ЛИК МАЈКЕ БОЖИЈЕ

 

Богородице Дјево радујсја благодатнаја Мари-је, Господ с тобоју, Благословена ти в женах и благословен плод чрева твојего јако Спаса ро-дила јеси душ нашнх.

 

Богородице Дјево, радуј се, благодатна Марија! Господ је с Тобом, благословена си ти међу же-нама, и благословен плод утробе Твоје, јер си ро-дила Спаситеља душа наших.

 

Убеђен сам да не само они који верују, већ и они који не верују у Бога знају колико је значајно и сасвим особено место које у хришћанској вери и у животу Цркве заузима поштовање Дјеве Марије, Мајке Исуса Христа. Од најдревнијих времена црквено предање Дјеву Марију назива Мајком Божијом, Богородицом, Пречистом, Свесветом... А једна од најраспрострањенијих и - у црквеним службама - најчешће понављаних молитава јесте молитва која Дјеву Марију велича као "часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима", тј. указује на чињеницу да Дјеви Марији припада већа част него Херувимима и да је Она обдарена неупоредиво већом славом од Серафима, а Херувими и Серафими су, како знамо из Светог Писма, највиши ангели Божији. Нема у Цркви службе, а готово да не-ма ни молитве у којој се не спомиње Њено име.

Како да не споменемо оно чиме је, као ничим другим, прожета свеколика хришћа-нска уметност - како западна, тако и источна - а то је: представа Мајке Божије са Богоде-тетом на рукама. Ту представу видимо сваки пут кад уђемо у храм и то на почасном месту поред царских двери иконостаса. Обично пред иконом Мајке Божије гори мноштво свећа, а ако подигнемо поглед навише, видећемо над олтаром, такође, фреску Мајке Божи-је која - стојећи у самом средишту апсиде - символизује средиште читавог света. Над главом Мај-ке Божије стоји натпис: "Теби се радује, Благодатна, сва твар!''.

Само у Русији постојало је више од три стотине такозваних поштованих или чудо-творних икона Мајке Божије, то јест икона које су биле окружене посебним поштовањем верника. Пред тим иконама су верни, у непресушним таласима, упућивали своје молитве и своја благодарења Богородици, обраћајући Јој се за помоћ и приносећи Јој своју радост и једну сасвим особену љубав. Међутим, у наше дане многи - чак и они који су, како се то данас каже, "заинтересовани за религију", тј. они који се враћају из безбожништва к вери доводе у питање смисао даљег поштовања Мајке Господа Исуса Христа, јер то поштовање за њих не само да више није нешто по себи очигледно, већ изазива и сумњу.

Бог, Христос - то је сасвим разумљиво. Но, није ли, ипак, у хришћанској вери ису-више места дато Дјеви Марији? Није ли у народној побожности лик Мајке Божије на неки начин засенио чак и лик Њеног Сина? Није ли, ипак, мало претерано све то поштовање и та љубав према Мајци Божијој? О неверницима, безбожницима и онима који су ангажовани на послу активног дискредитовања Православља и не говорим. За њих поштовање Мајке Божије или како га они зову - "култ Мајке", "култ Девице" није ништа друго до потпуно сујеверје, преживела ствар, заостатак древне религиозности и њеног поштовања култова Мајке-Земље и плодности природе. Зато је заиста неопходно да одмах покушамо да обја-снимо прави смисао, прави садржај и прави карактер тог, од давних времена започелог, цр-квеног поштовања Оне којаје - како каже Јеванђеље - сама за себе рекла: "Од сада ће ме блаженом звати сви нараштаји".

Рекао сам "да покушамо" зато што није нимало лако дати једно такво објашњење. У једној од црквених песама посвећених Дјеви Марији каже се следеће: "Да се не косне не-чиста рула живог обиталишта Божијег''. И, заиста, што је оно о чему желимо да гово-римо узвишеније, чистије, лепше и светије то нам је теже да о њему говоримо. Сматрам да је немогуће до краја објаснити речима све то што је црквена свест током векова хришћан-ске историје препознала, сагледала, заволела и - са таквом радошћу и љубављу просла-вљала и прославља у том јединстваном лику Мајке Божије.