СВЕТООТАЧКО БОГОСЛОВЉЕ

ЈОВАН С. РОМАНИДИС

почетна | претходна | следећа

3. О удаљавању Западног хришћанства од Православног етоса 

            На ове теме, савремени православни се устежу да одговоре, јер су се данас толико удаљили од тог предања, тако да православни хришћански метод више не посматрају у контексту болести и исцељења. Не посматрају православље као исцелитељни метод, премда се све црквене молитве баве чисто овом темом. Јер ко је Христос за Православне хришћане? Не призива ли се непрестано у молитвама и тропарима цркве као исцелитељем душа и тела наших?

            Ако у папском или протестантском предању тражите овакво спомињање Христа, као исцелитеља, тога уопште нема! Христос се само у православном предању назива исцелитељем. Због чега је, пак, ово предање нестало из папства и протестантизма, па се, када им говоримо о исцелитељном методу, зачуђују? Зато што је потреба за очишћењем и просветљењем, потреба за унутрашњом променом нестала из ових људи и из њихове теологије. Јер онај ко се мења није човек, него је Бог! За њих се човек не мења. Једина ствар коју човек чини, према њима, јесте да буде добро дете. И када човек од злог детета какав је био постане добро дете, тада га Бог љуби! Дакле, ако човек постане добар, тада се и Бог мења и Он постаје добар. И тако прво није волео /грешника/ а потом га љуби! А када је човек зао, Бог се гневи, а када је човек добар Бог се радује! Ово се нажалост догађа у Европи.

            Али зло је што ово не бива само у Европи него и у Грчкој и овај дух је завладао многима који су у Цркви. Тако испада да је православље религија у којој Бог мења настројење! Када је човек добар, Бог га љуби. А када је зао, Бог га не воли.[1] Бог се дакле кажњава и награђује! Тако је суштина православља у Грчкој данас схваћена као етика. Нису ли овако децу учили веронаука и парацрквене организације које имају западне узоре и које су занемариле дух православља?

            Дакле, ако неко након свега жели да сзана зашто је православље задесила оваква беда, нека чита Адамантија Кораиа! Он је након устанка из 1821 покренуо све ово у Грчкој. Он је тај који је покренуо прогањање исихазма, који се борио против предањског монаштва, против православља и јединог правог исцељења душе човекове. Али, пођимо даље.

            Претпоставимо да један образовани научник, који нема никакве везе са религијом, један атеиста ако хоћете, начини истраживање религиозних предања и стигне до православног предања, па га открије и опише те ствари. Онда каже: Види ово! Ово предање говори о души, о умној енергији душе и о одређеном методу исцељења. Након тога, научник истраживач долази до сазнања да ће ова религиозна метода, ако се остварује у људском друштву, имати много корисних последица на здравље појединца и заједнице. Након тога, настављајући своје истраживање, он почиње да открива одакле се појавило ово предање, који су његови извори, колико се времена успешно примењује у пракси, где се упражњава и напокон долази до тога зашто ово предање више не постоји данас у православљу и зашто се православље толико променило. Овај научник потом открива да се ово дешава због тога јер недостаје исихазам и предањско монаштво, које је носилац овог предања.

            А зашто недостаје? Због тога што су земље у којима живе православни почеле да се позападњачују, како што се десило са Русијом у време владавине Петра Великог, и у Грчкој након устанка из 1821. Савремени историчар Тунбе (Toynbee) каже да православно друштво данас, мало по мало постаје Западњачко друштво.[2] Он је написао читаву књигу, у којој разликује данас само пет друштава од сто до сто педесет колико их је било у прошлости. Ових пет друштава је Индијско друштво, друштва Далеког Истока (Кина, Јапан), Европско друштво, православно друштво и древна друштва која данас постоје још у неким областима Аустарлије и Африке. Тунбе има теорију како се сва ова друштва данас позападњачују.

            У прошлости је ово позападњачивање било у средишту мисионарске пажње Западних мисионара. Европљани су у прошлости али и данас слали и шаљу војске мисионара не само да би друге народе учинили хришћанима него да би их и позападњачили. Због тога и у Грчкој постоје сви ти јеретици који још увек долазе.  Ово мисионарење, каже Тумбе, није имало успеха код Афричких идолопоклоника и на другим местима, јер су мисионари уносили поделе међу људе. На пример, у једној идолопоклоничкој породици један је постао лутеранац, други баптиста, трећи методиста, следећи пентакосталац, други евангелиста итд. Тако су њихови народи подељени на мале групе по питању вере, а та подела се догодила и у самим породицама. Видимо како ово мисионарење доживљава вечлики неуспех у позападњачивању људи трећег света.

            Тунбе, тако уочава да се од 1948 примењује ново решење. Позападњачење се догађа посредством технологије, као и посредством економије.


 

[1] Професор г. Георгије Манзаридис, у приказу књиге Архимандрита Захарија Захара под насловом Увод у теологију старца Софронија (издање манастира Светог Претече, Есекс, Енглеска, 2000), који је објављен у часопису Синакси (број 85, јан. март 2003, стр. 94-98): .... Љубав према непријатељима представља непреварљиви критеријум истине и католичности ( = саборности) Цркве. У учењу Светог Силуана и старца Софронија људи се не деле на непријатеље и пријатеље (или на добре и зле), него на оне који познају и на оне који не познају Бога. Препознати (сматрати) некога за непријатеља значи одбацити део тела човечанства и растакање васељенскости. Држање заповести љубави према непријатељима значи да човек пригрљује читаво човечанство, да бива католичан ( = саборан), васељенски. А на пољу цркве љубав према непријатељима представља критеријум који посведочује католичност. Истинита Црква је она која има живу љубав према непријатељима (стр. 350). Држање овог је од посебне важности нарочито у наше време.

[2] Израз Западно овде не преставља географско већ друштвено и религиозно одређење, и означава Западно, папско, протестантско религиозно и религијско предање.