О ПОКАЈАЊУ

 

            Највеће добро сведоброг Творца нашој палој природи није друго до покајање. Без њега, према икономији о спасењу света, нико од људи не може постићи спасење. Предано нам је да имамо "склоност ка злим мислима од младости своје" (уп. Пост. 8, 21), те је грехољубље сасвим природна појава, тако да нико не остаје без греха "па и да му живот потраје само један дан". Покајање по својој природи јесте двоструко, доносећи нам са обе стране корист током нашег боравка овде. Њен стални облик јесте промена мишљења у односу на учињене погрешке, као и стално исправљање погрешних делања, која произилазе из непослушности.

            Према духовном суду Отаца наших читава људска делатност происходи из ума. Тамо се сабирају представе ( = слике), помоћу којих се, као по степеницама иде ка остварењу дела. Ево шта говори велики расудитељ међу Оцима нашим, Свети Максим Исповедник: "не злоупотребљавај појмове о стварима да не би нужно злоупотребио и ствари. Јер ако неко најпре не сагреши умом, никада неће сагрешити делом" ( 400 глава о љубави, 2, 78). Погрешној употреби помисли следује и злоупотреба ствари. Покајање у свом главном значењу, означава затварање ума за мисли које су у њему раније биле, као и правилно устројавање ствари. Међутим, у нашем поколењу, покајање се пре свега схвата као извињење Богу за почињене грехе.

            У описивању наше грешности која се може описати само са највећим смирењем, заиста се изражава беда и несрећа у коју нас води изобличење ума грехом. Тако, према Павлу "остајемо у греху" (уп. Рим. 7, 14) који у нама пребива као тело смрти (уп. Рим. 7, 24)". "Благословен, међутим, Бог и Отац Господа нашега Исуса Христа, који нас је благословио у Христу сваким благословом духовним на небесима, као што нас и изабра у Њему прије постања свијета да будемо свети и непорочни пред Њим, у љубави, предодредивши нас себи на усиновљење кроз Исуса Христа, по благонаклоности воље своје (Еф. 1, 3-5)". Хвалимо се јер нас је изабрао Отац наш Који "живи у светлости неприступачној (уп. 1 Тим. 6, 16)", али и у нама пребива непроменљиво у тајни скривено, не само по созерцању него и када нас преплави сигурношћу својом. Зар, међутим, и наше старо достојанство оних који су створени "по икони и по подобију" не представља тајну? Одређен је пут нашега напретка, да би узрасла жеђ и да би смо спознали значај и дубину овог великог позива од света. Јер другачије, ко је Он? Зар није неограничено "БИЋЕ", почетак свега, који се као личност и ипостас открива - "ЈА ЈЕСАМ"?[1] А данас смо га спознали преко једносуштног Јединородног Сина Његовог. "Бога нико није видио никад: Јединородни Син који је у наручју Оца, он га објави (Јн. 1, 18)". Такође спознајемо Бога Оца и од Духа Светога: "А Утјешитељ Дух Свети, кога ће Отац послати у име моје, Он ће вас научити свему и подсјетиће вас на све што вам рекох. (Јн. 14, 26)". Савладар и једнак са Оцем и Духом, оваплоћени Логос божји започе Јеванђеље своје говорећи: "Покајте се, јер се приближи царство Божије (Мт. 4, 17)". Најслађи наш Исус, Спас, Пут, постаде за нас пут ка Оцу и Духу. Кроз Њега су нас поново спознали. Пуноћа богопознања јесте исправна вера и нада наша. Велики део псалама Давидових представља исповест покајања. "Боже, Боже мој, зашто си ме оставио? далеко су од спасења мога речи падова мојих. Боже мој, вичем у дану и не чујеш; и у ноћи, и нема (одговора) на агонију моју. А Ти у светињи обитаваш, Хвало Израиљева. У Тебе се уздаше оци наши; уздаше се, и избавио си их; Теби вапише и бише спасени, на Тебе се уздаше и не постидеше се (Пс. 21, 1-6)".

            Оци наши, из чијих стопа израстамо и чије истините речи слушамо, описаше, колико је то могуће, читаву дубину и ширину и висину покајања. Од тог преносимо само мали део. Покајање, дакле преумљење, има свој почетак у извињењу за грехе према Богу. Када се на делу не понавља оно због чега смо се покајали, стиже се, благодаћу Христовом, и исправним држањем правила покајања. "до трећег неба", и чују се неоткривене речи созерцања ( = умозрења), које нико није у стању да изговори и које нико непосвећен не може да истражи. "Да ли у телу... или ван тела, не знам" (2 Кор. 12, 2). Ово важи не само за Павла, него и за све који се пламено кају. Скрушени и смирени дух човека који је жедан свецеле љубави Христа Спаситеља, обузима Господ и уздиже га, а да он сам не зна ни где ни како ни колико високо. Као што је, вечне успомене Старац наш говорио, тада чула не раде, нити ум размишља, него се само удивљује, и када се врати у природно стање, оно што је доживео може да изрази и опише само мутно, ако је и то у стању.

            Оци наши говоре да је осећање грешности велики дар Божји, који је виши и од великих созерцања. Када смо свесни нашег унутрашњег мрака и када се открије дубоко и кобно обличје греха које изазива гађење, тада нас, као одговор, и благодат Божија удостојава и теши.

            Преподобни Исаак говори о различитим видовима утехе и присуства благодати, нарочито приликом великих искушења: "Кад зажелим да устанем да бих обавио службу Божију, Бог ми дозвољава да испуним једну славу (једну трећину катизме - прим. прев), а што се осталога тиче, стојим ли и ти дана, у усхићењу пребивам са Богом и уопште не осећам напор". И у истој беседи наставља говорећи: "И када стадох на вечерњу службу, да бих након ње узео храну, стојећи испред своје келије, док сунце још бејаше високо на небу, отпочевши службу, вршио сам је свесно само за време прве славе, а затим сам пребивао у њој не знајући где сам и у том положају остао сам докле сунце поново не изађе, следећег дана, и огреја лице моје. И тек тада, када ме сунце поче силно узнемиравати и палити ми лице, врати ми се свест, и схватих да је већ наступио други дан".[2] Можда ће неко помислити да се ово догађало само у време древних Отаца. Али "јуче и данас пред Богом је исто", и Господ даје благодат своју и данас онима који желе да се подвизавају.

            Блажени Старац Јосиф Исихаста нам је говорио да на крају смиреног подвизавања приступа благодат која се осећа. "Када су се искушења умножила, говорио је, тако да су превазилазила моје снаге, по промислу ми се догодило нешто слично ономе што је у псалму забележено". "Господе, по мноштву болова мојих у срцу моме, утехе Твоје обрадоваше душу моју (Пс. 93, 19)". Понекад ми је анђео Господњи давао свето причешће, а други пут ме је Господ наш на крсту подсетио на љубав према страдању, а најслађа Пресвете Богородица ме је тешила, јављајући се као мати, како се и показује нама агиоритима ( = светогорцима). Колико сам само био благодаран, за најслађи глас Њен који ми је говорио о моме спасењу!"

            Благодат, која од покајања долази, приводи душу Богу, коју привлачи Његова светлост. То на почетку није толико видљиво, али та топлота која је љубав, почиње да отапа срце. Тада се, чудесно, у душу усељава подвојенст. Са једне стране ту је страх, готово ужасан осећај због преступа, а са друге стране, долази дотле непозната благодат присуства Божијег. Подвојеност страха се увећава, јер се кроз присуство благодати отварају очи ума и уверавамо се у нашу грешност. Теши нас осећај присутне љубави Божије, али се не заустављају сузе, које сведоче о искреном преумљењу и повратку "из далеке земље" расипништва у "земљу очеву". Велики је и снажан ужас личне грешности постаје тако жесток, да настаје мржња према самоме себи као и према страстима које су узрок одвајања од возљубљенога Бога.

            "Ако неко дође мени и не мрзи ... и живот свој, не може бити мој ученик (Лк. 14, 26)". И заиста, ова мржња, која долази од "осећаја Бога" расте кроз молитву и постаје пламен. Тада душа задобија осећај живоносне смрти али и наде у Христа Спаситеља. Ово стање није од људског настојања ( = труда) већ једино од човекољубља доброте Божије. Сећамо се, када нам је блажени старац Јосиф описивао молитву. Имао је миран израз, приближавајући нам, онолико колико смо могли да разумемо, смиреност мисли. Након оваквог састајања са њим, јер је то заиста било божанско састајање, чудесни мир је долазио у душу и завладавао је осећај пуног присуства Божијег у свему.

            "Дај крв и прими Духа", говори Петар Дамаскин. А Свети Максим Исповедник каже: "Ко верује плаши се, ко се плаши смиреноуман је; ко је смиреноуман, смирен постаје за све противприродно стремеће нагоне и жеље. Смирени се држи заповести, а ко се држи заповести, прочишћује се: ко се прочишћује, просветљује се, а ко је просветљен, постаје достојан сједињења са Жеником Логосом у мистичној ризници."[3] "Јер су уска врата и тијесан пут што воде у живот, и мало их је који га налазе (Мт. 7, 14)", и они пре изабирају страдање него страсти које им запречују ( = онемогућавају) просветљење. Многовековно искуство Отаца наших уздиже ово изнад свих добродетељи. "У телу оптерећеном грехом, Бог се неће настанити (Прем. Сол. 1, 14)". "Почетак свих страсти је себељубље, а крај гордост. Себељубље представља неразумну љубав према телу. Онај ко је њега одсекао, уједно је одсекао и све страсти које су уз њега"[4] Како почетак, тако и крај (тј. и себељубље и гордост - прим. прев.) овог непријатеља јесу смртоносни, и штетни за молитву. Само онима који су смирени у мислима приступа благодат. И древни и садашњи богољупци просветљени благодаћу дадоше различита имена Надсуштаственом Богу нашем, обелжавајући његова божанска својства и на начин Светих Његових пројављујући светлост, истину, сведоброту и друго. Смирење је једна особина коју је он сам посведочио када је рекао: "научите се од мене, јер сам ја смирен у срцу (Мт. 11, 29)". Ово је нарочито важно, и за ово се вековима боре верни, не да би просто задобили врлину већ да би се уподобили ономе што је својствено Богу, ономе што представља Његово лично својство. Христове особине треба да принесемо Оцу Његовоме, како би ослободили пут у царство Божије, и да се не би нашли са онима који ће зачути страшне речи "не познајем вас (Мт. 25, 12)" јер "Бог се противи гордима, а смиренима даје благодат. (Јак. 4, 6)". Преузношење је страшна тама - оно је супротност доброти Божијој, почетак сваког зла, корен сваке трагедије, семе мржње, тело злобе, непријатељска стихија. Христос је "светлост истина и живот": Када нас ова истинита светлост позове, тада осећамо љубав Његову, премудрост Његову, Њега - самоистине. Након неописиве радости задобијамо осећај знања, као стање нашега духа. Јер Сам је за Себе рекао: "Ја сам истина (Мт. 14, 6)", и то посведочише Отац и Дух Свети. Међутим, до разумевања ове богословске стварности нико не стиже само слушањем /о томе/. "Неће сваки који ми говори: Господе, Господе, ући у Царство небеско; но који твори вољу Оца мојега који је на небесима (Мт. 7, 21)". Разумевање ове истине, и откровење Бога Логоса који је скривен у заповестима Својим, настаје дуговременом молитвом и покајањем. Колико дуго времена боравимо у држању заповести, толико се више просветљујемо и ум наш се проширује. "Ти си заповедио заповести Твоје да се чувају веома (Пс. 118, 4)...", "како су слатке грлу моме речи Твоје, већма од меда и саћа устима мојим (Пс. 118, 103)"..., светилник је ногама мојим реч Твоја, и светлост стазама мојим (Пс. 118, 105)". Држање заповести и смирење до жалости показују смисао крста, и блажен је онај који радо прихвати меру његову. Онај ко прихвати ово значење крста и уопште живот по Богу, наставља да живи на другачији начин. Он то прима као позив Оца небескога. Око крста се окупљају апостоли хришћанства, и на њему се остварује сједињење створеног са нествореним бићем Божјим. Тиранисани силом бедних страсти и духом злобе, једини спас имамо у бекству ка спасавајућим силама и непрестаном дозивању: "пожури по милости својој и као силан у помоћ нам похитај". "Боже, обрати нас, и јави светло лице Твоје, и спашћемо се" (Пс. 79, 4). Нестворена божанска благодат Господња нас чува и као мати нас одржава не само спасавајући нас од симптома и страхота, него и тешећи дух наш најслађим присуством својим и надахњујући нас храброшћу за нове нападе и одбране. Кроз страдања и уопште кроз искушења шири се дух наш и узраста духовно знање. "У жалости распространио си ме (Пс. 4,2)". Када добра нада у искушењима расте, тада Бог пушта на нас тежа искушења ради нашег усавршавања. Ово говоре и свештене речи: "Блажен је човек којега покараш, Господе, и из закона Твога научиш га" (Пс. 93. 12). "нема онога, говоре оци, који греши да може избећи будући суд, без драговољних страдања овде, или без невољних беда (које га сналазе)".[5] Највећа корист од подношења искушења јесте смирење које за тиме долази, којим се страшни егоизам ( = себељубље) повлачи а божанско знање се приближава уму. Није неумесно, ако егоизма, метафорички назовемо "гнусобом опустошења на месту светоме (уп. Мт. 24, 15)". Ништа друго не води ум смиреном мишљењу, колико многобројна страдања. Немоћ његова да се /сам/ ослободи, практично ( = делатно) га учи колико је немоћан и слаб. Тада речи Господње: "без мене не можете ништа учинити" (уп. Јн. 15, 5) постају сасвим јасне, и тако се ум благодаћу пресељава из овог стварног света у вишње царство.

            Друга корист коју задобијамо кроз искушења јесте најдубље знање неоткривеног промисла Божијег о творевини. Ова појава, са многим страдањима и патњама, на одговарајући је начин исцелитељна, и у њој се налази ( = пројављаује) сведоброта Божија, и показује се /тако/ равнотежа унутар пале природе наше.

            "Јер да смо сами себе испитивали, не бисмо били осуђени. А кад нам суди Господ, кара нас, да не будемо осуђени са свијетом (1 кор 11, 31-32)". када схватимо да је неопходно да прођемо "кроз огањ и кроз воду" (Пс. 65, 12) горких искушења, да бисмо "уобличили" у себи изворну икону човека, пред нама искрсава стварно схватање пада за којим следује и /схватање/ истине васкрсења нашег. Човекољубива икономија  ( = домосторој) Божија, са Његовом очинском љубављу и промишљањем, води нас познању љубави Божије, јер заиста "кога љуби Господ онога и кара; и бије свакога сина којега прима (Јев. 12, 6)". Колико само богољупци бивају милостиви прем ближњима својим, када им је заповеђено да буду милостиви "као и Отац ваш што је милостив (Лк. 6, 36)!"

            Дух Свети као педагог ( = васпитач) даје, научавања ( = подуке) ради, свељудски бол у срце богољупца, када ови заједничаре са нествореном благодаћу Божијом која управља читавим адамовским болом. Једноставно подвлачимо да истражујемо смисао крста, /који је/ понос Апостола Павла, који је само на њему утврдио своје духовно постојање, своју веру, своју наду и хвалу. Путу овоме свагда следују они "који су Христови, и који распеше тијело са страстима и жељама. (уп. Гал. 5, 24)". Циљ божанског кеносиса јесте да правилно уреди погрешну приврженост уживању, што јесте пад, и да насупрот томе постави љубав према страдању.

            Кеносис Бога Логоса, настао јединственом љубављу Његовом према нама, и не потребује објашњења и недоумице. Петар, корифеј ( = првоврховни) ученика наглашава: "Када, дакле, Христос пострада за нас тијелом, и ви се том мисли наоружајте, јер ко пострада тијелом, престао је да гријеши (1 Пет. 4, 1)". Поставља се, дакле, питање: да ли првобитно стање свих словесних бића јесте да у потпуности љубе Бога, Творца и Господа свога? Пошто Бог постаде и поновни Творац и Обновитељ, и пошто уздиже оне који падоше изнад претходног стања и достојанства у коме беху, и не само то, него их и постави "изнад свакога началства, и власти, и силе, и господства, и изнад свакога имена што се може назвати, не само у овоме вијеку, него и у будућем (Еф. 1, 21)" које му још веће достојанство и част може припасти? Господ наш, најслађи Исус, превеликом саможртвом Својом, одагнао је од нас сваку лажну слободу избора[6] или друга привољења и задобио нас као плен љубави своје. Дужни смо свагда да љубимо Онога "који је прво нас заволео" (1 Јн. 4, 19). Ако, дакле, ништа друго не знамо, осима само Господа Исуса Христа и то "распетога", зар неће и љубав према страдању постати од нас неодвојива? Сви, дакле, који су Христови, током три периода Цркве распеше себе "да би познали Њега и силу васкрсења његова и удио у његовим страдањима, саображавајући се смрти његовој, да бих како достигли у васкрсење мртвих. (уп. Фил. 3, 10-11)". Ово је разлог нашег непрестаног узношења ( = анафоре - прим. прев.) на крст  садржајне љубави према страдању. Тројичност бића Божијег представља центар теологије: "Јер је троје што свједочи на небу: Отац, Логос (Ријеч), и Свети Дух; и ова тројица су једно. (1 Јн. 5, 7)", и једна личносте сведочи за другу. Ово сведочанство проширује си на нашу природу. Господ је, сам собом, у ученике своје усадио веру у ово дело сведочења. "А када дође Утјешитељ, кога ћу вам ја послати од Оца, Дух Истине, који од Оца исходи, Он ће свједочити за мене. А и ви ћете свједочити, јер сте од почетка са мном. (Јн. 15, 26-27)". Ово представља однос са људима као са личностима. Сведочење као живот истинити вечно се као љубав враћа творећи заједницу. Личност, по природи својој не живи сама за себе, него кроз љубав са сличним јој личностима и кроз овакво дело узајамног односа открива се у другоме и о њему сведочи. Тога ради нам је Творац наш и на почетку рекао да "није добро да човек буде сам" (Пост. 2, 18). Колико кроз веру и послушност остварујемо вољу Божију, толико у нама узраста божанско просветљење. Истинито покајање, из кога нарочито извире дубока молитва, води нас заједници и додиру са нествореном благодаћу Божијом, која нас учи облику стварности Божије. Није ли то чудно, да о Ономе, према чијој смо икони и подобију на почетку саздани, сазнање налазимо благодаћу Његовом? Ово сазнање нас онтолошки преображава према божанском подобију, пошто "онима који га примише даде власт да буду чеда Божија, онима који вјерују у име његово (Јн. 1, 12)". На који начин чеда Божија задобијају подобије Оца свога? Сматрам да је средишња особина божанства љубав,[7] која се одмах усељава у душу онога који прима божанско просветљење. Кроз љубав верни блиско заједничари /са Богом/ и његово сведочење постаје потпуно. Такво је и свако сведочење Отаца наших, који "признадоше и не порекоше; и признадоше (уп. Јн. 1, 20)" о истини и о обећањима Божјим и о читавом откровењу Божијем и не сакрише од нас, чеда и браће своје, оно што видеше и чуше, тако да је сведочанство њихово и за нас корисно и представља пуноћу наде наше. Сагласно откривењу датом преко Мојсија, човек је саздан "по икони и по подобију Божијем (Пост. 1, 26)". Шта ово значи? Способност природе његове ( = човекове) да се уподоби Творцу своме. И осећај постојања неограниченог бића, усађен је у човека. Ово је разлог због кога, када се човек благодаћу приближи Богу, почиње мали дух човеков да гледа Бога "као што јесте (1 Јн. 3, 2)", свагда у складу са својим моћима ( = способностима). Никада се заиста неће установити дубина ове тајне слабашним речима којима се /тајна/ описује, али се и истина не мења. "Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети (Мт. 5, 8)". Обећање ово свакако је сигурно, али се разликују начини који томе воде и о којима ћемо касније говорити. Сада је реч о покајању. Молитва покајања и пламене сузе које се иза тога јављају, приводе удаљену благодат Божју, којом се постиже очишћење. "Ако речемо да гријеха немамо, себе варамо, и истине нема у нама (1 Јн. 1, 8)". Истичемо, дакле, покајање као супротност сваке невоље са савешћу коју ми грешници имамо, јер покајање представља област у којој делује истина Божија. Колико дубље осећамо грешност нашу као извор смрти, толико више припадамо Богу усрдним молитвама. Молитва нас ослобађа окова простора и времена, тако да у себи самима осећамо промену. У овом стању ум се просветљује и улази у сферу божанског созерцања, на један начин созерцавајући а на други стичући сазнање о тајни божанског стварања, о начину свеспасавајућег предзнања, где сила Бога Логоса све држи и одржава у равнотежи. "Како су величанствена дела Твоја, Господе! Све си премудрошћу створио; (Пс. 103, 24)". Тајна над тајнама! Није претпостојала материја или шта друго, него је Бог Логос све створио сагласно вољи својој. "А Утјешитељ Дух Свети, кога ће Отац послати у име моје, Он ће вас научити свему и подсјетиће вас на све што вам рекох (Јн. 14, 26)". Мислимо на Њега, љубимо Га, јер је то смисао јеванђеоског позива. Да је то тако сведоче сви Апостоли и богоносни Оци наши свих нараштаја. "Ако ме љубите, заповијести моје држите, и ја ћу умолити Оца. и даће вам другог Утјешитеља да пребива с вама вавијек, Духа Истине, кога свијет не може примити. јер га не види, нити га познаје: а ви га познајете, јер са вама пребива, и у вама ће бити. Нећу вас оставити сиротне: доћи ћу к вама. Још мало и свијет ме више неће видјети, а ви ћете ме видјети, јер ја живим, и ви ћете живјети. У онај дан знаћете ви да сам ја у Оцу своме, и ви у мени, и ја у вама. Ко има заповијести моје и држи их, то је онај који ме љуби; а који мене љуби. тога ће љубити Отац мој; и ја ћу га љубити и јавићу му се сам (Јн. 14, 15 -21". "Одговори му Исус и рече: Ако ме неко љуби, ријеч моју држаће, и Отац мој љубиће њега; и њему ћемо доћи и у њему ћемо се настанити. Ко мене не љуби, ријечи моје не држи; а ријеч коју чујете није моја него Оца који ме је послао. Ово сам вам говорио док сам боравио с вама (Јн. 14, 23-25)". Следовање овим јеванђеоским перикопама теши и укрепљује. Овде се пројављује саборни начин установљења пуноће благослова, којим се човек преображава "као од Духа Господњег (2 Кор. 3, 18)". И "као што носисмо слику земљанога, тако ћемо носити и слику небескога (1 Кор, 15, 49)". Духа Светога, такође спознајемо и кроз предање Цркве преко Отаца наших дејством благодати, која у нама дела, када пронађемо покајање. Дух Свети "подсјетиће вас на све што вам рекох (Јн. 14, 26)", и опет, "Ако ме неко љуби, ријеч моју држаће, и Отац мој љубиће њега; и њему ћемо доћи и у њему ћемо се настанити (Јн. 14, 23)". Када се оствари усељење Бога у човека, шта је то друго до пуноћа обожења, које представља центар нашег предања? Сагласно са Павлом "А ми не примисмо духа овога свијета, него Духа који је од Бога, да знамо што нам је даровано од Бога; ... Јер ко познаде ум Господњи да би га поучио? А ми имамо ум Христов (1 Кор, 2, 12, 16)". Испуњавајући заповести божанске, уподобљавамо се по лику самоме Творцу нашем и Он нам се открива "какав јесте (1 Јн. 3, 2)". Пошто држање заповести Божјих, које представљају израз воље Његове, представља јединствени циљ нашега бића "да би живот прогутао оно што је смртно (2 Кор. 5, 4)", даје нам познање Бога. "А знамо да је Син Божији дошао и дао нам разум да познајемо Истинитога; и јесмо у Истинитоме, у Сину његовом Исусу Христу. Он је истинити Бог и живот вјечни (1 Јн. 5, 20)". Преступљење заповести довело је до пада, који представља одвајање човека од Бога и одвајање "свега од Бога". Бог прихвата покајање и повратак наш у послушност божанској вољи, васпостављајући однос са нама љубављу Својом и светошћу. Као последица покајања, јављају се, према Оцима, топле сузе, које исходе од бола који се у срцу јавља због празнине и издаје очинске љубави Божије. Ако ове сузе, због гордости и непажње, не буду уништене, под дејством благодати оне ће постати духовне, као што од цвета настаје плод. Осећање да "времена више нема" (Отк. 10, 6), као и сећање на смрт, подстиче нас на окретање к Богу, и јавља се страх, док Бог не чује наше узвике и не пошаље милост Своју. Након суза покајања, на натприродни начин долази осећање љубави Божије, које не зависи од размишљања и силогизама, нити од било каквог спољашњег промишљања, већ ( = љубав Божија - прим. прев.) долази као природно стање након проналаска онога што је ту љубав кварило, или боље, након повратка заблуделог дому своме. Тада се јавља изненадна и стварна наклоност према ближњему, и човек осећа бол странца као свој сопствени и жели да плаче са свима, и жели да у себе сакупи, ако је могуће, свечовечански ( = свељудски) бол, и да сви који страдају буду добро.

            Ова појава коју сам описао јесте нешто чудно за оне који о томе слушају. Рече Господ: "И познаћете истину, и истина ће вас ослободити (Јн. 8, 32)". У овоме се управо открива "самоистинити" Бог, не као научна или философска истина, него као истина која несразмерно превазилази свако разумско разматрање. Бог није апстрактна мисао или математички доказ него "ЛИЧНОСТ". Он је Сушти од почетка, беспочетни Бог, како се и открио речима "Ја јесам". Он је Отац, Син и Дух Свети. Створено мишљење ( - тј. мисао створених бића - прим. прев.)  је немоћно да помоћу својих симбола заиста схвати непојмљиву суштину "БИЋА" Божијег. Верујемо и доживљавамо, као несумњиву истину блажену Тријаду божанских Личности. Као што је Бог ТРОЈИЦА истовремено је и ЈЕДАН. Три Личности "у једном божанству", као што и човек, у својој целости, треба да буде један човек у многим ипостасима ( = личностима - прим. прев.). Да не живи само за себе. "И ми смо дужни полагати живот за браћу (1 Јн. 3, 16)". И "Нико нека не тражи што је његово, него сваки оно што је другога (1 кор. 10, 24)", "носећи бремена једни другима (уп. Гал. 6, 2)". Тако и Света Тројица, Бог љубави, није усамљен у себи самоме, него живи унутар возљубљених. "Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје (Јн. 15, 13)". Исус нас "љубивши /као/ своје који су у свијету, љубио нас је до краја (уп. Јн. 13, 1)". Научавајући о делатном начину "кенозиса"[8], из кога љубав извире, Он говори. "А највећи између вас да вам буде слуга. Јер који се уздиже понизиће се, а који се понизи узвисиће се (Мт. 23, 11-12)". Које је значење речи ових? Кеноза, која је главна карактеристика љубави Божије, и од нас се тражи. Читаво покајање човеково, садржи се у кеози, кроз коју, љубављу Божијом, долази покајани до најдубљег смирења и сопственог унижења које доживљава као радост јер постаје учесник у кенози Бога Логоса, Који је ради нашега спасења "себе унизио" поставши човек без греха, и страдањима својим нас ослободио од трулежности и смрти, узвевши нас у царство своје вечно. Овај Бог, у своме вечном величанству, јесте стварна и несумњива истина. Он је истина коју смо тражили. Да бисмо Га задобили потребно је да се Он сам усели у нас и да се са Њим егзистенцијално сјединимо. Ово се, међутим, не може постићи неким спољашњим приморавањем, нити само Божијом приволом, него је потребно да и ми то прихватимо. Будући да је створен, човек не може сам да постигне истину, јер је то чисти дар Творца, којим се човек уздиже изнад принуде и достиже своју слободу. Неопходна је, дакле, сагласност и заједничко делање ( = синергија) двеју воља - Бога и човека. Воља човекова треба да жели добро као и Бог, како би складно са њом деловала. Овакву добру вољу награђује Бог јер "сваки дар добри и сваки поклон савршени одозго је, силази од Оца свјетлости, у којега нема измјенљивости ни сјенке промјене (Јак. 1, 17)".

            И опет нас Господ упозорава говорећи: "Него иштите најприје Царство Божије и правду његову, и ово ће вам се све додати (Мт. 6, 33)". Ово значи да пре сваког тражења познања истине, претходно долази подвизавање оних који је траже. Тражење правде Божије није друго, до оно о чему говори Пророк Давид: "ради речи уста Твојих ја сачувах путеве жестоке (Пс. 16, 4)". Ово је уски пут - "јер ћете у свету имати невоље (уп. Јн. 16, 33". У ово нас уверава и Отачко предање наше, јер "сви који хоће да живе побожно у Христу Исусу биће гоњени (2 Тим. 3, 12)". Ако исповедимо Христа као истинити "образ Оца", и ако Бог јесте самоистина, дужни смо да Му следујемо, ако и пролазимо кроз одговарајућа искушења, о којима Он сам каже: "Ако неко дође мени и не мрзи оца својега, и матер, и жену, и дјецу, и браћу, и сестре, па и живот свој, не може бити мој ученик. И ко не носи крста својега и за мном не иде, не може бити мој ученик. ... Тако, дакле, сваки од вас који се не одрече свега што има, не може бити мој ученик (Лк. 14, 826, 27, 33)". Господ подучавајући о начину исповедања, даје нам за пример жену која рађа: "Жена кад рађа трпи муку, јер дође час њезин; а када роди дијете, више се не опомиње жалости, због радости што се роди човјек на свијет. И ви, дакле, имате сада жалост; али ћу вас опет видјети, и радоваће се срце ваше, и радост вашу нико неће узети од вас. (Јн. 16, 21-22)". Онај ко до краја остане у ономе што је Господ одредио задобија благодат Божију, као што и трудбеник добија плату, а то је благодат Божија, коју Оци наши називају "огњем љубави Божије" и праведнима "радост вашу нико неће узети од вас (Јн. 16, 22)".

            Свети Оци називају само присуство благодати Божију и читавом "бићу" човека "пребивањем у Богу". Када се ово догоди брижљивим покајницима, у њиховом уму се открива смисао крста, садржајност љубави према страдању, стварност саможртвовања. Они тада схватају смисао речи да ће "сви који хоће да живе побожно у Христу Исусу биће гоњени (2 Тим. 3, 12)". Схватају значење речи: "Љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе и молите се за оне који вас вријеђају и гоне (Мт. 5, 44)". Овај исповедни облик хришћанства чини се тешким непосвећенима у стварни смисао крста. Овде можда лежи превасходни разлог због чега "многи од ученика његових отидоше натраг, и више не иђаху с њим ( уп. Јн. 6, 66)". "Ово је тврда бесједа. Ко је може слушати? (Јн. 6, 60)".

            Када човек пређе прве степенице на путу увођења у веру, које га воде ономе што се назива "пракса", јављају му се назамисливе помисли и насторјење ка надприродном саможртвовању, јер осећа да је дужан да у потпуности жртвује "душу своју" (своју индивидуалност), да би је, прам речи Господњој, пронашао. Када га, међутим, благодат Божија узведе до друге степенице "вере и созерцања", што је пород "искуства присуства Божијег", тада не само што се не предомишља када су у питању љубав према страдању и саможртвовање, него са ревношћу и гневом скаче у море искушења, подсећајући нас на речи великога Павла и преподобног Јована Синаита, који такве описују као оне који се "кроз борбу супротстављају демонима". Ко сада неће разумети христосмирену пуноћу речи да нам "кроз многе невоље ваља ући у живот (уп. ДА. 14, 22)".

            Враћамо се на почетак проповеди Господа нашег, приликом Његовог појављивања: "Покајте се". Покајање није потребно онима који су са сваком исправношћу живели након крштења. Они, међутим, који су преступили макар и једну од најмањих заповести, подлежу правилу покајања са свиме оним што је са тим у складу. Ми међутим, овде и не говоримо о онима који немају греха, јер да живот наш траје и само један дан, покајање би било апсолутно неопходно за оне који желе да наследе обећано.

            "Јер сваки који иште, добија; и који тражи, налази; и који куца, отвара му се.  Који је међу вама отац од кога ако син заиште хљеба, да му даде камен? Или ако заиште рибу, да му мјесто рибе даде змију? Када дакле ви, зли будући, умијете добре даре давати дјеци својој, колико ће више Отац ваш небески дати Духа Светога онима који ишту од њега? (уп. Лк. 10, 11-13)". Охрабрујући подстицај од Бога да тражимо и држимо оно што смо чули, оснажује нас за непрекидно покајање. Према речима Отаца наших, кроз покајање се испуњавају божанска обећања, и покајање се заиста открива као највећи дар Божијег човекољубља према роду људском. Шта, међутим, представља најважнију замку и препреку за овај божански благослов? То је унутрашња слабост која представља катастрофално зло и препреку за улазак кроз врата живота, и је то једина мрзост која удаљава од нас Бога. Реч је о преузношењу, о спољашњем мраку у коме борави непријатељ ( = ђаво). То је пипање по тами у коме се човек налази од времена пада, и од кога може да га ослободи божанство Спаса нашега Христа, чистота и смиреност срца, јер се "Бог противи", по речи  /Писма/ "гордима који безаконоваху до краја (уп. Пс. 118, 51)". Они који се овог демонског мрака ослободе, све што је било уништено поново творе, изнова зидајући и утврђујући. Они, пак, који остану под овим исквареним законом /преузношења/ потребују многе молитве Отаца "да им отвориш очи да се од таме обрате свјетлости и од власти сатанине Богу, да вјером у мене приме опроштење гријеха и удио са освећенима (ДА. 26, 18)". Само они који су кроз искуство спознали љубав Божију, могу и издалека да осете смрадни мирис ове страсти, која јесте и која се зове преузношење ( = вискоумље). Човек, одвојен од Бога преузошењем својим, усамљује се у одвратној изолованости. Ово је својствено свима док се у њих не усели љубав Божија. Ово богомрзна страст способна је да уништи не само човека, него је и неке светле анђеле осудила. Ово представља корен и почетак страхоте за створења, која унижава и наставља да гуши човечанство. То је кичмени стуб "старог човека", "тела смрти (уп. Рим. 7, 24)", "гнусоба опустошења (уп. Мт. 24, 15)" постављена на узвишене место онога који је по икони и по подобију.[9] Уколико се ово чудовиште не убије у души, божанска благодат се никада неће приближити како би донела божанско просветљење и остале божанске дарове - тј. васкрсење човечанске природе.

            Говорећи о покајању, нагласили смо смо страхоте страсти које потпуно изобличавају човека, да бисмо на тај начин истакли неопходност покајања за исцељење и спасење благодаћу Христовом. Када страст завлада, она спречава благодат Божију да пребива у човеку, јер као бесловесна и неприродна она представља суштину греха, а знамо да "у тело огреховљено, Бог не долази (Прем. Сол. 1, 4)". Преузношење, пак, није неко делимично зло, него је оно свезло, свеукупне пропасти и унакажења, и она потамњује икону /тј. човека - прим. прев./ и његову природу. Пример њенога деловања јесте сатана.

            Спаси нас, Господе Исусе Христе, једино спасење од ове пропасти и дај нам смирену мисао, према Твоме сопственом примеру, јер је Твоје Царство и сила и слава у векове векова.

            Пророк Давид, упозоравајаући нас на опасност, говори да "Бог разасу кости човекоугодника (Пс. 52, 5)". У слову нашем о покајању, указали смо на узрок греха, тј. на страсти, међу којима је главни егоизам. То и само то, представља срж живота супротног нашој природи. Божанском премудрошћу својом, Господ је зауставио деловање узрока греха, дајући нам као одговарајући лек свагдашњи извор врлина. "Блажени сиромашни духом (Мт. 5, 3)" насупрот гневу и јарости. "Блажени који плачу (Мт. 5, 4)" због претходног греховног живота нашег, "блажени милостиви (Мт. 5, 7)" због страшнога ада похлепе и окорелости; "Блажени чисти срцем (Мт. 5, 8)" насупрот неморалности и разузданог живота; "Блажени миротворци јер ће се синови Божји назвати (Мт. 5, 9)" јер само ово показује вредност и важност његову. "Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве ријечи, због мене (Мт. 5, 11)", котва наде и утехе јесте у нашем послању да Га исповедамо, иако како говори Господ "мене су гонили и вас ће гонити (Јн. 15, 20)" и зло вам наносити, али упркос свему томе "радујте се и веселите, јер је велика плата ваша на небесима (Мт. 5, 12)".

            Сада "ко је мудар да ово сачува, схватиће милост Господњу (Пс. 106, 43)". Показујући нам ово, Господ нам је указао на пут истинити на земљи, да би сви знали куда треба да иду. То је пут делатног покајања, у коме почива држање речи Његових, на који начин остајемо у љубави Његовој. "Ко има заповијести моје и држи их, то је онај који ме љуби; а који мене љуби. тога ће љубити Отац мој; и ја ћу га љубити и јавићу му се сам (Јн. 14, 21)". Пошто "ништа није сакривено што се неће открити, ни тајно што се неће дознати (Лк. 12, 2)" све што је у нам узраста, и кроз пролаз исхода нашег понећемо читав живот наш, био он испуњен злом или добром.. "Сваки нека гледа како зида (1 Кор. 3, 10)" јер "свачије ће дјело изићи на видјело; јер ће Дан показати, јер ће се огњем открити, и свачије ће се дјело огњем испитати какво је (1 Кор. 3, 13)". Читав земаљски живот наш, од рођења до гроба, биће проказан у свесветском театру суда, уколико истинито покајање није уништило нашу унакаженост претходним сагрешењима. Само законом Духа живота у Христу ослобађамо се закона греха и смрти, јер "које води Дух Божји они су синови Божји (Рим. 8, 14)". Покајањем се у свим сферама преображава мисао наша, јер се открива древни образ иконе наше подобан икони небеској, "да тако живот прогута смрт". Крштење покајањем нас води у врлински живот "јер као што давасте уде своје да робују нечистоти и безакоњу за безакоње, тако сада дајте уде своје да служе правди за освећење (Рим. 6, 19)." Ово за последицу има окретање ка врлинском животу, који за нас постаје пресудан. "Уклони се од зла и чини добро (Пс. 33, 15)*" - ово је први ступање на први степеник покајања. Почетак сваке врлинске делатности јесте страх Божји, који смо раније означили као пород вере. Прво својство овога дела јесте окретање ума сећању на Бога и одбацивање ранијих жеља које су настајале под утицајем греха. Уколико се ум држи овога дела сећања на Бога, он тиме бива вођен ка сиромаштву, пребивајући у љубави према страдању које јесте дом сваке врлине. "Тако сада дајте уде своје да служе правди за освећење (Рим. 6, 19)", значи све уде, телесне и душевне. На овај начин се поробљавају узроци греха. Када се жртвујемо ради "сиромаштва", тада ум потчињава чула природном поретку, и јавља се благодат Божија која даје утеху: "душа која је испуњена страхом Божјим, не плаши се ничега што види телесним очима (Авва Исаак, Беседа четврта, Подвижничка)". Таква душа не нарушава правила и удаљава се од узрока, који је везују за пређашњи живот. Због тога је правило по коме живи неопходно свакоме човеку. Оно што може да пороби чула јесу /вештаствене/ ствари и материја, а оно што може да пороби ум јесу горке помисли.  Сиромаштво и лишавање ( = оскудица - прим. прев.) треба да карактеришу наш живот, јер се од тога рађа љубав према страдању, молитва и добре помисли. У ово нас уверава и реч великога Оца нашега Дијадоха, епископа Фотичког: "душа која је савладана земаљским, нити спознаје љубав Божију, нити се одвратном ђаволу може супротставити" (Диадох Фотички, Беседа 3. Подвижничка). Да бисмо чинили онако како смо раније описали, према учењу Отаца наших, неопходни су делатни методи које увек произилазе из созерцања. Телесни рад на држању заповести, "практикује" се телесним делима као што су пост, бдење, молитва, послушање, смирење, незлобивост, брига за друге, и уопште сваки вид злострадања које је крстом уобличено. Ако благодаћу Христовом, неко сачува ово, он се ослобађа од неприродног и неразумног живота, од свих недостатак и од гордости и долази у стање које називамо "очишћењем". Страсти овде не успевају да поробе чула, и остаје само потреба, која се смањује до најмање услед велике љубави према страдању. Ово очишћење јесте дар благодати Божије али и тријумф ума, који је успео да потчини чула и да их наведе да делају у складу са /стварним/ потребама и који је пресекао бесловесне жеље и расипништво. Одавде почиње други степен  и уздизање оних који се подвизавају. Када у, као што смо раније говорили, почне да ради на исправан начин, и када се ослободи од страсти, као награду добија просветљење благодаћу и своје сопствено очишћење. Уколико, пак, чула у делима буду подложна страстима, постају преко ствари нечиста, што се такође дешава и самоме уму, који постаје нечист у помислима, поробљен страстима и слеп. Просветљењем благодаћу и он задобија очишћење, просветљење и слободу. И тада, о тада... ! Заиста је блажен и преблажен ум онај, јер како нас Оци наши уверавају, он "гледа изнад демона". То му бива могуће његовим природним просветљењем, јер ум у себи има исту ону светлост коју благодаћу добија, да издалека расуђује шта духови злобе смерају против њега. Најснажнија борба верног налази се на овом стадијуму, јер се овде поново јављају многобројне помисли. Ум почиње да сагледава и да спознаје "одакле долази и куда иде", не оправдавајући прегрешења своја и стално са молитвом размишљајући о долазећем суду. Ево шта каже велики Отац наш Исаија анахорет: "Стојмо са љубављу у страху Божијем, чувајући и држећи се делатне врлине, не саблажњавајући савест своју, него у молитви пребивајући у страху Божијем (Авва Исаија, Беседа о чувању ума, 3)". Као што смо на првом делатном степену настојали да не грешимо у делима, нашим светским чулима, на исти начин ћемо сада пазити ум наш од страсних и грешних помисли. Овде треба истаћи, да човек не треба да се престраши уколико му се у фантазији појави грешна представа ( = слика), а да он то не жели. Све са чиме дођемо у додир, у виду представе ( = слике) улази у ум наш, чак и како ми нисмо ради да то примимо. Као и очи, које опажају све што се нађе у видном пољу, тако и ум прима сваку идеју и мисао из свог окружења и времена. Једноставни  напади, пак, не могу да се као просте слике појаве на платну ума. Након напада следи наша провера ( = разматрање) и одговор нашег става /прем тој помисли/. Уопште нисмо преплашени јер смо након уласка њеног, изагнали грешну помисао из нашег ума нашим ставом /према њој/. "Кћери Вавилонска, злосрећнице ... блажен ко ухвати и разбије децу твоју о камен (Пс. 136. 8 - 9)". Напади на ум наш јесу чада ( = деца) Вавилонска. И блажен је онај, ко пород овај, тј. "нападе", разбије о камен, а камен јесте Христос (уп. 1 Кор. 10, 4). Након напада следује сусрет, разговор са помисли, а потом слагање или одбацивање, да или не, а након овога поново следи практично ( = делатно) одбацивање. Уму постиже успех овим делом, тј. оправдава или осуђује настојање човеково, да би се овај показао као богољубив и да би исповедио своја сагрешења и издајства /Бога/. Због тога је Писмо у давна времена наглашавало да се "све у срцу чува (Прем. 4, 23)". Мислено делање се у Писму понекад назива ум, понекад срце, понекад дух, али сва ова имена имају исто значење у духовном свету човековом. Да би се смањила могућност деловања помисли, потребно је остати у безбрижности, што се постиже удаљавањем од ствари и лица, које називамо узроком.  Ово, пак,* бива кроз вршење заповести, а благодат појачава жеђ за Богом и сећање на Њега. Када ова жеђ и сећање на Бога узрасту, стварају гнев и срџбу против сваког семена које је непријатељ посејао, и праведна одбрана ова узраста страхом Божјим, који доводи до осећања љубави Божије. Свакако, у овој борби неопходна је молитва, постојана и усрдна, са смирењем и надом на Господа нашег "јединог способног да нас спаси". Ако заиста "ујутру избијамо све грешнике земље (уп. Пс. 100, 8)" при њиховом првом појављивању, уз ослањање на Господа нашег и призивање Њега, прибегавајући ногама Његовим. Ово је начин на који се води "невидљива борба". Лукави ђаво, као бестелесни ум, не може на другачији начин да вара душе, осим помоћу фантазија и помисли, уколико наиђе на приволу код оних који су се кроз раније борбе ослободили. Други моменат наше духовне борбе јесте сећање на смрт, које нам јасно указује на стање у коме се налазимо, шта је било са онима пре нас и шта ће ускоро и са нама збити. "Свака реч проистиче од размишљања. Сећање на смрт, пак, проистиче од плача и бола. Сећање на смрт јесте свакодневно умирање, и сећање на исход (душе) очишћује (Јован Лествични, беседа 6, О сећању на смрт, 1-2)". Ово дело заиста доноси велику корист. Многи, који су ово примењивали, рекоше нам да су на тај начин без каквог другог напора достигли ослобођење од својих страсти и умирили своје помисли, што су други постизали тек након великих трудова. Када су у нама укорени сећање и представа смртности и смрти, осећамо се испражњенима од свега што други сматрају привлачним, пошто и саме себе видимо као нешто испразно и бесмислено. О Симеону Новом Богослову, кажу да је непрестано пребивао у сећању на смртност и пропадивост, и на тај начин посматра све што му се јављало, било уживо или у фантазији по дејству непријатеља ( = ђавола). Толико је ово сећање прилепио за ум свој, тако да ништа није могао да опише у његовом стварном облику, већ је све посматрао кроз призму трулежности и смрти. Онај ко свакодневно пребива у сећању на смрт, свакако је достојан ученик подвига. Онај, пак, који је непрестано жели достигао је освећење. Сагласно са речима Писма: "сећај се кончине своје, па нећеш никад грешити (Премудрости Исуса сина Сирахова, 7, 36)".

            Сусрео сам једном некакву старију благочестиву жену, која је седела пред улазом у гробље и која беше жалосна. Имао сам мало храбрости, па је позвах да ми исприча за разлог њене жалости, и она ми рече: "Ах, оче мој, како сам само била безумна у прошлости мојој. Док сам била млада мислила сам лепо о своме изгледу, кога се сада у старости стидим, јер не могу да избришем безумност свога ранијег живота, који не само што сам живела, него сам на такав живот и друге наводила. Од свега тога не бих имала толико штете и не бих била тако похлепна у животу моме, да сам схватила да је за мене отворена само ова капија (гробља - прим. прев.) којој се сада приближавам у тишини моје телесне ништавности". Искреност је учинила да ова тужна жена задобије исправно разумевање, иако /тек/ у својој старости.


 

[1] Старац асоцира на старозаветно име Божије "Јахве" које значи "Онај Који јесам". (прим. прев.).

[2] Авва Исаак, Подвижничко слово 31.

[3] Свети Максим Исповедник, Гностички стослови, 1, 16.

[4] Свети Максим Исповедник, 400 глава о љубави, 3, 57.

[5] Свети Максим Исповедник, 400 глава о љубави 2, 66.

[6] Када говори о "лажној слободи избора" Старац на уму има слободу која се изражава као негирање заједнице са Живим Богом, извором живота и Животом самим. Пошто се таква слобода пројављаује као негирање самог живота, она не може ни бити истинита већ једино - лажна (прим. прев.).

[7] Ово не треба схватити погрешно - да је љубав једна од особина Божјих, као што су премудрост, доброта итд. Љубав је сам начин постојања Тројичног Бога који јесте љубав (прим. прев.).

[8] Конозис, словенски "истошчаније" - буквално "испражњење" - прим. прев.

[9] тј. човека - прим. прев.

* Стих носи број 15 у тексту са кога вршимо превод, а такође и у издању LXX које нам је доступно. Међутим, код Еп. Атанасија, овај стих носи број 14 - прим. прев.

* Мисли се на удаљавање од помисли (прим. прев.).