_______________________________

Жан-Клод Ларше

Ако немам љубави, ништа сам

(Преузето из часописа СВЕТИГОРА, бр. 168, август 2006, стр. 9)

 

 

 

Ако језике човјечије и анђеоске говорим, а љубави немам, онда сам као звоно које јечи, или кимвал који звечи.
И ако имам дар пророштва и знам све тајне и све знање, и ако имам сву вјеру да и горе премјештам, а љубави немам, ништа сам.
И ако раздам све имање своје, и ако предам тијело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не користи.
Свети апостол Павле, Прва посланица Коринћанима (13,1-3)


КОМЕНТАР


Свети Павле на радикалан начин изјављује да је љубав услов вриједности свих других врлина као и вјере и самог мистичког познања.
Апостол не намјерава да релативизује друге врлине, ни вјеру ни познање; он не тврди да би љубав могла заузети њихово мјесто и обезвриједити их; исто тако, он не тврди да је љубав супериорнија од њих. Он само говори да без љубави ни друге врлине, ни вјера ни познање немају духовне вриједности, што ће рећи да не доприносе ни спасењу ни обожењу човјека.


Апостол представља одсуство љубави (према ближњем) као врсту онтолошке празнине: без љубави "сам звоно које јечи или кимвал који звечи", без љубави "ништа сам".


Ово је прво тешко разумјети. Али, Оци нам тим поводом дају једну прикладну поуку.


Како је то више пута истакнуто у "Сентенцама" (Apophtegmes), аскеза сама нема користи за наше спасење: ђаво и демони примјењују строгу аскезу: никада не једу, никада не спавају и исцрпљују се на послу; међутим, они јесу и они остају зли дуси.


Што се тиче врлине, можемо видјети да одређене врлине имају само привид добра, зато што, умјесто да буду повезане љубављу Божијом оличеној у испуњавању Божијих заповијести (ср. 1 Јн. 14, 15.21; 15, 9-10), оне произилазе из страсти и везане су за самољубље (Philautia): на примјер: Свети Јован Лествичник примјећује у Светој љествици да су особе обољеле од страсти блуда (porneia) често благе, умиљате, предусретљиве, пажљиве, племените и показују све особине доброте; друга, добро позната чињеница је и да те особе могу бити врле из гордости. Кад је ријеч о познању, можемо рећи да ђаво и демони такође имају пунођу; не да они само са сигурношћу знају да Бог постоји него Га они (по)знају онаквог какав Он јесте; међутим, они имају вјеру у Њега и познају Га без понизности и без љубави.


Исто тако можемо констатовати да су ђаво и демони у стању да чине чуда; због њихове бестјелесне природе они превазилазе законе материјалног свијета; али, они ова чуда не чине са Богом, за Њега, у Њему и од Њега, како то чине анђели и светитељи, већ против Њега, дакле изван љубави за Њега и наравно против љубави према људима, јер они увијек дјелују са циљем да им науде, и због тога њихова чуда нису свједочанство Моћи Божије, зрачења Његових добрих енергија, дјеловања Његове исцјелитељске и спаситељске благодати, и ова чуда нису ништа вриједнија од подвале опсенара који појавношћу вара гледаоце.
Није само љубав према Богу и ближњему та која даје вриједност свему што можемо урадити и сазнати већ је то иста она љубав која нам даје стварност.


Наша људска природа може се испунити само у личном љубавном односу са Богом и са нашим ближњим. Човјек се може испунити као човјек само постајући Богом по благодати. Дакле, пошто је Бог љубав, човјек може постати Бог само у љубави и путем љубави. Без овога, човјек остаје го (Постање 3,7) - у ништавилу своје грешне природе.

За француског превела Драгана Маројевић

Електронски унос текста је преузет одавде.