О ЕНЕРГИЈАМА БОЖАНСКЕ БЛАГОДАТИ

 

            Наша беседа ће се овде углавном бавити благодаћу. Она, након тешких искушења којима се подвижник подучава, постаје једино утемељење мисленог подвига. Учење које доносимо је управо отачко предање. Најважнији од свега, међутим, јесу венци и трофеји искуства нашег преподобног Оца, која је он сам посведочио живећи тако. Према Писму "свему има време и свакоме послу под небом има време" (Проп. 3, 1). Постоји "време плачу и време смеху" (Проп. 3, 4.) како говори Соломон. "Трпећи потрпех Господа и обрати на ме пажњу, и услиша мољење моје; И изведе ме из рова мучења и из муља блата, и постави на камен ноге моје, и управи стопе моје" (Пс. 39, 1-2). Након зиме долази пролеће и након буре смирај. Када кроз тешка искушења и опробања, дејством благодати прође покајани кроз огањ страха и кроз воду остављености, праведно стиже до одмора душе. Као умирујући поглед божанске утехе, као бесконачно сунце, просветљују се греју дуго времена помрачени удови подвижника и у њему као утврда настаје венац искуства. Тако он има чула обучена у познавање добра и зла која научавају "руке моје за борбу, прсте моје за рат" (Пс. 143, 1). Тада настаје знање и разумевање Писма у његовом савршенству, и он непрестано благодари божанском домостроју. Он тада научава ( = схвата) Павлове речи: "Ако ли сте без карања, које су сви искусили, онда сте копилад а не синови" (Јев. 12, 8), пошто " кога љуби Господ онога кара, као отац сина који му је мио" (Прич. 3, 12). "Благословен Господ који нас не даде за лов зубима њиховим" (Пс. 123, 6) и "који вас неће пустити да се искушате већма него што можете" (1. Кор. 10, 13).

            Један начин исцељења, који се увек саветује онима који су искушавани, јесте преко другог духовног човека. "Нека ми се поврате који Те се боје, и који знају сведочанства Твоја" (Пс. 118, 79). Када се испуне времена искушења, и када дејством благодати постане могућа борба са помислима, јавља се /тада/ јасно видљива благодат која води помрачни ум, који се смирава и покорава саветима које је добио ради свог сопственог спасења. Једно од првих осећања које се јавља након васпостављења благодати јесте мир у мислима и узрастање новог облика вере. Ова вера, која се назива и "созерцатељном вером" ( = "вером која созерцава"), јесте више од уобичајене вере и она се рађа из искуства присуства Божијег, од божанске утехе која су у уму јавља и коју ум спознаје, и у чулима што је последица делатног Божијег утицаја. Блажени Старац је ово описивао на следећи начин: "Из овога израста мир у мислима, и моћ вере напредује... оваква вера рађа кћер - наду непосрамљиву. Ово су два мислена пута, која заједно воде ка љубави".

            Вера созерцања, као пород искушења, изазива у уму храброст ( = куражност), имајући као своју потврду Божије присуство ( = умешаност). Тада се рађа блажена нада, која не нестаје. Ове корифејне ( = највише) врлина, које су благодаћу дате просветљеном уму, не остају дуго саме, неко како неодвојиву од себе приводе блажену љубав, и на тај начин човек окушава тајинство будућег. Други чулни знаци овог стања јесу непрекидна и чиста молитва, која никада не тражи своје, него једино вољу Господњу. Тада започиње созерцатељна молитва, која се приближава поклоњењу "у духу и истини" иако не потпуно. Наш Старац је говорио: "С времена на време, у час молитве, како Бог даје, прекида се мољење и бива се заробљен љубављу Исусовом неизмерно се чудећи сладости дисања оног мисленог ваздуха". Благодат која долази испуњава ум присуством Господњим и опет чулно страда божанство, које је споља дошло, оданде где је пре наш ушао Исус. И ово се више не збива као нечујна вера, него лично, пуноћом благодати коју Господ даје онима који су Га примили. "А онима који га примише даде власт да буду чеда Божија" (Јн. 1, 12). А и ово је само почетак, а никако савршетак. Након овога се онај који се моли, благодаћу Божијом, враћа у стање мира. Тада, говорио нам је блажени Старац, човек се осећа као да је ослобођен земљине теже и као да је његово тело ослобођено материјалности и он може само да диви величини Божијој. У тај час, према речи Господњој "потоком сладости напојићеш се" (уп. Пс. 35, 9), и онај који страда тада моли Господа: "Пошаљи господе, таласе благодати Твоје, да по њима пловим ако је то воља Твоја". Ове помисли, према Старцу, у овом случају, када се пуноћа божанске љубави приближава читавом бићу човековом, приступа му и дубоко смиреноумље. Тада он због љубави жели да све смести у себе и жели да се жртвује ради свега и да прими свечовечански бол, а у мислима жели да се нађе под ногама свих, имајући савршено смирење, док му и најмањи осећај или сазнање о страдању других одмах изазива тугу и сузе. Такав се заиста "радује са радоснима и тугује са тужнима" (уп. Рим. 12, 25), како је записано. Ово је пример како благодат долази онима који се кају и како они који остају непоколобљиви у искушењима стичу тајинство деловања божанске благодати. Онај ко стигне на овај праг лествице, може, ако жели, да помогне другима, јер пошто се успне још више жели да ћути. Према мишљењу Отаца наших, када духовни човек достигне више духовно стање, долази до обожења и суботовања[1], где престаје свако спољашње деловање, као што се и Бог седмога дана одморио и починуо "од свих дела својих". Овај говори, попут Петра на гори Таворској, када је ушао у светлосни облак преображења "добро нам је овде бити" (уп. Мт. 17, 4). Он више не може да мисли на земаљско, него је заробљен вишњим созерцавањем нествореног и неограниченог "БИЋА". Човек, дакле, може да чествује свет и да са њиме заједничари само на несавршеном степну - како смо то раније описали - на коме благодат не остеје непроменљиво.

            О савршенство овога стања говорио је блажени наш Старац да "онај који страда жели божанско, а такође жели и да све смести у своје срце и да са свима подели ту радост, чак ако од тога има и штете". Ми ћемо се држати следећег: боље је ојачати и молити се, него настојати да просветљујемо друге, што је ствар од многих скривена.


 

[1] Старац овде има на уму суботовање како су га Свети Оци видели, тј. као вечну суботу Царства Божијег.