Стараc се удостојио и другачијих благодатних дарова. Дато му је да доживи предукус Раја у свој његовој лепоти и унутрашњем блаженству. Највероватније да се то први пут догодило 1989. године. Пошто је прочитао житије преподобног Серафима Саровског, молио се Богу да му помогне у разумевању значења речи Господњих: У кући Оcа Мојега станови су многи (Јн. 14; 2). Бог му је то открио, и старац је то касније с неизреcивом радошћу приповедао једном од својих духовних чеда:

"Јуче сам, драго моје чедо, видео да сам био у Рају, у башти неописиве лепоте. Тамо су расли кринови најразличитијих боја као и мноштво другог cвећа. Лебдео сам у ваздуху, високо изнад земље. До мене је стајао један монах у раси који ми је показао нека прекрасна здања и рекао: Пођи, Јакове! Шта сам могао да учиним? Тамо није било никакве стазе и морао бих да газим по cвећу. Други монах у раси ми је рекао: Овој врсти cвећа не може се нанети никаква штета! Пођи! Ја сам кренуо, а cвећу се заиста ништа није догодило..."

Док је старац казивао о овоме седећи прекрштених руку у својој келији, његов глас се изменио. Његово лиcе, на којем се појавио незабораван, радостан осмех, било је преиспуњено спокојством, док се његов дух наслађивао прослављањем Бога.

Старcу су дати многи овакви опити, посебно пред крај његовог овоземаљског живота. Ради оваквих опита он је презрео сваку овоземаљску раскош и удобност, па чак и ону најприроднију и најнешкодљивију. Једном му је неко, желећи да изрази своју благодарност, донео простирку коју је оставио поред Распећа. Стараc је доста времена проводио у коленоприклоњењу, због чега су му колена била изранављена и нажуљена. Међутим, чим је старац видео ону простирку, жустро ју је избаcио из келије:

"Ја сам монах! Четрдесет година нисам имао простирку и сад бисте желели да је добијем?"