ПРАЗНИК - ПРОЛАЗ У РАДОСТ НОВОГА ЖИВОТА

 

''Величај душо моја...'' Колико само празничних песама Православне Цркве почиње овим речима, овим задивљујућим призивом: "Величај, душо моја...!". У овим речима се открива дубока и прекрасна истина, истина и пре свега - о самом чоеку. Празновање је увек радост због неке духовне истине, због неке тајанствене стварности коју у буци и бригама овога живота губимо из вида и која, стога, остаје скривена од наших очију, а која се у празновању празниака - о чуда! - открива и радошћу преиспуњава нашу душу.

Могуће је направити и овакво поређење: човек готово читав свој живот живи спуштене главе. Он се стално негде жури, од нечега бежи и стално мора да гледа пред своје ноге да се не би спотакао, да не би налетео на некога, да се не би повредио. Човек је стално заокупљен и опхрван животним бригама. Но, дешава се да у свој тој сујети и заокупљености човек ненадно и случајно  подигне главу и угледа небо. Одједном човек види бескрајни плави свод, светлост, лепоту белих облака и почне да осећа да се над светом збива неки празник за који људи - занети животним бригама - никада немају времена: нити да у њега уђу, нити да у њему учествују. Човек види да је то небо нешто сасвим другачије од његовог свакодневног живота, али и сасвим неопходно за тај жи-? тг, да је небо нешто што људски живот обасјава силном светлошћу и радошћу. Дакле, вера је, пре свега, пролазак управо у нешто друго и другачије, у оно о чему је веома тешко говорити обичним речима, али што преиспуњава читаво срце човеково и читав живот човеков неочекиваном празничном радошћу.

"Величај, душо моја...!". За реалистичног, рационалног и позитивистички оријентисаног човека ове речи - по томе колико су за њега "вероватне" - ништа не значе, нити имају икаквога смисла. Негова душа ништа и никада не велича и отуда он, штавише, сматра да ни сама душа не постоји. Разум - да, то је нешто што он може да схвати. Разум је оно чиме човек може да рачуна, обашњава, класификује и организује. Воља, такође, за таквог човека не представља неки нарочити проблем. Али, душа - шта је то душа?

Нема другог начина да одговоримо на ово питање, да објаснимо шта је душа него да кажемо: душа јесте управо та унутарња способност да опажамо и осећамо тајну празника, способност која нам омогућава да се укључимо у радост празника и да том радошћу обасјамо читав наш живот, све његове тешкоће и тмурности. Душа јесте управо тај усклик - "Величај, душо моја...!". Људи који не схватају и не осећају веру покушавају да је објасне на рационалан начин као неку врсту човекове жеље да нешто постигне, да се од нечега заштити, да у нечему пронађе своје упориште. Они сматрају да је вера уствари нека врста зависности која је недостојна човека. И како им, онда, објаснити да је, напротив, управо недостатак вере оно што је потпуно недостојно човека? Како им објаснити да је суштина вере у нечем сасвим другом?

Хиљаде људи сатима стоје у цркви. Горе хиљаде свећа: вруће је и загушљиво. А све време црквом одјекује радосни усклик и поздрав: "Радуј се/". "Радуј се, Тобом ће радост засијати! Радуј се, Тобом ће жалост ишчезнути! Радуј се, се, зоро тајанственога дана!". То је такозвани "акатист"[1], једна од најомиљенијих и најраспрострањенијих служби Православне Цркве. У тој служби нема ни молитвеног искања, ни страха, ни молбе за помоћ, већ само чисто - "радуј се!". И сви ти људи стоје пред оним што је неизрециво лепо, чисто, светло и радосно, и диве се тој лепоти, чистоти, светлости и радости, и у том удивљењу не знају за умор. Реч "(у)дивљење" можда боље од било које друге речи описује онај најдубљи и најважнији извор вере. Неверујући и позитивистички оријентисани, практични човек се ничемуне диви, ничему се стварно не радује и у свему види, ако тако можемо да кажемо, само оно што се може видети физичким видом. Међутим, вера почиње као осећање чију је суштину дивно описао Владимир Соловјев у својим стиховима:

"Друже мили, зар не видиш

Да то што видимо све је

Тек одблесак пуки и сенка

Оног што видети не можемо?".

Христос у Јеван^ељу каже: ''ГледаНе очима својим и неће видети''. И колико је само таквих људи који тврде да виде, који су изумели хиљаде најтачнијих оптичких апарата да би могли све да виде, да би могли што боље да виде, но који и поред тога остају потпуни слепци. Они не виде и не чују оно што изазива човека на тај радосни одговор-поздрав:" Радуј се!"

"Величај, душо моја...!". Да, наравно, ја могу да покушам да објасним зашто верујем и како верујем и у шта верујем. Хиљаде и хиљаде богословских и философских књигаје написано о вери, и јасно је да вера има своје и рационалне и научне основе. Но, ниједно рационално објашњење вере не може да се упореди са оним тренутком када се на свеноћном бдењу пред Благовести, после дугог нарастања службе, коначно разлегне црквом та дугочекана и задивљујућа песма: "Архангелски глас Ти кличе, Пречиста, радуј се!". И, гле, читав свет, са свом својом муком и страдањем, са свом својом посусталошћу и злом, са свом својом завишћу, ништавношћу и сујетом - одједном бива очишћен и у њему одједном почиње да сија некакво заиста неовдашње пролеће. Шта је то: емоција, нервна пренапрегнутост или аутосугестија? Не, то је магновени пролазак у ону истину о свету, о животу и о човеку коју човек непрестано заборавља. Тоје пролазак у истину о чистоти и првозданој лепоти душе човекове, о могућности човековој да дише пуним плућима свога бића - да дише небом, духом, и љубављу. Оно што се открива у тим тренуцима јесте оно што ме приморава да са крајњом сигурношћу кажем: да, то је истина; да, то је лепота са којом се у свету нишга упоредити не може. То небо силази на земљу, то душа налази ово за чим је - слепо и у мукама - чезнула и што је искала.

Непрестано нам говоре да свет треба да схватамо разумом, науком и математиком. И ми такав приступ не оспоравамо. У својим областима, тамо где јој је место, наука је и лепа и неопходна. Међутим, ми одговарамо и сведочимо: постоји и другачији начин поимања света или, тачније, постоји у свету и животу оно што наука уопште не може да схвати. А то је свет и то је живот као објекат нашег дивљења и празновања, љубави, благодарности и узношења хвале. И тај начин није ништа мање стваран и ништа мање неопходан од научног начина. Зашто онда осиромашивати човека, зашто га унапред лишавати онога што је, заиста "једино потребно"? У име чега? Сама ми се од себе намеће мисао да непријатељи Хришћанства највише од свега мрзе управо хришћанско празновање празника и радосно дивљење лепоти празника, као и да та њихова мржња није нимало случајна већ да они мрзе хришћанске празнике због тога што осећају да је човек који је способан да празнује празник, пре свега и изнад свега, слободан човек. Да је то човек који не циља ни на какву корист, већ који од пуноте љубави и радости кличе: "Радуј се!''. Човек који се обраћа самом себи тим задивљујућим обраћањем: ''Величај, душо моја...!''. Јасно је, онда, да таквог слободног човека није могуће приморати да верује у ту досадну безбожничку и лаж о животу коју совјетска[2] идеологија испреда већ деценијама? Христос говори: "И радост вашу нико неће узеши од вас''. У тескоби и јаду овога света тихо и невидиво се збива празник вере. Трепери и просијава тајном светлошћу душа човекова, преиспуњавајући се небеском радошћу. "Данас миомирише пролеће и нова швар ликује\", пева Црква. И нико и ништа од овога света нам не може одузети, нити у нама пригушити ту радост то ликовање. У том ликовању човек налази правог себе и бесмртну душу, а за онога ко је нашао своју душу "досадне песме земаљске никада више заменити не могу красоту небеских сазвучја".


 

[1] Акатист или несједален је служба радосно-похвалног карактера при којој се - како само њено име каже - не седи, која се служи и слуша стојећи и која се у Православној Цркви коначно уобличила упрвој четвртини седмог века. Акатист се састоји од дванаест малих строфа кондака - и дванаест великих строфа -икоса посвећених Господу Исусу Христу, Мајци Божијој или Светитељима. Особеност ове службе јесу такозвани херетизми или радосни поздрави ''Радуј се!'' (на грчком - "χαιρε") који су упућени ономе коме је акатист посвећен (прим. прев).

[2] О. Александар Шмеман је ове проповеди држао у време док је још увек трајала совјетска окупација православне Русије (прим. прев.).