Преведени чланак:

John Meyendorff

The Unity of the Church and the Unity of the Mankind

St. Vladimir`s Theological Quarterly vol 15:4 (1971) pp. 163-177.

 

Превео: Александар Ђаковац

(објављено у зборнику "Хришћанство и европске интеграције",

издавач: Хришћански културни центар)

 

Јован Мајендорф

 

Јединство Цркве и јединство човечанства*

 

          "Главна тема" овог чланка су последице збивања у екуменском покрету у целини, посебно у Светском Савету Цркава и нарочито у организацији Вера и Поредак (Faith and Order) током последње декаде.

          Дефиниција "јединства које тражимо" као "црквеног" јединства, есхатологија "изјаве јединства" из Њу Делхија, тринитарна "основа" усвојена у Њу Делхију за чланство Светског Савета Цркава, поздрављена је од неких као велика победа "католичке" традиције у екуменском покрету. Ове дефиниције и изјаве су несумњиво допринеле већем учешћу Православних цркава у раду ССЦ, стварајући утисак, или можда наивну илузију, враћања "изворима" библијског или светоотачког хришћанства.

          Други су, пак, осећали да усвајање формалних теолошких изјава, или описивање јединства у библијским или теолошким терминима који немају однос са садашњим историјским моментом, није ништа више до некорисна академска вежба која екуменски покрет води трагичној неактивности. Њихова осећања су била појачана када четврта конференција Вере и Поретка у Монтреалу (1963) није успела у покушају да одреди еклисиолошку природу Светског Савета Цркава, имплицитно доказујући да библијска и традиционална одређења црквеног јединства нису применљива за хришћане у њиховом садашњем стању подељености. Такође се показало да се Светски Савет, када дође до конкретних изјава и дефиниција, још увек у многоме држи изјаве из Торонта из 1948. Ни једно схватање јединства не може бити прихваћено од свих. Чак и ако је нека формулација широко прихваћена од свих, можемо бити сигурни да је они који чине ССЦ различито разумеју. Овакво стање нас све удаљава од Вере и Поретка. Вера и Поредак, чији је рад највише одговоран за настајање поменутих дескриптивних формулација, има репутацију веома подељеног клуба веома подељених професора, који су веома одвојени од стварних потреба човека.

          Тако је у Монтреалу, почело да се испољава јасно померање нагласка. Ово померање је било описано као кретање "од Бога ка човеку" или од "теологије" ка "антропологији".  Намера овог померања није била, да се, пре свега, промени основни циљ екуменизма, већ да се открије значење "црквеног" јединства у светлу Божијег промисла за читаву творевину и за човека као таквог. Ни једна хришћанска теологија не може порицати легитимитет овог новог прилаза, уколико је он заснован на ваљаној методологији у изучавању humanum. Јер заиста се догађај Христа збио ради спасења човека у пуноћи његовог развоја и стваралачких потенцијала, а не само ради стварања институције која би се држала одговарајуће "вере и поретка". Православни свакако нису ти који би требало да се буне против оваквог антрополошког приступа проблему јединства. Зар они нису од јелинских Отаца наследили учење о "икони Божијој" у човеку, иконе коју никакав грех не може у потпуности да поништи? Зар није Св. Максим Исповедник учио да је стварање динамичко и "енергијско", и да га је Христос васпоставио у његовој пуноћи, тако да оно може изнова да дела у складу са својим правим назначењем, обнављајући целокупни свет у јединствену хармонију? Хришћанско Јеванђеље говори о вери која се тиче читаве творевине и читавог човечанства, а не само хришћана и њихових институција.

          Који "човек", која антропологија је узета за основу померања које смо управо поменули? Једноставан одговор на ово питање је вероватно немогућ, али нико не може да негира да су такозване "секуларне" категорије биле одлучујуће у многим померањима која су се догодила у садашњем екуменском размишљању. Ове категорије јесу, или су представљене, као заједничке и хришћанству и "секуларном" човеку. Управо овде лежи проблем са којим се суочавамо. Коју антропологију смо узели као критеријум за померање у размишљањима унутар Вере и Поретка? Да ли смо то прихватили секуларну антропологију која "прихвата", сходно одговарајућим ставовима Бонхефера (Bonhoeffer), да "нема Бога", или смо прихватили такозвану теолошку антропологију Карла Ренара (Karl Rahner), која одређује човека не само као психолошки "религиозно" биће, већ као појаву коју је немогуће објаснити без осврта на Бога?

          Пошто овај мој текст нема претензију да буде избалансирано "председничко" саопштење или аналитички документ, дозволићу себи, на овој почетној тачки, изношење личних судова. Пре свега, чини ми се да резултат овог "померања" ка антропологији још увек није много утицао на екуменски покрет и на питање хришћанског јединства. Оно је створило конзервативни мртви ход међу свештенством, а  није убедило много људи у секуларном свету да екуменски покрет заиста може много да допринесе решењу "секуларних" проблема. У Православном свету, оваква померања су ојачала позиције оних који сматрају да сви Православни треба да се повуку из екуменског покрета. Јер чланство у ССЦ постаје синоним са националним и интернационалним политиканством, што може помоћи неким Православним црквеним установама у њиховом напору да преживе кроз учешће у међународним форумима, али што нема ничег заједничког са питањем црквеног јединства како га Православни схватају. Секташки репови, и у Православљу и у Протестантизму, имају великих користи од ове ситуације.

          Овај суд се свакако, односи на јавно мишљење о Светском Савету Цркава у целини, више него на Веру и Поредак. Али какву је улогу Вера и Поредак одиграла у укупној слици која постоји о ССЦ? Ако се и заборави на скорашњу (и нажалост одбачену) могућност да се оваква слика може истопити у братским оквирима нове прерасподеле структуре, и ако се призна конструктивни теолошки рад коју у Вери и Поретку никада није престао, остаје јасно да је оно што Вера и Поредак представља било углавном заглушено гласним говором о различитим друштвеним проблемима, од којих је већина оправдана и вредна, али који су ипак споредни у односу на главно питање хришћанске вере, коначне и вечне судбине човека.

          Не мислим да би ико могао сумњати у то, да су различити облици друштвеног утопизма који су од почетка, али и касније, монополизовали екуменизам, у садашње време изгубили свој подстицај. Основна стремљења ка правди, братству и миру нису нестала, али су препознате дубље димензије питања правде и мира, нарочито код младих. Ово препознавање свуда води новом схватању религиозног искуства, схватању да се срећа човека не налази само у једнакој расподели материјалних добара, па чак не неопходно ни у социјалној и политичкој једнакости и достојанству. Та срећа се препознаје у мистичком религиозном искуству, које је често изражено кроз музику, кроз визуелну уметност, кроз поезију, и кроз друге облике аскетског контакта са стварношћу. Све ово образује једно повлачење од монотоног и нехуманог детерминизма економских и других "система" који претендују да управљају човековим животом.

          У једном од својих најбрилијантнијих кратких есеја, Николај Берђајев одређује сваку предају пред овим детерминизмом као "духовно буржујство". Било да је капиталист или да је социјалист, духовни буржуј не може да каже са Проповедником: "Видех све што бива под сунцем, и гле, све је таштина и мука духу" (Проп. 1, 14). Берђајев закључује, "Буржоаски дух побеђује хришћански, сваки пут када је земаљски Град грешком поистовећен са Небеским Градом, и када хришћани престану да се у свету осећају као ходочасници".[1]

          Бојим се да би Берђајев, да је био жив 1968, нашао да је самит у Упсали уствари веома буржујски. Како било, ја се нисам позвао на њега да бих осудио ново наглашавање човека у екуменском покрету у целини, и посебно у Вери и Поретку. Чињенице са којима смо, у Вери и Поретку, позвани да се бавимо као са "антрополошким", дају нам нову могућност да спасемо екуменски покрет у овом периоду акутне кризе. То свакако не треба да представља једноставно враћање на изучавање еклисиолошких образаца и институција по себи, или повратак њиховој историјској изворности и могућем усаглашавању кроз компромис. Да би Вера и Поредак потпуно испунила тај задатак, потребно је указивати на важност свега тога за самог човека, за његов живот и спасење. Задатак који данас имамо пре собом је да одговоримо на два питања која је поставио Лесли Њубигин (Leslie Newbigin): "Који облик црквеног поретка може на овом месту, делотворно да понуди читавом људском бићу позив Исуса Христа да се кроз Њега измири са Богом?" И: "Који облик црквеног поретка може да понуди овај позив човечанству као целини?"[2]

          Ово су заиста питања за Веру и Поредак, јер "позив" о коме је реч не долази од човека, нити из "историје", нити од "секуларног друштва", већ од Христа. Дужност Вере и Поретка је да ово питање обнови у ССЦ. Ова питања нас, такође, позивају да се сложимо по питању појмова као што су "људско биће", "човечанство", "црква". Да бисмо разумели шта је то "човек" или "човечанство" заиста морамо бити пажљиви (и наравно, критични) према секуларном значењу ове речи. Веома је тешко доћи до сагласности по питању шта је то "црква". Али наше екуменске обавезе захтевају да наставимо да слушамо једни друге, и свакако нашу поштовану прошлост, са сталном и братском пажњом.

          Да бих покренуо дискусију, ограничићу себе на неколико запажања о "јединству Цркве", о "јединству људског рода" и о "есхатологији" у антрополошком контексту наше основне теме.

          Небројени екуменски документи о "јединству" настали од почетка екуменског покрета, заиста су привукли пажњу на чињеницу да препознати поларитети међу различитим еклисиологијама подразумевају и разлике у схватању људске природе. У сваком случају, схватање човека је суштинско за одговор на прво Њубигиново питање о односу црквеног поретка према конкретном људском бићу. Узмимо, на пример, дуготрајну расправу о јединству као дату реалност. Та реалност је супротност јединству које треба да буде остварено међу подељеним хришћанима.

          Добро је познато да је Источна патристичка мисао посматрала човека не као једно аутономно биће, већ као биће које има своју пуноћу тек када је у заједници са Богом. Његова природа је одређена тиме што је он икона Божија. Веома је занимљиво да на Истоку никада није било расправе у вез Павлове употребе израза pneuma и његове примене и на људски "дух" и на божанског "Духа" који долази од Бога. Ова употреба, савременим теолозима ствара тако много проблема, због тога што говори против њиховог схватања "природе" и "благодати" као различитих стварности. За Иринеја ово уопште није био проблем. Он је једноставно тврдио да је човек по природи створен као "Дух, душа и тело", у значењу да је присуство Божије оно што човека заиста чини човеком (Adversus haeresas V, 6, 1). Било да су каснији теолози усвојили један више неоплатонски језик да би изразили исту стварност (Григорије Ниски, на пример, говори о "Божанској искри" у човеку), или да су почели да разликују људски pneuma и Духа Светога у жељи да подвуку изворну "одвојеност" Бога и човека, они су развили теологију о Imagо Dei као живој заједници и увек су тврдили да су човекова природа и његова коначна судбина - живот "у Богу", или обожење (theosis).

          Непотребно је рећи да овакво схватање човека, такође подразумева да је Бог "приступачан", да је стварањем човека установио између себе и творевине живи и лични однос, у који је Он Сам укључен. Стога је гледањем у човека увек могуће видети икону Самога Бога, тако да је кроз човека Бог на неки начин увек видљив. Ова икона је свакако била помућена кроз тајанствену трагедију која се одиграла у творевини и која је описана у приповести у Књизи Постања (глава 3). Та икона је, такође, била обновљена кроз смрт и васкрсење Исусово. У Христу пуноћа Божанства пребива "телесно" и може бити виђена, прихваћена и у њој се може изнова учествовати. Такође, у Исусу је откривено шта је човек изворно, јер је Исус потпуни Бог и потпуни човек, тако да је један ("ипостасно") присутан у многима.

          У светлу овакве антропологије, шта је koinonia и "јединство" Цркве? Очигледно да је јединство човека са Богом примарно, а јединство људи међусобно је само секундарно.

          Ако је човек "теоцентрично" биће, свако јединство ван "центра" ће бити оштећено и можда демонско. Људско биће, пише Карл Ренар, "је заиста у потпуности отворено навише". Стварност која га највише богати (до заиста непознате "савршености"), остварење највиших могућности људског бића, када он у Самом Логосу постаје бивствујући у свету".[3] Истинита koinonia се постиже када дође до једног таквог "отварања". У једном есеју о екслисиологији који је објављен постхумно, Владимир Лоски такође инсистира на овој антрополошкој димензији. Ни једна хришћанска есхатологија, он подсећа, није могућа на основама секуларне антропологије, која Цркву обавезно своди на ниво људске организације.[4]

          Схваћена у овом смислу, koinonia је такође, по неопходности, личносни догађај. Да цитирам Лоског (Lossky), "Христос је постао јединствена икона својствена заједничкој људској природи. Али, Дух Свети Који се дарује свакој личности, ствара у њој икону Божију, могућност остварења подобија у њеној природи. Једно води Његову ипостас (људској) природи, а друго даје Његово Божанство личности".[5] Koinonia, као заједница "личности" са Богом и једних са другима, подразумева теологију Духа која се тиче саме хришћанске вере по себи.

          На Педесетницу се збило рођење Цркве, koinonia која ће постепено задобити структуре и која ће претпостављати континуитет и ауторитет. То је такође био један излив духовних дарова који су ослобађали човека из ропства, дајући му личну слободу и лично искуство Бога. Кoinonia се мора држати ове поларности вере као континуитета и као личног искуства. Службе континуитета и ауторитета које постоје у свештенству, Дух их чини истинитим. Али, исти тај Дух чува и пророчку функцију и открива читаву истину сваком члану који је способан да је "прими". Стога живот koinonia-е не може бити сведен на "институцију" или на "догађај", нити на ауторитет или на слободу. То је једна "нова" заједница створена Духом Светим у Христу, и у њој је истинита слобода откривена у духовној koinonia Тела Христовог.

          Схватање koinonia које се темељи на "теоцентричној" антропологији има одређене импликације:

          (а) Заједница са Богом, као таква, не може бити "подељена". Она само може бити непотпуна и са недостацима на особном људском плану, због одбијања човека да прими божански дар. Постојање koinonia у историји је последица Божијег деловања у Христу. То је једна отвореност Бога, која одговара на отвореност човека. Велики Византијски мистик из једанаестог века, Св. Симеон Нови Богослов, је писао да онај који одбија ову пуноћу откровења затвара небеса која је Христос отворио за нас и запречује пут који је Он Сам поставио за наш повратак".[6] Православни данас настављају да агресивно реагују када им се каже да је Црква (тј. за њих koinonia са Богом) "подељена", тј. да више не постоји у својој пуноћи и у својим могућностима.

          (б) Пуноћа koinonia постоји само у Христу и она се даје у Евхаристији. Њено "прихватање" од стране човека, све до есхатона, одговара његовој слободној "отворености" према том дару и она је стога, увек ограничена. Ни један индивидуални члан Цркве не може учествовати у koinonia осима као у дару. У ствари, он стално учествује и не учествује, било да је искључен због својих грехова или да је поново примљен кроз покајање. Али ове службе, ове структуре - целокупни "Црквени поредак" - јесу дата стварност, утолико што постоје у оквиру Евхаристије. Дарови (charismata) који су ради Евхаристије потребни, не могу, као такви, бити ограничени. Шта више, уколико "поредак " постане сам себи циљ, он богохулно ствара нову потешкоћу за koinonia-у. Сви ми ћемо, надам се, осудити поделе које су од стране "структура" кориштене као оружје за одбрану националних, политичких, расних или економских интереса. И сви смо, према сопственој савести одговорни за ово. Нико, мислим (а свакако не Православни!), не може да тврди да је његово припадање Una Sancta* засновано на садашњем делању црквених "структура" Цркве којој припада.

          Очигледно, евхаристијско схватање koinonia ће значити да је то локална светотајинска заједница која представља њено пуно остварење. Јединство са Богом у Христу не захтева географску универзалност koinonia-е. Теоцентрична антропологија и јединство у Христу чине традиционални појам "католичности", са свим његовим импликацијама и димензијама, способнијим од других да изрази "свеукупност" и космичку димензију спасења у Христу. У ствари, свака локална заједница мора бити католичанска црква, тј. мора бити схваћена не само у контексту њеног унутрашњег јединства, већ и њеног јединства и солидарности са дêлом Христовим у свим вековима и свим местима. Ако је наша антропологија заиста "теоцоентрична", ако је наше схватање koinonia заиста евхарситијско, локална црква је заиста место где почетно и темељно хришћанско искуство ступа на сцену. Свакако, католичност тог искуства га чини темељним и почетком одговорне, и заиста универзалне мисије, која заузврат захтева добру организацију и правилну структуру.

          Теологија јединства, заснована на нарочитом схватању човека и на јасном разумевању Евхаристије, претпоставља да локална заједница, онако како она емпиријски постоји, представља право искуство онога што би требало да буде. Имајући ово у виду, ситуација је заиста трагична, због различитих разлога на различитим местима. Код многих од нас, Евхаристијско богослужење је често сведено на окамењену церемонију. Код других, пречишћујуће реформе из претходних година или нису биле засноване ни на каквој теологију, или су биле засноване на "секуларној" теологији, која је практично из Евхарситије искључила њен пасхални, ослобађајући карактер. Ове реформе су засноване на идеји да нас koinonia која се у Евхарстији ствара води ван света како бисмо се вратили у њега као "нова твар". Дужност Вере и Поретка је да настави са проучавање богослужења које је започело у Упсали. Јер ако је Евхаристија тајна јединства, неко, без препреке, може да постави питање: јединство у чему? Одговор може бити једино: јединство у вери и нади, тј. јединство нас као суграђана, у предукусу долазећег Царства Божијег. Једино тако можемо превазићи поделе и сукобе, који представљају неизбежан услов живота "у овоме свету".

 

II. Човек и јединство човечанства

 

          Друго питање Леслија Њубигина је било: "Који облик црквеног поретка може на овом месту, делотворно да понуди читавом људском бићу позив Исуса Христа да се кроз Њега измири са Богом?" С друге стране, у Упсали је изјављено да "је Црква храбра када говори о себи као о знаку долазећег јединства човечанства".[7] Очигледно, одговор на питање, и значење поменуте изјаве, изнова зависе од тога како разумемо "човека" и шта подразумевамо под "јединством".

          Уколико као норматив прихватимо теоцентричну антропологију Иринеја или Ренара, и ако црквено јединство схватимо као суштински евхаристијско и такође есхатолошко, наше становиште ће бити другачије од онога које Цркву сматра иманентном свету, тако да је њена судбина одређена секуларним циљевима човечанства.

          Протеклих година, велика је пажња обраћена на разумевање христологије и спасења у универзалним и космичким терминима. Христос и Дух су схваћени као Они Који делају у читавом свету, у историји, у друштвеним променама, у револуционарним покретима, у светским религијама, тако да "слушајући свет" човек може чути глас Божји. Насупрот традиционалном пиетистичком и емоционалном значењу "обновљења", Упсала је открила "нову твар" у "новим стварима" које се дешавају у свету.

          Природно, нехришћански теолози су увек одбијали да догађај Христа има универзални и космички карактер. На послетку, ту је и Православно теолошко одбацивање универзалистичке христологије. У Православном предању, са Св. Максимом Исповедником, човек је микрокосмос, а Христос - Нови Адам - је пројава новог и изворног човечанства у коме су поделе и супротности палог света преображене и превазиђене.[8] Православна евахрситијска литургија јасно изражава исти универзализам. У њој се стално приноси "од свега и за све" - κατα παντα και δια παντα. Овај израз треба да буде схваћен у склопу Павловог концепта τα παντα, према коме је целокупност творевине зависна од Бога, Пантократора. Евхаристија се свакако не приноси само за хришћане (иако је она претстављена члановима Цркве: "Твоје од Твојих теби приносимо" - Τα σα εκ των σων σοι προσγερομεν).

          Свакако, савремена универзалистичка христологија, као и схватање Цркве на њој засновано, превиђа суштински аспект  који је важан колико и универзализам: стварност слободе и стварност зла.

          (1) "Елементи овога света" зависе од човеково вере и од његовог избора да обнови поштовање Бога који жели да га поседује. Ово је уствари порука Апостола Павла Галатима: "Тада не знајући Бога, или боље, будући познати од Бога, како се опет враћате на слабе и бедне стихије, којима опет хоћете изнова да робујете? Гледате на дане, и месеце и године! Бојим се за вас, да се нисам узалуд трудио око вас" (Гал. 4, 8 - 11). Немам сумње да се ико може двоумити да је схватање "света", и стога за нас схватање "секуларног човечанства", у Новом Завету повезано са ропством и зависношћу. Због тога, ако Црква мора да "служи" свету и "јединству" човечанства - а она заиста и постоји ради тога - она то може да чини само ако је од њега слободна, тј. ако је потпуно ослобођена категорија закона, какве год посебне и привремене вредности он могао да има. Заповест за "повлачењем од света" како је у Новом Завету изражена, јесте пре свега повлачење од "похоте", од зависности спрам тварног. То није осуда света као злог, и то није бежање од стварности. Свакако, ни једно делање на свету и у свету није могуће без претходног ослобођења.

          Хришћанска слобода није просто "слобода од" света. Она такође преставља позитивно искуство и позитивно вредновање света. То није само могућност избора, него такође и подобије Божије у човеку, које је доступно само кроз заједницу са Њим. Када је ива заједница једном дата, свет се не може вратити назад. У овом смислу, хришћанска слобода представља радост и достојанство робова, прогоњених, лишених, понижених, другим речима свих оних који су жртве света, његове силе  и детерминизма од кога је Христос ослободио човека када је умро на крсту. Значење овог ослобођења најбоље је познато онима који су сами доживели страдање од моћних.

          Напокон, хришћани морају да препознају слободу "секуларног" човека. Јер иако је "секуларни" човек, према Посланици Галатима, још увек поробљен силама овога света, он свакако има слободу да одбаци Христа и да не прихвати Његово Јеванђеље. Козмичка христологија и секуларна еклисиологија нашег времена ризикују да секуларном човеку досаде својим de facto тријумфализмом, тријумфализмом, који на речима и делима присваја хришћански садржај, и који се тако обраћа онима који који не желе да имају ишта са хришћанством. За секуларног човека је покушај хришћана да му наметну своје разумевање људског достојанства израз непоштовања.

          (2) Стварност зла је други аспекат ситуације који се превиђа. Ово не треба схватити у смислу да феномен зла у људском животу, било да је реч о рату, расизму, друштвеној неправди или тоталитаризму, није сагледан. Он јесте сагледан, али теологија зла је трагични промашај. Већ сам напоменуо да је немогуће схватити хришћанску веру о свету и човеку, да је немогуће веровати у знак Крста Исусовог, без признања да зло има личносну егзистенцију, а тиме и стратегију, начин делања и завере против дела Божјих. Поделе и претварање су главни начини на које зло делује. Ово персонализовано зло не сме бити пренебрегнуто када је реч о јединству човечанства. Јер заиста, оно поседује велики таленат да уђе на споредна врата управо у тренутку када се помисли да је начињен велики корак ка јединству.

          Ја лично сматрам, да је рационалистичко неверовање у Сатану једна од најжалоснијих и најнепотребнијих поледица демитологизације Новог Завета, и такође један од најбуржујскијих подухвата нашег савременог секуларизованог начина мишљења, који своје корене има у позитивизму деветнаестог века. Писци и уметници, нарочито од Достојевског, имали су много боље схватање трагичне, космичке борбе у коју је човек умешан, него теолози. Оно што ово борба практично значи за нас, је да јединство, да би било истинито и изворно, мора бити очишћено егзорцизмом. Тај егзорцизам је, као и у предањском обреду крштења, предуслов истинитог живота у Христу. До парусије, историја је бојно поље на коме се срећу Бог и Зло. Њихове велике снаге су измешане и спољни резултат битке је увек неизвесан. У том смислу, нарочито је важно препознати да на секуларном нивоу (а ми смо увек део секуларног осим на Евхаристији) наш практични избор није између апсолутног Бога и апсолутног зла. Ми увек можемо да изаберемо "боље" решење или "мање" зло. На секуларном нивоу, етички апсолут је немогућ, и они који га траже уствари траже Царство Божије. Они су заиста благословени. Али наша је дужност да их упозоримо на утопизам и да им помогнемо да открију Царство какво је оно у ствари.

          Потпуни успех, потпуна победа, као и потпуни пораз, догађају се само на духовном нивоу. Али ни ове победе, ни ови порази нису нужно препознати у овом "свету". Јеванђеље није приповест о успеху, нити је Христос обећао успех својим ученицима. Његово лично постигнуће огледа се у разоружању "началства и власти" (Гал. 2, 15), а не у креирању светске револуције и стварању осећања бољих него раније. Свакако да је наша дужност да у пуној мери учествујемо у свету и да са светом трагамо за "бољим" решењима и за "мањим злом". Али чинећи то, наша дужност је такође да будемо инспирисани не само за добро познатим библијским текстовима који говоре о универзалности спасења, већ и речима Проповедника: "Каква је корист човеку од свег труда његовог којим се труди под сунцем?" (Проп. 1, 3). Додавањем мало хумора нашим смртно озбиљним екуменским документима, учинићемо их у сваком случају, много пријатнијим за просечне читаоце и свакако теолошки боље уравнотеженим и мање тријумфалистичним.  Заговорници политичких идеологија и доктрина ће свакако бити разочарани оваквим приступом.  Али ми можемо слободно рећи, након што саслушамо милионе младих људи око нас, да је време догматских политичких идеологија passe за већину њих. Оно што они траже није још једна радикална идеологија, већ Истина која је људска.  А шта је људскије од Јеванђеља Исуса Христа?

          Као хришћани, ми нисмо први који размишљају о "јединству човечанства" у односу на "јединство Цркве". Почев од Константина па кроз Средњи век, хришћанске Цркве, и на Истоку и на Западу, су се одрекле есхатологије раног периода и устврдиле да Царство Божије није само очекивано, већ да оно треба и да се гради. Није била могућа подела између "секуларног" и "светог". Обновљење је заиста донето читавом човечанству, и следствено, човечанство би требало да буде уједињено не само у светотајинској заједници, већ и као једно друштво у коме би читав живот био вођен Јеванђељем. Ово откриће средњевековног хришћанства је на неки начин било исправно, и на неки начин је то још увек. Али данас, када је време Константиново прошло, можемо да разумемо шта је било теолошки погрешно. (1) Грешка је била у мишљењу да Христов ауторитет може бити поистовећен са политичком моћи државе, и (2) у ставу да је универзалност Јеванђеља објашњива у политичким појмовима. Данас смо спремни да славимо пропаст хришћанске империје и државе, али је питање да ли смо се ми заиста одрекли погрешних гледишта те теологије? Поставити ово питање, значи на неки начин тврдити да је теологија многих наших "секулариста", уствари теологија Константина, Јустинијана, Хилдебранда, иако је њихов приступ другачији, и стога, методи које користе су такође различити. Али основни приступ је остао исти. Они желе да објасне хришћанство на начин који би понудио решење за проблеме света. Желе да хришћанство прикажу терминима који би били "релевантни" и разумљиви "секуларном човеку", и у ствари, да искористе секуларне методе како би постигли циљ који је постављен од других. Али шта онда са Исусовим одговором Пилату: "Царство моје није од овога света. Да је моје Царство од овога света слуге моје би се бориле" (Јн. 18, 36)? Шта је са демонима који нас непрестано искушавају (било да смо богати или сиромашни, тлачитељи или потлачени), силом, хлебом и приземним "чудима", тј. утопијама, наводним решењима?

          Хришћанство је доста пропатило јер је себе поистоветило са силом, са државом, са новцем, са естабилишментом. Многи од нас, с правом желе да га одвоје од овог смућеног застрањивања. Да би победила истинита слобода Црква мора изнова да се пронађе, а не просто да промени столицу.

          Помоћи нашим црквама у овоме јесте raison d`etre Вере и Поретка. Без страха од дијалектичког сукоба у нама, или међу нама, или између нас и других - јер искрено неслагање је неопходно - нека нам буде допуштено да кажемо наше мишљење. Ми се заиста налазимо у једном историјском моменту када се од  Вере и Поретка не тражи једноставно да да своје стручно мишљење о прочишћеном теолошко проблему, већ да каже своју реч која би била од интереса за све. Ова реч би требало да дâ истинито хришћанско значење нашој неопходној и стварно незаобилазној умешаности у унапређење и помагање свету, друштву, човечанству, да постане више праведно и више хумано. Где би друго ово значење могло да буде пронађено осим у светлу и звуку есхатологије?

 

III Есхатологија

 

          Јединство Цркве и јединство човечанства ће се у потпуности подударити само у пуноћи Царства Божијег, и никако раније. Само у овој перспективи може се легитимно рећи да је јединство Цркве антиципација јединства човечанства. У Евхаристији је, свакако, могуће осетити укус будућег јединства, које није једноставна људска обнова и дружење, већ јединство са Богом, у пуноћи истине, у радости Царства. Као таква, Евхаристија, као и целокупно литургијско богослужење које ствара њене оквире, може сасвим оправдано бити посматрана као удаљавање од детерминизма света, од наше анималне егзистенције која се завршава у смрти, од ограничености и фрустарација које срећемо у хришћанском свету. Литургијско богослужење је у ствари доколица, "идење кући" хришћана, утолико што су они кроз крштење постали становници Царства Божијег, а не света. Антиципација есхатологије у Евхаристији је олакшање, право искуство победе која је већ постигнута, која даје потврду Христовим речима: "У свету ћете имати невоље. Али не плашите се, јер ја победих свет" (Јн 16, 33). Ова реч се окушава када хришћани крену на свој "пут" ка Царству Божијем. Ми верујемо да се ово не догађа само емоционално и субјективно, већ сасвим стварно, како год "тврдо" ова "реч" зазвучала у ушима света (уп. Јн. 6, 30 - 32).

          Евхаристија није бежање од стварности, већ од ропства, од такозваних "неопходности" овога света, од "детерминизма" рационалности. Такође, то је победа над "силама и началствима". Није чудно што је значење богослужења као ослобођења најбоље схваћено од оних хришћана који су отворено одбацили свет, који су прогоњени, угњетавани, изоловани - и комунистичкој Русији или у црначким гетима Америке. Такође сматрам да је то ова врста  богослужења која ће можда бити схваћена од стране свих оних који су данас у средишту захтева за "укидањем сталежа" у хришћанству.

          Евхаристија је, такође, као један есхатолошки догађај, и "место" јединства. Шта више, Христос није само Омега, циљ историје - Он је такође и Алфа. И почетак и крај су у Њему. Из овога произилази да за хришћане "последњи догађаји" у ствари неће бити "нови" као што ће то бити за свет. Судија у Који ће судити у "последње дане" је наш већ препознати Господ. Стога се Црква држи "апостолске" вере и зато што преко апостола зна за дела која је учинио Исус, и зато што ће апостоли сести на дванаест тронова да суде над дванаест племена Израиљевих. Чување "апостолске" структуре Цркве није само конзервативна реакција (колико год конзервативизам могао био легитиман), већ је ти и есхатолошка неопходност. Неопходна је само она "структура" Цркве која заиста има есхатолошку димензију. Они од нас, који на пример инсистирају на неопходности "апостолског" епископата, морају показати да епископат има есхатолошко значење. То није напросто практична потреба у односу на "свет". Алфа и Омега је Један. То је она једнота, оно јединство, за које је Христос обећао да га ни врата Адова неће разрушити.

          Ако је, дакле, Евхаристија есхатолошки догађај par excellence, онда се кроз Евхаристију може открити шта је у црквеној структури заиста есхатолошко, и тиме неопходно да би Црква била Црква. На овом месту настаје многовремена расправа између Истока и Запада. Да ли је универзална структура Цркве заиста неопходна, иако она очигледно није одређена директно Евхаристијом (као што је то структура локалне цркве са епископом на челу)? Да ли постоји есхатолошка неопходност да универзална Црква буде окупљена око универзалног "намесника Христовог"? Да ли се "наследник Петров" налази само у једној посебној Цркви, или је он у свакој локалној заједници која је кроз Евхаристију католичанска (саборна - прим. прев.) тј. која представља пуноћу Цркве тог места?

          Очигледно је да је расправа у овој тачки теолошки иста као и расправа о историји Цркве  и јединству човечанства.  Евхаристија може бити вршена само локално, али она се савршава за читав свет. Такође, на свом путу ка Царству Божијем, хришћани су послати у свет да би га припремили да постане Царство Божије. Због тога они морају делати заједно, користећи оно што свет нуди, бивајући разумљиви секуларном човеку, и, на дубљем онтолошком нивоу, прихватити свет као Божију творевину. Знамо да ово прихватање укључује чак и "грехе света" у циљу његовог спасења.

          Средњевековна Западна Црква је сматрала да исправни начин остварења овог циља, укључује уједињење човечанства, тако да је прихватила државну власт над светом. Такође је претпостављено да Сам Христос обезбеђује универзалну Цркву структуром која је прилагођена потребама савременог света. Исток се углавном више ослањао на (претпостављену) хришћанску државу, и остављао јој да брине о секуларним стварима, ограничавајући своју есхатологију на есхатолошку евхаристијску димензију. Модерни "секуларисти" одбацују идеју да Црква има од Бога дату структуру, и сматрају да она мора од света да научи како да тај свет учини бољим.

          Теолошке и политичке грешке ова три становишта углавном су јасне. Али наћи решења у овом свету који се убрзано мења, теже је него критиковати грешке других.

          Наше тешкоће леже у поларизацији и хаосу који карактерише теолошки развој на Западу током претходне декаде. Свакако да постоји нада, али још увек нема чврстих доказа да ће ове иконокластичке године очистити пут обнове хришћанског искуства и истинитог сведочења. Наше тешкоће се такође налазе у чињеници да, иако смо позвани да говоримо о "јединству човечанства", ми сами нисмо потпуно слободни од сила које га деле, па стога не можемо јасно дати свој суд у вези тих сила. Неки од нас су у могућности да осуде погрешке других друштава, али услови у којима живимо нам не дозвољавају да свој критички суд усмеримо мало ближе сопственој кући. Други су, насупрот томе, веома заинтересовани за проблеме који се тичу друштава којима они припадају, тако да нису у стању да ове проблеме сагледају у широј перспективи светског друштва. Последица ових ограничења је то да наше изјаве често немају прави хришћански интегритет који би непристрасно сачувао свој значај и који би заслужио поштовање.

          Ово су разлози због којих је мој циљ у овим уводнима напоменама био да расправљам о основним теолошким претпоставкама, које ће нам омогућити да се више удубимо у конкретна питања са којима се суочавамо. Да ли верујемо да је есхатолошко Царство, на јединствен и темељан начин антиципирано у Евхаристији у локалној заједници, и да је евхаристоцентрична Црква наша превасходна одговорност, и да она представља почетну тачку нашег активног укључивања у службу свету (желети нешто је свакако добро, али није увек оствариво, а понекад је чак и неделотворно и чак штетно)? Уколико је наш одговор позитиван, ми ћемо се суштински сложити са Жаком Елулом (Jacques Ellul) у његовој критици илузије да "правда може бити постигнута преко политичких организација било које врсте".[9] Такође ћемо веровати да нам "само потпуно одбијање компромиса са облицима и силама нашег друштва, омогућава да нађемо прави пут и да обновимо наду у људску слободу".[10]

          Уколико се не сложимо са последњим Елуловим судом, и ако, кроз наше искуство у нашој локалној заједници, знамо да активни рад на обнављању, јединству, и правди јесте могућ једино кроз учествовање, да ли смо спремни да признамо да ће резултати који се на такав начин могу постићи вероватно бити само "мање зло", и као такви, без већег есхатолошког значаја?

          Уколико се, пак, потпуно не слажемо са евхаристоцентричном есхатологијом, какво осигурање нудимо против утопизма? Да ли сматрамо да ће бољи свет, за којим млади људи свих континената трагају, доћи кроз било коју од светских религија пре него кроз хришћанство, или кроз комбинацију неких од њих, или кроз било коју од идеологија које се данас надмећу за човекову душу?

          Јасан одговор на ова питања, или барем на нека од њих, био би добар путоказ за заиста значајну расправу о питањима са којима се сусрећемо у екуменском покрету.

 

 

АБСТРАКТ

 

У овој својој студији, коју је изложио на састанку комисије Вере и Поредак, о. Јован Мајендорф пружа основу за аутентични Православни приступ јединству Цркве и јединству човечанства. Наглашавајући евхаристисјко есхатолошку димензију хришћанства, он оштро критикује застрањења да којих је дошло и долази у оквирима екуменског покрета. Социјална и уопште друштвена питања јесу важна и незаобилазна, али је превасходно питање којим екуменски покрет треба да се бави питање човековог коначног одређења и спасења. Идеје које проф. Мајендорф нуди као решење за кризу у коме се екуменски дијалог нашао свакако да заслужују пажњу.

 

О АУТОРУ*

 

Протојереј Јован Мајендорф (1926 - 1992) је био дугогодишњи професор Историје Цркве и Патрологије на Духовној академији Св. Владимира у Њујорку. Након одбране докторске дисертације на Сорбони, једно време је био професор на Институту Светог Сергија у Паризу. Наком упокојења о. Александра Шмемана (1985), избран је за декана  Академије Св. Бладимира, на ком месту је остао до упокојења. Активно је учествовао у екуменском дијалогу и дао свој велики допринос. Један је од оснивача "Синдесмоса" - братства православне омладине света. Писац је више књига, студија и чланака. Издвајамо: Христос у византијској теологији, Православље и саборност, Увод у византијско богословље, Свети Григорије Палама и православна мистика, Империјално јединство и хришћанске деобе - Црква од 450 - 680.[1] O Dukhovnoi Burshuaznosti, in Put, No. 1, Paris (March - April 1926), p. 13.

[2] "Which Way for Faith and Order?" in What Unity Implies (World Council of Churces, Studies 7, Geneva, 1969), p. 118.

[3] "Curent Problems in Christology", Theological Investigations, I (Baltimore, 1965), p. 183.

[4] "The Catholic Counsciousness. The Anthropological Implication of the Dogma of the Church", St. Vladimir`s Theological Qurterly vol. 14 (1970), pp. 188 - 189.

[5] "The Mistical Theology of the Eastern Church (London: James Clarke and Co., 1957), pp. 167 - 168.

[6] Basil Krivocheine, ed., Symeon Le Nouveau Theologien, Catechese I, Collection "Sources chretiennes", 96, Introduction (Paris, 1964), pp. 39 - 40.

* лат. Једна Света (Црква) - прим. прев.

[7] The Uppsala Report, Report of Section 5 (Geneva: WCC, 1968), p. 17.

[8] Види: Lars Thumberg, Microcosm and Mediator, The Theological Anthropology of Maximus the Confessor (Lund, 1965).

[9] The Political Illusion (New York: Knopf, 1967), p. 191

[10] Ibid., p. 203.

* Извор: Митрополит Амфилохије Радовић, У спомен Јована Мајендорфа, Светигора, преображењски број, 1992, 53 - 54.* Чланак је дат 3. Августа 1971, на седници комисије Вере и Поретка, Светског Савета Цркава, на састанку у Лувиану, Белгија, као увод за главну тему седнице. У то време аутор је био председник комисије. Овај текст је оригинално објављен у St. Vladimir1s Theological Quarterly vol 15:4 (1871) pp. 163-177