ПРАЗНИК-ПОЧЕТАК НОВОГА ВРЕМЕНА

 

Христос је - како каже Јеванђeље - васкрсао у први дан недеље. По тадашњем рачунању времена последњи дан и круна недеље је била субота као седми дан. То је истовремено био и дан одмора, и дан свечанога и радоснога прослављања Бога у Његовој твари, јер Бог је - по првој књизи Постања - у седми дан завршио стварање света. " И почину Бог у седми дан од свих дела Својих која учини", каже Библија. Седми дан као и сам број седам су у старој религијској символици бројева имали су значење пуноте, завршености и савршенства. Број седам је - а овде се треба сетити да су за стари свет бројеви имали дубоко религијско и символичко значење - представљао символ света као козмоса, односно као оног света за који је Бог, пошто га је створио, рекао даје "веома добар". Зато се и време тог света почело рачунати уз помоћ броја седам, те је и недеља била подељена на седам дана.

Нашем свакодневном и безрадосном схватању света и времена сви ти символи данас изгледају као потпуно детињасте и наивне измишљотине. Овде, наравно, није реч о томе да би требало поново да поверујемо у те символе, већ о томе да бисмо морали да се потрудимо да изнова докучимо оно осећање света које је изражено тим символима. Јер ми и даље настављамо да живимо у "седмичном" времену и сви покушаји - потпуно рационални и, рекло би се, сасвим исправни - да се то седмично бројање времена замени неким другим показали су се као потпуно безуспешни. Не значи ли, овда, то да у древном и архаичном : поимању и рачунању времена постоји смисао који ми данас више не схватамо и то само зато што - у нашој рационалистичкој гордости - одбијамо да признамо да то древно, символичко схватање света има итекакву озбиљност и дубину? А то се схватање света, у свом најједноставнијем виду, своди на две исконске и неуништиве димензије или аспекта човековог опажања и доживљавања времена. Са једне стране, време се самом својом "цикличношћу", својим вечним кружењем и вечним враћањем јавља као пуна представа и слика света, његовог савршенства и пуноте. Живот је смештен у времену и у времену потпуно и савршено налази свој израз: пролеће, лето, јесен, зима или јутро, подне, вече ноћ - све су то етапе самога живота које су неопходне да би се живот остваривао. То је тај позитивни или - религијским језиком говорећи - козмички смисао онога времена које је древни човек символички изражавао бројем седам. Но, са друге стране, време је у исти мах и онај најочигледнији и необориви доказ ропства и смртности човека и свега у свету. Од времена се не може побећи: оно - откуцавајући равномерно своје часове - носи све што постоји ка неизбежној смрти. Тоје изразио Владимир Соловјев сјединивши, у својој познатој мисли, схватање времена са схватањем смрти: " Смрт и време царују на земљи". Тамо где је вреше тамо је увек присутна и смрт. Време је свугде и зато смрт прожима све што је у времену. Време је слика живота, али време је г слика смрти и пут ка смрти. Све се то налази у том древном осећању света које је своје схватање времена символички изразило у броју седам. Свет у његовој савршености и свет у његовој ограничености и смртности. Радост живота и, у тој радости, непрестано нарастајућа жалост смрти.

Савремени безбожнички идеолози - наводно раскринкавајући стара веровања и презирући их са висине своје лаж-научне величине - мисле да су нашли одговор на најдубље људско питање: који је смисао те наизменичне смене радости живота и ужаса смрти, чему уопште радост ако после ње неизбежно следи растанак, распадање, ишчезнуће и смрт? Међутим, истина је да они уствари не дају никакав одговор на то питање и срећа коју обећавају се, такође, завршава у смрти.

Тако је пасхална радост - којом је у само праскозорје наше ере Хришћанство победило свет - била пре свега и изнад свега одговор на ту праисконску тугу човекову којом је он доживљавао двојственост свог живота и као радости и као умирања. Тек сада можемо да дешифрујемо тај на први поглед другостепен, али за ране Хришћане веома важни детаљ у Јеванђељу: "Христос васкрсе у први дан недеље", то јест на дан који је следио иза суботе и који је много касније, тек у време цара Константина у IV веку, заменио - као званични дан одмора - суботу, то јест - дан седми. Управо је тај дан - дан први постао дан Васкрсења. Чак ни комунистички безбожници нису могли да одстране ту реч[1] из рускога језика. Такоје недеља као дан васкрсења постала први дан новога времена, новога живота који је просијао из Христовог Гроба и над којим - по речима апостола - смрт више нема власти.

Мора се осетити и схватити да Хришћанство почиње новим осећањем времена, осећањем у коме време престаје да бива повезивано са смрћу. " Смрти где је швој жалац? Аде, гдеје швоја победа?" - кличе апостол Павле. То је само срце и суштинско огњиште хришћанске вере: смрт је побеђена, смрт је престала да буде безнадежни крај - у свету је почело време Васкрсења, наступио је нови дан, први дан нове твари, дан који надилази ограниченост времена, који у време уноси радост вечности и вечнога живота. То и јесте хришћанска основа Пасхе.


 

[1] * "Недеља" се на руском каже "воскресеније", а "Васкрсење" - " Воскресение".

0. Александар мисли на покушаје совјетских комунистичких власти да - поред промене хришћанског календара, тј. укидаља хришћанских празника и увођења нових комунистичких празника - изврше и промене у хришћанском карактеру руског језика, тј. да из руског језика избаце све речи које су црквеног, односно хришћанског порекла, као штоје и назив за недељу, и замене их новим атеисти-чким речима (прим. прев).