ПЕДЕСЕТНИЦА

 

Благословен јеси Христе Боже наш, нже прему-дри ловци јављеј, низпослав им Дух Свјатаго, и

тјеми уловљеј вселенују, человјекољубче слава

тебје.

 

Благословен јеси Христе, Боже наш, Који си ја-вио премудре ловце (апосшоле), ниспославши им Духа Светога и кроз њих уловивши васељену, Човекољуиче, слава Теби.

 

"Празник силаска Светога Духа". Изговарам ове од детињства знане ми и блиске речи и, гле, одједном осећам као да их први пут чујем у животу. Да, још као дете сам знао да Хришћани од давнина празнују силазак Светога Духа десет дана после Вазнесења, а то значи - педесет дана после Васкрса. И знао сам да се тај празник у Цркви зове Педесе-тница, а у народу - Света Тројица или Тројичин дан. На тај дан Хришћани од памтивека украшавају цркве зеленилом и гранчицама, а црквени под застиру травом. На сам дан пра-зника верни народ, на свечаној служби, стоји са цвећем у рукама и плете венчиће.

Педесетница је ушла и у руску народну свест и у руску књижевност као осунчана и светлошћу окупана светковина, као празник општега цветања, као дан радосног сусрета човека са Божијим светом у свој његовој лепоти и благодатности.

Све религије - а међу њима и оне првобитне и најдревније - знале су за празник ле-тњега цветања, празник првих изданака, плодова и растиња. Ако је старозаветни парњак Васкрсу била Пасха као празник пролећног васкрсења света и природе,  онда би староза-ветни парњак Педесетници био празник преласка пролећа у лето, празник победе Сунца и светлости, празник козмичке пуноте. Но, у Старом Завету тај фактички општечовечански празник добија ново значење постајући празник свакогодишњег сећања на дан када се Мој-сије попео на гору Синај где му се у чуду неизрециве и мистичке тајне јавио Бог, и скло-пио са њим Завет, и предао му Своје Заповести, и обећао спасење. Другим речима, рели-гија је престала да буде само природа и достала је почетак историје: Бог је открио Свој за-кон и Своје заповести човеку, Бог је открио човеку Свој план о човеку. Бог је човеку пока-зао пут. Пролеће, лето, јесен и зима - вечни природни круг тако постаје знак и символ ду-ховне судбине самога човека и, њему заповеђеног, узрастања у пуноту знања, живота и савршенства... И, коначно, у последњем периоду Старога Завета тај празник - у учењу и визијама пророка - постаје празник који је сав окренут ка долазећем и последњем тријумфу Бога у Његовој творевини. Ево како о томе говори пророк Јоил: "И излићу у последње дане од Духа Мојега на свако тело, и пророковаће синови ваши и кћери ваше: старци ваши са-њаће снове и младићи ваши ввдеће виђења. Па и на слуге своје и слушкиње своје у те дане излићу од Духа Мојега, прорицаће. И даћу чудеса горе на небу и знаке доле на земљи: крв и огањ и пушење дима. Сунце ће се претворити у таму и месец у крв пре него дође велики и славни дан Господњи. И биће да ће се спасти сваки који призове име Господње... (Дјел. ап. 2,16-21)".

Тако је празник природе и козмоса постао празник историје као открића Божије во-ље о свету и човеку, а потом и празник будуће Божије победе над злом, празник прибли-жавања великог и последњег "дана Господњег"... Све то треба да знамо и свега тога треба да се сетимо да бисмо схватили како су први Хришћани доживљавали, поимали и празно-вали Педесетницу и зашто је Педесетница постала један од главних хришћанских празни-ка.

Новозаветна књига Дела апостолских, у којој је описана историја првих Хришћана и најранијег ширења Хришћанства, управо и почиње описом онога што се догодило педе- сет дана после Васкрсења Христовог, односно десет дана после Његовог славног Вазнесе-ња на небо. Дела апостолска започињу речима које је Христос рекао Својим ученицима пре Свог Вазнесења: "Не удаљујте се од Јерусалима, него чекајте обећање Оца, које чусте од Мене...".

И, гле, после десет дана - по речима јеванђелиста Луке - "бејаху сви апостоли једно-душно на окупу. И уједанпут настаде шум с неба као хујање силнога ветра, и напуни сав дом где они сеђаху. И показаше им се раздељени језици као огњени, и сиђе по један на сва-кога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују...." (Дјела 2, 1-4).

Онима који су ово видели и нису разумели, апостол Петар објашњава смисао дога-ђаја који се збио речима пророка Јоила које сам већ навео: "Него оно што је рекао пророк Јоил: ''И биће у последње дане, говори Господ, излићу од Духа Мојега на свако тело, и прорицаће синови ваши и кћери ваше...'".

Педесетница, тако, за Хришћане представља испуњење свега што је у Свом земаљ-ском служењу савршио Христос. Христосје учио о Царству Божијем и, гле, оно се открило у Педесетници! Христосје обећао да ће Дух Божији открити људима Истину и, гле, то се догодило у Педесетници!

Свет, историја, време, живот: све је у Педесетници обасјано последњом светлошћу, све је преиспуњено крајњим смислом. Педесетницом је, у свету и историји, почео велики и славни дан Госиодњи!