Беседа осма

О покајању

Иако се јуче растадох од вас, не беше то зато што сам тако хтео, већ је силом прилика тако морало бити. А растадох се само телом а не и усрђем; растадох се телесно од вас али не и мислима; јер колико ми беше могуће обухватих вас све и у мислима држах, па чим ме ова стара болест остави, похитах жељно, браћо, да лица ваша видим, па иако тегобе болести још осећах, прибегох вашој љубави.

Други болесници када се опораве од болести, купатила и умиваонице траже, а ја за достојније нађох да жељена ваша лица видим и чежњу вашу за слушањем да задовољим, да видим пучину ову велику која је без соли и море ово без таласања. Дођох, велим, да прегледам почишћену њиву вашу. Има ли игде пристаништа као што је Црква или таквога блаженства као на овом нашем сабрању.

Та овде нема змије која би човеку непријатељства чинила, но Христос је (овде), Који тајне открива, нема овде Еве, која би собом спотицала, но превасходан је овде сабор, а није овде ни лишће дрвећа, но плод духа; није ограда од трња, но лоза плодоносна. А ако и трн нађем, претворићу га у маслину, пошто је Црква слободном вољом обдарена па и не може трпети недостатке природе. А тако, ако и на вука наиђем, учинићу га овцом и то не тако што ћу му природу изменити, већ вољу његову. А због овога неће погрешити онај који Цркву лепшом од Нојевог ковчега назове. Јер ковчег је примао у себе животиње и животиње сачувао, а Црква, напротив, прима животиње, али их потпуно мења. Тако је у ковчег ушао јастреб и као јастреб је изашао, а овде пак у Цркву ко као јастреб уђе излази као голуб, ко као вук уђе излази као овца, ко улази као змија излази као јагње и то не зато што му се природа променила него што је зло протерано. А зато и ја често о покајању говорим јер је баш оно тешко и страшно грешнику. Оно је мелем против свакога греха, оно истребљује безакоње, отире сузе, смелост пред Богом даје, оружје је против ђавола, мач што му главу одсеца, оно је нада спасења и оно што очајање одагнава. Оно човеку небо отвара, у рај га уводи па и самом ђаволу одолева. И управо због тога, велим, што нам наду улива да ћемо ђавола њиме победити, често говор о њему покајању ја предузимам.

Јеси ли дакле грешан? Немој да очајаваш.

Тако овим јелејем нећу никада престати да вас помазујем, јер ми није непознато какво је оружје против ђавола ваше неочајавање. Имаш ли грехе, немој очајавати. Нећу никада престати да о овоме говорим, јер кад сваки дан грешимо, сваки дан се морамо и кајати и као што са оронулим кућама чинимо и уместо трулог ново мећемо, и гдегод нешто иструли ми то одбацујемо и мењамо и од таквог труда никада не презамо, тако, ако си овог дана пао у грех, обнови се покајањем.

А да ли је могуће, рећи ћеш, покајнику да се спасе?

Врло могуће.

Цео сам живот у гресима провео, па хоћу ли се спасти ако се покајем?

Хоћеш, наравно.

А чиме се то доказује?

Човекољубљем Господа твога!

(Зар) на покајање твоје, дакле, да се уздам ја? А је ли то покајање тако силно да толике мрље очисти?

Кад би то само од покајања зависило ти би се с правом требао плашити, али са покајањем је спојена и милост Божија, а човекољубље је Божије безмерно као што му је и благост неизрецива. Злоба твоја меру има, а исцељење нема меру. Па и грех твој, ма какав да је, грех је човечански, а милосрђе је Божије бескрајно, па се надај да ће оно злобу твоју надјачати. Замисли искру која је пала у море, може ли она опстати тамо и као таква даље се појављивати? А како је малена искра према мору тако је мален и грех према човекољубљу Божијем, па чак ни толики но и мањи, јер и море ма како да је велико своје границе има, а Божије човекољубље је безгранично.

Не говорим вам ово да бисте постали немарни, но желим да још ревноснији постанете. Иако сам често саветовао да у позоришта не идете, ти си савет мој, иако си га чуо, презрео и одлазио си тамо погазивши науку моју. Но немој се стидети да опет овамо дођеш и слушаш.

Слушао сам, рећи ћеш, али нисам сачувао, па како могу и даље долазити?

Ти см признајеш, дакле, да ниси то сачувао па се стидиш и срамиш, а то значи исто као да ти см, и без мог прекора, узду на себе таквим признавањем мећеш и да је реч моја корена ухватила па те, скоро и без мог присуства, поука моја исправља.

Ниси сачувао? Али пошто си себе тако осудио до половине си сачувао, а ако и ниси сачувао, опет си признао да ниси. Јер ко се см прекорева да није испунио, тај се већ труди и да испуни. Јеси ли ти бацио око на какво зло, јеси ли извршио безакоње? Јеси ли као заробљеник код блуднице остао, а после си се, пошто си из позоришта дошао и размислио, застидео? Јеси ли се већ под теретом своје злобе ожалостио? Дођи, помоли се Богу, јер од поправљања ниси далеко.

Тешко мени, ја сам слушао, али нисам сачувао. Па како да идем у Цркву, и са каквим образом још да слушам, рећи ће неко?

Баш зато што сачувао ниси дођи у Цркву, да би кад поново чујеш сачувао. Зар ти неће и лекар ако те првим мелемом не излечи, следећег дана ставити други мелем?

Па не узима ли дрвосеча, када жели да неко дрво посече, секиру и не удара ли њоме под корен? Па ако по првом ударцу то бесплодно дрво не падне, не удара ли и по други и по четврти и по десети пут? Па и ти тако поступај јер дрво је блудница, или оно бесплодно дрво које храну само за желуце безумних свиња доноси. Она се у срцу твом кроз дуго времена укоренила и у дрвену ограду савест ти затворила. Реч је моја секира и ти си је један дан слушао. Али како да за један дан падне оно што се кроз толико дуго времена укоренило? Јер и двапут и трипут и сто и хиљаду пута да си чуо, ништа чудно не би било, само да такву силну и велику ствар, као што је та зла навика, велим, пресечеш. Ману су Јудеји јели па су опет мисирски лук тражили говорећи: Јер нам добро бијаше у Мисиру. Тако је гнусна и худа (лоша) ствар зла навика!

Ма да си и десет дана добродетељно живео, па и двадесет и тридесет, ја нећу бити уопште задовољан, нити ћу ти благодарити нити се с тобом зато побратимити, јер ја једно хоћу, а то је да не слабиш, да се стидиш и да сам себе осуђујеш.

Раније сам о љубави говорио, а ти си и после слушања, када си одавде изашао, отишао и ниси научено делом испунио. Но немој се пак стидети да опет у Цркву дођеш. Или, стиди се, али при грешењу, а не при кајању. Гле шта ти је ђаво учинио! Двоје треба разумети: грех и покајање. Грех је рана а покајање је мелем. И као што је тело ранама и лековима изложено, тако исто је и душа гресима и покајању. Но грех носи са собом стид, а покајање благу наду на боље.

Послушај ме, молим те, с пажњом, да не би корист изгубио, јер ћу ја морати поредак ствари мало да променим, те пази на поуку.

Рана и лек, грех и покајање. Рана се састоји у греху а лек у покајању. У рани је трулеж а у леку очишћење од трулежи. У греху је гној, у греху презрење, у греху подсмех, у покајању пак храброст, у покајању слобода, у покајању очишћење од греха.

Слушај с пажњом.

Стид не одступа од греха, а са покајањем је храброст спојена. Добро размисли о ономе о чему говорим. Али сатана је пореметио тај поредак па је са грехом удружио храброст а са покајањем стид. Па ако то и до ноћи буде трајало, нећу престати да говорим док ово не разјасним. А како ми је дужност да обећање испуним, то не смем од тога одустати.

О рани и о мелему је реч. Рана садржи у себи гној, а мелем има снагу да тај гној очисти. Па како може бити да је у мелему гној, а у рани сила излечења. Зар немају и једно и друго своја властита својства? Или, да ли се може једно као друго употребити и обратно?

Никако!

Пођимо од саме грешне душе да бисмо ово разумели. У греху се налази осуда и са њим је удружено бешчашће, а од покајања проистиче нада. Покајање са собом има пост и са оправдањем се (човек) обнавља, као што је и написано: Опомени ме, да се судимо, казуј, да се оправдаш (Ис 43, 26), и Праведан се чини ко је први у својој распри (Пр 18, 17). Али сатана, који је знао да се стид у самом греху, као довољно средство за одвраћање грешника, крије, и да се смелост у покајању, као опет довољно средство за обраћење покајниково, садржи, променио је тај поредак, па је покајању стид подметнуо, а греху смелост додао.

А којим начином?

Ја ћу објаснити.

У коме се год погибељна похота за блудницом распали, тај одмах као заробљеник око ње облеће, у стан јој одлази и без стида и срама се с њом грли. Чини дакле грех, а не осећа ни стид ни срам. И пошто је тамо грешно дело починио враћа се натраг, али се стиди да се покаје.

Неваљалче! Када си се са блудницом грлио ниси се стидео, а кад си пошао да се покајеш стидиш се?

Па чега се он сада стиди, кажи ми, када се није стидео онда када је прељубу починио? Погано дело, дакле, када је чинио није се стидео, а да то речима исповеди стиди се?

То је та ђаволова превара. Не допушта му да се док греши стиди и излаже га јавној срамоти, пошто зна, да ако се човек застиди од греха ће одступити. Али напротив, при покајању га стидом обасипа, јер зна да се неће ни покајати док се буде тако стидео.

Два дакле зла чини. И на грех подстиче и од покајања одвраћа.

Та чега се ти стидиш кад се ниси онда стидео када си блуд чинио. А да ли се стидиш када мелем на рану привијаш? Стидиш се да се од греха ослободиш, а боље би било да си се стидео онда када си грешио. Ниси се стидео да се у прељубу увалиш, а сада се стидиш да праведником постанеш?

Опомени ме, да се судимо, казуј, да се оправдаш.

О, човекољубља Владичина! Није рекао да се не казниш, него да се оправдаш. Зар није грешнику и то доста што га не кажњаваш већ га и праведником чиниш? Тако је заиста! Но пази пажљиво на беседу. Праведником, говори, учинићу га.

А кад је Бог, запитаће неко, тако што учинио?

Кад је разбојника спасао. И само зато што је овај другом (разбојнику) казао: Зар се ти не бојиш Бога А ми смо праведно осуђени, јер примамо по својим дјелима као што смо заслужили, Исус му је одговорио: Заиста ти кажем: данас ћеш бити са мном у рају (Лк 23, 4043). Није му рекао: Ослобађам те од муке и казне, него оправданог га у рај уводи.

Јеси ли видео како се разбојник исповешћу оправдао?

Бог је веома човекољубив. Он Сина не поштеди да роба поштеди, предаде Јединородног Сина да неблагодарне робове искупи, и Крв Сина Свога уместо цене положи.

О човекољубља Божијег! Па немој ми више говорити: Много сам згрешио, па како се могу спасти? Ти не можеш, али Господ твој који грехе исправља, може. Слушај усрдно ове речи.

Бог грехе са нас спира тако да им се ни траг не може касније препознати, а то при телесном лечењу није могуће. Јер ако се лекар много труди и мелемом рану облаже, опет ће само рану залечити, а ожиљак ће свагда рану, која је на лицу била, показивати. И лекар свашта употребљава да ожиљак избрише али не може, јер му се у томе супротставља природна слабост и недостатак искуства као и немоћ лекова. А кад Бог спира грехе ни знака не оставља, нити допушта да икакав траг ту заостане, него заједно са излечењем и првобитну лепоту враћа, те избављење од муке и оправдање дарује и онога што је сагрешио изједначава са оним који никада није сагрешио, пошто Он грех тако истребљује и уништава као да га никада није ни било. Он грех тако чисти да му ни ожиљка, ни трага, ни примедбе па ни сенке не оставља.

Но где имамо пример за то? Јер је потребно да и доказе мојој беседи придодам, но не закључујући од себе, но Светим Писмом потврђујући, како би несумњиву наду имали.

Ја ћу вам као пример навести људе изранављене и цео народ који у ранама, гноју па и црвима беше, који се у смртоносној болести налазио, па се опет избавио и то тако да му ни ожиљка остало није, нити се траг нити место ране познаваше. И тај народ не имаде само једну, ни две ни три ни четири ране, но од главе до пете беше сав крастав. Усмерите пажњу на ово што говорим, јер ова спасоносна реч тиче се свих нас, пошто лек бољи од сваког лекарског припрема, какав ни сами цареви не могу спремити. А у чему се састоји царска моћ? Он има власт да из тамнице ослободи, али од пакла да те избави нема. Новцем те може даривати али ти душу спасти не може. А ја вас покрову покајања предајем да би увидели и познали крепост и силу његову а и уверили се да га грех не може победити, нити има тог безакоња које би његовој моћи нашкодило. А навешћу вам не једног, не два, не три, но многе хиљаде окужених, окрастаних и безбројним гресима зараженим који су се помоћу покајања спасли и то тако да им од пређашњих рана ни трага ни ожиљка не остаде. Но пазите добро на ово о чему говорим, и не само пазите, но и упамтите, да бисте оне који су код кућа остали, могли поучити и на тај начин њих, који су за корист данашње беседе ускраћени, на веће усрђе побудили.

Нека нам предстане сада Исаија који је видео серафиме и чуо ону тајанствену песму, који и о Христу много пророковаше, па га запитајмо шта је он оно говорио?

Утвара Исаије сина Амосова, коју видје за Јуду и за Јерусалим (Ис 1, 1).

Па објави ми ту утвару, коју си видео, објави, молим те.

Чујте, небеса, и слушај, земљо; јер Господ говори.

Али ти једно обећа, а друго казујеш?

Шта сам друго обећао?

Кад си почео да проповедаш, рекао си: Утвара за Јуду и за Јерусалим, па пошто си и Јуду и Јерусалим занемарио, с небом разговараш, а када опет управиш свој говор к земљи, слушамо те како заобилазећи словесне људе, са бесловесним стихијама разговараш.

Јесте. Чиним ја то, али зато што разумни и од неразумних неразумнији посташе. И не само зато, но као што је Мојсије, када намери да Јудеје у обећану земљу уведе, а мислећи на оно што ће се догодити (тј. да ће они заповеђено занемарити), морао рећи: Чујте небеса и слушај земљо речи из уста мојих: засведочићу вам небом и земљом да ћете се ви у све народе расејати, ако Господа Бога оставите када уђете у обећану земљу. Тако је и Исаиjа, који је живео у времену када се та претња делом испунила и када за сведока није имао давно умрлог Мојсија нити друге њему сличне примере, морао је исте силе за своје сведочанство призвати, а којима се и сам Мојсије уверио. Ето, ви остависте Бога па и од завета отпадосте!

Па како и Мојсија за сведока да узмем, када је умро и скончао. А како и Арона, кад је и он преминуо?

Ако не можеш, одговара, мене да узмеш, а ти се на силе позови, јер сам се и см док још у животу бејах, за касније догађаје о којима сам говорио не са Ароном, нити овим нити другим, јер сви беху смртни, но са стихијама које су преостале уверио: Да им засвједочим небом и земљом (Понз 31, 28). Тако је говорио Мојсије, а тако и Исаиjа вели: Чујте, небеса, и слушај, земљо, премда му је Мојсије заповедио да њих за сведоке узме.

И на стихије се не само ради тога позива, но још и зато, што је то Јудејима говорио.

Слушај, небо, јер си ману као кишу пустило. И земља нека чује, јер она беше та која препелице даваше. Слушај небо, јер си ти ману доле пустило, и ниси се подобно својој природи појавило, но иако си горе било, гумну си се уподобило. И земља нека чује, јер је и она доле била а без претходне припреме трпезу је поставила и природа јој је заиста препрека била, али благодат је то надоместила. Без садејства волова храна готова беше. Нису биле потребне куварске руке нити њихова наређења, јер им освећени извор мане уместо свега служаше. Природа је на своју слабост заборавила, јер ни одеће им се не цепаху, нити обућа овештаваше, но све своју услугу пружаше.

Чујте, небеса, и слушај, земљо, јер се Господ, иако се и сва та доброчинства забораву предала нису, опет унижава. А коме да говорим ако не вама, јер нема човека који би послушао. Ево ја дођох и нема човека, говорих и нема слушалаца, па са неразумнима зато разговарам, зато што разумни у подлост неразумних западоше. А зато је и други пророк рекао: Олтаре! Олтаре!, кад је видео да цар бесни, да се кумири поштују а Бог презире и да су сви остали уплашени.

С камењем ли се у разговор упушташ?

Заиста, одговара, јер је цар неосетљивији и од самог камења постао.

Олтаре! Олтаре! овако вели Господ, и у тај мах, олтар се распаде! Камен је послушао, камен се стресао и жртву просуо; а човек не хте послушати, већ пружи руку своју да пророка зграби, но рука му се одузе.

Обрати пажњу шта је Бог учинио, погледај на Његово милосрђе и грех слуге.

А зашто му раније руку није осушио?

Да се распадом камена умудри. Да се камен није распао, ја бих те поштедео, али пошто се камен распао а ти си у злоби непоправљив остао, зато гнев мој на тебе изливам. Пружи руку, да шчепа пророка, али усахну му рука. Па ако и беху ту знакови непобедивости постављени, ако беше ту и мноштво војника и војсковође, па и стража велика ту беше присутна, он опет своју руку не могаше повратити к себи, но остаде проповедајући побеђену злочест и победоносну благочeст, Божије милосрђе и цареву охолост. И не могаше је повратити к себи.

Но да не бисмо овако, са теме на тему прелазећи, заборавили на оно о чему смо говорили, показаћемо оно што смо обећали. А шта смо обећали? То, да ако се неко, ма колико грешан иначе био, покаје и добро учини, Бог ће све његове грехе тако загладити, да му ни ожиљка, ни трага па ни било шта видљиво остати неће. Ово сам обећао, а потрудићу се да то и докажем.

Чујте, небеса, и слушај, земљо; јер Господ говори (Ис 1, 2).

Кажи ми шта говори?

Синове одгојих и подигох, а они се одвргоше мене. Во познаје господара својега (ето их и од скотова неразумнијих!) и магарац јасле господара својега (ево их и од магараца неразумнијих!), а Израиљ не познаје мене, и народ мој не разумије. Јао, гријешна народа!

А зашто, рећи ће неко, зар нема наде спасењу? Зашто узвикујеш Јао? Кажи ми, зар нема лека? Зашто тугујеш?

Зато што сам мелем већ привијао, а болест није устукнула, па сам зато одустао. А узвиком Јао жену која оплакује подражава. Јао и добро чини. Молим за непрестану пажњу.

Зашто говори Јао!

Зато што се то чини и при телесној опасности. Јер и лекар када увиди да болесник нема наде на повратак здравља, тугује и плаче, а исто тако и породица болесника сва уздише, мада све то у овом случају бива без користи и узалуд. Јер ако болесник треба да умре, па ако се и цео свет заплаче, неће га подићи и плач овај само из туге произилази, а не зато што је њиме могуће болеснику здравље повратити. Са душом пак не бива тако, јер често се догађа да онај који је душом умро, после плакања васкрсне. А зашто? Зато што умрло тело помоћу човечанске силе не устаје, а умрла се душа покајањем подиже. Зато ако блудника видиш, заплачи и често ће се десити да он устане, као што је Апостол Павле не само писао и саветовао, но и сузе ронећи плакао, када је некога од вас поучавао.

Па нека је то тако, али зашто плачеш када поучаваш?

Да би, ако поука не помогне, сузе помогле.

Па је зато пророк наглас закукао, а и Господ је јадиковао предвиђајући пад Јерусалима говорећи: Јерусалиме, Јерусалиме, који убијаш пророке и засипаш камењем послане теби (Мт 23, 37), и тиме га је, као онај који плаче и као већ палог позивао да се поправи.

Јао, гријешна народа! Народа огрезла у безакоњу (Ис 1, 4).

Ето нездрава тела! Опажаш ли како је цео народ у ранама? Сјемена зликовачкога, синова покваренијех!

Та што плачеш? Кажи ми.

Оставише Господа, оставише свеца Израиљева, одступише натраг. Што бисте још били бијени. Са чим још да вас порази? Глађу или смртоносним ранама. Свакакве казне сам на вас пуштао и злоба ваша се још не истреби. Све се више одмећете? Сва је глава болесна и све срце изнемогло. Од пете до главе нема ништа здрава.

Нове ствари. Та не говораше ли мало пре: Сјемена зликовачкога, синова покваренијех! Оставише Господа, презреше свеца Израиљева и Јао, гријешна народа. Плачеш, кукаш, цвилиш и ране бројиш, а после опет говориш: Сва је глава болесна и све срце изнемогло.

Пази.

Раном називамо то када су сви делови тела здрави а само је један болестан и неосетљив. Овде пак пророк износи да је цело тело рана. Сва је глава болесна и све срце изнемогло, па нема ране која је упаљена. Од пете до главе не може се мелемом помоћи нити било чиме другим, ни завојем, ни уљем не може се ублажити. Земља је ваша пуста, градови ваши огњем попаљени, ваше њиве једу туђини. И ја сам све ово на вас пустио и не хтедосте се поправити. Ја сам све, што сам знао, употребио, а болесник је као и пре остао у мртвилу. У осталом: Чујте реч Господњу, кнезови Содомски и Гоморски! Шта ће ми мноштво жртава ваших?

Шта? Зар Содомљанима говори?

Никако, но Јудеје Содомљанима назива. Јер чим је примећено да Јудеји њиховим обичајима подражавају, одмах им је и име промењено. Чујте реч Господњу, кнезови Содомски и Гоморски! Шта ће ми мноштво жртава ваших? вели Господ. Сит сам жртава паљеница од овнова и претилина од гојене стоке, и не марим за крв јунади и јагњади и јаради. Не приносите више жртве залудне; на кд гадим се; а о младинама и суботама не могу подносити безакоњ. На празнике ваше мрзи душа моја, досадише ми, додија ми подносити. Зато кад ширите руке своје, заклањам очи своје од вас.

Па има ли шта што би овој срџби било равно? Пророк небом посведочује, сузе рони, плаче, цвили и о Израиљу говори: Сва је глава болесна и све срце изнемогло, а Бог се срди, па не прима жртве, ни младине, ни празнике, ни чиста брашна, ни молитве, ни подизање руку.

Да ли виде рану, дакле? Виде ли неизлечиву болест и то не једнога, ни двојице, ни десеторице, него толико хиљада? Па шта беше после свега тога? Умијте се, говори, и очистите се.

Па постоји ли неки грех због којег би морали очајавати? Сам Бог говори: Нећу вас саслушати па и опет додаје: Умијте се.

Па због чега си оно пре говорио?

Због двоструке користи. Прво да би уплашио, а ово друго да бих привукао.

Али ако нећеш више да их слушаш онда ни они не могу имати наде да ће се спасти, а кад наде немају, зашто им говори: Умијте се?

Он је један човекољубив отац, благ и од сваког оца милостивији. Па зато и говори: Шта ћу учинити са Јудејом? да би се ти уверио да Он то као Отац говори.

Па знаш ли ти шта с њом да учиниш?

Знам, но нећу. Својство греха захтева, но величанство милосрђа ме суздржава.

Шта да ти учиним? Да опростим, али постаћеш лењији? Да те поразим, али моје благо срце то не подноси? Шта да учиним? Да те као Содому са земљом сравним или као Гомору да те разорим? Али наставља Устрептало је срце моје у мени (Ос 11, 8).

Бестрасни, дакле, страсног човека подражава, или тачније: човекољубиву мајку.

Устрептало је. Јер тако и жена по природи мајчинској о своме детету говори, устрепта ми срце моје. Па и тим изразом није био задовољан, но је рекао: Смео сам се у моме раскајању.

Па зар Бог да се смете?

Нека не буде то, даље с тим. Бог не може да се смете, но као што сам малочас поменуо, Он се прилагођава нашим речима: Устрептало је срце моје у мени; умијте се, очистите се.

Па у чему се састоји обећање наше?

У томе да када Бог покајане грешнике прима, тако их, па макар да су и безбројним гресима изранављени и окрастани, лечи, да на њима ни трага од грехова не заостаје, па ни знака, и ништа што би на то подсећало. Умијте се, очистите се, уклоните злоћу дијела својих испред очију мојих; Учите се добро чинити (Ис 1, 1617).

А какво добро заповедаш?

Исправљајте потлаченога, дајите правицу сироти, браните удовицу (Ис 1, 17).

Па нису ни тешке ове заповести, већ су потпуно у складу са нашом природом. Јер милост, и још према женама је показивати, јесте добро дело.

А, тада дођите, па ћемо се судити.

Ви само мали део испуните, а ја ћу остало придодати. Мало ми дајте, а ја све дајем.

Дођите!

А куда?

К мени, одговара, кога сте раздражили, кога сте расрдили, к мени који сам рекао: Нећу вас чути да би, пошто бисте се претње уплашили, срџбу моју накупили. Дођите, дакле, ономе, који вас не хтеде саслушати, да вас саслуша.

А шта ћеш учинити?

Та нећу оставити ни трага, ни ожиљка, ни знака. Дођите, вели Господ, па ћемо се судити и додаје: Па и ако гријеси ваши буду као скерлет, постаће бијели као снијег.

Ето видите! Нема знака, нема мрље, но једино цветајућа чистоћа.

А ако буду црвени као црвац, постаће као вуна. Нема дакле црнила ни ожиљка.

А како се ово остварује?

Никако другачије већ по обећањима Божијим. Јер уста Господња рекоше.

И тако си сада схватио не само величанственост обећања, но и достојанственост Онога који је то даровао, јер је Богу све могуће, Који може и од прљавог чисто да начини. Зато сада, када смо се о леку покајања посведочили, слушајмо Бога и славимо га, јер је његова слава и сила у све векове. Амин.