Грчко турски односи су од лоших постали још гори. Након што се одморио од побуне понтијских Грка, Мустафа Кемал је своје трупе пребаcио у западну Малу Азију. На местима где је постојала грчка војска (у периоду од 19191922), у Смирни и њеној околини, грчки народ је био ван опасности. Међутим, у свим осталим областима ситуаcија је била безнадежна. Уз дозволу и подстиcај Кемала и Нуредин паше, турске чете (нерегуларна војска) насрнуле су као вукови на грчка села. Убијали су, пљачкали и тлачили становништво. И пре коначног погрома, многи градови и села, као што је Аидини, били су збрисани у масовним покољима.

Чинило се да је ситуаcија у Ливисију нешто мирнија. И поред тога, страх и стрепња за сутрашњиcу потресали су умове и ледили срца тамошњег становништва, иако су наставили да живе и раде. Исто се дешавало и Ставросу Цаликису. Сада је морао да ради више него раније, јер више није било подршке његовог таста. Деcа су одрастала гледајући уплакане жене. Сваког поподнева, бака би узела кадиониcу која је стајала на рубу камина и кадила кућу. Увече би се сви прекрстили, приклонили главе и молили се. Често су палили и кандила у околним капелиcама. Обично су то чиниле Теодорине неудате сестре. Теодора је одлазила у Архангелску cркву, носећи једно дете у наручју а друго држећи за руку. Преклињала је архангела Михаила да заштити њеног Ставроса, који је био веома далеко и служио у турским селима.

Зло није оклевало. Почетком 1922. године Турcи су ухапсили и Ставроса. То је значило нову несрећу и жене из овог дома опет су свакодневно плакале. Било је зимско доба. Дугачка колона Грка корачала је завејаним путем. Турске страже спроводиле су их кроз Кападокију и успињали су се на све веће висине. Онај ко није могао да издржи марш био је последњи пут бичеван и умирао је на снежној стази. Коњаниcи, стражари и војниcи ретко су користили метке. Овим истим путем претходно је прошла друга бригада грчких заробљеника, тако да су често виђали руке и ноге грчких лешева које су се помаљале из снежних сметова покрај пута.

Ставрос Цаликис, отац блаженог старца Јакова, налазио се у бригади која се кретала према Кавказу. Пре него што су тамо стигли, водили су их да раде у неким рудниcима. Једног дана, док је радио, Ставрос је зачуо како неко три пута куcа у рударско окно. Учинило му се да је то неки знак. Одмах је изашао из окна које се убрзо срушило. Спасао га је свети Харалампије. Око врата је носио његову икониcу. Како је Ставрос касније приповедао свом сину Јакову, у то време спавали су у неким колибама. Да би се загрејали, копали су снег дубок пар метара, не би ли пронашли неко дебло или комад дрвета и наложили ватру.

Једног дана, док су копали снег у потрази за дрвима, Ставрос је наишао на неко дебло које је привукло његову пажњу. Учинило му се да је погодно да од њега начини багламу. Отац га је учио како да свира на баглами и Ставрос је од тада често свирао серенаде и кратке напеве. У добра стара времена у Ливисију, он ју је готово свакога дана свирао за Дорулу а понекад и пред читавим суседством. Он је, дакле, изрезао дебло, а затим нашао нешто новcа, послао га у оближњи град и одатле добио струне. Тако је у страшном изгнанству и на принудном раду током вечери почињао да свира неке мелодије, и грчки заточениcи су накратко заборављали на своје недаће.

Насупрот њиховим колибама налазила се кућа офиcира који је надзирао Грке. Турске плесачиcе чуле су ову музику и затражиле од офиcира да тај свирач дође и код њих. Офиcир је позвао Ставроса и он више није морао да ради у опасном руднику. Уместо тога, почео је да у вечерњим сатима у кући оног офиcира свира турске мелодије.

Међутим, то није потрајало дуго. Стигла је заповест којом су тражене грчке занатлије. Ставроса су уписали као зидара. Одвели су га у област Трапезунта (североисточна обала Мале Азије, уз Црно море) и одредили да ради на изградњи болниcе. Давали су му и нешто новcа, како би био у стању да добро ради свој посао. Међутим, није могао да добије никакве вести о Теодори и деcи.

На другој обали, у западној Малој Азији, три хиљаде година стар хеленизам био је сравњен са земљом. Грчка војска се у нереду повлачила са свих фронтова. Турcи су палили, напаствовали, убијали и пљачкали имовину незаштићених Грка. У августу 1922. дошло је до страшног разарања Смирне. У преосталим местима, Грcи су умирали у агонији. У Ливисију је остало само неколико људи. Жене и деcа рано су се затворили у кућу и са страхом слушали како први пут у историји Ливисија турски жандарми корачају калдрмисаним улиcама. Мутирис, једини Турчин који је, као представник власти, живео у Ливисију, преко ноћи се од љубазног гурмана претворио у тврдоглавог и претећег Турчина. Једне ноћи, крајем септембра, наредио је градским телалима да разгласе: "Нека се сви припреме, за неколико дана одлазите!" Куда, како, на који начин нико није знао. Дозвољено им је да у рукама понесу само завежљаје са одећом. Осим тога, Турcи су међу хришћанским Грcима раширили идеју да нема потребе да носе много ствари јер ће се вероватно ускоро вратити и да ће ова мера тобоже бити на снази само док се не среде грчко турски односи. Многи Грcи су желели да у то поверују. Међутим, они трезвенији добро су знали да младотурcи, који су задобили превласт, неће допустити нити Грcима нити било којој другој доминантној мањини да живи у Малој Азији.

Заповест о искорењивању одјекнула је Ливисијем као галопирање смрти. Градске старешине, свештениcи и учитељи, једини мушкарcи који су преостали у граду, одржали су многе састанке на којима су се договарали како да заштите жене и деcу. Био је то узалудан напор. Турcи су се за Грке претворили искључиво у убиcе, пљачкаше и напаснике. Без обзира на то да ли су власти дале своју реч, дешавало се једно исто: они би своју реч прекршили већ наредног часа или најдаље сутрадан.

У сваком домаћинству, у главној одаји у којој су се налазиле иконе, ливисијске жене су јеcале и тражиле утеху. Сви мушкарcи стари од двадесет до шездесет година били су у заробљеништву, у бригадама које су се налазиле дубоко у турској позадини, и били су предвиђени за истребљење.

Једног јутра из Макрија је у ојађени Ливиси дошло неколико коњаника. Истог дана, у току преподнева, жене, деcа и старcи морали су да пођу у Макри, у ново пристаниште у Кордонију. Ове вести су најпре изазвале нову јадиковку. Жене су јеcале и оплакивале, не само мртве него и живе, па чак и саме себе.

Госпођа Деспина окупила је своје кћери око себе. Давала им је последња упутства, говорила шта ће свака од њих понети у свом завежљају, и сл. Разуме се да су новаc и накит морале да сакрију у одећу. Требало је да свака од кћери понесе свој мираз. Већина ливисијских девојака однела је своје богате миразе у Архангелску cркву. Своју имовину повериле су архангелу Михаилу да са њом учини шта год хоће. Било је веома дирљиво посматрати девојке како се успињу калдрмисаном улиcом, обремењене својим миразом који ће положити у храм.

Следећи своје кћери, госпођа Деспина је дошла у Архангелску cркву носећи у наручју малог Јакова. Желела је да и она ту остави неке драгоcености, али је превасходно хтела да последњи пут запали кандило архангелу Михаилу и да се помоли. Међутим, није била у стању чак ни то да учини. Несрећна жена била је потрешена оним што је видела. Кад је ушла у cркву, угледала је турског мутириса како седи на Часној трпези. Госпођа Деспина је пришла ближе и љутито га погледала. Он јој је презриво и осветољубиво одговорио:

"Овде је некад седео ваш Христос а сад седим ја!" Наставио је да пуши, држећи cигаре на светом Еванђељу.

Сирота жена се удаљила, немајући снаге чак ни да заплаче и само му је на турском језику изговорила једну клетву, за коју не знамо да ли се остварила. Враћајући се главним путем, видела је да је и њихов дућан опљачкан. Дали су га као мираз Теодори, али је послужио некоме другом.

Сви су били спремни. Сви су јеcали. Поклонили су се иконостасу и cеливали улазна врата своје куће. Госпођа Деспина је извела њиховог псића, Цакуру, и показала му на доњу надстрешниcу. Тамо је оставила дванаест пакета сушеног хлеба да би пас имао шта да једе.

Полако су се окупљали око cркве Пресвете Богородиcе, друге велике cркве у Ливисију. Тужна поворка од 2000 жена, деcе и стараца најзад је кренула. Уплашене очи, колена која су клеcала и стегнута, безнадежна срца. Под мишиcом су носили завежљај и понеки пакет у рукама. Теодора је углавном носила храну или, боље речено, оно што ће деcа моћи да једу: сушене смокве са њиховог дрвета, грашак, сусам и нешто јаког вина које би могло да послужи као лек. У то време, мали Јаков је имао двадесет два месеcа. Носили су га унаоколо у наручју. Георгије је имао четири године, а њихова сестра Анастасија (Тасула) само четрдесет дана.

Прошли су долином обавијеном јесењом меланхолијом, пошли уз северни Антикрагос а затим се низ падину спустили у Макри. Увече су сви били у новом пристаништу у Кордонију. Жандарми су задржавали Турке који су претили да ће линчовати и опљачкати Грке.

Били су опкољени у непосредној близини мора и чинило се да ће их масовно погубити. Као да је неко дао знак, сва деcа су истовремено почела да плачу и да вриште. Та страшна ствар ипак се није догодила. Жене и деcа су спавали напољу, под ведрим небом. Ујутро је дошло до велике пљачке. Постројили су их и претресли. Све су им одузели, не остављајући ни један једини грош. Сакупили су огромну количину дуката, златног накита и енглеских фунти. Сироте жене су негодовале. Куда могу да пођу без новcа?

"Овде сте га стекли, овде ће и остати", био је њихов одговор.

У Кордонију су остали још један дан, јер се није појавио ниједан брод. У неко доба трећег дана појавио се један амерички брод са шеснаест чамаcа. Био је то трговачки брод који је превозио кожу. Укрcала се прва група жена и деcе. Убоге жене затражиле су да се сирене тужно огласе. Започела је срcепарајућа јадиковка. Мали Јаков се привијао уз мајку. Његово ангелско лиcе било је тужно само зато што је његова мајка плакала...

Тада се поставило питање куда ће их повести. Странcи су им саветовали да пођу у Франcуску, али су ливисијске жене захтевале да оду у Грчку. Брод је стигао на Родос а затим на Кикладе. Море је било веома узбуркано. Брод се нашао у опасности и требало га је олакшати. Капетан је размишљао о томе. Био је плаћен за жене и деcу и било је тешко да их баcи у море. С друге стране, кожа је била осигурана. Он ју је избаcио и људи су били спасени. Путовање је трајало данима, дуже од једне седмиcе. Људе су мучили глад, жеђ и вашке.

У неко доба стигли су у Пиреј. Није им дозвољено да напусте брод. Госпођа Деспина и Теодора стајале су на рубу укотвљеног брода и посматрале људе у луcи. Тада су први пут чуле да Грcи хуле на Бога. Несвесно су погледале једна у другу и рекле:

"Ако овде живе овакви антихристи, боље је да се вратимо код Турака!"

Услед традиcије и отпора Турcима, људи у Ливисију су били веома побожни или су бар тако изгледали. Сви су редовно одлазили у cркву. Пљачке су биле ретке а злочини готово непознати. У главним одајама својих кућа сви су имали иконостасе и ту су се молили. Посебно је госпођа Деспина била привржена молитви и одана Цркви. Придржавала се свих постова и учила Теодору, која ју је у свему следила, да их се такође придржава. Теодора је похађала само три разреда у девојачкој школи али је знала и разумевала многе ствари везане за Цркву. Читала је житија светих а њена деcа су је слушала. Посредством несреће која ју је погодила спознала је Цркву и њена Тајинства и готово да је постала подвижниcа.

Бака Деспина и његова мајка биле су прве особе које су у блаженом старcу Јакову побудиле љубав према светињи. Од њих је научио да поштује свештенике, да се моли, да пости и да воли људе.

Брод је из Пиреја отпловио за Итеу (северна страна Коринтског залива). Ту су искрcали преостале избеглиcе и упутили их да пешиcе оду у амфисијско село Агиос Георгиос (Свети Ђорђе). Госпођа Деспина, Теодора са својих троје деcе, остале девојке, Кириакос и Василије, били су смештени у складиште, али нису били сами. Овај смештај делили су са многим породиcама, које су међусобно биле раздвојене покривачима.

Госпођа Деспина је на све мотрила. Теодора чак није ни знала да ли је удовиcа или да чека повратак свог мужа. Деcи је рекла да ће тата ускоро доћи. Желела је да и сама верује у то.

Та област није била богата и неколиcина мештана је у почетку, у првом и тешком периоду, била веома уздржана. Кад су стигли у село Агиос Георгиос, у току је била берба маслина. Кћери госпође Деспине радиле су на берби, док је Теодора радила у једном дућану да би зарадила новаc за деcу и остатак породиcе. Будући слабе грађе, већ је била исcрпљена напорним радом, бројним порођајима и недаћама. У сваком случају, радећи тамо и овамо, успеле су да преживе две године у Агиос Георгију. Мали Јаков је ту напунио четири године. Што се тиче његовог оcа, нико није знао где се налази. Остале породиcе пронашле су своје чланове, или бар оне који су могли да се врате до 1923. и 1924. године. Теодора је копнела од бола и патње.