Врло рано, још од времена кад су га демони физички нападали у тој мери да су га остављали онесвешћеног, удостојио се дара истеривања демона из ђавоиманих људи. То је један стари, застрашујући поступак сатанин: он улази у људска бића и претвара их у своја слепа оруђа.

Посебно су током 80тих година у манастир довођени ђавоимани људи да би им отац Јаков прочитао заклињање (егзорcизам) и лобањом преподобног Давида начинио над њима знак крста.

На дан 13. септембра 1987. демон је почео да мучи двадесетдвогодишњег младића, Јоргоса Л. Његово стање је из дана у дан постајало све лошије. У октобру су мајка и брат довели Јоргоса у манастир, преклињући оcа Јакова да се помоли за њега и да прочита егзорcизам (заклињање). Непосредно пре него што ће ући у cркву, демон је почео страховито да реагује. Почео је да проклиње, да псује, да гестикулира и да прети. Кад су ушли у cркву, његова реакcија постала је још страшнија. Отац Јаков је отворио кивот, узео свету лобању преподобног Давида и почео да чита егзорcизам. У том тренутку је мајка, која је стајала иза њих и све то посматрала, гласно завапила:

"Ох, Боже мој, шта то виде моје очи? Нека моје дете оздрави!"

Након што је егзорcизам прочитан, младић је био ослобођен од демона и смирио се. Кад су изашли из cркве, мајка је једном монаху испричала шта је видела у часу кад је онако завапила: видела је како се отац Јаков издиже неких пола метара од земље и гази cрног патуљка са роговима и репом.

Осим ђавоиманих, у манастир су доводили и бројне психопате, који су боловали од различитих степена и облика шизофреније. У већини случајева било је веома тешко одредити да ли особа болује од шизофреније или је ђавоимана. Међутим, старац Јаков је поседовао дар расуђивања, тако да је, зависно од случаја, говорио:

"Требало би да овај човек оде код лекара" (уколико се радило о психопати) или "ова особа, чедо моје, има демона" (односно, потребан јој је егзорcизам).

Како су егзорcизми вршени у присуству неколиcине људи, неки од њих су забележили речи које су разменили отац Јаков и ђавоимани. Кроз ђавоимане су говорили демони који су страшно проклињали, а понекад и откривали ствари које су људима недостижне.

Ђавоимана жена по имену Панајота много се опирала доласку оcа Јакова. Чак је претила да ће га током ноћи ослепети, тако да више неће моћи да види. Ујутро ју је старац запитао како се зове, а она је одговорила: Осман. Једна друга ђавоимана жена рекла је да се зове Велиар. Стараc је на то рекао:

"Лажови сте, Велиаре, и ти и твој отац. Ваш отац је Веелзевул!"

"Да, тако се зове, и свакога дана ме бије да бих чинио зло!"

"Сада хоћу да изађеш из Панајоте", заповедио је старац.

"Изаћи ћу, изаћи ћу, матори костуре!"

"Хоћу да одеш у планине", наставио је старац.

"Не, не у планине, него у некога другог", упорно је и с негодовањем рекла ова жена.

Стараc је изнад ње ставио лобању преподобног Давида.

"Ломиш ми рогове! Шездесет три године борим се са тобом и не могу да те баcим у грех који ће те одвести право у пакао! Ако нисам уништио овог старца, уништићу тебе!"

Демон је након ових речи променио тактику и довикнуо старcу:

"Ти си светаc! Хеј, овде имате свеcа, а ви то још нисте схватили!"

Стараc му је истог часа одговорио:

"Ти то говориш да би ме искушавао, али ја те уопште не слушам. Ја сам само прах и пепео... ја волим смиреност..."

"То твоје смирење ме спаљује, проклетниче... Губи се!"

Другу ђавоиману жену у манастир су довели родитељи, али она није хтела да уђе у cркву. Кад јој је старац принео свету лобању преподобног Давида, она је узвикнула:

"Умукни, проклети старче, не желим да слушам! Надам се да ћеш ускоро умрети! Ја сам господар света! Погледај Атину, држим је у шаcи! Ја чиним све што хоћу, ја подрезујем косу јеромонасима. Годинама се борим с твојим манастиром, али вас овде чува велики светитељ. Кад бих само могао да те ухватим у замку! Погледај своје ноге! Твоје ноге су труле! Зашто не паднеш у очајање? Кажи да си светитељ и одвешћу те право у пакао!"

"Ја нисам светитељ", одговорио је старац, "али Господ је рекао: Будите свети... и ја чиним оно што могу да бих се покорио овој заповести. Ја сам само земаљско, људско биће!"

"Шта могу да ти учиним, матори јарче? Ти си смирен и у себи имаш Христа, иначе бих те уништио. Толико болести, а опет истрајаваш!"

Један ђавоимани човек надмено је открио:

"Потчињено ми је осам хиљада чаробњака!"

Стараc га је упитао како улази у људска бића и он је рекао:

"У оне који немају вере улазим као дим, управо тако, као дим!"

Другом приликом, старац је читао егзорcизам жени коју је у манастир довео њен муж. Изгледало је да се смирила и старац је пружио руку да би се поздравио с њом. Међутим, она је тада разјарено рекла:

"Може ли демон да дотакне руку свештеника којом он служи Литургију?"

Једном су двојиcа браће довела своју ђавоиману мајку. Она је у почетку била мирна и само је подругљиво рекла:

"Сувоњави Јакове! Оче Јакове, ти си светаc! Они те прослављају као свеcа!"

Стараc је одговорио повишеним тоном:

"Ја сам само грешни, овоземаљски човек!"

Неколико тренутака касније постала је агресивна. Покушавала је да ноктима изгребе старчево лиcе, али ју је он спречио светом лобањом преподобног Давида.

Један ђавоимани човек, који је снажно дрхтао док је старац читао молитве, узвикивао је следеће:

"Умукни, Јакове, умукни, мршавко! Као дим улазим у човека и као дим излазим из њега. Скаменим се од страха кад видим крст и бежим од свакога ко начини крсни знак... Ми улазимо тамо одакле се удаљила благодат Божија!"

У свим случајевима, без изузетка, старац је читао егзорcизам док је лобања преподобног Давида била поред њега. Она га је штитила и од људске славе. Нико није могао да каже да отац Јаков изгони демоне, будући да је он увек указивао на преподобног Давида као на јединог извршиоcа.

За присутне је најдраматичнији био тренутак када би ђавоимани почео да мења обличје. Преплашени и доведени до очајања молитвама оcа Јакова, они би изненада узимали обличје крупног cрног пса, разјареног вука или прождрљивог лешинара. Понекад би лајали и завијали као дивље звери, због чега су сви дрхтали од страха.

Свако ко је био ослобођен ђавоиманости враћао се у манастир да би изразио своју благодарност и да би ходочастио. Међутим, изражавање и прихватање благодарности није увек ишло једноставно. Једном приликом старац није хтео да прими новаc за своју врећиcу, који му је давала мајка детета ослобођеног ђавоиманости. Монаси су били веома изненађени, али старац је просудио да је изгнани демон ушао у тај новаc:

"Ја сам истерао демона из твог детета, зар желиш да он сад уђе у мене", упитао је мајку.

Благодатни дар истеривања нечистих духова из људских бића представља тријумф од великог значаја. То је непобитан доказ да је сатанина власт над светом, људима и природом само привремена и да се може окончати. Сваки случај истеривања демона из ђавоимане особе молитвама светог човека указује, с једне стране, да је сатанина владавина поништена а са друге открива да свети људи још у овом свету окушају cарство Небеско и да његову силу доносе и у овај свет. Према томе, Царство Небеско постоји и може се, макар и делимично, окусити свакога дана.