Novi detalji o skandalu u omladinskom kampu
Nije bilo orgija nego striptiza

Originalna lokacija teksta
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/D02082207.shtml

Najvie primedbi i zgraanja na programe "JAZASA"

NI - Cetiri profesorke Sekretarijata za javne slube Nia, koje su vodile 60 najuspenijih nikih srednjokolaca u Letnji kamp u Sremskoj Mitrovici, potvrdile su juce da su daci preiveli razne vulgarnosti tokom boravka u vojvodanskom odmaralitu. Nemile dogadaje iz kampa od 12. do 18. avgusta u javnost je prekjuce izneo Dejan Rajcic, predsednik Okrunog odbora Nove Srbije u Niu i potpredsednik gradske vlade.

Kamp je organizovalo Ministarstvo prosvete i sporta, a po programu je bila planirano da daci iz Nia i Ivanjice uce strane jezike, da pohadaju obuku na racunarima i druge radionice pod sloganom "Oslobadanje licnosti od nametnutih pravila i autoriteta nastavnog kadra".

Na vanrednoj konferenciji za novinare koja je juce odrana u Niavskom okrugu receno je da je sa svim pojedinostima o dogadajima iz kampa upoznat niki SUP koji ce preduzeti dalje korake.

 
  Predizborno aferatvo
Sneana Ivkovic je kazala da je Dejan Rajcic, predsednik OO NS odbio da dode na ovu konferenciju. Njegovo izlaganje o boravku dece u ovom kampu nazvala je predizbotnim "aferatvom".
 
  JAZAS se brani
Petar Ogrizovic, koordinator za odnose sa javnocu JAZAS-a, kae da su njihove radionice bile dobrovoljne a da profesorima nije bilo zabranjeno prisustvo vec da su samo zamoljeni da na njima ne ucestvuju kako bi se prevazile barijere s obzirom na osetljivost teme. On je rekao da je program sprovoden po svetskim standardima i da je njegov cilj da se deca seksualno edukuju i osposobe za prevenciju side. Na pitanje da li je zaista bilo radionica na kojima se seksualni odnos simulirao uz pomoc drke od metle i rolni toalet papira kao i da li je bilo svlacenja maloletnika, Ogrizovic je odgovorio da to nije nita strano jer je svima jasno da "decu ne donose rode". Medutim, on je rekao da se ovo nije deavalo na radionicama JAZAS-a vec u okviru "slobodnih aktivnosti".

 
 
 
 
 
- Jo na dolasku sacekao nas je takozvani "topli zec" gde su deca morala da produ kroz palir prisutnih vrnjaka iz kampa koji su im dobacivali razne pogrdne reci. Ta izvikivanja su se odnosila na analni seks i slicno. Jo tada su pojedina deca htela da se vrate kucama. Medu koleginicama je postojala dilema da li da se vratimo, ali smo smatrali da ce sve biti u redu. Za nas je okantno bilo to je sa njima parole izvikivala i direktorka kampa Sanja Pejin. Kada smo je kasnije upitali zato je to cinila, odgovorila je da je to jedan od metoda za oslobadanje duha dece. Kazala je da cestim izvikivanjem pogrdnih reci postaju svesna tih termina i prema karakteru ih upotrebljavaju. Na radionicama "JAZASA" pominjani su pogrdni izrazi zbog kojih su dve devojcice, placuci dole kod mene i rekle da vie ne ele da posecuju "radionicu zatite od side". Njih dve su mi rekle da im je tamo izuzetno neprijatno jer ih edukatori nagovaraju da izgovaraju krajnje bizarne reci. Htele su da se odmah vrate kuci-kazala je Jasmina Popovic, profesor medicinske nege iz Medicinske kole u Niu.

Ona dalje kae da su prve veceri od Sanje Pejin profesorke dobile instrukcije "da decu samo mogu da bude i alju na pocinak". Na pitanje koja je uopte uloga profesorki, nisu dobile precizan odgovor, vec da ce biti odvojeni od ucenika i da za dake "nema brige".

 
  Ocigledna nastava
Jedna od metoda za oslobadanje od stega bila je pod nazivom "metla i toalet papir". Mukarci su medu nogama imali metlu sa drkom, a devojcice, takode medu nogama, namotan toalet papir sa krugom u sredini. Cilj "igre" je bio da mukarci "smeste" drku u sredinu toalet papira.
 
 
 
 
 
 
 
Kriva impulsivnost
Najvie povika na juceranjoj konferenciji bilo je na izvesnog edukatora "Jazasa" Vukaina sa nadimkom "Maslacak". Za njega je receno da nije potovao program rada Ministarstva prosvete i sporta. Ogrizovic kae da je on impulsivna licnost i da je na peticiji od prisutnih 130 daka u kampu, njih 113 stavilo potpis da se on ne udalji iz kampa to je traila nika grupa.
 
 
 
 
 
- Naim srednjokolcima je bilo zabranjeno da nam govore ta rade na radionicama. Preceno im je da ce "za kaznu" da ribaju kuhinju ukoliko ispricaju vulgarnosti koje cuju na ovim casovima edukacije. Neki su kazali da ce i da prihvate kaznu samo da ne idu na ovaj "tretman oslobadanja duha". Prisustvo u radionicama "JAZASA" bilo je obavezno za razliku od drugih kampova u koje smo vodili dake. O ovoj vrsti torture bili smo duni da obavestimo nadlene i zato smo sve potpisale izvetaj o boravku u kampu, kae Jasmina Popovic, s cime su se sloile i njene koleginice.

- "Igre bez granica" su se odravale poslednje veceri. Po programu kampa, a ne Ministarstva prosvete, deca su se svlacila na pisti gde su im delovi odece ocenjivani. Mnoge devojcice su ostale samo u tanga gacicama, a mukarci, u elji da pobede, prekrivali su pekiricima nage delove tela. Gacice su vredele pet, a brushalteri 10 poena. Pitali smo Sanju Pejin kakav je to metod u ovoj neobicnoj radionici. Na to je ona odgovorila da se deca svlacenjem oslobadaju duhovnih stega, kae Popovic.

Profesorke koje su vodile decu iz Nia i Ivanjice su odmah posle doceka u kampu obavestile nadlene da bi bilo normalno da se vrate kuci, ali im je receno da ostanu jo dva tri dana.
- Poalili smo se pokrajinskom nacelniku za turizam Darku Klickovicu koji je cetvrtog dana doao u kamp da sagleda pravo stanje stvari. Rekao nam je da ce proslediti izvetaj Ministru prosvete i sporta, "ali i da je upoznat sa gorim stvarima koje su se dogadale u prethodnim smenama u ovom kampu, receno je na konferenciji za novinare.

Sneana Ivkovic, nacelnik Odeljenja Ministarstva prosvete u Niu zamerila je "Glasu" zbog juceranjeg naslova "Javne orgije svake veceri", a Mirjana Jeftic - Petkovic, nacelnik Niavskog okruga je istakla juce da u Okrugu ne bee od odgovornisti, ali ukoliko SUP dokae njihovu krivicu.