"И рече Бог, да створимо човека по икони нашој и по подобију" (Пост. 1, 26).

            Од најстаријих времена људи трагају за истином и за начинима који ка њој воде.

            Древни представник јелинске философије, Платон, у свом спису подвлачи да је човек дужан да постене сличан Богу: "Ето зашто треба што брже покушати одатле бежати онамо. А тај бег је, колико је могуће, сличност са Богом, а сличност с Богом значи постати праведан и побожан с мудрошћу" (Платон, Теетет, 176а).*

            Ово је, међутим, постало могуће благодаћу Бога Логоса на земљи, јер је Он "Логос који је постао тело и настанио се у нама" (Јн. 1, 14) и "онима који га примише, даде власт да буду чеда Божија" (Јн. 1, 12). Научио нас је науци обожења, он Сам Спаситељ наш, предавши нам Своје божанске заповести. Први који примише ове божанске заповести јесу они који су познати као божји Апостоли. Они их са сваком исправношћу ( = акривијом) држаше, идући и научавајући заповестима "све народе".

            Свети Апостоли, да би помогли и на сваки начин корист донели својој духовној деци, предадоше нам и писана откровења истине, каје са налази у Јеванђељима и Посланицама. Ово што је предано сваком поколењу, духовни Оци предадоше као писану реч, са својим сведочењем јеванђеоске истине.

            И сада, око две хиљаде година након рођења Христовог, Господ "не остави себе непосведоченим" (Дела Ап. 14, 17), него немали број часних Стараца следоваше свештено светоотачко предање са истом жељом, старајући се за спасење својих духовних чада, као и за пуноћу читаве Цркве, умирујући нас речима и делима у "доброј борби", све до коначног савршеног познања.

            Оваквим добрим трудом, трудио се и часни старац наш Јосиф Монах, који, након више од пола века монашког живота и искуства, доби нарочит благослов Богоматере да нас својим примером подучава. Велики савремени подвижник, блажени Старац Јосиф Исихаста, предаје ове речи као једно живо "Атонско сведочанство", свима који чезну за "речима вечног живота", откривајући нам делиће духовног закона.

            Часни Старац сматра да сваки човек својим разумним силама, може да стигне до вере и откривене истине. Овом вером, и личним напором у држању заповести, као дар небески долази страх Божји, као почетак и утврда покајања. Страх Божји води уздржању од сваке преданости греху и од свих страсти.

            Искрена исповест се карактерише држањем свих заповести, дуговременим стрпљењем у молитви, и "савршеним смирењем" пред искушењима. Такође, добровољно саображавање крсном страдању, саможртвовање и трудољубље, лична "коноза" до ада и смирење, туга и, као последица тога, топле сузе, путеви су који воде божанској љубави, божанском просветљењу, и уподобљавању Богу.

            Покушао је наш часни Старац "по својој моћи" да за нас спозна основна искушења у овоме свету. Проанализирао је узроке искушења и још више облике наше кенозе, помоћу којих можемо да осетимо сладост божанских благодати.

            Старац нам говори о начинима на који страсти улазе у наш живот, и који је православни начин супротстављања томе у духовној борби, како би на крају у нама остало "духовно задовољство божанских благодати и божанска љубав". Надаље, старац обраћа пажњу и на сваку прелест, пошто "непријатељ доста тога зна и радо се прерушава". Кроз савршену окренутост свом унутрашњем животу, и помоћу божанске благодати, долази се до топле спознаје божанских обећања, и одатле до спознаје божанске љубави "јер је Бог љубав" (1 Јн 4, 16), бивајући тада, попут блуднога сина, у свему и за све благодаран Богу.

            Прослављамо у Тројици Бога, и благодаримо за не мале молитве Госпође наше Богородице, чијим молитвама је и наш Свети Манастир Ватопед, кроз списе нашег часног старца Јосифа понудио живу реч доброте и провиђења са Свете Горе у овом садашњим "Атонским сведочанствима", који излази у серији "Душекорисна библиотека ватопедска".

            Верујемо да ће "Атонска сведочанства" бити од користи сваком монаху и сваком хришћанску који је жедан спасења.

            Дубоко благодаримо и смирено молитве узносимо Владичици нашој Богородици за све сараднике на овом издању.

 

Игуман Светог и великог манастира Ватопеда

Архимандрит Јефрем


 

* Користили смо превод Миливоја Сиринића у издању Издавачке куће Плато, Платон - Кратил Теетет, Софист, Државник, Београд 2000, стр.142 (прим. прев.).