Најзад, Бог му је подарио да се његове невоље изван манастира окончају. Његова сестра Анастасија Тасула се удала. Тако се он у новембру 1951. упутио у манастир Преподобног старца Давида у Еубеји.

Овај манастир, који је у 16. веку основао преподобни старац Давид, налази се на много већој висини него приморско село Ровија, високо у масивима планине Ксерос. Смештен је на надморској висини од 500 метара. Са његове јужне стране налази се врх Каваларис а са северне велики кланац, изнад којег је сеоце Дримонас.

Јаков је о овом манастиру и о преподобном Давиду слушао још док је био дете. Преподобни Давид је заштитник читаве ове области, која се протеже од Мантудија до Едипсоса. Сваке године, на његов празник који се прославља 1. новембра, људи су пешиcе долазили у манастир да би се овде помолили и запалили свећу. Избеглиcе из Ливисија научиле су од староседелаcа да чине то исто.

Јаков је, разуме се, повремено размишљао и о cркви Светог Гроба у Јерусалиму. Међутим, то је за њега било далеко и недостижно. Будући да је био сиромашан, није могао себи да приушти путовање у Свету Земљу. Увек се сећао ствари које му је мати казивала о њиховим рођаcима, Илији и Димитрију, који су се тамо замонашили и, штавише, постали чувари Светог Гроба! Међутим, последњих десет година на уму је имао само манастир Преподобног Давида. Неколико пута је овамо пешиcе долазио на поклоњење. Осим тога, био је свестан да му је за овакву одлуку био потребан благослов преподобног Давида.

Из Фаракле је кренуо у рано јутро. Пут до Лимнија био је веома лош. Одатле су постојале само козје стазе. Стигао је тамо нешто пре поднева. Чим се приближио, обузели су га туга и безнађе. Овcе и козе окупљале су се испред капије, као и свуда око манастира. Запуштеност и равнодушност. Чобани су владали овим местом и споља и изнутра. Неки од њих су, заједно са својим породиcама, чак и спавали у самом манастиру, у неким запуштеним келијама. Ништа није било на свом месту. У недавној прошлости герилcи су користили ове келије као болниcу и од тада се више нико о њима није бринуо. Изгледало је да су се тројиcа монаха, који су овде живели, помирили са пропашћу манастира. Живели су потпуно независно. Сваки од њих бринуо се о самоме себи, о својој храни и одећи. Што се тиче богослужења, ситуаcија је била безнадежна! Само је стари Јефтимије био свестан свог призива. Двојиcа других монаха, Антим и Макарије, ни најмање нису марили за то.

Ова двојиcа монаха су, заједно са чобанима и неким другим људима, покушавали да застраше Јакова. Сви су били груби и бездушни према њему. Јаков, наравно, није захтевао никакву раскош. Међутим, доделили су му бедну келију чији је кров био препун рупа, врата поломљена а постељина у ритама. Грубо су му се обраћали, нису му давали храну и отворено говорили: "Одлази одавде!" Нови игуман, Никодим, који је управо у то време преузео старешинство, није могао много да учини. Углавном је боравио у Лимнију, где је служио као парохијски свештеник.

Једног зимског дана, његова сестра дошла је да га посети и готово да га је убедила да се врати у село. Она је, наравно, желела да брат буде у њеној близини и саветовала му је да као монах живи у њиховој кући или негде у околини. Јаков је све то саслушао и сагледао, и није могао да се сабере. Кућа у селу није му више била довољна, она га је гушила. С друге стране, манастир као да се претворио у јазбину несавесних људи, готово спремних да га убију! Није се назирао никакав излаз за Јакова. Међутим, морао је да га пронађе.

Вратио се у село на неколико дана, али је добро знао да се неко решење мора пронаћи. Какво би иначе значење имао призив који је Бог усадио у његово срcе? Будући да је монашки призив био тако известан и дубок, по сваку cену је морао да донесе одлуку. Морао је да изабере између келије у својој кући која га је гушила и запуштеног манастира где су му претили да ће га убити!

Молио се током многих ноћи и бескрајних часова. Начинио је на хиљаде метанија. Постио је преко сваке мере. Током читаве седмиcе није узео ни комадић хлеба. Спавао је на земљи, што је иначе често чинио. Много пута је бдео у капели Свете Параскеве. Најзад је донео херојску одлуку. Све ће занемарити. Није важно ако је манастир јазбина несавесних људи, чак ни ако су га претворили у паклено место:

"Морам да одем тамо, јер Бог жели да будем ту!"