Свети Атанасије Велики

АРИЈЕВО УЧЕЊЕ

превео с руског М. М. Марковић,
Седам стубова премудрости, Београд 1998, стр. 195-220

Дакле, блажене успомене епископ Александар, избацио је из Цркве Арија који је учио и говорио овако: „Бог није увек био Отац; није одувек било Сина; него као што је свако биће из небића, тако је и Син Божији из небића, и као што су сва бића створена, тако је и Он  створење је и дело. Као што сва бића раније нису постојала, него су приведена у биће, исто тако, било је времена када ни самог Логоса Божијег није било. Њега није било док није рођен, дакле, има почетак бића. Јер дошао је у постојање онда када је Богу било угодно да Га створи, пошто је и Он у броју дела Божијих. И мада је Његова природа променљива, Он ипак, по сопственој слободи, колико хоће, остаје савршен. А ако би пожелео, могао би и да се промени, као и сви други. Зато му је Бог знајући да ће Он бити савршен, унапред даровао онакву славу какву би на послетку требало да има због добродетељи. Због тога, због дела својих која су Богу била унапред позната, Он је и постао такав сада. Христос није истински Бог, него се Он, као и сви други, назива Богом по присаједињењу. Христос не постоји по природи у Оцу, није сопствени Логос Његове суштине, нити Његова сопствена Премудрост кроз коју је и овај свет створен, него је друго са Оцем постојећи сопствени Његов Логос, и друго је сопствена Његова Премудрост, она која постоји у Оцу, којом је створио и Логос овај... Као што су сва бића по суштини далека Оцу и страна Њему, тако је и Христос по свему далеко од суштине Очеве и стран оној, налази се ме^у бићима која су добила постојање и створенима, и једно је од њих... јер како тврде, Бог је био сам и није имао Логоса; а потом, када је пожелео да створи нас, створио је Њега, и чим је Он постао, назвао га је Логосом и Сином и Премудрошћу, како би кроз њега створио нас".

Окружна посланица епископима Египта и Либије

АРИЈЕВ КРАЈ

И сам јересеначалник и саучесник Јевсевијев  лукави Арије  када је помоћу Јевсевијевих присталица био позван од стране блажене успомене Августа Константина, и када су од њега захтевали да писмено изложи своју веру, скривајући своје безбожне изразе и дволичећи, као ђаво, написао је, употребивши једноставне изразе из Светог писма, онако како је заиста писано. Затим, када је блажене успомене Константин рекао: ако немаш у мислима ништа друго осим овога, призови ради сведочанства Истину, јер ће те Господ казнити ако се лажно закунеш. Онда се тај несрећник заклео да осим онога што је тада написао не мисли ништа друго, нити да је икада ишта друго говорио или мислио. Но, недуго по изласку, као онај кога је заиста стигла казна, паде и стрмоглавивши се пуче по среди (Дап 1:8). Истина, смрт представља заједнички завршетак живота за све људе, и ни над ким се не треба ругати, чак и ђаво да је скончао; јер не зна се хоће ли и нас саме стићи исти такав крај још пре вечери; али Аријев крај није био обичан и зато га треба описати. Јевсевијеви истомишљеници су претили да ће Арија да уведу у Цркву, епископ константинопољски Александар, томе се противио, док се Арије пак тврдо уздао у Јевсевијево насиље и претње. Била је субота и Арије је очекивао да следећег дана буде примљен у Цркву. Зато је дошло до великог сукоба: ови су претили, а Александар се молио. Но Господ, поставши Судија, изрекао је пресуду онима који су вређали. Још није залазило Сунце, када је нужда одвела Арија на за то одређено место; тамо се он срушио, лишен у исти мах и једног и другог  и општења са Црквом и живота. Блажене успомене Константин, који је убрзо ово сазнао, задивио се видећи да је Арије разоткривен као кривоклетник. Тада је свима постало јасно да су се претње Јевсевијевих присталица показале као немоћне, и даје Аријева нада била сујетна...

Окружна посланица епископима Египта и Либије

Додатак:

Свети Епифаније Кипарски

КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАО АРИЈЕ

Због обести ума, старац (Арије) скренуо је с пута. Био је растом висок, погруженог лица, са покретима лукаве змије, очаравајући свако безлобно срце истим препреденим понашањем. Увек одевен у кратки огртач и малу тунику, био је пријатан при обраћању, увек убеђујући људе (душе) и обмањујући их ласкањем. Тако, оно што је прво урадио било је да одвоји од Цркве једну групу од седам стотина жена, које су се заветовале у девојаштву. Говори се да су таксфе и седам свештеника и дванаест ^акона били одвојени њиме од Цркве. Заиста, злодело које је он учинио пренело се и на епископе: јер је он задобио на своју страну Секунда епископа Птолемаиде са другима.

Панарион 49,3.