Св. Василије Велики

О ПОДВИЖНИШТВУ

Смернице подвижништва

Упечатљиви су укази царски који се објављују поданицима, али су још знаменитије царске наредбе војницима. И онај ко же-ли горњи и велики чин, који хоће да увек буде саподвижник Христов, треба пажљиво и као војничко наређење да слуша вели-ке речи: Ко мени служи, за мном нека иде, и где сам ја онде ће и слуга мој бити (Јн.12,26). Где је Цар Христос? Наравно, на небу. Туда и ти, војниче, треба да управљаш своје хођење. Стога заборави сваки земни покој.

Ни један војник не гради кућу, не стиче поља, не упушта се у различите куповине ради увећања имовине. Ниједан се војник не уплиће у послове обичног живота, да би угодио војводи (2.Тим.2, 4). Војник прехрану добија од цара. Њему није потребно да сам набавља храну: он уопште не треба да се брине о томе. Њему ће свагде царски поданици отворити врата по заповести царској. Он не мора да се брине о кући. Он има шатор на широком путу и хране колико му треба, и сна колико му је природа дала. Он [под-носи] многе походе и бдења, и врућину и хладноћу, битке са про-тивницима, изузетне опасности, много пута и близину смрти, али славне смрти. Он прима и почасти и дарове царске. Веома је тежак живот његов у време рата, али је угодан у доба мира. Као награда за јунаштво и венац за добар живот у подвизима, њему се поверава начелство, именује се царевим пријатељем, има приступ цару, удостојава се да поздравља царску десницу, да при-ма одликовања из цареве руке, да влада над његовим подређени-ма и заузима се за пријатеље по њиховој потреби.

Дакле, војниче Христов, узевши мале примере из људских дела, размисли о вечним добрима. Определи се за живот без до-ма, без дружења, без стицања. Постани независан, ослободивши се свих световних брига. Нека те не везује ни жудња за женом, ни старање о деци. Јер, то није могуће ономе ко војује за Бога. Јер, оружје нашега војевања није телесно, него силно Богом (2.Кор. 10,4). Нека те не савладава телесна природа и нека те не притис-

ка против воље. Нека те од слободног не начини сужњем. Немој се старати да на земљи оставиш децу, него да усходиш на небо. Не привијај се плотском супружништву, него стреми ка духов-ном. Рађај душе и духовно васпитавај децу. Угледај се на небес-ког Женика, обарај побуне невидљивих непријатеља, ратуј про-тив поглаварстава и власти (Еф.6,12), изгонећи их најпре из своје душе (да не би имали никаквог удела у теби), а затим и из срдаца оних који ти прибегавају и постављају те за вођу и заштитника, које штити реч твоја. Обарај помисли које устају на веру Христо-ву. Речју благочашћа ратуј са нечастивим и злим помислима. Јер, речено је: Обарајући помисли и сваку охолост, која устаје против познања Божијега (2.Кор. 10,4-5). А највише се уздај у десницу ве-ликог Цара. Чим се покаже, она одмах улива страх и противнике нагони у бекство. А ако Њему угодно буде да покажеш одваж-ност у опасностима и ако зажели да своју војску уведе у битку са противничком војском, ти буди истрајан у сваком напору, непо-колебиве душе усред опасности, радо прелазећи из земље у зем-љу, са мора на море. Јер, речено је: А кад вас потерају, бежите из града у град (Мт.10,23). И када будеш принуђен да се појавиш на суђењу, да станеш пред управљаче, да трпиш нападе гомиле, да гледаш страшни изглед џелата, да слушаш његов сурови глас, да поднесеш ужасни изглед справа за мучење, да изађеш на муке, да се подвизаваш до смрти, немој губити веру, већ имај пред очи-ма Христа, који је тебе ради све то издржао. Знај да Христа ради и ти мораш претрпети зло. И тада ћеш победити, будући да идеш за Царем победником, који жели да и ти постанеш учесник Његове победе.

Уколико и умреш, нећеш бити побеђен, него ћеш управо задобити најсавршенију победу, до краја у себи сачувавши непо-колебиву истину и постојану одважност за њу. И прећи ћеш из смрти у вечни живот, од бешчашћа код људи до славе у Богу, из патње и мука у свету до вечног покоја са анђелима. Земља те ни-је прихватила као свог грађанина, али те прихвата небо. Свет те је прогонио, али ће те понети анђели и представити Христу, те ћеш се назвати пријатељем и чућеш најжељенију похвалу: Доб-ро, слуго добри и верни (Мт.25,23), добри војниче, подражаватељу Владике, следбениче Цара. Наградићу те својим даровима. По-слушаћу речи твоје, јер си и ти слушао моје. Молићеш се за спа-сење браће која се труди и са заједничарима вере, са тајницима свете љубави примићеш од цара учешће у добрима. Ликоваћеш вечним ликовањем, бићеш венценосац међу анђелима, под скип-тром Цара царујући над твари и вечно блаженујући у лику бла-жених. А ако пожели да те и после подвига још остави у свету, како би извршио већи број разноврсних подвига и многе спасао од видљивих и невидљивих борби, и на земљи ће твоја слава бити велика: поштоваће те пријатељи, који ће у теби наћи заступни-ка, помоћника и доброг молитвеника. Једни ће те нахранити као доброг војника, други ће те поштовати као храброг ратника, а не-ки ће те поздрављати и са радошћу дочекивати примајући те, ка-ко каже Павле, као анђела Божијега, као Христа Исуса (Гал.4,14). Такви су и томе слични примери војевања Божијег.

Ова беседа се не односи само на мушкарце. Христу војује и женски пол, који се уписује у војску из душевне храбрости и који се не одбацује због телесне слабости. И многе жене се истакоше исто као и мушкарци. Има и таквих које су се чак и више просла-виле. Такве су напуниле девственички лик. Оне сијају подвизима исповедања и победама мучеништва. И самог Господа су, при Његовом доласку, пратили не само мушкарци, него и жене. И једни и други су служили Спаситељу.

Пошто су такве и тако славне награде које су припремље-не онима који војују за Христа, нека такво војевање пожеле и очеви за синове и мајке за кћери. Нека приведу оне које су роди-ли, наслађујући се вечним надама, којима ће се приопштити њи-хова деца и желећи да имају заступнике и добре молитвенике код Христа. Немојмо бити малодушни због деце, нити се плаши-мо ако се помуче, већ се радујмо што ће се прославити. Посвети-мо Господу оне које нам је даровао, како бисмо и ми били учесни-ци у слави своје деце, када сами себе са њима приведемо и посве-тимо Господу. Људима који су тако ревносни и који се тако пре-красно подвизавају може се рећи речима псалмопојца: Благосло-вени сте ви Господу, који је створио небо и земљу (Пс.113,23). О њи-ма се, по примеру Мојсија, можемо помолити: Благослови, Госпо-де, дела њихова и порази гордост оних који устају на њих (Пон. Зак.33,11). Будите храбри као они који не знају за страх и одваж-но обављајте течење своје ради вечних венаца у Христу Исусу Господу нашем, коме слава у векове. Амин.

Беседа о подвижништву и поука о одрицању од света  и  духовном савршенству

 

Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени и ја ћу вас одморити, каже Божанствени глас (Мт.11,28), указујући или на тамошњи или на овдашњи покој. Ипак, позивајући нас, Он без сумње саветује да најпре одбацимо бреме прекомерног иметка, препуштајући: га потребитима. Затим, одбацивши сво мноштво грехова, који настају од прекомерног стицања, кроз доброчинство и исповест, треба да притекнемо крстоносном монашком живо-ту. Стога је онај ко намерава да се повинује Христу и ко хита ка

сиромаштвољубивом и безметежном животу заиста достојан дивљења и ублажавања.

Међутим, молим да се то не чини без испитивања. Нека нико не замишља лагодан живот и спасење без борбе. Боље је да се унапред [човек] вежба у подношењу телесних и духовних пат-њи. Јер, ако се подвргне неочекиваној борби, и потом нема снаге да се супротстави искушењима која наилазе, он ће се са срамо-том и подсмехом поново упутити натраг ономе од чега је оти-шао, враћајући се у свет са душевном осудом и постајући сабла-зан за многе. Јер, тада ће свима пружити повод да закључују о немогућности живота у Христу. Ту опасност познајете сви који читате Јеванђеље, у коме Божанствени глас каже: Боље би му би-ло да му се воденични камен обеси о врат и да га баце у море, него да саблазни једнога од ових малих (Лк.17,2). Јер, њему ће се судити не само као војнику који је напустио своје редове, него и за пропаст оних које наведе на зло. И нека не мисли да убеђује себе по-губним умовањима како ће, наводно, и живећи у свету, умилос-тивити Бога добрим делима: за њега је то немогуће. Јер, онај ко у животу који је безгрешан, због своје нерасејаности, није могао да издржи нападе непријатеља, зар ће ће у многогрешном животу, којим сам непријатељ руководи, успети у било којој врлини? Но, чак и да успе да уреди свој сопствени живот, он свеједно неће из-бећи осуду због тога што је оставио Христа, попут ученика који се помињу у Јеванђељу, о којима божанствени јеванђелиста све-дочи: Многи од ученика његових отидоше натраг, и више не иђаху за Исусом, говорећи: Тврда је беседа Његова. Ко је може слушати (Јн.6,66; 60).

Стога је човекољубиви Бог, старајући се о нашем спасењу, људском животу дао две различите усмерености, тј. брак и деви-чанство. Онај ко није у стању да поднесе подвиг девствености, ступа у заједнички живот са женом, знајући да се од њега захте-ва да се брине о целомудрености, светости и уподобљењу онима који су у браку и при васпитању деце живели свето. Такав је у Старом Завету био Авраам, који се прославио претпостављањем Бога и савлађивањем осећања жалости, приневши на жртву је-динородног сина. Он је врата свога шатора држао отвореним, спреман да прими пролазнике, будући да (још) није чуо: Продај све што имаш и подај сиромасима (Мт.19,21). Још више су показа-ли Јов и многи други, Давид и Самуило. У Новом Завету такви су били Петар и остали апостоли. Јер, од сваког човека се очекују плодови љубави према Богу и ближњему. За њихово избегавање, као и за [занемаривање] свих заповести, свако ће примити казну, као што Господ и објављује у Јеванђељима, говорећи: Који љуби оца или матер већма него мене, није мене достојан (Мт.10,37), и још: Ко не мрзи на свога оца и матер, и жену, и децу, и браћу, и сес-тре, па и душу своју, не може бити мој ученик (Лк.14,26).

Слажеш ли се са тиме да су Јеванђеља дата и ожењенима? Ето, теби је разјашњено да се послушност Јеванђељу захтева од свих људи, било да су монаси или да живе у браку. За онога ко је ступио у брак довољно је и то што му се допушта неуздржавање, жеља за женом и заједнички живот са њом. Остале, пак, заповес-ти, које важе за све подједнако, није безопасно кршити. Благо-вестећи заповести Очеве, и Христос се обраћао онима који живе у свету. Кад се дешавало да је запитан насамо, Он је својим уче-ницима одговарао, сведочећи: А што вама говорим, свима говорим (Мр.13,37). Стога и ти, који си изабрао заједницу са женом, не треба да будеш безбрижан, као да наводно имаш право да се пре-дајеш свету. Теби је за стицање спасења потребно више напора и опрезности зато што си изабрао пребивалиште у замкама и об-ласти отпадничких сила, што пред очима имаш побуде на грехо-ве, и што су сва твоја чула дан и ноћ напрегнута у жудњи за њи-ма. Због тога знај да нећеш избећи борбу са отпадником и да не-ћеш задобити победу над њим без много напора на стражи јеван-ђелских догмата. Јер, како ћеш успети да избегнеш сукобљавање са непријатељем, живећи на самом бојном пољу? То бојно поље је сва земља што је под небесима, коју проходи и обилази ђаво, као бесни пас тражећи кога ће прождрети, како сазнајемо из приче о Јову (Јов 2,2). Према томе, ако се одричеш од борбе са непријате-љем, иди у други свет у коме њега нема. Тамо ћеш моћи да избег-неш борбу са њим и да се без опасности немарније односиш пре-ма јеванђелским догмама. А ако то није могуће, пожури да се обучиш за ратовање против њега. У Писму ћеш моћи да изучиш вештину ратовања да не би, побеђен због незнања, био бачен у огањ вечни. Ово као успут рекосмо онима који у супружничком животу без бојазни занемарују испуњавање Христових заповес-ти.

А ти, љубитељу небеских прописа, ревнитељу анђелског живота, који желиш да постанеш саборац светих ученика Хрис-тових, укрепи се за подношење невоља, одважно приступи сабо-ру монаха и на самом почетку свога одрицања буди чврст, како те не би занела склоност према сродницима по плоти. Крепи себе заменом смртног са бесмртним. А када заиста остављаш свој иметак, буди непоколебив у несумњивом уверењу да све унапред шаљеш на небо, скривајући у недрима сиромаха и налазећи код Бога са великом добитком. Раскидајући везе са пријатељима и блискима, немој бити жалостан, будући да се везујеш са Хрис-том, који се због тебе распео. Зар можеш замислити нешто више од таквог пријатељства?

Када, уз Божију помоћ, победиш непријатеља у тој првој борби, немој напуштати себе као некакав непогодан сасуд. Јер, одрицањем од земаљских ствари, ти си се већ украсио пред Хрис-том. Затим се веома брижљиво и промишљено потруди да прона-ђеш човека који би, по начину живота, непогрешиво ишао пред тобом, који би добро умео да руководи онима који иду ка Богу, ко-га би красиле врлине, који би у својим делима имао сведочанство љубави према Богу, који је вичан у Божанственим Списима, који није расејан, није среброљубив,- није многобрижан, који се држи безмолвија, који је богољубив, сиромаштвољубив, негневљив, не-злопамтљив, који је способан да поучи оне који су уз њега, који није ташт, ни високоуман, који није лажљивац, који није преврт-љив, који ништа не претпоставља Богу. И уколико га пронађеш, препусти му се, не рачунајући ни у шта и одбацивши сваку своју вољу, како би био попут чистог сасуда, чувајући, на своју похвалу и славу, добро које се у тебе ставља. А ако оставиш у себи неку од ранијих страсти, и добро које се у тебе полаже претвориће се у сирће, те ћеш бити избачен напоље, као неподесни сасуд.

То је друга борба са противником нашег спасења. Јер, код добрих учитеља су и савети добри, а код рђавих, наравно, рђави. И када није у стању да нас убеди да останемо у светском метежу и погибији, наш лукави противник жури да нас убеди да се не препуштамо строгом животу или човеку који нам све грехе наше обелодањује и исправља, него некоме од страсних славољубаца, који задовољава своје сопствене страсти под изговором снисхође-ња ономе ко живи заједно са њим. На тај начин, он би нас непри-метно опет учинио многостраснима, спутавши нас ланцима гре-ха. Уколико се, пак, препустиш човеку кога красе многе врлине, постаћеш наследник добара која су у њему и бићеш блажен и пред Богом и пред људима. Ако, опет, штедећи своје тело, прона-ђеш учитеља који снисходи твојим страстима или, боље речено, који заједно са тобом пада, узалуд си ступао у подвиг одрицања од света. Јер, препустивши се страсном животу, узео си за вођу слепца и приближаваш се јами. Јер, слепи слепога ако води, оба ће у јаму пасти. Доста је учвнику да буде као учитељ његов (Мт.15,14; 10,25). То је реч Божија која неће погрешити: ти треба да живиш по подвижничком правилу. У супротном случају нећеш задобити венац, као што рече апостол: Ако се неко и подвизава, не добија венац, ако се не подвизава по правилу (2.Тим.2,5).

Стога, ако по благодати Божијој пронађеш (а ако тражиш, сигурно ћеш наћи) учитеља добрих дела, чувај се да не чиниш ништа противно његовој вољи. Јер, све што се чини без његовог знања јесте неко отимање и крађа светиње, која води у смрт. И од тога нема користи, чак и ако ти изгледа добро. Јер, да је добро,

због чега би се обављало тајно, а не јавно. Испитај своју помисао које те преко исправних дела доводи до крађе и привидно добрим преслушањима ти припрема неисправна дела. Немој желети да обављаш заклињање над зверима, будући да си неискусан у за-клињању. Јер, пошто окупиш око себе змије и оне те обавију, би-ћеш сам немилосрдно изуједан уколико не будеш способан да им се супротставиш. Не ослањај се на телесну племенитост и не иш-ти части, будући да телесни човек не прима што је од Духа (1.Кор. 2,14).

Немој се усуђивати да било шта мењаш у правилима доб-рог живота и да својом сопственом самовољом саплићеш оне који се подвизавају, увећавајући терет својих грехова. (Немој то чини-ти) ни у постељи [тј. жељом да] буде мекша, ни у одећи, ни у обу-ћи, нити у каквој другој ствари, ни у измени хране, ни у трпези која не одговара времену твог одрицања, ни у стојању, ни у руко-дељу које би било мирније или уредније. Јер, ништа такво, не са-мо кад је већ код тебе, него и када је једино предмет твога тра-жења, неће имати добре последице. И уколико убрзо у томе не познаш ђавоље лукавство, и не одсечеш га од свога срца, биће ти припремљено отпадништво од живота у Христу. Насупрот томе, у срце своје стави [мисао] да си нечаснији и грешнији од свих љу-ди, да си странац и дошљак, кога су из сажаљења прихватили они који су се пре тебе одрекли света, те пожури да будеш последњи од свих и свима слуга. И то ће ти донети част и истинску славу, а не оно прво.

Уши нека су ти отворене за послушност и руке спремне да изврше оно што се чуло, уста нека су ти ћутљива и срце нека бу-де опрезно. Буди лењ на празне приче, а мудар и разборит у спа-соносном слушању Божанствених Писама. Нека ти горко јело бу-де слушање световних прича, а саће меда беседа преподобних људи. Жури да се угледаш на оне који су пре тебе почели да се подвизавају у доброј наравствености и не прихватај се да сам ко-га поучаваш. Заложи се око успеха у најважнијим врлинама и не буди немаран ни према мањим. Не занемаруј никакву погрешку, макар била мања од најнезнатнијег отровног створења, него по-жури да је исправиш покајањем, премда многи често греше у ве-ликом и малом и не кају се.

Немој бити судија туђих падова. Они имају праведног Су-дију, који ће дати свакоме по делима његовим (Рим.2,6). Ти гледај своје и, колико можеш, олакшај своје бреме. Онај ко додаје на своје бреме, сам ће понети [већи терет]. У покајању је спасење, а неразумност је смрт покајања.

Скривај се од сујетних људи, а показуј се, најчешће, пред Богом. Колико од тебе зависи, избегавај сваки излазак у друштво,

да би избегао расејаност срца. Чим изађеш из келије, ти већ ос-тављаш уздржање, погружаваш се у свет, срећеш жену блудни-цу. Зачаравши твој слух преварним речима, поглед лепотом ли-ца, а укус слатким јелима, она ће те као уздом привући себи. Привијајући се, затим, уз тебе и стежући те у загрљајима, она ће у теби ослабити постојаност љубави према уздржању. И тако ће те, постепено те удаљивши од врлинског живота, бацити у раз-врат. А ако, уз Божију помоћ, и узмогнеш да избегнеш њене зам-ке, ипак се у келију нећеш вратити онакав какав си био (када си је напустио), него раслабљен и болећив, нерасположен за било какво добро дело. И тек ћеш после много времена бити у стању да се вратиш свом свакодневном поретку. У помислима ће те уз-немиравати жеља за другачијим животом и душа ће тек после много муке бити у стању да задобије победу. Стога, ако се догоди да из неког разлога изађеш из келије, обукавши оклоп страха Бо-жијег, ставивши на руку (попут штита) љубав Христову и уздр-жањем у свему превладавши налете похоте, истог трена пошто обавиш шта је потребно иди назад, ни мало не одуговлачећи. На брзим крилима се враћај, попут невине голубице се спасавајући у ковчегу из кога си послан, носећи у устима милости Христове. На тај начин уверавај своје унутарње помисли, будући да на другом месту нећеш наћи спасоносно успокојење.

Ако си млад телесно, или по разуму, уклањај се од присног дружења са вршњацима и бежи од њих, као од ватре. Јер, ђаво је преко њих распалио многе и предао их вечном огњу. Под видом духовне љубави он их је оборио у гнусну пропаст становника пет градова [уп. Пост.19]. И они који су се спасли на сред мора при свим олујама и бурама, потопљени су у дубину са лађом и морна-рима у пристаништу, када су били безбрижни. Када седиш, седи што даље од твога вршњака, а када лежеш да спаваш, нека се твоја одећа не додирује са његовом. Најбоље је да између вас буде старац. Када разговара са тобом, или поје, стојећи наспрам тебе, одговарај му са обореним погледом како, задржавајући поглед на лицу, не би примио семена похоте од ђавола и сејача зла и пож-њео снопове трулежности и пропасти. Са њим насамо не остај у кући, или на неком другом месту на коме нико не види дела ва-ша ни под изговором расправљања о Речи Божијој, нити под из-говором некакве друге, чак и најнужније, потребе. Јер, од свега је важнија душа, за коју је Христос умро. Немој веровати заводљи-вој помисли, која ти шапуће да се ради о нечему што није ни ма-ло саблажњиво. Знај са сигурношћу да се ради о. саблазни. У то нека те јасно увере многобројна искуства оних који су пали. По-веруј речима мојим које излазе из братољубивог срца. Прибегавај суровим старцима, који приповедним речима помазују младиће за дела достојна хвале, и не наносе никакву штету својом спо-љашњошћу.

Изнад свега што се чува, чувај срце своје (Прич.4,23). Лопови се даноноћно непрекидно прикрадају злату и краду га изненада, кад се не надаш. Према томе, пази да те ђаво не заведе прароди-тељским грехом и не прогна убрзо из раја сладости. Јер, онај, који је отимањем јела Адама одвукао од живота, и који се надао да ће и Исуса уловити, неће се либити да и теби подметне први узрок зала, познајући његов силан отров. Страст стомакоугађања обич-но своју силу не пројављује у мноштву јела, него у жељи за ма-лим кушањем. И уколико жеља да се окуси нешто мало буде тако јака да те вргне у страст стомакоугађања, без труда ћеш бити предан смрти. Као што вода, делећи се на многе канале, чини да озелењују сва места која се налазе поред канала, тако и страст стомакоугађања, разливши се по срцу, испуњује сва твоја осећа-ња и у теби засађује шуму порока, чинећи од твоје душе станиш-те звериња. Видео сам како су се многи опседнути страстима ис-целили. Међутим, нисам видео да се исцелио било ко од оних ко-ји су навикли да једу тајно од других, тј. стомакоугодника. Напро-тив, сви такви људи су или напуштали уздржљиви живот и вра-ћали се у свет, или су покушавали да се прикрију међу уздржљи-вима, сластољубљем указујући услуге ђаволу. Јер, то су лажљив-ци, људи који се много куну, кривоклетници, они који воле да се препиру, осветољубиви, они који вичу, који поричу да једу, тврди-це, они који једу изобилно, који се жале на свој удео, радозналци, који се радују мрачним делима и који се радо супротстављају сва-ком начину живота који је достојан хвале. Да би прикрили страст стомакоугађања, они упадају у мноштво зала. Мада су наизглед међу онима који се спасавају, такви људи по делима спадају међу осуђене. Стомакоугађање је Адама одвело у смрт и свет довело до пропасти. Због стомакоугађања је Ноје исмејан, Хам проклет, Исав се лишио права прворођеног и ородио се са Хананејцима. Лот је постао муж кћери, а потом сам себи и зет и таст, отац -муж и деда - отац, у оба случаја кршећи законе природе. Прождр-љивост је и Израиљ учинило поклоником идола и Израиљце дове-ло до тога да им телеса попадају мртва у пустињи (Број.14,29). Стомакоугађање је и једнога од пророка, Богом посланог да изоб-личи безбожног цара, учинило храном за дивљу звер. И онај ко-ме, поред све своје царске моћи, није могао да се освети цар Јеро-воам, сконча жалосном смрћу, уловљен преваром стомака (З.Цар. 13,23-24). А Данило, муж жељени, савладавши стомак постаде заповедник у царству халдејском, рушитељ идола, истребитељ, укротитељ лавова, предсказатељ Божијег Очовечења, тумач скривених тајни. Показавши да су изнад сласти стомака, три све-

та младића су презрели царски гнев и без страха се усудили да уђу у запаљену пећ коју је распалио цар Навуходоносор. Они су показали ништавност обоготвореног златног лика, који је дуго времена, на поругу славе Божије, одржавао сатана. Узевши га у плен, они су га принели своме Владици, натеравши најмрскијег цара и читаву богомрску војску да са свом твари прославља Бога. И, рећи ћу укратко: уколико будеш владао стомаком, [удостоји-ћеш се] да пребиваш у рају, а ако не завладаш њиме, постаћеш плен смрти. Буди верна ризница врлине, и нека њен кључ буде језик твога духовног оца. Нека он откључава уста твоја ради узи-мања хлеба, и нека их он и закључава. Не узимај за саветника змију, која ће, уместо кључа, покушати да те улови саветом да макар нешто пробаш језиком. Чувај се греха тајноједења. Уколи-ко успе да те заведе у маломе, он ће те већ и потпуно оборити и држати те у оковима.

Немој пружати уши своје свакоме причљивцу, и не одгова-рај сваком брбљивцу у разговорима који нису у складу са сврхом твога подвижништва. Буди слушалац добрих поука и размишља-њем о њима чувај своје срце. Чувај се од слушања световних при-ча, да не би испрљао своју душу прљавштином. Немој се старати да прислушкујеш шта говоре други и не гурај се међу оне који разговарају, да сам не би био исмејан и да њих не би учинио ого-варачима. Немој бити радознао и немој желети да све видиш, ка-ко у своме срцу не би задржао гној страсти. Према потреби гле-дај, према потреби слушај, према потреби говори, према потреби одговарај.

Пред старијим се не усуђуј да одмах седаш, а ако те позову, немој седати поред, него се, пошто погледаш около, потруди да пронађеш ниже место, како би те Бог прославио због смирења. Када те питају, одговарај пристојним и смиреним гласом, а ако те не питају, држи се ћутања. Када питају другога, стегни уста своја да се твој језик, теран брзоплетим срцем, не отме и запре-пасти некога од строгих у подвижништву, а тебе самог баци у окове прекора. Кад седиш, не стављај ногу преко ноге: то је знак непажње и душевне расејаности. Ако разговараш са незнатни-јим од себе или те нешто пита, немој одговарати немарно, буду-ћи да ћеш, презирући брата, и Бога ожалостити. Јер, ко се руга сиромаху, срамоти његовог Створитеља (Прич.17,5), каже прича. Слово утехе нека претходи осталим твојим речима, потврђујући твоју љубав према ближњем. Изричи је и у средини и на крају разговора, са светлим лицем, како би своме саговорнику причи-нио радост. Приликом свакога успеха ближњег свог радуј се и прослављај Бога, зато што су његови успеси и твоји, а твоји њего-ви. На сабрањима избегавај зачељан прва места (Мт.23,6) и тра-

жи последње место, како би чуо: Пријатељу, помакни се навише (Лк.14,10). За трпезом твоја лева рука нека не буде непристојна и нека не узима првенство од десне. Уосталом, боље је да она миру-је. У супротном случају, нека барем помаже десној.

Нека уста твоја предухитре сваки позив на молитву. На правилу буди до последње молитве, сматрајући великом штетом њено напуштање. Кушајући храну ради окрепљења свога тела, ти непомично остајеш за трпезом, све док не задовољиш потребу, без велике потребе не напуштајући лако сто. Зар утолико пре не треба да останеш до краја духовног храњења, молитвом окрепљу-јући своју душу? Јер, колико се разликује небо од земље, и небес-ко од земаљског, толико се разликује душа од тела. Душа је подо-бије неба стога што у њој пребива Господ, а тело је од земље, на којој пребивају људи смртни и бесловесне животиње. Стога те-лесне потребе усклађуј са часовима молитава, припремивши се да не слушаш помисли које те одвлаче од правила. Јер, демони имају обичај да нас у часовима молитве, под изговором наводно оправданог разлога, подстичу на изостанак, како би нас на згодан начин одвојили од спасоносне молитве. Немој ради оправдања го-ворити: „Боли ме глава, боли ме стомак", наводећи непознате сведоке наводне болести и ради покоја слабећи ревност ка бдењу. Насупрот томе, обављај још и тајне молитве, јер Бог који види тајно, узвратиће теби јавно (Мт.6,6).

Сакупљај добит савршеног живота како би пронашао скри-вено богатство у дан невоље. У време свога служења телесном напору придодај и реч утехе, као сведочанство љубави према онима којима служиш. Тако ће те твоја служба, сољу зачињена (Кол.4,6), учинити омиљеним. Немој дозволити да други изврша-ва дела која теби припадају, да и награда не би била одузета и предата другоме и да се други не би прославио богатством тво-јим, на твоју срамоту. Дела службе своје врши достојанствено и марљиво, као онај који служи Христу. Јер, речено је да је проклет свако ко немарно чини дело Господње (Јер.48,10). Ма како ти служ-бе које су ти одређене изгледале незнатне, бој се злоупотребе, тј. пази да не дозволиш превазношење и презир, будући да те гледа Бог. Дело служења је велико и може да ти омогући Царство не-беско. То је мрежа врлина која у себи обухвата све заповести Бо-жије: најпре, најважнију од свих врлина - смирење (које са собом доноси читав рој добара), а затим и остале: Јер огладнех и дадосте ми да једем; ожеднех, и напојисте ме, наг бих и болестан, и у там-ници и дођосте ми (Мт.25,35-36), а нарочито - када се оно што дужност захтева извршава са смиреним мишљењем о себи, без узношења, гнева и роптања.

Угледај се на оне који живе исправно и дела њихова запи-ши у свом срцу. Пожели да будеш међу малобројнима, стога што је добро ретко. Због тога мало њих улази у Царство небеско. Не-мој мислити да ће се спасти сви који живе у келији, и добри и рђави. Заиста није тако. Многи прилазе животу који је достојан хвале, али не примају многи његов јарам. Јер, Царство небеско припада онима који га са напором стичу и подвижници га задоби-јају (Мт.11,12). То је јеванђелска реч. Она је подвижништвом наз-вала изнуривање тела, које Христови ученици добровољно под-носе кроз одрицање од својих сопствених прохтева и телесног спокојства, у држању свих заповести Христових. Стога, ако же-лиш да задобијеш Царство Божије, употреби подвиг, пригни свој врат под иго служења Христовог, стави јарам на врат свој. Нека ти он притиска врат: олакшај га трудом врлина, постовима, бде-њима, послушношћу, безмолвијем, појањем Псалама, молитвама, сузама, рукодељем, подношењем сваке скорби коју ти наносе де-мони и људи. Нека те високопарна помисао не наговара да са временом умањиш напоре, како те пред улазним вратима не би затекли обнаженог од врлина и како не би остао пред дверима Царства.

Нека те степен црквеног чина не надима, већ нека те пре смирава. Јер, напредовање душе је - напредовање у смирењу, док се неуспех и бешчашће рађају од високоумља. Уколико се будеш приближавао вишим свештеничким чиновима, утолико се сми-равај, бојећи се примера синова Аронових. Познање побожности је познање смирености и кротости. Смиреност је подражавање Христу, а узношење, самовоља и бесрамност су угледање на ђаво-ла. Подражавај Христа, а не антихриста; Бога, а не противника Божијег; Владику, а не слугу отпалог; милостивог, а не суровог; човекољупца, а не човекомрзитеља; становнике брачне палате, а не таме. Не жури да наређујеш братству, да себи на врат не би навалио бреме туђих грехова.

Разматрај делање свакога дана, упоређуј га са делањем претходног, и жури да се исправиш. Напредуј у врлинама, како би стао ближе анђелима. Пребивај у келији не данима, не месе-цима, него током многих година, славећи свог Владику дан и ноћ и угледајући се на херувиме. Ако тако почнеш, тако ћеш и завр-шити. Идући уским путем за кратко време свога подвижништва, ти ћеш, по благодати Божијој, ући у рај са сијајућим светилни-ком душе, радујући се са Христом у векове. Амин.

 

 

 

 

 

 

 

Беседа о подвижништву. Шта треба да краси монаха?

 

Монах, пре свега, треба да стекне неграмжљиви живот, телесну самоћу, доличан изглед, одмерен глас и пристојан говор; храну и пиће треба да узима тихо и уздржано; у присуству стари-јих треба да ћути; мудре треба да слуша, а према једнакима да има љубав; нижима од себе треба да даје савет пун љубави; да се уклања од покварених, плотских и сујетних људи; више да мисли, а мање да говори; да избегава дрскост у говору и претеривање у разговорима; да није подсмешљив, већ да се украшава срамеж-љивошћу; да поглед обара доле, а душу узноси горе; да на приго-воре не узвраћа приговорима; да је покоран; да се труди својим рукама; да се свагда сећа последњих; да се са надом радује; да тр-пи скорби; да се непрестано моли; да на свему захваљује; да пред свима буде смирен; да мрзи уображеност; да буде трезвоуман и да срце чува од злих помисли; да кроз извршавање заповести са-бира ризницу на небу; да преиспитује своје свакодневне помисли и поступке; да се не упушта у житејске бриге и сувишне разгово-ре; да се не занима за живот немарних људи, већ да се угледа са-мо на живот светих отаца; да се радује, а не да завиди онима који напредују у врлини; да саосећа са онима који пате; да плаче са њима и много тугује због њих, а не да их окривљује; да не преко-рева онога који се одвраћа од греха и да никада не оправдава са-мог себе, сматрајући се најгрешнијим пред Богом и пред људима; да уразумљује непристојне; да теши малодушне, да припомаже болеснима; да пере ноге светитељима; да се стара о гостоприм-ству и братољубљу; да је са истовернима у миру, а да се од човека јеретика уклања; да чита општеприхваћене књиге, а да одбачене уопште не узима у руке; да о Оцу, Сину и Светом Духу не рас-правља, него да одважно говори и мисли о нествореној и једино-сушној Тројици и да онима који питају одговара да треба да се крсте као што су прихватили, да верују као што су се крстили, и да прослављају као што су поверовали; да чини и говори добро; да се уопште не заклиње; да не даје сребро у залог; да не даје жито, вино и уље под камату; да се уздржава од неумереног живота, и од пијанства, и од житејских брига; да се ни према коме не одно-си подло; да ни о коме не говори лоше; да не оговара, нити да уопште са задовољством слуша оговарање; да не верује одмах ономе што се о некоме говори; да се не препушта срџби; да се не покорава жељи; да се не срди узалуд на ближњег; да ни према ко-ме не осећа незадовољство; да не узвраћа злом на зло; да радије трпи да му се ругају, неголи да се руга; да буде бијен, неголи да бије; да поднесе увреду, неголи да вређа; да поднесе лишавање, неголи да другога нечег лиши.

Монах изнад свега треба да се уздржава од виђања са же-нама и од пијења вина. Јер, вино и жене развраћају разборите (Сир.19,2). Испуњавајући по могућности заповести Господње, он не треба да пада у униније, него да од Њега очекује награду и по-хвалу. Он треба да жели сладост вечног живота и да увек пред очима има Давидову изреку која говори: Свагда видим пред собом Господа: Он ми је с десне стране да не посрнем (Пс.15,8). Као син, он свим срцем, свом снагом, мишљу и силом треба да воли Бога, а као слуга да има страхопоштовање пред Њим, да га се боји и му се повинује. Са страхом и трепетом он треба да гради своје спасе-ње, да гори духом; да се обуче у свеоружје Духа Светога; да не тр-чи као на непоуздано и да се не подвизава као онај који бије ветар (1.Кор.9,26); да савлађује непријатеља у слабости тела и душев-ном сиромаштву; да врши све што је заповеђено и да себе назива непотребним; да благодари светом, славном и страшном Богу; да ништа не чини из надмености и таштине, него Бога ради и ради угађања Њему, будући да Бог расипа кости човекоугодника (Пс. 52,5); да се уопште не хвали, да не говори хвале себи самом и да му није угодно да слуша када га други хвали; да увек служи у по-таји, а не да би људи видели; да иште похвалу само од Бога и да помишља о страшном и славном Његовом доласку, о одласку одавде, о добрима која су припремљена праведницима, а исто та-ко и о огњу који чека ђавола и анђеле његове; да се изнад свега сећа речи апостолске: Јер мислим да страдања садашњега времена нису ништа према слави која ће нам се открити (Рим.8,18) и да убудуће говори са Давидом: Они који чувају заповести Његове имаће велику награду (Пс.18,12), велико уздарје, венце правде, веч-ну хладовину, бескрајни живот, неизрециву радост, непропадљи-во боравиште на небесима код Оца и Сина и Светога Духа - ис-тинитог Бога, гледање лицем у лице, ликовање са анђелима, са оцима, са патријарсима, с пророцима, са апостолима, са мучени-цима, са исповедницима и са онима који су од искона угодили Богу. И ми сами се потрудимо да будемо са њима по благодати Господа нашега Исуса Христа, коме нека је слава и сила у векове векова. Амин.

Беседа о подвижништву

 

Човек је створен по образу и по подобију Божијем. Грех је, пак, наводећи душу на страсне жеље, унаказио лепоту образа. Бог, који је створио човека, јесте истински живот. Због тога је онај ко је изгубио подобије Божије, уједно изгубио и општење са животом. Стога је немогуће да онај ко је изван Бога, буде у бла-женом животу. Према томе, вратимо се првобитној благодати од

које смо се отуђили кроз грех и поново се украсимо по образу Бо-жијем, бестрашћем се уподобивши Творцу. Јер, онај ко је кроз то уподобљавање, колико је могуће, постигао бестрашће Божије природе, у души својој је обновио образ Божији. А ко се, пак, упо-добио Богу на наведени начин, без сумње је стекао и подобије Божанственог живота, непрекидно пребивајући у вечном бла-женству. Стога, уколико бестрашћем поново у себи обнављамо образ Божији, и уколико нам уподобљење Богу дарује бескрајни живот, занемаримо све остало и употребимо све своје старање на то да нам душа никада не буде обузета никаквом страшћу, те да нам мисао, у налетима искушења, остане постојана и непоколе-бива. Јер, тако ћемо постати причесници Божијег блаженства.

Као потпора у таквом старању служи девственост, нарав-но, ако јој се мудро приступа. Јер, дар девичанства се не састоји само у уздржавању од рађања деце. Читав његов живот, и дела-ње, и нарав треба да буду девичански: сваки подухват безбрачног треба да пројављује нетрулежност. Јер, може се и речју блудети, и оком прељубочинствовати, и гласом се оскрнавити и у срце примити нечистоту, и неумереношћу у јелу и пићу прећи грани-це целомудрености. Онај, пак, ко се кроз уздржање у свему томе придржава закона девичанства, заиста у себи показује савршену и у свему остварену благодат девствености.

Због тога, ако желимо да се облик наше душе, по подобију Божијем украси бестрашћем (чиме бисмо обрели живот вечни), треба да пазимо да не поступимо у нечему против завета и да не будемо осуђени попут Ананије. Јер, Ананија је у почетку могао да свој иметак не обећа Богу. Међутим, пошто је, имајући у виду људску славу и желећи да људе задиви својом милостивошћу, своје имање завештао Богу, он је утајио део вредности. Због тога је изазвао такав гнев Господњи (чији извршилац беше Петар), да чак не пронађе ни двери покајања. Онај ко није дао завет строгог живота, може, у складу са дозволом и законом, да ступа у житеј-ске односе и да улази у брачну заједницу. Међутим, онај ко је већ изрекао свој завет, треба да се чува за Бога, као један од свеште-них дарова, како тело, које је заветом обећано Богу, не би оскрна-вио поновним служењем обичном животу, и како не би био осу-ђен ради крађе светиње.

Ја имам у виду не само једну врсту страсти (као што мисле они који сматрају да се подвиг девствености састоји само у чува-њу тела), него страсна расположења сваке врсте. Онај ко намера-ва да се сачува за Бога не треба да се оскрнављује никаквим све-товном пристрашћем. Онај ко је Богу дао завет девствености треба да се чува гнева, зависти, злопамћења, лажи, гордости, лу-тања мисли, неумесних разговора, жеље да има оно што се нема,

немарности према заповестима, раскошних одежди, украшавања лица, неприличних и непотребних састанака и разговора. Јер, препуштање нечему од тога скоро је једнако опасно као пребива-ње у греху, од кога се одрекао. Јер, све што се чини из страсти, на неки начин штети душевној чистоти и омета божанствени жи-вот. Онај ко се одриче света треба да има у виду да Божији сасуд, тј. себе не оскрнави неком страсном употребом.

Он нарочито треба да схвати да је, изабравши анђелски живот, прекорачио границе људске природе и потчинио се пра-вилима живота бестелесних. Јер анђелској природи је својствено да је слободна од брачне свезе, да се не занима ни за какву другу лепоту, него да непрестано гледа у лице Божије. Стога је онај ко ступи у анђелски чин и оскрнављује се људским страстима налик на кожу риса, код кога длака није ни потпуно бела, ни потпуно црна, већ ишарана мешавином разних боја, тако да не спада ни у црне, ни у беле.

Нека то буде неко опште правило за оне који су одабрали уздржљив и чист живот. Међутим, пошто је потребно да се де-таљно размотре и посебни случајеви, навешћемо неке кратке на-помене.

Они који се удаљују од уобичајеног живота и који се под-визавају за божанствени живот, нека се не труде сами, нити по-јединачно. Јер, за такав живот је нужно сведочанство, како би се избегло лукаво подозрење. Духовни закон захтева да оних који кушају тајанствену пасху не буде мање од десет. При томе, боље је да оних који се скупа подвизавају у духовном животу буде ви-ше, него мање од десеторице.

Предводник у узорном животу нека буде један, изабран од осталих после испитивања његовог живота, нарави и прикладног понашања у свему и пошто се узму у обзир и године његовог жи-вота. Јер, људи су по природи склони да поштују старост. Нека он над братством, тј. над онима који му се добровољно повинују из оданости и смиреноумља, има власт по којој никоме у заједници није дозвољено да се супротставља његовој вољи, тј. када запове-да нешто што је усмерено на приличност и строгост живота. Јер, као што каже апостол, не треба се противити властима које су од Бога установљене, будући да се осуђују они који се супротстављају уредби Божијој (Рим.13,1-2). Остала братија треба да су уверени да старешини није случајно, него по милости Божијој дата таква власт, како би се напредовање по Богу спроводило без препрека: један предлаже све што је души корисно и прилично, а остали одано прихватају добре савете. Пошто је потребно да заједница буде савршено послушна и потчињена старешини, неопходно је да се изабере игуман чији живот ће за оне који се угледају на ње-га бити узор свега доброг. Он треба, као што каже апостол, да бу-де трезвен, мудар, поштен, кадар да поучава (1.Тим.З,2). Мени се чини да његов живот не треба испитати само у погледу година, тј. да ли је стар (будући да седу косу и боре може пратити [незре-ла] младалачка нарав). Напротив, нарочито треба испитати да ли његову нарав и понашање убељује благољепије које чини да све што говори или дела може заједници да послужи као закон и правило.

Онима који проводе такав живот приличи да смисле начин прехране који би био у складу да оним што предлаже апостол: Мирно радећи једите свој хлеб (2.Сол.З,12). Њиховим радом треба да руководи неки старац који је осведочен у часном животу. Он ће распоређивати дела њихових руку на најнужније потребе, ка-ко би се извршила и заповест која налаже да се у зноју лица на-лази храна (Пост.3,19), и како би пристојност владања остала бес-прекорна и без замерке, будући да неће имати никакве неопход-ности да се појављују у народу ради животних потреба.

Најбоља граница и правило уздржавања нека буде следе-ће: не тежити ни нези, ни злостављању тела, него избегавати не-умерености. Тако тело неће отежати и постати немирно, нити ће постати болесно и остати без снаге за извршавање заповести. Јер, за душу су подједнако штетна оба случаја: и када је тело не-покорно (од сувишка здравља се препуштајући бесним пориви-ма), и када је од болести изнурено, раслабљено и непокретно (та-да душа нема времена да слободно упућује погледе горе, већ је по неопходности обузима осећање бола, услед чега слаби, при-тиснута злопаћењем тела).

Стога нека употреба буде сразмерна потреби. Ни вина се не треба гнушати, ако се узима ради лечења. Њега се не треба прихватати без потребе. Исто тако и све остало нека служи по-требама, а не хировима оних који се подвизавају.

И нека читав живот буде заправо време молитве. Међу-тим, пошто напорима псалмопојања и клечања треба давати пре-дах повременим прекидима, [време за молитву] треба прилагођа-вати часовима које су светитељи одредили за молитвословље. Та-ко велики Давид каже: У по ноћи устајах да те славим за праведне судове твоје (Пс.119,62). Њега, као што видимо, следе Павле и Си-ла који око поноћи хвале Бога у тамници (Дап.16,25). Потом, исти Пророк казује: Увече и изјутра и у подне (Пс.55,17). И долазак Духа Светог се збио трећег часа, као што знамо из Дела. Фарисејима, који су се подсмевали ученицима због разноврсности језика који-ма су говорили, Петар каже: Нису пијани... јер је тек трећи час да-на (Дап.2,15). Девети час напомиње страдање Господње, које се збило ради нашег живота. Међутим, пошто Давид говори: Седам

пута на дан хвалим те за судове правде твоје (Пс.118,164), и пошто поменута времена молитве не испуњавају седмоцифрен број мо-литава, подневну молитву треба поделити на молитву пре и пос-ле узимања хране, како би и нама, приликом сваког дневног кру-га, као узор служило правило: „Седам пута на дан хвалити Бога".

У пребивалиште подвижника не треба да улазе жене. Ни сви мушкарци не треба да улазе, већ само они којима је стареши-на дозволио. Јер, они који без потребе улазе често у срцима ос-тављају низ неприкладних речи и бескорисних прича: са праз-ним, пак, речима уносе се и испразне и непотребне помисли. Стога нека буде опште правило да они који долазе о својим по-требама разговарају само са старешином и од њега добијају одго-воре. Остали нека не одговарају љубитељима сујетних разговора, како не би били увучени у коло празних речи.

Нека сви имају заједничку оставу и нека се ништа не нази-ва личним власништвом - ни одећа, ни обућа, нити било шта од онога што служи за телесне потребе. Њихова употреба нека буде у власти старешине, како би свако из заједничког користио оно што му је потребно.

У том општежићу закон љубави не дозвољава посебна пријатељства и дружења. Јер, појединачне пристрасности, по природи ствари, много штете општој сагласности. Напротив, сви треба да гледају један другога са подједнаком расположењем, ка-ко би у читавој заједници владала иста мера љубави. Уколико се пронађе неко ко под неким изговором има већу љубав према мо-наху брату, или рођаку, или према некоме другом, нека се опоме-не, будући да наноси увреду заједници. Јер, изобиље наклоности према једној особи разоткрива велики недостатак љубави према другима.

Казне осуђеноме због некаквог сагрешења нека буду у складу са грехом. [Казна може бити]: забрана да стоји заједно са другима приликом псаламопојања; одстрањивање из општења у молитви; удаљавање од узимања хране. При томе ће онај који је постављен да брине о општој пристојности према значају престу-па одредити казну ономе који је погрешио.

Прислуживање заједничком сабору нека буде по реду: нека двоје на смену током једне недеље воде сву бригу коју захтева по-треба, како би и награда за смиреноумље била општа, како нико-ме не би било могуће да чак ни у прекрасном има предност пред братством, и како би и одмор свима подједнако био пружен. Јер, наизменични умор и одмор онима који раде труд чине неосет-ним.

Старешина манастира има власт да, по свом нахођењу, до-звољава нужне изласке. Онима, пак, којима је корисно, он нала-же да остају у обитељи и баве се домаћим пословима. Јер, често у младом телу, и поред свих настојања да се исцрпе уздржањем, никако не вене снага узраста, што за оне који излазе постаје по-вод за страсти. Стога онај ко по напону тела изгледа млад, нека не показује привлачну спољашњост, скривајући је све дотле док спољашњост не дође у долично стање.

Ништа код њих не треба да буде повод за гнев, или зло-памћење, или завист, или тврдоглавост: ни изглед, ни покрет, ни реч, ни продоран поглед, ни израз лица, нити било шта друго што обично буди гнев код оних који живе заједно са другима. Онај, пак, ко падне у нешто слично не може имати извињење за своје сагрешење у томе што је сам раније поднео нешто увредљиво: јер, оно што је рђаво остаје рђаво, ма у ком времену се усудили да га учинимо.

Свака заклетва нека буде прогнана из заједнице подвиж-ника. Уместо заклетве и они који говоре и они који слушају нека прихвате климање главом или сагласност која се потврђује речју. Онај ко не поверује једноставном потврђивању, изобличиће соп-ствену савест, тј. да још није постигао истинољубивост у речи. Због тога старешина треба да га прикључити онима који греше и да га уразуми лековитом казном.

Пошто протекне дан и пошто се свако дело, било телесно или духовно, приведе крају, пре уснућа свачија савест треба соп-ствено срце да подвргне испитивању. И оно што је неприлично (уколико се нађе), било помисао на забрањено, било недостојна реч, било лењост у молитви, било немарност у псаламопојању, било жеља за световним животом - треба откривати заједници, како би слабост онога који је упао у зло била излечена општом молитвом.

Беседа о подвижништву

 

Подвижнички живот има један циљ - спасење душе. Стога све што може да допринесе тој намери треба држати са страхом, као Божанствену заповест. Јер, и саме Божије заповести немају у виду ништа друго до спасење онога ко их испуњава.

Они који улазе у купаоницу скидају своју одећу. Тако и они који ступају у подвижнички живот треба да, ослободивши се од сваке житејске вештаствености, воде мудрољубиви живот. Прво о чему Хришћанин треба да побрине јесте да се ослободи од раз-новрсних и различитих порочних склоности које скрнаве душу. Онај, пак, ко тежи узвишеном животу, осим претходног, треба да се одрекне имовине, будући да брига и старање о вештастве-ном изазивају велику расејаност у души. Када многи ступају у за-

једницу, имајући у виду циљ спасења, треба пре свега да се уч-врсте [у намери] да имају једно срце, једну вољу, једну жељу и, као што заповеда апостол, да сва пунота сабрања буде једно тело, сачињено од различитих удова (1.Кор.12,12). У томе се, пак, не може успети уколико се не превлада обичај да се било шта нази-ва личним власништвом - било одећа, било сасуд, било нешто друго што се користи у заједничком животу. Јер, свака ствар тре-ба да служи потреби, а не ономе ко је поседује. Великом телу не пристоји мала одећа, ни маломе велика, него свакоме приличи и користи она која му је сразмерна. Тако је и са свим осталим: ле-жајем, постељом, топлом одећом, обућом. Они треба да припада-ју ономе коме су најпотребнији, а не ономе ко их поседује. Јер, као што се лечи рањеник, а не здрави, тако и оно што је измиш-љено ради старања о телу не ужива онај који живи раскошно, не-го онај коме је потребан покој.

Људи имају различите нарави и не расуђују сви подједнако о ономе што је корисно. Стога, да не би наступило растројство уколико свако буде живео по сопственој вољи, треба поставити за руководиоца човека који је пред свима посведочен као разбо-рит, постојан и строг у животу. Тако ће оно што је у њему добро постати заједничко свима који се на њега угледају. Ако многи живописци буду осликавали црте истога лица, сва изображења ће бити међусобно слична, будући да су слична са једним лицем. Исто тако ће у многим наравима подједнако блистати добар на-чин живота уколико сви буду тежили подражавању нарави јед-нога. Стога ће избором једнога постати недејствена сва поједи-начна произвољења. Према најпревасходнијем ће се саображава-ти сви који га следе, повинујући се. апостолској заповести која на-лаже да се свака душа покорава властима које владају, будући да ће они који се противе примити осуду на себе (Рим.13,1-2).

Истинска и савршена послушност потчињених наставнику исказује се у томе да се, према савету старешине, не само уздр-жавају од неприличног, него да без његове воље не чине ни оно што је похвално. Јер, уздржање и свако злопаћење тела је корис-но. Међутим, онај ко, идући за сопственим стремљењима, чини оно што му је угодно и не повинује се савету старешине, чини са-грешење које превазилази његов подвиг. Јер, онај ко се супроти власти противи се уредби Божијој (Рим.13,2). Осим тога, награда за послушност је већа од награде за напредак у уздржању.

Међусобна љубав треба у свима да буде једнака и општа, као што човек по природи воли сваки од својих удова, у једнакој мери желећи здравље читавом телу. Јер, патња сваког уда причињава подједнако неспокојство телу. Страдање сваког болесног органа подједнако се тиче читавог тела, премда једни органи имају предност у односу на друге. Страдање ока и прста на нози може бити једнако. Међутим, ми се не старамо подједнако о једно и о другом. Тако је потребно да у свакоме према свима који живе у тој заједници постоји саосећајно расположење и љубазан однос. Ипак, веће поштовање ће, као што је право, свако имати према онима који су кориснији. Али, пошто су сви неизоставно обавез-ни да воле једни друге са подједнаким расположењем, за заједни-цу је увредљиво уколико постоје некаква посебна побратимства и другарства. Јер, онај ко једног воли изнад других разоткрива да у себи нема савршене љубави према другима. Стога из заједнице морају једнако бити прогнани и недостојна свађа и посебна на-клоност. Јер, из свађе настаје мржња, а од посебног пријатељева-ња и блискости произилазе сумњичавост и завист. Наиме, крше-ње једнакости код оних који су запостављени увек изазива и про-изводи завист и непријатељство. Стога смо од Господа и примили заповест да подражавамо Његову благост: Он својим сунцем под-једнако обасјава и зле и добре (Мт.5,45). Као што Бог свима даје могућност да подједнако учествују у светлости, тако и Божији подражаватељи треба да на све изливају општи и равноделни зрак љубави. Јер, где недостаје љубав, обавезно наступа мржња. Ако је, пак, као што каже Јован, Бог љубав (1Јн.4,16), онда је, по свој прилици, мржња - ђаво. Онај ко има љубав, у себи има Бога, а онај ко мрзи, у себи чува ђавола. Према томе, љубав у свима и према свима треба да буде иста и подједнака, док поштовање треба да се указује свакоме према достојанству. Код људи који су међусобно тако повезани телесно сродство не треба да има пред-ност с обзиром на љубав. Онај ко [у тој заједници] има брата по телу, или сина, или кћер, тј. сродника, не треба да има и посебно расположење, које ће се разликовати од расположења према дру-гима. Јер, онај ко у томе следи природу, показаће да се није пот-пуно ослободио природних окова и да се још управља по телу.

Бескористан говор и расејавање разговором у неприкладно време треба да буду забрањени. Насупрот томе, треба говорити само о ономе што је корисно за назидавање души. Међутим, и о корисном треба говорити пристојно, у погодно време, и то само онима којима је дозвољено. Онај ко је потчињен треба да чека дозволу од онога ко је старији. Шапутање, дошаптавање на ухо, као и знакови коју се дају покретима треба да буду прогнани. Јер, шапутање наводи да се сумња на оговарање, а знаци кретњама могу послужити као повод да брат помисли да од њега скривају некакву лошу намеру. Све то, пак, представља зачетак мржње и подозрења. Када међусобни разговор о нечему буде нужан, јачи-ну гласа треба да одређује сама потреба: са оним ко је близу тре-ба разговарати тихим гласом, а са оним ко је далеко треба пови-сити глас. Међутим, онај који некога саветује или који нешто за-поведа не треба да користи јак и претећи глас: тако нешто, као увредљиво, не треба да се догађа у заједници.

Није дозвољено да се подвижничко боравиште напушта, осим ради одређених и неопходних излазака.

Будући да постоје заједнице не само мушкараца, него и девојака, све што је до сада речено треба да представља заједнич-ко правило и за једне и за друге. Треба, међутим, знати да већу и превасходнију пристојност захтева живот жена, тј. њихово на-предовање у неграмжљивости, у безмолвију, у послушности, у дружељубљу, њихова строгост која се односи на напуштање ма-настира, чување од сусрета, узајамна наклоност, избегавање по-себних наклоности. У свему томе са посебном брижљивошћу тре-ба да се одвија живот девојака.

Она којој је поверено да се стара о доличности не треба да тражи оно што је угодно сестрама, нити да се брине о томе да за-служи њихову благонаклоност, чинећи им по вољи, већ да се увек држи достојанствености, будећи страх и поштовање. Јер, она мора да зна да ће Богу одговарати због заједничких сагреше-ња против дужности. И свака која живи у заједници нека од игу-маније не тражи оно што је угодно, него што је корисно и при-лично, те нека не улази у разматрање онога што јој заповедају. Јер, навика у томе представља приучавање безвлашћу и јесте ње-гова последица. Ми заповести Божије прихватамо без испитива-ња, знајући да је све Писмо богонадахнуто, и корисно за учење (2.Тим.З,16). Нека сестре тако прихватају и наредбе игуманије: без испитивања, са ревношћу, не са жалошћу или принудно (2.Кор.9,7). Нека оне извршавају сваку заповест, како би њихово послушање било награђено. При томе, оне не треба да прихва-тају само поуке које се односе на строгост живота. Напротив, ако наставница забрањује пост или саветује да се узме храна ради окрепљења, или нешто друго што служи за олакшање ради по-требе, нека све једнако извршавају са уверењем да је оно што је она рекла закон.

Уколико буде потребно да се поразговара о нечему или са неким од мушкараца, или са оним који се стара о послу, или са другим човеком који може да буде користан у ствари о којој се ра-ди, нека разговара настојатељица у присуству једне или две сес-тре, којима због живота и због година више није опасно да се су-срећу и да разговарају са било киме. А ако сестра самостално смисли нешто корисно, нека изложи игуманији и преко ње каже оно што треба рећи.