ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ[1]

 

Днес благовјернии људије свјетло празднуем, осјењајеми твојим богомати пришествијем, и в твојему взнрајушче пречистому образу, умилно глагољем: покриј нас честним твојнм покровом и избави нас от всјакаго зла, мољашчи Сина твојего Христа Бога нашего, спаств душн нашја.

 

Данас благоверни људи светло иразнујемо, закриљени Твојим доласком, Богомајко, и на

Твој пречисти лик гледамо, умилно говарећи:

покриј нас часним Твојим покровом и избави

нас од свакога зла, молећи Сина Твога Христа,

Бога нашега да спасе душе наше.

 

Јесењи празник, празник Покрова Мајке Божије је, код Руса, постао посебно омиље-ни празник. Међутим, тај празник не само да није настао у Русији, но у Византији, већ је - ма како нам се то данас чинило чудним - настао као празник победе Византије над нашим, словенским прецима који су у Х веку опседали тадашњу византијску престоницу Констан-тинопољ. По предању, у дане те опсаде неколицина оних који су се молили у храму видели   су Мајку Божију како држи покров над градом и моли се за тај град. И, као што се то не је-дном догодило у хришћанској историји, један локални догађај, ограничен сасвим одређе-ним локалним околностима, прерастао је своје почетне оквире и раширио се до васељен-ских размера и добио универзално значење. Временом се заборавило на конктретни исто-ријски контекст самог догађаја, али је у памћењу остао лик Бсгсуодице Која, са покровом на рукама, покрива, штити и теши Своју, у беду запалу, дечицу.

Празник Покрова Пресвете Богородице је временом постао само срце црквеног схватања Дјеве Марије као Мајке, Којој је под Крстом усиновљеко читаво човечанство, Која као Мајка прима у своје ерце све наше жалости, сва наша страдања, сав неподоносиви бол нашег земаљеког битовања.

"А и теби самој пробошће мач душу да се открију помисли многих" (Лк. 2, 35). Ово су речи које је праведни старац Симеон упутио Дјеви Марији у дав када је Она донела Де-те Христа у храм да би га посветила Богу и те су се речи урезале дубоко и заувек у душе свих Хришћана. Мајка Исусова - Она Која је, стојећи под Крстом Сина свога, искусила сав страшан бол људског састрадања и жалости - постала је својеврснн Божији дар свим људима, дар материнске љубави, материнског сажаљења, материнског састрадања...

Вековима су верни људи осећали и духовним видом гледали тај светли Богороди-чин покров над светом, радовали му се и у њему налазили помоћ и утеху. "Данас благове-рни људи светло празнујемо, осењени Твојим, Богомајко, доласком...". Свети Андреј Јуро-диви, човек који је у Богородичној цркви у Константинопољу имао виђење Богородице са покровом на рукама, говорио је, после тог виђења, да је видео Мајку Божију како плаче над светом. "Богомајка се - говорио је он - коленопреклоно молила. Госпођа и Царица света је плакала за спас света...".

Много векова касније, о смислу тих Богородичних суза, говори - у својој проповеди на празник Покрова Пресвета Богородице - говори о. Сергије Булгаков, велики руски фи-лософ и богослов, који је и сам у својој младости од хришћанске вере отпао у марксизам, да би се после тога покајнички вратио у дом очев и постао - у она тешка и страшна време-на, у годинама у којима су милиони људи одступали од хришћанске вере - истински сведок хришћанског призвања Руског народа. Он у својој проповеди каже:

"... Нису се људи само у она давна времена пре хиљаду година молили са сузама Бо-городици, већ Јој се тако моле и данас овде и сада, свагда и свугде, и молиће Јој се тако до краја времена. Није се Њен Покров простирао само над онима који су живели у та давна времена, Њен Покров се простире и данас над читавим људским родом, над читавим све-том, и над нама грешнима. И данас сија Њен спасоносни Покров којим нас Она закриљује, иако наше очи нису достојне да виде тај Покров, иако наше очи не ввде тај Покров. Мајка Божија и данас посредује између неба и земље. Она је посредница света који приноси своје молитве к Престолу Славе Божје. Она је љубав и милосрђе наше, милост и сажаљење на-ше, праштање и заступљење наше пред Богом. Она не суди, ноје милостива свима. Она ни-је правда суда и суд правде, већ материнско заузимање. И на Страшном суду Сина Свога Она ће молити праведнога Судија за опроштај. Грех и јад света рањавају срце Оне која во-ли читав свет, а Она на злобу и грех одговара љубављу и сузама. Њој и данас мач пробада душу. Мајка Божија плаче над светом. Какваје то тајна? Сам свет плаче над самим собом Њеним сузама. Страдање и јад света јесу и Њена туга, сузе света су и Њене сузе... Она је - наша Мајка! Она је - наше срце! О, када би људске очи само виделе светлост Мајке Божије у свету, људи би знали какво се тајанствено преображење одшрава у свету. Када би људи само видели Њене сузе, пренула би се и раскравила њихова окамењена срца. Јер нема срца које би било толико окамењено да се не би раскравило од Њене љубави и Њеног милосрђа. На злобу Она одговара љубављу, на грех - сузама, на хулу - опраштањем, на мржњу - благословом".

О. Сергеј даље наставља: "Свет није остављен у свом јаду, човек није остао усам-љен у својој тузи. Рањавано бива и раздирано материнско срце Њено и заједно са нама над нама плаче и Мајка Божија. И увек треба да будемо свесни тога чије срце рањавамо својим гресима, чије сузе умивају наше падове. Заволела је Руска земља дан Покрова Мајке Божи-је који је био јављен у далеком Цариграду[2]. Руски народ се од давнине радосно моли и слави Покров Мајке Божије којим је Она закрилила читав свет. Приклонио се свом душом својом наш Руски народ том дивном јављењу Покрова, подигао је мноштво храмова по свој земљи руској у славу Покрова Мајке Божије и преклонио колена срца свога заједно са Богородицом која се коленопреклоно моли за сав свет. И данас, у великом јаду своме Рус-ки народ закриљује себе Њеним Покровом. И данас - у бедама и јаду - Она чује наше јецаје и уздахе, Она и данас пажљиво слуша наш плач и наше ридање.

Верујемо и знамо да се и данас Свемилосрдна моли и плаче над руским страдањем.  Чује ли наше срце Њен плач? 3на ли за Њену молитву и утеху? Да ли је свесно покрова Њеног над нашом земљом? Да, чује и зна и свесно је сваки пут када се молитвено прикла-ња Пречистој. Није Пречиста оставила нашу руску земљу, иако су на нашу земљу попу-штена сатанска искушења".

О. Сергеј Булгаков је ову проповед одржао на самом почетку безбожног и антихри-шћанског махнитања на нашој руској земљи. Но, те речи важе - у свој својој сили - и данас. Јер ма какве нове облике задобијала та махнита безбожничка борба против Хришћанства, она и даље остаје борба за срца људска, и то не само за срца појединачнах људи, већ за срце самог Руског народа, за опредељење његовот избора, за његову верност.

"Радуј се, радостн наша! Заштити нас од свакота зла светим Својим Покровом!". Тим излнвом хвале и радости, том молбом за помоћ, заштату и утешење једном засвагда у прошлости је одлучена наша духовна судбина. И ма колико било грехова и падова, ма колико била страшна тама живота, тај светлозрачећи лик Мајке, Заступнице, Утехе, Покро-ва над светом бно је и остаје заувек са нама, над нама и у нама...

Празник Покрова Мајке Божије нас увек изнова позива да се вратнмо Њеном По-крову и, тиме, исцељењу и обнови нашег жнвота.

 


 

[1] Празник Покрова Пресвете Богородице слави се 1. октобра по црквеном, а 14. октобра по грађанском кален-дару. Догађај који Црква слави на овај празник догодио се 1. октобра 911. године у време цара Лава Филосо-фа када се, за време свеноћног бдења у препуној Богородичној цркви у Влахернама крај Константинопоља, чудесно појавила Пресвета Богородица са омофором, тј. покровом на рукама, потврдивши тиме своје покро-витељство над хришћанским светом (прим. прев.).

 

[2] Празник Покрова Пресвете Богородице је почео да се празнује тек у XII веку, два века после самог догађаја јављања Мајке Божије у цркви Богородице Влахернске, и то не у Визнантијској Цркви где се догађај збио, већ у Руској Цркви, која је веома поштовала Св. Андреја Јуродивог и у којој је већ било раширено поштова-ње Богородице Влахернске. Празновање Покрова се из Руске Цркве проширило на остали православни сло-венски свет. Српска Православна Црква је почела да слави празник Покрова у XVII веку. У Грчкој Правосла-вној Цркви "нема службе ни помена овог празника, али је мисао о Покровитељству Богородичином итекако жива", каже у својој Хеортологији Лазар Мирковић (прим. прев).