СВЕТООТАЧКО БОГОСЛОВЉЕ

ЈОВАН С. РОМАНИДИС

почетна | претходна | следећа

2. Ко је психопата према Оцима Цркве 

            Према мишљењу Светих Отаца сваки човек јесте психопата. Није потребно да неко буде шизофреничар да би био психопата. Реч психопата према Светоотачком мишљењу означава да психопатија постоји у оном човеку код кога умне енергије не делају исправно. То је, дакле, случај када је ум човеков испуњен помислима, не само злим помислима него и добрим помислима.[1]

            Онај ко има помисли, добре или лоше, у свом срцу, такав човек према светоотачком мишљењу јесте психопата. Па макар његове помисли биле и етичне или чак најетичније или пак, неетичне или какве било друге. Дакле, према оцима Цркве такав који није прошао очишћење душе од страсти и није достигао стање просветљења благодаћу Духа Светога, јесте психопата. Овако, међутим, не мисли психијатрија. Психопата за психијатра је нешто друго. То је онај  који пати од психозе, шизофреничар. За Православље, међутим, да ли је онај ко није достигао очишћење душе од страсти и који није достигао просветљење, нормалан или није? То је тема.

            Ко је нормалан православни хришћанин према православном Предању? Ако то желите најјасније да видите читајте последовање Светог Крштења, читајте последовање Светог Миропомазања или шта год желите из Великог Требника. Читајте последовање освећења светог храма. Тамо ћете видети шта значи храм Духа Светога, тамо ћете видети ко је просветљен.

            Сва последовања као и подвижничко предање Цркве говоре углавном о три сдадијума: О очишћењу душе и тела од страсти, о просветљењу ума човековог благодаћу Духа Светога, и о обожењу душе и тела човековог.  Углавном, међутим, говоре о очишћењу и просветљењу, док последовања цркве јесу израз разумног делања. Ко је, дакле, нормални Православни хришћанин? Крштени, али неочишћен?  Непросветљен? Онај ко је очишћен и просветљен? Свакако, то је онај ко је савршен. Такав је нормални Православни хришћанин.

            Али по чему се разликују нормални Православни од других Православних? По учењу? Не, свакако. Узмите Православне уопште. Они међусобно имају једнако учење (догмате), исто предање и исто заједничко богослужење. У једном храму може да буде на пример, тридесет Православаца. Од њих су, међутим, само петоро просветљени, а други нису. Тако се поставља питање: ко је међу њима нормални Православни хришћанин? Нажалост, само оних петоро.

            Међутим, очишћење и просветљење јесу одређена стања исцељења чему можемо да се научимо од искусних и просветљених духовних отаца. Ту имамо јасне лекарске критеријуме. Или ти лекарски критеријуми ипак  нису јасни? Ако је ум физиолошки орган човека, сваког човека јер немају само Јелини или само Православни ум, него и муслимани и будисти и читав свет онда сви људи имају исту потребу за очишћењем и просветљењем. Пут исцељења је један. Или постоје многи начини исцељења? Има ли то смисла или не?


 

[1] Видети: Јован Романидис: Религија јесте нервна болест, а Православље је лек за њу, у Ορτθοδοξια, Јелинизам, кретања у трећем миленијуму, томос 2, Света Гора, 1996, стр 67-76 (на грчком).