НОВА ГОДИНА

 

Стари је обичај да се на Нову годину - док сат откуцава поноћ - замишљају жеље, да се машта о будућности и испуњењу најинтимнијих жеља.

И ево опет Нове године[1]. Шта ћемо данас пожелети себи, другима, свакоме и свима? Чему се, на ову Нову годину, надамо? Надамо се ономе што изражава реч која никада неће умрети у људском језику, а та реч јесте срећа. "Срећна Нова година!", тако једни другима честитамо Нову годину. Свако од нас жели да у Новој години доживи неку личну срећу. Али, сама вера у то да је срећа могућа, да је могуће чезнути за срећом, да је могуће надати се срећи јесте општа вера. Међутим, поставља се питање - када је човек стварно срећан?

Данас, после толико векова људског искуства, после свега тога што смо сазнали о човеку, јасно је да се срећа не може поистоветити ни са чим спољашњим: ни са новцем, ни са здрављем, ни са успехом, ни са чим за шта поуздано знамо да се не подудара са оним увек тајанственим и неухвативим појмом среће.

Јасно је да је физичко задовољство нека срећа. Али,  пуна и потпуна срећа. Јасно је да је и новац нека срећа, истовремено и мучење. Јасно је да је и успех нека срећа, али успех је у исти мах - најуже везан са страхом. И што је спољашња срећа већа, то је она изнутра крхкија, то је већи страх човеков да је не изгуби, да неће успети да је сачува, да ће је испустити из својих руку. Можда баш зато на новогодишњу поноћ говоримо о новој срећи, будући да се увек испостави да она "стара'' срећа баш и није била стварна срећа, јер јој увек нешто недостајало. И ми смо сваке новогодишње ноћи поново загледани у будућност са чежњом, жељама и надом у нашем срцима...

Боже мој, како су давно биле изговорене јеванђлске речи о човеку који се обогатио и изградио нове амбаре за своју летину и који је себи рекао да је срећан човек, јер је имао све што му је, по његовом мишљењу, било потребно за срећу. Међутим, те ноћи му је било речено: "Безумниче, ове ћу ноћи узети душу твоју од тебе, коме ће припасти то што си себи припремио?''.

И, управо, се у том подсвесном знању да нећемо ништа успети да сачувамо, да је пред нама само крај и распадање налази тај отров што непрестано трује сваку нашу малу и ограничену срећу. По свој прилици је због тога и настао обичај да се на Нову годину - док сат откуцава поноћ - бучно весели и виче, да се намерно прави ларма и бука. А то је све чињено из страха - из страха из страха човековог да у тишини и самоћи не зачује откуцавање сата и веремна, тај неумољиви глас судбине. Први откуцај, други, трећи... и све тако, неумољиво, једнолично, страшно - до краја. И ништа се променити неће, и све ће нестати.

И то су та два истински дубока и неуништива пола људскога сазнања: страх и срећа, ужас и маштање. Та нова срећа о којој маштамо у новогодишњој ноћи јесте у ствари срећа која би нас у потпуности успокојила, која би у нама победила и уништила исконски страх. То је срећа у којој више никада не би било оног ужаса што се стално гнезди у дубинама наше свести и кога све време покушавамо да побегенемо кроз забаву, бриге буке свакодневног живота, али чија страшна глухота надвладава сваки наш покушај.

"Безумниче!". Да, безумно је - по својој суштини - непрестано људско маштарење о срећу у свету поробљеном страхом и смрћу. И човек на врхунцима своје културе то признаје. Каквом само потресном истинитошћу и тугом звуче стихови великог животољупца А. С. Пушкина: "На свешу среће нема!''. Каквом је само узвишеном тугом прожета свака истинска уметност! А тамо доле, у низини свакодневног живота, људски мравињак хучи и бучи и мисли да ће му од буке и вештачког весеља доћи некаква срећа.

Не, срећа долази искључиво онда када се човек истинољубиво, храбро и дубински загледа у свој живот, када са тог живота скине све копрене лажи и самообмане, када погледа очи у очи страху, и - коначно - када схвати да је истинска, непролазна и бесмртна срећа увек и искључиво у сусрету са Истином, Љубављу, са оним бескрајно узвишеним и пречистим што је човек одувек називао и назива - Богам.

"У Њему беше живот, и живот беше светлост људима. И светлост светли у тами, и тама је не обузе", говори апостол Јован за Христа. А то значи: да ту светлост не обузима ни страх ни ужас, да та светлост надвладава и тугу и очај.

О, када би људи у својој сујетној трци за краткотрајном срећом смогли снаге да се зауставе, замисле и загледају у дубине живота! О, када би хтели да чују глас Божији који им се обраћа у тим дубинама! О, када би људи знали шта је истинска срећа!

" И радост вашу нико неће узети од вас!", каже се у Јеванђељу. Па, зар ми, док откуцава поноћ на Нову годину, размишљамо управо о таквој срећи коју више нико неће моћи да  узме од нас? Али, како ретко достижемо такву дубину живота! Као да је се због нечега прибојавамо, те је стално одлажемо: нећу се данас, већ сутра, или прекосутра бавити оним најважнијим и вечним. Данас немам времена. Уосталом, има још времена... међутим времена је тако мало! Још мало и сат живота ће откуцати посљедњи час. Чему онда одлагати сусрет са оним вечним и најважнијим?

Јер близу је Онај Који говори: "Ево, стојим пред вратима и куцам!. И када се само не бисмо бојали да Га погледамо видели би смо у Њему истинску светлост, истинску радост и истинску лепоту, те бисмо одмах схватили шта заиста значи та тајанствена и неухватива реч - срећа.

 


 

[1] Православна Нова година се слави шестог дана после Божића, то јест 1. јануара по црквено-православном, а 14. јануара по папско-грађанском календару. На тај дан Црква - чија нова година од давнина почиње 1/14. септембра - по својој мудрости слави и почетак грађанске нове године, "због важности грађанске нове године за јавни живот". На тај дан се у храмовима врши "молепствије за нову годину," којим Црква благодари на свим богодарованим добрима у протеклој години и моли се Богу да благослови Цркву и Свој народ, да дарује свако добро вернима и сачува их од зла у години која долази. 1/14. јануара Црква је од давнине славила успомену на Обрезање Господње и Св. Василија Великог (прим. прев)