ПРАЗНИК КАО ОТКРИВЕЊЕ СМИСЛА ВРЕМЕНА

 

Црквена година је, од давнина, почињала у септембру[1]. И мада у наше време то готово више нико и не зна, нити се тога ико више сећа, мислимо да је, на почетку јесени, умесно да размислимо о нашем односу према времену или, тачније, о оном схватању времена које у себи садрже речи - "Црквена година".

"Антирелигиозна", тј. антихришћанска[2] пропаганда је утрошила огромну енергију у својој борби против хришћанских празника. Она је на све начине покушавала да их раскринка и дискредитује као наводну измишљотину и обману која - попут древних и првобитних митова - у данашње време више нема никаквог смисла. Међутим, сама чињеница да је та пропаганда објавила толико много књига и брошура посвећених борби против хришћанских празника, као и да је толико енергије уложила у ту борбу јасно сведочи о томе да су хришћански иразници итекако живи и да их је веома тешко искоренити и истребити из човековог живота. Ма колико безбожничка пропаганда покушавала да "раскринка" Хришћанство и јеванђелско казивање о рођењу Христовом и ма колико та пропагавда називала божићну јелку - новогодишњом, Хришћани и даље славе Божић и ките јелку стављајући на њен врх звездицу у знак сећања на ону звезду што је сијала над витлејемском пећином. Безбожничка пропаганда и поред свих својих напора није успела да сведе божићну украсну звезду, јелку, запаљене свеће и радост дечијих гласова на свој дијалектички материјализам и научно-атеистички поглед на свет.

Свима је већ позната чињеница да безбожничка пропаганда у ту јединствену пролећну ноћ када Хришћани празнују Васкрс - хришћански "празник над празницима" и "славље над слављима" - ангажује гомиле комсомолаца да би ови својом виком и хулама ометали васкршњу службу у црквама и заглушили речи од којих нема лепших на овој земљи: " Сада је све испуњено светлошћу, и небо и земља и иреисиодња, и нека празнује сав свет, видиви и невидиви, Васкрсење Хрисшово...". Но и поред тога што се они сатиру у својој богохулној галами, Пасха и даље наставља да сија и зрачи радошћу баш као и пре хиљаду година.

Биће, ипак, да се вреди замислити над смислом хришћанских празника, односно "црквене године" која је вековима осмишљавала и освећивала буквално читав живот милиона људи.

Биће, ипак, да је много паметннје да се људи - уместо писања баналних брошура у којима тврде да су црквени празннци вековима владали људским жввотима као груба лаж - потруде да схвате то задивљујуће и органско ткање хришћанских празника, ткање које сваком годишњем добу даје његову особену боју и особену дубину.

Светлост Рождества Христовог, светла туга Великога Поста из које тајанствено и неприметно израста радост Пасхе (Васкрса), летом и сунцем преиспуњени празници Вазнесења и Тројице, августовска предјесења дубина Преображења и Успења. Измишљотвна? Обмана? Мит? Допустимо, за тренутак, и ту могућност. Али, зашто онда да не допуствмо и ту могућност да вреди покушати да се види да ли ти празиици можда, чак, нс откривају и један дубљи приступ животу? Јер једно је сасввм јасно: човек на може да живи без празника и иразновања иразиика.

Социолозн - чак и они који нису били религиозни као што је то, на пример, био Диркем - одавно су већ научно и објективно доказали да празновање празника придада оној најдубљој и првобитној основи људскога живота и културе. Није било у историјн ниједне људске заједнице, нити цивилизације која ннјс празновала празнике.

Празник наставља да живи чак и у милитантно автихришћанском и безбожничком друштву, јер и то друштво почиње да ствара свој круг безбожничких празннка као што су празник рада, дан жене, празник овога и празник онога. Празничнн обред или ритуал наставља да живи и у таквом друштву у виду уличнвх манифестација, парада, бацања цвећа, песама, музике, весеља, нераднвх дана и свечаних ручкова. Зато је, понављам, погрешно покушавати да се празници "раскринкају" и "дискредитују" као "религиозна измишљотнна и обмана".

Напротив, неопходно је да се изнова замислнмо над самом чињеницом постојања и функције празника и празновања у људском жнвоту, над значајем који празник и празно-вање имају за човека. Човек може да празнује ово или ово, међутнм у њему наставља да жнви та стална потреба за празником. Одакле, онда, та потреба за празником, шта та потреба изражава, чему одговара, на шта указујс у човековој прнроди?

Као што сам већ рекао, од првобитне заједвице до данас нема људскс заједнице без празника и празновања. Шта знамо о тим првим празницима? Знамо две освовне ствари. Најпре, и то је сасвим очигледно, празник настаје из оног - за човека неизбежног - ритма рада и одмора. Човек мора да ради да би живео, али човек не може да ради без одмора. Зато је временом у људском жнвоту почео да се уобличава ритам рада и одмора од рада, при чему је човек тај одмор, могућност да не ради све више почео да осећа као радост.

То је први и по себи очигледни корен празника, онај чоњенични и мање важан чини-лац у установљењу празнка као празннка. Други, важиијм чииилац јесте то што је сам рад, па отуда и читав човеков живот, кроз празник почињао да добија свој смисао. И управо у тој, апсолутно неуништивој, човековој потреби не само да се одмори од рада, већ и да се радује том одмору, да кроз њега проналази смисао свога живота, треба тражити сварни извор празнока и његове неуништивости у животу људске заједнице.

 Животиње, такође, живе ритмом рада и одмора, и њима је, такође, физиолошки потребан предах и одмор, но за њих тај предах и тај одмор остају пуке физиолошке појаве, оне не прерастају у радост празника. И са своје тачке гледишта, антихришћанска пропаганда - заснована на материјалистичком погледу на свет - с ''правом'' и доследно свом погледу на свет одбацује хрвшћанске празнике, али их без икаквог права и сасвим недо-следно замењује својим безбожничким празницима. Јер схватање човека, који је својствено материјалистичком погледу на свет, зна и признаје исључиво тај животињски и физиолошки ритам рада и одмора, одмора као припреме организма за нови рад и у том схватању човека нема места ни за један други ритам рада и одмора осим за тај и такав ритам. Сваког дана је потребао толико и толико часова сна, сваке ведеље је потребан један такозванн "нерадни'' дан, сваке године је потебно толико и толико недеља одмора. Но, све овоје само из практичних разлога: да би се људском организму повратила снага и обновио његов "производни потенцијал".

Међутим, чак се ни првобитни човек није просто одмарао од рада. И он је умео да празнује. То значи да се ни за њега дани напора и трудова нису просто смењивали са сном и одмором: и он је почео да открива тренутке одмора, као радосну могућност за сагледавање резултата сврга рада, за осмишљење свог рада и радовање због плодова свога рада. Кроз празник и празновање рад је за човека престајао да буде само терет, борба за опстанак, безрадосни низ дана и ноћи: рад је празником почео да добија смисао, јер је човек могао да сагледа његове резултате рад је на неки начин почео да се одуховљава и постаје човечнији. И, ма колико се певале химне раду, рад за човека увек остаје напор, труд и умор. Но човек прихвата и успева да савлада и напор и умор, али само онда када тај напор и умор за свој плод имају не пуки материјални успех, већ када они постају начин на који човек остварује своју слободу, доживљава радост и пуноту живота. А управо то и јесте празник по својој првобитној суштини: ослобођење човека од живота као нужности, живота као неумитног закона.

То је разлог због кога човек има потребу не само за пуким одмором, већ за празником. Зато човек у празник и празновање улаже своје целокупно схватање живота и њима изражава смисао и циљ свога живота. И зато је, коначно, кроз празник, тачније, кроз човека у празнику, кроз човека који празнује празник најлакше појмити смисао ове или оне вере, овог или оног погледа на свет. Зато се може рећи: "Реци ми шта празнујеши ја ћу ти рећи ко си...''.

Александар Шмеман


 

[1] Почетак црквене године се - према одлуци I Васељенског Сабора из 325. године празнује се 1. септембра; по православном црквеном (неправилно називаном ''старом'') календару, тј. 14. септембра по "новом" - папском (којег је у XVI в. установио папа Гргур XIII), тј. данас секуларном, грађанском календару. Месец септембар је и код старозаветних Јевреја био месец којим је почињала година, месец збирања плодова и приношења жртви благодарности Богу. У време овога празновања Господ Исус Христос је - по Јеванђељу - ушао у синагогу у Назаре-ту, отворио књигу пророка Исаије и прочитао речи: "Дух Господњи је на мени, зато Ме помаза да јавим Јеванђеље нишшима, посла ме да исцелим скрушене срцем, да проповедам заробљенима ослобођење и слеиима проповедаљње, да огласим огласим годину милосши Госиодње" (Иса. 61, 1-2).

Вековима је грађанска година у хришћанском свету почињала 1. септембра као и црквена година. До промене у датуму почетка нове године дошло је најпре у Западној Европи (Французи од 1564. по заповести краља Карла IX отпочињу нову годину 1. јануара), а потом и, на Истоку, у Русији у време западно оријентисаног руског цара Петра Великог (по чијој се заповести 1699. почетак  грађанске године премешта на 1. јануар), да би се, временом, то разилажење почетка црквене и грађанске године, а потом и црквеног и грађанског календара, тј. постепено прелажеље на рачунање времена по грађанском календару, из Русије проширило и по другим деловима православног света (прим. прев.).

 

[2] 0. Александар Шмеман овде - пре свега - мисли на совјетску, комунистичку пропаганду (прим. прев).