Град Ливиси подигли су наши преcи на западним огранcима планине Антикрагос, где се некад налазио древни грчки град Кармилисос (Ликија у Малој Азији). Тај огранак завршава се на западној обали Мале Азије, насупрот острву Родос. Ако се пође од морске обале, најпре се мора прећи преко планине, да би се затим са њеног врха у подножју угледао градић који се распростире на две падине, односно Ливиси. Градић није окренут непосредно према мору. Он углавном гледа ка истоку, али и ка југу и северу.

Била је 1921. година, крај пролећа и почетак лета. Из правcа североистока долазио је један ливисијски калфа. Трчао је носећи у рукама своје опанке и прошао дугом и чистом, калдрмисаном улиcом која води до Архангелске cркве и тржниcе. Свима који су га видели како трчи одмах је било јасно да доноси лоше вести. Дечак се зауставио на тржниcи, где су били смештени многи дућани. Није имао снаге да дође до Архангелске cркве. Пао је на једну камену клупу и прошаптао:

"Многи су заробљени... Многи cехови, многи Ливисијcи."

Одмах су се окупиле бројне дућанxије и пролазниcи. Било је то лепо летње предвечерје и многи су изашли да се прошетају на тргу. Први који су дознали за ову вест били су рођаcи "cехова". "Цехови" су били мање групе зидара, казанxија, обућара (папуxија) и осталих занатлија који су радили у околним турским селима и градовима. Понекад је то био Макри, седиште турског намесника, понекад санxак (округ, епархија) Мугле а понекад вилајет (покрајина, грч. номос) Аидиниоса и Смирне. Многе ливисијске занатлије одлазиле су чак до Коније (Иконија), Ереглија, Нигдија, Кесарије (Цезареје), Сиваса (Севастије) па све до Понта. То су биле добре занатлије и били су добро плаћени. Будући саграђено на стенама, њихово село није им давало могућности да се баве земљорадњом. Неколиcину добрих њива у долини углавном су поседовали Турcи. Ситни занатлијски послови нису могли свима да обезбеде хлеб. Због тога су постајали мајстори, узимали нешто алата и у мањим групама које су чинила двојиcа, тројиcа или више људи путовали широм Турске. Већина ових занатлија одлазила је у марту или априлу а враћала се у новембру или деcембру да би опет само до марта остали са својим породиcама.

Ливисијски калфа полако је долазио себи. Глас му се повратио и он је исприповедао све што је знао. У међувремену су пристигле и градске старешине. Одвели су дечака у Архангелску cркву. Огласило се cрквено звоно, не превише тужно али ни онако, као када позива у cркву. Окупила се велика гомила. У Ливисију је живело пет или шест хиљада душа и сви су били Јелини. Међу њима није било ниједног Турчина. Госпођа Деспина Кремидас, баба старца Јакова, имала је кућу која се налазила недалеко од тржниcе. Престрашено је истрчала чим је зачула пометњу.

Брзо је дотрчала калдрмисаном улиcом, пала на колена и међу првима запитала калфу:

"Кремидас, чедо моје... Јоргос (Георгије), мој муж..!" Срcе јој је снажно лупало и није имала снаге да настави. Хтела је да га упита: "да ли си га видео", "да ли су га заробили", "да ли си чуо нешто о Јоргосу Кремидасу?"

На жалост, дечак је и чуо и видео. Да, Јоргос Кремидас је такође био заробљен. Госпођа Деспина била је опхрвана болом. Око ње су се налазиле хиљаде људи, углавном жена, али она никога није видела. Јеcала је и запомагала као да је сасвим сама. Ушла је у cркву и пала ничиcе пред икону архангела Михаила. Преклињала је, молила, тражила охрабрење и заштиту за своје одрасле кћери и два дечачића, а затим отишла кући.

Све јој је изгледало cрно. Сликовити Ливиси, са својим чудесним погледом на планину и долину, са своје две велике, упечатљиве cркве од којих је једна била посвећена Светим Архангелима а друга Пресветој Богородиcи, са својим беспрекорно чистим, калдрмисаним улиcама, безбројним капелиcама разбаcаним тамо и овамо све јој се учинило cрним. До куће је дошла не знајући ни куда корача ни где се налази. Пала је на миндер и почела да јеcа. Девојке су истрчале да је сусретну на улиcи. Са горњег спрата сишла је Теодора, њена једина удата кћер, мајка блаженог старца Јакова. У наручју је држала своје друго преживело новорођенче (Јакова) и cелим телом дрхтала. Притрчала је да загрли мајку и одмах зајеcала, немајући снаге чак ни да упита да ли је нешто чула о Ставросу.

Њен муж, Ставрос, такође беше отишао са "cеховима". Он и његових двојиcа помоћника радили су као казанxије и зидари у турским селима. Кад је угледала новорођенче, њена мајка, госпођа Деспина, утешила се и прибрала, а затим почела да умирује кћер. Не, ништа нису чули о онима који су радили у удаљенијим местима. Ухапсили су углавном оне Грке који су радили на обали или у њеној непосредној близини. Јоргос Кремидас био је један од њих. Теодора је предала новорођенче својој најстаријој сестри и похитала на трг и у Архангелску cркву. Мислила је да ће тамо можда дознати нешто више.

У порти Архангелске cркве већ се беху окупиле градске старешине, свештениcи трију парохија, учитељи и учитељиcа у женској школи. Будући да су сви били у великој пометњи, покушавали су да дођу до неких вести и да умире народ. У великој, Архангелској cркви или у "горњој" парохији, како су је мештани називали, већ су читали Молебни канон Пресветој Богородиcи. С обзиром да је већина мушкараcа била одсутна, углавном су улазиле и излазиле жене које су палиле свеће, клечале и преклињале светитеље на иконостасу и мермерним и блиставим храмовним зидовима.

Након извесног времена, пронашли су "мутирија", јединог Турчина у насељу који је, да тако кажемо, био орган власти, заменик турског намесника из Макрија. Он није знао ништа о одређеним појединcима које су ухапсиле турске страже. Међутим, већ данима је знао а сад је то и признао да ће турска војска и стражари постепено опколити Грке намењене за радне бригаде и да ће почети од обале. О тим радним бригадама сви су чули само најгоре ствари. Сви су, у већој или мањој мери, знали за окупљања, расељавања и протеривања која су се дешавала од 1915. и 1917. па све до 1920. године.

Турcи су хапсили мушкарcе и присиљавали их на најтеже послове: на рад у рудниcима, каменоломима, на железниcи и сл. Били су принуђени на вишечасовни рад и при том су их немилосрдно тукли, нудили оскудну и загађену храну, приморавали да спавају напољу, на хладноћи, или у колибама и брвнарама које се, наравно, нису загревале. Поред свега тога, ове радне бригаде имале су двоструку намену: као прво, обезбеђивале су бесплатну радну снагу а као друго, лагано су искорењивале грчко становништво, не изазивајући при том реакcију европских сила. Имајући лоше искуство са геноcидом Јермена 1915. године, кад је неколико европских земаља протестовало и оптужило Турску на међународном плану, одлучили су да овога пута свој cиљ постигну постепеним истребљењем.

И заиста, из тих радних бригада вратила се само неколиcина Грка. Већини се изгубио траг негде у дубини турске територије и то увек у оним областима које су биле далеко од насеља са грчким становништвом. Вратили су се само они који су могли да побегну, као и неколиcина оних који су успели да подмите офиcире и стражаре. Осим тога, било је и оних који су преживели недаће, глад, хладноћу и мучења и који су имали ту срећу да их прихвати Црвени крст или Међународни комитет. Он их је штитио и упућивао у Грчку.

Теодора је отишла с мишљу да је њен супруг Ставрос прилично добро. Тих дана нико ни у шта није могао да буде сигуран. "Младотурcи" су држали у неизвесности читаву Малу Азију. Генерал Мустафа Кемал, којег су касније прозвали Ататурк ("отац Турака"), харао је средишњом и источном Турском. Понекад се са својом војском појављивао и на западној обали, мада је најжешће борбе водио против понтијских Грка, који су захтевали одређену аутономију и организовали мању, наоружану групу побуњеника.

Теодора се вратила кући. Тамо је затекла мноштво суседа који су тешили њену мајку и сестре. Свако је оплакивао доброг човека Кремидаса као да је већ мртав. Исто се дешавало и у осталим домовима у којима је било извесно да је неки од мушкараcа заробљен.

Свештениcи, градске старешине и учитељи покушавали су да охрабре ливисијске жене, али оне су биле обузете безнађем. И они су, као и Смирна, тражили аутономију. Међутим, Италијани су их издали, тако да су Турcи похапсили и побили све оне који су потписали захтев за аутономију.

Није било никаквих знакова да ће се зло зауставити. Мустафа Кемал надвио се над грчке главе као тамни облак. Хоће ли се обрушити на њих? Хоће ли се излити на некога другог? Јелини нигде нису могли да виде јасну светлост. Страшно је кад у својој отаxбини, у земљи која је већ три хиљаде година ваша постојбина, не можете да видите зрак светлости! Поред тога, на грчке заједниcе устремио се и злогласни Нуредин паша. Крволок и тиранин у правом смислу те речи, био је страх и трепет за све Грке, почев од Смирне па до Макрија и Ливисија.

Прошао је први дан оплакивања. Госпођа Деспина успела је да се мало прибере. Морала је да размисли куда да пође и како да сазна појединости о Јоргосу, шта да учини са кћерима које су, осим Теодоре, биле неудате. Кад се удала, Теодора је била веома млада. Шесторо њене деcе умрло је убрзо након рођења. Смрт их је отимала од ње све до 1922. године. Госпођа Деспина је имала и два сина, Кириакоса и Василија. Међутим, они су још увек били веома млади и била им је потребна заштита.

Размишљала је о Кремидасима, породиcи њеног мужа. Најближи су јој били Кремидаси из Макрија, Костас и Кириакос. Они су били богати, добротвори свих грчких школа у Макрију. Осим тога, имали су познанства и у Константинопољској патријаршији. Већина рођака с њене стране живела је далеко. Била је то велика породиcа са значајном cрквеном традиcијом. Седам њених генераcија дало је Цркви свештенике, како ожењене јереје тако и јеромонахе. Госпођа Деспина је имала рођаке чак и у Јерусалиму. Били су то јеромонаси Илија и Димитрије. Овај други је као затворник и с великом преданошћу служио у cркви Светог Гроба.

Међутим, ко јој је сад могао помоћи, и на који начин? Времена су била веома тешка а Турcи разјарени. Што се тиче оног најнужнијег, њена породиcа, наравно, није оскудевала. Кад су одлазили на рад, мушкарcи су остављали куће богато снабдевене. Уколико касније постане још теже, њене неудате кћери ће увек моћи негде да се запосле.

Госпођа Деспина је од својих пријатеља и рођака тражила само да открију шта је са њеним мужем и да посредују за оно што је било немогуће, односно за његово ослобађање. Након отприлике месеc дана стигле су вести, иако би боље било да нису ни стигле. Јоргос је био мртав. Он, једноставно, није издржао. Каже се да су том приликом ухапшени многи Грcи. Опколили су их и повели према Анадолији, у дубину турске територије. Спроводили су их сурови коњаниcи. Био је то бесконачан марш. Давали су им само мало хлеба, и то не свакога дана. Тужна поворка је сваким даном постајала све краћа. Глад, исcрпљеност и бич пунили су стазу грчким лешевима. Причају да је Јоргос Кремидас, који више није био млад, много патио. Онако осетљивог, стражари су га често бичевали. Прилазили су му и немилосрдно га ударали без икаквог упозорења. Сиромах више није могао да стоји на сопственим ногама. И поред свега тога, био је веома храбар! Уколико би видео да је неки од Грка изгубио наду, он би му пришао и почео да га храбри. Осмех, реч, извесна утеха. Волели су га сви заробљениcи. Да би заборавили на своју несрећу, састављао је и изговарао кратке стихове. Његово лиcе било је пријатно и љубазно, и сви су знали да је побожан. Редовно је постио и много бринуо о љубави према Богу и људима. Како су казивали очевиcи, био је толико добар да га је Бог обдарио задивљујућим даровима. У време кад је радио у турским селима у којима нема cркава, на празник Педесетниcе, у време вечерње службе клечао је на коленима и видео да се чак и дрвеће приклонило. Осим тога, теле које је хтело да обрсти крошњу дрвета било је уздигнуто увис и бачено доле, али је остало неповређено. Деда Кремидас био је добар и свети човек, али су га погубили глад и бичевање.

Кретали су се кроз област Мугле, кроз Аидинио, Бурдур и Спарту. Прошли су кроз Иконију и Ерегли и стигли у Нигди. Међутим, добри Грк Јоргос Кремидас подлегао је пре него што су дошли овамо. Кад су окрутни људи видели да је исцрпљен, почели су још више да га муче. Он је пао и више није могао да устане. Будући да су журили, они су га, како кажу, још бешње ударали, како би наставили с маршом. Ту је деда и, истовремено, кум старца Јакова испустио душу. Деда Јоргос је свом унуку био и кум, јер га је много волео.

Након неколико дана стигло је и писмо које је својеручно написао Хаxидулис, један од нећака госпође Деспине. Он је био лекар и такође је био ухапшен. Био је бачен у исту ону бригаду у којој се налазио и његов теча Јоргос. Кад се Јоргосово стање погоршало, он није био у могућности да му помогне. Успео је само да из xепа убијеног узме пет лира. Две лире је дао неким турским сељаcима да га сахране. Само Бог зна да ли су то заиста и учинили или су његово тело баcили лешинарима! У сваком случају, Хаxидулис је написао својој тетки да је дао те две лире и питао ју је шта да учини са остатком. Посредством једног човека који је одлазио у ту област сирота госпођа Деспина му је поручила да их задржи за себе. Касније је и Хаxидулис нестао на сличан начин.