ВЕЧНОДЕВСТВЕНОСТ МАЈКЕ БОЖИЈЕ

 

Православна Црква непрестано прославља вечнодевственост, тј. вечно Девство Ма-рије Мајке Божије, свакодневно Јој упућујући следећу молитву: "Богородице, Дјево, радуј се, Благодатна Марија, Госиод је с Тобом...". Да ли је уопште потребно доказввати да вера у непорочно зачеће Христово, то јест у девство Маријино представља за већину људи "камен спотицања и саблазни", предмет сумњи и несхватања, повод да Хришћанство опту-же за сујеверје, и томе слично. На све те сумње верујући обично одговарају да се ту ради о чуду у које верују, у које се мора веровати, јер га је немогуће схватити разумом...

Но, ипак, постоји потреба да се тај, за верујуће сасвим самоочигледан, одговор на неки начин прецизира. Ако, како Хришћани верују, има Бога и ако је Он - Творац света, онда се по себи разуме као нешто сасвим логично да је Бог моћан да наруши те законе, то јест да изврши оно што се у свакодневном људском језику назива чудом. Чудо је, дакле, оно што превазилази границе познатих нам закона природе, оно што - будући да је супро-тно свему природном - осећамо као нешто натприродно. Дакле, ако је Бог - Бог, онда је са-свим природно да је Он бескончано виши и јачи од "закона природе", да је Он свемоћан, свемогућ и апсолутно слободан.

Ствари тако стоје и вера која пориче чудо, то јест која потчињава Бога ограниченим законима природе, наравно,  више и није вера. Но, то ни у ком случају ие значи да је нама Хришћанима забрањено да себи и својој вери постављамо питање о смвслу чуда. Ствар и јесте у томе што је хришћанско схватање чуда - као схватање које своје порекло води од Јеванђеља, од самога Христа - једно сасвим особено схватање које од нас захтева дубоко духовно размишљање. Пре свега, о лику Христа Спаситеља. Јеванђеље искључује схвата-ње чуда као доказа или чињенице која треба да принуди човека да поверује у Бога.

Рекао сам да треба духовно да се замислимо над ликом Христа Спаситеља. И, заи-ста, оно што одмах упада у очи када погледамо тај свејединствени Лик јесте управо та од-лучна Христова воља да никоме ништа "не доказује" уз помоћ чуда Своје божанскости, односно - Његово крајње смирење. Апостол Павле пише о Христу ове задивљујуће речи: "Он, будући у обличју Божијем, није сматрао за отимање то што је једнак са Богом, него је Себе понизио узевши обличје слуге, постао истоветан људима.., Унизио је Себе и био послушан до смрти, и то до смрти на крсту" (Филипљ. 2, 6-8).

Нигде и никада и ниједном Христос није за Себе казао да се родио на чудесан на-чин - никада није употребио тај "доказ". И док је, у страшној агонији и остављен од свих, висио разапет на Крсту, присутни су Му се ругали и тражили од Њега да учини управо чу-до, говорећи: "Сиђи са Крста и повероваћемо у Тебе". Али, Он није сишао са Крста и они нису поверовали у Њега. Они, пак, који су поверовали у Њега поверовали су управо због тога што није сишао са Крста, јер су осетили сву божанскост, сву бескрајну висину Ње-говог смирења и свепраштања које је засијало са Крста, речима: "Оче, опрости им, јер не знају шта чиие...".

Понављам, ни у Јеванђељу, ни у истинској хришћанској вери нема одношења према чуду као према доказу. Таквог одношења нема управо због тога што би чудо као доказ ли-шило човека онога што Хришћанство у човеку сматра најдрагоценијим: његове слободе. Христос хоће да људи у Њега поверују слободно, а не под принудом "чуда". "Ако ме воли-те - говори Христос - заиовести Моје испуњавајте...". И ми волимо Христа - премда, авај, у тако малој мери! - не због Његових чуда, нити због Његове свемоћи, већ због Њего-ве љубави и смирења, због тога што - да се послужимо речима оних који су Га уживо слу-шали - "ниједан човек никада није говорио као што говори тај Човек".

Али, Христос је чинио чуда. Јеванђеље је препуно прича у којима је описано како је Христос исцељивао болесне, оживљавао мртве, и томе слично. Зато је сасвим умесно по-ставити следеће питање: у чему је онда смисао тих чуда која је Христос пројавио свету? Ако знамо да Христос - по речима јеванђелиста - није чинио чуда тамо где људи нису ве-ровали у Њега и ако знамо да је разобличавао неверје људи који су од Њега тражили само чуда, зашто је Он онда уопште чинио чуда? Тек кроз одговор на ово питање можемо да схватимо како то чудо над чудима - вечнодевственост Марије, Мајке Његове, тако и неод-ступну веру Цркве у то чудо.

Пре свега, треба рећи да је Христос сва чуда о којима знамо из Јеванђеља учинио из љубави. " И сажали се Христос над њим...", говори јеванђелиста. Сажалио се Христос над родитељима којима је умрла ћеркица, сажалио се над удовицом која је изгубила сина је-динца, сажалио се над сватовима којима је усред славља и весеља понестало вина, сажалио се над слепима, хромима и болеснима. А то значи даје извор чуда била и остала љубав. Христос чини чуда не због Себе, не да би Себе прославио и не да би открио Себе и Своју божанску природу и доказао је људима, већ само зато што бескрајно воли људе, што не може да поднесе све то страдање човека безнадежно поробљеног злом.

Међутим, ово објашњење као да се не односи на чудо о коме је овде реч - на чудо рођења Исуса Христа од Дјеве, на чудо Њене вечнодевствености... То, по својој суштини, заиста, свејединствено и - ако тако може да се каже - светајанствено чудо, које се открива само вери и само вером потврђује, свој извор има у нашој вери да Христос јесте Бог Који је примио наше човештво и постао човек да би спасао човека. Да га спасе - од чега? Да га спасе управо од потпуне и безизлазне ропске потчињености природи и њеним немилоср-дним законима, од потчињености која нас претвара само у део смртне природе, само у ма-терију, само у "тело и крв". Али, човек није само од природе. Он је, пре свега, од Бога, од слободне Божије љубави, од Духа.

То је оно што исповеда наша вера: Христос је од Бога, Христос је Божији, Његов Отац је сам Бог. Њиме, Његовим Рождеством и Његовим доласком у свет започиње ново Човештво што није од тела и похоте којој смо сви потчињени, већ од Бога. Сам Бог се вен-чава са човештвом у лику оног најбољег што је то човештво икада дало - у лику Пречисте Дјеве Марије, а кроз Њу, кроз Њену веру и послушање, Бог нам даје Сина Свога Јединоро-днога. У свет кроз Дјеву Марију улази и са нама се сједињује Нови Адам Који обнавља оног првог Адама кога није створила "природа", већ Бог.

Ето то је оно што, са трепетом и радошћу, сазнајемо када поверујемо у Христа. Ето због чега, прихватајући Христа као Бога и Спаситеља, ми у Његовој Мајци препознајемо и сагледавамо чудо свесветлог вечнодевства и, кроз њега, победу Духа и Љубави у овом свету, победу над материјом и њеним слепим законима.