Лактанције

О смрти прогонитеља цркве,

глава 32.

 

ЦАР ГАЛЕРИЈЕ И ХРИШЋАНИ

 

Император Максимијан Галерије био је зет и савладар римског цара Диоклецијана (284-305) заслужног за реформе и уређење државе и оснивача такозване тетрархије (-четворовлашћа, власти двојице августа и двојице њихових савладара). Галерије је владао на Истоку. Познат је као прогонитељ хришћана. Имао је своју летњу резиденцију у данашњем Гамзиграду код Зајечара (антички Ромулијанум, град који је добио име по Галеријевој мајци Ромулијани, која је била многобошкиња и која је, како се сматра утицала на сина да гони хришћане). При крају своје владавине променио је свој став према хришћанима. По Лактанцију, томе је допринела његова неизлечива болест. Пред саму смрт издао је едикт који је благонаклон према хришћанима и којим их позива да се они моле Богу за државу и цара. Галерије је умро 311. године и сахрањен у Гамзиграду. Тамо је пре неколико година откопана његова гробница и по први пут је пронађена његова биста израђена од црвенкастог мермера.

 

Осамнаеста је година његовог владања текла када га Бог ошину неизлечивом болешћу... Са свих страна позивају се највештији лекари, али узалуд. Обраћа се боговима, молитве се упућују Аполону и Асклепију, не би ли они штогод помогли, али се болест још више погоршава. Смрт долази по свој плен... Ово је све трајало годину дана када, најзад, скрхан болешћу би присиљен да призна Господа... и да ће за почињена злодела дати задовољење. Већ му је трнула искра живота када издаде ову наредбу:

 

Између толиких брига за добробит и корист државе на почетку наше владе, најглавнија је била она да све што није у реду према старим римским законима и праву, поправимо. Стога се одмах побринусмо како би се освестили и хришћани који се бејаху одрекли вере својих предака... Када смо ми онда заповедили да се поврате на стару веру, многи се од страха покорише, али их је, такође, много било осуђених... У доброј намери да према сваком будемо благи, одлучисмо да и њих учинимо корисницима наше милости, да опет буду хришћани, да се слободно окупљају, али само уколико се то не противи државном поретку... Хришћани би, дакле, по нашој милости морали да моле свога бога за нас, за добробит државе и за своје спасење. На овај начин ће се подржати наше царство, а они ће моћи да мирно живе у својим кућама".

 

Ова наредба би проглашена у Никомидији 30. априла 311. године...