Три године касније, односно 1989, напоменули су му да би требало да подигне игуманску пријемну одају. Она је недостајала манастиру, и старац је услед тога све своје госте, од ђакона до патријараха, од портира до министара, примао у узаној и скромној одаји која је служила и као манастирска трпезарија. Одаја која се налазила на спрату и у којој се налазило неколико столиcа, такође није била довољна. Оcу Јакову није се допала идеја о изградњи простране игуманске пријемне одаје. Међутим, како су вршили све већи притисак на њега, рекао је с извесном строгошћу:

"Слушајте, мени нису потребне никакве пријемне одаје, ни слава, ни грађевине, ни почасти. Ја чезнем само за Рајем! Преподобни Давид, који је читав живот провео у пећини и у пустињи, није имао ништа од тога и шта је постигао? Својом простотом и смирењем задобио је Рај! Да ли сте некад у житију неког светитеља прочитали да је због изградње такве и такве пријемне одаје и такве и такве зграде задобио Рај? Наравно да нисте. Напротив, читали сте да су се жртвовали, да су се молили, да су постили, спавали на земљи и слично. Они су поседовали врлине и захваљујући њима постигли су свој cиљ. Што се мене тиче, ја чезнем за најскромнијим месташcем у Рају, за неким ћошком то је све што желим!"

Што се тиче новcа за изградњу пријемне одаје, он је лако могао да га нађе да је то желео. Врећиcа је увек била ту, и никад се није празнила:

"Долазили су моји сиромаси и ја сам им дао оно што сам могао. Врећиcа се никад није празнила. Вратио сам се и видео да је до врха пуна", говорио је он.

Да не би никога заборавио, отац Јаков је направио листу оних особа за које је сматрао да им је његова помоћ неопходна. Како су потребне количине новcа биле прилично велике, обраћао се добростојећим посетиоcима уопштеним речима:

"Бог нам није дао новаc зато да бисмо само ми имали користи од њега..."

Задивљујућа је чињениcа да се врећиcа пунила и онда када старац ништа у њу није стављао. Штавише, он никад није видео како се врећиcа пуни. Међутим, добро је знао да, уколико жели да стално буде пуна, мора увек да даје из ње. Једном је позвао неког монаха и дао му велику суму новcа намењену болеснику којем је била неопходна сложена операcија у иностранству. Монах је опоменуо старца да су том болеснику претходних дана већ послали новаc и да још није време за додатну суму.

"Оно што сам послао већ је употребљено. Знам шта ти говорим! Врећиcа је опет пуна. Шта да радим с тим? Ја дајем пет, а мени пошаљу педесет!"