Поговор

 

ПРАВОСЛАВЉЕ ПРАЗНИК БОГОЧОВЕЧАНСКОГ ЖИВОТА

 

Књигу Тајне празника о. Александра Шмемана, радосну књигу о празницима у Православљу преводили смо током августа и септембра пете ратне године 1995, у дане за-творених небеса и отворене земље, када је Бог био високо, а помоћи ниоткуд није било за Србски православни народ. Књигу о празничној радости Православља преводили смо у да-не великог страдања православних Срба у Западним Србским Земљама: гледајући пад Кра-јине и три најзападније епархије Србске Православне Цркве у Отаџбини, пад десетина срб-ских градова и места у Бањалучкој крајини, погибију и рањавање хиљада Срба и Србкиња од усташке и потуричке руке; гледајући како умиру србска деца под "миротоворним" бом-бама анти-христовског НАТО пакта; гледајући нове збегове и сеобе стотина хиљада Срба, умирање стараца и новорођенчади од жеђи и исцрпљености у бескрајним прогнаничким колонама, мртве како леже несахрањени по пољима и шумама; гледајући пожаре у којима су неповратно нестајале србске куће, манастири, цркве, школе; гледајући како се шмркови-ма спира србска крв са друмова и како се душманским булдожерима заравњују србска гро-бља; гледајући како се затиру трагови србског постојања не само на њиховој вековној зе-мљи православној, већ и испод те земље; гледајући издају, пораз, понижење, муку, јад, очај, сузе, суноврат.

Много пута нам се, током превођења, само од себе наметало питање: каквог смисла има, у таквим околностима, преводити књигу која сваком својом страницом говори - "Ра-дуј се!"? И сваки пут је, такође, сам од себе одговор на то питање долазио другим пита-њем: па, зар се Србски православни народ, зар се Православље, зар се Црква Христова у историји икада и налазила у ситуацији која је била суштински другачије од ове? Зар су икада они које је Христос изабрао и који, тиме, нису од света могли да буду у миру у овом свету, у миру са светом који их је омрзнуо, јер је претходно и Христа омрзнуо? Зар Право-славни увек нису живели "без постојаног града овде" а бранећи свој земаљски град под заставом Крста и Слободе, у сменама умирања и васкрсавања: разапети између љубави, мира и радости своје вере у којој већ сада почиње Царство Божије, са једне, и мржње, рата и жалости у историји, са друге стране? Не, управо то је та трагична конкретност хришћанског живота о којој сам Христос говори: "У свету ће те имати жалост" и "Ако Мене гонише, и вас ће гонити". Јер, истина је: "који се у Христа крстише у Христа се обукоше", а то значи Његови у Његов мир, али и у Његов рат; у Његову славу, али и у Његово понижење; у Његов живот, али и у Његову смрт и Васкрсење.

То важи и за наш Србски православни народ који је своју небоземну судбину, у сво-јим Светима, у тој мери поистоветио са Христовом судбином да је почео и себе, и своје би-ће, и свој пут да изводи из Богочовека Христа, што се најбоље види у мученичкој дефини-цији Србства коју је дао Св. Ђакона Авакум - "Срб је Христов!". А то значи: Крст Христов је и србски Крст - Крст Часни, али зато је србско и Васкрсење Христово, тј. Сло-бода Златна за коју Срби живе. И само Бог Живи зна колико Његови Срби воле ту Слобо-ду.

 

 

Страдање на празнике и за празнике православне

 

Драматична историјска стварност у којој живимо строго одређује смер и карактер овог духовног размишљања о празницима у Православљу или, тачније, о Православљу као иразнику бескрајног загрљаја Бога и човека.

Наше сагледање тајне празника почиње од празника Успења Пресвете Богородице чијим тумачењем се завршава ова књига о. Александра Шмемана. Али, од србског празно-вања тог сведивног празника, који каже да "смрти више нема", од србског умирања на тај празник пред црквом Св. Саве у Блажују крај Сарајева 28. августа 1995. када је на србске сватове, у тренутку док су правили пролаз за младенце, пала потуричка граната. Тада се, на празник упокојења Пресвете Богородице мученички упокојила тридесетогодишња Ср-бкиња Јадранка Витор, чији је муж-мученик од почетка рата заточен у злогласном потури-чком логору у силосу "Тарчин" (и која је за собом оставила двоје деце). Вјечна јој памјат и покој под покровом Богомајчиним у вечности! Пред блажујском црквом је, тада, рањено четрдесет и осморо свадбара од којих петнаесторо деце, као и свештеник Ђорђе Илић. То је и такво је србско, мученичко схватаае и празновање празника.

Но, није ово ни први, а ни последњи пут да Срби умиру на своје православне пра-знике и за своје православне празнике, нити да непријатељи Крста и Слободе нападају Србе на њихове празнике. Турци су то чинили безброј пута. Нацистички Немци су бомбар-довали Србе на Васкрс 1941, а демократски Американци на Васкрс 1944. Усташе су напра-виле стравичан масовни покољ Срба у НДХ на Видовдан 1941, а потурице на Божић 1942. Нове усташе су србску Херцеговину тешко напале на Митровдан 1992, а Славонску Рашку - Западну Славонију на побусани понедељак 1995. Злочиначки НАТО пакт је бомбардовао Србе на Усековање главе Св. Јована Крститеља 1995... Крвави Божићи, крвави Васкрси, крвави празници... А опет Срби живе, и славе, и боре се, и радују се, јер су србска радост, мир и правда вавек распети на Крсту, код Христа Распетога ''Бога Србскога народа'', како је, у христољубивом родољубљу и родољубивом христољубљу, 1945. у конц-логору Дахау писао свети владика Николај Србски.

И као што показује блажујска икона новог србског празничног мучеништва за пра-вославне Србе празник никада није био питање магијског обичаја или фолкорне традиције, већ увек питање живота и смрти, питање у коме се одлучује сва земаљска и небеска судби-на. Зато је основни србски православни празник - Видовдан: дан на који празнујемо скла-пање Савеза између Бога Живог и Његових Срба, дан Царства Небеског на србској земљи, дан србске одлуке за ношење Крста и борбу за Слободу. Срби су својом мученичко-херој-ком историјом схватили најдубљу богословску истину празника, а то је: да се непрестано сећамо Вечности и Царства Божијег као свог јединог правог и пуног Живота и Завича-ја, да непрестано свим својим животом улазимо у тај Живот и да се враћамо том Завичају. А то значи: да свеколику своју историју и своје свецело народно биће, свој живот и своју смрт, усмеравамо и приносимо Христу кроз покајање и Св. Евхаристију Цркве, кроз пока-јање и евхаристију Косовског Завета (као војевања за Крст Часни и Слободу Златну, за од-брану богодане небоземне Отаџбине), кроз покајање и евхаристију богостремног народног хришћанског живота и стваралаштва. Јер, управо Евхаристија - као благодарење и прино-шење на узвратни дар Богу онога што смо претходно добили на дар од Њега, као спасоно-сно претварање земаљског у небеско и смртног у бесмртно - јесте крајња тајна и истина сваког празника. И то празнично претварање смртног у бесмртно или, рецимо другачије, то спасење и обесмрћење човека се Црквом непрестано збива у историји, усред умирања!

Из средишта умирања православни Срби свагда гледају кроз празник Косовског За-вета, видовданским видом у Бога Живога и усред рата - јер историја и није ншпта друго до рат за победу живота над смрћу, и добра над злом, и правде над неправдом! - у мир и ра-дост Царства Божијег и Небеске Србије у њему. Тако је Св. Вукашин из Клепаца, умирући мирно под усташком камом, душе обасјане Видовданом, гледао у Живот Који не умире, гледао у празник Небеске Србије, у мир Духа Светога, и сам постао живи, и сам постао празник, и сам постао символ србског мира у Богу, и ми га празнујемо као Светога.

Дао је Благи Бог да чак и смрт за Србе буде празник: "Срб је Христов, радује се смрти!, пева пред мучеништво најлепши песник србске историје, поменути Ђакон Авакум Београдски. Смрт - празник? И опет се враћамо Успењу: свакога ко верује у живот вечни Христос сачекује и среће и грли на "светлим дверима умирања", као што је и Своју Мајку у дан њене смрти. Празникје свугде гдеје сусрет са Христом, јер где је Христос тамо је истински живот. Ако је тај сусрет у смрти - радујем се смрти! Ако је, пак, у животу, жртви, рату, миру, благостању... радујем се животу, жртви, рату, миру, благостању... ис-поведају хорови Христових Срба.

Празник, тако, није одвајање од овог света, већ сусрет овде и сада са Христом Који је наш први и основни Празник - празник Нове Заједнице Бога и човека, празник спасеног човештва - и, кроз тај спасоносни сусрет, улазак у Царство Божије као најдубљу тајну света, у Небо као крајњу меру и суштину земље. Празници нас, тако, Небом постављају чврсто на земљу: већ овде и већ сада почиње Царство Божије, овде и сада се бије бој за улазак у то Царство. Празник је икона тог светотајинског "већ овде и већ сада" у којој су венчани земља и Небо, време и Вечност, човек и Бог. Зато празнујући празнике ми уствари сваки пут изнова славимо богочовечански смисао историје, тј. историју као свештену ис-торију спасења. И зато се сваки пут у празнику наша историјска жалост окреће на есхато-лошку радост. Зато, ми Православни, живимо празницима: сав наш живот се "окреће" око црквених празника, који - изливајући радост Царства Божијег у безрадосно сивило свако-дневице - откривају крајњи смисао нашега живота на овој земљи.

 

Празник као света тајна и анти-празник као страшна тајна

 

Новија историја православних народа на драматичан начин открива истину о тајни празника. Та тајна може бити света тајна, али може бити и несвета тј. страшна тајна. Празник као истински празник јесте сусрет са Богом и загрљај са Рајем, али као лажни пра-зник, као анти-празник јесте сусрет са непомјаником и загрљај са Адом. Истински празник историји даје светли и божански смисао, а анти-празник даје историји мрачни и сатански лаж-смисао.

Човек је биће празника и човек мора да празнује, светкује да би смислено живео. Главно питање је: шта или кога човек иразнује? Руска и србска историја XX века показу-ју да на ово питање постоји само један одговор: човек или верује у Христа Богочовека и празнује празнике Христове или, пак, верује у анти-христа, човекобога и празнује празнике анти-христовске. Трећега нема.

Приликом прославе 125 годишњице рођења једног од водећих политичких сатани-ста XX века Владимира Иљича званог "Лењин", која је - у организацији некаквог "Новог комунистичког покрета Југославије"- 1995. одржана у Сава Центру у Београду, учесници скупа су једни друге поздравили хулним поздравом "Лењин се роди!" - "Ваистину се роди!". Ово хуљење јасно открива суштину лаж-празника као страшне тајне, тј. тајну без-божничког анти-празника. Јер, онима који верују у Христа на Божић се ваистину родио Спаситељ света и човека, а онима који верују у анти-христа на лаж-божиће се рађају лаж-спасиоци и лаж-усрећитељи човечанства. Празницима, дакле, човек може да празнује или свештену историју људског спасења у Христу, Човекољупцу или несвету историју људске пропасти у анти-христу, човекомрсцу. У овом светлу се читава нововековна историја разо-ткрива као одсудни рат празника: анти-хришћанских празника против хришћанских, као рат анти-хришћанске идеје света и човека против хришћанске идеје света и човека, једном речју као рат "старе змије" против Новога Адама - Богочовека Христа. Питање празника је, дакле, најдубље повезано са питањем духовне кризе и судбине савременог света.

Празник је повезан са самим темељима људскога живота. И зато су - по интуицији зла у себи - богоборци свој рат против Бога и Божијег света и човека увек започињали ра-том против хришћанских празника. Тако Француска револуција - као прототип свих пото-њих анти-христовских револуција и тоталитаризама - укида "стари", хришћански календар и уводи свој, револуционарни и нови календар, са другачијим рачунањем времена, друга-чијим називима месеци и новим револуционарним празницима којим утемељује нову исто-рију. Наравно, "година прва" те лажне историје почиње 1793, погубљењем последњег француског краља Луја XVI као символичким чином симулације богоубиства. Том прили-ком, по злу "познати", револуционар Шалије непосредно после гиљотинирања краља, пред подивљалом револуционарном руљом гази црквену слику и на њој лик Господа Исуса Христа вичући: "Није доста што је тиранин тела погинуо, треба уништити и тирашша ду-ша!", мислећи на Бога.

Као што смо већ рекли, безбожници су - мрачном интуицијом свог богоборства осећали да прво треба ударити на празнике, јер су били свесни да је управо црквена година - како каже о. Александар - била "оно што је вековима осмишљавало и освећивало живот људи". Сада је тај живот требало обесмислити и обесветити: уништењем хришћанских и увођењем анти-хришћанских празника. У Совјетском Савезу на Божић и Ускрс 1923. у режији безбожничког совјетског режима на улицама Москве и Петрограда одржавају се анти-црквене демонстрације које води "Лига безбожника". Упада се у храмове, ометају се богослужења, хиљаде безбожника костимираних као ђаволи иду у богохулним "процеси-јама" бацакајући се и урлајући у адском трансу, носе се плакати са скаредним представама светаца, иконе се спаљују на трговима[1], јавно се - пред масом тог сатанистичког карневала оскврњују мошти Светих. Мото тих анти-божићних и анти-васкрсних демонстрација је био: "борба за људске душе", "рат за преотимање верника Богу"!

"Преотимање верника" увек мора да буде за неку другу веру, а та вера је, у овом случају, била лаж-вера у комунизам, у црвену петокраку или пентаграм, основни символ црне магије и сатанизма. Да је комунизам заиста псевдо-религија показује чињеница да он установљује свој псевдо-религијски црвени календар и "празнике" (дане револуција, побе-да, оснивања партија), своје црвене "свеце^класике марксизма, вође револуција, генералне секретаре партија, народне хероје, ударнике..), своје црвене "службе" и "литије" (конгресе, параде, слетове, митинге подршке), своја црвена "житија" и "иконе" (филмове и књиге о револуцији, о партизанима, о радним акцијама, мегаломанске плакате и споменике), своју црвену "религиозност" (идеолошку подобност, револуционарни "аскетизам", колективи-зам), своју "иницијацију" (пријем у партију, у пионире, учешће у денунцирању, мучењу или убијању непријатеља револуције или "народа"), своје црвене "молитве" (похвале вођи и комунизму, партијске песме), своје црвене "одежде" (кожне мантиле, шапке, петокраке) своју црвену "обредносг" (идеолошке ритуале и поздраве, процесије, цвеће, песму, музику, "народно весеље"...), своје црвене "мошти" (маузолеје, балсамовање мртваца) своје црвене "катихизисе" (манифесте партија, прогласе народу, историје револуција, сабрана дела иде-олошких класика), своје црвено "заједничарење" (клубови атеиста, партијски састанци, ра-дне акције), своје црвене "катакомбе" (илегалне партијске ћелије, тајни штабови), своје цр-вене "ризнице" и "реликвије" (тако се у тајном архиву Московског музеја револуције и атеизма до дан-данас чувају, као реликвије бољшевизма, два револвера којим је фотограф Јаков Јуровски, бољшевик јудејског порекла, 17. јула 1918. у 1 и 30 ујутру у подруму дома Ипатијевих у Јекатеринсбургу, лично пуцао и убио последњег хришћанског цара Николаја II Романова и царевића Алексеја, изнемоглог од неизлечиве болести - хемофилије).

И све ово сведочи да се радило не само о псевдо-религији, већ о фанатичној и фун-даменталистичкој анти-хришћанској религији, у којој је све било анти-(хришћанско): анти-празници, анти-службе, анти-свеци, анти-житија, анти-иконе, анти-катихизис, анти-реликвије...

А шта је то "анти-" ако не суштина сатанизма: борбе против Богочовека Христа и вере у човекобога, анти-христа?

 

Познаћете их по празницнма њиховим

 

Божић, Богојављење, Сретење, Благовести, Ускрс, Вазнесење, Педесетница, Прео-бражење... и - 7. јул, 29. новембар, 1. мај, 8. март, дани сумњивих државности и сумњивих победа... Измеримо сами тежину и радост и дубину ова два календара, и видећемо да се ту ради о два света и две историје: два супротна и неспојива света, две супротне и неспојиве историје.

Треба ли уопште говорити о разлици између било ког хришћанског празника посве-ћеног Богородици као празника истинске богочовечанске Жене - Дјеве и Мајке, са једне, и жалосног безбожничког 8. марта, са друге стране. Где је мање поштована жена него управо у том "празнику жене", жене која се атеизмом "еманциповала" од образа и празника богородичности у себи, поставши анонимна и безрадосна "радна жена" или, како се данас, у време пост-комунистичког позападњачења, каже - "успешна" business-woman: равнопра-вна у безбожнишгву и неморалу, духовној угашености и огрубелости са истим таквим му-шкарцима?

Или, где је било мање духовне младости и истинског живота него на том мумифи-цираном 25. мају - "дану младости" који је био посвећен празновању култа живе мумије, на тим фараонским и досадним слетовима на којима су деца малтретирана да играју за "окре-чене гробове" на почасним трибинама?

Ту су, затим, дани република на који су рушене Отаџбине, дани устанака брата на брата у име утвара, дани почетака нових историја на развалинама историје и образа наро-дног, дани оснивања партија које су срушиле нацију, дани "ослобо^ења" од једне и намета-ња друге окупације, дани бирократских устава... - једно крваво коло лажних празника који насилно утемељују лажну историју, лажно памћење и лажни идентитет народа.

"Познаћете их по плодовима њиховим", каже Јеванђеље. Може се рећи и овако: по-знаћете их по празницима њиховим, или - како о. Александар Шмеман каже "реци ми шта славиш и рећи ћу ти ко си!". Јер празник је, заиста, плод и символ који изражава са-му суштину и укупност нечијег живота, његово схватање света и човека.

И зато: ко слави братољубље откривено у хришћанским празницима, тј. у Христу, Који нас је усиновио Свом Оцу Небеском, тај има истинску заједницу са Оцем и Сином у Духу Светом, са Њиховим животом и - у Богу - са свим људима. Али, зато: свако ко као "празник" слави дан у који је брат дигао руку на брата свога у име паклених утвара, ма како се звао тај празник, верује уствари у братоубиство и изнова учествује у братоубиству које се десило на тај дан. Он својом "празничном" трпезом на тај дан уствари поново невидиво пролива крв брата свога и весели се над мртвим братом, он се укључује у нечисту заједницу са братоубиством и братоубицама, и њима, њиховој адској тајни посвећује своју душу, своју вечну судбину, своју бесмртност. Како је то страшно и како је страшна чињеница да су читави народи славећи такве анти-празнике - најпре под приси-лом, а после по безумној навици - уствари учествовали у страшној тајни своје сопствене пропасти![2]

И ако је - као што запажа о. Александар Шмеман - "много лакше схватити Хри-шћанство кроз празнике него кроз апстрактне догматичке формуле и богословске дефини-ције", онда је и милитантно безбожништво много лакше схватити кроз његове антипра-знике, него кроз његову примитивну и досадну "теорију" замаскирану у тираде о човековој срећи и праведнијем друштву. А суштина комунистичких анти-празника је увек: гушење боголике слободе у човеку и обликовање ропског менталитеша. Комунисти су се огорче-но борили против хришћанских празника зато што су знали да је "човек који је способан да празнује хришћанске празнике - слободан човек", који никада неће прихватити комуни-стичку лаж о човеку која човека своди на материју, рад, нужност, смрт и ништавило. Хришћански празници су увек опасни, јер манифестују жеђ за слободом и савршенством. А та жеђ је за проповеднике црне "слободе, једнакости и братства", за њихове инквизи-торске тајне полиције била већ сама по себи акт контрареволуције, рушења система, побу-не... Учествовањем у празновању безбожничких анти-празника потврђивана је лојалност режиму, извршавана је "грађанска дужност" тј. мистичко-политичко приношење жртве идолу, тј. богу Партије или партијског Вође, баш као што се то дешавало пре две хиљаде година приликом приношења жртава римском цару као богу. И безбројни православни Хришћани су мучени, бацани у у конц-логоре и свирепо убијани зато што су неустрашиво празновали хришћанске празнике и одбијали да славе сатанистичке анти-празнике комунизма, зато што су се клањали једино Христу као Цару и Богу, и неустрашиво одби-јали да се поклоне и принесу жртве сатанистичком идолу Комунизма.

 

Западна прелест - секуларизација хришћанских празника

 

Међутим, ни безбожништво белог пентаграма (беле америчке петокраке) тј. Западна (Америчка) идеја и идеологија није ништа мање анти-хришћанска и анти-христовска у својој мржњи према Христу и рату против хришћанске историје. Али је дизајн другачији, "демократскији" и "суптилнији": није у комесарском кожном мантилу са пиштољем, већ у Арманијевом оделу са актн-ташном и није у тајности на партијском преком суду, већ у ја-вности на седницама Савета безбедности ОУН. Та америчка, наводно "пост-хришћанска" а уствари антихришћанска, идеологија се у рушењу старог (хришћанског) света и изградњи "Новог света" - углавном не служи оружјем, осим кад "понекад" не бомбардује читаве народе (као што то у ове дане, септембра 1995, анти-христовски и злочиначки МАТО пакт чини православним Србима у Србској), већ међународном политиком и економијом, медијима (посебно телевизијом), културним империјализмом, планетарним ширењем "демократије" и бриге за "људска права", процесима глобалног "повезивања" (интеграције) на свим нивоима од духовности до политике.

Комунизам је нападао и тиранисао Хришћанство, брутално и споља, а "американи-зам" - као идеологија и религија Новог светског поретка - подлокава, руши и прогања Хри-шћанство суптилно и изнутра, испирајући неприметно, али систематски хришћански идентитет нација и замењујући га својим "западним" или новосветским идентитетом и вером у "америчку религију": у амерички мир, новац, моћ, каријеру, бизнис, животни стан-дард, поседовање, забаву, секс, телевизију, интернет, аполитичност... у хилијастичку "сре-ћу" Америчког Сна.

Западни секуларизам - као највећа и најопаснија јерес цивилизације од епохе Васе-љенских сабора до данас - врши радикалну секуЈаризацију, дехристијанизацију и репага-низацију Хришћанства, хришћанског схватања света и човека, хришћанске културе и мо-рала, обичаја и вредности. На првом удару су, наравно, и хришћански празници и ту се де-шава једна посебно опака прелест - форма празника остаје иста, али почиње да изражава нешто друго што је супротно првобитном хрвшћанском садржају празника. Нема више ве-ре у истину празника, тј. активног односа према спасоносној тајни, души празника. Али, ни те душе празника више нема, она је - у процесу секуларизације празника - ишчилела оставивши за собом љуштуру "празника" који се, истина, и даље зове "хришћански", али којије више нема своје изворно значење, нити силу преображавања људског живота. Запа-дни човек слави "хришћанске" празнике као "традицију", али више не верује у њих као Хришћанин, јер више и није Хришћанин, већ првенствено Западњак - верник западне, америчке религије, тачније - секте фундаменталистичког западњаштва или американизма.

Узмимо као илустративни пример америчко секуларистичко свођење есхатолошке, историјске и козмичке тајне Божића (као тајне рођења Оваплоћеног Богочовека и почетка историје спасења) на америчку "божићну ћурку", на хистерично куповање поклона за Бо-жић и бљутави "породични" сентиментализам холивудских "сапунских" опера ("хајде је-дан дан да сви будемо добри, да волимо човечанство, да помажемо сиромашнима, итд.. ") који нема баш никакве везе, ни са Христом Богодететом - Богићем Који је Спаситељ света, ни са Божићем као средиштем историје, ни са породицом као малом Црквом по слици Свете породице у Витлајемској пећини, нити са хришћанском дужношћу да се побожно живи пре и после тог празничног дана. "Западни вирус", вирус тоталитарне секуларизаци-је, лукаво користи тело хришћанских празника да би уништио њихову душу и удахнуо им нови и, у крајњем исходу, анти-хришћански смисао.

Не славе Американци хришћански Божић, већ Божић претварају у секуларни пра-зник "америчког начина живота", тј. америчке религије која обликује људе у духу ропског индивидуализма (за разлику од комунистичке религије која људе обликује у духу ропског колективизма). Типичан пример тог ропског сенти.ментално-зверско ментлитета јесте понашање америчког пилота Скота 0' Грејдија чији је авион маја 1995. оборен изнад Бања-луке, од кога је америчка медијска пропаганда направила хероја (и по чијој причи ће, чак, да се снима филм у Холивуду!), а који је за себе искрено рекао: "Нисам био херој, већ само преплашени зечић који је покушавао да преживи". Али, кад такви зечићи-"западни хри-шћани" седе у авионима и - по налогу скривених анти-христовских "новосветских" елита које управљају Америком, Уједињеним нацијама и МАТО пактом - бомбардују правосла-вне Србе онда постају немилосрдне звери без лица, хладнокрвни "професионалци", "миро-творци"-убице које уопште не интересује плач и погибија деце и жена, доле на вековној србској земљи.

И као што је религија комунизма уводила нови морал, чије је најупечатљивије оли-чење страшни споменик који је у СССР-у био, у своје време, подигнут у славу дечака који је денунцирао и у смрт послао рођеног оца и мајку, тако и религија американизма уводи свој "хуманистички" морал за који злочиначко бомбрадовање и геноцид над Србским пра-вославним народом представља "чин савести Запада". Ако су америчке "бомбе за мир" (без Срба) и стратегија "спржене (србске) земЈће" - "чин савести Запада" као што пишу водећи западни медији, онда је то најстрашнија духовна и морална катастрофа савремене, западне цивилизације у којој се открива зверско и - зашто не рећи то сасвим отворено сатанисти-чко наличје западног "хуманизма" и потпуна морална первертираност Запада и његовог "новог поретка", у коме важи само право јачег, немилосрднијег и злобнијег.

У години у којој слави свој анти-празник - пола века од оснивања Организације ује-дињених нација (као анти-хришћанског пројекта планетарног "парламента" који треба да припреми будуће "уједињење света" под командом Америке, тј. оних скривених злодухо-вно-политичких елита које управљају Белом кућом) западна "хуманистичка" цивилизација септембра 1995. зверски покушава да затре један хришћански народ бомбама своје "лега-лне" казнене експедиције. И управо тај анти-празник савременог света -"Дан Уједињених нација" - открива праву суштину сваког "западног празника", а тоје: вера у ''заиадног бога'', чији је знак пентаграм и рат иротив Христа.

На примеру поразног духовно-политичког слома Русије, који је уследио после ра-спада СССР-а, у време убрзане "демократизације" и "транзиције" руског друштва, видимо да тај нови унијатски поход Запада на православни исток, поход секуларистичке Уније ''Америчког сна" брже, успешније и неповратније руши Русију од комунизма (који је, не заборавимо, такође био западни пројекат!).

Феномен западног "суптилног" убијања хришћанских празника је један од најаку-тнијих проблема Православља данас. Као Православни живимо у својеврсној духовно-историјској расцепљености, тј. у паралелизму две напоредне и супротне историје: у време-ну Цркве, односно у времену "после Христа", које зовемо свештена историја спасења и, истовремено, у времену "овог света", који се одрекао Цркве Христове, односну у секулари-зованом времену "наше ере". (Израз "пре и после наше ере" - уместо "пре и после Христа" - јесте плод те анти-хришћанске секуларизације људске свести и структуре историје, чији је циљ да се затре сваки траг и помен Христовог Имена и присуства у историји!).

Тај проблем паралелног живљења у супротним историјама се најбоље открива - о чему је о. Александар Шмеман много писао и говорио - у проблему "недељног Хришћан-ства". "Недељно" или "празнично Хришћанство" јесте духовна схизофренија која влада у души великог броја савремених православних ХрииАана као последица интензивног поза-падњачења православне свести и живота: последица разапетости између свакодневног, се-куларног и беспразничног живота којим они, шест дана у седмици, живе по начелима и вредностима безбожничке цивилизације да би - када у недељу или на празник, дођу у цр-кву, у "свети простор храма" - за тих сат и по, колико траје Литургија, покушали да задо-воље своје "сакралне", тј. индивидуалне религијско-психолошке потребе. При томе та уте-шна "духовност" Литургије остаје без икакве везе са безутешном "световношћу" њиховог свакодневног живота. Тако, многи савремени православни Хришћани иду у цркву, али уствари верују у "овај свет" и њихов одлазак у цркву, нажалост, није ништа друго до пуки религијско-психолошки додатак тој несвесној вери у свет, у коме више нема места за Цр-кву, у коме више нема Цркве као средишта живота. И управо такво практиковање "пра-зничног", а уствари позападњаченог, Православља гура православног Хришћанина све ду-бље у вртлоге беспразничног "светског" живота...

 

Безпразнични свет и чежља за празником

 

Савремени свет је у својој "еманципацији" од Хришћанства, од тајне и светог по-стао досадан и безпразничан свет, свет који у својој рационалној организованости и пра-гматичности више није способан за празник као тајну времена, за радост празника у којој се открива слободе од нужности времена. Он је постао бесмислена стихија и бујица часова, недеља, месеци, година... похотна трка за успехом, профитом, задовољством за потчиња-вањем и искоришћавањем другог. Ропски и поробљујући свет. И данас се више него икада раније показује да је свет без празника - ужасан свет,страшно место у коме царују пона-вљање, умирање, гашење, пролазност, егоизам, и кратки тренуци лажне среће који сваки повратак у несрећну стварност чине још болнијим.

Има ли бесмисленијег празника од се-куларне Нове године којом су се безбожници тако упорно борили против Божића? Људи на тај дан журе и јуре у "припремајући" се хистерично за дочек Нове године. И та јурњава није ништа друго до последица тога што су људи подсвесно "свесни" да у темељу њиховог "празновања" Нове године није радовање години која долази, већ панично бекство од бесмисла старе године у којој није - како вели о. Александар - било истинске среће и истинског живота. Људи се свесно заваравају надом да ће кратким самозаборавом новогодишње ноћи моћи да се избаве од осећање понављања и бесмисла времена у коме је "човек увек на губитку". А шта је та ноћ ако не управо ноћ трагизма, самоће, очаја, грозничаве потраге за "мрвама среће", ноћ разочарања и самооб-мане после које се људи буде само још очајнији и угорченији?

Празник је осмех на лицу времена, а досада је "атмосфера пакла". Данашњи свет са са свом својом бљештавошћу, гламуром, дизајнираношћу и брзином претворио у адски до-садан свет, у "страшну монотонију греха". И данас се као никада раније показује да човек не може да живи без празника, да се човек без празника спушта на ниво животиње. Човек је биће вере и стога биће празника, односно биће заједнице, јер се празник може истински празновати само у заједници. Зато се данас грозничаво слави све и свашта, измишљају се празници и поводи за окупљање и "дружење", а све да би се заглушила и одложила мисао о Крају, да би се загдушила свест о неумитном кретању свега ка смрти, да би се лажним ве-сељем и смехом надјачала глухота бесмисла која хучи у костима човековим коју људи чују када остану у тишини своје самоће.

Сва та брзина и бука, прегласна музика и масовне журке, рок концерти и диско клу-бови, митинзи и демонстрације, целодневни телевизијски програми, модни и спортски спе-ктакли, предизборни скупови са конфетама и балонима... једном речју сав тај заслепљујући "лајт-шоу" савременог света и није ништа друго до покушај бекства од ужаса безпразни-чног живота, узалудни покушај потраге за изгубљеном заједницом и изгубљеним празни-ком, покушај који остаје на нивоу јаловог симулирања празника и заједнице, симулирања које у људима само још више појачава чамотињу и самоћу.

 

Празници - Јеванђеље у времену

 

Зато једанас више него икада раније потребно да се вратимо хришћанским празни-цима, њиховој тајни, радости и истини, јер у њима - живот и избављење од бесмисла пуког биолошког постојања, јер нас из празника заструјава свежина истинског живота из чијег смо даха испали у загушљиву пустињу свакодневног беспразничног живота, у коме се гу-ши наша душа. И, гле, ми у празнику одједном осећамо као да смо прешли из смрти у жи-вот: кроз отворени прозор празника улази светлост бесмртности у наш смртни живот, и ми са радосном носталгијом гледамо кроз тај прозор у наш Завичај, у Царство Небеско.

Бела тишина Велике Суботе, мрак и очај Великог Петка, сверадосна светлост Вас-крса, осунчана пунота Преображења, тиха радост Божића, тајанственост Богојављења, при-сност Сретења, треперава тајна Благовести, спокојно злато Успења... Из непоновиве лепоте сваког празника просијава Вечност, чује се глас који говори: смрти нема! Сваки је пра-зник као икона у времену из које се у наш сиви и досадни живот лију злато и светлост, ра-дост и новина, свежина и јаркост боја истинског живота. И ако су фреске и иконе Јеван-ђеље у бојама, онда су празници - Јеванђеље у времену. Годишњи празнични круг или цр-квена година је онда као велики иконостас у времену који зрачећи Вечношћу, изнутра ос-мишљава време и непрестано га претвара у историју спасења. Црквена година је живи ико-ностас спасења и ми живимо хватајући се за иконе празника и причешћујући се тајнама празника, и то хватање за Живот Вечни, за спасоносну истину празника јесте основа нашег хришћанског живота.

Гледајући тај иконостас схватамо да живимо у свештеној историји спасења у којој су сви и све, у којој је свако од нас понаособ најприсније повезан са Христом, са свим догађајима из Његовог живота, са животом Цркве, са Светима и њиховим животима. Схва-тамо да је празник увек светотајински улазак у истинску историју и да је то разлог због кога су Хришћани одувек живели и живе празницима. Схватићемо да црквени круг пра-зника прати козмички ритам и пулс света и времена, дајући му духовни смисао и претвара-јући све у времену и годишња доба, и месеце, и недеље, и дане - у духовни символ спасе-ња, у пут ка Богу, у пролаз ка Царству Небеском. Схватамо да су црквени празници - тајна Предања, јер су непрестано и живо предавање целокупне истине Јеванђеља и историје Цр-кве са једног хришћанског поколења на друго. Схватамо да се Црква сабира на празнике да би служењем Литургије остваривала себе увек изнова као Цркву, као празник спасења који не престаје. Схватамо да нити би било Цркве без празника, јер су празници дисање Цркве, нити би било празника без Цркве, јер је Црква извор празника. Схватамо да су нам празници непрестана утеха и окрепљење, али и непрестана опомена, суд и позив на покаја-ње.

Гледајмо зато у иконе празника, удубљујмо се молитвено у њихове тајанствене бо-је, у њихову лепоту која спасава свет, у њихове златне тропаре, у мед њиховог богословља и учимо се изнова нашој вери. Учимо се јева1фелском пореклу, садржају и правом смислу не само празника, већ и нашег живота, и нас самих. Схватимо да је сваки празник и наш празник и да одлучује целокупну судбину нашега живота. Немојмо никада имати магијски однос према празницима. Јер, на пример, није смисао Богојављења у магији "свете водице" коју носимо нашим кућама, већ је света вода Богојављења откривење светотајинског сми-сла нашег живота и света: да се све преображава у Христу, да твар постаје пут наш ка Бо-гу, да је добар свет, да треба да се покајемо еда би се богоочишћена твар целог нашег бића претворила у "храм Духа Светога". Учимо се празницима црквеним, јер ко познаје и живи празнике, зна и живи православну веру. Још је Св. Јован Златоусти у IV веку говорио да "многи славе празнике и знају њихова имена, а повест и прилику где су постали ти празни-ци не знају, штоје за највећу осуду". Празници су у Цркви увек билинепресушни извор правог хришћанског образовања, праве вере и правог живота.

Урањајмо свецелим својим животом, кроз свете врлине и Свете Тајне Цркве, у сми-сао и тајну црквених празника, погружавајмо се у њихову истину која жубори струјама Царства Божијег, која нас ослобађа од гушења у тескобној стихији времена за дисање пу-ним плућима вере, дахом истинскога Живота. Чувајмо празнике у време беспразнично и противпразнично, баш као што су и наши Свети Преци чували и сачували празнике у време када се због тога губила глава или ишло у тамницу. Немојмо никада самеравати цр-квене празнике и њихову високу тајну приземности нашег беспразничног живота и подзе-мном духу времена, већ све своје време меримо Вечношћу празника, продубљујмо наш живот спасоносним висинама празника на којима нас среће Бог.

 

Христос Богочовек - једини истински Празник за човека

 

За нас православне Србе је одбрана и чување празника увек било питање крсно и кључно историјско питање. И данас се, на драматичан начин, показује да је богодани ср-бски задатак у савременој историји, то јест богодарована Србска православна идеја: да Срби - сведочећи Косовски, Србски Завет - западној цивилизацији запалој у "овај свет" и лажну веру у човекобога, мученички и херојски посведоче Царство Божије као истину света и историје, и Православље као једину праву и пуну веру у Христа Богочовека. Да Срби до последњег даха у историји подижу три прста збрана у православни закрст, да неу-страшиво подижу високо заставу Крста и Слободе над развалинама пост-хришћанске ци-вилизацији, подсећајући друге народе да је само Христос Богочовек истински живот, пра-зник и Златна Слобода света и човека. Зато су православни Срби, тј. србско сведочење пра-зника Видовдана у последњих пет ратних година - криза Европе и Запада, криза која је уз-дрмала духовне темеље секуларне Европе и Запада. Србски православни народ се, такав какав је, данас поново налази у Видовдану, у свом основном празнику, који је у Косовском боју добио на дар од Бога као кључ свога спасења, и тај србски празник данас представља мистички центар светске историје у коме се одлучује духовна судбина цивилизације.

И зато данас - када "хуманистички" Запад окрутно бомбардује, убија и затире Ср-бски хришћански народ усред Европе и када нема ко да нам помогне - гледајмо у наше празнике православне, у свете Србе, у иконе њиховог дуготрпељивог подвига и борбе за веру православну и образ србски, јер су они стекли "мир и радост у Духу Светоме" смира-вајући се пред Богом и усправљајући се пред људским злом, јер су - ратујући читав свој живот против душмана видивих и невидивих - стекли мир Небеске Србије, јер се њихов живот још за живота претворио у непрекидни, унутарњи и неуништиви празник: и у срећи и у несрећи, и у страдању и у миру, и у жалости и у радости. Угледајмо се на њих, јер они пројављују крајњи смисао нашег празновања празника: да се читаво наше биће разбукти и неугасно гори као живо кандило пред празничном иконом Небеске Србије, да сав наш живот постане празник, да почнемо да личимо на наше живе празнике, на Свете Србе и -

кроз њих и са њима - на Христа Богочовека, Који се у Светима Својим јавља на без-број личних и непоновивих начина. Баш као и наш преподобни Јустин Ћелијски који се ро-дио на Благовести, живео Благовести благовестећи вест над вестима и празник над пра-зницима - Христа Богочовека, и упокојио се на Благовести. Родио се на празник, а његово је рођење за његов народ постало празник. Живео је ка празнику и празником, и сав му се живот претворио у празник. Умро на празник, и смрт му је била празник и постала празник за његов народ Србски, и ми га празнујемо као светог србског Бесмртника! То је србско ис-куство празника, које кличе са свеколиком Црквом: "Нема смрти! Васкрсе Христос и живот живује!''.

Не клонимо духом, јер и над насилником има Сила, и над авионима НАТО пакта стоји Небо у које гледамо стојећи на запаљеној србској земљи. Сетимо се да после нашег очајног стајања и рушења пред гробом Христовим на Велики Петак долази "бела тишина" Велике Суботе и, само дан касније, радосно свитање Васкрса - "дан први новога времена и новога живота". Бог даје и Бог узима, а наше је: борба за живот вечни, борба против зла и неправде. И наше је: дуготрпљење, али не као пасивно препуштање судбшш, већ као акти-вно смиравање у судбини: "Дуготрпљење је сам Бог у нама који није дигао руке од нас, који нам и даље верује, који и даље верује у нас. Дуготрпљење долази од вере да је добро јаче од зла и живот од смрти", богомудро говори о. Александар Шмеман читавом овом предрагоценом књигом.

То и јесте тајна хришћанских празника - победничко дуготриљење: Бог који верује у човека, човек који верује у Бога, богочовечанска вера у коначну победу добра, истине и живота. Србско сведочење истине празника је, данас, сведочење истине дуготрпљења, истине Крста Часног. Част је данас бити Христов Срб - хришћанска част: бити послушан Христу и непокоран силницима и анти-христима овога света. Част је данас бити христољу-биви војник србски, јер - како каже савремени свети подвижник Пајсије Светогорац - "Ср-би данас носе Крст''

Да, Господе, посрћемо и хвала Ти, Ти си наш једини Празник, Ти си нам једини у васиони.

 

септембра 1995,

у време НАТО-овог бомбардовања Србске

 

Матеј Арсенијевић

 


 

[1] "Хуманистички" и културни Запад, који ће само десетак година касније бити згрожен због "спаљивања књига" у нацистичкој Немачкој, не само да се није нимало узбудио због овог спаљивања икона у окупираној Русији (као символичког спаљивања Бога Живога), нити због мученичког страдања милиона православних Руса које је богоборни совјетски режим сатирао тих година, већ је - напротив - слао своје "напредне" интелектуалце да се диве достигнућима совјетског друштва и културе, а није - како се све више открива у наше дане - шкртарио ни у тајној финансијској помоћи совјетској анти-христовског држави, у чему је предњачила нарочито Америка, преко својих рокфелеровско-ротшилдовских центара финансијско-политичке моћи.

 

[2] Сваког 7. јула у селу Рађевини крај Беле Цркве - познатој по томе што је у њему 7. јула 1941. антиправо-славни и анти-србски интернационалиста Жикица Јовановић, звани "Шпанац", мучки убио два православна Србина, жандара на отаџбинској дужности, Богдана Лончара и Миленка Бранковића тамошњи свештеник Веља Димитријевић служи помен поменутој двојици мученика Отаџбине. У време овогодишњега (7. јула 1996.) помена из правца "устаничке липе" (под којом је "Шпанац" просуо србску крв), чула се галама, музика и песма "Патизан сам тим се дичим" оних који празноваху "дан устанка" (небрата на брата), због чега је парастос морао бити прекинут, а свештеник Веља је био приморан да изађе из цркве и одлучно поручи безумним хулитељима: " Излетећемо из цркве сви. Нас је више него вас. Биће ком опанци ком обојци". Хулитељи су, потом, у својој безумној мржњи према свакој светиљи, поново пустили гласну музику са разгласа. Свештеник је, тада, у чину праведнога гнева отишао до звонаре и дуго звонио да је сва Ра^евина одјекивала. Овај немили догађај показује сатанску природу безбожничких празника као анти-празника, који су увек хуљење на светињу. Опет се показује да каиновштина никада не застарева, него живи производећи ново зло, да онај ко слави каиновско злодело као празник, тај прихвата и пропагира каиновску злу веру - веру у своју срећу у несрећи, крви и смрти брата свога. И као што нема помирења између Авеља и Каина, не може бити вештачкога помирења ни између авељевских, тј. хришћанских и каиновских празника, између хришћанске и каиновске религије које су у овом свету вазда у сукобу. Заговарати такво "помирење", лаж-помирење онога што се помирити не може, под јефтином а опаком паролом овог или оног "помирења", зна-

чи - у знању или незнању - заговарати дубљу прелест, значи цементирати страшне последице и даљу владавину непокајане каиновштине над србском историјом.