СВЕТООТАЧКО БОГОСЛОВЉЕ

ЈОВАН С. РОМАНИДИС

почетна | претходна | следећа

1. Шта је ум човеков 

            Исцељење душе човекове јесте превасходна брига Православне Цркве. Црква је вазда исцељивала душу. Имала је уверење, из јеврејског предања и од самог Христа и Апостола, да на месту где се налази физичко срце дела ( = ради) нешто, што су Оци називали ум. Прихватили су, дакле, предањски израз ум који значи мисао или разум али су учинили извесну измену. Умом су назвали мислену енергију која дела у срцу душевно здравог човека. Не знамо када је почело овакво разликовање, пошто изгледа да су неки Оци истим речима називали ум, као и разум, али и умну енергију, када се она спушта и када дела у срцу.

            Тако, према овим мишљењима, умна енергија јесте једна и једина енергија душе, која у мозгу дела као разум и која у исто време у срцу дела као ум. Исти, дакле, орган ум непрестано се моли у срцу, и тако је схватана непрестана срдачна молитва док у исто време /ум/ у мозгу размишља, на пр. о математичким проблемима или о било чему другом.

            Потребно је да кажемо да је оно што Апостол Павле назива ум истоветно са оним што оци називају мисао (διανοια)*. Постоји једна терминолошка разлика. Када Апостол Павле каже мој дух се моли (1Кор 14, 15), мисли на исто као када Оци кажу мој ум се моли. А када каже мој ум се моли мисли моја мисао се моли. Ум како га Оци схватају није исто што и ум код Апостола Павла, него оно што Апостол Павле назива дух. Када каже молим се умом, молим се духом или појем умом, појем духом и када каже да Дух Божји  свједочи нашему духу -  auvto. to. pneu/ma summarturei/ tw/| pneu,mati h`mw/n (Рм 8:16), под речи дух мисли на оно што Оци називају ум. А кад користи реч ум подразумева мисао или разум.

            У изразу Дух сведочи нашем духу, говори о два духа: о Духу Божијем и о духу човековом. Овај дух човеков је на неки нејасан начин, касније у време Светог Макарија Египатског, почео да се назива ум а само су речи разум (λογος) и мисао (διανοια) наставиле да се односе на човеков разум (λογικη). Тако је ум поистовећен са духом, тј. са срцем. Јер срце је место где, према Апостолу Павлу,[1] борави дух човеков.

            Тако разумно делање, према Апстолу Павлу, бива умом (дакле мишљењем, разумом), док умна молитва бива духом и јесте духовна молитва, дакле, срдачна молитва.[2] Тако тамо, кад Апостол Павле каже Али у Цркви волим рећи пет ријечи умом својим, да и друге поучим, неголи хиљаде ријечи језиком (1кор 14, 19), то значи да више жели да каже пет речи да подучи друге, него да се умно моли. Ово, што овде говори Апостол Павле, неки монаси тумаче да Апостол говори о молитви Исусовој, дакле о молитви: Господе Исусе Христе помилује ме, која се састоји из пет речи. Али овде Апостол говори о речима којима подучава друге.[3] Јер како би могао да их подучава умном молитвом, кад је умна молитва унутрашња молитва човека а они који се око њега налазе не чују ништа? Подучавање, пак, бива разумним научавањем и разумним делањем. Научавамо и говоримо разумно, што је уобичајено у људском друштву.[4]

            У друштву могу, међутим, да буду и они који у срцу имају умну молитву. Могу, дакле, да седе заједно и да један са другим заједничаре а да не говоре. Међу њима, може да постоји духовна свеза. Ово за њих наравно важи и када су удаљени. Овакви људи свакако имају благодат прозорљивости и пророштва. Прозорљивошћу знају прегрешења сваког човека као и његове помисли, док пророштвом гледају и говоре о стварима које ће се збити у будућности. Наравно, постоје такви облагодаћени (харизматици) људи којима ако дођете да се исповедите, знају све што сте учинили у животу, и пре него што отворите уста да им било шта кажете.


* διανοια значи и интелект, смисао, инбтелигенција (прим. прев.).

[1] Што значи да дух Божји говори са нашим духом. Бог нам се обраћа у нашем срцу благодаћу Духа Светога. Уп. Добротољубље, Том четврти, 1987, стр. 281 (на грчком). Овде Свети Григорије Палама у свом другом слову О свештеним исихастима, говори да ако је срце управитељ читавог постојања, тамо је и ум и све помисли душе. Овде Св. Григорије Палама под изразом срце не мисли на физичко срце, него на срце које се налази у дубини, док под појмом ум не подразумева мишљење, него енергију срца, која иде из суштине ума, тј. из срца. Изрази срце и ум се у суштини поклапају (истоветни су). Због тога Св. Григорије каже: Ум је унутрашње тело тела, тј. срце (нав. Дело, стр. 282). Овако он одређује шта је дух.

[2] Видети: Митрополит Јеротеј (Влахос), Личност у Православном Предању, издање манастира Рождества Богородице, Лавадиа 1994, стр. 24 (на грчком), где каже следеће: Човек има два спознајна центра. Један је ум који је одговарајући орган који може да прими откровење Божије, које се касније утврђује разумом, а друго је разум који спознаје свет који нас окружује.

[3] Погледај Добротољубље, Том 3, 1976, стр. 42, $29 и стр. 352 (на грчком).

[4] Погледај Добротољубље, том 3, 1976, стр. 352, (на грчком).