чак и помисли да ње некада није било или да је неће бити". Бог је слободан од времена; за њега не постоји ни прошлост, ни будућност само је садашњост, тј. његову вечност не треба схватати времено, као својеврсно време. "За Бога оно што је било, то јесте и to ћ e бити; а ако нечега није било тога неће ни бити". На тај начин је Бог изван сваког времена Он је неизмењив не само до настанка времена или по настајању времена, него је управо време и све што је времено неко делимично и пропадљиво (јер је тварно) одражавање Бога, Њиме у Себи не садрживо времено.

Зато је и могућно да "у свакој ствари постоји Бог који је прожима и обујмљује и у њој борави". Та Божија Природа својом силом се и сама "налази у свима бићима, да би се они сви задржали и остали у бићу", али од те своје свудаприсутности она неће постати ни временска, ни просторна.

Наивност Оригенове мисли ? временској савечности света Богу веома је уочљива. Тиме се суштина проблема ниучему не мења. Богу, као једном у мудрости, у хтењу и остварењу тога хтења, савршеној Суштини, као јединственом Суштаству, супротставља се "небиће" које само привидно влада бићем, пошто његова природа сама по себи није осуштаствива". Оно на неки други начин постоји и говори нам ? себи путем нашег тварног самопознања.

Бог је Прво Начело. Самим тим, Он је Прво Добро и Сведобро. Шта је онда зло?, и како оно може да постоји? "Свако добро престаје тако што ми себи дочаравамо нешто супротно добру." Тако, крај живота је смрт, крај светлоти тама.

"Кад се одузме светлост, настај мрак; у присуству светлости нема мрака. Тако, док у природи има добра, порок сам по себи није остварив; дакле, уклањањем добра започиње супротно." Порок или зло, "огледа се у лишавању добра, оно је као сенка која настаје удаљавањем светлости". Зло је супротност добру, као "нешто разумљиво одсуством бољега". To није супротстављеност неких суштина, "постојећем се не супротставља постојеће; и ми не кажемо да је непостојеће суштински различито од постојећег, него тврдимо да је небиће супротно бићу".

Однос зла према добру је исти као и однос слепила према гледању. Но, из овога не следи да је зло за човека нереално; напротив, управо у човеку оно и постаје некаква реалност. He имајући, свакако, свој почетак у Богу, зло се "рађа некако унутра, изграђује се слободном вољом и душиним удаљавањем од добра". Зло изниче у творевини из разлога што је она слободна да не тежи ка Богу, него може да се усмерава и удубљује у себе. Можда се она од Бога удаљава и зато што је од њега примила свој почетак и, самим тим, што по природи није неизмењива, није сами Бог. И твар, као нешто створено Богом из ништавила, и јесте то друго, то што је наспрам Бога, али ипак не може постојати "само по себи", али може постати добро само уколико тежи ка Богу, односно, постати зло, уколико се почне удаљавати од Бога и удубљивати у себе. To удаљавање је улазак у небиће, у пропадљивост, у смрт и погибао.

"Сва творевина је схватљива и припада чулној природи, створена је из несуштог; све постојеће живи Божијом вољом." Бог је створио "овај век", тј. "то у чему се сагледава сва твар, видљива и невидљива". He из себе "као из непоколебиве Природе" покрећуће се, из простог и неприступног просторно и сложено и не да је Бог из неке било какве друге суштине створио све: изван Божије Природе разум ништа не види". Али "могућност Воље собом замењује вештаствену суштину, место, време и томе слично".

Бог је ни из чега створио свет, али га је створио Речју својом, ипостасном Мудрошћу, "вечном Силом Божијом која ствара бића, којом се проналази неосуштаствљено, којом се садржи приведено у биће, којом се сагледава будуће". Јер почетак света није у "ћутању и неискуству". Тај стваралачки и јединствени акт Божији, који намах садржи све њиме створено, јесте пројава изобилне љубави или доброте, али никако не у смислу било какве унутрашње неопходности, него у смислу слободног и сврсисходног хтења. Тај акт представља показивање светлости свету, показивање славе и доброте Божије, богојављеније (теофанија) у свету. Ако је тако, онда је у Божијој замисли, а она је већ и остварење, постојало и биће причасно божанском савршенству. Иначе не би било богојављенија, a божанство би остало празно. Бог је себи створио причасника по лику и сличности својој у личности човека. "У теби, као у саздању своме, изобразио је Бог обличја добара своје личне Природе, као да је на воску оставио отисак свога лика." Са тих разлога, "унутарњи човек" који је чист од греха, може у себи, као у огледалу, да сагледа "боголику лепоту" самог Бога. Најузвишенија боголикост човекова је у његовој недокучивости.

3. Све што је Бог створио дели се на духовно или умно и чулно или телесно; уз то, духовном припада првенство и по достојанству и по поредку стварања. Духовна природа нема "ни лика, ни величине, ни ограничења местом, ни просторне међе, ни боје, ни количине, нити било каквог вида познатог под сунцем". Она је обличје Прволика; али је створено обличје и изображење, а самим тим је "по својству своје природе нешто другачије него Он". "Ништа од приведеног у биће путем стварања не може постојати другачије осим у простору и у времену", јер Бог је изнад и овога и онога. Зато духовна природа не влада свудаприсутношћу, иако је "изнад локалитета", тј. "појављује се тамо где пожели, не трошећи време на то". Анђеоско стање које не подлеже грешкама чулности, неизмериво премашује наше постојање, али у поређењу са Божијом природом, оно је близу нашег ништавила. Тако, анђелима је непознат био смисао Божијег плана и искупитељних страдања, који им је тек кроз Цркву откривен у спасењу светих.

Бог, као Истина и Добро, испољава се у савршеној активности у анђеоском богопознању које ови изражавају славословљем Бога. И то слободно богопознање све време нараста, тј. узраста сама анђеоска природа.

"Природа анђела се на известан начин непрестано назидава, измењујући приврженост добру на боље, не видећи при томе никакве границе, и у њиховом узрастању на боље границе не постоје: Апсолутно Добро, мада оно изгледа најузвишеније и најсавршеније, свагда и непрестано служи као узор за још узвишеније и још веће."

Григорије чак допушта да су првостворени ангели имали могућност размножавања и да се анђеоска природа тек поступно (свакако пре стварања човека) показала у ограниченом (одређеном) броју ангела, устројених у разврстану јерархију која образује духовно царство. To царство је испуњено покретом узрастања, пошто за "духовну природу немарност према добру јесте смрт и удаљавање од живота". Ипак, кретање је слободно због чега су и могући као јерархија, баш као што је слободна и пасивност или погружавање у зло и мртвило.

На тај начин Григорије, за разлику од Оригена, категорички раздељује сфере створеног бића, по вређујући унеколико јединство космоса. To је у вези са двама супротстављеним тенденцијама његове системе: с принципијелном позитивном проценом тела, и са неким спиритуализмом који невољно тежи ка поистовећивању идеалног човековог стања са анђеоским. Он, као и Григорије Богослов, сматра да је Бог у почетку створио чистодуховни свет, затим материјални свет и, најзад, човека, као везу, средиште, а стога и круну обојих светова.

" Ако је Бог нематеријалан, од куда је онда материја? На који начин постоји количина од неколичинског, видљиво од невидљивог, ограђено обимом и величином од онога што нема димензија и што није омеђено обликом, и све остало што видимо у материји? Како и одакле је произвео све то Тај који у својој природи нема ничега сличног?"

Наравно, не из себе; и не из било чега другог, јер друго ништа не постоји. Дакле, материја је у самој ствари, нематеријална.

"Из онога што видимо у телу ништа само по себи није тело." Није тело његов ружан изглед или вид, његова димензија, обим, тежина, боја, итд. Сва ова својства, узмемо ли их понаособ, јесу "појмови и чисте представе ума" ( ???? ??????? ). Ни једно само по себи није материја. Независно једна од других, својства тела не господаре никаквом материјалношћу. Да ли телесна просторност постоји без чврстине, еластичности, итд? Да ли еластичност без просторности постоји као нешто материјално? "Ништа од онога што видимо у телу само по себи није тело ... већ, свако од својстава јесте појам. Међусобно сабирање и сједињавање чини их телом". На тај начин материјално биће није нешто друго, до сабирање, сједињавање или јединствено деловање духовних квалитета: и прекраћивањем тога међусобног деловања прекраћује се материјалност вештаства. Њезина суштина је нематеријална духовна квалитативност (и, свакако, њихово јединство је духовно); али у материјалном квалитету "ствар и јесте то, у чему је бит њезине суштине". Сада:

"ако упознавање тих квалитета припада уму, а Божанство је евојом природом такође схватљиво умом нема никакве необичности у томе што је бестелесна Суштина омогућила да начела телесног бића буду умом схватљива. Јер та Суштина коју ум може да схвати, производи умом схватљиве силе, а међусобно сабирање њихово доводи у биће вештаствену природу."

Као што не можемо допустити идеју да за Григорија постоји неко стварање изван Бога, тј. самостварање материје, неопходно је да нашу емпиријску материјалност ствари сматрамо недовољношћу или ограниченошћу њезиног стварног духовног јединства, са моралне тачке гледишта грехом, злом, удаљеношћу од Бога. ? то нас враћа Оригеновим мислима.

4. Бог је створио "небо и земљу", тј. "поставио је основу и разлозима и узрочностима свих бића", и то "у трену и једновремено". To није био времени акт Божанства, а одношајем према свету то беше почетак његовог временског показивања и почетак времена. У првом трену постојања света све је било само могућност или потенција: "у стварности не беше још ни једне ствари". И реално постојање света почело је од постанка "стихија" или елемената. Те стихије, саме по себи нематеријалне, својим сабирањем образују материјални свет (и њихов спољашњи ваздух и његову спољашњу земљу): како велики свет (макрокосмос) тако исто и мали свет (микрокосмос) или човека, "који у себи садржи исте те стихије којима је испуњена и васељена". Процес света се и огледа у непрекидном кретању стихија које, док се сабирају, образују појединачна тела, а када се расплињују разлажу их. Но, и у сваком телу појединачно, и у човековом, све време се дешавају иста таква кретања. По своме саставу тело се непрестано мења. Оно, слично пламену који је задржао свој изглед, у сваком тренутку јесте ново.

"То, што у нашој природи свагда настаје и нестаје, прожима и свагда се креће промењивим кретањем, зауставиће се тек онда када живот стане. Док је тело живо, у њему нема станке."

Земља још "није била устројена", тј.

"била је и није била", "није постојала још у стварности, али је имала потенцијално биће... Квалитети још не беху раздељени и сваки од њих, сам по себи, није се могао разазнати. Но, све се показивало погледу у неком сливеном и неразговетном стању."

Али Бог, који је творац тога хаоса, већ је у њега поставио и унутарњу силу саморазвоја и п o редак или закон актуализације његове потенције. Кроз стихије света избија, појављује се светлост, обасјавајући све и приводећи све у кретање. Потискивана стихијама, светлост се својом лакоћом групише на њиховој површини и ствара једну светлећу масу која у сили изначално постављеног у њој кретања почиње да се врти у круг, "дарујући осветљеним деловима светлост, а неосветљеним таму". То је "дан први". "Другога дана" кружно обртање светлости оцртава границу материјалног света, раздвојивши га од духовног света: раздвојило је воду изнад свода и испод свода. Даље се дешава диференцијација стихија у самом материјалном свету раздвајање тла и воде, образовање појединачних ствари. Напокон, "четвртог дана" светлећа маса се издваја исто онако као што се издвајају, уколико се успу у исту посуду, уље, вода и жива и образује сунце, месец и седам планета. Врћење масе прелази у врћење сфера које обухватају једна другу и земљу, која се да човек не би био осуђен на мрак налази од свих најближе сунцу и месецу. У исто време установљава се и унутарње узајамно општење свега.

"Све постоји једно у другом и подржава један другога, пошто сила закона неким кружним дејством све земно претвара из једног у друго и из облика у који га је претворила, поново приводи у оно што је било раније. " (Вода пара влажни ваздух облак киша). "Тако се затвара круг који се врти око своје осе " и свагда чини истоветне обрте, тако да ништа не умире нити настаје поново, него све и свагда постоји у првоначалним мерама.

"Циљ творевине је у томе да духовна природа у свему сазданом прослави Силу која све надмашује, када се небеско и земаљско јединственим дејством (мислим упирањем очију према Богу) сједини у тежњи ка једном. "

То се јасно огледа у анђеоском "славословљу". Али требало је да се са Богом сједине и доња бића или материјално, а ради тога је неопходна извесна "сродност" нижег са вишим, неко посредујуће би ћe. И по вољи Божије Премудрости настала је

"својеврсна мешавина и јединство чулног и духовног, тако да је све у једнакој мери прекрасно и ни једно од бића не остаје без удела у најбољој природи." "Појавио се на земљи човек којег је природа створена из различитог, а божанска и духовна суштина је ступила у јединство са удаљеним делом сваке стихије."

Сав свет кроз човека постаје причастан Богу: Светлост је постала видљива, Слава је засведочена, а све остало божанско не остаје доконо. Човек је круна и цар свега створеног, и у свету живи као у свом дворцу, оденут порфиром врлина и награђен скиптром непропадљивости и венцем славе. Он одражава Бога у своме уму и речи, у спремности да воли, у својој недокучивости.

5. Али, ко је, уствари, човек? То нисам ја, ниси ти, није индивидуа (ср. гностике, Иринеја, Методија). Индивидуа не може осликати човека; и у њу је несместива пунота божанског савршенства. Човечанство је цар света али не у смислу апстрактног појма или у смислу безличног "великог бића", него у смислу потпуно реалног свејединог човека који не губи своје особене "скице" (тј. личности), него их све садржи у себи и појављује се као њихово јединство. Он је у сваком човеку, без умањења и без увеличавања у било коме, начином којим се умањује и увеличава само "то што се представља у личном обрису", то што је унутар Човека. Због тога се ? сваком човеку може говорити као ? "једном само човеку", чиме се ипак не пориче вредност индивидуалног.

Духовна природа или душа човекова јесте "створено живо биће и разумна суштина која собом прима чулно и проноси животну силу ... телу док ... оно живи". Јер не гледају очи и не слуша уво, него у стварности њима види и чује "нематеријална" и проста душа. Не раздељујући се, она "једнако и истоветно прожима све делове тела" проносећи "животну силу", због чега одвајање тела од душе и повлачи за собом његову смрт. Душа, пак, као духовна, тј. просто биће, јесте бесмртна, мада је и она сама створена. ? њезиној бесмртности нам сведочи њезина тежња ка вечном.

Душа је "путем чула сједињена са материјалном природом". Али само условно (сагласно разврставању постојећег на: безчулно, чулно бесловесно или неразумно и чулно словесно или разумно) душу можемо делити на три дела. И њоме се обједињује човек који у конкретној личности сабира стихије. Са тих разлога човек није само средиште света, већ и мали свет (микрокосмос).

"Но, да ли је достојно поштовати човека као лик и обличје света, пошто и небо пролази и земља се мења, и све што они садрже пролази у њиховој пролазности? "

То би значило изједначавање човека са "комарцем или мишем". "Његова узвишеност је у томе што он треба да постоји по обличју створивше га Природе", тј. као "дух", и "по њезиној сличности", тј. као разумни и телесни дух. Управо водећи рачуна ? слободи човековој, Логос је у човека усадио само "основу и почетак добара", створио га је несавршеним, али "способним да се усаврши".

Бог је у почетку створио "човека", а не "мужа и жену" (ср. Пост 1:26). Суштини човекове природе не може припадати различитост полова у чему је он сличан животињама. "На небесима се не жене и не удају се"; и човек је био дужан да се размножава истим начином као и анђели. Деоба на мужа и жену је повезана са греховним раздвајањем духовног и чулног, тј. са одпадањем од Бога као јединства и простоте. Иако је човек изначално имао тело, састављено из стихија, ипак је оно било другачије од овога огреховљеног, садашњег. Ми можемо на известан начин да себи представимо првосаздано тело.

Човековом смрћу тело "не исчезава потпуно и коначно, него се разлаже на частице од којих је састављено; и ти делови његовог тела постоје у ваздуху, у земљи, у огњу", у "сродним му стихијама". Будући неограничена пространством, душа се и по смрти тела налази

"у свакој од стихија", као да "стражари", дотичући се и задржавајући се препознатљивом силом свога печата који њу, душу, чува". Душа свагда препознаје своје тело, зна какво је било док је имало свој спољашњи изглед; и након разлагања тела она се не може забунити" у распознавању "свога". "Њезина духовна природа се подједнако налази и у обједињеним и у разједињеним стихијама. Она борави у њима и не раздељива је њиховим разједињавањем, не раздељује се на делиће сходно броју њиховом ... и не трпи последицу растојања."

Приликом васкрсења тела она ћe врло лако пронаћи и васпоставити "своје" (тело).

Упоређујући ове речи са онима које Григорије исказује ? материји, ? кружном кретању стихија и флуидности сваког тела при чему се мења (иако са узрастом) и сам облик, ми долазимо до веома интересантних, али не и до обичних, закључака. Они се дотичу саме метафизике; и он, препуштајући даљи развој својих мисли Максиму Исповеднику покушава, колико је могуће, да упрости изглед правог тела (првоствореног и васкрслог). По његовом мишљењу не приличи нам затрудњивати се питањима: није ли човек дужан да и по васкрсењу одмах буде и младенац и одрастао и старац, " нека гомила људи " ? Сва та измењивост лика јесте последица греха: "у првом животу ... није било ни дечаштва, нити страдања". Са правим телом не треба бркати емпиријско тело, "гнусну одежду од коже бесловесних животиња која је стављена на нас" због греха. Право тело је неки неизмењиви, заједнички, "изглед" ( ????? ). Смисао греховног тела је у томе што се кроз њега, кроз његову смрт и разлагање, чисти "изглед" и васпоставља се пређашње стање (Ориген).

6. Суштина зла или греха састоји се у удаљености од Бога, у удаљености од апсолутног Добра и јединственог добра свима створењима. То слободно удаљавање или одлагање богопричасности по својој суштини јесте самопотврђивање твари (можда је то њезино кружно враћање у себе?). Творевина је погрешно одабрала благо своје које се као такво и показало обмањивом љуском " супротнога", тј. зла. Јер онај који греши личи на пса који трчи са комадом меса у својим устима и када је спазио у води свој лик: зинуо је и скочио на (лик) пса у води и тако је, испустивши комад из уста, потопио месо у воду.

Постављен од стране Бога да управља горњим светом и човеком, највиши анђео је "својевољно одпао од најбољег жреба и својим одпадништвом од прекраснога, остварио је супротно од себе". Његов грех је тежња да се укорени у дарованом му као у своме и, истовремено са тим, завист на човека, чији му је узвишени део био познат. Претендујући на царску силу, Сатана и збор његових анђела, постадоше стихија која искушава човека злом света. Но, човек је још увек успевао да обитава у заједници са Богом. Он је живео у рају, или, још тачније рај је био у човеку пошто рај и јесте "Царство Божије", а оно је "унутар у нама", и "нико не може примити то што жели ако га сам себи не дарује". Човекова богопричасност се састоји у његовом знању и блаженом животу или символички : у рајује расло "дрво живота", једноједино и јединствено, јер у рају није било никаквога зла, никаквог постојања супротности, тј. разликовања добра и зла, или дрвета за њихово познање. Будући је по својој стварности био колебљив, а не имајући "прави суд ? лепом", човек је уобразио да доброту може остварити својим личним напором. Почео је да тражи доброту само за себе и у себи, и тако је постао пријемчив ђаволској превари пријемчив за "отров непослушности".

Окренувши се од једнога Бога ка својој ништавности човек се самим тим усмерио ка небићу: ка саморазлагању или смртној пропадљивости. На месту "дрвета живота" израсло је "дрво познања добра и зла" или "дрво смрти", јер се зачела "супротност". Слепило очију довело је до "виђења" зла и до зависти на Бога. И грех се претворио у навику, у греховност, која се као камен са планине котрља до "крајњих граница лукавства". Човекова чулност је постала неупотребљива: примивши у себе "супротно" подвргла се пропадању. Одвојивши се од Јединог, човек се у себи самом разјединио на "духовно" и "чулно", а кроз ово друго, окренуо се ка материји те је у себе почео да упија њезину безличност, тј. престао је да ствара. То је било огрубљавање његовог тела: Бог га је обукао у "хаљину од коже ", слично телима смртних животиња (Пост 3:21). Али, "могућност умирања" коју јеТворац ставио на људе, а која, уствари, "карактерише природу бесловесних", беше добра. Само у својој самораспадљивости може огрубело тело да се растопи, да сагори и очисти се од зла. Огрубелост и разједињавање човека испољило се још и у његовом раздвајању на мужа и жену.

"Што је било узвишено, унизило се; саздано по лику небеском, оземљено је; што је постављено да господари, поробљено је; створено за бесмртност, уловљено је смрћу; то што је било у наслади рајској, прогнано је на ову страну плачну и многоструко тешку; васпитано у бестрасности, окренуло га је на страсни и брзо пролазећи живот; слободно и што није под влашћу сада је под влашћу небројених и толиких зала да је врло тешко и пребројати све наше мучитеље."

"Наше" , јер сви ми смо "заједничари Адамове природе и (са)причасници његовог пада. Оно што је настало у њему, настаје и у сваком човеку, мада у сваком од нас и лично. Чак и новорођенче има грешну природу. И још више: ако је човек средиште света, његов пад собом повлачи и цео свет. Који је пут изласка из "тамног и мрачног живота човековог"?

7. Није проблем у спасењу индивидуе, већ у спасењу целог Човека, за оригенисте: Григорија Нисијског и Григорија Богослова, проблем је у једнакозначном спасењу свих и свега ( ????????????? ??? ?????? ). Индивидуа чак и не може бити спасена уколико није спасена цела човечанска природа. Шта је потребно за такво спасење? Човек је добровољно одпао од Бога и пао у робство зла, греха, страдања и смрти, и у робовање ђаволу који је сасвим исправно добио власт над људима. Самим тим и човеков повратак Богу мора бити његов слободни чин. Међутим, човеков добровољни акт не може га ослободити робовања неодољивој стихијној сили зла (првородном греху) и ђаволу. Човека може само Бог ослободити. Бог хоће Човека да спасе по својој бесконачној милости и само по својој бесконачној премудрусти зна: на који начин да га спасе. Али, управо бесконачна премудрост и предпоставља праведност: "истинитој праведности нико не може приписати неразборитост". Слуга не може сам себе да одкупи од ђавола "који себи присваја царско звање". Бог, пак, може пронаћи "не насилни, него праведни начин враћања" слободе човеку. Он се може "нагађати са владаоцем да би одкупио поробљеног и може уговорити цену коју хоће".

Дакле, први услов спасења је Човеково сазнање ? својој кривици, покајање; други његово очишћење од греха које се не може остварити само напором човека, због покварености природе; трећи ослобађање од ђаволове власти и задовољење правде, што је само Богу могуће. Григорије исцрпно разматра сва три ова питања. Опонашајући Оригена, он Богу допушта извесну обману и лукавство: "Божанство се прикрило завесом наше природе, а непријатељ, као алава риба, заједно са телом као мамцем, прогутао је удицу божанствености ", сам тако савршивши неправедност. Али таква "обмањивачева обмана" јесте само узвраћање заслуженог, а да не говоримо још и ? томе да Бог обмањује ђавола ради циља спасења. И ако ђаво схвата то, он сам признаје да је Бог поступио исправно. ? он то схвата.

Наравно, дело спасења се не исцрпљуЈе cno љашњом страном; и није у њој бит. Исус Христос је "жртва очишћења", а његова смрт је уплата за наше грехе. Он је Учитељ и живи пример нама. Но, Он је жртва и одкуп већ обновљеном и невином (безгрешном) природом човека; Он може да буде Учитељ и Пример само због тога што је у њему човечанска природа оправдана и безгрешна. Он је пре свега оправдање и обновљење Човека. Једино је Саздатељ могао "позвати погинули живот", испољивши и показавши "извесни сувишак силе којој није препрека то што је иза граница природе". Са тих разлога је и било потребно разјаснити Синовљеву једносушност са Оцем. Кападокијци су стога и штитили пуну божанственост Исуса Христа са тако ванредном енергијом. Али, "да се ... божанство ... сјединило са било којим другим небеским суштаством ... каквог би то смисла имало за искупљење наше природе"? Зато је Исус Христос морао бити и савршени човек.

У Исусу Христу су две пуне и савршене природе божанска и човечанска чије различитости бране и заступају сви Кападокијци (нарочито Амфилохије). Истина, једино човечанској природи Исусовој је познато, "нашој природи, несхватљиво рођење од Дјеве", "која је у самом рођењу очувала непропадљивост". Но, то је ипак човечанско рођење: Бог је заповедио природа се повиновала. На који начин је остварено сједињавање божанства са човечанством у Христу, и какво је то сједињење у суштини немогуће је казати. Оно није прелазак једне природе у другу, нити означава исчезавање тварности у Богу: Бог се није изменио, нити је наше спасење засновано на докетизму. Међутим, није реч ни ? простом саживљавању није "саприпадање или "мешање", биће да је пре "срастање", мада не и "сливеност", која обавезно предпоставља образовање нечега новог на место исчезлих природа. То је "право и нераздељиво јединство", "тачно јединство", и зато што његов принцип није у природама "јединство по Ипостаси".

" Једносушно је истоветно, иносушно није. Зато, мада говоримо ? неизрецивом јединству, обе природе су једно, оне су једно, али не природом. Дакле, Христос има две природе у којима заиста познајемо само једно Лице Синовства." Али: "ми тврдимо да је само тело обухваћено страдањем, да је сједињено са божанском природом и да је последица тога сједињавања постало то, чиме је била обузета његова Природа",

тј. обожила се, мада не по суштини. "Због јединства са безграничним и неограниченим, човечанска природа се није задржала у својим границама и својствима него, слично капљици сирћета канутој у море, изгубила је своја природна својства (тј. тварну ограниченост) и растворила се у мору Божанства. Она је постала бесмртна светлост, Господ, не престајући, уосталом, да буде тварном. На тај начин,

Божанство, које је постојало пре свих векова и које ћe вечно постојати, Божанство које нема потребе у рођењу одједном постаје јединствен човек, показујући се са њим заједно приликом рођења."

Из Григоријевог поимања односа између временог света и надвременог Бога, која аналогија је и у односу душе и тела, следи закључак да овде нема никаквог опрострањивања или овремењивања Бога. Нема овде ни унижења Тога који је све створио; напротив, то је најузвишеније објављивање његове силе и благости.

Трулежност Човекова и смрт, која је њиме ушла у свет, били су његово искупљење од греха. Али, за стварност тога искупљења неопходно је било да смрт и умре кроз Човека. Једино тим путем човекова природа се враћа у живот, усавршава се и обожава. Христос је и дошао у свет да би победио смрт:

"његова смрт није била узрокована рођењем, већ обрнуто рођење је примљено ради смрти." "Требало је савршити избављење целе природе од смрти. И зато, као када пружамо руке ономе који лежи (да би га подигли) и дотичемо се његовог тела, тако се и Христос толико приближио смрти да се дотакао и мртвила, и личним телом својим васкрсао је природу, обновивши човека силом својом."

Као што смо сви ми природом својом заједничари са Адамом, сада смо телом и крвљу својом постали заједничари са Христом. И будући је сва човечанска природа

"једно живо суштаство - (тако) васкрсавање само једног дела обухвата све, сходно нераскидивости и јединствености природе која се преноси од делића на целину. " Зато (Иринеј-Методије-Атанасије): "као што је вакрсао један, тако ћe васкрснути и десет; као десет - тако ћe и тристотине; као триста - тако и хиљада". И смрт је у свему и свагда побеђена. Христос је посетио "срце земље" - "да би тамо скршио велики у злу ум и да би просветио таму, да би животом надвладао смртно, и да би зло, након истребљења поледњег супарника - смрти, било обраћено у ништа",

тј. да би се разобличило: да би показало суштину своју или, тачније, ништавило (безсушност) своје. Свет се спасава на Крсту, јер Крст је четворостран и из свога средишта се простире на све стране. Распети на њему

"све здружује и саобразује са собом приводећи различите природе у јединствено сагласје и устројство". "Свеколика творевина упире поглед у њега, стоји око њега и кроз њега се и сама са собом везује, пошто Он повезује небеско са земаљским и међусобно сједињује све што је по страни".

? томе је већ ап. Павле говорио "приводећи Ефешане у мистичност". И нека нас не збуњује чињеница да грех још ни до сада није исчезао.

"Када змији нанесете ударац у главу, једновремено са главом не умире и реп њезин; него иако је глава мртва реп још увек живи, поседује животну силу својом личном раздражљивошћу. Тако сами смо сведоци и самртним ударцем поражени порок, још увек обремењује живот својим остацима."

На основу тајновите замисли Божијег плана, Богооваплоћење се савршило онда када се испунила мера зла и кад је болест достигла своју границу; и не у трену, него поступно, болест се побеђује.

8. Христос је обновио и васпоставио човекову природу, а људи, сједињујући се са Христом, савршавају њезино новооглављење и обожење. У томе смислу црквене свете тајне имају своје назначење света тајна Крштења се савршава као "слика умирања греху" кроз спасоносну смрт Христову, и као обличје рађања за нови живот, стварни, а не символички.

"У огњу и у води садржана је извесна чистећа сила. Због тога, окупани од прљавштине зла том тајанественом водом, немају потребу у неком другом чишћењу, а непосвећени тим очишћењем неопходно се чисте огњем. "

У тајни Крштења пресечен је "континуитет зла", а тиме је човеку, ради спасоносног исцелења, омогућена слободна и лична борба са злом, уз "благо Божије садејство", путем заједништва са Исусом Христом. То заједничарење са Христом и неутралисање отрова смрти противотровом или "леком бесмртности", остварује се путем тајне Причешћа. "Богом предано тело на смрт, улази у наше тело, целог га преображава и претвара у себе ", те и нас узводи " до божанског достој анства ".

Тако се, не само сликовито и духовно него свецело и стварно, сазидава Тело Христово које је недробиво на делове.

"Ми смо чланови који сачињавају Тело Христово... Да би Тело својом природом било цело, неопходно је да и одвојени чланови његови буду сједињени са Главом, суштински постајући једно и исто са Главом. Ако је Глава бесмртна и непропадљива онда, свакако, тако непропадљиви морају постати и чланови Тела."

Више то није старо Адамово, грешно, тело: оно умире и умрло је.

"Древнујућа твар је прошла, постала је сувишна кроз грех. Савлађивањем палог кроз ново рођење и васкрсење из мртвих, неопходно се појавила нова, жива, твар."

Тело Христово као нова, из нас сазидана, твар и јесте, уствари, "света, саборна и апостолска Црква".

У спором току времена возглављује се Човек у Христу и Христом. Но, то возглављење и обожење, будући је дело Божије Благодати, никако не нарушава слободу Човека, исто као што је није нарушила ни Воља Божија која је Човека створила слободним. Наравно, саме силе које ослобађају од робовања греху нису довољне за спасење и за предупређење поновног пада у грех: Божија помоћ је неопходна. Али,

"у новом рођењу мера и красота душе, даровани благодаћу, зависе од нашег напора пошто зависно од мере распрострањености подвига побожног живота, усавршава се распрострањеност и величанство душе."

Наш живот је "синергија" или "садејствовање" нас и Бога. И ако се код Григорија не рађа идеја ? ограничавању човекове слободе Богом, нема код њега ни мисли ? ограничености Бога човеком. "Августиновски" проблем ? узајамном одношају благодати и слободе за Григорија (као уопште и за православље) просто не постоји. Јер он се може појавити само на темељу егоистичког психологизма или на темељу недовољног схватања ко је то Богочовек ако, разумљиво, оба темеља нису присутна истовремено. У Христу Исусу Божија воља не ограничава човекову, и обратно. Свако Христово дело, пошто је у својој конкретности ипостасно, јесте слободно самоусаглашавање двеју природа, двеју воља. Христос није Бог и Човек, већ Богочовек. Ми се спасавамо кроз његову једносушност са нама по човечанству и кроз причасност са њим. Тако се "благотворна и савршена воља Божија остварује у животу верујућих у Бога".

У вези са тим, као основна религиозноморална идеја св. Григорија (ср. Климента, Оригена, Методија) јесте идеја подражавања или, тачније, саобразовања Исусу Христу.

"Хришћанство је подражавање Божијој Природи"; и "желимо ли да будемо обличје невидљивог Бога, ми морамо начин нашега живота саобразовати са предложеним нам образцем живота",

тј. са Христом. Јер Он се по "човекољубљу учинио обличјем невидљивог Бога" за нас. "Својим обличјем ... Он се уображава у теби да би и тебе кроз Себе поново оденуо лепотом Прволика." Павле апостол је најбоље описао идеал саобразовања јер је "најтачније од свих схватио ко је Христос ". Павле је "тако живо подражавао Христа Да је у самом себи показао одблесак свога Господа..., и чинило се: да не живи и не говори више Павле, него у њему живи сам Христос. Наравно, греховна слабост поставља границу нашем саобразовању и ми, например, нисмо власни да надвладамо измењивост наше природе. Но, клањајући се у Христу нама недоступном, ми смо дужни памтити да се

"право савршенство састоји у нашем незаустављању на путу сједињавања са најбољим, и да ни којом границом не треба да спутавамо своје савршенство. "

Говорећи конкретније, религиозноморални пут се састоји у нарастању хришћанске делотворне вере која је и знање и свецело мистично сједињавање невестедуше са Христом. У верујућу душу, очишћену од греха, уходи љубав Божија из које неопходно проистиче " братољубље ", а за њим "кротост, смерност, нелицемерност, истрајност и брижљивост у молитвама" и све остале врлине. Оне су недељиве и "немогуће је појмити једну од њих, а не дотаћи се свих. Али, ако се у неком ма и једна роди, за њом се неопходно ређају и све остале." Њихов предводник, "барјак" њихов, јесте молитва.

Саобразовање Христу и причашће кроз њега божанској непропадљивости, тј. самом неизмењивом Богу, јесте пре свега победа своје личне растрганости, а потом и савлађивање хаотичности и несталности света, после којих се указује и сагледава красота Добра. Пут религиозноморалног усавршавања јесте пут "упроштавања" ( ??????? ), тј. пут самоусредоточења и хармонизма своје природе, или пут целомудрија: " благоустројеног поредка свих душевних кретања сједињеног са мудрошћу и трезвеношћу". Највиши ступањ целомудрија јесте девственост. И Григорије, не осуђујући потребни и за грешне људе Богом благословени брак, велича девственике "који живим срцем одабирају непропадљивост духа". Смрт, која је све од Адама царовала, устремивши се ка Богородици, као да је лупила ? камен Плод њезиног девичанства и разбила се.

Остваривши целомудреност, самим тим и јединство, душа се удостојава јединства са Богом. Она може већ да проникне у мрак ? којем

"најузвишенији Јован, који је и сам сведок тога светозарног мрака, каже: Бога нико није видео никада". "Тај мрак прожима човекову душу ... када његов ум у трудољубивој жељи за јединством са божанством достигне површину апстрактнога и успе да остави све видљиво: не само то што опажа чулима, него и умом."

Такво је највише стање јединства или усхођења ( ?????? , ??????? ).

"Ако оствариш то у себи, нема сумње да је у теби Бог." Тада је "Бог у теби све"; и "Господ не назива блаженством било које знање ? Богу, него поседовање Бога у себи."

9. Благодарећи развоју иманентног богоучења, идеја створености света добија пуни смисао, а самим тим и мотив који је побудио Оригена за његову теорију ? бесконачном низу светова одпада. Свет је пролазан јер "онај који говори ? почетку његовог кретања не сумња и у његов крај, а који не допушта крај неће прихватити ни почетак". И мада је сам Григорије Нисијски открио "принцип очувања материје" у апсолутном смислу њезине неуништивости и неуништивости кретања и времена, он га не схвата. Све што је створено, својом суштином је начално и коначно. Самобитни греховни покрет мора себе исцрпети и окончати се. Ако је тако, онда нема потребе да допуштамо ружну бесконачност светова, падова и искупљивања. Таква бесконачност много чему је противуречна. Она је несагласива са Божијим Промислом по коме је Човек саздан ради заједничарења са Богом, а и са чињеницом да богозаједничарење не може постати презасићено, нити противуречи човековој слободи. Она, даље, предпоставља творевини апсолутну неприближивост савршенству, јер савршено не може одпасти, пошто то што је обожено, већ је и савршено. Идеја, пак, ? свеспасавајућој Љубави или Доброти лако се оправдава и другим путем. Не постоји неопходност само у стојичкој метемпсиохози, него и у оригеновским поновним оваплоћењима. Живот света јесте нераскидиво развијање једног Божијег света, сазданог Свеблагошћу, тако да ћe се његов циљ остварити Богочовечанском слободом без обзира на слободни пад Човека.

Човек је одпао, али не од стања савршенства, него од стања првостворености које је био дужан да учини савршеним. Тај пад је собом повукао кварност човечанске природе и свега тварног света који је запао у ружно кретање. Добивши почетак, грешни свет мора и да се оконча. Трајање бића његовог је ограничено, пошто "свемогућа Премудрост није створила део целине, него је створила свеукупну пуноту природе" у Човеку. Треба да се оствари "пунота" човечанства, у греху кроз телесне савезе и "неопходно прејемство рађања". ? смисао земаљског постојања је у човековом очишћењу. Он треба да отресе са себе сваки вештаствени и усиљени однос према овоживотном", да достигне измењивост свега греховног сагледавајући после тога сву лепоту и, најзад, да са себе скине "кожне хаљине". Човек се разлаже у земљу

"да би ту, одвојивши њоме овде примљену прљавштину, поново могао бити подигнут у првоначално стање кроз васкрсење." Наш земаљски живот је тужан. "Кад би било могуће да нам испричају ... своје страдање они који се ослободише из тамнице" његове, "они би лили сузе и ридали би заједно са онима који су још остали у прљавштини овог живота."

Али земаљски живот, неизбежно се завршава трулежношћу и јесте само један план нашег постојања.

"Саздатељ наш нам није одредио да останемо само као заметак, и није младенаштво циљ наше природе, и није нам намењено потоње стање узраста у које нас природа и по своме поредку облачи мењајући током времена наш изглед, нити разлагање нашег тела долази од смрти. Све то и томе слично само су етапе пута који проходимо; циљ и сврха нашег пута је устајање у првоначално достојанство које није ништа друго до уподобљавање божанству."

Пошто живот на земљи није само прости и природни процес чишћења од греха, већ и слобо дно религиозноморално усавршавање, будуће стање нашег постојања одређује се начином живота на земљи. Душе које после сахрањивања у гробу нити умиру, нити губе сваки однос са телом, разврставају се у неку јерархију. Једне (први чин) "достојне су хвале и праведне су". Оне блаженствују у небеском царству гледајући Бога лицем у лице, и у том гледању

"располажу свим оним што се сматра за добро: бескрајним животом, вечном нетрулежношћу, бесмртним блаженством..., радошћу, истинитом светлошћу, пријатном храном духовном, недоступном славом, непрестаним весељем..."

Друге душе (други чин) "нису удостојене почасти, али ни поруге". Tpeћe (трећи чин) "трпе мучење за своје грехе". Други чин душа налази се у неком стању равнодушности. Ту се налазе, например, душе умрлих младенаца (деце) које на земљи нису достигле потребну свесност за богопознање и нису одпочеле свој земаљски подвиг, па због тога дорастају у загробном животу. Трећи, пак, чин душа налази се у "адском огњу", тј. пошто ни душе, а ни ад немају просторност налазе се, дакле, у нечем "тамном", у "неком невидљивом и бестелесном стању живота". Грешник се није уподобио Богу и није способан да са њим општи. Он не види Бога као што и болесник, коме су очи обухваћене гнојем , не види светлост. Он борави у "тами неприступној ".

"Особа која се сва и свецело отелеснила умом својим..., и по изласку из тела свога не растаје се од телесних страсти, него постаје слична човеку који је дуго времена провео у местима смрада, па када је одатле изашао на чист ваздух, он и надаље загађује околину својим смрдљивим мирисом којим је натопљен."

Он се мучи неоствареним похотама. Грешна душа

"кружи и блуди ваздухом, тумара тамоамо напуштена од свих, без свога господара, жуди за покојем и, не нашавши склониште, узалуд тугује и бесплодно се каје."

Она ће бити жедна и незаситиво гладна недоступних јој добара пламтиће у неугасивом огњу. И свагда ће је нагризати "црв савести, посрамљујући је и мучно је подсећајући на све грешно што је у своме животу учинила" . Уствари, сав душевнотелесни човек је грешан.

Григорије Нисијски (а такође и Григорије Богослов) сматра да ад није вечан. Ад је огњена бања крштења (ср. Мт 3:11, и даље), како онима који умиру у греху, тако и онима који се у последњи дан пред смрт "измене", те им предстоји да у одређеном периоду мука искупе грехе своје. Треба разликовати "вечно" у преносном смислу ("еонично" " ???? "), и "вечно" у апсолутном смислу (оаб ??? ). Апсолутна вечност адских мука, за Григорија Нисијског, неспојива је са Божијом Сведобротом и његовим планом ? спасењу човека икономијом. Јер, Бог је створио Човека ради заједнице, ради богопричасности, а не ради погибељи; Бог је довољно свемогућ да би остварио своју замисао не нарушавајући при томе праведност и слободу дату творевини. Човечанска слобода је сасвим спојива са неизмењивошћу узрастања у добру и у блаженству, али је неспојива са неизмењивошћу у злу. Не може творевина да се успротиви своме спасењу, јер Богом је и створена да би се слободно обожила, а пошто је пала, Он је удесио тако да се она кроз Христа свеједно спасе. Измењива и колебљива воља не може надјачати и победити неизмењиву вољу њезиног Творца.

"Зло нема толико моћи да може надјачати Силу добра, а неразумност наше природе није изнад и није снажнија од Божије Премудрости. Уствари, измењивом и колебљивом бићу и није могућно да се покаже узвишенијим и снажнијим од Онога што је свагда истоветно и престабилно у добру. Божанска воља је свагда и у свему не-измењива, а превртљивост наше природе нема снагу ни у злу."

Зло мора исчезнути. Јер, оно нема бића: оно живи као паразит на добру у Божијем саздању које је добро. Неопходно је да творевина, прошавши пут зла

"чија природа је омеђена границама", "у последњи моменат пребегне на пут добра сећајући се предходних нечастивости и, (будући) поучена, да им се више не дозволи у робство. " "Бог ћe бити све у свему"; а "ко бива све, тај ћe бити у свему."

Чак и "сам ђаво, који као да предосећа добродетељ, неће подозревати због тога што је учинио праведно и спаситељно дело". У првосаздање ћe се обновити и злодуси, "излечиће се и сам изумитељ зла". Тако ће се, васпостављањем свега ( ????????????? ??? ?????? ), окончати развој целог света. При томе, земно биће не губи своје једнократно и централно назначење као код Оригена, мада, истину говорећи, неће очувати сву ту необичност коју је у своме сазнању имала већина хришћана. Извесно потресање апсолутног смисла земног живота и спонтано изникавши оптимизам, као и нехотично мешање релативновечног или "еоничког" са временим, засметали су да учење ? "апокатастази" буде признато као тачно формулисање хришћанске истине. Оно се управо и осрамотило у "оригеновским споровима" и у канонима (нарочито канон VI ) освештаног сабора ( ??????? ????????? ) које подписаше патријарси у време патријарха Мине (543. г.).

10. Човечанство које обједињује сав свет,

"током времена ћe достићи своју меру како не бисмо помислили за њега да ћe за свагда остати мањкаво. Јер постојано притицање нових личности служи роду као доказ шта је у њему још мањкаво. "

Када се испуни број рођених људи, али пре но што сви умру, они који се задесе у животу биће измењени, а већ умрли ће васкрснути: и једни и други за

"враћање у нераскидиво јединство раније обједињеног у једној целини, а које се после разлагања опет сјединило, да би човечанству била враћена првоначална благодат, и ми да бисмо поново ступили у вечни живот. " Јер, "ако Сила која управља васељеном да знак разложеним стихијама да се опет сједине душа ћe изнова саставити карике свога тела, при чему ћe сваки део бити наново заснован сагласно са првоначалним његовим стањем и добиће познати изглед свој." Сходно томе, "прибројени једном крају ужета сви одједном и једновремено следе онога који их вуче." И "домаћин сељак неће тумарати и неће лутати без заштите, тражећи где му је дом, него ћe се директно упутити према њему, као голуб према своме голубарнику. "

Васкрснуто тело ће бити моје лично тело.

"Шта ми значи васкрсење ако се уместо мене у живот врати неко други? Како ћу познати самога себе ако у себи не познам себе? То нисам ја ако у свему не будем себи својствен."

Наравно, тело неће васкрснути са својим слабостима или манама без руку, слепо, погурено, итд. "Ако би васкрсавали са недостацима, боље је, кажем вам, да људи одустану од уздања у васкрсење." Тешко да су васкрснутом телу потребни зуби, језик, коса.. Првостворености не припадају старосне карактеристике... Васкрснуће неки општи и савршени "изглед" ( ????? ) при чему ћe свачија индивидуалност бити одређена његовим моралним својством.

Тада ћe Бог судити свету. Али, судиће кроз Сина: Сину "ћe препустити сав суд". Син ћe, као Човек, праведно и милостиво оценити све човечанско. Њему, мада је безгрешан, познат је и близак човеков живот са свима слабостима и падовима, са свима искушењима. На тај начин ћe суд Божији да постане суд човеков над самим собом. "Човек ћe на известан начин судити сам себи. " Он сам ће се сетити свега што је учинио и помислио у своме животу, сам ћe осудити све учињено у свом телесном изгледу и тако ћe сам оценити своја дела

"као што квалитетна огледала веродостојно приказују ликове који стоје пред њима: веселог веселим, намргођеног намргођеним, и нико не криви огледало ако се на њему покаже мрачни изглед који потиче од снужденог лица; тако ћe и праведни суд Божији показати наш стварни изглед: и оно што се нађе у нашој вољи, таква ћe бити и плата наша."

Тек по васкрсењу и очишћењу свега наступиће "дан осми", "дан велики", у којем Сунце Правде неће залазити и где неће бити временског тока. То већ није само устајање у пређашње стање, већ у боље и најбоље, у неисцрпиву пуноту богопричашћа. Свеколика творевина "ћe саобразовати један сабор свих горњих и доњих места."

"Заједно ћe се сјединити наша и анђеоска природа", и образоваће једну "божанствену војску". ? "свеколика творевина саборно ћe" појати "благодарност Богу како они који су претрпели муке приликом очишћења, тако и они који од почетка нису ни имали потребу за очишћењем." "Поново ћe засијати Божија лепота по којој смо у почетку саздани. ? та лепота јесте светлост, чистота, непропадљивост, живот, истина... Код свих ћe се појавити једна и иста благодат, јер, сваки ћe са ближњим делити једну и исту радост. ? због тога ћe се и сваки сам за себе радовати и, сагледавши лепоту другога, саопштиће му и своју радост, јер већ никакво зло више неће моћи да преврати у безличност настало стање."

Уистину и свецело, Бог ћe бити "све у свему".

Види радове Несмилова, Тихомирова, Оксијука, ст. проф. И. В. Попова у "Православној Енциклопедији" т. IV , Fr. Diekamp, Die Gotteslehre des hlg. Gregor von Nyussa. Ein Beitrag zur Dog-mengeschichte d. patristischen Zeit, I, Munchen 1896., Fr. Hilt, Des hlg. Gr. v. N. Lehre vom Menschen systematisch dargestellt, Koln 1890., H. Koch, Das mystische Schauen beim hlg. Gr. v. N. u "Theolog. Quartalschrift" 80, 1898. Григоријева дела су издата код Migne s. gr. t. 44-46 (превод у "Труд. Моск. Дух. Акад."); од њих су нарочито важни: "De vita Moysis", "De hominis opificio" (в. нарочито 1-3, 5-7, 8,16, и даље, 21, 23-25 27, и даље), De anima et resurrectione, Oratio in Christi resurrectionem, Oratio catechetica (в. нарочито prooem., 1, 2, 5-11, 22, и даље, 26), Contra Eunomium (oc. 1, 1-12), De oratione (oc. 3).