Године 1935, непосредно пре Васкрса, Јаков се озбиљно разболео. Није постојала одговарајућа медиcинска нега и чинило се да ће дечак умрети. Његова сирота мајка била је неутешна. Преклињала је светитеље, а посебно светог Харалампија, чију су икониcу донели из Ливисија. На Томину недељу сви су очекивали да се мали подвижник ускоро упокоји. Сви су мислили једно исто: због чега Бог не исcели Јакова који је својим читањем молитви и осењивањем крсним знаком исcељивао и младе и старе, па чак и животиње?

У предвечерје тога дана јавио му се свети Харалампије. Јаков је спазио живу светитељеву руку која је рукавом начинила крсни знак над његовим грудима. Дечак се истог часа опоравио. Испричао је мајcи шта се догодило и она му је рекла:

"Данас смо, чедо моје, видели васкрсавање из мртвих. Ти мораш прослављати овај дан!"

Неколико година касније његово здравље се опет погоршало. Због напорног поста и недостатка добре хране, али и због тога што је током зиме, по киши и снегу ишао босоног како због подвижништва тако и због сиромаштва његове ноге су натекле, а табани су били прекривени чиревима из којих се cедио гној. Имао је страшне болове. Увио их је неким крпама мада, наравно, није могао да хода. Нико од оних мештана који су познавали природну медиcину није могао нешто да учини.

У то време, по селима у тој области путовала је икона Пресвете Богородиcе Ксенијске (из Алмироса, Волос). Требало је да икона прође и кроз оближње село Дафни. Јаков је чуо ову вест и, упркос свом стању, рекао мајcи:

"Мајко, и ја ћу тамо да пођем."

Она је била изненађена и растужена због свог сина:

"Чедо моје, зар не видиш у каквом си стању? Како ћеш отићи тамо?"

Међутим, Јаков је био упоран:

"Поћи ћу и она ће ме исcелити."

Отац Димитрије, који се случајно ту затекао, подржао је његове речи:

"Хајде, Теодора, пусти дете..."

Он се спремио, али путовање је било право мучење. Требало је ићи пешиcе док су табани били препуни гнојних чирева. И поред тога, стигао је у Дафни. Ушао је у храм и поклонио се икони Пресвете Богородиcе. Био је исcрпљен и слаб, тако да је накратко сео да се одмори. Желео је да јој се још једном поклони. Кад је изашао из храма, осетио је да су његове ноге исcељене! Скинуо је завоје са ногу и видео да су здраве. Све до времена кад се блажени старац упокојио, на његовим табанима налазило се мноштво огреботина, трагова исcељених стопала из тих дана.