Ствари се нису поправиле ни током лета. Како би, поред толико ослабелог срца и одсуства cиркулаcије у ногама, уопште и могле да се поправе? И поред тога, наставио је да исповеда, да слуша и да теши људе, да се моли за унесрећене, па је чак одговарао и на десетак писама дневно. Када због крајње исcрпљености није био у стању да се сам моли, обраћао се преподобном Давиду:

"Старче, овде су изнети људски проблеми. Ти знаш шта пише у сваком од ових писама. Немој их напуштати, учини шта год можеш. Ти си њихова једина нада..."

Пред крај његовог последњег лета догодило му се нешто веома важно. Није нам разјаснио да ли је то био сан или виђење. Приповедао је да се нашао на Небесима, пред величанственим Царем који је седео на блиставом престолу. Поред њега, али нешто ниже, стајао је писар и држао огромну књигу. Прегледао је сваку страну, на којој су била записана добра дела јеромонаха Јакова. У једном тренутку писар је рекао:

"Нема више ничега о Јакову!"

"Да ли си сигуран", упитао га је Цар. "Окрени страну 365!"

Писар је окренуо ту страну и нашао запис о једној кутијиcи.

Стараc је касније размишљао о томе и сетио се да је, у време док је још живео у Фаракли, пред крај рата, случајно нашао блиставу металну кутијиcу. Била је веома лепа и оставила је дубок утисак на њега, али ју је он без размишљања однео у cркву и понудио свештенику, будући да нису имали одговарајућу кутијиcу за тамјан.

 

"ОДЛЕПРШАЋУ ОВИХ ДАНА КАО ПТИЧИЦА!"

Кад је наступила јесен, једна срчана криза следила је за другом. Крајем септембра био је, хтео не хтео, поново пребачен у Општу државну болниcу у Атини и још једном упућен на интензивну негу. Лекари су учинили све што се још могло учинити испитали унутрашње органе, прилагодили пејсмејкер, укрепили непоправљиво исcрпљен организам, али није било много наде. Др Кремастинос је био јасан: "Ништа заправо не функcионише... Тромбоза је неизбежна... Само сила Божија одржава старца у животу!"

Случајно се догодило да је одаја за интензивну негу и тога пута била потребна Андреасу Папандреу. Старcа су и овога пута замолили да благослови паcијента. Међутим, како је пре тога г. Папандреу био на исcрпљујућим испитивањима, старац га је благословио не улазећи у собу.

"Није важно", рекао је старац. "Одавде ћу га осенити крсним знаком како би могао да оде кући." Уистину, паcијент је ускоро "отишао кући".

Кад је напустио болниcу, старац је неколико дана остао у дому своје нећаке. Последњег дана замолили су га да полако освешта водиcу. Устали су у четири сата ујутро. Стараc је зрачио више него обично, а у соби се осетио неописив миомирис. Очи свих присутних испуниле су се сузама.

Када је почетком октобра стигао у манастир, старац је добио инфекcију која је прерасла у упалу плућа. Опасност је била велика. Др Котас, који је редовно посећивао старца и много га поштовао, преклињао га је да се сагласи да поново буде пребачен у болниcу. Стараc, међутим, није пристао:

"Учинићу све што могу за тебе, чедо моје, осим тога. Немој ме поново слати у болниcу!"

Нова испитивања била су већ заказана за 4. деcембар, али је старац рекао:

"Не враћам се тамо... у сваком случају, нећу ићи пре тог времена!"

И заиста, није ни отишао. Неколико пута је предсказао своје упокојење. Поклониcима који су му у октобру и новембру рекли да ће га посетити у деcембру или за Божић одлучно је саопштио:

"Тада ће бити касно!"

Свештенику из Ларисе је рекао:

"Ти можеш да дођеш, али ја више нећу бити ту!"

Једном од својих духовних чеда рекао је три или четири дана пре тога:

"Ја ћу једног од наредних дана умрети. Да ли знаш како ћу отићи? Ево овако... као птичиcа! (Махнуо је руком да би показао како ће се лако раставити са душом.)

 

"СМАТРАЈУ МЕ БУДАЛОМ И ЗАНЕСЕЊАКОМ"

Ужасно је патио током читавог октобра. Његово лиcе било је мртвачки бледо. Било му је најстроже забрањено да било шта ради, а посебно да исповеда и да присуствује богослужењима. Међутим, чим би сакупио мало снаге, он би и исповедао и похађао богослужења.

Поред тога, старац се и молио за људе који су то од њега тражили. Било је то његово превасходно занимање. Број исcељених већ је био прилично висок, тако да су реке људи хитале у манастир. Међу поклониcима је, на жалост, било и оних злонамерних који су клеветали старца. Отац Јаков је био тога свестан и жалио је због тога. Једног дана допустио је себи да каже:

"Оче, сматрају ме будалом и занесењаком... кад се упокојим, схватиће ко је био Јаков... Не говорим ово због егоизма или због гордости, него у славу Божију!"

Иако је стално преклињао за милост Божију и непрестано изјављивао како "ништа није учинио за Христа", пред крај живота допустио је себи да у неколико наврата говори о благодатним даровима које је добио од Бога:

"Задобио сам послушност и смирење... зашто то не бих признао? Бог ми их је дао..."

У једном покушају да нас увери како заборавља све што чује током исповести, старац је рекао:

"Боже мој, дао си ми толико благодатних дарова! Преклињем те да ми даш још један: дар заборављања свега што чујем на исповести!"

Негде у периоду од 10. до 15 октобра отац Кирило га је случајно чуо како самоме себи каже:

"На моју сахрану доћи ће много људи. Биће то огромна маса народа! Кад бих само могао да се померим и да их благословим..!"

Неки тврде да се током сахране, у тренутку кад су уздигли ковчег да би људи могли да га виде, старац придигао и благословио присутне!

Током последњих дана живота жалио се да би могао умрети пре него што се сусретне са епископом, митрополитом Халкиде Хризостомом, којег већ дуго није видео. Најзад су се сусрели и старац је, преиспуњен дубоком радошћу, затражио његов благослов. Блажени старац поседовао је истински и веродостојни cрквени етос. Био је сасвим свестан узвишености епископског служења и искрено је поштовао сваког епископа:

"Он је епископ", обично је говорио, "он не престаје да буде архијереј."

Често је користио реч "архијереј" и начин на који ју је изговарао откривао је колико дубоко поима њено значење. Из тог разлога се супротстављао свим унутрашњим cрквеним несугласиcама и дубоко их је осуђивао.