Катихетска едукација

и педагошка креативност

 

(Излагање на симпосијуму: Balkan Catechetic Consultation : “Problems of the Religious /Catechetic/ Education” )

 

"Различити су дарови, али је Дух исти.

И различите су службе, али је Господ исти.

И различита су дејства,

али је исти Бог који дејствује све у свима"

(1Кор 12, 4-6)

 

Тема која је пред нама не може се исправно разумети без правилне еклисиолошке перспективе. Са једне стране, пред вероучитељима стоје планови и програми које они нису састављали и у чијем су стварању евентуално били консултовани, док се са друге стране управо они јављају као они који те планове трба да спроводе, користећи све своје капацитете, таленте и могућности.

 

* * *

Потребно је дакле, наћи праву меру између дужности вероучитеља се држи прописаног плана и програма, и његових личних афинитета и склоности.

Покушајмо да се у неколико речи осврнемо на поменути еклисиолошки контекст. Овде пре свега имамо у виду чињеницу да Црква свој идентитет темељи на будућем Царству Божијем, те да је у том смислу, Света Евхаристија најјаснија и најистинитија пројава саме Цркве. У ово оквиру сагледавамо и место Епископа у Цркви, који, будући да у евхаристијском сабрању представља икону самога Господа нашег Исуса Христа и седи на "месту Божијем" (уп. Игнатије Богоносац. Маг . 6,1), јесте и највиши Црквени ауторитет за верујуће.

У том смислу, вероучитељи, као они који су од стране Епископа и са његовим благословом послани, или "делегирани" у школе да предају веронауку, немају право да тамо проповедају нека своја приватна мишљења или индивидуалне спекулације . Они су дужни да са сваком смиреношћу слушају савете свога Епископа, односно одлуке о Плану и Програму које доноси Свети Архијерејски Синод а са којима се Епископ локалне Цркве сагласио, јер, према речима Св. Игнатија Богоносца "доликује да слушамо Епископа без икаквог лицемерја, јер у супротном, не као да неко обмањује овог видљивог Епископа, него мисли да превари оног Невидљивог" (Маг. 3, 2). Вероучитељи дакле треба да проповедају "Христа и то распетога" (уп 1Кор 1, 23). Да прослављају и проповедају не себе "него Христа Исуса, Господа" (уп. 2 Кор 4, 5).

 

***

С друге стране, Црква никада није спорила "право" појединца да у оквирима благочешћа слободно изрази своје личне способности и таленте. Чак и Свето Писмо носи на себи неспорни траг личности које су га писале, иако је несумњиво богонадахнуто. "Тамо где дише Дух Свети тамо је слобода" (2 Кор 3, 17).

Слобода се овде никако не сме схватити као слобода од некога - конкретно у овом случају као слобода од Епископа и његовог налога како и шта у оквиру веронауке треба да се предаје. Хришћанска слобода је вазда слобода за - односно слобода изражена као љубав.

Уколико би учитељи своју слободу у спровођењу Плана и Програма схватили као слободу од Црквених структура (конкретно од одлука Епископа изражених кроз одлуке Светог Архијерејског Синода) то би неминовно водило катастофи. Веронаука ни на који начин не сме да постане нешто одвојено од Цркве, нешто одвојене од Њеног Литургијског устројства. На жалост - управо овакве тенденције нису реткост. То је нешто са чиме Црква мора да се активно суочи и чему одлучно треба да стане на пут.

Мислимо да је умесно да овде направимо паралелу између позива вероучитеља и иконописца. Да би икона била икона, она неоспорно мора да поштује одређене "каноне" и правила. С друге стране, мислимо да је такође неоспорно да ако се иконопис сведе на копистику , односно на просто пресликавање и понављање, он губи своју суштинску улогу ликовног представљања стварности коју Црква живи - а то је стварност Будућег Царства Божијег. Такође није спорно да се и унутар "канона" може наћи довољно места да се талентовани иконописац личносно (што значи слободно ) изрази. Примера за то има много - поменимо само чувеног Рубљова или савременог грчког иконописца о. Стаматиса Склириса .

Поред већ реченог, мислимо да није неумесно нагласити чињеницу да су вероучитељи дужни да се непресстано даље образују, читањем Светог Писма, Светих Отаца, богословских студија, као и педагошког и психолошког материјала.

***

На основу напред реченог, можемо да закључимо да су вероучитељи позвани на нимало једноставан задатак. Они морају да наставу веронауке држе у складу са благословом свог Епископа (који се данас изражава углавном кроз Наставни План и Програм ), док су са друге стране позвани да тој настави дају свој лични печат . Вероучитељ дакле, мора да буде у стању да својим слушаоцима пренесе део свог личног опита заједничарења са Богом, али тако да "не преступа границе које поставише оци".

Да поједноставимо. Мишљења смо да су вероучитељи дужни да се са сваком пажњом, што је могуће више, држе плана и програма који им је задат.

Са друге стране, они су такође позвани, да остварење тог плана спроведу у складу са својим могућностима. Некоме ће тако бити пријемчивије новије дидактичке методе, коришћење савремене технике, телевизије, видеа, компјутера и слично, док ће другима више одговарати традиционални начини предавања, са ограниченом употребом нових наставних помагала.

Треба још једном подвући, да без обзира на дидактичке методе који се користе, основа веронауке мора бити заснована на

а) стриктном поштовању плана и програма , и

б) што слободнијем креативном приступу остваривању тог плана и програма .

Нипошто се не сме заборавити да је коначни циљ и планова и програма веронауке као и дидактичких помагала и метода који се користе, пре свега увођење слушалаца у живу и опитну заједницу са Богом - у Литургију Цркве .

Тако треба избећи опасност да се од самих Планова и Програма или од наставних метода, направе својеврсни идоли, те да се заборави стварни циљ веронауке. А циљ није ни забава деце која је похађају, нити позорница за интелектуалистичке наступе вероучеитеља. "Проповед наша не буде у убедљивим речима људске мудрости, него у слили Божијој (уп. 1Кор 2- 4, 5)". А да се тако нешто не би догодило неопходно је да сам вероучитељ буде егзистенцијално укороњен у живот Цркве, што конкретно значи да живи Њеним Литургијским животом. Тако ће и он моћи да каже својим слушаоцима - !а ја вам предајем оно што и примих, да Христос, узевши хлеб у своје пречисте руке..." итд (да парафразирамо реч Ап. Павла).

Заборављање овога довело би, или доводи, веронауку у позицију у коме се делимично налази академско богословље, које и поред замашног научног апарата којим се служи и којим располаже, пречесто остаје одвојено од стварног живота Цркве.

 

мр Александар Ђаковац

О овоме је писао, блажене успомене о. Александар Шмеман.