О СТРАХУ БОЖИЈЕМ

 

 

            У разуму, који је човек од Бога задобио, постоје елементи природног знања, помоћу којега он разликује добро од зла. Ова се својства нису изгубила приликом пада, али је због њега човек изгубио моћ разумевања смисла и циља сопствене природе, а то је да као створен, стигне до вере. Уколико га не ухвате различите преварне теорије о свету и разна "умовања" људска, и уколико следује исправни пут вере у Бога Створитеља, моћи ће да у своме животу оствари и његов средишњи смисао, као и да осети страх Божји.

            Овај је страх пород божанске благодати и представља вид просијавања и пројаве вере. То није психолошки страх, и он нема ничега заједничког са страшљивошћу или са неуравнотеженошћу. Страх Божји је један по својој природи, али се пројављује на различите начине, нарочито на оне које покушавамо да опишемо. Најважнија је ту вера у Бога. Ако смо у њој утврђени, јавља се у нама самима устрашеност од одбацивања и апостасије ( = отпадништва) којом бисмо се показали као издајници очинске љубави Божије. Оно што ово созерцање показује као исправно јесте начин на који страх Божји делује. Када ова света енергија ( = дејство) почне да дела, тада обични страх, и све оно што са њим иде, нестаје. Живи пример деловања страха Божијег налазимо у животима Светих свих векова, који су се са смелошћу прихватали напорних и тешких дела, желећи да одрже заповести Божије, које је у њих усадио страх Божји. Бежећи од узрока греха, удаљаваше се у пустињу, као што то и данас бива, међу звериње и дивљач, не гледајући на опасности као што каже Апостол Павле: "Камењем побијени, престругани, измучени, од мача помријеше; потуцаше се у кожусима и козјим кожама у оскудици, у невољама, у патњама; Они којих свијет не бијаше достојан, потуцаху се по пустињама и горама и по пештерама и по јамама земаљским (Јев. 11, 37 - 38)".

            Саможртвовањем, које превазилази оно што човек може и да замисли, постајали су слободни уз помоћ плодова страха Божијег, блаженог страдања, одвајањем од чулног и приближавањем Богу кога су љубили. Како може материјални свет себељубља и безверја да замисли да неки богољубиви људи одбацују (= занемарују) све светско, и  све то у гроб полажу, као мајке своју вољену децу? Колико су само дубоки корени зла? Није их могуће ишчупати само људским силама. Они који нису упознали тајну благодати, никада неће спознати дух страха Божијег.

            Код Бога нема пристрасности (μεροληψια). Благодат долази само онима који имају вере у Бога и који себе предају на старање Његовој заштити. Од дара љубави Божије долазе сузе, које представљају клијање љубави Божије. Од суза затим изнова израста љубав, и, уколико се ова свештена енергија не прекине, тада наступа занос, које је описао Авва Исаак Сирин. То је занос подобан ономе у који су улазили Пророци, Апостоли, Мученици, који их је спремао да поднесу све оно што је побројао Павле, говорећи да нас то неће одвојити од Христа: "жалост или тјескоба, или гоњење, или глад, или голотиња, или опасност, или мач" (Рим 8, 35). "Ни смрт, ни живот, ни анђели, ни поглаварства, ни силе, ни садашњост, ни будућност, ни висина, ни дубина" (Рим 8, 38 - 39). Такви /који то подносе - прим. прев/, певају Му: "Ради тебе нас убијају ваздан, сматрају нас овцама за клање. Али у свему овоме побјеђујемо кроз Онога који нас је заволио (Рим 8, 36 - 37)".

            "Шта ли имаш што ниси примио? (1 Кор 4, 7)". Сваки дар благодати наликује на огањ божанске љубави. Да би срце било у стању да прими овај божански огањ, треба да на делима посведочи саможртвовање са стрпљењем подносећи различита искушења, која се ( - искушења - прим. прев.) у суштини и јављају да би нас пред љубљеним Христом показала невернима. Између дарова благодати и борбе вере постоји некаква сагласност. Они који следе пут заповести Христових духовно се изнова рађају, преображавају се. Ово не бива код свих једнако, него је у скалду са њиховим ревновањем. Сараспните се са Христом, и божанска благодат ће се пројавити у складу са том љубављу. Овде видимо теологију крста, коју је Павле опевао као светлост љубави Божије.

            Враћам се поново на значај страха Божијег као основног темеља и утврде покајања. Подвижник из времена древних Отаца, Авва Исаак говори о овоме темељу следеће: "Страх Божји почетак је врлине. Каже се да то пород вере и да се у срце засејава када се ум одвоји од исушења /овога/ света, од заједнице са његовим помислима, одвајањем од њега уздизањем... (Авва Исаак, Прво подвижничко слово.)"

            Страх Божји није производ ума, нити је он плод умног истраживања, већ је он дар Божји који дарује Отац Небески "који привлачи" (видети Јн. 6, 44). А ти који су привучени нису други, до они који чврсто верују да је дошао да позове грешнике ради спасења (Видети Мт. 9, 13). То су они који беспоговорно прихватају божанство Његово и истину заповести Његових. Тада постаје позната тама отпадништва ( = апостасије) и показује се њена онтолошка дубина. Онај, ко на овај начин не осети своју апостасију[1] "помреће у гресима својим" (Јн. 8, 24). Размишљање о греху и осећање греха задобија се само онда када веза Бога као Господа и Творца са човеком има личносни карактер. Свако друго осећање и одређење греха сведочи о преварности такве идеје и таквог опажања. У светлу личносне везе и заједнице са Богом, грех се показује као злочин против очинске љубави Божије (видети: Архимендрит Софроније, Видети Бога као што јесте, стр. 31). То је осећај удаљености од Бога кроз везаност воље за страсти, кроз изопачење. Због тога се страх Божји изражава кроз непрекидно уздржање, које је оружје против себељубља. Оци наши, као учитељи покајања, подвлаче и истичу саможртвовање и страстотрпљење (страдољубље - прим. прев.) као различите степенике. "Почетак мудрости је страх Божји" (Пс. 110, 10). Страх овај је дар одозго дарован и садржи духовни осећај прво за Бога а потом и за нас саме. Деловање овога страха нас поставља пред суд Божји, где се пред Богом испитују сагрешења наша. Увереност да смо тако ниско пали ствара дубок бол мученичког страдања. Налазимо се загушени мраком незнања,  јер нас страсти које нас држе чине неостељивима. Страх овај, дакле, јесте наше буђење из грешног живота и истовремено, светлост наше савести.

            Потребно је да схватимо да нам непријатељ поставља замке, а са друге стране, треба да верујемо у светост и чистоту Божију. Колико је важно деловање страха Божијег, једва да је потребно и да кажемо. Без његовог очишћујућег дејства не открива се пут божанске љубави. Следствено, страх Божји није само почетак мудрости, него је и почетак љубави Божије. Само таква душа се покреће ка разумевању своје грешности, и жедно призива Бога да буде у њеној близини. Страх показује нашу смућеност пред откривеним Богом. Осећамо да нисмо достојни таквога Бога и плашимо се (Видети: Архимандрит Софроније, нав. дело, стр. 34).

            На почетку покајања нашег не постоји други осећај осим бола због сагрешења наших. Ако, међутим, останемо постојани у покајању, неосетно се приближава светлост благодати, иако невидљиво, и пред нама се пројављује присуство Божије. А ово је мудрост" (Отк. 13, 18). Ако са исправношћу ( = акривијом) држимо правила и заповести страха Божијег, наша себељубива и егоистична воља почеће да се духовно уздиже "у меру раста висине Христове" (Еф. 4, 13). Овај напредак, међутим, у свом практичном облику, носи са собом опасности  нашег непријатеља егоизма, који свагда следује за делима врлине. Као што сенка прати тело, тако и добро мишљење прате речи празнословља. Ради сигурности оних који се подвизавају, Бог дозвољава да дођу на стрм и непроходан пут. Такав пут се показује као искуство сусрета, и умом и телом, са непријатељем онога који се подвизава, "да не би високо мислили". То је начин којим се "даје жалац у тело, да се не поносимо" (Упореди 2 Кор. 12, 7).


 

[1] тј. ко је не осети као онтолошки проблем (прим. прев.).